Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 10:55

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021: Η Ομάδα του TEDxPatras στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μια ειδική ξενάγηση από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου

Το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Ομάδα του TEDxPatras βρέθηκε στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς παρακολουθώντας μια ειδική ξενάγηση από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου. Στόχος ήταν η πληροφόρηση σχετικά με τη βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου και η ενημέρωση για τις απειλές που αντιμετωπίζει η προστατευόμενη περιοχή εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ανθρωπογενούς παρέμβασης - με επικρατέστερες την ρίψη απορριμμάτων, το παράνομο κυνήγι, η κίνηση τροχοφόρων οχημάτων σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και σε οικότοπους προτεραιότητας.

Θεσπισμένη από το 1972, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τις περιβαλλοντικές συνθήκες στον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2021, “Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση” (Reimagine, Recreate, Restore), που εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, μοιάζει επίκαιρο παρά ποτέ. Ο φετινός εορτασμός σηματοδοτεί την αρχή μιας διεθνούς δεκαετούς δράσης των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την αποκατάσταση και την αναβίωση των οικοσυστημάτων του πλανήτη. Η δράση θα ολοκληρωθεί το 2030.

tedex 3kotyxi

Για την ομάδα του TEDxPatras, ο εορτασμός της 5ης Ιουνίου ξεκίνησε με μια επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς – Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, το οποίο βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας. Μετά την αρχική ενημέρωση για τη βιοποικιλότητα των ενδιαιτημάτων και των είδών χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στην περιοχή, ακολούθησε προγραμματισμένη πεζοπορία στο Δάσος της Στροφυλιάς. Συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, η φυσιολατρική διαδρομή και η φωτογράφιση του μοναδικού τοπίου συνοδεύτηκαν από παράλληλο καθαρισμό της περιοχής. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας στη λιμνοθάλασσα του Προκόπου, παρακολουθώντας και απολαμβάνοντας τους φτερωτούς κατοίκους του υγρότοπου με κιάλια και τηλεσκόπιο.

Ο πλούτος των βιοτόπων που απαντώνται στην περιοχή την καθιστούν έναν μοναδικό προορισμό υψηλής αισθητικής και οικολογικής αξίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί μία σημαντική αφορμή για να αναρωτηθούμε σχετικά με τις πιθανότητες επιβίωσης αυτών των οικολογικών θησαυρών και τη δική μας ευθύνη απέναντι τις μελλοντικές γενιές του πλανήτη να τους διασώσουμε. Επείγει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Επείγει να αρχίσουμε να αποδεικνύουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας απέναντι στο περιβάλλον.

tedex 2kotyxi

Λίγα λόγια για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου:

Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς αποτελείται από ένα πλούσιο μωσαϊκό ενδιαιτημάτων υψηλής οικολογικής αξίας και αισθητικής. Προστατεύεται από Εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία. Σκοπός της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης, είναι η προστασία των ενδιαιτημάτων της προστατευόμενης περιοχής και συγκεκριμένα των υγροτόπων, των αμμολόφων και του δάσους κουκουναριάς (Pinus pinea) της Στροφυλιάς – του πιο εκτεταμένου δάσους κουκουναριάς στην Ελλάδα. Παράλληλα με την προστασία, στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι και η παροχή πληροφοριών και ενημέρωσης για την οικολογική σημασία της περιοχής, η προώθηση της ευαισθητοποίησης στους πολίτες καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ξενάγησης και οικοτουρισμού. Περισσότερες πληροφορίες: https://strofylianationalpark.gr/.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 10:54

Σχετικά Άρθρα

  • Απίστευτες καταγγελίες στην Αχαΐα: Έκαναν πάρκινγκ τις προστατευόμενες αμμοθίνες στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς
    Απίστευτες καταγγελίες στην Αχαΐα: Έκαναν πάρκινγκ τις προστατευόμενες αμμοθίνες στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς

    Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από καταγγελίες πολιτών για το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφιλιάς στην Αχαΐα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως κάθε Σαββατοκύριακο οι αμμώδεις παραλίες Καλογριά, Σαμαραίικα, Φάλαρη και Κουνουπελάκι μετατρέπονται πίστα για 4 επί 4 και πάρκινγκ.

