Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 16:44

Εντοπίστηκαν τρεις χαμένοι πρόγονοι της μπανάνας – Ανησυχούν οι επιστήμονες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε επιστημονικό γρίφο αναδεικνύονται τρεις χαμένοι πρόγονοι της μπανάνας που εντοπίστηκαν και μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές καλλιέργειες του φρούτου.

Οι μπανάνες, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι αυτό που νομίζαμε. Οι περισσότερες, όταν είναι ώριμες, είναι κίτρινες και γλυκές, αλλά μια παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει ότι μπορεί να είναι κόκκινες ή μπλε, μεγάλες ή βολβοειδείς, με σπόρους ή χωρίς. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τους «New York Times», το οικογενειακό δέντρο της μπανάνας στο σύνολό του είναι ακόμα πιο ποικιλόμορφο και μυστηριώδες, από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

«Η ποικιλομορφία της μπανάνας δεν έχει περιγραφεί και τεκμηριωθεί τόσο καλά όσο νομίζαμε», δήλωσε η Τζούλι Σάρντος, βοτανολόγος στην ερευνητική ομάδα Bioversity International και συγγραφέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Frontiers In Plant Science».

Μάλιστα, η ίδια και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν γενετικό υλικό από εκατοντάδες διαφορετικές μπανάνες και διαπίστωσαν ότι υπήρχαν τουλάχιστον τρεις πρόγονοι της άγριας μπανάνας που δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί από τους βοτανολόγους. Ως εκ τούτου, η αποκάλυψη ενός χαμένου «συγγενή» μιας μπανάνας θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το φρούτο και να προσφέρει πιθανούς τρόπους για την ενίσχυση των καλλιεργειών ενάντια στις ασθένειες.

Πώς άρχισε και πώς εξελίχθηκε η καλλιέργεια της μπανάνας

Οι άγριες μπανάνες, οι λεγόμενες Musa Acuminata, έχουν σάρκα γεμάτη με σπόρους που καθιστούν τον καρπό σχεδόν μη βρώσιμο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μπανάνες άρχισαν να καλλιεργούνται πριν από περισσότερα από 7.000 χρόνια στο νησί της Νέας Γουινέας. Οι άνθρωποι που ζούσαν τότε στο νησί, άρχισαν να καλλιεργούν μπανάνες ώστε να παράγουν καρπούς χωρίς να γονιμοποιούνται και να είναι χωρίς σπόρους. Μπόρεσαν, μάλιστα, να αναπτύξουν αρκετά νόστιμες μπανάνες χωρίς φυσικά να γνωρίζουν τις αρχές της κληρονομικότητας και της εξέλιξης.

Καθώς εξαπλώνονταν οι εμπορικοί δρόμοι, εξαπλώθηκε και μιας νέας μορφής μπανάνα με γενετική πολυπλοκότητα εφόσον οι αγρότες τη διασταύρωναν με άλλα άγρια είδη του φρούτου στην Ινδονησία, στη Μαλαισία και στην Ινδία.

Σήμερα, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν γενετικοί δείκτες για να εντοπιστούν οι πρόγονοι της σύγχρονης μπανάνας με την προσομοίωση μοτίβων αναπαραγωγής. Η διαδικασία αυτή μπορεί να αποκαλύψει τι είδους εμπορικές διαδρομές και γεωργικές πρακτικές είχαν καθιερωθεί σε διάφορες κοινότητες.

Όπως δήλωσε η Τζούλι Σάρντος, «η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι καρποί της μπανάνας με μεγάλους και σκληρούς σπόρους μετατράπηκαν σε σαρκώδεις βρώσιμους καρπούς χωρίς σπόρους είναι ένα συναρπαστικό μυστήριο προς διερεύνηση».

Το μυστήριο με τους προγόνους της μπανάνας

Εντούτοις, όταν η βοτανολόγος και οι συνεργάτες της έκαναν αυτή την ανάλυση σε μια συλλογή μπανανών, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν τρεις πρόγονοι που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν. Ο ένας φάνηκε να έχει ισχυρό γενετικό αποτύπωμα στις μπανάνες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ένας άλλος εντοπίστηκε γύρω από το νησί Βόρνεο. Ο τρίτος φαινόταν να προέρχεται από τη Νέα Γουινέα.

«Τα δεδομένα τους υποδηλώνουν ότι υπήρξε κάποια καλλιέργεια σε μέρη του Νότιου Ειρηνικού που δεν είχε εξεταστεί προηγουμένως», δήλωσε ο Τζέιμς Λέεμπενς-Μακ, βιολόγος φυτών στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, ο οποίος πρόσθεσε: «Αυτό είναι πολύ ωραίο».

Ποιες οι σύγχρονες προκλήσεις στην καλλιέργεια της μπανάνας

Η δυσκολία αναπαραγωγής νέων μπανανών έχει οδηγήσει τις περισσότερες φυτείες σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Αφρική και στην Κεντρική Αμερική, να εμπεριέχουν μόνο έναν τύπο του φρούτου, δηλαδή την ποικιλία Cavendish, η οποία είναι και η ποικιλία που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο. Αυτό, όμως, είναι επικίνδυνο επειδή η χαμηλή γενετική ποικιλομορφία των καλλιεργειών μπανάνας, καθιστά ευάλωτες τις καλλιέργειες σε επιδημίες ασθενειών.

«Το ακούτε συνέχεια. Κάποια στιγμή θα υπάρξει λιμός στις μπανάνες, μια ασθένεια που θα οργιάσει στις φυτείες» επεσήμανε ο Τζέιμς Λέεμπενς-Μακ.

Οι αγρότες θα πρέπει να επιστρέψουν στις άγριες μπανάνες για να διαφοροποιήσουν τη γενετική της μπανάνας και να κάνουν τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές. Μπορούν να εξετάσουν διάφορα χαρακτηριστικά και να αποφασίσουν ποια από αυτά μπορεί να είναι τα καλύτερα για την πρόληψη ασθενειών, ξεσπασμάτων μυκήτων ή ακόμα και για την προσαρμογή σε ακραίες κλιματικές συνθήκες.

«Ίσως η λύση είναι να μην επιμείνουμε μόνο στην τυπική μας μπανάνα, αλλά να επωφεληθούμε από αυτές τις άλλες καλλιεργούμενες σειρές», δήλωσε η Πάμελα Σόλτις, βοτανολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα, η οποία δεν συμμετείχε στην προαναφερθείσα μελέτη.

Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσει το γενεαλογικό δέντρο της μπανάνας. Η Τζούλι Σάρντος, από την πλευρά της, ελπίζει ότι η ανακάλυψη μυστηριωδών προγόνων της μπανάνας μπορεί να ωθήσει τους επιστήμονες να ερευνήσουν περισσότερο τη γενετική ιστορία του φρούτου.

📰 Our latest 🍌 discovery is in the @nytimes!
Wild bananas offer the genetic #biodiversity that can help this staple crop survive diseases and climate change.
👀 Keep your eyes peeled for the rest of this week, as we share more research on #bananas.https://t.co/2AQcwJDiEI pic.twitter.com/8jtMgYnJze

— Alliance of Bioversity International and CIAT (@BiovIntCIAT_eng) October 19, 2022

Πηγή: iEidiseis.gr - Photo by Alistair Smailes on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 13:08

Σχετικά Άρθρα

  • Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή
    Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή

    Σε ένα χρόνο τα νοικοκυριά αυξήσαν 40% τις δαπάνες για ταχυφαγεία και ντελίβερι. Παράλληλα, μειώνεται η κατανάλωση σε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τις πταίει;

    Ήταν μια φορά και έναν καιρό η … μεσογειακή διατροφή. Αυτό θα λέμε σύντομα στα παιδιά μας, αν δεν το λέμε ήδη στους εαυτούς μας. Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τα τρόφιμα, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16 Οκτωβρίου είναι αποκαλυπτικά:

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 184% οι ετήσιες δαπάνες για πρόχειρο φαγητό σε ταχυφαγεία και φαγητά σε πακέτο. Μόνο το 2023 οι δαπάνες για fast food και delivery αυξήθηκαν σχεδόν 40%.

    Αντίστοιχα, ενώ την τελευταία 15ετία η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη των νοικοκυριών σε είδη διατροφής από τα σουπερμάρκετ έχει αυξηθεί πάνω από 10%, η κατανάλωση σε προϊόντα που θεωρούνται «πυλώνες» της μεσογειακής διατροφής συνεχώς μειώνεται.

    Η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε φρέσκα φρούτα έχει μειωθεί κατά 11%, περίπου 10 κιλά λιγότερο ανά άτομο.

    Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη στα παραδοσιακά ελληνικά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα (-24% και -34% αντίστοιχα). Η πτώση συγκρατείται από την αύξηση της κατανάλωσης σε εισαγόμενα φρούτα όπως οι μπανάνες (42%).

    Πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα στα λαχανικά, με μείωση της κατανάλωσης σε ποσότητα κατά -1%. Όμως κι εδώ, η κατανάλωση σε ντόπια προϊόντα που κάποτε αποτελούσαν τη βάση της ελληνικής κουζίνας, όπως οι τομάτες έχει μειωθεί κατά -28%. Ακόμα και η ταπεινή πατάτα, έχει μειωθεί σε κατανάλωση κατά -25%.

    Το ίδιο διάστημα, οι δαπάνες των νοικοκυριών για λαχανικά και φρούτα έχουν αυξηθεί κατά 35% και 14% αντίστοιχα. Με άλλα λόγια ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, για πολύ μικρότερες ποσότητες.

    Χάνει έδαφος η μεσογειακή διατροφή

    Σε σχέση με την περίοδο πριν τη δημοσιονομική κρίση, τρώμε λιγότερο ψωμί, αλλά περισσότερα ζυμαρικά. Καταναλώνουμε πολύ λιγότερο κόκκινο κρέας (-34%, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και καλό για τη υγεία) και περισσότερο κοτόπουλο (22%). Πολύ λιγότερα ψάρια (-32%), αλλά σχεδόν τριπλάσια αυγά (198%).

    Το χειρότερο είναι ότι ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε ελαιόλαδο (-35%), έχει σχεδόν διπλασιαστεί η κατανάλωση σε βούτυρο (98%).

    Το ΙΕΛΚΑ αξιολογεί ως ανησυχητική τη μείωση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα, καθώς δείχνει ότι απομακρυνόμαστε από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής,

    Οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα

    Αντίθετα, τονίζει ότι στην Ισπανία και την Ιταλία, τα φρούτα και λαχανικά παραμένουν σταθερά βασικά τρόφιμα.

    Η μείωση αυτή στην Ελλάδα μπορεί να οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών, τη σπατάλη τροφίμων στο παρελθόν ή στις αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις, σημειώνει η έρευνα του Ινστιτούτου.

    Στα θετικά, από πλευράς υγείας, είναι ότι καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια (50%), μειώνουμε το πλήρες γάλα (-22%) και αυξάνουμε το αποβουτυρωμένο κατά 88%.

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες των νοικοκυριών για όλες τις κατηγορίες υδατανθράκων: 19% για το ρύζι, 23% για το ψωμί, 24% για τα ζυμαρικά. Οι αντίστοιχες αυξήσεις δαπανών σε ετήσια βάση (2022-23) κυμαίνονται από 5% ως 10%.

    Μέσα στο 2023 ξοδέψαμε περισσότερα χρήματα για όλες τις κατηγορίες τροφίμων – πλην της μαργαρίνης – με τις μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών να αφορούν το ελαιόλαδο (28%) και τα αμνοερίφια (68%). Η αύξηση δαπανών για το ελαιόλαδο είναι υποπολλαπλάσια του πληθωρισμού, καθώς μέσα σε ένα χρόνο η κατανάλωση μειώθηκε κατά 7%.

    Αντιφατική συμπεριφορά

    Τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ αποτυπώνουν μια αντιφατική διατροφική συμπεριφορά, που δεν ερμηνεύεται μόνο με οικονομικούς όρους.

    Από τη μία το ελληνικό νοικοκυριό περιορίζει τις ποσότητες των αγορών τροφίμων, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες τιμές. Από την άλλη ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, λόγω ταχύτητας και ευκολίας.

    Ο περιορισμός στην κατανάλωση ζωϊκών πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρά μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την υγεία και το περιβάλλον. Από την άλλη η μείωση της κατανάλωσης φρέσκων υγιεινών τροφίμων, φτωχαίνει την ποιότητα της διατροφής.

    Υπό αυτό το πρίσμα, οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα. Όχι μόνο ως μέτρο για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά και ως παράγοντας ενθάρρυνσης των νοικοκυριών να καταναλώνουν φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, αντί για επεξεργασμένα και ανθυγιεινά.

    Άλλωστε, σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η αύξηση της παχυσαρκίας, λόγω της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θερμίδες αλλά χαμηλών σε θρεπτικά συστατικά, είναι η άλλη όψη του υποσιτισμού, και αποτελεί επίσης συνέπεια της επισιτιστικής ανασφάλειας.

    Οι προτάσεις της ΟΚΕ για την ακρίβεια στα τρόφιμα

    Η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για την ακρίβεια στα τρόφιμα.

    Η ΟΚΕ επιβεβαιώνει ότι «η διατήρηση του υψηλού ρυθμού πληθωρισμού βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, επιβαρύνει το κόστος διαβίωσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους δαπανάται στην αγορά αγαθών της συγκεκριμένης κατηγορίας».

    πηγή: ΟΚΕ

    Συγκεκριμένα, ενώ τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλό μηνιαίο εισόδημα (ως 1100 ευρώ) ξοδεύουν το 24,2% του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα, τα πλουσιότερα νοικοκυριά (3.500 ευρώ και άνω), ξοδεύουν μόλις το 14,6%.

    Αν προσθέσουμε και τις δαπάνες στέγασης, τότε φτάνουμε στο 53% του προϋπολογισμού των φτωχών νοικοκυριών. Τα πλούσια νοικοκυριά πάλι ξοδεύουν λιγότερο από 25% σε στέγαση και διατροφή, αφήνοντας χώρο για αγορές καταναλωτικών αγαθών, αναψυχή και ταξίδια.

    Επιισημαίνει ότι η πληθωριστική κλιμάκωση στην κατηγ

    ορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών είναι πολύ πιο έντονη από την άνοδο του γενικού πληθωρισμού. Ενδεικτικά, το διάστημα 2/23-2/24 η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα ήταν υπερδιπλάσια από την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Η ακρίβεια στα τρόφιμα, υπογραμμίζει η ΟΚΕ, παρά τη μείωση της έντασής της συνεχίζεται. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός των τροφίμων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

    Η διαπίστωση των εμπειρογνωμόνων επαληθεύεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου. Οι ετήσιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα κυμαίνονται στο 3,2%, έναντι 2,9% του γενικού ΔΤΚ. Πρωταθλητής και πάλι είναι το ελαιόλαδο με 38,9%.

    Εξάρτηση από τις εισαγωγές

    Μια στρέβλωση που εντοπίζει η ΟΚΕ είναι ότι ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν 25,4% περισσότερα χρήματα για τρόφιμα σε σύγκριση με το 2015, οι τιμές παραγωγού ανεβαίνουν με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από τις τιμές καταναλωτή (18,2%).

    Αυτό συνδέεται εν μέρει με την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από εισαγόμενα τρόφιμα, αλλά και τη δυσανάλογη αύξηση των συντελεστών κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

    Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα πολλές φορές διαθέτει πρώτες ύλες, δεν έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας τους. Ως αποτέλεσμα εισάγει ή και επανεισάγει τρόφιμα, με αυξητικές επιπτώσεις στο κόστος και στην τιμή.

    Επομένως, η καταπολέμηση της ακρίβειας στα τρόφιμα προϋποθέτει τη στήριξη των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών. Η ερήμωση των αγροτικών περιοχών, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία, την τοπική οικονομία και το δημογραφικό, υπονομεύει άμεσα τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

    Προσιτά υγιεινά τρόφιμα

    Τα υγιεινά τρόφιμα πρέπει να είναι προσιτά και οικονομικά για όλους, τονίζει η ΟΚΕ.

    Επείγουσες δράσεις απαιτούνται, για να ανακόψουν τον κίνδυνο διατροφικής φτώχειας και να παρέχουν υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, στην καλύτερη δυνατή τιμή, σε όλους.

    Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ισχυρό σύστημα τροφίμων.

    Το πλαίσιο για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία στον τομέα αυτό, υπογραμμίζει η εισήγηση.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά την προώθηση υγιεινών επιλογών τροφίμων και μιας βιώσιμης διατροφής, μέσα από βέλτιστες πρακτικές προς όφελος του καταναλωτή.

    Είναι σημαντικό να ληφθούν οικονομικά και διοικητικά μέτρα, όπως ορατή τιμή της μονάδας του είδους, πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, οικονομικές τιμές των βιώσιμων τροφίμων, καλύτερη προώθηση φρούτων και λαχανικών κ.λπ, καταλήγει η γνωμοδότηση της Επιτροπής.

    Πηγή: in.gr

  • Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό
    Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό

    Μια διαιτολόγος παρουσιάζει τα απαράμιλλα οφέλη του φρούτου που ο Όμηρος χαρακτήρισε ως «το δώρο των θεών στους ανθρώπους»

    Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο, γεμάτο με πληθώρα θεραπευτικών «δώρων», και ένα από αυτά, που συχνά υποτιμάται, είναι το αχλάδι. Το γλυκό αυτό φρούτο είναι η ιδανική τροφή για την πέψη, χάρη στα πλούσια θρεπτικά του στοιχεία, σύμφωνα με την πιστοποιημένη διαιτολόγο Beth Czerwony.

    Όπως υπογραμμίζει, τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, μετάλλων, καλίου και βιταμίνης C, Κ και Β6. Λόγω της ευρείας γκάμας των θρεπτικών συστατικών τους, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών. Ακολουθούν τα πέντε σημαντικότερα οφέλη τους:

    1.Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

    Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα αχλάδια περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, τα αχλάδια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά πιο κατάλληλα για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    2. Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και ενισχύουν το πεπτικό σύστημα

    Οι φυτικές ίνες αυξάνουν επίσης την κινητικότητα του εντέρου χάρη στην πηκτίνη που περιέχουν (τύπος διαλυτών ινών), μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και ενισχύοντας τη συνολική υγεία του μικροβιώματος. Ένα μόνο αχλάδι περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών (περισσότερο από το 20% όσων χρειάζεται ένας ενήλικας ημερησίως). Προσοχή όμως, διότι η φλούδα του αχλαδιού περιέχει σημαντική ποσότητα της συνολικής περιεκτικότητας του φρούτου σε φυτικές ίνες και για αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνετε το φρούτο ολόκληρο.

    3. Μειώνουν τη φλεγμονή

    Τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα αχλάδια όπως τα φλαβονοειδή, σταματούν τις κυτταρικές βλάβες που οδηγούν στη χρόνια φλεγμονή. Μάλιστα έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα φλαβονοειδή δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από:

    • τον καρκίνο
    • τις καρδιακές παθήσεις
    • τις λοιμώξεις από βακτήρια, μύκητες και ιούς
    • τη νόσο Αλτσχάιμερ, την άνοια και τη νόσο Πάρκινσον
    • το εγκεφαλικό επεισόδιο
    • τον διαβήτης τύπου 2 και τη νευρική βλάβη που προξενεί

    4. Προάγουν την υγεία της καρδιάς

    Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 44 μελετών, οι ανθοκυανίνες των φρούτων αυτών μπορούν να προστατεύσουν και από τη στεφανιαία νόσο. Ακόμα, οι πολυδύναμες φυτικές τους ίνες τείνουν να μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως εξακριβώθηκε σε μετα-ανάλυση 15 κλινικών μελετών, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.. Επιπλέον, το κάλιο που περιέχουν μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία υποσκάπτει εξίσου την καρδιαγγειακή υγεία. Τέλος, λόγω όλων αυτών των θετικών επιδράσεων, μειώνεται και ο κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιακή νόσο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί
    Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί

    Η κατανάλωση ενός ολόκληρου φρούτου και το στύψιμό του σε χυμό προσφέρουν τα ίδια διατροφικά οφέλη; Ο ειδικός απαντά

    Η διατροφή μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία μας και η κατανάλωση φρούτων αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους να προσλάβουμε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, προκύπτει συχνά το ερώτημα εάν προσφέρει περισσότερα οφέλη ο χυμός φρούτων ή τα ολόκληρα φρούτα. Η απάντηση είναι σαφής: η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων υπερτερεί.

    Καταρχάς, η κύρια διαφορά μεταξύ χυμού και ολόκληρων φρούτων είναι η απουσία φυτικών ινών στον χυμό. Όπως επισημαίνει ο Dan Remley, αναπληρωτής καθηγητής στο Ohio State University οι φυτικές ίνες είναι βασικές για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, τη μείωση της χοληστερόλης και την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. «Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού ή ενός μήλου παρέχει και τις ίνες και τον χυμό τους», επισημαίνει ο Remley.

    Όταν καταναλώνουμε ολόκληρα φρούτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη σάρκα και τη φλούδα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της απορρόφησης των φυσικών σακχάρων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας απορροφά τα σάκχαρα σε πιο αργούς ρυθμούς, αποφεύγοντας τις απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, ο χυμός, ακόμα και ο φρέσκος, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες αυξήσεις λόγω της έλλειψης αυτών των ινών, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πολτού, αλλά και η φλούδα, μένουν εκτός χυμού.

    Επιπλέον, τα ολόκληρα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πολλές φορές συγκεντρωμένα στη φλούδα τους. Για παράδειγμα, η φλούδα των μήλων, των σταφυλιών και των βατόμουρων περιέχει καροτενοειδή και φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από ασθένειες.

    Τι να κάνουμε

    Εάν και πάλι επιλέξετε να καταναλώσετε χυμό, τουλάχιστον προτιμήστε 100% φυσικό χυμό, μιας και περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Τέλος, ο Remley προτείνει εναλλακτικές λύσεις για να περιορίσετε την κατανάλωση χυμού, όπως το νερό με φρούτα ή βότανα, λεμονάδα με μέλι και ένα spritzer από ανθρακούχο νερό και λίγο χυμό, που προσφέρουν γεύση και θρεπτικά συστατικά χωρίς τα υπερβολικά σάκχαρα του χυμού. Σε κάθε περίπτωση, για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, επιλέξτε τα ολόκληρα φρούτα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο
    Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο

    Χαρίζουν χρώμα στα τρόφιμα και πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό - Γνωρίστε τις θαυματουργές ενώσεις και μάθετε σε ποια τρόφιμα «κρύβονται»

    Είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους τόσο στη γνωστική υγεία, όσο και σε άλλους δείκτες υγείας. Ο λόγος για τα φλαβονοειδή, μια ποικιλόμορφη ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, φυτικής κυρίως προέλευσης. «Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή, στο κρασί και το κακάο. Συμβάλλουν στις έντονες αποχρώσεις πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως το μπλε των βατόμουρων, που οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη», εξηγεί η διατροφολόγος Maz Packham.

    Τον τελευταίο καιρό, τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open αναδεικνύει τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων στη γνωστική υγεία, υποδεικνύοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. «Τα ευρήματά μας δείχνουν συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση 6 επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Aedin Cassidy, διευθύντρια διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ.

    Τα οφέλη των φλαβονοειδών, όμως, δεν περιορίζονται στη γνωστική υγεία. Η διατροφολόγος Emma Derbyshire σημειώνει ότι τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις.

    Επιπροσθέτως, κάθε φλαβονοειδές έχει τα δικά του, μοναδικά οφέλη στην υγεία μας. «Ένα από τα αγαπημένα μου είναι η κερκετίνη – γνωστή ως το αντιισταμινικό της φύσης. Είναι πραγματικά χρήσιμη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνει η δρ. Packham. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στην κάπαρη, το ραπανάκι, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, τα κρεμμύδια, τη λαχανίδα.

    Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επιπλέον, ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του ύπνου. «Η απιγενίνη (που βρίσκεται στο χαμομήλι, τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο) είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη χαλάρωση. Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε», εξηγεί η δρ. Packham.

    Πόσα φλαβονοειδή πρέπει να καταναλώνετε;

    Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο πρόσληψης, στην Ευρώπη, η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 313-428 mg, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτής της ποσότητας.

    Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φλαβονοειδών;

    • Τσάι: Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική. Το μαύρο τσάι περιέχει 115 mg φλαβανόλων ανά 100 mg, ενώ το πράσινο τσάι έχει 54 mg ανά 100 mg.
    • Μούρα: Τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Προσθέστε τα σε smoothies ή γιαούρτι.
    • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια -κυρίως τα αποξηραμένα- αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών.
    • Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Συνίσταται, ωστόσο, να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ποτήρι την ημέρα.
    • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εσπεριδίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Απολαύστε τα ως σνακ ή σε μορφή χυμού.
    • Μαύρη σοκολάτα: Η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 3 φορές περισσότερες φλαβανόλες από τη σοκολάτα γάλακτος.
    • Φυλλώδη λαχανικά: Το λάχανο και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές καεμφερόλης, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή. Συμπεριλάβετε τα σε σαλάτες ή smoothies για μια υγιεινή προσθήκη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πήγαν να αγοράσουν μπανάνες και βρήκαν κοκαϊνη – Πάνω από 40 κιλά της ουσίας σε γαλλικά σούπερ μάρκετ
    Πήγαν να αγοράσουν μπανάνες και βρήκαν κοκαϊνη – Πάνω από 40 κιλά της ουσίας σε γαλλικά σούπερ μάρκετ

    Σε καταστήματα αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Γαλλίας βρέθηκαν πάνω από 40 κιλά κοκαΐνηςσε τελάρα με μπανάνες. Η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τον παραλήπτη.

    Συγκεκριμένα, σε τέσσερα καταστήματα της γαλλικής αλυσίδας Grand Frais, η ναρκωτική ουσία βρέθηκε κάτω από παλέτες με μπανάνες. Οι Αρχές δεν μπορούν με σιγουριά να προσδιορίσουν ποιος ήταν ο προοριζόμενος παραλήπτης.

    Τα ναρκωτικά ανακαλύφθηκαν από το προσωπικό των Grand Frais στην ανατολική Γαλλία, και συγκεκριμένα στην περιοχή Bourgogne-Franche-Comte. Η ποσότητα της κοκαΐνης ήταν μεταξύ 40 και 50 κιλά. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους πελάτες των σούπερ μάρκετ ότι, η κοκαΐνη, δεν είχε έρθει σε επαφή με τα φρούτα.

    Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να λύσουν το μυστήριο σχετικά με το πώς τα ναρκωτικά, που πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κολομβία, βρέθηκαν στις παλέτες και -το σημαντικότερο- για ποιον προορίζονταν. Ο εισαγγελέας Olivier Caracotch, στη Ντιζόν της Βουργουνδίας δήλωσε ότι, στο κατάστημα Grand Frais στην Beaune βρέθηκαν 10 κιλά κοκαΐνης. Αντίστοιχες ποσότητες βρέθηκαν σε παρόμοιες παραδόσεις φρούτων σε τρία άλλα καταστήματα. «Συνεργαζόμαστε στενά με την αστυνομία για να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας και την ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Grand Frais χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες.

    Το αγαπημένο φρούτο των διακινητών

    Οι μπανάνες φαίνεται ότι είναι το φρούτο επιλογής των διακινητών της Νότιας Αμερικής αφού, στην Ευρώπη, έχουν κατασχεθεί πολλά φορτία κοκαϊνης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχονταν από την Κολομβία. Τον Ιούλιο, εκπαιδευμέοι ανιχνευτές σκύλοι εντόπισαν 6 τόνους κοκαΐνης αξίας περίπου 173 εκατομμυρίων λιρών, κρυμμένους σε φορτίο μπανάνας στο Εκουαδόρ. Τα φρούτα προορίζονταν για τη Γερμανία. Τον Αύγουστο, στη Θεσσαλονίκη, τελωνειακοί πράκτορες ανακάλυψαν περίπου 93 κιλά κοκαΐνης σε πλοίο που μετέφερε μπανάνες από το Εκουαδόρ. Τον Μάιο, σε κιβώτια με μπανάνες σε αποθήκη στο Κολμάρ της ανατολικής Γαλλίας, βρέθηκαν περίπου 250 κιλά κοκαΐνης. Στο φορτίο, η αστυνομία βρήκε ακόμα και μια συσκευή εντοπισμού GPS. Οι ερευνητές πίστευαν ότι τα ναρκωτικά επρόκειτο να παραδοθούν στη Γερμανία, αλλά είχαν σταλεί κατά λάθος στη Γαλλία. Τον Μάρτιο, Βούλγαροι τελωνειακοί υπάλληλοι κατάσχεσαν 170 κιλά κοκαΐνης από πλοίο που μετέφερε μπανάνες στην Ευρώπη από τον Ισημερινό, ενώ ένα μήνα νωρίτερα, Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν βρει 5,7 τόνους κοκαΐνης σε παρόμοιο φορτίο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών
    ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών

    Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) καταγράφηκαν την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2023/24 (1/9/2023-31/8/2024) από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 580 ειδοποιήσεις, που προκλήθηκαν από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που φθάνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες, είτε από την ίδια την ΕΕ.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas: Το 22,4% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία με 130 ειδοποιήσεις συνολικά. Οι πιπεριές είναι το προϊόν φρούτων και λαχανικών που εισήχθη από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, σε 37 περιπτώσεις, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της Ε.Ε

    Τις πιπεριές, στην κατάταξη των τουρκικών φρούτων και λαχανικών, ακολούθησαν τα λεμόνια με 33 περιπτώσεις υψηλού επιπέδου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ακολουθούν τα ρόδια με 10 alert, τα γκρέιπφρουτ και τα αμπελόφυλλα με 9 το κάθε προϊόν, τα μανταρίνια με 7 και τα πορτοκάλια με 6 περιπτώσεις.

    Η Τουρκία ακολουθείται από την Αίγυπτο ως προς τον αριθμό των κοινοποιήσεων που προέρχονται από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων, με συνολικά 84 κρούσματα με 30 κρούσματα σε πορτοκάλια, 9 σε πιπεριές και 8 σε φράουλες.

    Ανιχνεύθηκαν επίσης υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από την Ισπανία με 19 περιπτώσεις, την Ιταλία με 11 ειδοποιήσεις, από το Μαρόκο σε 6 όπως και από την χώρα μας με 6, ενώ από τη Γαλλία βρέθηκαν θετικά σε 4 περιπτώσεις, αυτά από την Ολλανδία σε δύο περιπτώσεις και από την Πορτογαλία βρέθηκε θετική μόνο μία περίπτωση.

    Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις για την συμπλήρωση των 580 κατανέμονται σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από διάφορες χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

    Δεδομένου ότι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας αυξάνονται και ειδικότερα από Τουρκία εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών της χώρας μας για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων, αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Διαβήτης στα παιδιά: Νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με αυξημένο κίνδυνο
    Διαβήτης στα παιδιά: Νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με αυξημένο κίνδυνο

    Mια νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη σε ευαίσθητα παιδιά.

    Τα παιδιά που είναι ευαίσθητα στον διαβήτη τύπου 1 και τρώνε μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο, ενώ η κατανάλωση φράουλας και βατόμουρων μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα.

    Το σιτάρι αναδείχθηκε επίσης από τη μελέτη ως παράγοντας κινδύνου για την αυτοάνοση μορφή διαβήτη, ενώ λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν προστατευτική δράση. H καθηγ;ήτρια που βρίσκεται πίσω από τα ευρήματα δήλωσε ότι το γεγονός ότι ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένα από αυτά αυξάνουν, αλλά άλλα μειώνουν, τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1.

    Τι έδειξε η έρευνα στα παιδιά για τον διαβήτη

    Η Suvi Virtanen και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας ανέλυσαν τη διατροφή 5.674 παιδιών που ήταν γενετικά επιρρεπή στη νόσο, παρακολουθώντας τα από τη γέννηση έως την ηλικία των έξι ετών, μεταδίδει η βρετανική Guardian.

    Ενενήντα τέσσερα από τα παιδιά είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 μέχρι την ηλικία αυτή και άλλα 206 πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα, όπως μπανάνες, βρώμη ή σίκαλη έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Το εύρημα αυτό μπορεί να προβληματίσει τους γονείς επειδή, πρόσθεσε η Virtanen, «πολλά από τα τρόφιμα που βρήκαμε ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής».<

    Ωστόσο, αντίθετα, η κατανάλωση φράουλας, βατόμουρων, σμέουρων, φραγκοστάφυλων και άλλων μούρων φάνηκε να προστατεύει τα παιδιά από την πάθηση. Όσο περισσότερο έτρωγαν, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος.

    Φρούτα και φυτοφάρμακα

    «Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που μπορεί να αμβλύνουν τη φλεγμονή που συνδέεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα μπορεί να περιέχουν βλαβερές ουσίες που δεν εμφανίζονται στα μούρα. Για παράδειγμα, τα μούρα μπορεί να είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε άλλα φρούτα», εξήγησε η Virtanen.

    Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε ποιοι παράγοντες σε αυτά τα τρόφιμα ευθύνονται για αυτές τις συσχετίσεις. Εάν διαπιστωθεί ότι τα μούρα περιέχουν έναν συγκεκριμένο προστατευτικό παράγοντα, για παράδειγμα, είτε αυτή η ουσία είτε τα ίδια τα μούρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη του διαβήτη».

    Αλλά θα ήταν πρόωρο να εκδοθούν οποιεσδήποτε διατροφικές συστάσεις για το τι πρέπει να τρώνε τα μωρά και τα βρέφη, με βάση τα ευρήματα, πιστεύει η ίδια.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Το πλύσιμο των φρούτων δεν αφαιρεί τα φυτοφάρμακα - «Ξεφλουδίστε τα» συμβουλεύουν οι ειδικοί
    Το πλύσιμο των φρούτων δεν αφαιρεί τα φυτοφάρμακα - «Ξεφλουδίστε τα» συμβουλεύουν οι ειδικοί

    Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πλύσιμο των φρούτων πριν από την κατανάλωση δεν απομακρύνει διάφορες τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως στη γεωργία.

    Τον περασμένο Μάιο, ο οργανισμός Consumer Reports ανακοίνωσε ότι είχε διαπιστώσει πως το 20% από 59 διαφορετικές κατηγορίες φρούτων και λαχανικών έφεραν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε επίπεδα που δημιουργούσαν «σημαντικούς κινδύνους» για τους καταναλωτές, βάσει ανάλυσης δεδομένων που είχε συγκεντρώσει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

    Τώρα, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (7/8) στο περιοδικό Nano Letters της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, υποστηρίζει ότι «οι παραδοσιακές διαδικασίες καθαρισμού των φρούτων δεν μπορούν να απομακρύνουν πλήρως τα φυτοφάρμακα», αναφέρει ο Guardian.

    Εξετάζοντας ένα μήλο, οι ερευνητές σημειώνουν: «Τα αποτελέσματα της απεικόνισης αποδεικνύουν ότι τα φυτοφάρμακα διεισδύουν από το στρώμα της φλούδας στο στρώμα της σάρκας». Η μόλυνση από φυτοφάρμακα ελαχιστοποιήθηκε όταν αφαιρέθηκε η φλούδα του μήλου μαζί με μέρος του στρώματος της σάρκας.

    «Η μελέτη αυτή, που εντάσσεται στο ευρύ πεδίο της ασφάλειας των τροφίμων, προσπαθεί να παράσχει οδηγίες υγείας στους καταναλωτές», δήλωσε ο Dongdong Ye, καθηγητής της Σχολής Υλικών και Χημείας του Αγροτικού Πανεπιστημίου Anhui της Κίνας και συγγραφέας της μελέτης. «Αντί να καλλιεργεί αδικαιολόγητη ανησυχία, η έρευνα υποστηρίζει ότι το ξεφλούδισμα μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά σχεδόν όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σε αντίθεση με τη συχνά συνιστώμενη πρακτική του πλυσίματος».

    «Ακίνδυνα εντός των νόμιμων ορίων»

    Οι κίνδυνοι για την υγεία από τα φυτοφάρμακα έχουν καταγραφεί σε αρκετές μελέτες, αλλά οι περισσότερες από αυτές αφορούν την επαγγελματική έκθεση σε αυτά και όχι τη διατροφική. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζουν ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα δεν προκαλούν γενικά ανησυχία για την υγεία, εάν βρίσκονται εντός των νόμιμων ορίων.

    Και οι δύο οργανισμοί παρακολουθούν τα επίπεδα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα εδώ και δεκαετίες, αναφέροντας τα ευρήματά τους ετησίως.

    Στην πιο πρόσφατη έκθεση του προγράμματος δεδομένων φυτοφαρμάκων του υπουργείου, το 99% των τροφίμων που ελέγχθηκαν είχαν υπολείμματα που έπεφταν εντός των νόμιμων ορίων και συνεπώς «δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών και είναι ασφαλή». Εδώ διαφωνεί ο οργανισμός Consumer Reports, που θεωρεί ότι τα όρια που χρησιμοποιεί το υπουργείο είναι πολύ υψηλά.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch