Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 22:18

Δημιουργήθηκαν οι πρώτες γενετικά τροποποιημένες ντομάτες που παράγουν έξτρα βιταμίνη D

Γράφτηκε από

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα έδειξε ότι είναι δυνατό οι ντομάτες να τροποποιηθούν γενετικά έτσι ώστε να παράγουν περισσότερη προβιταμίνη D3, τον πρόδρομο της βιταμίνης D3, γνωστής και ως "βιταμίνης της λιακάδας".

Στόχος των επιστημόνων είναι οι ντομάτες αυτές να αποτελέσουν μια νέα διατροφική πηγή βιταμίνης D, κάτι που θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την δημόσια υγεία, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια αυτής της ζωτικής βιταμίνης στον οργανισμό τους.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στη Γη έχουν έλλειψη βιταμίνης D, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, η άνοια και η νόσος Πάρκινσον. Μολονότι οι άνθρωποι μπορούν να συνθέσουν βιταμίνη D3, όταν εκτεθούν στον ήλιο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της φυσικά παραγόμενης βιταμίνης στο σώμα προέρχεται από τη διατροφή, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι τα αντηλιακά μειώνουν την παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα. Όμως αρκετοί άνθρωποι δεν τρώνε αρκετές τροφές με αφθονία βιταμίνης D, με συνέπεια να χρειάζονται σχετικά συμπληρώματα με τη μορφή χαπιού.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Χιλή, Κούβα), με επικεφαλής την Κάθι Μάρτιν του βρετανικού ερευνητικού κέντρου John Innes, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Plants", τροποποίησαν ένα γονίδιο της ντομάτας που κωδικοποιεί ένα ένζυμο. Με τον τρόπο αυτό μπλόκαραν τη δράση του ενζύμου, το οποίο κανονικά μετατρέπει την εν λόγω βιταμίνη σε χοληστερίνη. Έτσι, η προβιταμίνη D3 συσσωρεύεται πλέον στις ίδιες τις ντομάτες και στα φύλλα της ντοματιάς, χωρίς να επηρεάζεται η ανάπτυξη του φυτού και η παραγωγικότητα του.

Στη συνέχεια η προβιταμίνη D3 μπορεί να μετατραπεί σε κανονική βιταμίνη D3 μέσω τεχνητής υπεριώδους ακτινοβολίας ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό για να συνθέσει με φυσικό τρόπο τη βιταμίνη D3, όταν ένας άνθρωπος εκτεθεί σε υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UV-B.

Η ποσότητα προβιταμίνης D3 μέσα σε μια μόνο ντομάτα, αν μετατραπεί σε βιταμίνη D3, ισοδυναμεί με την ποσότητα αυτής της βιταμίνης που υπάρχει σε δύο μεσαίου μεγέθους αυγά ή σε 28 γραμμάρια ψαριού τόνου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατανάλωση των τροποποιημένων αυτών ντοματών - είτε ολόκληρων είτε με τη μορφή τοματοχυμού - θα μπορεί μελλοντικά να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες για βιταμίνη D3 τόσο των παιδιών όσο και των ηλικιωμένων (15 και 20 μικρογραμμάρια αντίστοιχα).

Επίσης οι επιστήμονες σκοπεύουν να κάνουν περαιτέρω έρευνες για να αυξήσουν μέσω γενετικής τροποποίησης τα επίπεδα βιταμίνης D και σε άλλα φυτά όπως οι πατάτες.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/s41477-022-01158-2

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:25

Σχετικά Άρθρα

  • Αλματώδης αύξηση στις εισαγωγές ντομάτας – Η πορεία των εξαγωγών
    Αλματώδης αύξηση στις εισαγωγές ντομάτας – Η πορεία των εξαγωγών

    Τι δείχνουν τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε ο Incofruit Hellas για το επιτραπέζιο σταφύλι και το ακτινίδιο

    Με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που οι εξαγωγές κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», καλή πορεία διαγράφει το επιτραπέζιο σταφύλι, ενώ τα φαινόμενα διακίνησης ακατάλληλων φορτίων ακτινιδίων, συνεχίζονται.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα οποία από την 1η έως τις 27 Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας ανήλθαν σε 6.817 τόνους έναντι 2.411 τόνων το 2023, εκ των οποίων από την Τουρκία προήλθαν οι 4.617 τόνοι έναντι 1.779 τόνοι πέρσι. Να σημειωθεί ότι μέχρι 1/9 είχαν εισαχθεί στο σύνολο μόνο 1.018 τόνοι.

    Ακτινίδιο: Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για τις πρόωρες κοπές

    Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ντοματών από τις αρχές του 2024 εκτιμώνται σε 29.700 τόνους έναντι 31.300 τόνων (μειωμένες κατά 5,1%) το αντίστοιχο διάστημα 2023.

    Αυξημένες κατά 5,8% συνεχίζονται οι εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού με τις ποσότητες να ανέρχονται στους 27.472 τόνους από 25.955 τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2023

    Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, οι τιμές της ντομάτας αυξήθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής τον Ιούλιο, ακολούθησαν τον Αύγουστο και συνεχίσθηκαν και τον Σεπτέμβριο.

    Αύξηση για τα σταφύλια

    Αυξημένες κατά 5,8% συνεχίζονται οι εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού με τις ποσότητες να ανέρχονται στους 27.472 τόνους από 25.955 τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

    Τη φετινή περίοδο όπως και τις προηγούμενες παρατηρείται μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών, η οποία όπως εξηγεί ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, αυτή οφείλεται «τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες, με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καταναλωτών εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων».

    Τα ακτινίδια

    Η διακίνηση των ακατάλληλων αυτών φορτίων με ακτινίδια (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία), σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων.

    Οι εξαγωγείς αν και χαιρέτισαν την δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, με συνέπεια φορτία ανώριμων ακτινιδίων, να έχουν εντοπισθεί, απορριφθεί και δεσμευθεί (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας), όπως επισημαίνουν «ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση των επιβληθέντων προβλεπομένων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, πολύ περισσότερο που καταγγέλθηκαν αφίξεις ακτινιδίων με λάθος σήμανση ως προς την ποικιλία με την πράγματι αφιχθείσα να είναι Hayward, που η ημερομηνία συγκομιδής της είναι η 15/10».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος, οι εξαγωγές από 1/9/2024 έως και 27/9/202 ανέρχονται σε περίπου 3.800 τόνους έναντι 2.129 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023, οι οποίες κατευθύνθηκαν προς την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ουκρανία αλλά και προς Βραζιλία και άλλες τρίτες εκτός ΕΕ χώρες.

    Πάντως για ακόμη μία φορά εφιστούν την προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, εν όψει της 15/10/2024 ημερομηνίας νόμιμης συγκομιδήςτης κύριας ποικιλίας Hayward, στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης τους.

    «Στόχος μας για μια ακόμη χρονιά οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής πράσινων ακτινιδίων της Ιταλίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας, με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Η έξυπνη αλλαγή στα μανιτάρια που αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D
    Η έξυπνη αλλαγή στα μανιτάρια που αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D

    Ένα απλό κόλπο στην προετοιμασία των μανιταριών μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D. Θα το δοκιμάσετε;

    Παρότι ζούμε σε μια χώρα με αυξημένη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D, της λεγόμενης βιταμίνης του ήλιου. Ο λόγος πίσω από αυτή την ανεπάρκεια κρύβεται και στον τρόπο ζωής: η εργασία στους εσωτερικούς χώρους, που έχει γίνει ο κανόνας, μειώνει την πρόσληψή της. Όταν βρισκόμαστε στον ήλιο, μια ουσία που ονομάζεται 7-DHC απορροφά τη βιταμίνη D στο δέρμα και ξεκινά τις απαραίτητες μετατροπές, έτσι ώστε το σώμα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτή τη θρεπτική ουσία.

    Δε χρειάζεται, όμως, μόνο το σώμα την έκθεση στον ήλιο για να ενισχύσει την παραγωγή της βιταμίνης D. Σύμφωνα με τη διαπιστευμένη διατροφολόγο Shyla Cadogan, εάν τοποθετήσουμε τα μανιτάρια στον ήλιο, αυξάνεται δραστικά η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D. Άλλες τροφές που περιέχουν φυσικά τη βιταμίνη D είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, οι ρέγγες, ο τόνος και το συκώτι του βοδινού. Τα μανιτάρια είναι η επόμενη καλύτερη πηγή βιταμίνης D, μετά από τις παραπάνω ζωικές πηγές.

    Πιο αναλυτικά, η βιταμίνη D2 προέρχεται από φυτικές πηγές, ενώ η βιταμίνη D3 από τις ζωικές πηγές. Η πρώτη μετατρέπεται σε βιταμίνη D3, αν και έρευνες έχουν δείξει ότι η δεύτερη είναι λίγο πιο αποτελεσματική για την αύξηση των συνολικών επιπέδων βιταμίνης D. Όπως όταν ο ήλιος χαϊδεύει το δέρμα σας, ενεργοποιείται η διαδικασία για την παραγωγή βιταμίνης D, ανάλογα τα μανιτάρια όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία, η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D2 αυξάνεται σημαντικά.

    Ποια μανιτάρια να επιλέξετε

    Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών που χρησιμοποιούνται ανά τους αιώνες, λόγω των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών τους. Σήμερα, οι επιδράσεις τους έχουν μελετηθεί σε σχέση με τη θεραπεία του καρκίνου, της κατάθλιψης και της υπέρτασης.

    Όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D, έχει αποδειχθεί ότι τα μανιτάρια shiitake περιέχουν όχι μόνο βιταμίνη D2, αλλά και βιταμίνη D3, ακόμη και μια σπάνια μορφή βιταμίνης D που ονομάζεται βιταμίνη D4, όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου. Αντίστοιχα, και τα μανιτάρια πορτομπέλο έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν αυτή τη μοναδική μορφή βιταμίνης. Υπάρχει πολύ λίγη βιβλιογραφία σχετικά με τη βιταμίνη D4, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως διερευνάται η σχέση μεταξύ μανιταριών και υπεριώδους ακτινοβολίας.

    Οι κατάλληλοι συνδυασμοί

    Δεδομένου ότι τα μανιτάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η προσθήκη μιας πηγής λιπαρών στο γεύμα, όπως το τυρί ή το ελαιόλαδο, μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της απορρόφησης της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί το λίπος για να απορροφηθεί αποτελεσματικά και αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς, προκειμένου το σώμα να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει όταν τη χρειάζεται.

    Για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κόψτε τα μανιτάρια σας σε φέτες πριν τα βγάλετε έξω στον ήλιο για να δημιουργήσετε μεγαλύτερη επιφάνεια. Εάν δεν έχετε το χρόνο, τοποθετήστε τα έξω με τα ελάσματά τους – το κάτω μέρος της «ομπρελίτσας» τους- προς τον ήλιο. Αφήνοντάς τα στον ήλιο για μόλις 15 λεπτά, ενώ ετοιμάζετε το υπόλοιπο γεύμα σας, είναι αρκετό για να έχετε ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Αν δεν σκοπεύετε να μαγειρέψετε με αυτά την ίδια μέρα, απλά αποθηκεύστε τα για μελλοντική χρήση.

    Εφόσον η επάρκεια της βιταμίνη D θεωρείται δύσκολη, η διατροφολόγος επισημαίνει ότι συμβουλές όπως οι παραπάνω, μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές. Άλλωστε, η βιταμίνη D θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επομένως οι ελλείψεις της θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαφορετικών ασθενειών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Η βιταμίνη D βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου - Επαναστατική μελέτη από Έλληνα ερευνητή
    Η βιταμίνη D βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου - Επαναστατική μελέτη από Έλληνα ερευνητή

    Μια απρόσμενη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και του εντερικού μικροβιώματος, που συμβάλλει στην ανοσία κατά του καρκίνου και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας, εντόπισε έρευνα με επικεφαλής τον Έλληνα επιστήμονα, δρ Ευάγγελο Γιαμπαζολιά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science».

    Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η βιταμίνη D προωθεί την αύξηση ενός είδους βακτηρίων στο έντερο των ποντικιών, το οποίο βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου. «Η αρχική μας παρατήρηση ήταν απρόσμενη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαμπαζολιάς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανοσοεπιτήρηση Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Όπως περιγράφει, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι ποντίκια, στα οποία έλειπε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος, γνωστή ως «Gc globulin», έδειξαν ενισχυμένη ανοσία στον καρκίνο. Μία από τις κύριες λειτουργίες αυτής της πρωτεΐνης είναι να προσδένεται στη βιταμίνη D στο αίμα κρατώντας την μακριά από τους ιστούς. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τους ερευνητές στην υπόθεση ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα βιταμίνης D στους ιστούς θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσία στον καρκίνο, υπόθεση την οποία επιβεβαίωσαν με τα πειράματά τους: ποντίκια με έλλειψη στη «Gc globulin» υποβλήθηκαν σε δίαιτα χωρίς βιταμίνη D με αποτέλεσμα να μην έχουν προστασία από τον καρκίνο. Αντίστοιχα, όταν δόθηκε δίαιτα υψηλή σε βιταμίνη D σε ποντίκια με φυσιολογικά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, εμφάνισαν βελτιωμένη αντίσταση σε πειραματικούς καρκίνους.

    Ενδιαφέρον ήταν, επίσης, το γεγονός ότι η αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D απουσίαζε σε ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά ή μεγάλωσαν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα με απουσία ζωντανών μικροοργανισμών. Με βάση το εύρημα αυτό, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η βιταμίνη D προάγει την ανοσία του καρκίνου επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τους πληθυσμούς των «φιλικών» μικροοργανισμών που ζουν μέσα στα ζώα και στον άνθρωπο. Όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, η βιταμίνη D δρα στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, οδηγώντας στην αύξηση των επιπέδων ενός βακτηρίου του εντερικού μικροβιώματος που ονομάζεται «Bacteroides fragilis».

    «Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό το είδος βακτηρίου προάγει την αντικαρκινική ανοσία», διευκρινίζει ο κ. Γιαμπαζολιάς. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση μιας πιθανής σχέσης μεταξύ της βιταμίνης D, του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσίας του καρκίνου στους ανθρώπους». Πάντως, ο ίδιος τονίζει ότι «συνολικά τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν μια άνευ προηγουμένου σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του μικροβιώματος του εντέρου που επηρεάζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο».

    Αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της ανοσοθεραπείας

    Άλλη μία σημαντική πτυχή της έρευνας είναι η επίδραση της βιταμίνης D στην επιτυχία της ανοσοθεραπείας. Κατά τη μελέτη τους σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D είναι καθοριστικός παράγοντας της ικανότητας του εντερικού μικροβιώματος να προκαλεί ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο και να αυξάνει την επιτυχία της συγκεκριμένης θεραπείας.

    Η ανοσοθεραπεία έχει φέρει «επανάσταση» στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος και πλέον έχει εγκριθεί ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ένα ευρύ φάσμα κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των νεφρών και των πνευμόνων. Ωστόσο, ο Έλληνας επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute» εξηγεί ότι «παρά τα αξιοσημείωτα κλινικά αποτελέσματα, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς εξίσου καλά σε αυτή τη θεραπεία και μόνο μια μικρή ομάδα εξ αυτών έχει μακροχρόνιο όφελος». Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, πληθυσμοί βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος μπορούν να επηρεάσουν τις αντικαρκινικές ανοσολογικές αποκρίσεις και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας και η χρήση του μικροβιώματος ως θεραπευτική προσέγγιση με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας του καρκίνου είναι υπό διερεύνηση.

    Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς υπογραμμίζει, πάντως, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι αναγκαία περαιτέρω έρευνα πριν καταλήξουμε με βεβαιότητα εάν η βιταμίνη D επηρεάζει το μικροβίωμα στον άνθρωπο και εάν αυτό έχει κάποιο θεραπευτικό ή προληπτικό όφελος για τον καρκίνο». «Ένα βασικό ερώτημα που προσπαθούμε να απαντήσουμε με την ομάδα μου χρησιμοποιώντας πειραματικά μοντέλα είναι το πώς ακριβώς η βιταμίνη D υποστηρίζει ένα "καλό" μικροβίωμα. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος στις ανοσολογικές αποκρίσεις και την πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου», τονίζει.

    Στην κατεύθυνση αυτή, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 1,5 εκατομμύρια άτομα στη Δανία και εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης διαφορετικών τύπων καρκίνου. Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο κ. Γιαμπαζολιάς, «συνεργαζόμαστε με κλινικούς γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διαπιστώσουμε εάν η βιταμίνη D συνδέεται με ένα "καλό" μικροβίωμα στους ανθρώπους» και προσθέτει: «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η διόρθωση μιας ανεπάρκειας βιταμίνης D προσφέρει οφέλη για τη θεραπεία του καρκίνου».

    Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς έλαβε το πτυχίο του στη Χημεία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το μεταπτυχιακό του στην Κλινική Βιοχημεία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Κατέχει διδακτορικό στη Βιολογία του Καρκίνου από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Στίφεν Τέιτ, με υποτροφία από τον ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK» (CRUK). Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής εργάστηκε στο «CRUK Scotland Institute», όπου και ανακάλυψε μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν τον κυτταρικό θάνατο με την ανοσία στον καρκίνο. Σε αναγνώριση του επιστημονικού του έργου τιμήθηκε με τα βραβεία «Institute of Cancer Sciences Prize» (2017) και «CRUK Pontecorvo Prize» (2018).

    Στη συνέχεια εντάχθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ομάδα του καθηγητή Καετάνο Ρέις ε Σόουζα στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο. Εκεί ανακάλυψε πρωτεΐνες του πλάσματος στο αίμα που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Του χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (2020) για να διερευνήσει το θεραπευτικό δυναμικό αυτών των ευρημάτων με στόχο την παραγωγή νέων ανοσοθεραπειών για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης, μελέτησε την επίδραση του εντερικού μικροβιώματος στο ανοσοποιητικό σύστημα και ανακάλυψε τη σύνδεση συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου στη διατροφή ως ρυθμιστή της ικανότητας μικροβίων του εντέρου να ενισχύουν ανοσολογικές αποκρίσεις κατά του καρκίνου. Από το 2023 ηγείται της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στο CRUK Manchester Institute, η οποία μελετά την επίδραση του κυτταρικού θανάτου και του εντερικού μικροβιώματος στην ανοσία κατά του καρκίνου.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Άνοια: Η πασίγνωστη βιταμίνη που σώζει το μυαλό των 80ρηδων
    Άνοια: Η πασίγνωστη βιταμίνη που σώζει το μυαλό των 80ρηδων

    Μπορεί μια βιταμίνη να αποσοβήσει τον κίνδυνο άνοιας; Θετικά απαντούν οι ερευνητές που προκρίνουν μια πασίγνωστη βιταμίνη σε ρόλο «φύλακα» του νου για τους 80ρηδες

    Η κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης D ημερησίως μπορεί να να μας προφυλάξει από τον κίνδυνο άνοιας σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η βιταμίνη D περισσότερο γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου, είναι επίσης γνωστή για τα οφέλη της όσον αφορά την απορρόφηση του ασβεστίου και του φώσφορου και την ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φαίνεται όμως ότι είναι παράλληλα και η βιταμίνη της οξύνειας και οξυδέρκειας.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό ανάμεσα στη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και άνοιας μεταξύ 12.388 ατόμων που συμεμτείχαν στο Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ.

    Ο μέσος όρος των συμμετεχόντων ήταν 71 έτη και στην έναρξη της έρευνας δεν είχαν άνοια. Το 37% (4.637) ανέφεραν ότι έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D.

    Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η λήψη βιταμίνης D παρουσίαζε συσχέτιση με την απουσία άνοιας από τη ζωή των συμμετεχόντων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρατηρήθηκαν 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας στην ομάδα που έπαιρνε συμπληρώματα βιταμίνης D. Σε ολόκληρο το δείγμα που αναλύθηκε, συνολικά 2.696 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας όταν δηλαδή οι συμμετέχοντες ήταν κοντά στα 80 έτη κατά μέσο όρο. Μεταξύ αυτής της ομάδας, 2.017 (75%) δεν λάμβαναν βιταμίνη D, ενώ 679 (25%) είχαν ελάχιστη έκθεση σε αυτή τη βιταμίνη.

    Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Zahinoor Ismail εξήγησε ότι η ευεργετική δράση της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου άνοιας δεν ήταν άγνωστη στους ερευνητές, ωστόσο θέλησαν να επικεντρωθούν ειδικά στο ρόλο των συμπληρωμάτων της βιταμίνης σε σχέση με την άνοια.

    Στα ενδιαφέροντα ευρήματα των επιστημόνων ότι η δράση της βιταμίνης D ηταν μεγαλύτερη στις γυναίκες, καθώς και σε όσους είχαν φυσιολογική αντιληπτική ικανότητα σε αντίθεση με όσους ανέφεραν συμπτώματα ήπιας γνωστικής διαταραχής. Επίσης η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ήταν πιο δραστική σε όσους δεν έφεραν το ένοχο για τη νόσο Αλτσχάιμερ γονίδιο APOEe4.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας καί οτι η βιταμίνη D λειτουργεί ως «καθαριστής» των πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Η συσσώρευση αυτής της πρωτεΐνης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της έναρξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Η βιταμίνη D μπορει να προφυλάσσει ή να καθυστερεί από την άνοια σύμφωνα με τα ευρήματα, αλλά προτού σπεύσετε να πάρετε συμπληρώματα λάβετε υπόψιν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν κλινικές μελέτες για την επιβεβαίωση των συμπερασμάτων. Με άλλα λόγια πρέπει να γίνουν μελέτες σε ασθενείς για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα των μελετών παρατήρησης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Άνδρας πέθανε από υπερβολική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D που έπαιρνε για μήνες
    Άνδρας πέθανε από υπερβολική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D που έπαιρνε για μήνες

    Τι εντόπισαν οι γιατροί στον οργανισμό του

    Eνας άνδρας πέθανε από υπερβολική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D που λάμβανε για τουλάχιστον εννέα μήνες, με αποτέλεσμα να εμφανίσει τα αντίθετα αποτελέσματα, από εκείνα που υποσχόταν το χάπι.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στη Βρετανία και θύμα είναι ο 89χρονος David Mitchener, που λάμβανε τη συγκεκριμένη βιταμίνη, επειδή προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και επιτρέπει τη φυσιολογική μεταλλοποίηση των οστών.

    Ένας άνδρας πέθανε από υπερβολική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D που λάμβανε για τουλάχιστον εννέα μήνες, με αποτέλεσμα να εμφανίσει τα αντίθετα αποτελέσματα, από εκείνα που υποσχόταν το χάπι.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στη Βρετανία και θύμα είναι ο 89χρονος David Mitchener, που λάμβανε τη συγκεκριμένη βιταμίνη, επειδή προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και επιτρέπει τη φυσιολογική μεταλλοποίηση των οστών.

    Έτσι, η υπερβολική κατανάλωση οδήγησε σε υπερασβεστιαιμία, δηλαδή τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα ήταν πολύ υψηλά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να αποδυναμωθούν τα οστά, αντί να δυναμώσουν, ενώ προκλήθηκε πρόβλημα στα νεφρά και την καρδιά. Εισήχθη λοιπόν στο νοσοκομείο με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, ενώ πέθανε 10 μέρες μετά, ανέφερε δημοσίευμα του Business Insider.

    Ο ιατροδικαστής Jonathan Stevens που εξέτασε τη σορό του άνδρα, ανέφερε ότι έγινε υπερβολική κατανάλωση της βιταμίνης D, γιατί δεν υπήρχε προειδοποίηση πάνω στη συσκευασία για τις πιθανές παρενέργειες, σε περίπτωση που κάποιος πάρει παραπάνω ποσότητα.

    «Τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να έχουν δυνητικά πολύ σοβαρούς κινδύνους και παρενέργειες όταν λαμβάνονται σε υπερβολική ποσότητα», ανέφερε και σημείωσε πως
    «κατά τη γνώμη μου, υπάρχει κίνδυνος να συμβούν μελλοντικοί θάνατοι, αν δεν ληφθούν μέτρα».

    Υπενθυμίζεται, πως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ προτείνουν ως ανώτατο όριο ανά ηλικιακή ομάδα τις εξής δοσολογίες:

    • 0-6 μηνών: 25 μικρογραμμάρια (1.000 IU)
    • 7-12 μηνών: 38 μικρογραμμάρια (1.500 IU)
    • 1-3 έτη: 63 μικρογραμμάρια (2.500 IU)
    • 4-8 έτη: 75 μικρογραμμάρια (3.000 IU)
    • 9 ετών και άνω: 100 μικρογραμμάρια (4.000 IU)

    Πηγή: newsbeast.gr

  • Ο ζουμερός χυμός με την ισχυρή αντιμικροβιακή δράση που εξολοθρεύει τα βακτήρια
    Ο ζουμερός χυμός με την ισχυρή αντιμικροβιακή δράση που εξολοθρεύει τα βακτήρια

    Η αξιοποίηση φυσικών συστατικών στη «μάχη» κατά των βακτηριακών λοιμώξεων ανοίγει νέους δρόμους στην ανάπτυξη φυσικών, εύκολων και προσιτών θεραπειών

    Η σαλμονέλα είναι ένα γνωστό υπερβακτηρίδιο που μεταδίδεται συνήθως μέσω των τροφίμων, προκαλώντας φόβο και ανησυχία, καθώς συνδέεται με μια σειρά από σοβαρά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Αυτά μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στο νοσοκομείο και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ακόμη και σε θάνατο. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εκατοντάδες περιστατικά σαλμονέλλωσης παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ στις ΗΠΑ περίπου 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι δηλητηριάζονται κάθε χρόνο και περισσότεροι από 400 πεθαίνουν, σύμφωνα με άρθρο στους New York Times.

    Το νέο εύρημα μιας ομάδας ειδικών από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, λοιπόν, για ένα συγκεκριμένο συστατικό, που μοιάζει ικανό να καταπολεμήσει τη σαλμονέλα καθώς και άλλα βακτήρια, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Microbiology Spectrum, ο χυμός ντομάτας είναι εκείνο το φυσικό συστατικό που μπορεί να μας προστατεύσει από τις βλαπτικές δράσεις μιας σειράς βακτηρίων, που προσβάλλουν το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα, μεταξύ των οποίων και τα Salmonella Typhi και E. coli.

    Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε, συγκεκριμένα, ότι ο χυμός ντομάτας περιέχει ορισμένα πεπτίδια με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητά του κατά της σαλμονέλας. Δύο πεπτίδια, ειδικότερα, το tdAMP-1 και το tdAMP-2, έδειξαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ακόμη και έναντι ανθεκτικών στα φάρμακα και υπερ-ιικών στελεχών της Salmonella Typhi. Πρόκειται για μικρές πρωτεΐνες, που δρουν διασπώντας τη βακτηριακή μεμβράνη και προκαλώντας το θάνατο των βακτηρίων. Η μέθοδος αυτή είναι διαφορετική από τον τρόπο δράσης των παραδοσιακών αντιβιοτικών, προσφέροντας μια νέα, πολλά υποσχόμενη νέα οδό για την αντιμικροβιακή θεραπεία.