    Ντόπιοι με αγροτικά και επισκέπτες με τζιπ διασχίζουν ολόκληρα χιλιόμετρα μέσα στις προστατευόμενες αμμοθίνες, καταστρέφοντας την προστατευόμενη παράκτια βλάστηση, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

    Τι καταγγέλλουν οι ντόπιοι

    Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, συγκεκριμένα τζιπ χωρίς πινακίδες εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα αλλά με διαφορετικούς επιβάτες, γεγονός που δείχνει πως ενοικιάζονται σε τουρίστες από κάποια τοπική επιχείρηση.

    «Τα έχουν δει να κινούνται σε όλο το εύρος της παραλιακής ζώνης από την Αχαΐα (παραλία Καλόγρια) έως την Ηλεία με διαφορετικούς επιβάτες. Επίσης τα έχουν δει να “κολλούν” στην άμμο και να γίνεται ολόκληρη επιχείρηση με τρακτέρ για ρυμούλκηση», καταγγέλλουν πολίτες από την περιοχή.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον σταθμό, μέχρι και λουόμενοι κατεβαίνουν μέχρι την παραλία με το αυτοκίνητό τους και το παρκάρουν στις αμμοθίνες.

    Οι υπεύθυνοι του φορέα διαχείρισής ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να επιτηρεί την προστασία του Εθνικού Πάρκου, ειδικά το καλοκαίρι που στις παραλίες εκεί γίνεται η αναπαραγωγή της καρέτα-καρέτα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η Διευθύντρια Δασών Ηλείας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
    Η Διευθύντρια Δασών Ηλείας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1973 με σκοπό την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

    Η φετινη παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος για το 2024 επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του εδάφους , την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

    Με τον όρο ερημοποίηση χαρακτηρίζεται η υποβάθμιση της γής όπου μια ξηρή περιοχή γίνεται όλο και ξηρότερη ,συνήθως χάνοντας νερό ,βλάστησή και άγρια ζωή. Η ερημοποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα μια περιοχή καλυπτόμενη από άμμο. Η ερημοποίηση σημαίνει μια περιοχή η οποία έχει λίγο νερό και το έδαφος έχει χάσει τα θρεπτικά συστατικά του και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί.

    Η ερημοποίηση προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως η υπερεκμετάλλευση των οικοσυστημάτων και των εδαφών εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

    Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου έτσι παρατηρούμε ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις να εμφανίζονται ολο και πιο συχνά ενώ άλλες περιοχές να δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης με αποτέλεσμα να ευνοείται η εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών και να γίνεται πιο δύσκολη η κατάσβεση τους.

    Αντιμέτωπη με την ερημοποίηση θα βρίσκονται όλο και περισσότερες περιοχές της Μεσογείου μεταξύ και αυτών και η χώρα μας όπου ολοι ζούμε μια ήπια προς τον παρόν ξηρασία λογω της αυξανόμενης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

    Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ,κυβερνήσεις ,οργανισμοί και πολίτες να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση των φυσικών πόρων και την ορθολογική εκμετάλλευση αυτών καθώς και των δασών και την ενίσχυση του προστατευτικού υδρολογικού, αισθητικού και εν γένει περιβαλλοντικού τους ρόλου.

    Η Διευθυντρια Δασών
    Αγγελικη Τσακωνα
    Δασολογος.

  • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δυνατό μήνυμα από την Αρχ. Ολυμπία με τις δράσεις «Δημήτριος Βικέλας»
    Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δυνατό μήνυμα από την Αρχ. Ολυμπία με τις δράσεις «Δημήτριος Βικέλας»

    Με την μεγάλη συμμετοχή μαθητών και αθλητών ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί οι δράσεις του προγράμματος «Αθλητισμός & Περιβάλλον - Δημήτριος Βικέλας» στην Αρχαία Ολυμπία.

    Οι σημερινές δράσεις αφορούσαν αθλητικά σωματεία του Νομού Ηλείας, μαθητές, εκπαιδευτικούς, Πρωταθλητές, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και Προπονητές και έλαβαν χώρα στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Τις εκδηλώσεις άνοιξε ο κ. Διονύσης Παναγιωτάρας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος μίλησε για την Περιβαλλοντική Συνείδηση και το Αθλητικό Ιδεώδες.

    Στον κήπο του Μουσείου δημιουργήθηκαν τέσσερις σταθμοί αθλητικών και δημιουργικών δράσεων, όπου οι συμμετέχοντες ζωγράφισαν τις δικές τους μπλούζες και έφτιαξαν μετάλλια της συμμετοχής τους με ανακυκλώσιμα υλικά, υπό την επιμέλεια και εικαστική βοήθεια της κας Βάλιας Μπερτσάτου, συμμετείχαν στο άθλημα του ποδοσφαίρου υπό τις οδηγίες του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, κ. Αντώνη Χρυσανθακόπουλου και της τοξοβολίας, γυμνάστηκαν, γνώρισαν και έλαβαν μέρος σε παραολυμπιακά αθλήματα και έμαθαν τους κανόνες ασφαλείας ποδηλατώντας στο φυσικό περιβάλλον υπό τις οδηγίες της Ολυμπιονίκη Στίβου, κας Όλγας Βασδέκη.

    Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης, στον ίδιο χώρο, βρέθηκαν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, κ.κ. Αθανάσιο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Γιάννη Βρούτση, τους αθλητές και ολυμπιονίκες, αλλά και τα στελέχη και μέλη των αθλητικών σωματείων του Νομού Ηλείας. Επιπλέον, στον λόγο του, ανέφερε ότι στη φετινή συγκυρία του εορτασμού των 2800 ετών από τη πρώτη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων, τέτοιες δράσεις προβάλλουν το ιδεώδες του αθλητισμού, τον σεβασμό στο περιβάλλον, με τα κυρίαρχα μηνύματα της αλληλοκατανόησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας να δείχνουν το δρόμο προς τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, ενός καλύτερου αύριο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης μίλησε για την σημαντική προσφορά του Αθλητισμού στη διαμόρφωση της Περιβαλλοντικής συνείδησης, ιδιαίτερα στα παιδιά από μικρή ηλικία, αλλά και στην ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα σχετικά με την αειφορία, η οποία αφορά την μείωση της υπερκατανάλωσης και της παραγωγής, με έμφαση στην οικονομία στη χρήση, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση.

    Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στο άθλημα του Ποδοσφαίρου με ονόματα ομάδων εμπνευσμένα από τη Φύση και τις Αξίες του Αθλητισμού και φρόντισαν τον βοτανικό κήπο φυτεύοντας νέους αρωματικούς θάμνους, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Παναγιώτη Λάττα, Δασάρχη Πύργου Ηλείας. Το «παρών» έδωσε και ο Δασάρχης Αμαλιάδας, κ. Βασίλης Μποβολέτης.

    Στις δράσεις συμμετείχαν, επίσης, σπουδαίες προσωπικότητες του Αθλητισμού όπως:

    Ο Μιχάλης Μουρούτσος: Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Ταεκβοντο, η Νίκη Μπακογιάννη: Ασημένια Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος, η Κλέλια Πανταζή: Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής το 2000 στο Σύδνεϊ, η Όλγα Βασδέκη: Ολυμπιονίκης του στίβου στο αγώνισμα του τριπλούν, ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης: Μελος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής & Αρχηγός Αποστολής ΠΑΡΙΣΙ 2024, Ασημένιος Παραολυμπιονίκης στην Κολύμβηση με συμμετοχή σε 3 Παραολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, ΠΕΚΙΝΟ 2008, ΛΟΝΔΙΝΟ 2012, η Ντέντα Άννα: Χάλκινη Παραολυμπιονίκης στο BOCCIA με συμμετοχές σε 2 Παραολυμπιακούς Αγώνες ΡΙΟ 2016 και ΤΟΚΙΟ 2020, η Ντέντα Χριστίνα: Χαλκινη παραολυμπιονίκης RAMP OPERATOR στο BOCCIA με συμμετοχές 2 Παραολυμπιακούς Αγώνες ΡΙΟ 2016 και ΤΟΚΙΟ 2020, οι τεχνικοί σύμβουλοι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας κ.κ. Μαρία Αναστασίου και Φωτεινή Καραμαδούκη, και άλλοι.

