Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 22:58

Ενυδρεία: Εκατομμύρια ψάρια κινδυνεύουν από μία αλλαγή συνταγογράφησης φαρμάκων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μια ευρωπαϊκή νομοθετική αλλαγή για συνταγογράφηση φαρμάκων ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στα διακοσμητικά ψάρια. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους.

Το βλεφαριδοφόρο παράσιτο ιχθυοφθείριος είναι δύσκολα ορατό με γυμνό μάτι, αλλά ο μονοκύτταρος αυτός οργανισμός μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε ενυδρεία και υδατοκαλλιέργειες (στη φωτογραφία, επάνω, το ψάρι-ζέβρα, ιδανικό για ενυδρεία).

Η ασθένεια των λευκών κηλίδων

Το παράσιτο εγκαθίσταται στο δέρμα και τα βράγχια των ψαριών και προκαλεί την ασθένεια των λευκών κηλίδων, η οποία πάντως είναι ορατή εύκολα, σύμφωνα με την κτηνίατρο Σάντρα Λεχλάιτερ.

Το πρόβλημα όμως είναι μια νομοθετική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2027 φάρμακα κατά των ιών, των μυκήτων και των πρωτοζώων θα χορηγούνται μόνο με συνταγή. Επίσης τέτοια σκευάσματα θα χρειάζονται άδεια.

Επειδή τα φάρμακα για τα διακοσμητικά ψάρια είναι μια εξειδικευμένη αγορά, δεν συμφέρει η διαδικασία έγκρισης τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με την Σάντρα Λεχλάιτερ.

Οι μικρότερες εταιρείες, από την άλλη πλευρά, δεν θα μπορούσαν ν’ αντέξουν το κόστος εκατομμυρίων για δοκιμές και έγκριση του φαρμάκου.

Λίγοι κτηνίατροι, πολλές οι ανάγκες

Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν μόνο καμιά δεκαριά ειδικοί κτηνίατροι για ψάρια στη Γερμανία, με δικό τους ιατρείο και εξειδικευμένα εργαστήρια.

Η Σάντρα Λεχλάιτερ, για παράδειγμα, έχει το ιατρείο της στο Νόιενμπύργκ αλλά είναι αρκετές ημέρες την εβδομάδα καθοδόν σ’ όλη τη χώρα. Δηλώνει πως εξαιτίας του νέου νόμου θα υπάρξει σημαντικό κενό προσφοράς και πως όχι μόνο τίθεται σε κίνδυνο, αλλά θα είναι εντελώς αδύνατη η αντιμετώπιση πολλών περιστατικών.

Η ασθένεια των λευκών κηλίδων, για παράδειγμα, είναι πολύ συχνή και μέσα σε λίγες μέρες ένα μεγάλο μέρος των ψαριών θα μπορούσε να προσβληθεί και να πεθάνει μέσα σ’ ένα ενυδρείο, εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Η Βερένα Γιουνγκ-Σρερς από το τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Αννόβερου είναι ειδική κτηνίατρος για ψάρια. Οπως λέει, ασθένειες που προκαλούνται από παράσιτα είναι καθημερινό θέμα στις ώρες που δέχεται. Θεωρεί πολύ αμφιλεγόμεενη την αλλαγή του νόμου.

«Τα ψάρια, αν αρρωστήσουν, τότε πραγματικά θα πεθάνουν», λέει και διατυπώνει την ανησυχία ότι οι ιδιοκτήτες των ψαριών θ’ αποκτήσουν τα φάρμακα μ’ αμφίβολους τρόπους. Για τον λόγο αυτόν, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις ώστε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τουλάχιστον ορισμένα απ’ αυτά τα φάρμακα.

Στόχος η πιο προσεκτική χρήση των φαρμάκων

Ωστόσο, το ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας παραπέμπει σε οδηγία της ΕΕ, στην οποία και βασίζεται ο νέος νόμος περί κτηνιατρικών φαρμάκων.

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι τα κτηνιατρικά φάρμακα να χρησιμοποιούνται πιο προσεκτικά αφού υπάρχει αυξανόμενη αντίσταση σε τέτοια φάρμακα.