    Σε δεύτερο στάδιο, η μελέτη διερεύνησε τις ευρύτερες επιπτώσεις αυτού του ευρήματος, δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητα του χυμού ντομάτας και των tdAMPs έναντι άλλων παθογόνων, συμπεριλαμβανομένης της μη τυφοειδούς σαλμονέλας και της ουροπαθογόνου E. coli. Τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα των προϊόντων με βάση την ντομάτα ως ένα φυσικό, προσιτό μέσο καταπολέμησης διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων.

    «Κύριος στόχος μας σε αυτή τη μελέτη ήταν να ανακαλύψουμε αν η ντομάτα και ο χυμός της μπορούν να σκοτώσουν εντερικά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένης της Salmonella Typhi, και, αν ναι, ποιες είναι οι ιδιότητες στις οποίες οφείλουν αυτή την ευεργετική δράση», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, Jeongmin Song, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Cornell. «Η έρευνά μας έδειξε ότι μπορούν να απαλλάξουν τον οργανισμό από εντερικά βακτήρια, όπως η σαλμονέλα».

    Δεδομένης της παγκόσμιας πρόκλησης που έχει δημιουργήσει η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, οι ερευνητές λένε ότι ευρήματα όπως αυτά ανοίγουν νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, με τη χρήση καθημερινών διατροφικών ειδών. Η μελέτη αυτή όχι μόνο ενισχύει την κατανόηση των οφελών της ντομάτας για την υγεία, αλλά ανοίγει επίσης το δρόμο για την ανάπτυξη νέων, φυσικών αντιμικροβιακών θεραπειών. «Οι ντομάτες είναι άμεσα διαθέσιμα και προσιτά λαχανικά, που προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, λόγω των βιοδραστικών ενώσεών τους, όπως τα αντιοξειδωτικά και τα αντιμικροβιακά. Σε αντίθεση, όμως, με τις ευρέως αναγνωρισμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες των ντοματών, οι αντιμικροβιακές τους ιδιότητες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες», επισημαίνουν οι ερευνητές.

    Δεδομένης της διαθεσιμότητας, της προσιτής τιμής και της δημοτικότητάς τους, οι ντομάτες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως εναλλακτικοί αντιμικροβιακοί παράγοντες.

    Πηγή: Ygeiamοu.gr - Φωτογραφία από Renato Rocca: https://www.pexels.com/el-gr/photo/8796312/
  • Κατάθλιψη – Συμπτώματα: Η βιταμίνη που έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη διάθεση
    Κατάθλιψη – Συμπτώματα: Η βιταμίνη που έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη διάθεση

    Μια βασική βιταμίνη που ενισχύει και το ανοσοποιητικό και την υγεία του εγκεφάλου συμβάλλει και στην αντιμετωπίση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

    H βιταμίνη του ήλιου μπορεί να λειτουργήσει και ως ρυθμιστής της διάθεσης σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα. Όπως αναδεικνύει νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D συνέβαλε στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

    Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Tuomas Mikola από το Ινστιτούτο Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας στο Kuopio διεξήγαγε μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση, με στόχο να εντοπιστούν μελέτες που διερευνούσαν την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αποκλείστηκαν, ωστόσο, οι μελέτες που αξιολογούσαν τη φωτοθεραπεία, τη συμπληρωματική χορήγηση (εκτός από το ασβέστιο) και τη διπολική διαταραχή.

    Αφού οι ερευνητές βασίστηκαν σε 41 τυχαιοποιημένες μελέτες με εικονικό φάρμακο και 53.235 συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D είχε θετική επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα. Ειδικότερα, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D ≥2.000 IU την ημέρα φαίνεται να μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

    «Παρά το ευρύ πεδίο εφαρμογής αυτής της μετα-ανάλυσης, η βεβαιότητα των στοιχείων παραμένει χαμηλή λόγω της ετερογένειας των πληθυσμών που μελετήθηκαν και λόγω του κινδύνου μεροληψίας που συνδέεται με τον μεγάλο αριθμό μελετών», ανέφερε ο δρ. Mikola σε δήλωσή του. «Τα ευρήματα αυτά θα ενθαρρύνουν νέες, υψηλού επιπέδου κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με κατάθλιψη, προκειμένου να φωτιστεί περισσότερο ο πιθανός ρόλος του συμπληρώματος βιταμίνης D στη θεραπεία της κατάθλιψης» κατέληξε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Βιταμίνη D: Πώς θα καταλάβετε ότι πρέπει να μειώσετε τη δόση – Τα συμπτώματα
    Βιταμίνη D: Πώς θα καταλάβετε ότι πρέπει να μειώσετε τη δόση – Τα συμπτώματα

    Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε υπερδοσολογία από βιταμίνη D.

    Η βιταμίνη D είναι μια πολύ σημαντική για τον οργανισμό ουσία, η έλλειψη της οποίας μπορεί σε βάθος χρόνου να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Στην Ελλάδα, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D και ως εκ τούτου λαμβάνουν συμπληρώματα. Εάν, όμως, δεν λαμβάνετε τα συμπληρώματα αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και αν δεν κάνετε τακτικά τις απαραίτητες εξετάσεις, υπάρχει η κίνδυνος της υπερδοσολογίας. Σύμφωνα με το Healthstat.gr, πρόκειται για μια σπάνια, αλλά δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

    Εμφανίζεται όταν κάποιος έχει πάρα πολύ βιταμίνη D στο σώμα του. Η τοξικότητα της βιταμίνης D ονομάζεται επίσης υπερβιταμίνωση D. Μια υπερδοσολογία βιταμίνης D είναι συνήθως μια παρενέργεια της λήψης μεγάλων δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

    Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα για να «χτίσει» υγιή οστά. Το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο - ένα κύριο συστατικό για την υγεία των οστών - χωρίς τη βοήθεια της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός και το σκουμπρί, των κρόκων αυγών, του κόκκινου κρέατος και το συκωτιού. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα έχουν προσθήκη βιταμίνης D και περιλαμβάνουν το εμπλουτισμένο γάλα και τα δημητριακά. Μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη D όταν το άμεσο ηλιακό φως μετατρέπει τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας σε καλσιφερόλη (ενεργή βιταμίνη D).

    Η τοξικότητα της βιταμίνης D είναι σπάνια, ακόμη και σε άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα. Για να εμφανιστούν συμπτώματα τοξικότητας, θα χρειαστεί να λάβετε σημαντικές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές από τις αιτίες της τοξικότητας της βιταμίνης D είναι συνέπεια της ακατάλληλης συνταγογράφησης, της μη λήψης βιταμίνης D όπως συνταγογραφείται και της χρήσης σκευασμάτων υψηλής δόσης χωρίς άδεια.

    Η υπερβολική επίδραση της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα - μια κατάσταση που ονομάζεται υπερασβεστιαιμία. Συχνά διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο κατά τη διάρκεια μιας απλής εξέτασης αίματος. Τα περισσότερα άτομα με υπερασβεστιαιμία δεν θα έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα που έχουν λάβει υψηλές δόσεις βιταμίνης D για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε κάποιον που έχει λάβει εξαιρετικά υψηλή δόση για σύντομο χρονικό διάστημα.

    Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία και το πόσο καιρό έχουν αυξηθεί τα επίπεδα.

    Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

    - Πεπτικά προβλήματα, ναυτία, έμετος, κακή όρεξη και δυσκοιλιότητα

    - Αυξημένη δίψα

    - Αυξημένη ούρηση

    - Μυϊκή αδυναμία ή συσπάσεις

    - Κόπωση ή αίσθημα υπερβολικής κόπωσης

    - Σύγχυση

    - Πόνο στα οστά

    - Εύθραυστα οστά που μπορεί να είναι επιρρεπή σε σπάσιμο

    - Υψηλή πίεση του αίματος

    Ενδέχεται να εμφανίσετε πιο σοβαρές παρενέργειες με υψηλότερες δόσεις, κυρίως με εβδομαδιαία δοσολογία 20.000 έως 50.000 διεθνών μονάδων (IU). Η εβδομαδιαία δόση των 50.000 IU είναι η υψηλότερη δυνατή συνταγογραφούμενη δόση. Η μακροχρόνια συμπλήρωση βιταμίνης D σε δόσεις που κυμαίνονται από 5.000 έως 50.000 IU φαίνεται ασφαλής όταν λαμβάνεται σωστά.

    Υψηλότερες δόσεις συνήθως συνταγογραφούνται σε άτομα των οποίων το σώμα δεν επεξεργάζεται επαρκώς τη βιταμίνη D λόγω ορισμένων παθήσεων υγείας. Τέτοιες καταστάσεις περιλαμβάνουν το άσθμα, την ψωρίαση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη ραχίτιδα και τη φυματίωση. Η υψηλότερη δόση συχνά συνταγογραφείται για τη διόρθωση ή την πρόληψη της ανεπάρκειας.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