    Το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί από την εκπαιδευτικό - συγγραφέα Δρ. Ιλεάνα Κλοκώνη εξειδικευμένη στην Αθλητική Παιδεία, Ιστορία και Αξίες του Αθλητισμού.

    olumpia athl per 2

    olumpia athl per 3

    olumpia athl per 4

    olumpia athl per 5

    olumpia athl per 6

    olumpia athl per 7

    olumpia athl per 8

    olumpia athl per 9

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΚΟΣΜΟΣ - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης
    ΚΟΣΜΟΣ - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης

    Σήμερα, τιμούμε την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, με κεντρικό θέμα την αποκατάσταση του εδάφους, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα απέναντι στην ξηρασία -όλα παράγοντες που οφείλονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην ανθρωπογενή δραστηριότητα.

    Έχοντας πλέον πλήρη γνώση των δραστηριοτήτων μας, καταλαβαίνουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να δράσουμε. Ως ανθρωπότητα δημιουργούμε ρύπανση, επιβαρύνουμε τα εδάφη, αποψιλώνουμε δάση, μολύνουμε ύδατα, καταστρέφουμε τη βιοποικιλότητα, εξαφανίζουμε άλλα είδη, απομυζούμε πρώτες ύλες.

    Το περιβάλλον δεν αρκεί να τιμάται μία μέρα το χρόνο, είναι κάτι που πρέπει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε καθημερινά. Μακριά πλέον από διαπιστώσεις έχει έρθει η στιγμή εφαρμογής πολιτικών που θα βοηθήσουν στην προστασία της φύσης και θα ενδυναμώσουν εκείνους που επιβαρύνονται περισσότερο από τις συνέπειες μίας κλιματικής καταστροφής, από τις αυξήσεις τιμών σε αγαθά και ενέργεια, που οφείλονται ξεκάθαρα σε πολιτικές που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

    «Ο ΚΟΣΜΟΣ έχει καταθέσει την Εθνική Πράσινη Συμφωνία, αναφέρει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΟΣΜΟΥ. Έχουμε προσαρμόσει τις πολιτικές μας προτάσεις σε δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στη χώρα μας. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο και το 2030 είναι πλέον πολύ κοντά. Η αδράνεια κοστίζει ακριβά. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, τους πιο ευάλωτους και να δώσουμε μια ευκαιρία στις επόμενες γενιές, πρέπει να δράσουμε τώρα, πέρα από ευχολόγια. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην προστασία του περιβάλλοντος επιστρέφει πίσω τριπλάσια».

    Για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να απομονώσουμε δυνάμεις σκοταδισμού και οπισθοδρόμησης και στις 9 Ιουνίου να ψηφίσουμε για το μέλλον του ανθρώπου και για τον κόσμο μας. Πρέπει όλοι να γίνουμε μέρος της λύσης.

    Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τον 1ο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος το 1974, υποψήφιες και υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου του ΚΟΣΜΟΥ διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση σήμερα 5 Ιουνίου στις 19:30 στο Θέατρο Σφενδόνη στην Αθήνα. Σας περιμένουμε.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μήνυμα Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
    Μήνυμα Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου και ως είθισται όλοι με μηνύματα και διακηρύξεις, τονίζουμε τη σημασία της προστασίας του και την αξία του για τη ζωή του ανθρώπου. Όμως έχουμε περάσει πλέον τα όρια του συναγερμού για την καταστροφή του, η κλιματική κρίση είναι γεγονός και κάνει αισθητή την παρουσία της συχνά με ακραία καιρικά φαινόμενα, από την μία άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη. Η αλόγιστη συμπεριφορά μας στη διαχείριση του Περιβάλλοντος, πότε με υπερκατανάλωση υδάτινων πόρων, πότε με ασύδοτη χρήση ενέργειας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών με επακόλουθο την διάβρωση απέραντων παράκτιων περιοχών, την ερημοποίηση τεράστιων πεδινών εκτάσεων και τελικά καταλήγει να γίνεται η επιβίωση του ανθρώπου από δύσκολη έως αδύνατη.

    Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να αποτελέσει για όλους μας πρώτη προτεραιότητα το Περιβάλλον. Όχι με σχέδια και στόχους για το απώτερο μέλλον, αλλά με άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες που θα περιορίσουν την κλιματική κρίση που βιώνουμε και ίσως καταφέρουν να αντιστρέψουν τις δυσμενείς συνθήκες που τώρα επικρατούν. Ο περιορισμός της κατανάλωσης των φυσικών πόρων, η εκτεταμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αύξηση του πρασίνου, ο περιορισμός χημικών και όπλων μαζικής καταστροφής, ο τερματισμός πολεμικών συγκρούσεων, σίγουρα θα συμβάλλουν θετικά στην προστασία του Περιβάλλοντος. Σε αυτά πρέπει να σταθεί η προσοχή μας, αν ειλικρινά ενδιαφερόμαστε να εξασφαλίσουμε στις επόμενες γενιές ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Είναι υποχρέωση και ευθύνη μας.

    Ο Δήμαρχος

    Σάκης Μπαλιούκος

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μήνυμα Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
    Μήνυμα Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Το περιβάλλον έχει ανάγκη την ενεργό συμμετοχή όλων μας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. δήλωσε:

    «Φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024, με κεντρικό σύνθημα «Να γίνουμε η γενιά της αποκατάστασης» (BECOMING #GENERATION RESTORATION), ένα θέμα που εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων για τους ανθρώπους, τη φύση και το κλίμα. Είναι μια προτροπή να συμμετέχουμε στην παγκόσμια προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε την ερημοποίηση και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα στην ξηρασία. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα, να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή, να σώσουμε τα είδη από την εξαφάνιση και να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας. Το 2024 θα σηματοδοτήσει την 30ή επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Η δέκατη έκτη σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών (COP 16) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024.

    Η ερηµοποίηση, η υποβάθμιση της γης που επηρεάζει περίπου το 1/4 της επιφάνειας του πλανήτη και απειλεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε 100 χώρες, ως αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων, μεταξύ αυτών της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η υπερβολική ή η μη αποδοτική χρήση των υδάτων, η υπερβόσκηση και η αποψίλωση των δασών. Εκτιμάται ότι το 15% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων προέρχονται από την αποδάσωση. Η αποψίλωση των δασών απειλεί επίσης τα ζώα και τους ανθρώπους που βασίζονται σε αυτά για την επιβίωσή τους.

    Εξάλλου, οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές έχουν προκαλέσει διάβρωση των εδαφών με συνέπεια τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, την αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων και την ερημοποίηση. Οι περιοχές που απειλούνται περισσότερο είναι οι λοφώδεις, οι επικλινείς περιοχές που καλλιεργούνται εντατικά, οι ορεινές που υπερβόσκονται, οι παραθαλάσσιες στις οποίες έχει διεισδύσει η θάλασσα στον υπόγειο υδροφορέα, λόγω των εντατικών, υπερβολικών σε αριθμό και σε βάθος γεωτρήσεων καθώς κι εκείνες οι περιοχές στις οποίες δεν λαμβάνονται μέτρα μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά.

    Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υιοθετεί ενιαία στρατηγική και τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και τον περιορισμό της επέκτασής της, ενταγμένα σε ένα ευρύ πλαίσιο, εναρμονισμένο µε τη θέση της ανθρωπότητας μέσα στη βιόσφαιρα, διαμορφώνοντας μια νέου τύπου ανάπτυξη που θα απαιτεί την ελαχιστοποίηση των επιβλαβών επιπτώσεων στο περιβάλλον και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

    Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενίσχυση, τη διάσωση και προστασία των δασών, δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην πρόληψη της ερημοποίησης και της υποβάθμισης της γης. Η αποκατάσταση του δασικού τοπίου μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και να μειώσει την υποβάθμιση του εδάφους.

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προχωρά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε Δήμους με περιαστικά δάση, πλαίσιο που παρουσίασε πριν από δύο ημέρες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο εν λόγω σχεδιασμός περιλαμβάνει νέες τεχνικές προδιαγραφές εκπόνησης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, όπως αυτές προκύπτουν, κατά βάση, από τις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας που δημιουργεί η κλιματική κρίση καθώς και μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών μας.

    Οι τρεις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, οι οποίες στηρίζονται σε πόρους για τις προληπτικές δράσεις, ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 270 εκατομμύρια ευρώ, αφορούν στο πρόγραμμα Antinero, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τον καθαρισμό των δασών και τη δημιουργία δασικών δρόμων, το οποίο φέτος έχει προχωρήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, στην δασική μεταρρύθμιση η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή τον Απρίλιο και πλέον έχουμε τις πρώτες διαχειριστικές μελέτες για τα δάση της χώρας, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, το σύνολο των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 3,5 μήνες ενώ η τρίτη πρωτοβουλία έχει να κάνει με την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας με έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος.

    Μάλιστα, στις 19 διαχειριστικές μελέτες που έχουν ανατεθεί για ισάριθμα δασικά οικοσυστήματα, περιλαμβάνονται και δύο μελέτες για περιοχές αρμοδιότητας του δασαρχείου Πύργου και δύο του δασαρχείου Ολυμπίας. Συγκεκριμένα, αφορούν τα δασικά συμπλέγματα Κάπελης – Φολόης – Πηνείας, Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυση, Λαπίθα Σμέρνας και Ζαχοβουνίου Καλλιθέας. Στόχος τους είναι η αποτελεσματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων έναντι των φυσικών καταστροφών, η προστασία του τοπίου, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και γενικότερα στην θωράκιση των δασών και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος, δράσεις που συμβάλλου στην μείωση του κινδύνου της ερημοποίησης.

    Παράλληλα, σημαντική είναι η λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε δήμους με περιαστικά δάση, με παρεμβάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, οι οποίες εκτιμάται πως θα καλύψουν περίπου το 60% του συνόλου των περιμετρικών ζωνών που περιβάλλουν οικισμούς που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών οικοσυστημάτων.

    Πέρα όμως από την ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, περισσότερο από όλα το περιβάλλον έχει ανάγκη από την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Ο άνθρωπος ανήκει στο περιβάλλον και εξαρτάται από αυτό και παράλληλα επεμβαίνει δραστικά στη διαμόρφωσή του. Μόνο αν συνεισφέρουμε όλοι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα στον πλανήτη μας.

    Στην πλανητική αυτή προσπάθεια για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της ερημοποίησης, καλούμαστε να συμβάλλουμε όλοι και να υπενθυμίσουμε με κάθε τρόπο την ανάγκη να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση, κάνοντας επιλογές προς έναν λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον τρόπο ζωής.

    Είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε τη γη μας ζωντανή!

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Πύργου: Φροντίζουμε το περιβάλλον
    Δήμος Πύργου: Φροντίζουμε το περιβάλλον

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Υπηρεσία Πρασίνου ενεργοποιεί ένα διαρκές πρόγραμμα βιώσιμων δενδροφυτεύσεων στον Δήμο Πύργου, με στόχο την ολιστική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

    Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τη φύτευση δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες, πεζόδρομους, σχολεία, στην πόλη και τα χωριά, καταγράφοντας κάθε φορά τις δεντροφυτεύσεις που πραγματοποιούνται, ανά τοποθεσία και ανά είδος δέντρου.

    «Αναπληρώνουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια στους χώρους που προαναφέραμε ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε και δημιουργούμε νέες θέσεις και τοποθέτηση δέντρων. Στόχος μας μέχρι τέλους του έτους να έχουν φυτευτεί 1000 δέντρα.

    Ξεκινάμε με την οδό Κολοκοτρώνη, το Επαρχείο και την πλατεία Μεταξά, την Τετάρτη 5 Ιουνίου.

    Επίσης, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας που επιθυμούν να υποδείξουν χώρο δεντροφύτευσης με παράλληλη υιοθεσία του δέντρου να επικοινωνήσουν μαζί μας. ( Τμήμα Πρασίνου 26213-62648)», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Πρασίνου κ. Βασίλης Φάμελος.

    Τέλος έχουν προγραμματιστεί και παράλληλες δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν ως εξής :

    *15 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, στο Πάρκο ΣΠΚ δημιουργούμε πολύχρωμους και αρωματικούς κήπους, με στόχο την επαναλειτουργία του Πάρκου.

    *16 Ιουνίου, ημέρα Κυριακή θα γίνει καθαρισμός της περιοχής του Αλφειού σε συνεργασία με το Φυσιολατρικό σύλλογο φίλων Λίμνης Μουριάς και Αλφειού ποταμού.

    dimos drasei periv 24 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καθαρισμός στη Μπούκα Παλαιοχωρίου από ΚΕΘΕΑ Κύτταρο – Οξυγόνο και Δήμο Πηνειού
    Καθαρισμός στη Μπούκα Παλαιοχωρίου από ΚΕΘΕΑ Κύτταρο – Οξυγόνο και Δήμο Πηνειού

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Στον συμβολικό καθαρισμό της παραλίας στη Μπούκα Παλαιοχωρίου προχώρησαν μέλη του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ Κύτταρο – Οξυγόνο σε συνεργασία με τον Δήμο Πηνειού. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος -5 Ιουνίου- καθώς και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών -26 Ιουνίου- επρόκειτο για μία εθελοντική δράση με διττό περιεχόμενο καθώς αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για ζητήματα που άπτονται αφενός της προστασίας του περιβάλλοντος αφετέρου της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εθισμών και των εξαρτήσεων.

    Στην εθελοντική δράση συμμετείχαν μέλη και εργαζόμενοι των υπηρεσιών του δικτύου σε Πύργο, Πάτρα και Καλαμάτα καθώς και εθελοντές από τον Δήμο Πηνειού. Η διαδικασία του καθαρισμού της παραλίας ξεκίνησε από το πρωί και ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι, με τους εθελοντές να «σαρώνουν» κατά μήκος την παραλία και να συγκεντρώνουν τα απορρίμματα σε σακούλες προκειμένου να απομακρυνθούν εν συνεχεία με οχήματα του δήμου. Αναφερόμενος στη σπουδαία πρωτοβουλία, ο υπεύθυνος του δικτύου υπηρεσιών Πελοποννήσου του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ Κύτταρο- Οξυγόνο κ. Γιώργος Παπαμακάριος, επεσήμανε ότι αποτελεί ένα «μήνυμα για καθαρή, από εξαρτήσεις, ζωή» ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα σχολίασε ότι «ο Δήμος Πηνειού αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα» για τη συνεργασία του προγράμματος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαίροντας την κινητοποίηση και την ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο – Οξυγόνο. Παράλληλα πρόσθεσε ότι «εκτός από τον δήμο είναι και η ίδια η τοπική κοινωνία σημαντικά ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη για τα συγκεκριμένα ζητήματα, συμμετέχοντας στις δράσεις και στηρίζοντας τη συνεργασία».

    «Ανάγκη εμπέδωσης περιβαλλοντικής συνείδησης»

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός επεσήμανε ότι αφενός αποτελεί μια υπενθύμιση της άρρηκτης σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον αφετέρου λειτουργεί ως ευκαιρία καλλιέργειας και εμπέδωσης της περιβαλλοντικής συνείδησης. «Η προστασία της φύσης αποτελεί υπόθεση όλων μας και απαιτεί συστηματική δράση τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καστρινός και συνέχισε «προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να προκρίνουμε πολιτικές και στρατηγικές που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, συνεισφέρουν στην ενεργοποίηση της κοινωνίας και συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος· αυτή η προσπάθεια αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχή μας. Ένα στοίχημα που θα καθορίσει το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας».

    pin mpouka kath pagperiv 4

    «Η προστασία της φύσης αποτελεί υπόθεση όλων μας και απαιτεί συστηματική δράση τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο» σημείωσε ο κ. Καστρινός.

    pin mpouka kath pagperiv 3

    Οι εκπρόσωποι του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Κύτταρο- Οξυγόνο εξήραν την ανταπόκριση του Δήμου Πηνειού στις δράσεις τους.

    pin mpouka kath pagperiv 2

    Η διαδικασία του καθαρισμού της παραλίας ξεκίνησε από το πρωί και ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι.

    Στην εθελοντική δράση συμμετείχαν μέλη και εργαζόμενοι των υπηρεσιών του δικτύου σε Πύργο, Πάτρα και Καλαμάτα καθώς και εθελοντές από τον Δήμο Πηνειού.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς