Περισσότερες από 100 χώρες δεσμεύθηκαν σήμερα να θέσουν την προστασία των οικοτόπων στο κέντρο της λήψης αποφάσεων των κυβερνήσεων αλλά απέφυγαν να δεσμευθούν σε συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να περιοριστούν οι μαζικές εξαλείψεις ειδών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Κίνας Χουάνγκ Ρουντσίου δήλωσε στους αντιπροσώπους των χωρών στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα στην πόλη Κουνμίνγκ πως η διακήρυξη που ενέκριναν είναι ένα έγγραφο πολιτικής βούλησης και όχι μια δεσμευτική διεθνής συμφωνία.
Η Διακήρυξη της Κουνμίνγκ καλεί για «επείγουσα και ενοποιημένη δράση» προκειμένου να εκφραστούν ανησυχίες για τη βιοποικιλότητα σε όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας ωστόσο κρίσιμα θέματα -- όπως η χρηματοδότηση της προστασίας της φύσης σε φτωχότερες χώρες και η δέσμευση σε φιλικές στη βιοποικιλότητα εφοδιαστικές αλυσίδες-- έμειναν για να συζητηθούν αργότερα.
Με φυτικά και ζωικά είδη να χάνονται τώρα με τον ταχύτερο ρυθμό 10 εκατ. ετών, πολιτικοί, επιστήμονες και ειδικοί συναντώνται προκειμένου να θέσουν τις βάσεις για μια νέα συνθήκη.
Σε μια προηγούμενη συμφωνία που υπογράφτηκε στην Άιτσι της Ιαπωνίας, το 2010, κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο συμφώνησαν σε 20 στόχους στην προσπάθεια να επιβραδύνουν την απώλεια της βιοποικιλότητας και να προστατεύσουν τους οικοτόπους έως το 2020, αλλά κανένας από τους στόχους αυτούς δεν έχει εκπληρωθεί.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών για την προστασία της φύσης είναι μια έκκληση των Ηνωμένων Εθνών στις χώρες για την προστασία της φύσης στο 30% του εδάφους τους μέχρι το 2030 -- ένας στόχος που είναι γνωστός ως «30 μέχρι το ‘30», τον οποίο αναγνώρισε η διάσκεψη αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό τον υιοθέτησε η οικοδέσποινα Κίνα.
«Η διακήρυξη έκανε μια αναφορά στο ‘30 μέχρι το ‘30’ αλλά δεν ανέφερε αν το Πεκίνο συμφωνεί ή όχι με αυτόν», είπε Λι Σούο, υψηλόβαθμος σύμβουλος για το κλίμα στην περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.
Το 30% θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας πολύ φιλόδοξος στόχος για την Κίνα η οποία έχει σχεδόν 10.000 προστατευόμενους βιοτόπους που καλύπτουν το 18% του εδάφους της.
«Υπάρχουν ακαδημαϊκοί που λένε πως το 24%, 25% μπορεί να είναι ένας λογικός στόχος, αλλά η επίτευξη ακόμη και του 18% αποτελεί πρόκληση, άρα το 30% θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί», δήλωσε η Άλις Χιουζ, βιολόγος για την προστασία του κλίματος που έλαβε μέρος στις συνομιλίες εκ μέρους του Κινεζικού Ιδρύματος για την Προστασία της Βιοποικιλότητας και την Πράσινη Ανάπτυξη.
Η Ελίζαμπεθ Μριμά, εκτελεστική γραμματέας της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα, υποβάθμισε τη σημασία της έγκρισης ενός ειδικού στόχου 30%.
«Ας κρατήσουμε πως πρέπει να επικεντρωθούμε μάλλον σε αποτελέσματα για τη βιοποικιλότητα παρά στη θέμα του χώρου», δήλωσε στο Reuters.
Εκτός από το θέμα των στόχων, ακτιβιστές είπαν πως οι διαφωνίες για τις διατυπώσεις της διακήρυξης εξέτρεψαν την προσοχή των αντιπροσώπων την ώρα που απαιτείτο επείγουσα δράση.
Ένα πρώτο προσχέδιο της διακήρυξης, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο, περιελάμβανε πολιτικά συνθήματα που σχετίζονταν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τα οποία προκάλεσαν ένταση και υπογράμμισαν αυτό που ορισμένοι επικριτές λένε πως είναι η απειρία της Κίνας στην επίτευξη συμπερασμάτων διεθνών συμφωνιών.
Έπειτα από σχόλια από περισσότερες από 40 χώρες, το σύνθημα του Σι «διαυγή νερά και κατάφυτα βουνά» αποσύρθηκε από το κείμενο, αν και παρέμεινε η κινεζική ιδέα του «οικολογικού πολιτισμού».
Υπήρξαν διαμαρτυρίες, ιδίως από την Ιαπωνία, ότι ένα τέτοιο λεκτικό στερείτο σαφήνειας και πως η Κίνα προώθησε τη διακήρυξη χωρίς να προηγηθεί επαρκή συζήτηση, δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.
«Βασικά αισθάνθηκαν πως ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για διαβούλευση σε ορισμένες από τις δηλώσεις», δήλωσε η Χιουζ.
Ο Χουάνγκ δήλωσε στους εκπροσώπους των χωρών πως η Κίνα ακολούθησε τις ίδιες διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί για την έγκριση προηγούμενων συμφωνιών για τη βιοποικιλότητα.
Ωστόσο, ο Λι δήλωσε ότι μένει να φανεί αν η Κίνα μπορεί να επιτύχει μα νέα παγκόσμια συμφωνία κατά τη δεύτερη φάση των συνομιλιών το επόμενο έτος.
«Η παγκόσμια κρίση βιοποικιλότητας που αντιμετωπίζουμε είναι επείγουσα αλλά μέχρι τώρα η πρόοδος αναφορικά με τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα ήταν πολύ αργή», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