Τα ομοσπονδιακά υπουργεία γνωρίζουν τα προβλήματα και έχουν ήδη συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Γεωργίας.

Υπάρχουν όντως σκέψεις να εξαιρεθούν ορισμένα παρασκευάσματα. Σύμφωνα με τη Βερένα Γιουνγκ-Σρερς, οι αλλαγές αφορούν τα διακοσμητικά ψάρια.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο

Για τα βρώσιμα ψάρια υπάρχουν άλλες προδιαγραφές για τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και κυρίως εντελώς διαφορετικοί τρόποι ελέγχου των παρασίτων.

Για παράδειγμα, μπορεί να αυξηθεί η ροή του νερού σε μια τεχνητή λίμνη για πέστροφες, ώστε να ξεπλυθούν τα μικρόβια ή μπορεί να μπουν τα ψάρια σε διαφορετικές τεχνητές λίμνες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο. Το πρόβλημα αφορά τα φάρμακα και κυρίως τα αντιβιοτικά που μπαίνουν στα λύματα καταστρέφοντας το περιβάλλον και μολύνοντας τη διατροφική αλυσίδα.

Πηγή: Deutche Welle - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 19:07

Σχετικά Άρθρα

  • Viral το ατύχημα σε ενυδρείο: Φάλαινα αφόδευσε στο σόου και πιτσίλισε τον κόσμο (video)
    σε Viral
    Viral το ατύχημα σε ενυδρείο: Φάλαινα αφόδευσε στο σόου και πιτσίλισε τον κόσμο (video)

    Μια φάλαινα προκάλεσε ατύχημα κατά την διάρκεια σόου και το βίντεο έγινε viral.

    Ένα αστείο και ταυτόχρονα σιχαμερό περιστατικό σημειώθηκε σε θαλάσσιο πάρκο του Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ. Η στιγμή καταγράφηκε και το βίντεο έγινε γρήγορα viral.

    Πρωταγωνίστρια του περιστατικού μια τεράστια φάλαινα, η οποία κατά την διάρκεια του σόου της, αφόδευσε μέσα στην τεράστια δεξαμενή και στη συνέχεια κάνοντας μια εντυπωσιακή βουτιά πιτσίλισε το κοινό με το βρώμικο νερό.

    Όπως είπε ένας θεατής, «περιμέναμε να βραχούμε καθισμένοι τόσο κοντά, αλλά όχι έτσι. Μύριζε απαίσια και οι άνθρωποι είχαν κλείσει τη μύτη τους για να μην αναπνέουν».

    Πηγή: Gazzetta.gr

  • Μήνυμα Γεωργιάδη κατά της υπεσυνταγράφησης: Σταματήστε, θα σας πιάσουμε - Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ
    Μήνυμα Γεωργιάδη κατά της υπεσυνταγράφησης: Σταματήστε, θα σας πιάσουμε - Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ

    «Θερίζει» η παραβατικότητα στο σύστημα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ αφού έπειτα από ελέγχους που έκανε ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ βρέθηκαν εκατοντάδες γιατροί να συνταγογραφούν παρανόμως και κραυγαλέα φάρμακα εκτός κάθε λογικής.

    Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ

    Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε 10 ενδεικτικές κραυγαλέες περιπτώσεις παραβατικότητας στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Ενδεικτικά μία γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε στην 15χρονη κόρη της 3 διαφορετικές στατίνες (φάρμακο για τη χοληστερίνη) χωρίς φυσικά να μπορεί να το δικαιολογήσει.

    Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο ίδιος κάλεσε τη γιατρό για να τη ρωτήσει σχετικά και η οποία του δήλωσε ότι η κόρη της είχε μία σπάνια ασθένεια και «δεν θα ξανασυμβεί».

    Οι γιατροί που εντοπίσθηκαν να υπερσυνταγογραφούν αποκλείσθηκαν ήδη από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ στο σύστημα υγείας. Παράλληλα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα ελεγχθούν και φορολογικά.

    «Σταματήστε να υπερσυνταγογραφείτε θα σας πιάσουμε» διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε 100 νέες περιπτώσεις ιατρών που έκαναν υπερβολική συνταγογράφηση και όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους που έγιναν μέσα στους πρώτους 8 μήνες φέτος έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή.

    Πράγμα που σημαίνει κατά τον υπουργό Υγείας ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσότητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα γίνει αναδρομικός έλεγχος ενώ εκτίμησε ότι είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που συνταγογραφούνται ετησίως στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται.

    Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας δήλωσε εμφατικά ότι δεν έχει διάθεση να τιμωρήσει κανέναν αλλά επιθυμεί να μπει μια τάξη στο χώρο αυτό ώστε οι γιατροί να μην χρησιμοποιούν με αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

    Οι 10 πιο κραυγαλέες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν:

    • Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1621 τεμάχια στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
    • Παθολόγος στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, έγραψε 705 διαφορετικά σκευάσματα και 1818 τεμάχια στον άνδρα τις δύο κόρες και τον εαυτό της. «Την πήρα ο ίδιος καθώς είχε γράψει στην κόρη της 15 ετών 3 διαφορετικές στατίνες. Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
    • Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα έγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια
    • Γιατρός έγραψε 258 διαφορετικά σκευάσματα συνολικά 704 τεμάχια που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή ασθενούς
    • Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του και συνολικά εκτελέστηκαν 686 τεμάχια
    • Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκευάσματα και 1350 τεμάχια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο
    • Ψυχίατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων
    • Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 1060 τεμάχια από αντιφλεγμονώδη
    • Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1500 τεμάχια
    • Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Φάρμακα: Το νέο μέτωπο Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο – Οι πιέσεις, η έλλειψη μέτρων και ελέγχων
    Φάρμακα: Το νέο μέτωπο Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο – Οι πιέσεις, η έλλειψη μέτρων και ελέγχων

    Ανάμεσα σε συμπληγάδες περνά τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς έχει πλέον ανοίξει για τα καλά νέο μέτωπο με την αγορά του φαρμάκου.

    Η πολιτική υγείας στον τομέα του φαρμάκου που ακολουθείται από την κυβέρνηση, έχει οδηγήσει τις περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες να βρίσκονται απέναντι από το υπουργείο υγείας, καθώς για πρώτη φορά καλούνται να καλύψουν με δικά τους έξοδα 8 στα 10 φάρμακα που σήμερα χορηγούνται στα δημόσια νοσοκομεία.

    Η στρεβλή αυτή πολιτική φαρμάκου που ακολουθείται, απέχει πολύ από τη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου για ανάπτυξη αλλά και περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας.

    Αυτό είναι και το επιχείρημα των εκπροσώπων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων καθώς επισημαίνουν ότι με τις επιβαρύνσεις που δέχονται οι οποίες αγγίζουν πλέον το 83% των συνολικών τους εσόδων, δεν μπορούν να προγραμματίσουν επιχειρηματικά την επόμενη ημέρα

    Ωστόσο αυτό το συνονθύλευμα πολιτικών αποφάσεων με τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις, οδηγεί ενίοτε και στη μη εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας. Κάτι που βέβαια θα βλάψει τους Έλληνες ασθενείς οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες οι οποίες κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η περιορισμένη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια

    Αιτία αυτής της στρεβλής πολιτικής που ακολουθείται στο φάρμακο είναι εκτός των άλλων και η περιορισμένη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια, καθώς τα κονδύλια που διαθέτει η πολιτεία για τα φάρμακα δεν έχουν αυξηθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κινείται στα 2,145 δις ευρώ, ποσό που υπολείπεται πολύ από τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στη χώρα.

    Όλα αυτά την ώρα που κάθε χρόνο παράγονται και προστίθενται νέες καινοτόμες θεραπείες στο «καλάθι» των φαρμακευτικών επιλογών, οι οποίες προσφέρουν περισσότερα χρόνια ζωής στους ασθενείς, αλλά δεν καλύπτονται οικονομικά από την πολιτεία αφού η δαπάνη παραμένει ίδια.

    Ταυτόχρονα η έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων που να θέτουν κάποια όρια αλλά και κανόνες στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, επιβαρύνουν την κατάσταση καθώς ανεξέλεγκτα συνεχίζεται η συνταγογράφηση προς κάθε κατεύθυνση.

