Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε 12 χώρες της Ευρώπης το 2022, ενώ σύμφωνα έρευνα η Γηραιά Ήπειρος βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι στην Ιστορία της.
Πιο συγκεκριμένα, στις 12 από τις 27 Ευρωπαϊκές χώρες που ανέλυσε ο «Guardian» καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ για τουλάχιστον έναν μήνα του, ενώ και στις 12 χώρες τα προηγούμενα ρεκόρ ξεπεράστηκαν κατά 1,9 βαθμούς Κέλσιου.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), η μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας σημειώθηκε στην Ευρώπη τους μήνες του καλοκαιριού αλλά και τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.
Στην Αυστρία η μέση θερμοκρασία τον Οκτώβρη ήταν υψηλότερη κατά 3.3 βαθμούς Κέλσιου σε σχέση με τον μέσο όρο των θερμοκρασιών που καταγράφονταν τον ίδιο μήνα από 1991 μέχρι 2020. Τον ίδιο μήνα τη Γαλλία και στη Σλοβενία καταγράφηκαν, επίσης διαφορές στη θερμοκρασία που ξεπερνούσαν κατά 3 βαθμούς Κελσίου τα προηγούμενα έτη.
Στην Ελλάδα όπως και την Κροατία ο Δεκέμβρης ήταν κατά 3 βαθμούς Κέλσιου θερμότερος. Το παρακάτω γράφημα που δημοσιεύει ο Guardian είναι αποκαλυπτικό για τις θερμοκρασίες ρεκόρ.
Θερμοκρασίες ρεκόρ σε 12 χώρες της Ευρώπης
Η μέση θερμοκρασία στην Ιταλία ήταν υψηλότερη σχεδόν για ολόκληρο το 2022, με εξαίρεση τρεις μήνες. Η χώρα σημείωσε τη μεγαλύτερες θερμοκρασιακές ανωμαλίες τον Μάιο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, η Βόρεια και η Δυτική Ευρώπη βίωσαν παρατεταμένους και έντονους καύσωνες.
Μεγάλο μέρος της ηπείρου αντιμετώπισε ξηρασία, ενώ οι εκπομπές από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων 15 ετών.
Το πέμπτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022 ήταν το πέμπτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν συνολικά τα οκτώ θερμότερα που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με το Copernicus. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2022 ήταν κατά 1,2C υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία κατά την περίοδο αναφοράς 1850-1900.
Η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλο τον κόσμο. Οι συνθήκες του ωκεάνιου φαινομένου La Nina προκάλεσαν χαμηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή του Ειρηνικού, με αποτέλεσμα η Αυστραλία και η Νότια Αμερική να έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες το 2022.
Ωστόσο, οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλότερες στο βόρειο ημισφαίριο, ιδίως στην Αρκτική και την Ευρώπη. Μάλιστα, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αυξάνονται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και τέσσερις φορές ταχύτερα στην Αρκτική.
Το Copernicus δήλωσε ότι τμήματα της δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής Ασίας και της Κίνας, της Νέας Ζηλανδίας, της βορειοδυτικής Αφρικής και του Κέρατος της Αφρικής είχαν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι θερμοκρασίες ήταν επίσης πάνω από 2C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 σε τμήματα της βόρειας κεντρικής Σιβηρίας και κατά μήκος της Ανταρκτικής χερσονήσου.
H Samantha Burgess από τον οργανισμό δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς Κέλσιου από τον προβιομηχανικό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο όριο των 1,5 βαθμών Κέλσιου που προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού».
«Κάθε κλάσμα έχει σημασία. Όσο θερμότερο γίνεται το παγκόσμιο κλίμα, τόσο περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουμε. Είναι πιο έντονα, είναι πιο συχνά, και αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και τους οικοτόπους», τόνισε.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Angelo Carconi