Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 15:24

Το αυγουστιάτικο φεγγάρι, οι οπτικές απάτες και οι μύθοι της Σελήνης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η πανσέληνος του Αυγούστου - η οποία φέτος θα συμβεί στις 22 του μήνα- θεωρείται από πολλούς η λαμπρότερη και μεγαλύτερη του έτους, κάτι που όμως δεν είναι σωστό, αφού πρόκειται απλά για μια οπτική απάτη. Αυτό επισημαίνει ο Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου, σε δημοσίευση του στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου εξηγεί το φαινόμενο.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη, ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.

Από την άλλη, όντως υπάρχει διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της (δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη) ή στο απόγειό της (στο πιο μακρινό σημείο), κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα. Το πλησιέστερο περίγειο της Σελήνης φέτος θα είναι στις 3 Δεκεμβρίου (356.794 χιλιόμετρα), ενώ το μεγαλύτερο απόγειο ήταν στις 11 Μαΐου (406.512 χιλιόμετρα). Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται η Σελήνη, όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη.

Ο μύθος για το μεγαλύτερο αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν είναι ο μοναδικός. Υπάρχουν και άλλοι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί κατά καιρούς στους διάφορους λαούς, μεταξύ των οποίων η σύνδεση της έξαρσης της «τρέλας» τη μέρα της πανσελήνου, εξ ου και η λέξη «σεληνιασμός», αλλά και η σύνδεσή του φεγγαριού με την επιληψία. Στατιστικές μελέτες όμως που έγιναν επανειλημμένα και έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά (Annals of Emergency Medicine, Journal of Emergency Nursing, Journal of Toxicology and Psychological Report) αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά του ανθρώπου και στην πανσέληνο.

Μύθος είναι, επίσης, ότι τη μέρα της πανσελήνου γεννιούνται περισσότερα παιδιά ή ότι υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα, παρ' όλα αυτά οι μύθοι αυτοί δεν λένε να "πεθάνουν" έως σήμερα. Ένας άλλος μύθος αφορά τον χρωματισμό της πανσελήνου που ορισμένοι τον θέλουν μερικές φορές να είναι «μπλε». Κάτω από ορισμένες σπάνιες συνθήκες πράγματι η χροιά της Σελήνης παίρνει ένα γαλαζωπό χρώμα (αντί του κανονικού γκρίζου), όταν π.χ. στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης από κάποια πρόσφατη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαίστειου Κρακατόα το 1883.

Η φράση «Μπλε Σελήνη» χαρακτηρίζει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σ' ένα μήνα, με τη δεύτερη να ονομάζεται «Μπλε». Ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο, δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Ο Φεβρουάριος είναι αδύνατο να περιλάβει ποτέ μια «Μπλε Σελήνη», ενώ κατά μέσο όρο ένας μήνας με δύο πανσελήνους συμβαίνει μια φορά κάθε κάθε 2,72 χρόνια. Συνολικά στα επόμενα 40 χρόνια θα υπάρξουν 17 μήνες που θα περιλαμβάνουν δύο πανσελήνους τον ίδιο μήνα.

Ανάμεσα στους μύθους και τις οπτικές απάτες, ανήκει και το γεγονός ότι από την αρχαιότητα στο ορατό "πρόσωπο" της Σελήνης (υποτίθεται ότι) διακρίνονταν διάφορες μορφές και σχήματα. Οι περισσότεροι μάλιστα έλεγαν ότι μπορούσαν να διακρίνουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο στη Σελήνη. Στη Γροιλανδία απαγόρευαν στις νέες κοπέλες να κοιτάζουν την πανσέληνο γιατί πίστευαν ότι θα έμεναν έγκυοι (προφανώς από τον "άνθρωπο" του φεγγαριού).

Οι αρχαίοι φιλόσοφοι είχαν κατανοήσει ότι το φως της Σελήνης δεν ήταν παρά η αντανάκλαση των ακτίνων του Ήλιου στην επιφάνειά της. Πολλοί είχαν αντιληφθεί από νωρίς ότι ο διαφορετικός φωτισμός των περιοχών της Σελήνης οφειλόταν στις ανωμαλίες του εδάφους της. Έτσι, μπόρεσαν να διαλευκάνουν αρκετά από τα μυστήρια της, όπως τον μηχανισμό των φάσεων της.

Για τη συμπλήρωση όλων των φάσεων της Σελήνης, χρειάζονται 29 ημέρες 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 10:15

Σχετικά Άρθρα

  • H μεγαλύτερη υπερπανσέληνος τoυ 2024 φωτίζει για περίπου τρεις ημέρες
    H μεγαλύτερη υπερπανσέληνος τoυ 2024 φωτίζει για περίπου τρεις ημέρες

    Τι είναι η «πανσέληνος του κυνηγού» που είναι η μεγαλύτερη του έτους

    Από χθες κοσμεί τον ουρανό μας η «Πανσέληνος του Κυνηγού (το παρατσούκλι είναι «Υπερ-Σελήνη της συγκομιδής) με το φεγγάρι να παραμένει στρογγυλό για περίπου τρεις ημέρες (μέχρι αύριο, 18 Οκτωβρίου).
    Η μέγιστη έντασή της θα επιτευχθεί σήμερα το πρωί τοπική ώρα ΗΠΑ, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο NBC.
    Θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του έτους με τη Σελήνη να απέχει 357.364 χιλιόμετρα από τη Γη, σύμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής πλατφόρμας Meteovista, όπως επισημαίνει το Old Farmer's Almanac.
    «Ενώ μια υπερσελήνη είναι τεχνικά μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια κανονική πανσέληνο, φαίνεται μόνο περίπου 7% μεγαλύτερη, κάτι που μπορεί να είναι μια ανεπαίσθητη διαφορά για το ανθρώπινο μάτι, ανάλογα με άλλες συνθήκες», σύμφωνα με το αλμανάκ.

    «Καθώς το φεγγάρι παρασύρεται στον ορίζοντα γύρω από το ηλιοβασίλεμα, μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερο και πορτοκαλί», σχολιάζει το σχετικό άρθρο.

    Τι είναι η πανσέληνος του κυνηγού;

    Η «πανσέληνος του κυνηγού» είναι το φεγγάρι που ακολουθεί αμέσως μετά την πανσέληνο της συγκομιδής.

    Η ονομασία αυτή, η οποία έχει τις ρίζες της στις πρακτικές των ινδιάνικων φυλών και στα ευρωπαϊκά έθιμα, αναφέρεται στο έντονο φως του φεγγαριού που βοηθούσε τους κυνηγούς να εντοπίσουν τα μεταναστευτικά θηράματα την εποχή του φθινοπώρου.

    Αυτό το φεγγάρι στα μέσα Οκτωβρίου σηματοδοτούσε την έναρξη της προετοιμασίας των προμηθειών για το χειμώνα.

    Ανάλογα με την παράδοση, είναι επίσης γνωστό ως «μεταναστευτικό φεγγάρι» ή «φεγγάρι της πτώσης των φύλλων», σηματοδοτώντας το τέλος της περιόδου συγκομιδής και την έναρξη των κρύων φθινοπωρινών νυχτών.

    Τι είναι η υπερπανσέληνος;

    Η σούπερ πανσέληνος συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο σημείο της τροχιάς του που βρίσκεται πλησιέστερα στη Γη.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το φεγγάρι εμφανίζεται περίπου 7% μεγαλύτερο και 14% φωτεινότερο από μια τυπική πανσέληνο.

    Αυτή η σούπερ πανσέληνος του Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς είναι η πιο θεαματική του έτους.

    Πρόκειται για τη δεύτερη υπερπανσέληνο της χρονιάς, καθώς η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

    Από χθες η Σελήνη είναι ορατή στα καλύτερά της βλέποντας κανείς το ηλιοβασίλεμα.

    Κι όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε θα πάρει μια πορτοκαλί ή κοκκινωπή απόχρωση, λόγω της ατμοσφαιρικής διάθλασης.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Υπερπανσέληνος Οκτωβρίου: Μπορεί το φεγγάρι να επηρεάσει τη διάθεση και τον ύπνο μας;
    Υπερπανσέληνος Οκτωβρίου: Μπορεί το φεγγάρι να επηρεάσει τη διάθεση και τον ύπνο μας;

    Θα μας επηρεάει η υπερπανσέληνος του Οκτωβρίου; Τι δείχνουν οι μελέτες για την επίδραση του φεγγαριού στην ανθρώπινη συμπεριφορά και υγεία; Μια ψυχολόγος από την κορυφαία Κλινική του Κλίβελαντ ανατρέχει στα επιστημονικά ευρήματα και απαντά

    Η πανσέληνος του Οκτωβρίου, η τρίτη υπερπανσέληνος του 2024 και «Φεγγάρι του Κυνηγού», θα λάμψει στα 357.364 χιλιόμετρα περίπου μακριά από τη Γη, αποτελώντας την πιο κοντινή στον πλανήτη μας. Η υπερπανσέληνος φαίνεται περίπου 30% πιο φωτεινή και σχεδόν 15% μεγαλύτερη σε σύγκριση με μια απλή πανσέληνο, όταν βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο της σημείο από τη Γη.

    Σε ό,τι αφορά το όνομά της, ο συνταξιούχος της NASA, Gordon Johnston, εξηγεί πως χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1710 και σχετίζεται με την εποχή του χρόνου όπου, παραδοσιακά, οι κυνηγοί άρχιζαν να αποθηκεύουν τρόφιμα για τον επερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με το Αγροτικό Αλμανάκ (Old Farmers’ Almanac), οι ιθαγενείς λαοί της Αμερικής ονόμασαν έτσι το λαμπερό φεγγάρι επειδή «τα φύλλα πέφτουν, τα ελάφια είναι παχιά και είναι καιρός να αρχίσετε να αποθηκεύσετε κρέας για τη βαρυχειμωνιά».

    Οι διάφορες φάσεις της Σελήνης και οι επιδράσεις τους στην ανθρώπινη συμπεριφορά έλαβαν περίοπτη θέση στην παγκόσμια μυθολογία και λαογραφία. Πίσω στον 15ο αιώνα, καταγράφουν ειδικοί της Κλινικής του Κλίβελαντ, από την πεποίθηση ότι οι διάφορες φάσεις της Σελήνης (Luna στα λατινικά) κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο επιθετικούς, προέκυψε η ονομασία lunacy για την παραφροσύνη. Σήμερα, οι όροι lunacy και παραφροσύνη έχουν βρει τη θέση τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιστήμη και την ιατρικής. Δε συνέβη το ίδιο και με το ζήτημα της σεληνιακής επίδρασης στον άνθρωπο.

    Οι αστρολογικές προβλέψεις αποτελούν το πλέον φωτεινό παράδειγμα. Το διαδίκτυο σήμερα κατακλύζεται από άρθρα αστρολογικού περιεχομένου, επικεντρωμένα κυρίως στο πώς η πανσέληνος θα επηρεάσει κάθε ζώδιο. Μα έχει τέτοιες ικανότητες και ιδιότητες το αστρονομικό φαινόμενο; «Ναι», απαντά η Κλινική του Κλίβελαντ, «το φεγγάρι και οι σεληνιακοί του κύκλοι μπορούν να σας επηρεάσουν· αλλά για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που νομίζετε».

    Σύμφωνα με τη Susan Albers από την Κλινική του Κλίβελαντ, ψυχολόγο με τίτλο Διδάκτορος Ψυχολογίας στην Κλινική Ψυχολογία (Psy.D), έρευνες επιβεβαιώνουν ότι πολλά θηλαστικά έχουν προσαρμόσει τους βιολογικούς τους ρυθμούς στους σεληνιακούς κύκλους. Στην περίπτωση του ανθρώπου ωστόσο, κάθε μελέτη είναι αμφιλεγόμενη.

    Διάθεση και ψυχική υγεία

    Η πανσέληνος έχει συνδεθεί μέσα από μελέτες με τη διάθεση και την ψυχική υγεία, όπως αύξηση διαταραχών του άγχους και κατάθλιψης, χωρίς όμως να αποδεικνύεται ισχυρή και αιτιώδης συνάφεια. Μια μικρή μελέτη σε άτομα με διπολική διαταραχή έδειξε ότι οι διάφορες φάσεις της σελήνης επηρέαζαν την εναλλαγή επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης, εύρημα που αποδόθηκε στη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού και του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Στον αντίποδα, ανασκόπηση του 2019 στοιχεία από σχεδόν 18.000 ιατρικά αρχεία ψυχιατρικών μονάδων κατέληξε ότι δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ σεληνιακών κύκλων και δεικτών όπως η διάρκεια νοσηλείας, οι εισαγωγές και τα εξιτήρια.

    Αλλαγές στον ύπνο

    Μια μελέτη επαναξιολόγησης (2013) διαπίστωσε ότι η πανσέληνος επηρεάζει πράγματι τον ύπνο. Τα ευρήματα έδειξαν μικρότερη κατά 30% διάρκεια για το στάδιο NREM (βαθύς ύπνος) και μειωμένο κατά 20 λεπτά συνολικό ύπνο για τους συμμετέχοντες συγκριτικά με τις νύχτες χωρίς πανσέληνο. Οι αλλαγές συσχετίζονταν επίσης με μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, αναφέρει η Δρ Albers.

    Έρευνα του 2021 συνέκρινε τα πρότυπα ύπνου ανθρώπων από τις κοινότητες αυτόχθονων Toba-Qom της βόρειας Αργεντινής με αυτά φοιτητών στο Σιάτλ. Σε όλες τις περιπτώσεις -ανεξάρτητα από τη γεωγραφία ή την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα- οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν λιγότερο και πήγαιναν για ύπνο πιο αργά τις ημέρες πριν από την πανσέληνο, οπότε υπήρχε περισσότερο φυσικό φως μετά το σούρουπο. Οι ερευνητές έκαναν λόγο για «έμφυτη προσαρμογή» που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, για τους οποίους η αξιοποίηση του φυσικού φωτός στο έπακρο ήταν μονόδρομος ελλείψει τεχνητού φωτός.

    Αναπαραγωγική υγεία

    Η Σελήνη χρειάζεται έναν περίπου μήνα για να ολοκληρώσει την περιφορά της γύρω από τη Γη. Δεδομένου ότι οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια, οι άνθρωποι συνέδεσαν τους κύκλους της Σελήνης με την έμμηνο ρύση, χωρίς όμως επιστημονικά ερείσματα. Ερευνητικά δεδομένα από την παρακολούθηση έξι εμμηνορροϊκών κύκλων 529 γυναικών δεν εντόπισαν σύνδεση.

    Η επίδραση δεν επιβεβαιώνεται ούτε για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, με τα διαθέσιμα επιστημονικά συμπεράσματα αντικρουόμενα. Απέναντι στη μελέτη 1.507 γεννήσεων στην Ιαπωνία, μεταξύ Ιανουαρίου 1996 και Μαρτίου 2007, που συμπέρανε περισσότερους τοκετούς τη νύχτα γύρω από την ώρα της πανσελήνου και κατά τη διάρκεια της ημέρας περί την ώρα της νέας σελήνης, στέκεται έρευνα 23.689 γεννήσεων από το 1810 έως το 1929, σύμφωνα με την οποία δεν παρατηρήθηκε καμία απολύτως σύνδεση.

    Η Σελήνη στον δρόμο μας

    Η Δρ Albers καταλήγει ότι «αν πιστεύεις ότι κάτι όντως θα συμβεί, μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Καθώς εξηγεί, ανεξάρτητα από τις αντιφάσεις και την έλλειψη στοιχείων για τον ακριβή μηχανισμό πίσω από την επίδραση του φεγγαριού στον άνθρωπο, είναι πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι πεποιθήσεις είναι μακροχρόνιες ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Γνωστικές προκαταλήψεις όπως η ψευδής συσχέτιση, οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες ή και το φαινόμενο placebo ακόμα, μπορούν να οδηγήσουν πράγματι σε αποτελέσματα, συχνότατα αρνητικά.

    Πηγή: Υgeiamou.gr
  • Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Και υπερπανσέληνος και η πιο φωτεινή του χρόνου – Πότε θα τη δούμε
    Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Και υπερπανσέληνος και η πιο φωτεινή του χρόνου – Πότε θα τη δούμε

    H πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024 θα είναι η τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσελήνους.

    Αντίστροφη μέτρηση για την πανσέληνο του Οκτωβρίου 2024 αφού αναμένεται να λάμψει στον ουρανό την Πέμπτη (17/10) και, μάλιστα, θα είναι η πιο φωτεινή πανσέληνος του χρόνου εφόσον πρόκειται για μία υπερπανσέληνο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ABC News, η πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024 θεωρείται ως υπερπανσέληνος, η οποία συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο ή κοντά στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται πολύ πιο λαμπερό και μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.

    Το «φεγγάρι του κυνηγού», όπως ονομάζεται η πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024, θα είναι η τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσελήνους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη NASA, η εν λόγω υπερπανσέληνος αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη υπερπανσέληνος της χρονιάς.

    Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του κυνηγού»

    Το «Old Farmer's Almanac», το οποίο άρχισε να δημοσιεύει για πρώτη φορά τα ονόματα των πανσελήνων τη δεκαετία του 1930, αναφέρει ότι η πανσέληνος του Οκτωβρίου ονομάστηκε «φεγγάρι του κυνηγού», επειδή σηματοδοτεί την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και θεωρείται ως σήμα για τους κυνηγούς, προκειμένου να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το κρύο που πλησιάζει.

    Ως εκ τούτου, λοιπόν, μετά τα χωράφια που θερίστηκαν τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «φεγγαριού του θερισμού», οι κυνηγοί μπορούν εύκολα να παρατηρήσουν τα ζώα που βγαίνουν για τροφή, όπως είναι οι αλεπούδες που περιμένουν να ορμήσουν. Άλλες πηγές ονόμασαν, επίσης, την πανσέληνο του Οκτωβρίου ως «αιματηρή» λόγω της σχέσης του αίματος από το κυνήγι ή το χρώμα των φθινοπωρινών φύλλων.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Πότε αναμένεται το «φεγγάρι του κυνηγού» - Ποια η σημασία του
    Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Πότε αναμένεται το «φεγγάρι του κυνηγού» - Ποια η σημασία του

    Απομένουν μόλις λίγες ημέρες για να δούμε την πανσέληνο του Οκτωβρίου να φωτίζει στον ουρανό.

    Συγκεκριμένα, η πανσέληνος του Οκτωβρίου κορυφώνεται στις 17 του μήνα και ονομάζεται «το φεγγάρι του κυνηγού».

    Μάλιστα, πρόκειται για υπερπανσέληνο, αφού η πανσέληνος θα συμπέσει με την περίοδο που η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης.

    Τι συμβολίζει η ονομασία του

    Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary που επικαλείται η NASA, η ονομασία για το «φεγγάρι του κυνηγού» ξεκινά από το 1710 και σχετίζεται με τις παραδόσεις της εποχής του φθινοπώρου. Μετά το «Φεγγάρι του Θερισμού» του Σεπτεμβρίου, το «Φεγγάρι του Κυνηγού» συμβόλιζε την περίοδο κατά την οποία οι κυνηγοί αξιοποιούσαν την καθαρή θέα των ανοιχτών χωραφιών μετά τον θερισμό για να προετοιμάσουν το κυνήγι τους για τον χειμώνα.

    Σύμφωνα με το Farmer's Almanac, διάφορες φυλές των ιθαγενών της Αμερικής είχαν ονομάσει την πανσέληνο του Οκτωβρίου ως «Φεγγάρι του Ταξιδιού» ή «Φεγγάρι του Αίματος», αναφερόμενοι στις εποχικές αλλαγές όπως το πέσιμο των φύλλων και τον θάνατο της βλάστησης. Αρκετές εναλλακτικές ονομασίες, όπως Drying Rice Moon και Falling Leaves Moon, περιγράφουν αυτή τη μετάβαση του φθινοπώρου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Νέα εφεύρεση υπόσχεται να κάνει τη ζωή των αστροναυτών στη Σελήνη εύκολη, ίσως και… μόνιμη
    Νέα εφεύρεση υπόσχεται να κάνει τη ζωή των αστροναυτών στη Σελήνη εύκολη, ίσως και… μόνιμη

    Με την αποστολή Artemis να ετοιμάζεται για εκτόξευση, επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν την παραμονή των αστροναυτών στη Σελήνη ευχάριστη και λειτουργική.

    Οι άνθρωποι δεν έχουν ταξιδέψει στη Σελήνη από τότε που η αποστολή Apollo της NASA ολοκληρώθηκε το 1972, αλλά το πρόγραμμα Artemis θα επιτρέψει σύντομα στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην επιφάνεια της Σελήνης, με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή να προγραμματίζεται επί του παρόντος για το 2026.

    Οι αστροναύτες της αποστολής Artemis θα επιδιώξουν να κάνουν πράγματα που οι άνθρωποι δεν έχουν ξανακάνει, όπως η κατασκευή μιας κατοικήσιμης βάσης που θα επιτρέπει μακροχρόνιες επισκέψεις και η εξερεύνηση του κρατήρα του νότιου πόλου της Σελήνης.

    Καινοτόμοι σε όλο τον κόσμο εργάζονται πάνω σε λύσεις για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους και να τους κρατήσουν ασφαλείς. Συγκεκριμένα ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), αναπτύσσουν ένα σύνολο φορητών ρομποτικών άκρων για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να ανακάμπτουν από τις πτώσεις.

    «SuperLimbs»

    Πρόκειται για τα λεγόμενα «SuperLimbs» τα οποία είναι σχεδιασμένα να επεκτείνονται από ένα σακίδιο που περιέχει το σύστημα υποστήριξης ζωής των αστροναυτών. Όταν ο χρήστης πέφτει, ένα επιπλέον ζευγάρι άκρων μπορεί να επεκταθεί για να του ώθηση ώστε να σταθεί, εξοικονομώντας ενέργεια για άλλες εργασίες.

    Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο. Η μερική βαρύτητα της Σελήνης κάνει τη διατήρηση της ισορροπίας δύσκολη. Οι 12 αστροναύτες που περπάτησαν στη Σελήνη στις αποστολές Apollo έπεσαν 27 φορές και είχαν άλλες 21 παρ’ ολίγον πτώσεις, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

    «Το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος μπορεί να καταστήσει ακριβή και χρονοβόρα τη διαδικασία έγκρισης της τεχνολογίας για χρήση εκτός του πλανήτη Γη»

    Όταν ο αστροναύτης Charlie Duke έπεσε στη Σελήνη το 1972, ενώ έκανε δοκιμές στο σεληνιακό έδαφος, χρειάστηκε να κάνει τρεις προσπάθειες για να σηκωθεί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πτώσεις ήταν πιο συχνές όταν οι αστροναύτες συνέλεγαν δείγματα ή χρησιμοποιούν εργαλεία — δραστηριότητες που πιθανόν να αναλάβουν οι αστροναύτες της αποστολής Artemis».

    «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά»

    Τα SuperLimbs αναπτύχθηκαν πριν από περίπου μια δεκαετία από τον Harry Asada, καθηγητή στο MIT, και έχουν ήδη δοκιμαστεί από εργαζομένους στην κατασκευή αεροσκαφών και πλοίων.

    Τώρα προσαρμόζονται για τους αστροναύτες. Ο Erik Ballesteros, διδακτορικός φοιτητής στο MIT, πέρασε το καλοκαίρι στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (Jet Propulsion Lab) εργαζόμενος πάνω στην καινοτόμο κατασκευή ως μέρος μιας υποτροφίας της NASA.

    Το σύστημα χρειάζεται περισσότερη δουλειά, είπε ο Ballesteros, αλλά ελπίζει ότι θα είναι έτοιμο για επίδειξη μέχρι τον Ιανουάριο.

    Πιστεύει ότι μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι έτοιμο για επίδειξη με άνθρωπο, αλλά η ομάδα πρέπει πρώτα να λύσει πολλά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, όπως ανέφερε στο CNN. «Δεν μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε ταινία και να το συναρμολογήσουμε πρόχειρα, πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς και πολύ προσεκτικοί», είπε.

    Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες προκλήσεις. Ο Δρ. Jonathan Clark, επίκουρος κλινικός καθηγητής Νευρολογίας και Διαστημικής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor, δήλωσε στο CNN ότι το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος —από τις θερμοκρασίες, έως τα μολυσματικά σωματίδια όπως η σκόνη, και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία— μπορεί να καταστήσει ακριβή και χρονοβόρα τη διαδικασία έγκρισης της τεχνολογίας για χρήση εκτός του πλανήτη Γη».

    Οι άνθρωποι δεν έχουν μέχρι στιγμής πολλές ευκαιρίες να εργαστούν στη Σελήνη. Οι αστροναύτες της αποστολής Apollo 17 κατέχουν το ρεκόρ για την πιο μακροχρόνια περιπατητική αποστολή στη Σελήνη, διάρκειας επτά ωρών και 37 λεπτών.

    Αντίθετα, οι συμμετέχοντες στις αποστολές Artemis θα περάσουν έως και μια εβδομάδα στη Σελήνη, μαθαίνοντας να ζουν και να εργάζονται μακριά από τη Γη, ως προετοιμασία για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη.

    Η Κίνα έχει τα δικά της σχέδια για να φτάσει στη Σελήνη μέχρι το 2030, όπου θα κατασκευάσει έναν ερευνητικό σταθμό.

    «Θέλω να γίνουν σχεδόν σαν μια φυσική επέκταση των σωμάτων τους…»

    Ο Ballesteros σκοπεύει να περάσει τα επόμενα χρόνια της διδακτορικής του διατριβής για να μετατρέψει τα SuperLimbs σε ένα σύστημα για αστροναύτες που μπορεί να «καλύψει διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης, αλλά να έχει ένα ενιαίο σχεδιασμό».

    Στη συνέχεια, σκοπεύει να εργαστεί για να κάνουν τα άκρα να λειτουργούν ως ένα επιπλέον ζευγάρι ποδιών.

    «Έτσι, θα σας επιτρέπει να πηγαίνετε από το σημείο Α στο Β πολύ πιο γρήγορα και χωρίς να χρησιμοποιείτε τόση ενέργεια», είπε. «Και αν αρχίσουν να χάνουν την ισορροπία τους λίγο, μπορεί να τους βοηθήσει να σταθεροποιηθούν», εξήγησε ο ίδιος.

    Αφού ολοκληρώσει αυτό, θα στραφεί στην κατανόηση του πώς τα άκρα μπορούν να αξιοποιούν εργαλεία για να βοηθήσουν σε εργασίες όπως η εκσκαφή, η διαχείριση δειγμάτων και η κατασκευή.

    «Θέλω να γίνουν σχεδόν σαν μια φυσική επέκταση των σωμάτων τους… έτσι ώστε ο αστροναύτης να νιώθει σχεδόν άβολα χωρίς αυτά», πρόσθεσε ο Ballesteros.

    Στο μέλλον, ελπίζει ότι τα επιπλέον άκρα θα γίνουν το νέο φυσιολογικό. «Ο στόχος μου είναι να κάνω αυτά τα άκρα να γίνουν σχεδόν σαν το νέο παράδειγμα για τους αστροναύτες», κατέληξε.

    Πηγή: In.gr

  • Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2024: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του θερισμού»
    Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2024: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του θερισμού»

    Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Το «φεγγάρι του θερισμού» θα μας χαρίσει εντυπωσιακές εικόνες

    Την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου που είναι γνωστή και ως «Το φεγγάρι του θερισμού» θα απολαύσουμε αύριο Τετάρτη 18/9 και αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, καθώς συμπίπτει με μερική έκλειψη Σελήνης, ορατή από οπουδήποτε στη νυχτερινή πλευρά της Γης.

    Μετά τη δύση του ηλίου, στρέφοντας το βλέμμα προς τον ουρανό, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα δούμε τη σελήνη να λάμπει στον ουρανό. Βέβαια, ήδη από σήμερα το Φεγγάρι του θερισμού, θα είναι ορατό.

    Το «φεγγάρι του θερισμού» θα φαίνεται μεγάλο και φωτεινό επειδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της στη Γη

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Space, η πανσέληνος συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο, επομένως χρησιμοποιώντας το ουράνιο γεωγραφικό μήκος του φεγγαριού, η Σελήνη πρέπει να βρίσκεται ακριβώς 180 μοίρες από τον Ήλιο.

    Επισημαίνεται ότι η τροχιά του φεγγαριού έχει ελαφρά κλίση σε σχέση με το επίπεδο της τροχιάς της Γης, κατά περίπου 5 μοίρες, οπότε συνήθως το φεγγάρι φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο σε εκείνο το σημείο.

    Εντυπωσιακό

    Μάλιστα, το «φεγγάρι του θερισμού» θα φαίνεται μεγάλο και φωτεινό επειδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της στη Γη.

    Πηγή: In.gr

  • LEGO: Τι είναι τα «διαστημικά τούβλα» – Πώς θα συμβάλλουν σε μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη
    LEGO: Τι είναι τα «διαστημικά τούβλα» – Πώς θα συμβάλλουν σε μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη

    Εμπνευσμένοι από τα τουβλάκια LEGO επιστήμονες κατασκεύασαν στα εργαστήρια μια διαστημική... έκπληξη.

    Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) εμπνευσμένοι από το αγαπημένο παιχνίδι (LEGO) εκατομμυρίων παιδιών (και όχι μόνο) εξερευνούν πώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια μελλοντική βάση στη Σελήνη από υλικά στην επιφάνεια της!

    Έτσι, η ομάδα Spaceship EAC δοκίμασε τις ικανότητές της στην κατασκευή LEGO και εκτύπωσε τρισδιάστατα τουβλάκια από σεληνιακό ρεγόλιθο και σκόνη μετεωριτών, γεννώντας μια προοπτική για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη.

    Μια διαστημική… έκπληξη

    Τα τούβλα τρισδιάστατης εκτύπωσης που κατασκευάστηκαν από ομάδες επιστημόνων στη Γη κρύβουν μάλιστα μια διαστημική… έκπληξη: Είναι φτιαγμένα από ειδική σκόνη που προέρχεται από μετεωρίτη 4,5 δισεκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκε το 2000 στη βορειοδυτική Αφρική!

    Η σκόνη του μετεωρίτη λειτουργεί ως υποκατάστατο του σεληνιακού ρεγόλιθου

    Η επιφάνεια της Σελήνης καλύπτεται με ένα στρώμα από θραύσματα πετρωμάτων και ορυκτών που είναι γνωστά ως σεληνιακός ρεγόλιθος. Αυτό το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διαστημικών τούβλων. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπάρχει αρκετή πρώτη ύλη διαθέσιμη στη Γη για πειραματισμό.

    Απτόητοι, οι επιστήμονες της ESA βρήκαν μια λύση: Η σκόνη του μετεωρίτη λειτουργεί ως υποκατάστατο του σεληνιακού ρεγόλιθου και αποτελεί τη βάση ενός μείγματος που βοηθά την τρισδιάστατη εκτύπωση κάποιων διαστημικών τούβλων σε στυλ LEGO.

    «Το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών»

    Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Aidan Cowley, ο οποίος είναι επικεφαλής του εργαστηρίου, δήλωσε ότι η ομάδα του λατρεύει τις «δημιουργικές κατασκευές» και πως είχε την ιδέα να διερευνήσει αν η διαστημική σκόνη θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα μικρό μπλοκ παρόμοιο με τα τουβλάκια LEGO, ώστε να μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικές τεχνικές κατασκευής.

    «Οι ομάδες μας εργάζονται για το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών και εμπνέονται όχι μόνο από ό,τι βρίσκεται στη Γη, αλλά και από ό,τι μπορούμε να βρούμε εκτός αυτής», δήλωσε ο Cowley.

    «Κανείς δεν έχει κατασκευάσει ποτέ μια κατασκευή στο φεγγάρι, οπότε πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο πώς θα την κατασκευάσουμε, αλλά και από τι θα την κατασκευάσουμε, καθώς δεν μπορούμε να πάρουμε υλικά μαζί μας».

    Είναι καταπληκτικό

    Τα τουβλάκια λειτουργούν με την ίδια αρχή που εφαρμόζει η Lego. Με σωλήνες στην κάτω πλευρά που αλληλοσυνδέονται με καρφιά στην κορυφή.

    «Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, επιτρέποντάς μας να παίζουμε και να δοκιμάζουμε τα σχέδιά μας», δήλωσε ο Cowley. «Ήταν τόσο διασκεδαστικό όσο και χρήσιμο για την επιστημονική κατανόηση των ορίων αυτών των τεχνικών», πρόσθεσε.

    Ο όμιλος LEGO έχει εκθέσει 15 από τα «διαστημικά τουβλάκια» της ESA στα καταστήματά του σε όλο τον κόσμο, καθώς η εταιρεία λέει ότι ελπίζει να εμπνεύσει τα παιδιά.

    Πηγή: In.gr
  • Σελήνη: Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να ανακτήσουν νερό από το σεληνιακό έδαφος
    Σελήνη: Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να ανακτήσουν νερό από το σεληνιακό έδαφος

    Η Κίνα παράγει πόσιμο νερό στη Σελήνη. Μπορεί το σεληνιακό έδαφος να αποκτήσει τους βιώσιμους πόρους που απαιτούνται για να ευδοκιμήσει η ζωή;

    Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα επαναστατική μέθοδο για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων νερού χρησιμοποιώντας σεληνιακό έδαφος. Ο καθηγητής Wang Junqiang από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Μηχανικής Υλικών Ningbo (NIMTE) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) είναι επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που ανέπτυξε τον τρόπο για τη δημιουργία νερού από το σεληνιακό έδαφος.

    Για να πετύχει το σκοπό της, η κινεζική αποστολή «Chang’e-5», έφερε δείγματα του σεληνιακού εδάφους και άρχισαν να δουλεύουν με αυτό στα εργαστήρια. Οι ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία ανακάλυψαν ότι τα στοιχεία σε αυτό το μείγμα χώματος, σκόνης, σπασμένων πετρωμάτων και άλλων σχετικών υλικών, περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδρογόνου, το οποίο αντιδρά με άλλα στοιχεία όταν θερμαίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παράγοντας υδρατμούς.

    Τα ορυκτά στο χώμα της Σελήνης περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδρογόνου

    «Χρησιμοποιήσαμε δείγματα σεληνιακού ρηγολίθου που έφερε πίσω η αποστολή Chang’E-5 προσπαθώντας να βρούμε έναν τρόπο να παράγουμε νερό στη Σελήνη», δήλωσε ο καθηγητής Wang υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρήσης αυθεντικού σεληνιακού εδάφους για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του πειράματος.

    Τα πειράματα με τον ρηγόλιθο

    Στα πειράματα διαπιστώθηκε ότι ο σεληνιακός ρηγόλιθος όταν θερμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παράξει νερό.Ένα γραμμάριο του πολύτιμου ορυκτού μπορεί να παράγει περίπου 51 έως 76 mg νερού.

    Ένας τόνος σεληνιακού ρηγολίθου μπορεί να παράγει περισσότερα από 50 κιλά νερού, το οποίο ισοδυναμεί με εκατό μπουκάλια πόσιμου νερού των 500 ml.

    Αυτή η ποσότητα μπορεί να παρέχει πόσιμο νερό σε 50 ανθρώπους για μια ολόκληρη ημέρα, γεγονός που αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διατηρηθεί η ανθρώπινη ζωή.

    Θεμέλια για την κατασκευή του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού

    Η Κίνα ελπίζει ότι οι πρόσφατες και μελλοντικές σεληνιακές αποστολές θα θέσουν τα θεμέλια για την κατασκευή του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού (ILRS), μιας πρωτοβουλίας της οποίας ηγείται από κοινού με τη Ρωσία.

    Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας έχει ορίσει το 2035 ως ημερομηνία που θα κατασκευαστεί ένας «βασικός σταθμός» στο νότιο πόλο της σελήνης, ενώ μέχρι το 2045 θα προστεθεί ένας διαστημικός σταθμός που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

    Η ανακοίνωση της ανακάλυψης έρχεται την ώρα που Κινέζοι επιστήμονες διεξάγουν ήδη πειράματα σε σεληνιακά δείγματα που έφερε πίσω τον Ιούνιο η αποστολή Chang’e-6.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο