Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 22:59

Έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας ρίχνει δορυφόρους προς τη Γη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο ακραίος διαστημικός καιρός επηρεάζει τα σκάφη που κινούνται σε χαμηλό ύψος.

Δύο δορυφόροι της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA χάνουν απότομα ύψος λόγω αύξησης της ηλιακής δραστηριότητας, ένα φαινόμενο που αναμένεται να επηρεάσει τα επόμενα χρόνια εκατοντάδες άλλους δορυφόρους που γυροφέρνουν τη Γη.

Οι δορυφόροι Swarm, οι οποίοι μετρούν το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, χάνουν ύψος δέκα φορές ταχύτερα από το αναμενόμενο και οι τροχιές τους θα απαιτήσουν συνεχείς διορθώσεις για να μείνουν σχετικά σταθερές.

«Τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, οι δορυφόροι βυθίζονταν κατά περίπου 2,5 χιλιόμετρα το χρόνο. Από πέρυσι τον Δεκέμβριο, όμως, ουσιαστικά βουτούν στην ατμόσφαιρα. Ο ρυθμός καθόδου από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο έφτασε τα 20 χιλιόμετρα το χρόνο» δήλωσε στο Space.com η Άνια Στρόμε, υπεύθυνη της αποστολής Swarm.

Διαστολή της ατμόσφαιρας

Οι δορυφόροι που κινούνται σε ύψος μέχρι 400 χιλιόμετρα ουσιαστικά βρίσκονται μέσα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όπου η πυκνότητα του αέρα είναι εξαιρετικά μικρή αλλά όχι μηδενική.

Λόγω τριβής με τον αραιό αέρα, τα σκάφη αυτά πρέπει περιοδικά να πυροδοτούν τους κινητήρες τους για να ανεβαίνουν ψηλότερα και να διατηρούν σταθερή την τροχιά τους για χρόνια.

Το πρόβλημα είναι ότι η ακτινοβολία και τα σωματίδια που εκπέμπει ο Ήλιος –ο λεγόμενος ηλιακός άνεμος- επηρεάζουν τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και προκαλούν τη διαστολή τους. Αυτό αυξάνει την πυκνότητα στα ανώτερα στρώματα και αυξάνει έτσι την τριβή.

«Υπάρχουν ακόμα περίπλοκα φυσικά φαινόμενα τα οποία δεν κατανοούμε πλήρως στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, τα οποία αλληλεπιδρούν με τον ηλιακό άνεμο» είπε η δρ Στρόμε. «Γνωρίζουμε όμως ότι η αλληλεπίδραση αυτή προκαλεί τη διόγκωση της ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι ο πυκνότερος αέρας φτάνει σε μεγαλύτερα υψόμετρα» εξήγησε.

Οι δορυφόροι Swarm έχασαν ύψος τόσο απότομα ώστε η ESA αναγκάστηκε να διορθώσει εκτάκτως τις τροχιές τους πυροδοτώντας τους ενσωματωμένους κινητήρες.

Στο ίδιο περίπου ύψος κινούνται όμως εκατοντάδες άλλοι δορυφόροι χωρίς σύστημα προώθησης, όπως συμβαίνει μεταξύ άλλων με τη νέα γενιά μικρών δορυφόρων «CubeSat» που εκτοξεύονται όλο και συχνότερα από εταιρείες.

«Δεν έχουν τρόπο να ανέβουν ψηλότερα» ανέφερε η δρ Στρόμε. «Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής σε τροχιά. Θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα νωρίτερα από ό,τι θα συνέβαινε στη διάρκεια του ηλιακού ελάχιστου».

Ηλιακό ελάχιστο είναι η περίοδος ύφεσης της ηλιακής δραστηριότητας στη διάρκεια ενός 11ετούς κύκλου συνεχούς αυξομείωσης. O τελευταίος ηλιακός κύκλος, ο οποίος τέλειωσε τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν ασυνήθιστα ήσυχος με ελάχιστες ηλιακές κηλίδες, εκλάμψεις και εκπομπές στεμματικής μάζας –εκρήξεις στην επιφάνεια του άστρου που εκτοξεύουν δισεκατομμύρια τόνους φορτισμένων σωματιδίων στο Διάστημα.

Από το περασμένο φθινόπωρο, η ηλιακή δραστηριότητα άρχισε να αυξάνεται και πάλι και θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το ηλιακό μέγιστο, το οποίο αναμένεται σε μερικά χρόνια. Ήδη όμως η δραστηριότητα του άστρου είναι εντονότερη από το αναμενόνενο.

«Η ηλιακή δραστηριότητα είναι πολύ ισχυρότερη από ό,τι έδειχναν οι επίσημες προβλέψεις» επισήμανε ο Χιου Λιούις του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, ο οποίος μελετά τη συμπεριφορά δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά.

«Η τρέχουσα δραστηριότητα βρίσκεται μάλιστα κοντά στο μέγιστο επίπεδο που έχει προβλεφθεί για τον τρέχοντα ηλιακό κύκλο, ενώ απέχουμε ακόμα 2 με 3 χρόνια από το ηλιακό μέγιστο».

Χάθηκαν δεκάδες δορυφόροι της SpaceX

Οι δορυφόροι Swarm δεν είναι οι μόνοι που επηρεάζονται από τον λεγόμενο διαστημικό καιρό. Τον Φεβρουάριο, η SpaceX έχασε 40 νέους δορυφόρους λόγω ηλιακής καταιγίδας που ξέσπασε λίγο μετά την εκτόξευσή τους.

Οι δορυφόροι της υπηρεσίας δορυφορικού Διαδικτύου Starlink της SpaceX κινούνται κανονικά σε ύψος 550 χιλιομέτρων, πάνω από τη ζώνη υψηλού κινδύνου. Ωστόσο ο πύραυλος με τον οποίο εκτοξεύονται τους απελευθερώνει σε μικρότερο ύψος 350 χιλιομέτρων, και η SpaceX ανεβάζει στη συνέχεια το ύψος τους πυροδοτώντας το ενσωματωμένο σύστημα προώθηση.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ υποστηρίζει ότι η τακτική αυτή έχει πλεονεκτήματα, καθώς σε περίπτωση που ένας δορυφόρος παρουσιάσει τεχνικό πρόβλημα πριν φτάσει την τελική του τροχιά επιβραδύνεται και τελικά πέφτει στη Γη χωρίς να αφήσει διαστημικά σκουπίδια.

Το περιστατικό του Φεβρουαρίου συνέβη πριν προλάβουν οι 40 δορυφόροι να φτάσουν στην τελική, ασφαλή τροχιά τους.

Το μόνο θετικό με την αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας είναι ότι η αυξημένη τριβή με την ατμόσφαιρα θα ρίξει εκτός τροχιάς αναρρίθμητα διαστημικά σκουπίδια που περιφέρονται σε χαμηλό ύψος.

Περίπου 228 εκατομμύρια τέτοια αντικείμενα κινούνται σήμερα γύρω από τον πλανήτη και απειλούν όλο και περισσότερο τις διαστημικές επιχειρήσεις.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 19:28

Σχετικά Άρθρα

  • Boeing: Νέος πονοκέφαλος για την εταιρεία με αιφνίδια διάλυση δορυφόρου της σε τροχιά
    Boeing: Νέος πονοκέφαλος για την εταιρεία με αιφνίδια διάλυση δορυφόρου της σε τροχιά

    Τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που είχε κατασκευάσει η Boeing για την Intelsat διαλύθηκε σε 20 κομμάτια.

    Ενός κακού μύρια έπονται: το γνωμικό δείχνει να ταιριάζει απόλυτα στην Boeing μετά την ξαφνική διάλυση ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της σε τροχιά.

    Η εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών Intelsat, ιδιοκτήτρια του δορυφόρου, επιβεβαίωσε την «πλήρη διάλυση» του δορυφόρου iS-33e, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν πελάτες στην Ευρώπη, την Αφρική και τμήματα της Ασίας και του Ειρηνικού.

    Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη απεργία των εργαζομένων της Boeing, την έρευνα για την αποκόλληση ενός καλύμματος πόρτας ενός Boeing 737 εν πτήσει, και την καταδίκη της εταιρείας για το σχεδιαστικό πρόβλημα που οδήγησε στη συντριβή δύο Boeing 737 MΑΧ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 346 άνθρωποι.

    Πολλαπλές βλάβες σημειώθηκαν επίσης στην παρθενική πτήση του νέου σκάφους Starliner της Boeing στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το σκάφος επέστρεψε άδειο και οι δύο αστροναύτες που μετέφερε θα επιβιβαστούν σε σκάφος της ανταγωνιστικής SpaceX τον Φεβρουάριο.

    Παραμένει άγνωστο τι προκάλεσε τη διάλυση του δορυφόρου iS-33e, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2016 και ήταν σχεδιασμένος να παραμείνει σε λειτουργία για 15 χρόνια.

    Το SpaceTrack, η υπηρεσία του Πενταγώνου για την καταγραφή διαστημικών αντικειμένων, ανέφερε ότι «παρακολουθεί αυτή τη στιγμή περίπου 20 κομμάτια» του δορυφόρου.

    Από τον περασμένο μήνα, οι περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Boeing βρίσκονται σε απεργία και επρόκειτο να ψηφίσουν την Τετάρτη αν θα αποδεχτούν την πρόταση της εταιρείας για αυξήσεις μισθών κατά 35% σε ορίζοντα τετραετίας.

    Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από τον Νοέμβριο θα προχωρήσει σε 17.000 απολύσεις, νούμερο που αντιστοιχεί στο 10% του δυναμικού της.

    Τον Ιούλιο, η Boeing δήλωσε ένοχη για την κατηγορία της συνωμοσίας και δέχτηκε να πληρώσει τουλάχιστον 243 εκατ. δολάρια για παραβίαση προηγούμενης συμφωνίας με την εισαγγελία. Η συμφωνία αφορούσε τις συντριβές των δύο 737 ΜΑΧ λόγω σφάλματος στο σύστημα που έλεγχε τον προσανατολισμό του αεροπλάνου.

    Πηγή: In.gr
  • Διάστημα: Βρέθηκε «δίδυμος» Γαλαξίας με τον δικό μας
    Διάστημα: Βρέθηκε «δίδυμος» Γαλαξίας με τον δικό μας

    Ο νέος γαλαξίας αλλάζει τις θεωρίες για το πώς εξελίχθηκε το σύμπαν

    Η ανακάλυψη ενός μακρινού γαλαξία παρόμοιου με τον γαλαξία στο όποιον υπάγεται το ηλιακό σύστημα, πλανήτης του οποίου είναι η Γη προκαλεί αμφισβητήσεις σχετικά με τις θεωρίες για το πώς εξελίχθηκε το σύμπαν.

    Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν μακρινό γαλαξία σε σχήμα δίσκου που έχει πάρα πολλές ομοιότητες με τον δικό μας. Ονομάζεται REBELS-2 και είναι πολύ πιο «τακτοποιημένος» από ό,τι προτείνει η υπάρχουσα επιστήμη για την ηλικία του, σύμφωνα με έρευνα με επικεφαλής αστρονόμους στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία.

    Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν επιστήμονες στο CNN, ο REBELS-25 είναι πολύ νεότερος από τον γαλαξία μας. Έχει παρόμοια περιστροφή και δομή, αντί να φαίνεται ογκώδης και χαοτικός, όπως άλλοι πρώιμοι γαλαξίες.

    «Με βάση τα όσα γνωρίζουμε για τον σχηματισμό των γαλαξιών, αναμένουμε ότι οι περισσότεροι πρώιμοι γαλαξίες θα είναι μικροί και με άτακτη εμφάνιση», λέει η Jacqueline Hodge, αστρονόμος και μέλος της μελέτης.

    Οι πρώτοι γαλαξίες τείνουν να συνενώνονται σε πιο ομαλά σχήματα, απίστευτα αργά. Η ομάδα των ερευνητών ισχυρίζεται πως το φως που φτάνει στη Γη από το REBELS-25 εκπέμπεται μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του Σύμπαντος, δηλαδή πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα για να γίνει τόσο τακτοποιημένο.

    «Η παρατήρηση ενός γαλαξία τόσο παρόμοιου με τον δικό μας, στον οποίο η περιστροφή είναι εξαιρετικά κυρίαρχη, αμφισβητεί τα όσα γνωρίζουμε για το πόσο γρήγορα οι γαλαξίες στο πρώιμο Σύμπαν εξελίσσονται στους τακτικούς γαλαξίες του σύγχρονου Κόσμου», λέει η Lucy Rowland, φοιτήτρια που κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν.

    Η περιστροφή και η δομή του γαλαξία παρατηρήθηκαν χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) στη βόρεια Χιλή. Η ομάδα βρήκε επίσης στοιχεία που δείχνουν ακόμη πιο προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως σπειροειδείς βραχίονες, και σχεδιάζει να κάνει πρόσθετες παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσει αν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

    «Η εύρεση περαιτέρω στοιχείων για πιο προηγμένες δομές θα ήταν μια συναρπαστική ανακάλυψη, καθώς αυτός θα ήταν ο πιο μακρινός γαλαξίας με τέτοιες δομές που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα», τονίζει η Rowland.

    Ο Andrew Blaine, καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Leicester, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, είπε ότι το REBELS-25 είναι «λίγο ασυνήθιστο» αλλά «δεν είναι αδύνατον», ενώ εστίασε στον ρόλο του τηλεσκοπίου ALMA.

    Ο Blaine σημειώνει ότι χρειάζεται εκτενέστερη έρευνα προτού οι επιστήμονες αλλάξουν την κατανόησή τους για τον σχηματισμό γαλαξιών.

    Ο Ντέιβ Κλέμεντς, λέκτορας αστροφυσικής στο Imperial College του Λονδίνου που δεν συμμετείχε στην εργασία, είπε ότι ήταν «μεγάλη έκπληξη» να βρεθεί ένας γαλαξίας όπως ο REBELS-25. «Τότε, υπήρχε η θεωρία πως το Σύμπαν ήταν πολύ πιο χαοτικό και οι αλληλεπιδράσεις και οι συγχωνεύσεις γαλαξιών αναμενόταν να διαταράξουν τη σχετικά εύθραυστη δομή του δίσκου», είπε στο CNN.

    *Με πληροφορίες από mk.ru

  • Άγνωστος πλανήτης ανακαλύφθηκε γύρω από το κοντινότερο στη Γη αστέρι
    Άγνωστος πλανήτης ανακαλύφθηκε γύρω από το κοντινότερο στη Γη αστέρι

    Ένας πλανήτης ανακαλύφθηκε γύρω από το κοντινότερο σε εμάς αστέρι. Πρόκειται για έναν πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από τον Αστέρα του Μπάρναρντ και του δόθηκε το όνομα Barnard b.

    Ο πλανήτης, που εντοπίστηκε με τη χρήση του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή, έχει τουλάχιστον τη μισή μάζα της Αφροδίτης και σε αυτόν ένα έτος διαρκεί λίγο περισσότερο από τρεις γήινες ημέρες.

    Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν τρεις ακόμη υποψήφιοι εξωπλανήτες, σε διάφορες τροχιές γύρω από το άστρο, σημειώνει ο Independent.

    Ο Αστέρας του Μπάρναρντ

    Ο Αστέρας του Μπάρναρντ απέχει έξι έτη φωτός από τη Γη και είναι το δεύτερο πιο κοντινό αστρικό σύστημα – μετά την ομάδα τριών αστέρων του Άλφα Κενταύρου – και το κοντινότερο μεμονωμένο αστέρι σε εμάς.

    Εξαιτίας της μικρής απόστασης, αποτελεί πρωταρχικό στόχο στην αναζήτηση εξωπλανητών που μοιάζουν με τη Γη. Μέχρι τώρα, δεν είχε επιβεβαιωθεί κανένας πλανήτης σε τροχιά γύρω από τον Αστέρα του Μπάρναρντ.

    Ο Jonay Gonzalez Hernandez, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία, και κύριος συγγραφέας της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics, δήλωσε: «Ακόμη και αν χρειάστηκε πολύς χρόνος, ήμασταν πάντα σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να βρούμε κάτι».

    Στη μελέτη, οι ερευνητές αναζητούσαν σήματα από πιθανούς εξωπλανήτες εντός της κατοικήσιμης ή εύκρατης ζώνης του Αστέρα του Μπάρναρντ – δηλαδή στο εύρος όπου μπορεί να υπάρχει νερό στην επιφάνεια του πλανήτη.

    Γιατί δεν θα… μετακομίσουμε εκεί

    Ο Barnard b βρίσκεται είκοσι φορές πιο κοντά στο άστρο του από ό,τι ο Ερμής στον Ήλιο. Πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από αυτό σε 3,15 γήινες ημέρες και έχει επιφανειακή θερμοκρασία περίπου 125 βαθμούς Κελσίου.

    «Ο Barnard b είναι ένας από τους μικρότερους σε μάζα εξωπλανήτες που γνωρίζουμε και ένας από τους λίγους γνωστούς με μάζα μικρότερη από αυτή της Γης», δήλωσε ο Jonay Gonzalez Hernandez. «Αλλά ο πλανήτης βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο-ξενιστή, πιο κοντά από την κατοικήσιμη ζώνη. Ακόμα και αν το άστρο είναι περίπου 2.500 βαθμούς ψυχρότερο από τον Ήλιο μας, η θερμοκρασία εκεί είναι πολύ υψηλή για να διατηρηθεί νερό στην επιφάνεια».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ο μακρινός πλανήτης που δίνει ένα τρομακτικό σενάριο για το τέλος της Γης
    Ο μακρινός πλανήτης που δίνει ένα τρομακτικό σενάριο για το τέλος της Γης

    Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πλανήτη παρόμοιο με τη Γη που προσφέρει μια εικόνα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο πλανήτης μας όταν ο Ήλιος φτάσει στο τέλος της ζωής του.

    Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν μακρινό πλανήτη που μοιάζει με τη Γη και προσφέρει μια ανατριχιαστική ματιά στο πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο πλανήτης μας σε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα.

    Αυτός ο πλανήτης ίσως ήταν κατοικήσιμος κάποτε και περιστρεφόταν γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον τρόπο που ο πλανήτης μας περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Ωστόσο, το άστρο που τον φιλοξενούσε υπέστη βίαιο θάνατο κάποια στιγμή, με αποτέλεσμα αυτός ο πλανήτης να αποκολληθεί και να παρασυρθεί πιο μακριά στο Διάστημα, αναφέρει η έρευνα.

    Ωστόσο όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, oρισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο Ήλιος θα αρχίσει τη διαδικασία θανάτου του σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Όταν έρθει αυτή η στιγμή, ο πλανήτης μας θα μπορούσε να έχει μια μοίρα παρόμοια με αυτή του νεοανακαλυφθέντος πλανήτη.

    Ποιος είναι ο νέος πλανήτης και το άστρο

    Ο νέος πλανήτης και το άστρο που τον φιλοξενεί βρίσκονται σε απόσταση περίπου 4.000 ετών φωτός από τη Γη. Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2020, αλλά μια ομάδα αστρονόμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ έριξε πρόσφατα άλλη μια ματιά σε αυτό το πλανητικό σύστημα χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη.

    Η μελέτη τους καθόρισε ότι αυτός ο πλανήτης περίπου στο μέγεθος Γης περιστρέφεται γύρω από έναν λευκό νάνο, δηλαδή τον πυκνό, καυτό πυρήνα ενός άστρου που έχει πεθάνει. Πριν το άστρο πεθάνει, αυτό το πλανητικό σύστημα μπορεί να έμοιαζε πολύ με τη Γη σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Και δεν αποκλείεται αυτός ο πλανήτης να είχε υποστηρίξει ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

    Αλλά σήμερα, αυτός ο βραχώδης, άγονος πλανήτης υπάρχει εκτός της κατοικήσιμης ζώνης του λευκού νάνου -της περιοχής γύρω από ένα άστρο που είναι ικανή να συντηρήσει ζωή, επισημαίνεται. Ο δικός μας ήλιος θα περάσει τελικά από την ίδια διαδικασία θανάτου. Αλλά δεν θα είμαστε ζωντανοί για να το δούμε. Μελέτες δείχνουν ότι το άστρο μας έχει ακόμα ένα δισεκατομμύριο χρόνια ζωής.

    Αλλά ο θάνατος του Ήλιου θα εξατμίσει τελικά τους ωκεανούς της Γης και θα διπλασιάσει την ακτίνα της τροχιάς της. Και αυτό μόνο αν η διαστολή του Ήλιου δεν καταπιεί πρώτα ολόκληρο τον πλανήτη μας. Καθώς ο Ήλιος εισέρχεται στη φάση του ερυθρού γίγαντα -το τελικό στάδιο πριν από τον θάνατο- θα φουσκώσει σαν μπαλόνι, θα καταπιεί και θα αποτεφρώσει τον Ερμή και την Αφροδίτη.

    Ταυτόχρονα, η συρρίκνωση της μάζας του θα αναγκάσει τους επιζώντες πλανήτες -όπως ίσως η Γη- να διευρύνουν τις τροχιές τους. Αυτό θα προσφέρει στη Γη μια μικρή πιθανότητα επιβίωσης. Αλλά είναι πιθανό ο πλανήτης μας να καταβροχθιστεί μαζί με τον Ερμή και την Αφροδίτη κατά τη διάρκεια της φάσης του ερυθρού γίγαντα του Ήλιου.

    Το σενάριο για το μέλλον της Γης

    «Προς το παρόν δεν έχουμε συναίνεση για το αν η Γη θα μπορούσε να αποφύγει να καταβροχθιστεί από τον ερυθρό γίγαντα ήλιο», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας Keming Zhang, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. «Σε κάθε περίπτωση, ο πλανήτης Γη θα είναι κατοικήσιμος για άλλο ένα δισεκατομμύριο χρόνια, οπότε οι ωκεανοί της Γης θα εξατμιστούν από το ανεξέλεγκτο φαινόμενο του θερμοκηπίου - πολύ πριν από τον κίνδυνο να καταβροχθιστεί από τον κόκκινο γίγαντα», πρόσθεσε.

    Σε οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο ήλιος θα περάσει στην τελική του μετατροπή σε έναν «νεκρό λευκό νάνο. Τα εξωτερικά του στρώματα θα διασκορπιστούν, αφήνοντας πίσω μια πυκνή, λαμπερή σφαίρα που θα έχει το μέγεθος της Γης, αλλά θα εξακολουθεί να έχει την αρχική μάζα του ήλιου.

    Αν η Γη επιβιώσει από τη φάση του ερυθρού γίγαντα του ήλιου, θα έχει απομακρυνθεί περίπου δύο φορές περισσότερο από τον ήλιο από ό,τι βρίσκεται τώρα. Αυτή η νέα τροχιά θα την τοποθετήσει πολύ έξω από την κατοικήσιμη ζώνη του λευκού νάνου. Αυτή η ζοφερή εικόνα του μέλλοντος του πλανήτη μας μοιάζει εξαιρετικά με την τρέχουσα κατάσταση αυτού του νεοανακαλυφθέντος πλανήτη.

    Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της σήμερα στο περιοδικό Nature Astronomy.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Η NASA έστειλε κούκλες στο διάστημα για να μετρήσει την ακτινοβολία - Τι έδειξε η αποστολή
    Η NASA έστειλε κούκλες στο διάστημα για να μετρήσει την ακτινοβολία - Τι έδειξε η αποστολή

    Με κούκλες μετρά η NASA και η ESA την διαστημική ακτινοβολίαπου δέχονται οι αστροναύτες.

    Έρευνα με τη συνεργασία επιστημόνων από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο επιχειρεί να κατανοήσει το περιβάλλον ακτινοβολίας και την επίδραση που έχει η ακτινοβολία στον άνθρωπο, με στόχο τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων για την υγεία. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μελλοντικές αποστολές προς τη Σελήνη είναι απίθανο να εκθέσουν τους αστροναύτες σε ακτινοβολία μεγαλύτερη από τα όρια που έχει θέσει η NASA.

    Οι δύο κούκλες που μέτρησαν την ακτινοβολία

    Στη διάρκειας τριών εβδομάδων αποστολή «Άρτεμις Ι», που ταξίδεψε χωρίς πλήρωμα το 2022 στη Σελήνη, τέθηκε σε τροχιά γύρω της και στη συνέχεια επέστρεψε στη Γη, ενσωματώθηκαν πολλοί αισθητήρες μέτρησης της ακτινοβολίας: σε διάφορες τοποθεσίες μέσα στο διαστημόπλοιο Orion και πάνω στις δύο κούκλες που μεταφέρει, την Ζόχαρ και τη Χέλγκα.

    Η Χέλγκα πέταξε χωρίς προστατευτικό γιλέκο, ενώ η Ζόχαρ φορούσε προστατευτικό γιλέκο. Οι αισθητήρες συνέλεγαν δεδομένα ακτινοβολίας διαρκώς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ της Γης και της Σελήνης.

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature», η έκθεση στην ακτινοβολία διέφερε σημαντικά ανάλογα με τη θέση του αισθητήρα, με τις πιο θωρακισμένες περιοχές να παρέχουν τέσσερις φορές περισσότερη προστασία από τις λιγότερο θωρακισμένες. Η έκθεση στην ακτινοβολία από συμβάντα μεγάλων ηλιακών σωματιδίων στην πιο βαριά θωρακισμένη περιοχή της κάψουλας παρέμεινε κάτω από 150 millisieverts, που θεωρείται ένα ασφαλές επίπεδο για την αποφυγή οξείας ασθένειας ακτινοβολίας. Τα δεδομένα αυτά επικυρώνουν το σχέδιο θωράκισης του διαστημικού σκάφους.

    Επίσης, ο προσανατολισμός του διαστημικού σκάφους επηρέασε την έκθεση στην ακτινοβολία. Μια στροφή 90 μοιρών κατά τη διάρκεια της πτήσης του Orion στην εσωτερική ζώνη Βαν Άλεν μείωσε την έκθεση σε ακτινοβολία κατά 50% και αυτό παρέχει στους ερευνητές πολύτιμες πληροφορίες για μελλοντικά σχέδια αποστολών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος είναι γεγονός - Εντυπωσιακό βίντεο της Space X
    Ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος είναι γεγονός - Εντυπωσιακό βίντεο της Space X

    Ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος της ιστορίας είναι γεγονός καθώς ο κυβερνήτης της αποστολής Polaris Dawn της SpaceX, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν, καθώς και η εργαζόμενη της SpaceX Σάρα Γκίλις περιπλανήθηκαν έξω από το διαστημικό σκάφος τους.

    Το εγχείρημα αναμεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση. Ο Άιζακμαν βγήκε πρώτος από την κάψουλα φορώντας τη λευκή και γκρίζα στολή του. Στάθηκε σε μια μεταλλική δομή που είχε προσαρμοστεί στην κάψουλα γι' αυτό το λόγο.

    «Είναι υπέροχα»

    «Είναι υπέροχα», δήλωσε ενώ βρισκόταν σε ύψος 700 χιλιομέτρων, δηλαδή ψηλότερα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

    Η Σάρα Γκίλις ακολούθησε στη συνέχεια και έκανε επίσης κινήσεις για να δοκιμάσει τις ολοκαίνουριες στολές της SpaceX, τις πρώτες που προορίζονται για διαστημικούς περιπάτους. Η δοκιμή των στολών αυτών ήταν ένας από τους κύριους στόχους της αποστολής.

    Στη συνέχεια επέστρεψε με τη σειρά της μέσα στο σκάφος.

    Έγραψε ιστορία η Space X

    Δύο άλλοι επιβάτες, ο πιλότος Σκοτ Ποτίτ και η άλλη εργαζόμενη της SpaceX, η Άννα Μένον, παρέμειναν μέσα στην κάψουλα Dragon, όμως εκτέθηκαν επίσης στο διαστημικό κενό, και εφοδιάζονταν με οξυγόνο από σωλήνες στις στολές τους.

    Η αποστολή Polaris Dawn, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την SpaceX και τον Τζάρεντ Άιζακμαν, σηματοδοτεί ένα νέο σταθμό στην εμπορική εξερεύνηση του διαστήματος. Μέχρι τώρα όλοι οι διαστημικοί περίπατοι είχαν γίνει από επαγγελματίες αστροναύτες και όχι από πολίτες.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • NASA: Τον Φεβρουάριο επιστρέφουν στη Γη οι αστροναύτες που παγιδεύτηκαν στο διάστημα
    NASA: Τον Φεβρουάριο επιστρέφουν στη Γη οι αστροναύτες που παγιδεύτηκαν στο διάστημα

    Δεν θα επιστρέψουν με το διαστημόπλοιο της Boeing

    Τον Φεβρουάριο θα επιστρέψουν στη Γη οι αστροναύτες Σούνι Γουίλιαμς και Μπάρι Γουίλμορ που μετά από βλάβη που παρουσίασε το σκάφος τους, Staliner, έχουν παγιδευτεί στον διαστημικό σταθμό.

    Δεν θα επιστρέψουν με το διαστημόπλοιο της Boeing

    Αποφασίστηκε, τελικά, ότι δεν επιστέψουν με τη νέα κάψουλα που ανέπτυξε Boeing, η οποία κρίθηκε προβληματική, αλλά με το σκάφος της SpaceX.

    Οι αστροναύτες Μπουτς Γουίλμορ και Σούνι Ουίλιαμς έφτασαν στον ΔΣΣ τον Ιούνιο και ο σχεδιασμός ήταν να μείνουν εκεί οκτώ μόλις ημέρες. Ωστόσο, το σκάφος τους παρουσίασε διαρροές ηλίου και άλλα τεχνικά προβλήματα, με συνέπεια να παγιδευτούν στο διάστημα εδώ για περίπου 3 μήνες.

    «Η Boeing συνεχίζει να εστιάζει, πρώτα και κύρια, στην ασφάλεια του πληρώματος και του διαστημικού σκάφους. Εκτελούμε την αποστολή όπως καθορίστηκε από τη NASA και προετοιμάζουμε το διαστημόπλοιο για μια ασφαλή και επιτυχή επιστροφή χωρίς πλήρωμα», τόνισε η εταιρεία.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αυτά είναι τα 7 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν βγαίνουμε στον ήλιο
    Αυτά είναι τα 7 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν βγαίνουμε στον ήλιο

    Η δερματολόγος εξηγεί όλα όσα είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πριν βγείτε στον ήλιο

    Ότι ο ήλιος είναι ο νούμερο ένα εχθρός της υγείας και της ομορφιάς της επιδερμίδας μας, αυτό είναι πλέον αποδεδειγμένο πέρα από κάθε αμφιβολία.

    Έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από το 80% των σημαδιών γήρανσης συμβαίνουν εξαιτίας της καθημερινής έκθεσης της επιδερμίδας στις ακτίνες UV, όμως έχουν δείξει και ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: «Τα άτομα που χρησιμοποιούν καθημερινά αντηλιακό με SPF30 και πάνω, εμφανίζουν 24% λιγότερα σημάδια γήρανσης του δέρματος σε σχέση με εκείνα που δεν χρησιμοποιούν καθημερινά αντηλιακό», μας λέει η κυρία Χρυσούλα Γκούσκου, Φαρμακοποιός, Quality & Training Manager της Frezyderm.

    Το «προφίλ» των ακτίνων UV

    Από την ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη Γη, το 55% είναι υπέρυθρη, το 40% ορατή ακτινοβολία και μόλις το 5% είναι η γνωστή σε όλους μας υπεριώδης ακτινοβολία (UV). Η ακτινοβολία UV χωρίζεται στις ακτίνες UVB, τις UVA και τις μακρές UVA. «Οι UVB ενεργοποιούν τη διαδικασία του μαυρίσματος, προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα ενώ ενοχοποιούνται και για τον δερματικό καρκίνο. Οι UVA και οι μακρές UVA προκαλούν βλάβες σε όλες τις στιβάδες του δέρματος, από την επιδερμίδα μέχρι το χόριο, είναι οι κύριοι «υπεύθυνοι» για τη φωτογήρανση ενώ συνδέονται στενά και με τον καρκίνο του δέρματος» μας εξηγεί η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα.

    Εκτιμάται ότι τα κρούσματα Δερματικών Καρκίνων και Μελανώματος στις χώρες με πληθυσμό ανοιχτόχρωμου δέρματος αυξάνονται κατά 3%-5% σε ετήσια βάση ενώ ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει υπερτριπλασιαστεί την τελευταία 20ετία, με το Μελάνωμα να είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου στις ηλικίες 15-35 ετών.

    «Η υπεριώδης ακτινοβολία, όμως, δεν είναι ο μοναδικός εχθρός της επιδερμίδας. Σήμερα γνωρίζουμε πως και το ορατό φως, το οποίο είναι μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά εκπέμπεται και από τους λαμπτήρες εσωτερικού χώρου και τις digital οθόνες, παίζει σημαντικό ρόλο στη γήρανση του δέρματος. Τόσο οι ακτίνες UV όσο και το ορατό φως, προκαλούν οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και βλάβες στο δέρμα οδηγώντας σε φωτογήρανση αλλά και σε καρκίνους του δέρματος με πιο επικίνδυνο το μελάνωμα», προσθέτει η ειδικός.

    Τα 7 πιο συχνά λάθη κάτω από τον ήλιο

    Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα, αυτό που τονίζουν με κάθε ευκαιρία οι δερματολόγοι: δεν βγαίνουμε ποτέ στον ήλιο χωρίς υψηλή αντηλιακή προστασία, όχι μόνο το καλοκαίρι στις διακοπές αλλά κάθε μέρα του χρόνου!

    Η επιλογή, λοιπόν, του κατάλληλου αντηλιακού είναι προτεραιότητα μεν, αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα μας εξήγησε πώς κάποια λάθη που κάνουμε σε σχέση με την αντηλιακή προστασία μπορεί να έχουν κόστος για την επιδερμίδα μας και μας αποκάλυψε τα 7 πιο συχνά από αυτά:

    #1

    Δεν διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα ή επιλέγετε λάθος αντηλιακές συνθέσεις για τις ανάγκες σας.

    #2

    Χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα προϊόντος (20-25%) από αυτή που πραγματικά χρειάζεστε για να έχετε την σωστή αντηλιακή προστασία. Ποια είναι η ιδανική ποσότητα; «Μια γενναία δόση, δηλαδή δύο δάχτυλα για όλο το πρόσωπο και τον λαιμό. Επίσης δεν ξεχνάμε τα αυτιά, το ντεκολτέ, τη χωρίστρα των μαλλιών, όλα τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος δηλαδή, και οπωσδήποτε τις γάμπες, καθώς το πιο συχνό σημείο που οι γυναίκες εμφανίζουν μελάνωμα» τονίζει η κυρία Ρήγα.

    #3

    Φοράτε το αντηλιακό σας αφού βγείτε από το σπίτι ενώ είναι απαραίτητη η εφαρμογή του τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεσή σας στον ήλιο.

    #4

    Δεν το ανανεώνετε όσο συχνά χρειάζεται, δηλαδή κάθε 2 ώρες και, οπωσδήποτε, αμέσως μετά το κολύμπι.

    #5

    Φοράτε αντηλιακό μόνο όταν έχει ήλιο – όμως, η επικίνδυνη ακτινοβολία UV υπάρχει γύρω μας κάθε μέρα του χρόνου, ακόμα και όταν έχει συννεφιά.

    #6

    Χρησιμοποιείτε πολυκαιρισμένες αντηλιακές συνθέσεις που έχουν ξεμείνει στην beach bag από τις προηγούμενες διακοπές σας.

    #7

    Βασίζεστε αποκλειστικά στο αντηλιακό για την προστασία σας από τις ακτίνες UV. Καλό θα είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10:00 -16:00 μμ και οπωσδήποτε να φοράτε ένα πλατύγυρο καπέλο και γυαλιά ηλίου, για την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας των ματιών αλλά και του κεφαλιού σας.

    Πηγή: Grace.gr - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο