Περιβάλλον

ΥΠΕΝ: Σε θετικό κλίμα η διαβούλευση με περιβαλλοντικούς φορείς για τις ΚΥΑ σχετικά με τους εκβρασμούς θαλάσσιων θηλαστικών

ΥΠΕΝ: Σε θετικό κλίμα η διαβούλευση με περιβαλλοντικούς φορείς για τις ΚΥΑ σχετικά με τους εκβρασμούς θαλάσσιων θηλαστικών

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε σήμερα ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης, μέσω διαδοχικών τηλεδιασκέψεων, για την προστασία του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά και τη συμμετοχή εκπροσώπων 18 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καθώς και 4 εμπλεκόμενων φορέων, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Αμυράς παρουσίασε τα σχέδια των δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία του Δικτύου Διαχείρισης Εκβρασμών Ειδών Θαλάσσιας Άγριας Πανίδας και τη λειτουργία των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π).

Μάλιστα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε σχετικά: «Στο ΥΠΕΝ εργαζόμαστε σκληρά ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλά οργανωμένο δίκτυο για τη διαχείριση περιστατικών εκβρασμών και να διασώσουμε όσα περισσότερα είδη της θαλάσσιας ζωής μπορούμε, έχοντας πάντοτε στο πλευρό μας τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τις υπάρχουσες δομές. Επίσης, βάζουμε τα θεμέλια για τη σωστή και αξιόπιστη λειτουργία των κέντρων περίθαλψης και των σταθμών πρώτων βοηθειών, που θα λειτουργούν με αυστηρές προϋποθέσεις και κανόνες».

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν, από την πλευρά τους, βάσει της πολυετούς εμπειρίας τους στη διαχείριση και περίθαλψη άγριων ζώων στο πεδίο, να προσκομίσουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους εντός 10 ημερών, προκειμένου να ενσωματωθούν στο οριστικό σχέδιο των ΚΥΑ.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, η υπό διαβούλευση ΚΥΑ εκβρασμών ορίζει την οργάνωση και λειτουργία ενός εθνικού δικτύου, ώστε περιστατικά εκβρασμών να αντιμετωπίζονται επιστημονικά με κύριους άξονες την προστασία των ειδών, την ευζωία των ατόμων των ειδών, την προστασία της δημόσιας υγείας, τη συλλογή χρήσιμων επιστημονικών δεδομένων και την εκπαίδευση του κοινού σε θέματα διαχείρισης και προστασίας της θαλάσσιας πανίδας και της αρμονικής συνύπαρξης με οργανισμούς της θαλάσσιας πανίδας.

Το Δίκτυο Εκβρασμών, που θα συσταθεί, θα απαρτίζεται από εξειδικευμένες Ομάδες Διαχείρισης Περιστατικών Εκβρασμών, που θα αφορούν στα κητώδη, τις φώκιες, τις θαλάσσιες χελώνες και τα καρχαριοειδή και θα καθοδηγείται από έμπειρους επιστήμονες, κτηνιάτρους, βιολόγους και περιβαλλοντολόγους με τη συμμετοχή φορέων και οργανώσεων, που έχουν κατά καιρούς διαχειριστεί περιστατικά εκβρασμών.

Οι Ομάδες Διαχείρισης αναλαμβάνουν, βάσει ορισμένων πρωτοκόλλων, τη συνολική διαχείριση των περιστατικών, από τον εντοπισμό των θαλάσσιων θηλαστικών, τη διάσωση, περίθαλψη και επανένταξη τους σε περίπτωση επιβίωσης ή νεκροψίας και ταφής σε περίπτωση θανάτου, αντιστοίχως. Επιπλέον προβλέπεται ο σχεδιασμός ηλεκτρονικού συστήματος, όπου θα καταγράφονται όλες οι πληροφορίες που σχετίζονται με κάθε περιστατικό εκβρασμού.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την αδειοδότηση και λειτουργία Κέντρων Περίθαλψης στη χώρα μας, το σχέδιο της σχετικής ΚΥΑ προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τη νομιμότητα και θα κλείσουν μια εκκρεμότητα δεκαετιών, ώστε επιτέλους η χώρα να αποκτήσει αδειοδοτημένα Κέντρα.

Στη διαβούλευση συμμετέχουν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρίων, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, Καλλιστώ, Greenpeace, iSea, MEDASSET, ΜΟm, WWF Ελλάς, Αλκυόνη, Δράση για την άγρια Ζωή, Αρχιπέλαγος, Πέλαγος καθώς και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) και το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΚΕΠΠΑΖ).

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα