Πρόκειται για μια επιτάχυνση που ενδέχεται να οδηγήσει σε «απρόβλεπτες και καταστροφικές» συνέπειες.
Η 29η Ιουνίου του 2022 ήταν η μικρότερη μέρα στην ιστορία της Γης. Συγκεκριμένα, η διάρκεια της ημέρας ήταν κατά 1,59 μιλιδευτερόλεπτα μικρότερη από μια «κανονική» μέρα, από τότε που οι επιστήμονες ξεκίνησαν να καταγράφουν το ατομικό ρολόι τη δεκαετία του ’60.
Αν και πρόκειται για μια πολύ μικρή διαφορά οι επιστήμονες τονίζουν πως η επιτάχυνση της μέρας μπορεί να προκαλέσει «καταστροφικές και απρόβλεπτες συνέπειες». Αν και βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από τις ημέρες διάρκειας 19 ωρών που υπήρχαν πριν από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια, αυτή η αυξημένη περιστροφή μπορεί να μας αναγκάσει να χρησιμοποιήσουμε «αρνητικό» δευτερόλεπτο στα ατομικά ρολόγια -το αντίθετο από το «επιπλέον δευτερόλεπτο» που είχαν προτείνει το 1972 επιστήμονες της Ένωσης Τηλεπικοινωνιών για να αντισταθμίσουν την καθυστερημένη περιστροφή της Γης.
Ωστόσο, ένα «αρνητικό δευτερόλεπτο» θα μπορούσε να επηρεάσει δραματικά τις λειτουργίες τεχνολογικών συστημάτων που λειτουργούν με βάση την διεθνή ατομική ώρα (International Atomic Time – TAI).
Οι επιστήμονες λοιπόν αναζητούν μία λιγότερο «επικίνδυνη» λύση για να εφαρμόσουν την ατομική ώρα.
Σύμφωνα με δημοσίευση του Meta, ένα «επιπλέον» δευτερόλεπτο μπορεί να οδηγεί στο να πέσουν οι servers, ενώ ένα αρνητικό δευτερόλεπτο δεν έχει εξεταστεί σε μεγάλη κλίμακα και μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στα λογισμικά που βασίζονται στην ατομική ώρα. Στην ίδια δημοσίευση αναφέρεται επίσης πως το λιώσιμο των πάγων ενδέχεται να επηρεάζει την ταχύτητα της περιστροφής της Γης, αλλάζοντας τη γωνιακή της ταχύτητα.
Πηγή: In.gr