Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 14:49

Κυπαρισσία: Θαλασσοδαρμένος «πιγκουίνος» ναυάγησε στο Ιόνιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η κοινή άλκα (Alca torda) δεν είχε μέχρι σήμερα παρατηρηθεί στην Ελλάδα.

Ένα πτηνό που ουδέποτε είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα εθεάθη στην Κυπαρισσία έπειτα από την κακοκαιρία «Ντενίζ» που χτύπησε τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο τον Νοέμβριο.

Η κοινή άλκα (Alca torda) είναι θαλασσοπούλι που φωλιάζει σε παράκτιους γκρεμούς της Βόρειας Ευρώπης και ξεχειμωνιάζει στον Ατλαντικό και τη Δυτική Μεσόγειο.

Φέτος, όμως, πολλά πουλιά αναγκάστηκαν να κινηθούν πιο ανατολικά λόγω της καταιγίδας και έφτασαν μέχρι τις ακτές της Αδριατικής και, όπως αποκαλύφθηκε, του Ιονίου Πελάγους.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ένα ενήλικο πτηνό παρατηρήθηκε από τον Λούκα Κορνάτσια, ενθουσιώδη Ιταλό παρατηρητή πουλιών που μένει στην Ελλάδα και ήταν πεπεισμένος ότι φέτος το είδος θα ερχόταν στα μέρη μας. Έψαξε όλα τα λιμάνια της δυτικής Πελοποννήσου και τελικά κατάφερε να εντοπίσει την άλκα στην Κυπαρισσία.

«Το νέο διαδόθηκε ακαριαία και πλήθος παρατηρητών από όλη την Ελλάδα έσπευσε να απολαύσει το θέαμα αυτού του αναπάντεχου επισκέπτη και ανταμείφθηκε με το παραπάνω καθώς το πουλί παραμένει ήρεμο εντός του λιμανιού, τρέφεται κανονικά, με εντυπωσιακά μακροβούτια που κρατούν αρκετά λεπτά και δείχνει ότι του αρέσει το μέρος» αναφέρει η Ορνθολογική.

«Η κοινή άλκα είναι στρουμπουλό, ασπρόμαυρο πουλί που θυμίζει πιγκουίνο. Είναι συγγενής της εξαφανισμένης πια μεγάλης άλκας (Pinguinus impennis), του πρώτου πτηνού που ονομάστηκε «πιγκουίνος». Στην πραγματικότητα δεν συγγένευε με τους πιγκουίνους, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν πολύ αργότερα στο νότιο ημισφαίριο και πήραν το όνομά της λόγω της επιφανειακής ομοιότητας.

Η κοινή άλκα κινδύνευσε κι αυτή με εξαφάνιση, χάρη όμως στα μέτρα προστασίας που εφαρμόστηκαν τον 20ο αιώνα ο πληθυσμός της αυξήθηκε σημαντικά.

Η κοινή άλκα τρέφεται κατά κύριο λόγο με ψάρια (αλλά δεν θα πει και όχι σε γαρίδες και άλλα καρκινοειδή) τα οποία πιάνει με πολύ δυναμικά μακροβούτια. Μάλιστα ό,τι πιάσει το καταπίνει ενώ βρίσκεται ακόμα σε κατάδυση, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να της κλέψουν το φαγητό γλάροι ή ληστόγλαροι.

Φωλιάζει σε αποικίες και η πλειοψηφία των πουλιών επιστρέφει στο ίδιο μέρος για συνεχόμενες χρονιές. Τα θηλυκά γεννούν ένα αβγό, σπανιότερα δύο, και τη φροντίδα του νεοσσού επωμίζονται και οι δύο γονείς.

Θα περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι το νεαρό πουλί να ενηλικιωθεί και να ξεκινήσει τη δική του οικογένεια. Ζει πολλά χρόνια, το μεγαλύτερο σε ηλικία ζώο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα ήταν 41 ετών.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 13:31

Σχετικά Άρθρα

  • Κυπαρισσία: Επιχείρηση Ηλείων αστυνομικών για όπλα σε σπίτι 45χρονου
    Κυπαρισσία: Επιχείρηση Ηλείων αστυνομικών για όπλα σε σπίτι 45χρονου

    Αναζητείται ο δράστης

    Σε χωριό της Κυπαρισσίας έφτασαν αστυνομικοί από την Ηλεία κατόπιν πληροφοριών που είχαν για κατοχή όπλων από 45χρονο.

    Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας με τη συνδρομή αστυνομικών της Ειδικής Ομάδας Ελέγχων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, μετέβησαν στο σπίτι του δράστη για έρευνα. Οι αστυνομικοί έψαξαν και βρήκαν μέσα στη μονάδα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένα πιστόλι με γεμιστήρα με 13 σφαίρες, μια θήκη πιστολιού και μια σιδερογροθιά.

    Ο δράστης που έχει ταυτοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, αναζητείται και σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων.

  • Μεσσηνία: Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας
    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας

    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες το πρωί στους ελαιώνες της Δ.Ε. Κυπαρισσίας και διαπίστωσε τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην ελαιοκαλλιέργεια η παρατεταμένη ανομβρία.

    Συνοδευόμενοι από προέδρους τοπικών κοινοτήτων και παραγωγούς οι υπεύθυνοι βρέθηκαν στους ελαιώνες της Κυπαρισσίας αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών κοινοτήτων. Ωστόσο αυτό που ανέφεραν είναι ότι θα κάνουν την εισήγησή τους στην υπηρεσία τους και αυτή με τη σειρά της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σχετικά με την επίσκεψη του κλιμακίου στην περιοχή η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά αναφέρει: «Ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των προέδρων των κοινοτήτων της Δ.Ε. Κυπαρισσίας για αποστολή κλιμακίου γεωπόνων για την καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή λόγω ξηρασίας και ανομβρίας.

    Εκπρόσωποι του επισκέφτηκαν τους ελαιώνες της περιοχής μας και διαπίστωσαν την εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το θεμέλιο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των αγροτών μας για αποζημιώσεις! Ο αγώνας μας συνεχίζεται…».

    Πηγή: Εleftheriaonline.grΕleftheriaonline.gr

  • Μεσσηνία: Συμπλοκή νεαρών στο λιμάνι Κυπαρισσίας - Δύο τραυματίες
    Μεσσηνία: Συμπλοκή νεαρών στο λιμάνι Κυπαρισσίας - Δύο τραυματίες

    Συμπλοκή μεταξύ νεαρών ατόμων με δύο ελαφρά τραυματίες σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο λιμάνι της Κυπαρισσίας.

    Το συμβάν έγινε λίγο μετά τις 11 το βράδυ, όταν νεαροί ηλικίας 19-20 ετών ελληνικής, αλβανικής και πακιστανικής καταγωγής ήρθαν στα χέρια.

    Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν να καταλήξουν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ένας Έλληνας και ένας Πακιστανός, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο. Επίσης συνελήφθη ένα άτομο πακιστανικής καταγωγής. Προανάκριση για το συμβάν διενεργείται από το Λιμενικό Τμήμα Κυπαρισσίας.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Μεσσηνία: Σεισμός 3,4 ρίχτερ στον κόλπο της Κυπαρισσίας
    Μεσσηνία: Σεισμός 3,4 ρίχτερ στον κόλπο της Κυπαρισσίας

    Το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στον κόλπο της Κυπαρισσίας υπολογίστηκε σε 25,7 χιλιόμετρα.

    Ένας σεισμός μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, τη Δευτέρα (16/9), στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε στις 15:28, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 21 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά των Φιλιατρών Μεσσηνίας, δηλαδή στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

    Ακόμα, το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στον κόλπο της Κυπαρισσίας υπολογίστηκε σε 25,7 χιλιόμετρα.

    Σεισμός στον κόλπο της Κυπαρισσίας καταγράφηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 16 Σεπτεμβρίου 2024

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κατρίνης: Από το Αθηνοκεντρικό Κράτος σε ένα νέο μοντέλο Περιφερειακής Ανάπτυξης
    Κατρίνης: Από το Αθηνοκεντρικό Κράτος σε ένα νέο μοντέλο Περιφερειακής Ανάπτυξης

    Μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία διαλόγου με τους πολίτες στην Κυπαρισσία, ο Μιχάλης Κατρίνης έστειλε το μήνυμα της επιστροφής της αξιοπιστίας στην πολιτική αλλά και τη μετάβαση από ένα Αθηνοκεντρικό Κράτος σε ένα μοντέλο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    Ο κ. Κατρίνης, μιλώντας με τους πολίτες της Κυπαρισσίας, επισήμανε ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης καταδεικνύεται με τον τρόπο που αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα και αναγκαία έργα υποδομής για την περιοχή, όπως είναι η κατασκευή του οδικού άξονα Πύργου-Καλό Νερό-Τσακώνα.

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση μοίρασε υποσχέσεις λίγο πριν τις εκλογές, έκανε και μία σύσκεψη ‘’για τα μάτια του κόσμου’’ και έκτοτε εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού και αναπτυξιακού έργου για την περιοχή.

    katrinis kupar omil 2

    «Το Αθηνοκεντρικό Κράτος, με τη συμπεριφορά του αλλά και τις επιλογές του, δε νοιάζεται για την ελληνική περιφέρεια.

    Ουσιαστικά, η ελληνική επαρχία έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της. Η έννοια της περιφερειακής ανάπτυξης είναι άγνωστη έως ανύπαρκτη για κάποιους.

    Αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει. Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης που θα δώσει νέα πνοή και ελπίδα στην ελληνική επαρχία.

    Παράλληλα ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε και στη διαρκή υποβάθμιση και τις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου της Κυπαρισσίας.

    katrinis kupar omil 3

    Στην επικοινωνία του με τους πολίτες, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

    «Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνδέονται με την προοπτική δημιουργίας μιας Μεγάλης Παράταξης και όχι με την αλλαγή Προέδρου σε ένα μικρομεσαίο κόμμα.

    Η Μεγάλη Παράταξη, το μεγάλο κόμμα εξουσίας, η ενότητα και η συσπείρωση όλων των δημιουργικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας είναι καθολική απαίτηση των πολιτών.

    Και ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για τη δημιουργία της Μεγάλης Παράταξης που θα απαλλάξει τη χώρα από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεσσηνία: Φωτιά στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας – Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα (video)
    Μεσσηνία: Φωτιά στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας – Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα (video)

    Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο πρώην ΧΑΔΑ του Δήμου Τριφυλίας στην περιοχή Αλιμάκι Κυπαρισσίας.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική κινητοποιήθηκαν 25 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 9ης ΕΜΟΔΕ, 8 οχήματα και 3 αεροσκάφη.

    Συνδρομή παρέχουν επίσης μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

    Δείτε βίντεο από τη φωτιά:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Μεσσηνία: Αλαλούμ στις απολογίες των κατηγορουμένων για τη δολοφονία στην Κυπαρισσία
    Μεσσηνία: Αλαλούμ στις απολογίες των κατηγορουμένων για τη δολοφονία στην Κυπαρισσία

    Τρεις κατηγορούμενοι, δύο διαφορετικές εκδοχές στις απολογίες τους, για την άγρια δολοφονία του 31χρονου Αλβανού εργάτη γης το Νοέμβριο του 2022 στην παραλία Καρτελά Κυπαρισσίας, που είχε συνταράξει την τοπική κοινωνία, και στη μέση το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας, που καλείται να βρει την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ.

    Η δίκη, που έχει ξεκινήσει από τις 12 του μήνα, συνεχίσθηκε την Πέμπτη με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων και την Παρασκευή με τις απολογίες των κατηγορουμένων, οι οποίες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον ακροατηρίου και αρκετών δικηγόρων – παρατηρητών.

    Κατηγορούμενοι είναι ένας 32χρονος Αλβανός και πρώην συγκάτοικος του θύματος, ένας 26χρονος Ρομά και μια 32χρονη Ελληνίδα, με τους δύο τελευταίους να τηρούν κοινή γραμμή στις απολογίες τους. Όλοι αντιμετωπίζουν τις βαριές κατηγορίες της: ανθρωποκτονίας με δόλο, τελεσθείσης από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ληστείας τελεσθείσης από κοινού με ιδιαίτερη σκληρότητα, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

    Το κίνητρό τους φέρεται να είναι οικονομικό, καθώς εκείνο το βράδυ όλοι μαζί βρέθηκαν σε μπαράκι της Κυπαρισσίας, με το θύμα – σύμφωνα με μαρτυρίες- να έχει πάνω του 12.000 ευρώ, αλλά όταν βρέθηκε νεκρός, τα χρήματα είχαν κάνει «φτερά».

    Η μία εκδοχή

    Στην απολογία του ο 32χρονος Αλβανός είπε ότι όλοι μαζί διασκέδαζαν σε μπαράκι της Κυπαρισσίας και περιέγραψε πώς συναντήθηκαν. Όπως ανέφερε, πρώτη φορά έβλεπε το συγκατηγορούμενό του Ρομά, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι κάτι ερωτικό «έπαιζε» με την 32χρονη κατηγορούμενη και τον 26χρονο. Αργά το βράδυ και αφού είχαν πιει αρκετά, η 32χρονη του ζήτησε (κι αφού είχε πάει στην παρέα τους και το θύμα) να τους πάει με το αυτοκίνητό του κάπου ερημικά μαζί με το 31χρονο, γιατί το θύμα δεν είχε χαρτιά για να πάνε σε ξενοδοχείο.

    Αυτός δέχτηκε, ενώ ζήτησε να πάει μαζί τους για βόλτα και ο 26χρονος Ρομά. Όταν έφτασαν στην παραλία Καρτελά, το ζευγάρι απομακρύνθηκε, ενώ αυτός και ο 26χρονος έμειναν στο αυτοκίνητο. Ανέφερε δε, ότι ο 26χρονος του είπε κάποια στιγμή ότι θα βγει για τσιγάρο και τον έχασε. Επίσης, υπέθεσε ότι βρήκε στη θέση που καθόταν ένα δοκάρι που είχε ο ίδιος από τη δουλειά του. Εν συνεχεία άκουσε φωνές και τότε πήγε στο σημείο που άκουσε τη φασαρία. Εκεί βρήκε τον ομοεθνή του στο έδαφος νεκρό, την κοπέλα να φωνάζει «γιατί» και τον Ρομά να του λέει πως «ό,τι έγινε, έγινε» και να του ζητά να χτυπήσει κι αυτός το θύμα με το ξύλο, για να μη μιλήσει κανείς για ό,τι συνέβη. Αυτός, συνέχισε, με την κοπέλα μετέφεραν μετά το θύμα στην άμμο, ενώ ο Ρομά τους μοίρασε τα χρήματα που είχε πάρει από τον 31χρονο. Περιέγραψε ακόμη κι όλα όσα έκαναν μέχρι να τους συλλάβει με την κοπέλα η Αστυνομία, ενώ τόνισε ότι τον έμπλεξαν και είναι «ένοχος χωρίς τη θέλησή του».

    Και η άλλη εκδοχή

    Από την πλευρά της, η κοπέλα είπε ότι παλιότερα είχε σχέση με τον πρώτο κατηγορούμενο, γι’ αυτό και «ό,τι λέει τώρα είναι από ζήλεια» λόγω της σχέσης της με τον 26χρονο Ρομά.

    Όπως περιέγραψε, έφυγαν και οι τέσσερις μαζί από το μαγαζί, αλλά ο πρώτος, αντί να τους πάει σπίτι, τράβηξε για αλλού. Υποστήριξε ότι ο 32χρονος καθόλη τη διαδρομή διαπληκτιζόταν με το θύμα στη γλώσσα τους. Στην παραλία βγήκαν από το αυτοκίνητο, ενώ αυτή με το Ρομά έμειναν μέσα. Έπειτα από λίγα λεπτά βγήκε και άκουσε φωνές, ενώ πηγαίνοντας πιο πέρα τους βρήκε να τσακώνονται. Ο 32χρονος την έδιωξε, γύρισε στο αυτοκίνητο και δεν είπε τίποτα στον 26χρονο, ενώ 20 λεπτά μετά γύρισε και ο 32χρονος, λέγοντάς της το θύμα θα γυρνούσε με κάποιους άλλους.

    Τα ίδια περιέγραψε και ο 26χρονος κατηγορούμενος, τονίζοντας ότι ήταν πολύ μεθυσμένος όταν έφυγαν από το μπαράκι, δεν καταλάβαινε πολλά πράγματα και δεν ήξερε πού τον πήγαν. Είπε πως όλα τα έχει κάνει μόνος του ο 32χρονος Αλβανός, ισχυριζόμενος πως τα λέει αυτά γιατί θέλει να τον καταστρέψει. Μάλιστα, σημείωσε πως, όταν θυμήθηκε ότι τον είδε επιστρέφοντας στο αυτοκίνητο να πετάει κάτι, το είπε στους αστυνομικούς, οι οποίοι έψαξαν στην περιοχή και βρήκαν το ξύλο με το οποίο είχε χτυπήσει το θύμα.

    Η δίκη θα συνεχισθεί σήμερα με την αγόρευση της εισαγγελέως.

    Πηγή: Τharrosnews.grΤharrosnews.gr

  • Στασιό Κυπαρισσίας: Έκλεψαν ηλικιωμένη, την κλείδωσαν μέσα και έφυγαν ανενόχλητοι
    Στασιό Κυπαρισσίας: Έκλεψαν ηλικιωμένη, την κλείδωσαν μέσα και έφυγαν ανενόχλητοι

    Οι Αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών

    Μια 90χρονη γυναίκα στο Στασιό Κυπαρισσίας έπεσε θύμα διαρρήξεων το βράδυ του Σαββάτου από άγνωστους δράστες, οι οποίοι κατόρθωσαν να τις αφαιρέσουν χρήματα από το σπίτι χωρίς να τους προσέξει.

    Οι δράστες κλείδωσαν την πόρτα της κουζίνας, όπου βρισκόταν η ηλικιωμένη, αφήνοντάς την εκεί, και αφού έκαναν άνω κάτω τα δωμάτια άρπαξαν ποσό χρημάτων ύψους 1.000 ευρώ. Η γυναίκα αντιλήφθηκε την κλοπή μόνο όταν οι δράστες είχαν ήδη αποχωρήσει και διαπίστωσε με έκπληξη ότι είχε μείνει κλειδωμένη στην κουζίνα. Η κλοπή έλαβε χώρα νωρίς , μεταξύ των ωρών 8 και 9.

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο