Περιβάλλον

«Καμπανάκι» επιστημόνων: Έρχεται ηλιακή έκρηξη με γεωμαγνητικές καταιγίδες

«Καμπανάκι» επιστημόνων: Έρχεται ηλιακή έκρηξη με γεωμαγνητικές καταιγίδες

Για «ισχυρό χτύπημα» στον πλανήτη μας, με γεωμαγνητικές καταιγίδες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Μια ηλιακή έκρηξη από τον Ήλιο το Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «ισχυρό χτύπημα» στη Γη και να προκαλέσει μικρές γεωμαγνητικές καταιγίδες, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Το αστέρι μας βιώνει αυξημένη δραστηριότητα εδώ και μερικούς μήνες και τον περασμένο μήνα εξαπέλυσε την πιο ισχυρή ηλιακή έκλαμψη που έχει δει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Ήλιος φαίνεται να κινείται σε μια ιδιαίτερα ενεργή περίοδο του 11ετούς κύκλου δραστηριότητάς του, η οποία ξεκίνησε το 2019 και αναμένεται να κορυφωθεί το 2025.

Οι ηλιακές εκλάμψεις και οι στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας (CMEs) είναι ισχυρές εκρήξεις ενέργειας που μπορούν να κατευθύνουν επικίνδυνες εκρήξεις προς τη Γη.

Η έκλαμψη του περασμένου μήνα -η ισχυρότερη σε αυτόν τον ηλιακό κύκλο- δεν προκάλεσε καμία ζημιά στη Γη, ούτε η τελευταία αναμένεται να επηρεάσει τους δορυφόρους μας και το ηλεκτρικό δίκτυο ακόμα κι αν χτυπήσει.

Αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η αυξημένη δραστηριότητα του Ήλιου θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνο ηλιακό καιρό που μπορεί να βλάψει τα ηλεκτρικά δίκτυα, να χτυπήσει δορυφόρους και να βλάψει αστροναύτες και διαστημικό εξοπλισμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι ειδικοί στο SpaceWeather.com είπαν ότι η τελευταία CME, η οποία είναι ελαφρώς διαφορετική από μια ηλιακή έκλαμψη, εξερράγη από τον Ήλιο το Σάββατο (7 Μαΐου).

Πρόσθεσαν ότι αναλυτές από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) πίστευαν ότι «θα μπορούσε να προκαλέσει ένα χτύπημα στο μαγνητικό πεδίο της Γης» σήμερα (10 Μαΐου).

«Αυτή είναι μια πρόβλεψη χαμηλής εμπιστοσύνης. Μικρές γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι πιθανές εάν/όταν φτάσει η CME», είπαν οι ειδικοί του SpaceWeather.com.

Μια μικρή καταιγίδα μπορεί να μπερδέψει τα μεταναστευτικά ζώα που βασίζονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης για την αίσθηση της κατεύθυνσης.

Οι ηλιακές εκρήξεις ή προεξοχές είναι μεγάλες δομές μπερδεμένων γραμμών μαγνητικού πεδίου που κρατούν πυκνές συγκεντρώσεις ηλιακού πλάσματος αιωρούμενες πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου, μερικές φορές παίρνοντας τη μορφή αψιδωτών βρόχων.

Συχνά συνδέονται με CMEs, οι οποίες εάν κατευθυνθούν προς τη Γη, μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στην τεχνολογία μας.

Οι CMEs επηρεάζουν τη Γη μόνο όταν στοχεύουν προς την κατεύθυνση του πλανήτη μας.

Τείνουν να είναι πολύ πιο αργές από τις ηλιακές εκλάμψεις, καθώς μετακινούν μεγαλύτερη ποσότητα ύλης.

Οι CMEs μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν μια καταιγίδα στην επιφάνεια του Ήλιου προκαλεί τον σχηματισμό ανεμοστρόβιλου στη βάση των βρόχων πλάσματος που προβάλλουν από την επιφάνεια.

Αυτοί οι βρόχοι ονομάζονται προεξοχές και όταν γίνουν ασταθείς μπορούν να σπάσουν, απελευθερώνοντας τη CME στο διάστημα.

Οι φωτοβολίδες και οι CMEs έχουν διαφορετικά αποτελέσματα και στη Γη. Η ενέργεια από μια έκλαμψη μπορεί να διαταράξει την περιοχή της ατμόσφαιρας μέσω της οποίας ταξιδεύουν τα ραδιοκύματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινές διακοπές ρεύματος στα σήματα πλοήγησης και επικοινωνιών.

Από την άλλη πλευρά, οι CMEs έχουν τη δύναμη να σπρώχνουν τα μαγνητικά πεδία της Γης, δημιουργώντας ρεύματα που οδηγούν τα σωματίδια προς τους πόλους της Γης.

Όταν αυτά αντιδρούν με το οξυγόνο και το άζωτο, βοηθούν στη δημιουργία του σέλας, γνωστό και ως Βόρειο και Νότιο Σέλας.

Επιπλέον, οι μαγνητικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν μια ποικιλία ανθρώπινων τεχνολογιών, με αποτέλεσμα οι συντεταγμένες GPS να απομακρυνθούν κατά μερικά μέτρα και να υπερφορτωθούν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας όταν οι εταιρείες ενέργειας δεν είναι προετοιμασμένες.

Δεν υπήρξε ακραία CME ή ηλιακή έκλαμψη στον σύγχρονο κόσμο -η τελευταία ήταν το Γεγονός Carrington το 1859- δημιουργώντας μια γεωμαγνητική καταιγίδα με ένα σέλας να εμφανίζεται παγκοσμίως, καθώς και πυρκαγιές σε τηλεγραφικούς σταθμούς.

Πηγή: Daily Mail - iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup