Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024 15:39

Νέα εφεύρεση υπόσχεται να κάνει τη ζωή των αστροναυτών στη Σελήνη εύκολη, ίσως και… μόνιμη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με την αποστολή Artemis να ετοιμάζεται για εκτόξευση, επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν την παραμονή των αστροναυτών στη Σελήνη ευχάριστη και λειτουργική.

Οι άνθρωποι δεν έχουν ταξιδέψει στη Σελήνη από τότε που η αποστολή Apollo της NASA ολοκληρώθηκε το 1972, αλλά το πρόγραμμα Artemis θα επιτρέψει σύντομα στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην επιφάνεια της Σελήνης, με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή να προγραμματίζεται επί του παρόντος για το 2026.

Οι αστροναύτες της αποστολής Artemis θα επιδιώξουν να κάνουν πράγματα που οι άνθρωποι δεν έχουν ξανακάνει, όπως η κατασκευή μιας κατοικήσιμης βάσης που θα επιτρέπει μακροχρόνιες επισκέψεις και η εξερεύνηση του κρατήρα του νότιου πόλου της Σελήνης.

Καινοτόμοι σε όλο τον κόσμο εργάζονται πάνω σε λύσεις για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους και να τους κρατήσουν ασφαλείς. Συγκεκριμένα ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), αναπτύσσουν ένα σύνολο φορητών ρομποτικών άκρων για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να ανακάμπτουν από τις πτώσεις.

«SuperLimbs»

Πρόκειται για τα λεγόμενα «SuperLimbs» τα οποία είναι σχεδιασμένα να επεκτείνονται από ένα σακίδιο που περιέχει το σύστημα υποστήριξης ζωής των αστροναυτών. Όταν ο χρήστης πέφτει, ένα επιπλέον ζευγάρι άκρων μπορεί να επεκταθεί για να του ώθηση ώστε να σταθεί, εξοικονομώντας ενέργεια για άλλες εργασίες.

Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο. Η μερική βαρύτητα της Σελήνης κάνει τη διατήρηση της ισορροπίας δύσκολη. Οι 12 αστροναύτες που περπάτησαν στη Σελήνη στις αποστολές Apollo έπεσαν 27 φορές και είχαν άλλες 21 παρ’ ολίγον πτώσεις, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

«Το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος μπορεί να καταστήσει ακριβή και χρονοβόρα τη διαδικασία έγκρισης της τεχνολογίας για χρήση εκτός του πλανήτη Γη»

Όταν ο αστροναύτης Charlie Duke έπεσε στη Σελήνη το 1972, ενώ έκανε δοκιμές στο σεληνιακό έδαφος, χρειάστηκε να κάνει τρεις προσπάθειες για να σηκωθεί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πτώσεις ήταν πιο συχνές όταν οι αστροναύτες συνέλεγαν δείγματα ή χρησιμοποιούν εργαλεία — δραστηριότητες που πιθανόν να αναλάβουν οι αστροναύτες της αποστολής Artemis».

«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά»

Τα SuperLimbs αναπτύχθηκαν πριν από περίπου μια δεκαετία από τον Harry Asada, καθηγητή στο MIT, και έχουν ήδη δοκιμαστεί από εργαζομένους στην κατασκευή αεροσκαφών και πλοίων.

Τώρα προσαρμόζονται για τους αστροναύτες. Ο Erik Ballesteros, διδακτορικός φοιτητής στο MIT, πέρασε το καλοκαίρι στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (Jet Propulsion Lab) εργαζόμενος πάνω στην καινοτόμο κατασκευή ως μέρος μιας υποτροφίας της NASA.

Το σύστημα χρειάζεται περισσότερη δουλειά, είπε ο Ballesteros, αλλά ελπίζει ότι θα είναι έτοιμο για επίδειξη μέχρι τον Ιανουάριο.

Πιστεύει ότι μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι έτοιμο για επίδειξη με άνθρωπο, αλλά η ομάδα πρέπει πρώτα να λύσει πολλά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, όπως ανέφερε στο CNN. «Δεν μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε ταινία και να το συναρμολογήσουμε πρόχειρα, πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς και πολύ προσεκτικοί», είπε.

Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες προκλήσεις. Ο Δρ. Jonathan Clark, επίκουρος κλινικός καθηγητής Νευρολογίας και Διαστημικής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor, δήλωσε στο CNN ότι το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος —από τις θερμοκρασίες, έως τα μολυσματικά σωματίδια όπως η σκόνη, και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία— μπορεί να καταστήσει ακριβή και χρονοβόρα τη διαδικασία έγκρισης της τεχνολογίας για χρήση εκτός του πλανήτη Γη».

Οι άνθρωποι δεν έχουν μέχρι στιγμής πολλές ευκαιρίες να εργαστούν στη Σελήνη. Οι αστροναύτες της αποστολής Apollo 17 κατέχουν το ρεκόρ για την πιο μακροχρόνια περιπατητική αποστολή στη Σελήνη, διάρκειας επτά ωρών και 37 λεπτών.

Αντίθετα, οι συμμετέχοντες στις αποστολές Artemis θα περάσουν έως και μια εβδομάδα στη Σελήνη, μαθαίνοντας να ζουν και να εργάζονται μακριά από τη Γη, ως προετοιμασία για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη.

Η Κίνα έχει τα δικά της σχέδια για να φτάσει στη Σελήνη μέχρι το 2030, όπου θα κατασκευάσει έναν ερευνητικό σταθμό.

«Θέλω να γίνουν σχεδόν σαν μια φυσική επέκταση των σωμάτων τους…»

Ο Ballesteros σκοπεύει να περάσει τα επόμενα χρόνια της διδακτορικής του διατριβής για να μετατρέψει τα SuperLimbs σε ένα σύστημα για αστροναύτες που μπορεί να «καλύψει διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης, αλλά να έχει ένα ενιαίο σχεδιασμό».

Στη συνέχεια, σκοπεύει να εργαστεί για να κάνουν τα άκρα να λειτουργούν ως ένα επιπλέον ζευγάρι ποδιών.

«Έτσι, θα σας επιτρέπει να πηγαίνετε από το σημείο Α στο Β πολύ πιο γρήγορα και χωρίς να χρησιμοποιείτε τόση ενέργεια», είπε. «Και αν αρχίσουν να χάνουν την ισορροπία τους λίγο, μπορεί να τους βοηθήσει να σταθεροποιηθούν», εξήγησε ο ίδιος.

Αφού ολοκληρώσει αυτό, θα στραφεί στην κατανόηση του πώς τα άκρα μπορούν να αξιοποιούν εργαλεία για να βοηθήσουν σε εργασίες όπως η εκσκαφή, η διαχείριση δειγμάτων και η κατασκευή.

«Θέλω να γίνουν σχεδόν σαν μια φυσική επέκταση των σωμάτων τους… έτσι ώστε ο αστροναύτης να νιώθει σχεδόν άβολα χωρίς αυτά», πρόσθεσε ο Ballesteros.

Στο μέλλον, ελπίζει ότι τα επιπλέον άκρα θα γίνουν το νέο φυσιολογικό. «Ο στόχος μου είναι να κάνω αυτά τα άκρα να γίνουν σχεδόν σαν το νέο παράδειγμα για τους αστροναύτες», κατέληξε.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024 12:24

Σχετικά Άρθρα

  • Κοσμική ακτινοβολία, υποχρεωτική γυμναστική: Η σκληρή καθημερινότητα για τους εγκλωβισμένους αστροναύτες στον ISS
    Κοσμική ακτινοβολία, υποχρεωτική γυμναστική: Η σκληρή καθημερινότητα για τους εγκλωβισμένους αστροναύτες στον ISS

    Οι αστροναύτες πίστευαν τόσο πολύ ότι θα επέστρεφαν σύντομα, που άφησαν πίσω προσωπικά τους αντικείμενα για να εξοικονομήσουν χώρο

    Οι αστροναύτες Sunita Williams και Barry Wilmore παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) λόγω σοβαρής βλάβης στο διαστημόπλοιό τους, το Boeing Starliner. Εξαιτίας αυτής της βλάβης, η επιστροφή τους στη Γη έχει αναβληθεί για τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ αρχικά είχαν προγραμματίσει να παραμείνουν στο διάστημα μόνο για 8 ημέρες, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με παραμονή διάρκειας πάνω από οχτώ μήνες.

    Περιορισμένος χώρος

    Με το διαστημόπλοιο που θα τους έφερνε πίσω να έχει υποστεί ζημιές, η καθημερινή τους ζωή στον σταθμό είναι γεμάτη προκλήσεις. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα χώρου, σε συνδυασμό με τις σωματικές και ψυχικές πιέσεις, καθώς και οι απαιτήσεις της ζωής σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, τους αναγκάζουν να προσαρμόζονται συνεχώς. Παρά τα προβλήματα, οι αστροναύτες συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους, περιμένοντας την επιστροφή τους στη Γη με έναν πύραυλο της SpaceX.

    Όταν η Sunita Williams γιορτάσει τα 59α γενέθλιά της την Πέμπτη, η περίσταση δεν θα μοιάζει με αυτή που είχε σχεδιάσει. Αντί να βρίσκεται με την οικογένειά της στο Χιούστον, θα περάσει τη μέρα της στον ISS, 250 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης. Μαζί με τον συνάδελφό της, Barry Wilmore, 61 ετών, παραμένουν αποκλεισμένοι στον σταθμό μετά τη σοβαρή βλάβη στο Boeing Starliner. Η αποστολή τους, που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου για μια δοκιμή οκτώ ημερών, παρατάθηκε απροσδόκητα λόγω τεχνικών προβλημάτων.

    Πώς θα επιστρέψουν

    Σύμφωνα με την Daily Mail, οι αστροναύτες πίστευαν τόσο πολύ ότι θα επέστρεφαν σύντομα, που άφησαν πίσω προσωπικά τους αντικείμενα για να εξοικονομήσουν χώρο για επιστημονικό εξοπλισμό, μια απόφαση που τώρα έχουν μετανιώσει. Η επιστροφή τους αναμένεται τον Φεβρουάριο, όταν η SpaceX θα στείλει έναν πύραυλο Dragon για να τους φέρει πίσω στη Γη. Μέχρι τότε, οι δύο αστροναύτες πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ζωής στο διάστημα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Ο ISS είναι σχεδιασμένος να φιλοξενεί επτά άτομα, αλλά αυτήν τη στιγμή οι αστροναύτες είναι 12, κάτι που περιορίζει σημαντικά τον διαθέσιμο χώρο. Έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα βαρδιών για να διασφαλίσουν ότι όλοι θα μπορέσουν να ξεκουραστούν στα έξι υπνοδωμάτια που υπάρχουν. Η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί πολλές προκλήσεις, καθώς επηρεάζει βασικές σωματικές λειτουργίες και έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία. Οι αστροναύτες χάνουν μυϊκή και οστική μάζα, ενώ οι κινήσεις των υγρών στο σώμα είναι απρόβλεπτες και η έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος. Επιπλέον, αναγκάζονται να φορούν τα ίδια ρούχα για παρατεταμένα διαστήματα λόγω έλλειψης προμηθειών.

    Πηγή: cnn.gr

  • LEGO: Τι είναι τα «διαστημικά τούβλα» – Πώς θα συμβάλλουν σε μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη
    LEGO: Τι είναι τα «διαστημικά τούβλα» – Πώς θα συμβάλλουν σε μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη

    Εμπνευσμένοι από τα τουβλάκια LEGO επιστήμονες κατασκεύασαν στα εργαστήρια μια διαστημική... έκπληξη.

    Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) εμπνευσμένοι από το αγαπημένο παιχνίδι (LEGO) εκατομμυρίων παιδιών (και όχι μόνο) εξερευνούν πώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια μελλοντική βάση στη Σελήνη από υλικά στην επιφάνεια της!

    Έτσι, η ομάδα Spaceship EAC δοκίμασε τις ικανότητές της στην κατασκευή LEGO και εκτύπωσε τρισδιάστατα τουβλάκια από σεληνιακό ρεγόλιθο και σκόνη μετεωριτών, γεννώντας μια προοπτική για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη.

    Μια διαστημική… έκπληξη

    Τα τούβλα τρισδιάστατης εκτύπωσης που κατασκευάστηκαν από ομάδες επιστημόνων στη Γη κρύβουν μάλιστα μια διαστημική… έκπληξη: Είναι φτιαγμένα από ειδική σκόνη που προέρχεται από μετεωρίτη 4,5 δισεκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκε το 2000 στη βορειοδυτική Αφρική!

    Η σκόνη του μετεωρίτη λειτουργεί ως υποκατάστατο του σεληνιακού ρεγόλιθου

    Η επιφάνεια της Σελήνης καλύπτεται με ένα στρώμα από θραύσματα πετρωμάτων και ορυκτών που είναι γνωστά ως σεληνιακός ρεγόλιθος. Αυτό το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διαστημικών τούβλων. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπάρχει αρκετή πρώτη ύλη διαθέσιμη στη Γη για πειραματισμό.

    Απτόητοι, οι επιστήμονες της ESA βρήκαν μια λύση: Η σκόνη του μετεωρίτη λειτουργεί ως υποκατάστατο του σεληνιακού ρεγόλιθου και αποτελεί τη βάση ενός μείγματος που βοηθά την τρισδιάστατη εκτύπωση κάποιων διαστημικών τούβλων σε στυλ LEGO.

    «Το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών»

    Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Aidan Cowley, ο οποίος είναι επικεφαλής του εργαστηρίου, δήλωσε ότι η ομάδα του λατρεύει τις «δημιουργικές κατασκευές» και πως είχε την ιδέα να διερευνήσει αν η διαστημική σκόνη θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα μικρό μπλοκ παρόμοιο με τα τουβλάκια LEGO, ώστε να μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικές τεχνικές κατασκευής.

    «Οι ομάδες μας εργάζονται για το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών και εμπνέονται όχι μόνο από ό,τι βρίσκεται στη Γη, αλλά και από ό,τι μπορούμε να βρούμε εκτός αυτής», δήλωσε ο Cowley.

    «Κανείς δεν έχει κατασκευάσει ποτέ μια κατασκευή στο φεγγάρι, οπότε πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο πώς θα την κατασκευάσουμε, αλλά και από τι θα την κατασκευάσουμε, καθώς δεν μπορούμε να πάρουμε υλικά μαζί μας».

    Είναι καταπληκτικό

    Τα τουβλάκια λειτουργούν με την ίδια αρχή που εφαρμόζει η Lego. Με σωλήνες στην κάτω πλευρά που αλληλοσυνδέονται με καρφιά στην κορυφή.

    «Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, επιτρέποντάς μας να παίζουμε και να δοκιμάζουμε τα σχέδιά μας», δήλωσε ο Cowley. «Ήταν τόσο διασκεδαστικό όσο και χρήσιμο για την επιστημονική κατανόηση των ορίων αυτών των τεχνικών», πρόσθεσε.

    Ο όμιλος LEGO έχει εκθέσει 15 από τα «διαστημικά τουβλάκια» της ESA στα καταστήματά του σε όλο τον κόσμο, καθώς η εταιρεία λέει ότι ελπίζει να εμπνεύσει τα παιδιά.

    Πηγή: In.gr
  • Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες - Δείτε εικόνες
    Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες - Δείτε εικόνες

    Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing, οι περιπέτειες του οποίου έγιναν αληθινό σήριαλ, επέστρεψε με επιτυχία σήμερα στη Γη, χωρίς τους αστροναύτες που το είχαν οδηγήσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), καθώς η NASA έκρινε πως ο κίνδυνος ήταν υπερβολικά μεγάλος.

    Η κάψουλα προσγειώθηκε στις 07:01 (ώρα Ελλάδας) στη διαστημική βάση του Γουάιτ Σαντς στο Νέο Μεξικό, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 27.400 χλμ/ώρα. Περίπου 45 λεπτά αργότερα ανέπτυξε σειρά αλεξιπτώτων για να επιβραδύνει την κάθοδό της ενώ αερόσακοι φούσκωσαν δευτερόλεπτα πριν αγγίξει το έδαφος.

    Σύμφωνα με τη NASA, είχε αναχωρήσει από τον ISS περίπου έξι ώρες νωρίτερα.

    Η φήμη της Boeing είχε δεχθεί νέο πλήγμα τον Ιούνιο, όταν προβλήματα στον κινητήρα και διαρροές ήλιου στην κάψουλα είχαν εντοπισθεί κατά την πρώτη επανδρωμένη πτήση της.

    Παραμένουν στο διάστημα οι δύο αστροναύτες

    Παρά τις απόπειρες του κατασκευαστή να πείσει τη NASA για την ασφάλεια του σκάφους του, η διαστημική υπηρεσία προτίμησε να φέρει πίσω τους Μπατς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς με την ανταγωνίστρια της Boeing, SpaceX, και το διαστημόπλοιό της Crew Dragon.

    Οι δύο αστροναύτες, οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν πριν από την επόμενη χρονιά, θα παραμείνουν περισσότερο από οκτώ μήνες στο διάστημα, ενώ αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μια αποστολή... οκτώ ημερών.

    Δεν εμπιστεύεται η NASA την Boeing

    Ο υπεύθυνος του προγράμματος επανδρωμένων εμπορικών πτήσεων της NASA Στιβ Στιτς δήλωσε αυτή την εβδομάδα στους δημοσιογράφους ότι, παρά τη βεβαιότητα που εξέφραζε η Boeing για τις προβολές της, η διαστημική υπηρεσία «δεν αισθανόταν άνετα» να προχωρήσει με το Starliner «εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από το μοντέλο».

    Αυτή η πτήση επιστροφής αναμενόταν ότι θα βοηθούσε την Boeing να καθησυχάσει τους πελάτες της και να επιτύχει νέες συμφωνίες για επανδρωμένες πτήσεις.

    Στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής οι ομάδες εδάφους παρακολούθησαν την απόδοση του Starliner από όλες τις πλευρές, ιδιαίτερα τους κινητήρες του που είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα.

    Μετά την επιστροφή του Starliner, «θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αντίληψη για το πότε θα μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε το σκάφος και για το πότε θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε τις πτήσεις», είχε δηλώσει ο Στιβ Στιτς.

    Η NASA είχε παραγγείλει πριν από δέκα χρόνια στην Boeing και τη SpaceX ένα νέο σκάφος από την καθεμιά για να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS. Με τα δύο οχήματα, επιδιώκει να μην ξαναβρεθεί χωρίς λύση σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με το ένα ή το άλλο.

    Όμως η επιχείρηση του Έλον Μασκ προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά της Boeing και εδώ και τέσσερα χρόνια καλύπτει μόνη της το ρόλο του αμερικανικού διαστημικού ταξί.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σελήνη: Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να ανακτήσουν νερό από το σεληνιακό έδαφος
    Σελήνη: Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να ανακτήσουν νερό από το σεληνιακό έδαφος

    Η Κίνα παράγει πόσιμο νερό στη Σελήνη. Μπορεί το σεληνιακό έδαφος να αποκτήσει τους βιώσιμους πόρους που απαιτούνται για να ευδοκιμήσει η ζωή;

    Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα επαναστατική μέθοδο για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων νερού χρησιμοποιώντας σεληνιακό έδαφος. Ο καθηγητής Wang Junqiang από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Μηχανικής Υλικών Ningbo (NIMTE) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) είναι επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που ανέπτυξε τον τρόπο για τη δημιουργία νερού από το σεληνιακό έδαφος.

    Για να πετύχει το σκοπό της, η κινεζική αποστολή «Chang’e-5», έφερε δείγματα του σεληνιακού εδάφους και άρχισαν να δουλεύουν με αυτό στα εργαστήρια. Οι ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία ανακάλυψαν ότι τα στοιχεία σε αυτό το μείγμα χώματος, σκόνης, σπασμένων πετρωμάτων και άλλων σχετικών υλικών, περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδρογόνου, το οποίο αντιδρά με άλλα στοιχεία όταν θερμαίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παράγοντας υδρατμούς.

    Τα ορυκτά στο χώμα της Σελήνης περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδρογόνου

    «Χρησιμοποιήσαμε δείγματα σεληνιακού ρηγολίθου που έφερε πίσω η αποστολή Chang’E-5 προσπαθώντας να βρούμε έναν τρόπο να παράγουμε νερό στη Σελήνη», δήλωσε ο καθηγητής Wang υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρήσης αυθεντικού σεληνιακού εδάφους για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του πειράματος.

    Τα πειράματα με τον ρηγόλιθο

    Στα πειράματα διαπιστώθηκε ότι ο σεληνιακός ρηγόλιθος όταν θερμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παράξει νερό.Ένα γραμμάριο του πολύτιμου ορυκτού μπορεί να παράγει περίπου 51 έως 76 mg νερού.

    Ένας τόνος σεληνιακού ρηγολίθου μπορεί να παράγει περισσότερα από 50 κιλά νερού, το οποίο ισοδυναμεί με εκατό μπουκάλια πόσιμου νερού των 500 ml.

    Αυτή η ποσότητα μπορεί να παρέχει πόσιμο νερό σε 50 ανθρώπους για μια ολόκληρη ημέρα, γεγονός που αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διατηρηθεί η ανθρώπινη ζωή.

    Θεμέλια για την κατασκευή του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού

    Η Κίνα ελπίζει ότι οι πρόσφατες και μελλοντικές σεληνιακές αποστολές θα θέσουν τα θεμέλια για την κατασκευή του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού (ILRS), μιας πρωτοβουλίας της οποίας ηγείται από κοινού με τη Ρωσία.

    Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας έχει ορίσει το 2035 ως ημερομηνία που θα κατασκευαστεί ένας «βασικός σταθμός» στο νότιο πόλο της σελήνης, ενώ μέχρι το 2045 θα προστεθεί ένας διαστημικός σταθμός που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

    Η ανακοίνωση της ανακάλυψης έρχεται την ώρα που Κινέζοι επιστήμονες διεξάγουν ήδη πειράματα σε σεληνιακά δείγματα που έφερε πίσω τον Ιούνιο η αποστολή Chang’e-6.

    Πηγή: In.gr
  • NASA: Τον Φεβρουάριο επιστρέφουν στη Γη οι αστροναύτες που παγιδεύτηκαν στο διάστημα
    NASA: Τον Φεβρουάριο επιστρέφουν στη Γη οι αστροναύτες που παγιδεύτηκαν στο διάστημα

    Δεν θα επιστρέψουν με το διαστημόπλοιο της Boeing

    Τον Φεβρουάριο θα επιστρέψουν στη Γη οι αστροναύτες Σούνι Γουίλιαμς και Μπάρι Γουίλμορ που μετά από βλάβη που παρουσίασε το σκάφος τους, Staliner, έχουν παγιδευτεί στον διαστημικό σταθμό.

    Δεν θα επιστρέψουν με το διαστημόπλοιο της Boeing

    Αποφασίστηκε, τελικά, ότι δεν επιστέψουν με τη νέα κάψουλα που ανέπτυξε Boeing, η οποία κρίθηκε προβληματική, αλλά με το σκάφος της SpaceX.

    Οι αστροναύτες Μπουτς Γουίλμορ και Σούνι Ουίλιαμς έφτασαν στον ΔΣΣ τον Ιούνιο και ο σχεδιασμός ήταν να μείνουν εκεί οκτώ μόλις ημέρες. Ωστόσο, το σκάφος τους παρουσίασε διαρροές ηλίου και άλλα τεχνικά προβλήματα, με συνέπεια να παγιδευτούν στο διάστημα εδώ για περίπου 3 μήνες.

    «Η Boeing συνεχίζει να εστιάζει, πρώτα και κύρια, στην ασφάλεια του πληρώματος και του διαστημικού σκάφους. Εκτελούμε την αποστολή όπως καθορίστηκε από τη NASA και προετοιμάζουμε το διαστημόπλοιο για μια ασφαλή και επιτυχή επιστροφή χωρίς πλήρωμα», τόνισε η εταιρεία.

    Πηγή: ethnos.gr

  • NASA: Πότε θα ληφθούν αποφάσεις για τους δύο καθηλωμένους αστροναύτες – Τα σενάρια που εξετάζονται
    NASA: Πότε θα ληφθούν αποφάσεις για τους δύο καθηλωμένους αστροναύτες – Τα σενάρια που εξετάζονται

    Οι ομάδες της NASA και της παραγωγού εταιρείας Boeing κάνουν διάφορες δοκιμές εδώ και εβδομάδες, τόσο στο Διάστημα όσο και στη Γη

    Μέχρι τα τέλη του Αυγούστου η NASA θα πρέπει να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο για την επιστροφή των αστροναυτών Σούνι Γουίλιαμς και Μπάρι Γουίλμορ στη Γη, οι οποίοι εδώ και περίπου 3 μήνες έχουν κολλήσει στο Διάστημα.

    Η Σούνι Γουίλιαμς και ο Μπάρι Γουίλμορ θα έμεναν μόνο για μία βδομάδα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αλλά εξαιτίας βλάβης που παρουσίασε το διαστημόπλοιο Staliner της Boeing στο οποίο επέβαιναν έχουν κολλήσει στο διάστημα εδώ και 3 μήνες.

    Οι ομάδες της NASA και της παραγωγού εταιρείας Boeing κάνουν διάφορες δοκιμές εδώ και εβδομάδες, τόσο στο Διάστημα όσο και στη Γη, με τον Κεν Μπάουερσοξ της NASA να δηλώνει πως γίνεται «σπουδαία δουλειά» - αλλά και κάποιες «οδυνηρές συζητήσεις».

    Τα δύο σενάρια

    Τα δύο σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με την DW, είναι να γίνει: μία επικίνδυνη επιστροφή των αστροναυτών με το Starliner ή μετεπιβίβαση στο διαστημόπλοιο Crew Dragon. Στην πρώτη περίπτωση τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το Starliner θα πρέπει πρώτα να λυθούν – κάτι που προφανώς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

    Στην άλλη εναλλακτική το Starliner θα μπορούσε να επιστρέψει στη Γη χωρίς τους δύο αστροναύτες, ένα εγχείρημα για το οποίο θα απαιτούνταν εκτεταμένες αλλαγές και αναδιαμόρφωση του λογισμικού του διαστημοπλοίου. Το Crew Dragon θα μπορούσε να εκτοξευτεί στη συνέχεια με δύο αντί για τέσσερις αστροναύτες, να πάρει τη Γουίλιαμς και τον Γουίλμορ και εν τέλει το πλήρωμα να επιστρέψει στη Γη στις αρχές του 2025. Σε αυτήν την περίπτωση οι δύο αστροναύτες θα χρειαστούν και καινούριες στολές, μιας και αυτές που έχουν δεν είναι κατάλληλες και για να πετάξουν με το Crew Dragon.

    «Δεν θέλουμε να πάρουμε μία απόφαση με βάση το συναίσθημα», λέει ο Μπάουερσοξ, «αλλά αποκλειστικά με βάση τα δεδομένα». Η τελική απόφαση εξαρτάται από τον επικεφαλής της NASA, τον Μπίλι Νέλσον. Σε ανάρτησή του στο X ο Νέλσον τονίζει πως ύψιστη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των αστροναυτών.

    Σε κατάσταση αναμονής οι αστροναύτες

    Η 58χρονη Γουίλιαμς και ο 61χρονος Γουίλμορ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιμένουν κι άλλο στον ISS. Ακόμη και αν πετάξουν τελικά με το Starliner, αυτό θα μπορεί να γίνει το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο – ενώ με το Crew Dragon πιθανώς τον Φεβρουάριο. Ευτυχώς οι δύο αστροναύτες είναι έμπειροι και έχουν βρεθεί και άλλες φορές στο Διάστημα.

    «Σε τέτοιες δοκιμαστικές πτήσης ξέρει κανείς πάντα πως υπάρχει περίπτωση να κρατήσουν περισσότερο», αναφέρει ο Τζόελ Μονταλμπάνο από τη NASA. «Οι δύο αστροναύτες όμως είναι καλά, έχουν ενσωματωθεί με τους υπόλοιπους αστροναύτες του σταθμού». Βέβαια, «όλα αυτά είναι φυσικά δύσκολα για τα μέλη του πληρώματος και τις οικογένειές τους, το ξέρουμε αυτό. Αλλά είναι επαγγελματίες αστροναύτες και κάνουν σπουδαία δουλειά».

    Η Γουίλιαμς και ο Γουίλμορ προσφέρουν σημαντική βοήθεια στον ISS, όπως επισημαίνει συνεχώς η NASA – καταναλώνουν όμως και περισσότερες προμήθειες, όπως τρόφιμα και είδη υγιεινής.

    Τι μέλλει γενέσθαι όμως και με το Starliner;

    Το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο σχεδιάστηκε από την Boeing για λογαριασμό της NASA, με σκοπό να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS για αρκετά χρόνια – ως μία δεύτερη εναλλακτική στο Crew Dragon της SpaceX, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια.

    Το Starliner είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν προβλήματα. Το 2019 στην πρώτη, μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση δεν έφτασε καν στον ISS και παρ' ότι η δεύτερη πτήση το 2022 ήταν επιτυχημένη, το διαστημόπλοιο εμφάνισε ξανά προβλήματα που οδήγησαν σε σειρά αναβολών στις προγραμματισμένες πτήσεις του.

    Ο Μπάουερσοξ τονίζει πάντως πως η NASA θέλει να επιμείνει στη διατήρηση δύο συστημάτων μεταφοράς. Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν και, όταν αυτό συμβεί, «το μέλλον του Starliner θα είναι λαμπρό».

    Πηγή: ethnos.gr

  • NASA από… άλλον πλανήτη: Έστειλε delivery στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τους παγιδευμένους αστροναύτες
    NASA από… άλλον πλανήτη: Έστειλε delivery στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τους παγιδευμένους αστροναύτες

    Τρόφιμα, καύσιμα αλλά και άλλες προμήθειες παρέδωσε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ένα διαστημόπλοιο για τους παγιδευμένους αστροναύτες.

    Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Progress 89 παρέδωσε περίπου τρεις τόνους προμηθειών. Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο θα παραμείνει προσδεδεμένο για περίπου έξι μήνες στον ISS, πριν αναχωρήσει για την Γη.

    Αποκλεισμένοι στον ISS

    Σημειώνεται πως ο σταθμός φιλοξενεί στην παρούσα φάση τα επτά μέλη πληρώματος της τακτικής αποστολής (Expedition 71) και δύο αστροναύτες της NASA, την Σουνίτα Γουίλιαμς και τον Μπάρι Γουίλμορ.

    Παραμένουν εκτός προγράμματος στον σταθμό λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της κάψουλας Starliner της Boeing, που εμποδίζουν την επιστροφή τους στη Γη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • NASA: Προμήθειες για τους παγιδευμένους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    NASA: Προμήθειες για τους παγιδευμένους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Τρόφιμα, καύσιμα και άλλες προμήθειες για τους παγιδευμένους αστροναύτες παρέδωσε σήμερα (17/08) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ένα διαστημόπλοιο.

    Ειδικότερα, το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Progress 89 παρέδωσε περίπου τρεις τόνους προμηθειών.

    Αναμένεται να παραμείνει προσδεδεμένο για περίπου έξι μήνες στον ISS, πριν αναχωρήσει για επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα.

    Σημειώνεται πως ο σταθμός φιλοξενεί στην παρούσα φάση τα επτά μέλη πληρώματος της τακτικής αποστολής (Expedition 71) και δύο αστροναύτες της NASA, την Σουνίτα Γουίλιαμς και τον Μπάρι Γουίλμορ.

    Παραμένουν εκτός προγράμματος στον σταθμό λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της κάψουλας Starliner της Boeing, που εμποδίζουν την επιστροφή τους στη Γη.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αστροναύτες Μπουτς Γουίλμορ και Σούνι Γουίλιαμς, υπολόγιζαν ότι θα έμεναν στο Διάστημα για περίπου 10 ημέρες, αλλά αισίως βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για πάνω από δύο μήνες χωρίς να είναι ορατή ακόμα η ημερομηνία επιστροφής.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο