Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 22:59

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες είναι αυξημένες – Τα 11 είδη στις ελληνικές θάλασσες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα 11 είδη που καταγράφονται στις ελληνικές θάλασσες

Μπορεί η… επέλαση των μωβ μεδουσών να βρίσκεται σε πτωτική πορεία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα μας αποχαιρετήσουν φέτος, καθώς υπάρχουν περιοχές με αυξημένες καταγραφές.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημά τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Τρέφονται κυρίως με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών. Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η Καρέτα καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο.

Τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες

Σύμφωνα με το JellyReport του τελευταίου δεκαήμερου που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist, παρατηρείται αυξημένη καταγραφή των μωβ μεδουσών στα γνωστά σημεία Αργοσαρωνικού, Κυκλάδων και Ιονίου, «χωρίς να μας ανησυχεί ιδιαιτέρως», όπως σημειώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

«Γιατί παρ’ ότι μερικά ΜΜΕ βιάστηκαν να τελειώσουν την έξαρση των μωβ μεδουσών επειδή φθίνει, αυτή δεν θα μας αποχαιρετήσει φέτος για κανέναν λόγο, από του χρόνου και ίσως» προσθέτει.

Όλες οι καταγραφές μωβ μεδουσών το 2022

Στον χάρτη που ακολουθεί θα δείτε όλες τις περιοχές όπου το 2022 έχει καταγραφεί παρουσία μωβ μεδουσών.

Τα 11 είδη που καταγράφονται στις ελληνικές θάλασσες

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού δεν είναι μόνο οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) που βλέπουμε στις θάλασσες μας, αλλά τις τελευταίες ημέρες είδαμε σχεδόν απ’ όλες τις μέδουσες. Καταγράφουν αυτές τις ημέρες οι πολίτες τις εξής μέδουσες και υδρόζωα (που μοιάζουν με μέδουσες):

  • Chrysaora hysoscella (τσιμπάνε),
  • Olindias muelleri (τσιμπάνε),
  • Rhizostoma pulmo (τσιμπάνε),
  • Pelagia noctiluca (τσιμπάνε),
  • Aurelia aurita (ακίνδυνες),
  • Aurelia solida (ακίνδυνες),
  • Salpa maxima (ακίνδυνες),
  • Salpa fuciformis (ακίνδυνες),
  • Aequorea forskalea (ακίνδυνες),
  • Mnemiopsis leidyi (ακίνδυνες),
  • Cotylorhiza tuberculata (ακίνδυνες).

Παρά την ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών μεδουσών, υπάρχουν και κάποιες εξάρσεις όπως της Salpa maxima όπου έχει τρομοκρατήσει τον κόσμο ενώ είναι πλήρως ακίνδυνες, με αποτέλεσμα να βγάζουν έξω στην στεριά ότι βρίσκουν (ακόμα και οπισθοβράγχια ή άλλους θαλάσσιους οργανισμούς). «Καλό είναι να σταματήσουν να βγάζουν οι πολίτες ότι βρίσκουν στη θάλασσα», τονίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας στην παραλία

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

  • Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
  • Ένα τσιμπιδάκι.
  • Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
    Αντιισταμινικό χάπι.
  • Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort
  • Συμπτώματα μετά από επαφή με μωβ τσούχτρα

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:

  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία​
  • Κεφαλαλγία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σπασμός των βρόγχων
  • Δύσπνοια
  • Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 19:49

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσολόγγι: Εμφανίστηκαν μέδουσες στην Τουρλίδα; – Τι λέει γυναίκα που δέχθηκε τσίμπημα
    Μεσολόγγι: Εμφανίστηκαν μέδουσες στην Τουρλίδα; – Τι λέει γυναίκα που δέχθηκε τσίμπημα

    Όπως αναφέρει η ίδια δέχθηκε τσίμπημα από μωβ μέδουσα ενώ κολυμπούσε.

    Για την ύπαρξη μωβ μεδουσών στην θαλάσσια περιοχή της Τουρλίδας κάνουν λόγο λουόμενοι και μάλιστα μια γυναίκα ανάρτησε φωτογραφία από το τσίμπημα που δέχθηκε.

    Όπως αναφέρει η ίδια δέχθηκε τσίμπημα από μωβ μέδουσα ενώ κολυμπούσε.

    Tι αναφέρει στην ανάρτησή της:

    «Ο πόνος είναι φοβερός όπως και το τσούξιμο. Να έχουμε λίγο το νου μας ειδικά όσοι έχουμε παιδάκια.

    Μετά το τσίμπημα επάνω στο δέρμα μένουν τα πλοκάμια της και πρέπει να αφαιρεθούν με μια κάρτα και να ρίξετε μόνο θαλασσινό νερό όχι γλυκό. Μην τα πιάσετε με τα χέρια σας όπως εγώ γιατί πηγαίνουν και σε άλλα σημεία τα κεντριά που έχουν πάνω. Καλό θα είναι επίσης να έχουμε μαζί μας μαγειρική σόδα την οποία αναμειγνύεις με θαλασσινό νερό και βάζεις επάνω στο τσίμπημα για να σταματήσει η επίδραση.

    Από ότι μας είπαν χθες υπήρξε και άλλο κρούσμα οπότε θέλει προσοχή!».

    Ενδεχομένως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς δεν έχει γίνει αναφορά ή ενημέρωση στο Λιμεναρχείο για την ύπαρξη μεδουσών.

    Πηγή: aixmi-news.gr - Pelop.gr

  • Λαγοκέφαλοι, μωβ και μπλε μέδουσες - Προσοχή στους «κινδύνους» του καλοκαιριού
    Λαγοκέφαλοι, μωβ και μπλε μέδουσες - Προσοχή στους «κινδύνους» του καλοκαιριού

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές έχουν ξεκινήσει τα μπάνια τους στις θάλασσες οι πολίτες, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από τα τέλη Μαΐου. Θερμοκρασίες, όμως, οι οποίες προσκαλούν νωρίτερα και τους μεγάλους «εχθρούς» του καλοκαιριού: Τις μέδουσες, αλλά και τους λαγοκέφαλους.

    Η έξαρση των μεδουσών τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται τόσο στην άνοδο του υδράργυρου, λόγω κλιματικής αλλαγής, όσο και στην υπεραλιεύση που οδηγεί στην μείωση των θηρευτών των μεδουσών.

    Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για την μπλε και τη μωβ μέδουσα.

    Η μπλε μέδουσα είναι μια μεγάλη άσπρη μέδουσα ή μερικές φορές πλήρως μπλε είναι εύκολα αναγνωρίσιμη με την μωβ ιριδίζουσα λωρίδα όπου έχει διαμετρικά στο τελείωμα της καμπάνας της.

    Το είδος αυτό απελευθερώνει μια βλέννα στην θάλασσα όταν στρεσάρεται, με αποτέλεσμα όταν ένας άνθρωπος κολυμπάει μέσα σε αυτή την βλέννα να νιώθει μια έντονη φαγούρα. Αν κάποιος πιάσει μια μπλε μέδουσα δεν πρέπει να ακουμπήσει το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί.

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μωβ μέδουσα, αφενός γιατί είναι πολύ μικρή και δεν φαίνεται στο νερό, αφετέρου γιατί έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στο Αιγαίο.

    Τα συμπτώματα αφού σας έχει τσιμπήσει μια μωβ μέδουσα μπορεί να είναι ένας πόνος σαν κάψιμο, έντονο κοκκίνισμα, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

    Πώς αντιμετωπίζεται το τσίμπημα από μια μέδουσα;

    Αρχικά, απομακρύνετε τυχόν κολλημένα πλοκάμια, όχι όμως με γυμνά χέρια.
    Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό, και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια με άμμο. Σε καμία των περιπτώσεων, μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό.

    Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Τοποθετείστε στο σημείο που σας τσίμπησε η μέδουσα κορτιζονούχο κρέμα. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, επισκεφθείτε το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.

    Γιατί είναι επικίνδυνοι οι λαγοκέφαλοι;

    Οι υψηλές θερμοκρασίες, όμως, εκτός από τις μέδουσες προσκαλούν νωρίτερα και τους λαγοκέφαλους, ψάρια ιδιαίτερα επιθετικά, τα οποία συναντώνται σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως την Κρήτη.

    Οι λαγοκέφαλοι έχουν θανατηφόρες -για τον άνθρωπο- τοξίνες και για αυτό απαγορεύεται να καταναλωθεί. Αν μάλιστα κάποιος λαγοκέφαλος επιτεθεί σε κάποιο δάχτυλο του χεριού ή του ποδιού μας, θα μπορούσαμε να χάσουμε αυτό το μέλος του σώματός μας.

    Μπορεί, λοιπόν, η θάλασσα να μοιάζει μοναδική διέξοδος «δροσιάς» ήδη από πολύ νωρίς φέτος, χρειάζεται, όμως ιδιαίτερη προσοχή στους αφιλόξενους «κατοίκους» της.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Τέλος οι μωβ μέδουσες: Καθαρές οι ελληνικές παραλίες - Η επίσημη ανακοίνωση
     Τέλος οι μωβ μέδουσες: Καθαρές οι ελληνικές παραλίες - Η επίσημη ανακοίνωση

    Νέα ανακοίνωση για τους «πειρατές» των θαλασσών, τις μωβ μέδουσες.

    Δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον καλοκαιρινό «εφιάλτη» του 2022 που άκουγε στο όνομα «Pelagia noctiluca», δηλαδή οι γνωστές σε όλους μας μωβ μέδουσες.

    Μάλιστα, εκείνο το καλοκαίρι ήταν τόσο έντονο το πρόβλημα με την παρουσία των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, που το biodiversitygr.org εξέδιδε εβδομαδιαία ενημέρωση προκειμένου οι λουόμενοι να γνωρίζουν τις παραλίες με τη μεγαλύτερη έξαρση ώστε να είναι προσεκτικοί.

    Όπως ενημέρωναν την εποχή εκείνη οι ειδικοί, το φαινόμενο οφειλόταν, μεταξύ άλλων, στην κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση, αλλά και τον ευτροφισμό των θαλασσών, δηλαδή την οργανική ρύπανση.

    Επίσης, οι επιστήμονες ενημέρωναν ότι το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και στη συνέχεια θα περάσει σε φάση ύφεσης, μέχρι που οι μωβ μέδουσες θα έλεγαν «αντίο».

    Πράγματι, το καλοκαίρι του 2023 το φαινόμενο είχε εξασθενίσει αρκετά, καθώς, αν και υπήρχαν μωβ μέδουσες σε ορισμένες παραλίες, δεν ήταν τόσες ώστε το καλοκαιρινό μπάνιο να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους λουόμενους.

    Πλέον, απομένουν λίγες ημέρες προκειμένου να υποδεχθούμε το καλοκαίρι του 2024 και αρκετοί είναι εκείνοι και εκείνες που απορούν αν θα συναντήσουν ξανά στο μπάνιο τους τους «μωβ πειρατές».

    Τα νέα όμως είναι ευχάριστα, καθώς η έξαρση με τις μωβ μέδουσες στο Αιγαίο έλαβε τέλος, όπως ενημερώνει το biodiversitygr.org:

    «Με χαρά ανακοινώνουμε ότι η περίοδος που επηρεάστηκαν οι παραθαλάσσιες περιοχές από την παρουσία αυτού του είδους της μέδουσας φαίνεται να ολοκληρώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών μπορούν να απολαμβάνουν και πάλι τα νερά μας χωρίς τον φόβο των ενοχλήσεων από αυτό το είδος μέδουσας.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η έξαρση φαίνεται να έχει υποχωρήσει, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μεμονωμένων εμφανίσεων της μέδουσας στα νερά του Αιγαίου».

    Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στο Ιόνιο έχουμε την τρίτη συνεχόμενη χρονιά έξαρσης θα υπάρχει πιθανή παρουσία πολύ μικρών τοπικών φαινομένων έξαρσης σε ορισμένες περιοχές για μικρά χρονικά διαστήματα, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γι' αυτό το λόγο, σας καλούμε όλους να συνεχίσετε να παρατηρείτε και να καταγράφετε οποιεσδήποτε εμφανίσεις μέδουσας στον ιστότοπο inaturalist. Αυτές οι καταγραφές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να παρακολουθούμε την κατάσταση των θαλασσών μας και να είμαστε συνεχώς ενήμεροι για πιθανόν νέες εκδηλώσεις εξάρσεων ή καταγραφή νέων ειδών».

    «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως παραδείγματος χάριν στη Μάλτα, η επόμενη έξαρση των μεδουσών μπορεί να συμβεί ανά οποιαδήποτε χρονιά, χωρίς να τηρεί απαραίτητα τον δεκαετή κύκλο. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενεργοί παρατηρητές και προστάτες του περιβάλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ρόδος: Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας κατά 3 °C έφερε σπάνια μέδουσα από την Ερυθρά Θάλασσα
    Ρόδος: Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας κατά 3 °C έφερε σπάνια μέδουσα από την Ερυθρά Θάλασσα

    Έχει διάμετρο έως ένα μέτρο, όσα πρέπει να προσέχουμε - Περνούν από τη Διώρυγα του Σουέζ - Αυξάνονται οι θεάσεις γιατί μειώνεται και ο αριθμός των θαλασσίων χελωνών που είναι ο βασικός τους θηρευτής - Δείτε φωτογραφία

    Ένα σχετικά σπάνιο είδος μέδουσας για τις ελληνικές θάλασσες βρέθηκε στη Ρόδο τα τελευταία 24ωρα φανερώνοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην περιοχή μας.
    Πρόκειται για το είδος Rhopilema nomadica το οποίο μπορεί να φτάσει έως και το ένα μέτρο διάμετρο, ημισφαιρικό σχήμα και διαφανές - γαλαζωπό χρώμα.
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου, το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1970, από το 1980 περιοδικά εμφανίζεται και στις ελληνικές θάλασσες, ενώ δίνονται και οδηγίες προφύλαξης των πολιτών καθώς συνίσταται η αποφυγή επαφής, αφού έχουν δηλητήριο.
    Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η μαζική εισβολή μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για τροπικά ή υποτροπικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία άρχισαν να εισβάλλουν στα νερά της Μεσογείου μετά την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ το 1869.

    Μάλιστα, τα ξένα – για το μεσογειακό οικοσύστημα – είδη ονομάστηκαν λεσεψιανοί μετανάστες, παίρνοντας το όνομά τους από τον Γάλλο μηχανικό της διώρυγας Φερντινάντ Λεσέψ. Βάσει δεδομένων, πάντως, η θάλασσα της Μεσογείου παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών εισβολών παγκοσμίως.
    Η ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου
    «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

    Προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου εντόπισε 4 άτομα του είδους Rhopilema nomadica χθες (11/3) και σήμερα (12/3) στον Κόλπο των Τριαντών.

    Το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1970.

    Η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές - γαλαζωπό χρώμα, ενώ η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Στην κάτω επιφάνεια του σώματος, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής.

    Ακόμα και αν βρούμε μια μέδουσα στη παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια!

    Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

    1. Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!

    2. Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό ή ξύδι, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!

    3. Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.

    4. Καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, δε χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή.

    5. Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.

    6. Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

    Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες. Η εμφάνιση των εξάρσεων των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες, και εξαρτάται κυρίως από τα θαλάσσια ρεύματα.

    Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι τα προηγούμενα χρόνια, η θερμοκρασία της θάλασσας στις ακτές της Ρόδου κατά τη περίοδο Φεβρουαρίου- Μαρτίου, ήταν συνήθως στους 16ο C, ενώ φέτος για την ίδια περίοδο, η θερμοκρασία είναι σχεδόν 19ο C! Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μέδουσα με κόκκινο σταυρό μελετούν οι επιστήμονες - Έχει εντοπιστεί 2 φορές
    Μέδουσα με κόκκινο σταυρό μελετούν οι επιστήμονες - Έχει εντοπιστεί 2 φορές

    Ένα ανατριχιαστικό νέο είδος μέδουσας με έναν ασυνήθιστο κόκκινο σταυρό στο «σώμα» της ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Μάλιστα το συγκεκριμένο είδος είναι τόσο σπάνιο που έχει παρατηρηθεί μόνο δύο φορές.

    Οι ειδικοί λένε ότι έχει διάμετρο 10 εκατοστά με κόκκινη κοιλιά, παρόμοια με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου όταν παρατηρείται από πάνω. Ονομάζεται Santjordia pagesi και είναι ένα νέο είδος μέδουσας, σε σχήμα ομπρέλας με μικρότερο κορμό. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Zootaxa, όπου μελετήθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών.

    Ο Andre Morandini, καθηγητής ζωολογίας στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (IB-USP) και διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Βιολογίας (CEBIMar) ήταν μεταξύ μιας ομάδας ερευνητών από την Ιαπωνία που μελέτησε το πλάσμα.

    Μία από τις σημαντικότερες μέδουσες που υπάρχουν

    Η μέδουσα, που τώρα ονομάζεται Μέδουσα του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου, μπορεί να βρεθεί μόνο στην καλντέρα Sumisu στα νησιά Ogasawara, νότια του Τόκιο. Ο καθηγητής Μοραντίνι δήλωσε: «Η μέδουσα είναι μια από τις σημαντικότερες μέδουσες που υπάρχουν: Το είδος είναι πολύ διαφορετικό από όλες τις μέδουσες βαθιάς θάλασσας που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Είναι σχετικά μικρό, ενώ άλλα σε αυτό το είδος περιβάλλοντος είναι πολύ μεγαλύτερα. Ο έντονος κόκκινος χρωματισμός του στομάχου του πιθανώς έχει να κάνει με τη σύλληψη τροφής».

    Είναι διαφανής -όπως όλες οι μέδουσες- και το έντονο κόκκινο του στομάχου της σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα αρπακτικά μετά την κατάποσή της. Όταν ανακαλύπτεται ένα νέο είδος, συνήθως απαιτείται η συλλογή πολλών δειγμάτων, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο να συλλεχθούν δείγματα με βάση ένα μόνο δείγμα. Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα άλλο είδος σε κοντινή απόσταση και αναμένουν ότι θα βρεθούν κι άλλα σε μελλοντικές έρευνες ωκεανών από τα μέλη της ομάδας.

    Τι ερευνούν οι επιστήμονες

    Καταγράφηκε το 2002 από το τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) Hyperdolphin σε μια τοποθεσία στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο αποστολές με ειδικό καταδυτικό εξοπλισμό. Πρόσθετα δείγματα βρέθηκαν μέχρι το 2020, αλλά δεν μπόρεσαν να συλλεχθούν.

    Όπως μεταδίδει η Mirror, ο καθηγητής Morandini δημοσίευσε την περιγραφή και επέστησε την προσοχή στα είδη της περιοχής, τα οποία είναι πλούσια σε μέταλλα και έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν εμπορικά. Οι ερευνητικές ομάδες πιστεύουν επίσης ότι οι μέδουσες μπορεί να έχουν δηλητήριο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής Morandi πρόσθεσε: «Ποιος ξέρει; Ίσως κρύβει μυστικά πιο πολύτιμα από όλον τον ορυκτό πλούτο που θα μπορούσε να εξαχθεί από εκείνο το μέρος. Και όλα αυτά με το πλεονέκτημα ότι το είδος και ο τόπος θα παραμείνουν άθικτοι».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Εκπληκτική ανακάλυψη για τις μέδουσες αλλάζει ό,τι είναι γνωστό για τη μάθηση και τη μνήμη
    Εκπληκτική ανακάλυψη για τις μέδουσες αλλάζει ό,τι είναι γνωστό για τη μάθηση και τη μνήμη

    Οι μέδουσες της Καραϊβικής, ζώα που μπορεί να φαίνονται να επιπλέουν στη ζωή άσκοπα και να μην έχουν κεντρικό εγκέφαλο, εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν γρήγορα και να διατηρούν πληροφορίες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

    Αυτό το εύρημα ανατρέπει μια μακροχρόνια ιδέα ότι οι οργανισμοί δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη συνειρμική μάθηση χωρίς ένα κεντρικό νευρικό σύστημα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Current Biology.

    Η μελέτη - με επικεφαλής τον Anders Garm, αναπληρωτή καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία - αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας για τη συμπεριφορά των μεδουσών από το Ινστιτούτο Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία.

    «Έχουμε εξετάσει την οπτική συμπεριφορά και όλα τα είδη πειραμάτων και η μάθηση είναι απλώς μια φυσική εξέλιξη», είπε ο πρώτος συγγραφέας Jan Bielecki, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην οπτική νευροεπιστήμη στο Κίελο.

    Για να δοκιμάσουν την ικανότητα των ζώων να μαθαίνουν, οι ερευνητές τα έβαλαν στο εσωτερικό μιας στρογγυλής δεξαμενής με γκρι και λευκές ρίγες. Οι γκρίζες ρίγες φαίνονται στα 24 μάτια της μέδουσας τόσο σκοτεινές όσο μια μακρινή ρίζα μανγκρόβιου στο φυσικό τους περιβάλλον. Σε διάστημα 7,5 λεπτών, οι ερευνητές παρατήρησαν τις μέδουσες για να δουν αν τα ζώα έπεσαν στις ρίγες ή έμαθαν να κρατούν απόσταση.

    Στα πρώτα λεπτά, η μέδουσα κολύμπησε αρκετά κοντά ή έπεσε στα τοιχώματα. Όμως μέσα σε πέντε λεπτά, τα πράγματα άλλαξαν.

    «Οι επιστήμονες επινόησαν ένα πολύ πειστικό πειραματικό παράδειγμα για να μετρήσουν τη συνειρμική μάθηση στις μέδουσες. Τα ευρήματά τους μπορεί επίσης να είναι απόδειξη κάποιας ποσότητας βραχυπρόθεσμης μνήμης», είπε ο Abrams. Πρόσθεσε ότι η μελέτη έδειξε ξεκάθαρα την ικανότητα του ζώου να μαθαίνει και τον κάνει να αναρωτιέται «πόσο διαρκεί η μνήμη του».

    Ενώ έπαιρνε το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, ο Abrams εργάστηκε σε μια μελέτη του 2017 σχετικά με την ανάποδη μέδουσα (Cassiopea) και την «κατάστασή της που μοιάζει με ύπνο», η οποία «κάποτε θεωρούνταν επίσης ότι ήταν μια συμπεριφορά που υπήρχε μόνο σε ζώα με ένα κεντρικό νευρικό σύστημα».

    Surprising jellyfish finding challenges what’s known about learning and memory

    Πηγή: Cnn.gr

  • Οι ειδικοί καταρρίπτουν τον μύθο ότι τα ούρα ανακουφίζουν τα τσιμπήματα από μέδουσες
    Οι ειδικοί καταρρίπτουν τον μύθο ότι τα ούρα ανακουφίζουν τα τσιμπήματα από μέδουσες

    Αν μία συνάντηση με μέδουσα έχει ατυχή κατάληξη, ξεχάστε το μύθο για ξέπλυμα του τσιμπήματος με ούρα

    Είναι μια κλασική σκηνή από τα «Φιλαράκια»: η Μόνικα τσιμπιέται από μέδουσα στην παραλία και ο Τζόι θυμάται κάτι που είδε σε ένα ντοκιμαντέρ: η μόνη λύση για την ανακούφιση του πόνου, είναι να ουρήσει πάνω στο τσίμπημα…

    Και δεν είναι μόνο ο Τζόι, αλλά πολύς κόσμος που πιστεύει κάτι τέτοιο. Είναι όμως αλήθεια ότι τα ούρα βοηθούν να ανακουφιστεί ο πόνος από το τσίμπημα της μέδουσας; Οι ειδικοί εξηγούν ότι όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά είναι πιθανό να κάνουν το τσίμπημα χειρότερο.

    «Ο μύθος αυτός ξεκίνησε πιθανότατα επειδή τα ούρα περιέχουν αμμωνία και ουρία, δίνοντάς τους ένα ελαφρώς βασικό pH», εξηγεί στο Live Science η Jessica Colla, διευθύντρια εκπαίδευσης στο Maui Ocean Center στη Χαβάη.

    Οι μέδουσες είναι ζελατινώδη θαλάσσια πλάσματα που τσιμπάνε ως απάντηση στην πίεση η οποία ενεργοποιεί τα κύτταρα δηλητηρίου που βρίσκονται τα πλοκάμια τους. Αυτά τα δηλητηριώδη κύτταρα, που ονομάζονται νηματοκύστεις, αναπτύσσουν μικροσκοπικά καμάκια που εγχύουν το δηλητήριό τους στο δέρμα και στη συνέχεια συνεχίζουν να κρέμονται από αυτό. Το τι θα κάνει ο τραυματίας στη συνέχεια είναι κρίσιμο, διότι η ρίψη του λάθος υγρού στο τραύμα – κάτι με δραστικά διαφορετικό pH ή ισορροπία αλάτων – μπορεί να προκαλέσει την έκχυση περισσότερου δηλητηρίου από τις νηματοκύστεις στο δέρμα.

    Ο μύθος για τα ούρα και τα τσιμπήματα από μέδουσες βασίζεται στην ιδέα ότι τα ούρα με το βασικό pH «θα μπορούσαν να είναι πιο κατάλληλα από το θαλασσινό νερό», το φυσικό περιβάλλον των νηματοκύστεων, δηλώνει ο Richard Clark, ιατρικός διευθυντής του Συστήματος Ελέγχου Δηλητηριάσεων της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. «Το σκεπτικό είναι ότι τα ούρα θα μπορούσαν να ξεπλύνουν τις νηματοκύστεις χωρίς να τις διεγείρουν», λέει. Αυτό όμως δεν συμβαίνει.

    Δεδομένου ότι τα ούρα είναι συχνά αραιωμένα, μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με γλυκό νερό παρά με θαλασσινό. Και ποτέ δεν θέλετε να ξεπλύνετε ένα τσίμπημα με γλυκό νερό, γιατί αυτό επιδεινώνει τον πόνο. Η μεγάλη διαφορά στο διαλυμένο αλάτι μεταξύ γλυκού και θαλασσινού νερού προκαλεί την απελευθέρωση περισσότερου δηλητηρίου από τις νηματοκύστεις. Το ίδιο ισχύει και για τα ούρα αν είναι πολύ αραιά.

    Η πολύ καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε απλώς θαλασσινό νερό, επισημαίνει ο Clark. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το ξύδι (5% οξικό οξύ) μπορεί να εξουδετερώσει τις νηματοκύστεις από ορισμένα είδη μεδουσών.

    Τι πρέπει να κάνουμε

    Οι πραγματικές πρώτες βοήθειες για τσιμπήματα μεδουσών μπορεί να είναι εκπληκτικά απλές. Εδώ είναι μερικοί καλύτεροι – και λιγότερο αηδιαστικοί – τρόποι για να διαχειριστείτε την ενόχληση μετά από μια συνάντηση με μέδουσα, σύμφωνα με την Colla.

    1. Ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό ή ξύδι: Οι άφθονες ποσότητες θαλασσινού νερού είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπλύνετε το τσίμπημα. Το ξύδι είναι επίσης μια αξιόπιστη επιλογή για τα τσιμπήματα από τα περισσότερα είδη μεδουσών, βοηθώντας στην αδρανοποίηση των νηματοκύστεων και στην αποτροπή περαιτέρω απελευθέρωσης δηλητηρίου. Ωστόσο, εάν το είδος της μέδουσας είναι άγνωστο, είναι καλύτερο να επιμείνετε στο θαλασσινό νερό, δήλωσε η Colla.

    2. Αφαιρέστε τα πλοκάμια: Η αφαίρεση των πλοκαμιών και των νηματοκύστεων είναι σημαντική για την πρόληψη περαιτέρω δηλητηρίασης και πόνου. Μην προσπαθήσετε να ξύσετε τα πλοκάμια με τα χέρια σας. Αντ' αυτού, αφαιρέστε τα προσεκτικά με τσιμπιδάκι και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τις νηματοκύστεις με την άκρη κάποιου επίπεδου και σκληρού αντικειμένου, όπως μια πιστωτική κάρτα.

    3. Ζητήστε ιατρική βοήθεια: Ορισμένα τσιμπήματα μέδουσας μπορεί να είναι σοβαρά ή θανατηφόρα. «Εάν νιώσετε πρήξιμο, ναυτία, σύγχυση, πόνους στο σώμα ή δυσκολία στην αναπνοή, επισκεφθείτε αμέσως γιατρό», τονίζει η Colla.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Συναγερμός για τη θανατηφόρα μέδουσα - Που εμφανίστηκε;
    Συναγερμός για τη θανατηφόρα μέδουσα - Που εμφανίστηκε;σα που εμφανίστηκε στην Ισπανία

    Ανησυχία προκαλεί στην Ισπανία, η εμφάνιση δηλητηριώδους μέδουσας, κατά μήκος της νότιας ακτής της χώρας.

    Οι Ισπανοί την αποκαλούν με το όνομα «Άνθρωπος του πολέμου» (Man of war), και το αποτέλεσμα της εμφάνισής της, είναι το κλείσιμο πλήθους παραλιών στα νότια της χώρας.

    Το υδρόζωο χρησιμοποιεί δηλητηριώδη πλοκάμια για να παραλύσει το θύμα του κι αυτό το δηλητήριο έχει αποδειχθεί θανατηφόρο για τον άνθρωπο.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο