Το μεγάλο και δύσκολο μεταναστευτικό ταξίδι των πελαργών (Ciconia ciconia) ξεκίνησε από το Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου-Αιτωλικού για τις πιο θερμές χώρες της Αφρικής.
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) στα πλαίσια καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των λευκοπελαργών παρακολουθεί το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Θεωρείται από τα μεγαλύτερα, αφού ξεπερνάει τα 30.000 χιλιόμετρα που διανύουν οι αξιοθαύμαστοι πιλότοι ανεμοπορώντας για τις πιο θερμές περιοχές όπου θα διαχειμάσουν στην υποσαχάρια Αφρική.
Κάθε χρόνο τον Ιούνιο και από το 2015 πραγματοποιούνται στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου δακτυλιώσεις στους νεοσσούς πελαργούς. Στο πόδι των μικρών πελαργών τοποθετείται ένα πλαστικό δαχτυλίδι (παραμένει δια βίου) απεικονίζοντας έναν κωδικό-αριθμό και παίζοντας το ρόλο του διαβατηρίου. Το 2022 δακτυλιώθηκαν οι περισσότεροι πελαργοί από κάθε άλλη χρονιά. Είκοσι οχτώ στον αριθμό νεοσσοί από δέκα πελαργοφωλιές (Κατοχή, Πεντάλοφος, Νεοχώρι, Μαγούλα) και από τους οποίους η Ελληνική Ορνιθολογική Εταρεία επιλεκτικά τοποθέτησε οχτώ δορυφορικούς πομπούς τηλεμετρίας. Οι πομποί μέσω ψηφιακής διαδικτυακής πλατφόρμας και σε on line χρόνο απεικονίζει την πορεία τους, τις στάσεις για τροφοληψία, τη θέση ημερησίας δραστηριότητας, τους διαδρόμους μετανάστευσης, τις περιοχές διαχείμανσης και τις αιτίες θνησιμότητας. Με αυτές τις δυο μεθόδους τόσο των επανευρέσεων όπου θα αναγνωριστούν τα πτηνά από παρατήρηση μέσω των δακτυλιδιών όσο και από τους πομπούς παρακολούθησης θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξαγωγή αξιόπιστων επιστημονικών συμπερασμάτων και συλλέγοντας στοιχεία για την βιολογία του πτηνού.
Τα αγαπημένα μας λελέκια όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής προς την Αφρική. Εκεί θα περάσουν τον χειμώνα στις αχανείς σαβάνες, μέχρι να επιστρέψουν και πάλι κοντά μας την ερχόμενη άνοιξη, τον Μάρτιο.
Ενδεικτικά ο Μεσολογγίτης πελαργός από το Νεοχώρι "Διονύσης" βρίσκεται στη Φολέγανδρο. Αναχώρησε από το Εθνικό Πάρκο περνώντας από τα Ακαρνανικά όρη και έφτασε στην λιμνοθάλασσα Κόπραινας στον Αμβρακικό. Πέρασε την ιστορική Άρτα, τη Καρδίτσα, τη Λάρισα και ξεκουράστηκε στη λίμνη Κάρλα. Το ταξίδι σου συνεχίστηκε προς Φάρσαλα, Λαμία, Λειβαδιά και Αττική. Με πτήση προς το νότο πέρασε από τα νησιά του Αιγαίου της Κύθνου, Σερίφου ενώ τώρα βρίσκεται στη Φολέγανδρο.
Ο πελαργός από τον Πεντάλοφο "Ρέβη" βρίσκεται στις αγροκαλλιέγειες του χωριού Λόφου της Κατερίνης. Η "Καιτούλα" από την Κατοχή βρίσκεται στην Κρήτη κοντά στην Χερσόνησο μαζί με άλλους 60 περίπου πελαργούς. Ο πελαργός από τον Νεοχώρι "Λάμπρος" μεταναστεύει επιλέγοντας τη διαδρομή προς Αφρική μέσω της Μ. Ασίας και βρίσκεται στην λίμνη Κορώνεια. Το μεγαλύτερο όμως προς το παρόν ταξίδι έχει διανύσει ο "Φίλιππος" από τον Νεοχώρι. Ο συγκεκριμένος επέλεξε τη μεταναστευτική διαδρομή της Κωνσταντινούπολης και βρίσκεται κοντά στο Ικόνιο στο Ερεγκλί της Τουρκίας. Βέβαια υπάρχουν και πελαργοί που βρίσκονται ακόμη στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Αναμένονται και αυτοί με την σειρά τους να εγκαταλείψουν τις φωλιές και να αναχωρήσουν για τους ζεστούς τόπους της Αφρικής.
Τα πολύ χαρακτηριστικά και εύκολα αναγνωριζόμενα πουλιά αποτελούν ένα ζωντανό σύμβολο της ταυτότητας των συγκεκριμένων χωριών του Εθνικού Πάρκου προσφέροντας ένα θαυμάσιο θέαμα στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.
(Δελτίο Τύπου)