Αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή της Νεμούτας και ειδικότερα στους καταρράκτες, πραγματοποίησαν χθες ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, με εκπροσώπους από την Humanity Greece και την UNESCO.
Στόχος των αυτοψιών αυτών, είναι η σύνταξη ειδικής αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής μελέτης καθώς μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές πρέπει να αποφευχθεί η παρασυρτική και διαβρωτική δύναμη του νερού και να καταστεί δυνατή η συγκράτηση του εδάφους.
Αναφερόμενος στις ενέργειες αυτές σε δηλώσεις του στο ilialive.gr ο κ. Λάττας επεσήμανε ότι: «Όπως έχουμε προαναγγείλει εντός 30 ήμερων από σήμερα θα έχουμε συντάξει την μελέτη αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων της περιφέρειας του Δήμου Πύργου και του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας που κάηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Στο πλαίσιο αυτών των αυτοψιών που κάνουμε έξω προκειμένου να μπορέσουμε να επιλέξουμε τα πλέον επικίνδυνα σημεία προκειμένου να κατασκευάσουμε αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα, έτσι ώστε να αποτρέψουμε την παρασυρτική και διαβρωτική δύναμη των ομβρίων υδάτων και να συγκρατήσουμε το έδαφος εκεί που σήμερα βρίσκεται, σήμερα είχαμε αυτοψίες κυρίως στην περιοχή της Νεμούτας και συγκεκριμένα στους καταρράκτες.
Οι οποίες επικουρικά έγιναν και με εκπροσώπους από την Humanity Greece και την UNESCO, προκειμένου να συνεισφέρουν και αυτοί με την τεχνογνωσία τους, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν κυρίως στην κράτηση των πρανών των καταρρακτών και την κατακράτηση των βράχων και των φερτών υλικών που θα έρχονται από τους καταρράκτες με την δράση του νερού» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ααναφορικά με τις καμένες εκτάσεις, ο δασάρχης Πύργου, πρόσθεσε επιπλέον ότι χθες η υπηρεσία προχώρησε στην έκδοση απαγορευτικής διάταξης κυνηγιού, με διάρκεια 7 ετών.
«Για τις καμένες εκτάσεις ήδη έχουμε χαρτογραφήσει πλήρως εφόσον γνωρίζουμε την έκταση, σήμερα εκδώσαμε απαγορευτική διάταξη κυνηγιού διαρκείας 7 ετών, προβαίνουμε στις επόμενες ημέρες στην σύνταξη της απογραφικής διάταξης για την βοσκή από τα πρόβατα και τις γίδες, συντάσσουμε πίνακα υλοτομίας, οποίος θα είναι έτοιμος σε επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να μπορούμε με το κατάλληλο υλικό να το χρησιμοποιήσουμε για τα ξυλοφράγματα, κλαδοπλέγματα και κορμοδέρματα και το τελευταίο στάδιο το μόνο που μένει, είναι η μελέτη των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων που φιλοδοξούμε ότι εντός ενός μήνα θα είναι έτοιμη».
Παράλληλα όπως επεσήμανε ο κ. Λάττας, το δασαρχείο Πύργου έχει εκδώσει τρεις αποφάσεις οι οποίες αφορούν το Δήμο Πύργου, τον Δήμου Αρχ. Ολυμπίας και την Π.Ε Ηλείας και αφορούν στην άμεση απομάκρυνση των καμένων δέντρων που βρίσκονται εντός των κοινοτικών, δημοτικών και επαρχιακών δρόμων, προκειμένου να αποφευχθούν οποιαδήποτε ατυχήματα. Τα ξύλα αυτά όπως σημείωσε θα δοθούν με άμεσες ενέργειες και παρουσία της δημοτικής αρχής και του δασοφύλακα της περιοχής, για ατομικές ανάγκες των κατοίκων.