Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 10:55

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Περιβάλλον ώρα μηδέν

Γράφτηκε από την

Η 5η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έφθασε για ακόμη μια χρονιά, από το 1972 που καθιερώθηκε με αφορμή την αρχή της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (5-16 Ιουνίου 1972). Στην καθιέρωση της Ημέρας Περιβάλλοντος αναφέρεται ο Τζον Μακ Κόρμικ στο βιβλίο του «Ανακτώντας τον Παράδεισο» ως εξής: «Η Στοκχόλμη ήταν χωρίς αμφιβολία γεγονός ορόσημο στην ανάπτυξη της διεθνούς οικολογίας. Ήταν η πρώτη φορά που πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του παγκόσμιου περιβάλλοντος συζητήθηκαν σε διακυβερνητικό φόρουμ με στόχο την λήψη διορθωτικών μέτρων.»

Έτσι λοιπόν, 49 χρόνια τώρα, τιμούμε την Ημέρα αλλά το Περιβάλλον έχει φθάσει στα όριά του και οι αιτίες γι’αυτό είναι εν πολλοίς ανθρωπογενείς. Η νοοτροπία ότι είμαστε το κέντρο της Φύσης και ότι αυτή υπάρχει μόνο για να ικανοποιεί τις ανάγκες μας είναι η αιτία της κλιματικής κρίσης και όλων των δεινών που έχουν κάνει ήδη αισθητή την εμφάνισή τους στην ανθρώπινη διαβίωση, σαν ένα μπούμερανγκ που επιστρέφει επάνω μας.

Αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε, με επώδυνο δυστυχώς τρόπο, ότι η σωτηρία μας περνά μέσα από τη σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος και ότι απαιτείται να αποβάλλουμε την αυτοκαταστροφική μας στάση και νοοτροπία και στη θέση της να βάλουμε την ενσυναίσθηση ότι είμαστε ένα μέρος της Φύσης κι όχι ο κυρίαρχος δυνάστης της.

perivallontiki gh

Ο πλανήτης Γη είναι ουσιαστικά ο οίκος μας (βλ. οικολογία), το σπίτι στο οποίο συγκατοικούμε μαζί με τις υπόλοιπες μορφές γήινης ζωής. Να βιώνουμε το θαύμα της ζωής μας συνειδητοποιώντας κάθε λεπτό που περνά ότι το μεγάλο μας σπίτι είναι ένα σύστημα (οικοσύστημα) με τη δική του ισορροπία που χάρη στις ανθρώπινες επιστημονικές δυνατότητες ήδη γνωρίζουμε και μαθαίνουμε συνεχώς, ώστε να μην την καταστρέφουμε. Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου για το είδος μας, γι’αυτό και μας αφορά όλους ανεξαιρέτως, πολίτες και πολιτικούς.

Η αναζήτηση έγκυρης επιστημονικής γνώσης είναι η βάση της απαραίτητης αλλαγής, όπως συνέβη και με την εμφάνιση του νέου κορονοϊού. Την έγκυρη γνώση ακολουθεί η σκέψη και τη σκέψη η πράξη. Σκεφτόμαστε παγκόσμια και δρούμε τοπικά (ένα από τα πιο εύστοχα συνθήματα του σύγχρονου οικολογικού κινήματος) ώστε να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας. Στα υψηλά κλιμάκια (βλ. Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) ήδη έχουν βάλει πρώτο θέμα στην ατζέντα την προστασία του κλίματος, την κυκλική οικονομία και τη μείωση επικίνδυνων χημικών (πλαστικά κ.ά) και εκπονούν συγκεκριμένα σχέδια για συγκεκριμένους στόχους μέχρι το 2050. Αυτό και μόνο δείχνει την έκταση και την ένταση του προβλήματος. Ο καθένας στον τόπο του πρέπει να ξεβολευτεί λιγάκι και να αλλάξει καθημερινές συνήθειες, όπως το να παίρνει το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις, να σπαταλά το νερό, να απορρίπτει αλόγιστα κι ανεύθυνα τα σκουπίδια του.

Στο δικό μας τόπο μένουν ακόμη πολλά που πρέπει να αλλάξουν. Ο σύλλογός μας, «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας», ιδρύθηκε μετά τις φονικές για ανθρώπους και φύση πυρκαγιές του 2007 και πολύ θα θέλαμε μετά από αυτά τα 14 χρόνια να μην εξακολουθούμε να διαμαρτυρόμαστε και να επαιτούμε τα αυτονόητα αλλά να είχαμε μετασχηματιστεί σε έναν σύλλογο με μόνο σκοπό τις ψυχαγωγικές εξορμήσεις στη ζωογόνα φύση. Όμως πώς να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στα τόσα και τόσα δεινά; Στη μείωση των δασών, των φυσικών πνευμόνων και την απουσία αντισταθμιστικών φυτεύσεων στις πόλεις και όπου αλλού, στις ατιμώρητες καταπατήσεις, στο κάψιμο πλαστικού μέσα στα χωράφια και στη χρήση δηλητηρίων, στο παράνομο κυνήγι τις άγριας παρθένας ζωής, στις παράνομες χωματερές και τη μη διαλογή κι ανακύκλωση των απορριμμάτων και φυσικά στην ορατή απειλή από την εξόρυξη πετρελαίου; Αναγκαζόμαστε να γινόμαστε γκρινιάρηδες αλλά πάνω από όλα να παίρνουμε θέση κατόπιν εμπεριστατωμένης επιστημονικής ενημέρωσης και να καταθέτουμε βιώσιμες προτάσεις εξόδου από την περιβαλλοντική κρίση. Κάθε μας δελτίο τύπου είναι ταυτόχρονα κι ένα ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε συμπολίτη που επιθυμεί να συσστρατευθεί.

Πρόσκληση της ΠΕ.Δ.Η. σε συμβολική δράση

Η επόμενη συνάντησή του συλλόγου μας θα είναι στη μοναδική παραλία του Καϊάφα για καθαρισμό από τα απορρίμματα σήμερα Σάββατο, 5 Ιουνίου και ώρα 5.00 το απόγευμα (συνάντηση στον σταθμό ΟΣΕ).

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 14:03

Σχετικά Άρθρα

  • Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Ό,τι πραγματικά αξίζει
    Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Ό,τι πραγματικά αξίζει

    "Μια μέρα περνούσα από ένα χωριουδάκι. Ένας γέρος ενενήντα χρονών φύτευε μια μυγδαλιά. Ε παππούλη, του κάνω, μυγδαλιά φυτεύεις; Κι αυτός έτσι σκυμμένος που ήταν, στράφηκε και μου κάνει: Εγώ, παιδί μου, ενεργώ σα να ήμουν αθάνατος!"

    Νίκος Καζαντζάκης

    17 χρόνια πριν ήταν Σεπτέμβρης του 2007 όταν συγκεντρωθήκαμε 30 άτομα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Πύργου για να ιδρύσουμε την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας. Μας είχαν συγκλονίσει οι μέγα – πυρκαγιές που διαδέχθηκαν τον καύσωνα εκείνου του καλοκαιρού, ο τραγικός θάνατος 49 συνανθρώπων μας και η τεράστια φυσική καταστροφή με 475.000 καμμένα στρέμματα στη νότια Ηλεία και 437.000 καμμένα στρέμματα την ίδια χρονιά στη βόρεια Ηλεία (συνολικά στη χώρα το 2007 κάηκαν 84 άνθρωποι, 1.500 σπίτια, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα.

    Από τότε μέχρι σήμερα αναζητούμε την επιστημονική αλλά και την εμπειρική γνώση, παρατηρούμε και μαθητεύουμε στη Φύση και τα Οικοσυστήματά της (δασικά, ποτάμια, λιμναία κ.ά.). Μέσα από τη μαθητεία αυτή καταλάβαμε ότι όσο πιο πολύ γνωρίζεις τη Φύση τόσο πιο πολύ την αγαπάς, τη νιώθεις και πασχίζεις να τη στηρίξεις στον αγώνα επιβίωσης που δίνει. Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες πλήττουν με άδικο τρόπο ανθρώπους και φυσικό περιβάλλον, με τα δέντρα να είναι ανάμεσα στα πολυπληθέστερα αθώα θύματα της κλιματικής κρίσης. Οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι καταιγίδες αρρωσταίνουν, καίνε και ξεριζώνουν τα δέντρα ενώ συχνά αφανίζονται κι από εμάς τους ίδιους όταν τα θεωρούμε επικίνδυνα. Όμως αυτή η δραματική μείωση των δέντρων επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κλιματική κρίση που ήδη έχει γίνει ο νούμερο 1 κίνδυνος κάθε μορφής ζωής επάνω στον πλανήτη.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι ολοφάνερο πια ότι η τεράστια απώλεια των δέντρων είναι επείγουσα ανάγκη να αντισταθμιστεί με νέες φυτεύσεις, που είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ένα βιώσιμο περιβάλλον. Είναι δηλ. πράξη ευθύνης και καθήκοντος εκτός από ένδειξη έμπρακτης αγάπης προς τη Φύση, αφού τα δέντρα είναι όντως οι πνεύμονες του πλανήτη αλλά και αυτά που συγκρατούν το νερό και το έδαφος, δημιουργούν νέο έδαφος και αποτρέπουν την ερημοποίηση, διαμορφώνουν μικροκλίμα, φιλοξενούν τα πουλιά, και χαρίζουν τους καρπούς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που σε πολλές λαϊκές παραδόσεις υπάρχει η συνήθεια να φυτεύουν ένα δέντρο όταν γεννιέται ένα βρέφος για να μεγαλώνουν παράλληλα και να το αναγνωρίζει ως ενήλικας ως το δικό του μονάκριβο δέντρο.

    Για εμάς το ιδανικό θα ήταν οι περισσότεροι άνθρωποι να υιοθετήσουν ένα δέντρο ως μια πράξη που νικάει το θάνατο. Μια απλή εύκολη πράξη με τεράστιο θετικό αποτύπωμα. Η ΠΕΔΗ προτάσσει την καλλιέργεια κουλτούρας δενδροφύτευσης γι’αυτό και φέτος επικοινώνησε με τα φυτώρια της περιοχής προκειμένου να χαρίσουν μικρά δεντράκια και τα παρέδωσε σε πολίτες που επισκέφθηκαν το 2ο Εco Fest στο επαρχείο Πύργου. Η ανταπόκριση και των φυτωρίων και των πολιτών ήταν πολύ ενθαρρυντική για το μέλλον. Ευχαριστούμε τα φυτώρια: Ρούντης Κωνσταντίνος Κέντρο Φυτού τέρμα Πατρών, Παύλος Κωνσταντούρος Εν Κήπω πάροδος Αλφειού, Τζαβάρας είσοδος Αμαλιάδας, Γεωργακοπούλου Σ&Θ Ο.Ε. 4ο χλμ. Πύργου-Πατρών. Το διάστημα από το Νοέμβρη μέχρι τον Φλεβάρη ονομάζεται και είναι η φυτευτική περίοδος. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

    Στο ΦΒ προφίλ μας "Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας" θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη δεντροφύτευσή σας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Αρχή γόνιμης συνεργασίας η πρώτη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας και πρασίνου του δήμου Πύργου
    Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Αρχή γόνιμης συνεργασίας η πρώτη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας και πρασίνου του δήμου Πύργου

    Την Πέμπτη 20 Ιουνίου τα 4 από τα 7 μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔΗ συνάντησαν τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Φάμελο, ο οποίος εξέφρασε εξ αρχής τη διάθεσή του να δεχτεί τη συνεργασία του σωματείου της Περιβαλλοντικής Δράσης. Από την πλευρά της η Πρόεδρος κα Πηνελόπη Γαλανοπούλου του εκδήλωσε την πάγια επιθυμία και τακτική του συλλόγου να γίνεται μέρος της λύσης ενός προβλήματος και σε καμιά περίπτωση μέρος του προβλήματος.

    Από την ΠΕΔΗ σχολιάστηκε η θλιβερή κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στην ανακύκλωση των απορριμμάτων - υλικών, αφού ακόμα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των σύμμεικτων (αναμεμιγμένων υλικών) και κατά συνέπεια πολύ χαμηλό το ποσοστό των ξεχωριστών ανακυκλώσιμων υλικών. Συμφωνήθηκε η συνεργασία για τη διοργάνωση φεστιβάλ ανακύκλωσης, για να γίνει ο προάγγελος των επόμενων ενεργειών που απαιτούνται. Αναγνωρίστηκε από όλους η αναγκαιότητα της ενημέρωσης δημοτών και επιχειρήσεων αλλά και στα σχολεία και τις υπηρεσίες. Η πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Φάμελο να οργανώσει μία από κοινού επίσκεψη με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς, ώστε να αποκτήσουν πραγματική εικόνα του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων και έτσι να διαπιστωθεί εάν επιβεβαιώνονται οι φήμες ότι όσα ανακυκλώσιμα απορρίμματα έχουν οι δημότες ξεχωρίσει και αποθέσει στους μπλε κάδους δεν ακολουθούν τελικά το δρόμο της ανακύκλωσης αλλά θάβονται μαζί με τα οργανικά ή και τα σύμμεικτα.

    Μια άμεση ενέργεια συμφωνήθηκε να είναι η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στις παραλιακές καντίνες και για το σκοπό αυτό να ζητηθεί η συνεργασία με την ομάδα εθελοντών που έχει δημιουργηθεί με συντονιστή τον κ. Σταύρο Τσιπολίτη και τον υπεύθυνο του γραφείου εθελοντισμού του δήμου κ. Λιακόπουλο.

    Για τα δέντρα η ΠΕΔΗ πληροφόρησε τον κ. Φάμελο ότι έχει καταθέσει στην προηγούμενη δημοτική αρχή μελέτη δενδροφύτευσης του πάρκου Αγίας Βαρβάρας, η οποία εκπονήθηκε με εθελοντική εργασία από τον γεωπόνο, εξειδικευμένο στην αρχιτεκτονική τοπίου, κ. Γεράσιμο Ποδηματά, και επ’ευκαιρία σχολίασε την προχειρότητα που συχνά επιδεικνύεται στα δέντρα, με συνέπεια να μην αποφέρουν στο μέγιστο τα οφέλη και την υπεραξία που μπορούν να μας χαρίσουν, όταν καταφέρουν να φθάσουν στην πλήρη ανάπτυξή τους. Τονίστηκε ότι για να κερδηθεί η υπεραξία των δέντρων χρειάζεται, πέρα από την προσεκτικά υπολογισμένη θέση και το είδος δέντρου, η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του με το πότισμα και το σωστό κλάδεμά του τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ο κ. Φάμελος δεσμεύθηκε πως θα έρθει σε συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία και τον εργολάβο της ανάπλασης της Αγίας Βαρβάρας ώστε να εφαρμοστεί η μελέτη και δέχθηκε για αρχή την προσφορά ορισμένων δέντρων που έχει αναπτύξει από σπόρο ο σύλλογος.

    Τέλος αναφέρθηκε από την ΠΕΔΗ πως ήδη πολίτες έχουν δείξει ενδιαφέρον να υιοθετήσουν ένα δέντρο που βρίσκεται κοντά στην κατοικία ή στην εργασία τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει αρχίσει και γίνεται συνείδηση πως η εποχή μας χρειάζεται τα δέντρα, που είναι τα πρώτα που βάλλονται σκληρά και άδικα από την κλιματική κρίση και η εξαφάνισή τους ή η καύση τους επιδεινώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατάσταση του κλίματος. Έτσι λοιπόν πρότεινε να απευθυνθεί μαζί με το Δήμο στους πολίτες και να καταγράψει σε ένα μητρώο εθελοντών όσους εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την υιοθεσία ενός δέντρου από όσα φυτευθούν, ώστε να το βοηθήσει να ευδοκιμήσει.

    Η ΠΕΔΗ ευχαριστεί τον Αντιδήμαρχο κ. Β. Φάμελο για την επικοινωνία και ευελπιστεί σε παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΠΕΔΗ για Καϊάφα: Απαιτούμε να συνεχιστούν τα έργα υποδομής και αναβάθμισης
    ΠΕΔΗ για Καϊάφα: Απαιτούμε να συνεχιστούν τα έργα υποδομής και αναβάθμισης

    Η ευκαιρία δεν μπορεί να χαθεί - Δεν ανεχόμαστε την συνέχιση της ολοκληρωτικής απαξίωσής του
    Με ανακοίνωση της η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας καυτηριάζει το θέμα της απαξίωσης της περιοχής του Καϊάφα, που αυτή την περίοδο κορυφώνεται με την διακοπή των προγραμματισμένων εργασιών. Γεγονός που έχει μετατρέψει την περιοχή σε ένα παρατημένο εργοτάξιο, κατάσταση που είναι απαγορευτική για κάποιον που θέλει να επισκεφθεί τον Καϊάφα.
    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

    Μετά από 50 χρόνια απαξίωσης της περιοχής, είδαμε να εκτελούνται έργα για την ανάπλαση του Καϊάφα και την ανάδειξη της μοναδικής ομορφιάς της περιοχής. Αυτή τη φορά όχι με λόγια αλλά με εξασφαλισμένους χρηματικούς πόρους και με έργα που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια περίπου, τον Ιανουάριο του 2020. Δυστυχώς στις αρχές του τρέχοντος έτους το βασικό έργο της α’ φάσης ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ σταμάτησε, αφού, με βάση την απάντηση που δόθηκε μέσα στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, η ανάδοχος τεχνική εταιρεία «Α.Ε.Τ.Ε.Θ. Α.Ε.» υπέβαλε αίτηση διάλυσης της σύμβασης, λόγω αύξησης της τιμής των υλικών.
    Το μεγαλύτερο όμως δυστύχημα για τον Καϊάφα είναι το γεγονός ότι η αρμόδια κι εποπτεύουσα υπηρεσία στην κυριότητα της οποίας έχει περιέλθει η πολύπαθη περιοχή, η ΕΤ.Α.Δ. παρέμεινε απλώς παθητικός δέκτης χωρίς να καταβάλει την παραμικρή προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Η απάθεια αυτή κατά τη γνώμη μας εκ μέρους μιας υπηρεσίας που λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, είναι προκλητική. Αν μάλιστα συσχετιστεί με την προκήρυξη που ακολούθησε για κατάθεση εκ μέρους κάθε ενδιαφερόμενου επενδυτή πρότασης αξιοποίησης της περιοχής, καθώς και με το γεγονός ότι η καθυστέρηση οδήγησε στην απένταξή του από το ΕΣΠΑ, τότε μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και σκόπιμη. Ως γνωστό η προκήρυξη δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση, ή με άλλα λόγια η άγρα αγοραστών απέβη άγονη, αφού ο υπό αναζήτηση ενδιαφερόμενος επενδυτής υποχρεούται να εκτελέσει το εγκεκριμένο αλλά απενταγμένο πλέον από το ΕΣΠΑ έργο, συνολικού ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό γιατί είναι έργο υποδομής που τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία που διέπει την περιοχή (δίκτυο Natura) γι’αυτό έλαβε και έγκριση, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και ξεκίνησε.

    Πιο συγκεκριμένα: Η σχεδίαση του εγκεκριμένου έργου περιλαμβάνει 3 φάσεις: Η α’ φάση, που άρχισε αλλά σταμάτησε προβλέπει «Παρεμβάσεις Εκσυγχρονισμού για το Συγκρότημα Καϊάφα», με προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων για έργα εξυγίανσης των υδάτων, αποκατάσταση-ανάδειξη των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών του (ύδρευση, ενέργεια, αποχέτευση και αντιπυρική προστασία). Η β’ φάση, με προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων επίσης, περιλαμβάνει παρεμβάσεις αποκατάστασης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του αρχαιολογικού χώρου, προστασία από κατολισθήσεις, αναβάθμιση της πηγής, καθαρισμός της λιμνοθάλασσας.
    Η γ’ φάση, με 7 εκατομμύρια την αναπαλαίωση – αποκατάσταση των κτιρίων, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

    Πρέπει να τονιστεί, ότι όχι μόνο για την α’ φάση, αλλά και για τη β’ και τη γ’ φάση του έργου, έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι, συνολικού ύψους 17 εκατομμυρίων μέσω ΕΣΠΑ, όπως προαναφέρθηκε και χρόνο ολοκλήρωσης του συνόλου των έργων την 30η / 9 / 2023 (υπενθυμίζουμε ότι η α’φάση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020). Δυστυχώς όμως, η αδιαφορία και η αδράνεια της ΕΤΑΔ οδήγησαν στην απένταξη του έργου από τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ.
    Κι όμως, αν υλοποιούνταν τα έργα ο Καϊάφας θα γινόταν πόλος έλξης επενδύσεων ήπιου οικοτουριστικού χαρακτήρα κι ένας μοναδικός προορισμός αναψυχής και περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, ένα ξεχωριστής ομορφιάς θαλάσσιο, οικολογικό και ιαματικό πάρκο. Τα οικονομικά οφέλη από την επαναφορά του Καϊάφα στη ζωή, θα ήταν εξαιρετικά σημαντικά για τους κατοίκους των δήμων Ζαχάρως, Κρέσταινας, Ολυμπίας όπως και ευρύτερα της Ηλείας με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αντίστοιχες θέσεις εργασίας.
    Με αυτά τα δεδομένα, οι «Φίλοι του Καϊάφα», η «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας», άλλες συλλογικότητες και πολίτες από όλη Ηλεία και Μεσσηνία δηλώνουμε ότι:
    - Θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου εντός του Καϊάφα την ερχόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ. καλώντας όλους τους Δημάρχους της Ηλείας και πρωτίστως Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας- Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας, τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τους ενεργούς πολίτες της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να καθοριστεί οδικός χάρτης δράσεων.
    • Αν η ΕΤΑΔ δεν προχωρήσει στην συνέχιση των εργασιών σεβόμενη και τον τόπο αλλά και τις φωνές των ανθρώπων,
    θα προχωρήσουμε σε όλα τα ένδικα μέσα που υπάρχουν, αρχίζοντας με Εξώδικη Διαμαρτυρία εγκαλώντας την ΕΤΑΔ για Πράξεις Παράβασης Καθήκοντος (παράβαση της Αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης με ενδεχόμενο δόλο).

    Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η επί 50 χρόνια ολοκληρωτική εγκατάλειψη και απαξίωση του Καϊάφα.

  • «Φίλοι του Καϊάφα» - Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Ακόμα ζητούνται απαντήσεις για τον Καϊάφα
    «Φίλοι του Καϊάφα» - Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Ακόμα ζητούνται απαντήσεις για τον Καϊάφα

    Όπως είναι ήδη γνωστό, στον Καϊάφα εδώ και τρία χρόνια περίπου ξεκίνησε το έργο με τίτλο «Παρεμβάσεις Εκσυγχρονισμού των Υφιστάμενων Εγκαταστάσεων και Δικτύων Υποδομών της Περιοχής Λίμνης Καϊάφα» πλην όμως την περασμένη άνοιξη σταμάτησε χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα καμία εξήγηση.

    Υπό αυτές τις συνθήκες η Συλλογικότητα «Φίλοι του Καϊάφα» στην οποία συμμετέχουν 2.900 ενεργά μέλη, άλλες συλλογικότητες από την ευρύτερη περιοχή καθώς και η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, συνέταξαν από κοινού ένα έγγραφο και το απέστειλαν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) με κοινοποίηση στα συναρμόδια Υπουργεία, στους Βουλευτές της Ηλείας, την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και τον Δήμο Ζαχάρως.

    Στο κείμενο του εγγράφου οι σύλλογοι και οι ενεργοί πολίτες εκφράζουν την εύλογη ανησυχία των μελών τους και ολόκληρου του ηλειακού λαού για την παύση των εργασιών αλλά και για τις άστοχες επεμβάσεις του παρελθόντος, που είχαν ως αποτέλεσμα να απαξιώσουν το σπήλαιο που είναι χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός χώρος και το ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους τοπίο.

    Στη συνέχεια θέτουν τα καίρια ερωτήματα για:

    1. Το αντικείμενο των εργασιών που περιλαμβάνει η παρούσα φάση του έργου η οποία σταμάτησε.
    2. Τους λόγους αυτής της διακοπής και
    3. Εάν η προκήρυξη με τίτλο «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση, τμηματικά ή εξ ολοκλήρου του ακινήτου «Ιαματική Πηγή και Λίμνη Καϊάφα» που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, επηρεάζει και πώς το συγκεκριμένο έργο.

    Τέλος ζητούν από την ΕΤΑΔ Α.Ε. να δείξει την απαιτούμενη υπευθυνότητα και να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για μια εφ’όλης της ύλης ενημέρωση και συζήτηση για το σχέδιο ανάπτυξης του Καϊάφα σε σχέση με τις περιβαλλοντικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή καθώς ο κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο που ενδιαφέρονται για την προστασία και την ανάδειξη της περιοχής, είναι ανενημέρωτοι.

    kaifas anapt 2

    kaifas anapt 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Λίγα λόγια από την ΠΕΔΗ για την Ημέρα του Περιβάλλοντος
    Λίγα λόγια από την ΠΕΔΗ για την Ημέρα του Περιβάλλοντος

    Άλλη μια 5η Ιούνη ήρθε και πέρασε, η 50η από το 1972 που καθιερώθηκε ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον, και για ακόμη μια φορά καλούμαστε να αναλογιστούμε τη σχέση μας με αυτό που ονομάζουμε φυσικό περιβάλλον και το διακρίνουμε από το ανθρωπογενές ή τεχνητό. Να αποτιμήσουμε τα θετικά και αρνητικά αυτής της σχέσης στο δικό μας παρόν και ίσως σε σύγκριση με το παρελθόν, ώστε να πάρουμε αναγκαίες πρωτοβουλίες για το μέλλον. Στα θετικά πιστώνεται μια περιρρέουσα τάση συνειδητοποίησης της κρίσιμης έως τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η φύση του πλανήτη μας εξαιτίας της αλόγιστης εκμετάλλευσης από ένα από τα έμβια είδη που φιλοξενεί, τον άνθρωπο, γι’αυτό και οι ειδικοί επιστήμονες ονόμασαν την εποχή μας ανθρωπόκαινο, για να εκφράσουν δηλαδή την εξέλιξη κατά την οποία το ανθρώπινο είδος με τις γνώσεις που έχει αποκτήσει μπορεί να ελέγξει απόλυτα τη φύση και να την ωθήσει προς τη μια (καταστροφή) ή προς την άλλη (διατήρηση και σωτηρία) κατεύθυνση.

    Και είναι λογικό στην εποχή μας να προβληματιζόμαστε σχεδόν όλοι για το Περιβάλλον, όσο κι αν προσπαθούμε την αφιερωμένη σε αυτό ημέρα να το γιορτάσουμε και να το τιμήσουμε. Όλοι ενδόμυχα διαισθανόμαστε ότι μετά τις φιέστες, οργανωμένες συνήθως από όσους με την ψήφο μας έχουν την εξουσία - έρχεται η ώρα της πικρής αλήθειας και του ξεβολέματος.

    Και η πικρή αλήθεια είναι ότι σε αυτά τα 50 χρόνια που γιορτάζουμε το Περιβάλλον όλα τα ζωτικά στοιχεία του έχουν υποβαθμιστεί σε βαθμό απειλητικό ακόμα και για τη δική μας επιβίωση, με πρώτο και βασικότερο το κλίμα, που έχει απορρυθμιστεί από τα καυσαέριά μας, προκαλώντας μια μεγάλη αλυσίδα καταστροφικών φαινομένων (καύσωνες και μέγα-πυρκαγιές, μέγα-καταιγίδες και πλημμύρες, ξηρασίες / ερημοποίηση και μείωση της βιοποικιλότητας /χλωρίδας και πανίδας. Στην αλυσίδα αυτή προστέθηκε και η μεταπήδηση ιών από τα ζώα στους ανθρώπους, εφ’όσον οι τελευταίοι χάρην της ανάπτυξης, όπως αυτοί την εννοούν, εισχωρούν όλο και πιο κατακτητικά στα εναπομείναντα παρθένα μέρη του πλανήτη που βρίσκουν καταφύγιο τα άγρια ζώα και φυτά. Δυστυχώς με τη δυσμενή εξέλιξη του κλίματος, ακόμα κι αν βάλουμε τώρα ένα τέλος στην αλλοίωση με σκοπό την εκμετάλλευση όσων φυσικών περιοχών έχουν απομείνει, αυτές κινδυνεύουν πλέον από την κλιματική κρίση, για την οποία οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αποφανθεί ότι αν δεν αλλάξουμε εδώ και τώρα τις μεθόδους που παράγουμε την ενέργεια, η κατάσταση στον πλανήτη θα γίνει χαοτική, θα επικρατήσει ο φυσικός νόμος της εντροπίας, της καταστροφικής δίνης δηλαδή, που καμία γνώση και καμία τεχνολογία δεν μπορεί να θεραπεύσει.

    Δράση τώρα και σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα ζητά ο ΟΗΕ, ο οργανισμός που έχει ιδρυθεί μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο από την πλειονότητα των κρατών και από τις εισφορές τους χρηματοδοτεί ανεξάρτητες κι αντικειμενικές επιστημονικές μελέτες. Ο ΟΗΕ λοιπόν κρούει ηχηρά εδώ και μια 10ετία τουλάχιστον τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το κλίμα, αλλά δεν εισακούεται. Οι προτάσεις και οι λύσεις που προτείνει, υλοποιούνται από εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις τροποποιημένες και με ρυθμό τόσο αργό όσο χρειάζεται για να μην θιγούν κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα και χαθούν ψήφοι. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η διαχείριση που τόσο γλαφυρά έχει εκφράσει η λαϊκή σοφία όταν λέει «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος» δεν θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά στο ζοφερό χάος. Ωστόσο με ευχολόγια και σκέτες ελπίδες δεν σώζεται το κλίμα, ο πλανήτης και οι κάτοικοί του. Οι πολλοί απλοί πολίτες πρέπει να πιέσουμε δυναμικά ξεκινώντας από την τοπική εξουσία να υλοποιήσει τις συστάσεις του ΟΗΕ, όπως αυτή που επιτακτικά ζητά να φέρουμε τη φύση εντός των πόλεων, ώστε οι άνθρωποι να βρεθούν ξανά κοντά της, να την αγαπούν βιωματικά και να μην επιζητούν κατασκευή κατοικιών μέσα στα δάση, δίπλα στη θάλασσα, στα ποτάμια και τις λίμνες, ώστε να διασωθεί και να διατηρηθεί όσο φυσικό περιβάλλον έχει απομείνει στον πλανήτη. Μια σειρά από ανακατασκευές και έργα όπως η αντικατάσταση θερμοσυσσωρευτικών υλικών με νέα υλικά που δεν μετατρέπουν τις πόλεις σε θερμονησίδες, οι σοβαρές δενδροφυτεύσεις και οι υιοθεσίες δένδρων από τους πολίτες, οι ποδηλατόδρομοι, οι επαναπλημμυρισμοί αποξηραμένων λιμνών είναι πρώτα στη λίστα όσων χρηματοδοτεί η Ε.Ε. με αυξημένο ποσοστό, επιδιώκοντας να εφαρμοστούν οι συστάσεις του ΟΗΕ για τη βιωσιμότητα των πόλεων που βοηθά και τον πλανήτη ν’ανασάνει.

    Ο πλανήτης μας χρειάζεται γιατί μόνο εμείς είμαστε η λύση στο πρόβλημά του, αφού οι ίδιοι το προκαλούμε. Μπορούμε να γίνουμε η λύση, με το να ξεβολευτούμε και να ζητάμε από τους πολιτικούς αυτά που απαιτούν οι καιροί. Είναι πέρα και από λυπηρό η πρωτεύουσα του νομού να είναι τόσο κοντά σε θάλασσα, σε ποτάμι και σε πρώην λίμνη (τί κρίμα που δεν…..) και να μην μπορεί ο Πυργιώτης να τα προσεγγίζει και να τα απολαμβάνει μέσω μιας υγιεινής, καθαρής από καύσιμα και τώρα πια και οικονομικής ποδηλατόβολτας.

    Στην Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας που η ίδρυσή της ήταν κατ’ουσίαν το αποτέλεσμα του σοκ που δέχθηκαν ορισμένοι άνθρωποι από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, ξεπερνούμε τα απανωτά πλέον σοκ με την ενημέρωση για θετικά παραδείγματα άλλων τόπων εντός κι εκτός Ελλάδας, με συνεργασίες για δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς, περιπάτους, παρεμβάσεις στους καθ’ύλην αρμόδιους, ακόμα και προσφυγές στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να βάλουμε ένα ακόμα λιθαράκι στην υπόθεση της διάσωσης και διατήρησης της φύσης ώστε να μην καταδικαστούμε στη συνείδηση της επόμενης γενιάς. Θεωρούμε όμως ότι οι νέοι της Ηλείας, προκειμένου να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων και οριακών καταστάσεων από τις οποίες δεν υπάρχει γυρισμός, θα πρέπει να κινητοποιηθούν συλλογικά. Η ΠΕΔΗ αναμένει πάντα νέα μέλη αλλά και επιδιώκει ανελλιπώς τη συσστράτευση με άλλες μονάδες ή ομάδες.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η ξενάγηση στην Αρχ. Ολυμπία προς τα μέλη και τους φίλους της ΠΕ.Δ.Η.         
    Η ξενάγηση στην Αρχ. Ολυμπία προς τα μέλη και τους φίλους της ΠΕ.Δ.Η.         

    Πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση την Κυριακή 6 Μαρτίου στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας από τη διπλωματούχο ξεναγό και αρχαιολόγο κ.Έλενα Αγγελή που διοργανώθηκε από την «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας». Όσοι παρακολουθήσαμε την ξενάγηση μαγευτήκαμε από τις επιστημονικές γνώσεις της, το μεράκι της και την εξαιρετική ομιλία της. Η ικανότητά της να συνδέει την αρχαιότητα με το σήμερα, το μύθο με το λόγο, το ολυμπιακό πνεύμα, την εξέλιξη του πολιτισμού, τη διαχρονικότητα και τη συνέχεια των θρησκειών, μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Την ευχαριστούμε για την ευγενική δωρεάν προσφορά της και ευελπιστούμε για άλλες μελλοντικές ξεναγήσεις.

    https://www.olympiainsider.com/

    https://papaioannouphotography.com/

    (Δελτίο Τύπου)

  • Περιβαλλοντική δράση Ηλείας: Ένα με τη Φύση
    Περιβαλλοντική δράση Ηλείας: Ένα με τη Φύση

    Τα μέλη της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο φυσικής καλλιέργειας που επινόησε ο Μασανόμπου Φουκουόκα, ένας Ιάπωνας μικροβιολόγος, αγρότης και φιλόσοφος αφού κατά το παρελθόν έχουν οργανώσει και παρακολουθήσει σεμινάρια με τον γεωπόνο-φυσικό καλλιεργητή κ. Παναγιώτη Μανίκη, ιδρυτή του κέντρου φυσικής καλλιέργειας στην Έδεσσα.

    Ο Φουκουόκα σε ηλικία 25 ετών, άρχισε να αμφιβάλλει για την σοφία της σύγχρονης γεωργικής επιστήμης και σταδιακά εγκατέλειψε τις συμβατικές γεωργικές τεχνικές προκειμένου να επιστρέψει τον έλεγχο της γης σε αυτόν που είναι ο πιο έμπειρος και εξειδικευμένος από όλους… δηλαδή στην ίδια τη Φύση! Mετά από πολύμηνη παρατήρηση κατέληξε στην ταυτόχρονη σπορά δασικών δέντρων, θάμνων, καρποφόρων δέντρων, φυτών χλωρής λίπανσης, λαχανικών και δημητριακών πριν αρχίσει η εποχή των βροχών. Για να προστατευθούν οι σπόροι από τα πουλιά και τα τρωκτικά τοποθετούνται σε σβώλους από άργιλο (seed balls).

    Οι σβώλοι στη συνέχεια αφήνονται στο προς καλλιέργεια / αναδάσωση έδαφος. Ένα χρόνο μετά τη σπορά, από τα φυτά που θα βγουν θα επιβιώσουν εκείνα που ταιριάζουν στο δεδομένο έδαφος και κλίμα. Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία φυτών μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ότι κάποιοι σπόροι θα βλαστήσουν, όσο κακές και να είναι οι συνθήκες. Η μέθοδος Φουκουόκα είναι προφανώς ξένη με οποιαδήποτε χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων ενώ δεν προβλέπει ούτε κατεργασία της γης, βοτάνισμα κοκ. Στην πραγματικότητα σκοπεύει να διευκολύνει την έναρξη της διαδικασίας αναπαραγωγής και βλάστησης από την ίδια τη φύση. Στόχος του καλλιεργητή είναι να εξυπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος, να ευνοήσει την γέννηση υγιών φυτών.

    Ο σύλλογος έχει ήδη κάνει την πρώτη φθινοπωρινή εξόρμηση για να συγκεντρώσει σπόρους από ενδημικά φυτά της περιοχής της Ολυμπίας και αυτή την Κυριακή 28 του Νοέμβρη πρόκειται να τους ενσωματώσει σε άργιλο δηλαδή να φτιάξει τους σβώλους, ώστε μια από τις επόμενες Κυριακές να τους πετάξει σε σημεία μέσα στα καμένα δάση που του έχει υποδείξει το Δασαρχείο. Μέσω του Τύπου λοιπόν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο να επισκεφθεί τον υπαίθριο στεγασμένο χώρο του πολυχώρου «Σμίλη» (παλαιό Γυμνάσιο) στην Αρχαία Ολυμπία, ώρες από 10.30 – 13.30, που θα φιλοξενήσει αυτό το 2ο στάδιο της δράσης μας, δηλαδή την παρασκευή των σβώλων . Όσο πιο πολλά χέρια υπάρξουν τόσο περισσότεροι σβώλοι θα παραχθούν. Πάρτε μαζί σας τη μάσκα σας, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησής σας ή το αποτέλεσμα του rapid test κι ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό της Φύσης που είναι και καλό δικό μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πρόσκληση σε γενική συνέλευση της περιβαλλοντικής δράσης Ηλείας
    Πρόσκληση σε γενική συνέλευση της περιβαλλοντικής δράσης Ηλείας

    Το σωματείο "Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας" καλεί τα μέλη της αλλά και κάθε ενεργό και ενδιαφερόμενο πολίτη στην προβλεπόμενη εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου, αυτήν την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 11.00π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Δεξαμενής στον Πύργο, προκειμένου να γίνει ο απολογισμός δράσεων, ο σχεδιασμός νέων και η εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου. Στην Γενική Συνέλευση θα ολοκληρωθεί επίσης και η τροποποίηση του καταστατικού του σωματείου.

    Σας καλούμε να δράσουμε συλλογικά για την προστασία του περιβάλλοντος, συνειδητοποιώντας ότι είμαστε αναπόσπαστο τμήμα του και ότι η επιβίωσή μας εξαρτάται άμεσα από αυτό.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