    Η στρεβλή εικόνα στην αγορά του φαρμάκου

    Παράλληλα η έλλειψη ελέγχων αλλά και επεξεργασίας των στατιστικών δεδομένων που υπάρχουν σήμερα για τις χρόνιες ασθένειες, φαίνεται ότι συμβάλλουν στο να συνεχίζεται η στρεβλή αυτή εικόνα στην αγορά του φαρμάκου.

    Και όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία εάν στο τέλος δεν κινδύνευαν οι ασθενείς - ειδικά με χρόνια και σοβαρά νοσήματα - να βρεθούν χωρίς τις νέες καινοτόμες θεραπείες που διατίθενται στον υπόλοιπο πλανήτη.

    Άλλωστε οι φαρμακευτικές εταιρείες που καλούνται σήμερα να καλύψουν το 83% τις φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομειακά Φάρμακα, εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιούν ότι οι μητρικές τους εταιρείες θα τους απαγορεύουν στο μέλλον να εισάγουν στη χώρα μας όλες τις νέες θεραπείες.

    Υπό το πρίσμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις που να φέρουν εξορθολογισμό της φαρμακευτικής πολιτικής, ώστε οι Έλληνες ασθενείς να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που πραγματικά έχουν ανάγκη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ηλεία: Άφαντα στα ράφια των φαρμακείων δεκάδες ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες
    Ηλεία: Άφαντα στα ράφια των φαρμακείων δεκάδες ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες

    Οι τιμές αυξήθηκαν οι ελλείψεις παραμένουν - Σπ. Λιβαδάς: « Ασθενείς διακόπτουν ή αλλάζουν θεραπεία».

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σε φαύλο κύκλο εξελίσσεται το θέμα της έλλειψης φαρμάκων και στην Ηλεία. Από τη μια «σώθηκαν» τα φτηνά φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων με την πρόσφατη αύξηση των τιμών τους, από την άλλη παρατηρούνται ξανά αυτή την εποχή σοβαρές ελλείψεις σε ακριβά φάρμακα για δεκάδες ασθένειες που έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς είτε να διακόπτουν είτε να αλλάζουν την θεραπεία τους. Ο λόγος; Η αλόγιστη, όπως χαρακτηρίζεται από τους φαρμακοποιούς, εξαγωγή των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες της χώρας μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι έλληνες ασθενείς.

    Leivadas Sp

    «Το πρόβλημα των ελλείψεων δεν παρατηρείται στα λεγόμενα φτηνά φάρμακα που αυξήθηκαν πρόσφατα, αλλά σε ακριβά τα οποία δεν έχουν υποκατάστατο, δηλαδή κάποιο γενόσημο» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Σπύρος Λιβαδάς. Φάρμακα που προορίζονται για εκατοντάδες σοβαρές ασθένειες, όπως αναπνευστικό, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιολογικές παθήσεις, αντιπηκτικά, νευρολογικές ασθένειες κ.α. βρίσκονται σε σημαντική έλλειψη αναγκάζοντας πολλούς ασθενείς ακόμη και να διακόψουν τη θεραπεία τους. «Υπάρχουν ασθενείς που δεν παίρνουν τα φάρμακά τους, πρέπει να περιμένουν μερικές ημέρες για να τους βρούμε ένα κουτί, και φτάνουν σε σημείο να διακόπτουν ή να αλλάζουν τις θεραπείες τους».

    Γίνεται κατάχρηση εξαγωγών

    Μείζον πρόβλημα, όπως σημειώνει ο κ. Λιβαδάς οι εξαγωγές μεγάλης ποσότητας από τις φαρμακαποθήκες. «Δυστυχώς, τα φάρμακα με το που εισάγονται στη χώρα μας, εξάγονται μαζικά με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις. Οι εξαγωγές ναι μεν είναι νόμιμες, αλλά γίνεται κατάχρηση και δεν καλύπτονται οι ανάγκες των ελλήνων ασθενών για τους οποίους γίνεται η εισαγωγή των φαρμάκων. Υποτίθεται ότι θα πρέπει να εξάγεται μόνο το πλεόνασμα» τονίζει ο κ. Λιβαδάς και υποστηρίζει ότι η διακοπή των εξαγωγών, έστω για ένα χρονικό διάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. «Για μας το ιδανικό θα ήταν να σταματήσει κάθε εξαγωγή φαρμάκου, αλλά υπάρχει η νομοθεσία από την Ε.Ε. την οποία επικαλούνται όσοι κάνουν εξαγωγές. Το υπουργείο όμως έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει κάποιες εξαγωγές για φάρμακα απολύτως αναγκαία».

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/EyeEm

  • Τρόφιμα: Ελαιόλαδο, ψάρια και δημητριακά οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων τον Αύγουστο
    Τρόφιμα: Ελαιόλαδο, ψάρια και δημητριακά οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων τον Αύγουστο

    Στο 2,8% αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων με το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα δημητριακά για πρωινό να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αυξήσεων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

    Το ελαιόλαδο συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων, με αύξηση της τάξεως του 49,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Σημειώνεται πάντως ότι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος του 2024) το ελαιόλαδο εμφανίζει μικρή αποκλιμάκωση της τάξεως του 1,2%. Οι τιμές στα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 11,3% μέσα σε έναν χρόνο και στα δημητριακά για πρωινό κατά 11,2%. Ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9% κατέγραψε η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων», κατά 5% αυξήθηκαν τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί, κατά 4,8% η κατηγορία «ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά» και κατά 3,1% τα νωπά λαχανικά. Αυξήσεις 1,4% κατέγραψαν οι τιμές στα κρέατα και στα επεξεργασμένα/διατηρημένα λαχανικά.

    Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, οι σημαντικότερες ανατιμήσεις στα είδη διατροφής παρατηρούνται κυρίως σε προϊόντα όπου οι τιμές των πρώτων υλών συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Σε ποια τρόφιμα υποχώρησαν οι τιμές

    Στον αντίποδα, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, μείωση της τάξεως του - 6,6% καταγράφηκε σε πίτσες και πίτες, - 4,5% στις πατάτες και - 3,3% στα κατεψυγμένα λαχανικά. Κατά -2,6% έπεσαν οι τιμές στην κατηγορία «λοιπά τρόφιμα» και κατά -2% σε γαλακτοκομικά και αυγά.

    elstat-2.jpg
    Η πορεία των τιμών από μήνα σε μήνα

    Στη σύγκριση των τιμών μεταξύ Αυγούστου και Ιουλίου, οι κυριότερες αυξήσεις σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν στα νωπά λαχανικά (2,8%), στα νωπά ψάρια (1,4%), στα νωπά φρούτα (1,2%) και στα τυριά (1,1%). Από την άλλη πλευρά, τις σημαντικότερες μειώσεις μέσα σε έναν μήνα, εμφάνισαν το γιαούρτι κατά 2,8%, τα πουλερικά κατά 1,3%, το ελαιόλαδο κατά 1,2% και τα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά κατά 0,7%

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ψάρια - κλιματικοί πρόσφυγες λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του νερού
    Ψάρια - κλιματικοί πρόσφυγες λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του νερού

    Ο καθηγητής αλιευτικής βιολογίας Daniel Pauly μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κλιματική κρίση και υπεραλίευση αλλάζουν το μέγεθος των ψαριών, με αποτέλεσμα να μικραίνουν και πολλά είδη να γίνονται μέχρι και «κλιματικοί πρόσφυγες» αναζητώντας θερμοκρασίες νερού, όπου μπορούν να επιβιώσουν.

    Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκανε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής στο University of British Columbia του Καναδά και επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Daniel Pauly (Ντάνιελ Πόλι), ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος επιστήμονας όλων των εποχών στο αντικείμενο της θαλάσσιας αλιευτικής βιολογίας. Ήταν, μάλιστα, από τους πρώτους επιστήμονες που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικοσυστημικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Προσκεκλημένος από το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του ΑΠΘ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη καθώς ήταν ο επίσημος ομιλητής στο 22ο Ετήσιο Συμπόσιο της FishBase, με τίτλο «Fishes in changing ecosystems», που διοργάνωσε το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

    Σύμφωνα με τον κ. Pauly, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες σε όλο τον κόσμο παραμένει η υπεραλίευση αλλά και η κλιματική αλλαγή, με τη θέρμανση των ωκεανών που επηρεάζει τα οικοσυστήματα. «Με την αύξηση της θερμοκρασίας στις θάλασσες, το νερό κρατάει λιγότερο οξυγόνο μέσα του και την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη θερμοκρασία του νερού απαιτεί και περισσότερο οξυγόνο γιατί ο μεταβολισμός των ψαριών και των άλλων οργανισμών που αναπνέουν με βράγχια είναι μεγαλύτερος. Τα ψάρια ουσιαστικά πιέζονται επειδή το νερό κρατάει λιγότερο οξυγόνο, αλλά αυτά χρειάζονται περισσότερο σε ζεστότερα νερά. Είναι, δηλαδή, σαν ζώα μέσα σε μια πυρκαγιά και δεν μπορούν να αναπνεύσουν», εξηγεί ο καθηγητής.

    Απόρροια της κατάστασης που δημιουργείται από την αύξηση της θερμοκρασίας στο νερό -συνεχίζει ο κ. Pauly- είναι τα ψάρια να παραμένουν πιο μικρά έτσι ώστε τα βράγχια τους, να μπορούν να τους παρέχουν το οξυγόνο που χρειάζονται σε πιο θερμά νερά όπου, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει λιγότερο οξυγόνο.

    «Ουσιαστικά υπάρχουν δύο αντίθετες δυνάμεις που πιέζουν τα ψάρια καθώς θέλουν περισσότερο οξυγόνο σε θερμότερα νερά, αλλά το νερό κρατά πλέον μέσα του λιγότερο οξυγόνο κι αυτό έχει αντίκτυπο στο μέγεθός τους. Το οξυγόνο πρέπει να περάσει μέσα από τα βράγχια για να τροφοδοτήσει όλο το σώμα του ψαριού, κάτι που είναι πιο εύκολο στα μικρά ψάρια, που σε σχέση με το μέγεθός τους, η επιφάνεια των βραγχίων είναι μεγαλύτερη αναλογικά. Στα μεγάλα ψάρια υπάρχει μικρότερη επιφάνεια βραγχίων αναλογικά με το μέγεθός τους, οπότε έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να αναπνεύσουν. Φοβόμαστε, λοιπόν, ότι αν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, με συνέπεια την υπερθέρμανση, θα χάσουμε σιγά σιγά τα μεγάλα ψάρια».

    Ψάρια - κλιματικοί πρόσφυγες

    Καθώς το νερό θερμαίνεται, πολλά θαλάσσια είδη για να βρουν χαμηλότερη θερμοκρασία, πηγαίνουν προς τον βορρά, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, όπου έρχονται ψάρια από την Ισπανία. «Αυτό όμως δεν συμβαίνει παντού. Στη Μεσόγειο, για παράδειγμα, όπου έχουμε γεωγραφικό εμπόδιο προς τον βορρά, έρχονται ξενικά είδη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Στον Ατλαντικό έχουμε κάποια είδη που μπορεί να γίνουν “κλιματικοί πρόσφυγες”, αναζητώντας πιο δροσερά νερά προς τον βορρά αλλά στη Μεσόγειο “κλιματικοί πρόσφυγες” μπορεί να είναι τα ξενικά είδη, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο». Εξηγώντας περαιτέρω την κατάσταση, η συνεργάτιδα του κ. Pauly, Δρ βιολογίας Ντόνα Δημαρχοπούλου, η οποία βοήθησε, στη διάρκεια της συνέντευξης, στο επιστημονικό κομμάτι της μετάφρασης, σημείωσε ότι ουσιαστικά τα ψάρια, από τον Ατλαντικό πηγαίνουν βόρεια, από το Μαρόκο προς την Πορτογαλία και την Αγγλία. «Στη Μεσόγειο όμως πού να πάνε; Σε αυτή την περίπτωση, είτε πηγαίνουν σε βαθύτερα νερά, είτε μειώνονται οι πληθυσμοί τους. “Κλιματικοί πρόσφυγες” είναι στη Μεσόγειο τα ξενικά είδη που εισβάλλουν από τη Διώρυγα του Σουέζ, μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται εις βάρος των τοπικών ειδών, δημιουργώντας και προβλήματα στους ψαράδες».

    Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Pauly, μπορεί να αναστραφεί κυρίως με τον περιορισμό της υπεραλίευσης. «Η θάλασσα είναι πολύ υπομονετική και γενναιόδωρη μ’ εμάς. Αν σταματήσουμε την υπεραλίευση θα επιτύχουμε μεγαλύτερη ποικιλότητα και γονιδιακή δεξαμενή ώστε να έχουμε διαφορετικές ανταποκρίσεις και συμπεριφορές στις συνθήκες που αλλάζουν στο περιβάλλον» καταλήγει.

    Ο Δρ Daniel Pauly, ο οποίος είναι Γάλλος και Καναδός, σπούδασε αλιευτική επιστήμη στη Γερμανία και πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στις τροπικές περιοχές, ιδίως στις Φιλιππίνες. Είναι καθηγητής Αλιείας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, Βανκούβερ/Καναδάς, όπου διευθύνει το έργο Sea Around Us, που αρχικά χρηματοδοτήθηκε από το Pew Charitable Trusts και από το 2014 από διάφορα ιδρύματα, και είναι αφιερωμένο σε μελέτη, τεκμηρίωση και μετριασμό των επιπτώσεων της αλιείας στα θαλάσσια οικοσυστήματα του κόσμου. Έχει συγγράψει περισσότερες από 1000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περίπου 20 βιβλία που πραγματεύονται τη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών και τη διαχείριση των πληθυσμών τους. Με βάση τα ποσοτικά στοιχεία είναι ο πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στις κατηγορίες «Θαλάσσια οικοσυστήματα» και «Αλιεία». Είναι ιδρυτής της FISHBASΕ, της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας και βάσης δεδομένων για τα ψάρια, δημιουργός σημαντικών εργαλείων μαθηματικής μοντελοποίησης για τα υδατικά οικοσυστήματα και πατέρας πολλών σημαντικών θεωρητικών συλλήψεων/εννοιών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • H υπερθέρμανση των θαλασσών αλλάζει τη «συμπεριφορά» των ψαριών
    H υπερθέρμανση των θαλασσών αλλάζει τη «συμπεριφορά» των ψαριών

    Πολλά είδη ψαριών να μετακινούνται από τις τροπικές περιοχές προς τους πόλους - Διεθνές συμπόσιο στο ΑΠΘ

    Η κλιματική κρίση και η υπερθέρμανση των θαλασσών αναγκάζει πολλά είδη ψαριών να μετακινούνται από τις τροπικές περιοχές προς τους πόλους, γεγονός που αλλάζει τη σύνθεση των αλιευμάτων στις υποτροπικές, εύκρατες και υποπολικές περιοχές. Τη διαπίστωση αυτή κάνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας ΑΠΘ, καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, Αθανάσιος Τσίκληρας, με αφορμή το 22ο Ετήσιο Συμπόσιο της FishBase, με τίτλο «Fishes in changing ecosystems», το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Ιχθυολογίας και ξεκινάει σήμερα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.
    Σύμφωνα με τον κ. Τσίκληρα, κλασικό παράδειγμα της μετακίνησης των ψαριών, λόγω της υπερθέρμανσης, είναι τα είδη που έρχονται από τη Λεβαντίνη, όπως ο λαγοκέφαλος, το λεοντόψαρο και ο γερμανός, τα οποία αυξάνονται και εξαπλώνονται με την άνοδο της θερμοκρασίας. Στο νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα έχουν ήδη συνηθίσει να βλέπουν αυτά τα είδη -σύμφωνα με τον καθηγητή- κάτι που ίσως θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, αν είχαμε διασφαλίσει υψηλότερη βιομάζα των ενδημικών ψαριών, οπότε η είσοδος των ξενικών ειδών θα ήταν δυσκολότερη.
    «Αν είχαμε διασφαλίσει πιο υγιές οικοσύστημα στο Αιγαίο, καταπολεμώντας την υπεραλίευση, θα είχαμε λιγότερα ξενικά είδη και λιγότερα προβλήματα που σχετίζονται με ανισορροπία του οικοσυστήματος», λέει ο κ. Τσίκληρας. «Σκεφτείτε επίσης», συνεχίζει, «ότι πριν από 10 χρόνια, ο γαύρος έφτασε ξανά στη βόρεια θάλασσα και στη Βαλτική, όπου είχαν να τον δουν 50 χρόνια, γιατί οι κλιματικές συνθήκες ευνόησαν την εξάπλωσή του σε εκείνα τα μέρη».
    Η εναρκτήρια ομιλία του Συμποσίου θα δοθεί από τον καθηγητή στο University of British Columbia του Καναδά και επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Daniel Pauly. Ο Daniel Pauly έχει συγγράψει περισσότερες από 1000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περίπου 20 βιβλία που πραγματεύονται τη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών και τη διαχείριση των πληθυσμών τους, ενώ ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικοσυστημικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αυτοψία Λέκκα στον Βόλο: «Η ταφή των ψαριών δεν είμαι σίγουρος πως είναι ασφαλής διαδικασία»
    Αυτοψία Λέκκα στον Βόλο: «Η ταφή των ψαριών δεν είμαι σίγουρος πως είναι ασφαλής διαδικασία»

    Την ώρα που το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην υπόθεση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό και η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στη δημόσια υγεία.

    Ήδη από χθες, σε χώρο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, που διαμορφώθηκε για την υγειονομική ταφή των νεκρών ψαριών έφτασαν 70 φορτηγά και σήμερα συνεχίζεται η επιχείρηση. Το «παρών» δίνει και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ανέφερε στον OPEN «δεν είναι σίγουρος ότι η ταφή των νεκρών ψαριών είναι ασφαλής διαδικασία».

    «Υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός»

    Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας σχετικά: «Ο Ιανός και ο Ντάνιελ αποτελούν την τεκμηρίωση της κλιματικής κρίσης. Υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός, πως επέδρασε το γεωπεριβάλλον στο βιοπεριβάλλον στην θανάτωση των ψαριών. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που υπάρχουν συνολικά στην περιοχή, στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, στο υπέδαφος είναι θέματα που τα αποτιμούμε. Δεν είναι εύκολο να βγάλουμε συμπεράσματα. Είναι ένα πολύ σύνθετο σύστημα, το οποίο συγκροτεί μια συνθετότητα σε όλες τις κατηγορίες των επιπτώσεων και των καταστροφών».

    Οι επιφυλάξεις Λέκκα

    Ο κ. Λέκκας παράλληλα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον χώρο που επιλέχθηκε να γίνει η υγειονομική ταφή, επισημαίνοντας πως για να εγκριθεί μία τοποθεσία και να θεωρηθεί κατάλληλη πρέπει να τηρούνται 32 όροι και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτό συμβαίνει.

    «Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είμαι απολύτως σίγουρος πως είναι ασφαλής. Δεν ξέρω αν ο χώρος πληροί τις 32 προϋποθέσεις υγειονομικής ταφής. Το 1993 είχαν 32 όροι. Στη συνέχεια με βάση αυτούς τους όρους κάναμε την αποκατάσταση 3.000 χωματερών σε όλη την χώρα. Ο συγκεκριμένος χώρος δεν ξέρω αν είναι κατάλληλος. Αυτό πρέπει να το διερευνήσουμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα χαρακτήρισε την καύση «το άριστο μέτρο» για τέτοιες περιπτώσεις, σημειώνοντας πως σε επείγουσες διαδικασίες σαν τη συγκεκριμένη γίνονται και λάθη.

    «Τα θέματα είναι επείγοντα και για αυτό και γίνονται και λάθη. Θα έπρεπε να υπάρχει η αναγνώριση του χώρου. Κυρίως είναι το γεωπεριβάλλον, αν υπάρχει κίνδυνος ρευστοποίησης ή κινητοποίησης μετά από σεισμική δόνηση κ.α. Η καύση είναι το άριστο μέτρο, αλλά μπορεί να υπήρχαν κι άλλες δυνατότητες. Ο χρόνος είναι πιεστικός. Πρέπει να δω τη σύνθεση των απορριμμάτων για να ξέρω τι γίνεται» τόνισε σχετικά.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch