Περιβάλλον

Oλική έκλειψη Σελήνης: LIVE η έκλειψη του Ματωμένου Φεγγαριού

Oλική έκλειψη Σελήνης: LIVE η έκλειψη του Ματωμένου Φεγγαριού

Παρακολουθήστε καρέ - καρέ την ολική έκλειψη της Σελήνης.

Ολική έκλειψη σελήνης θα συμβεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, η οποία δυστυχώς δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας. Το βράδυ όμως θα έχουμε την τύχη να θαυμάσουμε μία εκπληκτική και λαμπερή Πανσέληνο.

Η ολική έκλειψη σελήνης θα συμβεί το μεσημέρι της Τρίτης, αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα διακρίνεται από την Ελλάδα.

Το αποκορύφωμα του φαινομένου θα είναι στις 12:59 μ.μ ώρα Ελλάδας και θα μπορέσετε να το παρακολουθήσετε live στο παρακάτω video:

Η έκλειψη θα είναι ορατή, μεταξύ άλλων, από την Ανατολική Ασία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς επίσης από τμήματα της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ρωσίας.

Η ολική έκλειψη Σελήνης λέγεται και «Ματωμένο Φεγγάρι» και, σύμφωνα με τη NASA, θα είναι και η τελευταία για τα επόμενα τρία χρόνια, με την επόμενη να αναμένεται το 2025.

Πότε είναι το «Φεγγάρι του Κάστορα»

Όπως αναφέρει το περιοδικό του Παλιού Αγρότη («Old Farmer’s Almanac»), η πανσέληνος Νοεμβρίου θα λάβει χώρα την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου.

Η φωτεινότητά του θα αγγίξει το 100%, ενώ στην Ελλάδα θα ανατείλει στις 17:18, δύοντας στις 7:05.

Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα»

Τόσο η πανσέληνος, όσο και ολόκληρος ο μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιείται, παίρνουν συνήθως το όνομά τους από τα φυσικά φαινόμενα και τις συνήθειες του ζωικού βασιλείου που χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο Νοέμβριος είναι ο «μήνας του Κάστορα».

Συνήθως, οι ονομασίες της πανσελήνου και του εκάστοτε μήνα δίνονται από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής. Συγκεκριμένα για το Νοέμβριο, ο κάστορας αναφέρεται στα χαριτωμένα τρωκτικά, τα οποία μέχρι τις αρχές έχουν ήδη συλλέξει αρκετό φαγητό, προτού βρουν καταφύγιο μέσα στα δέντρα.

Μια σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχηματίζουν σχεδόν μια ευθεία γραμμή στο διάστημα, ένα φαινόμενο γνωστό ως συζυγία.

Το φεγγάρι γλιστρά σταδιακά στη σκιά του πλανήτη μας και ο σεληνιακός δίσκος αλλάζει χρώμα.

Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Joe από το Pixabay

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup