Υγεία

Γιατροί εντόπισαν 27 φακούς επαφής στο μάτι γυναίκας πριν από επέμβαση καταρράκτη

Γιατροί εντόπισαν 27 φακούς επαφής στο μάτι γυναίκας πριν από επέμβαση καταρράκτη Φωτογραφία: Freepik
Μια 67χρονη Βρετανίδα πήγε για επέμβαση καταρράκτη στο δεξί της μάτι, αλλά οι γιατροί έκπληκτοι διαπίστωσαν μια τεράστια, ξένη μάζα κάτω από το βλέφαρό της.

Πριν από την επέμβαση, η γυναίκα είχε πει στους γιατρούς ότι αισθανόταν κάποια μικρή ενόχληση στα μάτια, η οποία υπέθεσε ότι προερχόταν από ξηροφθαλμία και γήρας. Καθώς εκείνοι χορηγούσαν αναισθητικό στο μάτι της, είδαν μια μεγάλη, γαλαζωπή μάζα κάτω από το άνω βλέφαρο.

Αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για μια μάζα από 17 φακούς επαφής, που ήταν συνδεδεμένοι μεταξύ τους με βλέννα. Στη συνέχεια, ένας χειρουργός ανακάλυψε άλλους 10 φακούς κατά τη διάρκεια μιας πιο προσεκτικής εξέτασης στο μικροσκόπιο.

Αφού αφαίρεσαν τους φακούς, οι γιατροί ανέβαλαν την επέμβαση για δύο εβδομάδες λόγω της πιθανής συσσώρευσης βακτηρίων στο μάτι της γυναίκας, που θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση. Το παράξενο στην υπόθεση είναι ότι η ασθενής δεν είχε ιστορικό σημαντικών προβλημάτων με την όρασή της ή υπερβολικού ερεθισμού των ματιών της.

Υπέθετε ότι της είχαν πέσει οι φακοί

Όπως αναφέρει το LiveScience, η 67χρονη φορούσε μηνιαίους φακούς επαφής για 35 χρόνια, αλλά σπανίως πήγαινε στον οφθαλμίατρο κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος – οι μηνιαίοι φακοί επαφής μπορούν να φορεθούν για περίπου 30 ημέρες, αλλά πρέπει να αφαιρούνται πριν από τον ύπνο κάθε βράδυ.Δεν ήταν σαφές πόσο καιρό οι συσσωρευμένοι φακοί επαφής βρίσκονταν κάτω από το βλέφαρο του ασθενούς. Μερικές φορές, είπε η γυναίκα, προσπαθούσε να αφαιρέσει έναν φακό από το δεξί της μάτι αλλά δεν τον έβρισκε, και απλώς υπέθετε ότι της είχε πέσει κάπου.

Οι γιατροί, οι οποίοι δημοσίευσαν μια μελέτη για τη συγκεκριμένη περίπτωση στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ, ανέφεραν ότι η θέση των ματιών της γυναίκας βαθιά στις κόγχες τούς επέτρεπε να συγκρατούν τόσο μεγάλο αριθμό φακών. Στη μελέτη πρότειναν στους συναδέλφους τους να γυρίζουν τα βλέφαρα του ασθενούς και να ενσταλάζουν φλουορεσκεΐνη – μια φθορίζουσα χρωστική που αλλάζει χρώμα όταν την βλέπουν κάτω από ειδικό φως – για να αποκαλυφθούν τυχόν φακοί επαφής που κρύβονται μέσα και γύρω από το μάτι.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις