Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 22:58

Παγκόσμια ανησυχία για τον «παγετώνα της αποκάλυψης»: Εάν λιώσει θα φέρει την καταστροφή του πλανήτη

Γράφτηκε από

Ένα κομμάτι πάγου στο μέγεθος της Φλόριντα, που ονομάζεται παγετώνας Thwaites επιπλέει στο δυτικό τμήμα της Ανταρκτικής. Ένα δεύτερο όνομα που του δίνουν είναι ο «παγετώνας της ημέρας της κρίσης» επειδή αν λιώσει, θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Νέα έρευνα έδειξε ότι ο «παγετώνας της αποκάλυψης» ενδέχεται να βρίσκεται στα όριά του, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σε δύο εργασίες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature την Τετάρτη, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ζεστό νερό έχει εισχωρήσει στις ρωγμές και τις σχισμές του παγετώνα, αποδυναμώνοντας τη δομική του ακεραιότητα καθώς ο παγετώνας λεπταίνει και απειλώντας τη θέση του ως φυσικό φράγμα μεταξύ του ωκεανού και των τρομερών γειτονικών παγοπλακών του Thwaites. Εάν ο Thwaites διαλυθεί, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από ένα μέτρο - αρκετά για να βυθίσει τμήματα παράκτιων πόλεων παγκοσμίως, από το Τόκιο έως το Ντουμπάι και το Μαϊάμι, γράφει η Fast Company.

Αλλά αν οι πάγοι που περιβάλλουν τους Thwaites πέσουν επίσης, σε ένα είδος ντόμινο, θα μπορούσε να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά άλλα καταστροφικά 10 πόδια.

Η συμπεριφορά των παγετώνων παρατηρείται συνήθως από ψηλά με δορυφορική τεχνολογία, αλλά ξεκινώντας στα τέλη του 2019, μια ομάδα Αμερικανών και Βρετανών ερευνητών από τη Διεθνή Συνεργασία για τον Παγετώνα Thwaites χρησιμοποίησε ένα τρυπάνι με ζεστό νερό για να σφυρηλατήσει μια τρύπα σχεδόν 2.000 πόδια βαθιά μέσα στον πάγο, και στη συνέχεια έστειλε κάτω έναν καταρράκτη από υδρόβια ρομπότ για να κολυμπήσουν κάτω από την κάτω κοιλότητα της λεγόμενης παγοκρηπίδας -ένα κρίσιμο αυτο-οχυρωματικό χαρακτηριστικό του Thwaites που προεξέχει στην επιφάνεια του ωκεανού.

New results give an unexpected view of melting under #ThwaitesGlacier, one of the fastest-changing areas in Antarctica.

Our scientists say melting isn’t even or as fast as feared – but is still rapid in cracks and crevasses.

🗞️👇https://t.co/Le9YojI856 pic.twitter.com/koK1WDlfES

— International Thwaites Glacier Collaboration (@GlacierThwaites) February 15, 2023

Ένα από τα ρομπότ, ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα που μοιάζει με τορπίλη και ονομάστηκε Icefin, εντόπισε γιγαντιαίες σχισμές στην παγοκρηπίδα, οι οποίες κοίλωναν από το ζεστό νερό. Σε άλλα σημεία, ο πάγος διαβρωνόταν υπό διαφορετικές γωνίες από την ορμή του ωκεανού, σχηματίζοντας «αναβαθμίδες" σε σχήμα σκάλας. Όλα αυτά συνέβαλαν σε έναν κατακερματισμένο, συρρικνούμενο παγετώνα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πλέον πιο εύθραυστος από ποτέ.

Στην ανελέητη πορεία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο παγετώνας Thwaites υπήρξε ένα είδος εξαίρεσης. Και ενώ η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι ο Thwaites λιώνει με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, δεν είναι ακριβώς καλά νέα: Αντίθετα, το εύρημα είναι απλώς ότι η υποχώρηση του παγετώνα -ο οποίος έχει χάσει 9 μίλια πάγου από τα τέλη της δεκαετίας του 1990- δεν προέρχεται μόνο από το λιώσιμο, αλλά και από τη θραύση. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουμε ακόμη εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια μέχρι την πλήρη καταστροφή του Thwaites, αλλά άλλοι προβλέπουν ότι θα μπορούσε να είναι μόλις 5 χρόνια.

Πηγή: Εthnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 20:17

Σχετικά Άρθρα

  • Η Ανταρκτική πρασινίζει επικίνδυνα – 12 τ.χλμ έχουν καλυφθεί από φυτά
    Η Ανταρκτική πρασινίζει επικίνδυνα – 12 τ.χλμ έχουν καλυφθεί από φυτά

    Η φυτοκάλυψη σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Ανταρκτικής έχει υπερδεκαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η κλιματική κρίση θερμαίνει την παγωμένη ήπειρο.

    Ανάλυση δορυφορικών δεδομένων διαπίστωσε ότι υπήρχε λιγότερο από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο βλάστησης το 1986, αλλά μέχρι το 2021 σχεδόν 12 τ.χλμ. είχαν καλυφθεί από φυτά, κυρίως βρύα. Μια εξάπλωση που έχει επιταχυνθεί από το 2016, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

    Η ανάπτυξη της βλάστησης σε μια ήπειρο που κυριαρχείται από πάγο και γυμνούς βράχους είναι ένα σημάδι ότι η εμβέλεια της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έχει φτάσει στην Ανταρκτική, η οποία μάλιστα θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι αυτή η εξάπλωση θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για ξένα χωροκατακτητικά είδη στο παρθένο οικοσύστημα της Ανταρκτικής, αναφέρει ο Guardian.

    «Το τοπίο της Ανταρκτικής εξακολουθεί να κυριαρχείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από χιόνι, πάγο και βράχο, ενώ μόνο ένα μικρό κλάσμα αποικίζεται από φυτική ζωή», δήλωσε ο Δρ. Τόμας Ρόλαντ, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, συν-επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.

    «Αλλά αυτό το μικροσκοπικό κλάσμα έχει αυξηθεί δραματικά, δείχνοντας ότι ακόμη και αυτή η τεράστια και απομονωμένη ερημιά επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή που προκαλεί o άνθρωπος».

    Ο Ρόλαντ προειδοποίησε ότι η μελλοντική θέρμανση, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι να σταματήσουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούσε να επιφέρει «θεμελιώδεις αλλαγές στη βιολογία και το τοπίο αυτής της εικονικής και ευάλωτης περιοχής».

    Επιταχύνεται από το λιώσιμο των πάγων

    Η επιτάχυνση της εξάπλωσης των βρύων από το 2016 συμπίπτει με την έναρξη της σημαντικής μείωσης της έκτασης των θαλάσσιων πάγων γύρω από την Ανταρκτική. Οι θερμότερες ανοικτές θάλασσες μπορεί να οδηγούν σε υγρότερες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών, δήλωσαν οι ερευνητές. Τα βρύα μπορούν να αποικίσουν γυμνούς βράχους και να δημιουργήσουν τα θεμέλια των εδαφών που, μαζί με τις ηπιότερες συνθήκες, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάπτυξη άλλων φυτών.

    Ο Δρ. Όλι Μπάρτλετ από το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ, επίσης συν-επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Το χώμα στην Ανταρκτική είναι ως επί το πλείστον φτωχό ή ανύπαρκτο, αλλά αυτή η αύξηση της φυτικής ζωής θα προσθέσει οργανική ύλη και θα διευκολύνει τον σχηματισμό χώματος. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο άφιξης χωροκατακτητικών ειδών, που ενδεχομένως μεταφέρονται από οικοτουρίστες, επιστήμονες ή άλλους επισκέπτες στην ήπειρο».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Alberto Valdes

  • Ο παγετώνας Μαρμολάντα στους Δολομίτες της Ιταλίας θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2040
    Ο παγετώνας Μαρμολάντα στους Δολομίτες της Ιταλίας θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2040

    Ο παγετώνας Μαρμολάντα, ο μεγαλύτερος και πιο εμβληματικός των Δολομιτών, θα μπορούσε να λιώσει εντελώς μέχρι το 2040 λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, δήλωσαν οι ειδικοί.

    Ιταλοί επιστήμονες που παρακολουθούν τους παγετώνες και τις επιπτώσεις της έκτακτης κλιματικής κατάστασης και οι οποίοι συμμετείχαν σε εκστρατεία που ξεκίνησε η περιβαλλοντική ομάδα Legambiente και η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Άλπεων (CIPRA), με την επιστημονική συνεργασία της Ιταλικής Επιτροπής Παγετώνων, δήλωσαν ότι ο παγετώνας Μαρμολάντα χάνει 7 έως 10 εκατοστά βάθος ανά ημέρα.

    Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εξαφανιστεί 700 στρέμματα της επιφάνειάς του, έκταση που αντιστοιχεί σε 98 γήπεδα ποδοσφαίρου.

    Από την έναρξη των επιστημονικών μετρήσεων το 1888, ο παγετώνας Μαρμολάντα έχει υποχωρήσει κατά 1.200 μέτρα, σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκστρατείας.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, οι επιπτώσεις της κλιματικής έκτακτης ανάγκης είναι ορατές σε όλους τους Δολομίτες, οι οποίοι έχουν βιώσει χειμερινές ξηρασίες με πολύ λίγες χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την περιοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκαλεί το γρήγορο λιώσιμο των παγετώνων.

    Φονικές κατολισθήσεις και χιονοστιβάδες

    Ο Φόρνι, ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες κοιλάδας της Ιταλίας, έχει υποχωρήσει κατά 800 μέτρα μέσα στα τελευταία 30 χρόνια και κατά 2 χιλιόμετρα τον τελευταίο αιώνα. Το καλοκαίρι του 1987, ο φύλακας ενός καταφυγίου που με θέα προς τον Φόρνι, είδε τεράστια κομμάτια πάγου να πέφτουν από τον παγετώνα εν μέσω καταιγίδων, δημιουργώντας τελικά μια κατολίσθηση που σκότωσε 43 άτομα.

    Το 2022, η κατάρρευση ενός παγετώνα στο όρος Μαρμολάντα, η οποία δημιούργησε μια κατολίσθηση πάγου, βράχων και χιονιού, σκότωσε 11 άτομα.

    Πτώματα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

    Από το λιώσιμο του παγετώνα, στην περιοχή έχουν αναδυθεί τόνοι απορριμμάτων κάθε είδους, αλλά και άριστα διατηρημένα όπλα, έλκηθρα, επιστολές, ημερολόγια και πτώματα των στρατιωτών που πολέμησαν στον αποκαλούμενο Λευκό Πόλεμο, τις μάχες στις Άλπεις της Λομβαρδίας και στους Δολομίτες κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

    «Οι Άλπεις είναι ένας θεμελιώδης τόπος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά γίνονται όλο και πιο εύθραυστες λόγω της εξελισσόμενης κλιματικής έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Vanda Bonardo της Legambiente, πρόεδρος της CIPRA. «Ο παγετώνας της Μαρμολάντα είναι ένα σημαντικό παράδειγμα».

    Ο γενικός διευθυντής της Legambiente, Giorgio Zampetti, ζήτησε την εφαρμογή πολιτικών μετριασμού, όπως «ένα αποτελεσματικό εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική κρίση, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες περιοχές, όπως τα ψηλά βουνά».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDREA SOLERO

  • Το λιώσιμο των πάγων μπορεί να προκαλέσει μεγα-τσουνάμι - Τι φοβούνται οι επιστήμονες
    Το λιώσιμο των πάγων μπορεί να προκαλέσει μεγα-τσουνάμι - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

    Κατολισθήσεις σε παγετώνες που λιώνουν στη Γροιλανδία έχουν συνδεθεί με τσουνάμι που φτάνουν ακόμη και τα 200 μέτρα σε ύψος.

    Πριν από λίγο λιγότερο από ένα χρόνο, η ανατολική ακτή της Γροιλανδίας επλήγη από ένα μεγα-τσουνάμι. Το κύμα είχε ύψος 200 μέτρα, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 40 διώροφα λεωφορεία, προκλήθηκε από από μια μεγάλη κατολίσθηση και εισήλθε στο φιόρδ Dickson. Το φιόρδ είναι ακατοίκητο και κανείς δεν τραυματίστηκε, αν και μια στρατιωτική βάση καταστράφηκε.

    Μικρότερα γεγονότα έχουν παρατηρηθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, όπως η κατολίσθηση στο φιόρδ Karrat της δυτικής Γροιλανδίας το 2017, η οποία προκάλεσε τσουνάμι που πλημμύρισε το χωριό Nuugaatsiaq, καταστρέφοντας 11 σπίτια και σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους (δείτε το στο παρακάτω βίντεο).

    Η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων που σχετίζονται με το περσινό περιστατικό στο φιόρδ Dickson, αποκάλυψε ότι το τσουνάμι ακολουθήθηκε από ένα στάσιμο κύμα, το οποίο συνέχισε να κυλάει μπρος-πίσω μέσα στο στενό φιόρδ για πολλές ημέρες, αναφέρει ο Guardian.

    Μόνιμο κύμα για μία εβδομάδα

    Η Angela Carrillo Ponce από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες στο Πότσνταμ, ανέλυσε τα σεισμικά δεδομένα που καταγράφηκαν σε σταθμούς παρακολούθησης σεισμών σε απόσταση άνω των 5.000 χιλιομέτρων, και διαπίστωσε ότι τα σήματα παρέμεναν πολύ καιρό μετά το συμβάν της κατολίσθησης της 16ης Σεπτεμβρίου 2023.

    Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και υπολογιστικά μοντέλα, η Ponce και οι συνάδελφοί της μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία ενός μόνιμου κύματος ύψους περίπου 1 μέτρου, το οποίο πηγαινοερχόταν στο φιόρδ για για περισσότερο από μία εβδομάδα.

    Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό The Seismic Record, προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων και του μόνιμου πάγου της Γροιλανδίας, αυξάνοντας την πιθανότητα κατολισθήσεων και επακόλουθων μεγα-τσουνάμι.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Για καταστροφικές επιπτώσεις μιλούν οι επιστήμονες από το λιώσιμο των πάγων – Τι φοβούνται περισσότερο
    Για καταστροφικές επιπτώσεις μιλούν οι επιστήμονες από το λιώσιμο των πάγων – Τι φοβούνται περισσότερο

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων και του μόνιμου πάγου της Γροιλανδίας, αυξάνοντας την πιθανότητα για καταστροφικές επιπτώσεις

    Οι γεωεπιστήμονες που μελετούν το κύμα ύψους 200 μέτρων που έπληξε πέρυσι τις ακτές της Γροιλανδίας προειδοποιούν για δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις.

    Αυτό που φοβούνται περισσότερο, καθώς το λιώσιμο των παγετώνων οδηγεί σε κατολισθήσεις, είναι ένα μέγα τσουνάμι, σύμφωνα με τον Guardian.

    Πριν από λίγο λιγότερο από ένα χρόνο, η ανατολική ακτή της Γροιλανδίας χτυπήθηκε από ένα μέγα τσουνάμι. Το τσουνάμι που προκλήθηκε από μια μεγάλη κατολίσθηση που εισήλθε στο ακατοίκητο φιόρδ Ντίκσον, είχε ύψος 200 μέτρα – ισοδύναμο με περισσότερα από 40 διώροφα λεωφορεία.

    Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε, αν και μια στρατιωτική βάση καταστράφηκε. Τώρα η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων που σχετίζονται με το γεγονός αποκάλυψε ότι το τσουνάμι ακολουθήθηκε από ένα στάσιμο κύμα, το οποίο συνέχισε να κυλάει μπρος-πίσω μέσα στο στενό φιόρδ για πολλές ημέρες.

    Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

    Η Angela Carrillo Ponce από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες στο Πότσνταμ, ανέλυσε τα σεισμικά δεδομένα, που καταγράφηκαν σε σταθμούς παρακολούθησης σεισμών σε απόσταση άνω των 5.000 χιλιομέτρων (3.000 μιλίων) και διαπίστωσε ότι τα σήματα παρέμεναν πολύ καιρό μετά το συμβάν της κατολίσθησης της 16ης Σεπτεμβρίου 2023.

    Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και υπολογιστικά μοντέλα, η Ponce και οι συνάδελφοί της μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία ενός στάσιμου κύματος ύψους περίπου 1 μέτρου, το οποίο διήρκεσε για περισσότερο από μία εβδομάδα.

    Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο The Seismic Record, προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων και του μόνιμου πάγου της Γροιλανδίας, αυξάνοντας την πιθανότητα κατολισθήσεων και επακόλουθων όπως το μέγα τσουνάμι.

    Μικρότερα γεγονότα έχουν παρατηρηθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, όπως η χιονοστιβάδα βράχων στο φιόρδ Karrat της δυτικής Γροιλανδίας το 2017, η οποία προκάλεσε τσουνάμι που πλημμύρισε το χωριό Nuugaatsiaq, καταστρέφοντας 11 σπίτια και σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

    Πηγή: In.gr
  • Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος των επιστημόνων από το λιώσιμο των πάγων
    Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος των επιστημόνων από το λιώσιμο των πάγων

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων και του μόνιμου πάγου της Γροιλανδίας, αυξάνοντας την πιθανότητα για καταστροφικές επιπτώσεις

    Οι γεωεπιστήμονες που μελετούν το κύμα ύψους 200 μέτρων που έπληξε πέρυσι τις ακτές της Γροιλανδίας προειδοποιούν για δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις.

    Αυτό που φοβούνται περισσότερο, καθώς το λιώσιμο των παγετώνων οδηγεί σε κατολισθήσεις, είναι ένα μέγα τσουνάμι, σύμφωνα με τον Guardian.

    Πριν από λίγο λιγότερο από ένα χρόνο, η ανατολική ακτή της Γροιλανδίας χτυπήθηκε από ένα μέγα τσουνάμι. Το τσουνάμι που προκλήθηκε από μια μεγάλη κατολίσθηση που εισήλθε στο ακατοίκητο φιόρδ Ντίκσον, είχε ύψος 200 μέτρα – ισοδύναμο με περισσότερα από 40 διώροφα λεωφορεία.

    Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε, αν και μια στρατιωτική βάση καταστράφηκε. Τώρα η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων που σχετίζονται με το γεγονός αποκάλυψε ότι το τσουνάμι ακολουθήθηκε από ένα στάσιμο κύμα, το οποίο συνέχισε να κυλάει μπρος-πίσω μέσα στο στενό φιόρδ για πολλές ημέρες.

    Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

    Η Angela Carrillo Ponce από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες στο Πότσνταμ, ανέλυσε τα σεισμικά δεδομένα, που καταγράφηκαν σε σταθμούς παρακολούθησης σεισμών σε απόσταση άνω των 5.000 χιλιομέτρων (3.000 μιλίων) και διαπίστωσε ότι τα σήματα παρέμεναν πολύ καιρό μετά το συμβάν της κατολίσθησης της 16ης Σεπτεμβρίου 2023.

    Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και υπολογιστικά μοντέλα, η Ponce και οι συνάδελφοί της μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία ενός στάσιμου κύματος ύψους περίπου 1 μέτρου, το οποίο διήρκεσε για περισσότερο από μία εβδομάδα.

    Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο The Seismic Record, προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων και του μόνιμου πάγου της Γροιλανδίας, αυξάνοντας την πιθανότητα κατολισθήσεων και επακόλουθων όπως το μέγα τσουνάμι.

    Μικρότερα γεγονότα έχουν παρατηρηθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, όπως η χιονοστιβάδα βράχων στο φιόρδ Karrat της δυτικής Γροιλανδίας το 2017, η οποία προκάλεσε τσουνάμι που πλημμύρισε το χωριό Nuugaatsiaq, καταστρέφοντας 11 σπίτια και σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

    Πηγή: in.gr

  • Κλιματική κρίση: Δυο φωτογραφίες με διαφορά 15 ετών δείχνουν πόσο γρήγορα ζεσταίνεται ο πλανήτης
    Κλιματική κρίση: Δυο φωτογραφίες με διαφορά 15 ετών δείχνουν πόσο γρήγορα ζεσταίνεται ο πλανήτης

    Την ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι παγετώνες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη θέλησε να δείξει ένας χρήστης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης δημοσιεύοντας δυο φωτογραφίες του ίδιου και της συζύγου του από το ίδιο σημείο των ελβετικών Άλπεων με διαφορά 15χρόνων.

    Ο Duncan Porter, προγραμματιστής από το Μπρίστολ, δημοσίευσε φωτογραφίες από τον παγετώνα του Ροδανού τον Αύγουστο του 2009 και τον Αύγουστο του 2024. Ο πάγος και το χιόνι που γέμιζε το φόντο έχει συρρικνωθεί τόσο που πια το βουνό είναι γυμνό ενώ τη θέση του παγετώνα έχει πάρει μια λίμνη.

    «Δεν θα πω ψέματα, με έκανε να κλάψω», έγραψε ο Porter σε μια viral ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X το βράδυ της Κυριακής.

    Porter και η σύζυγός του είχαν τραβήξει την αρχική φωτογραφία από το μπαλκονάκι ενός ξενοδοχείου. Δεκαπέντε χρόνια μετά ανυπομονώντας να επιστρέψουν στα βουνά και να δουν μαζί με τις έφηβες κόρες τους Maisie και Emily τον παγετώνα, έκαναν ένα ταξίδι με τροχόσπιτο στην Ευρώπη.

    «Αλλά προφανώς οι συνθήκες αυτής της φωτογραφίας ήταν τελείως διαφορετικές» δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian ο Porter.

    Θερμότερος κατά 1,3 Κελσίου ο πλανήτης

    Η ρύπανση του άνθρακα που απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,3C από την προβιομηχανική εποχή. Στην Ευρώπη, η οποία έχει θερμανθεί δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, τα θερμότερα καλοκαίρια ανάγκασαν τους ανθρώπους στις ορεινές περιοχές να δουν τους παγετώνες που κινούνται αργά να λιώνουν μπροστά στα μάτια τους.

    Η Ελβετία έχει χάσει το ένα τρίτο του όγκου των παγετώνων της από το 2000, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, και το 10% έχει εξαφανιστεί μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.

    «Πολλοί άνθρωποι, όταν βλέπουν κάτι τέτοιο, αισθάνονται αρκετά αβοήθητοι», δήλωσε ο Porter, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής μιας τοπικής ομάδας δράσης για το κλίμα στη νοτιοδυτική Αγγλία. «Αλλά από την εμπειρία μου, υπάρχουν τεράστια πράγματα που μπορούν να κάνουν».

    «Ήταν ένας πολύ εντυπωσιακός παγετώνας»

    Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) διαπίστωσε ότι – στο χειρότερο σενάριο για την παγκόσμια θέρμανση – «σχεδόν όλη η μάζα των παγετώνων» θα εξαφανιστεί τους επόμενους αιώνες στα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, την κεντρική Ευρώπη, τον Καύκασο, τον δυτικό Καναδά και τις ΗΠΑ, τη βόρεια Ασία, τη Σκανδιναβία και τη Νέα Ζηλανδία.

    Ο παγετώνας του Ροδανού τα πήγε καλύτερα από ορισμένους άλλους στην Ελβετία, αλλά έχει συρρικνωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο στη μιάμιση δεκαετία που μεσολάβησε μεταξύ των δύο φωτογραφιών του Porter.

    «Ήταν ένας πολύ εντυπωσιακός παγετώνας», δήλωσε η Sonia Seneviratne, Ελβετή κλιματολόγος η οποία επισκέφθηκε τον παγετώνα ως έφηβη. «Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις αυτές τις φωτογραφίες, επειδή βλέπεις πόσο μεγάλες ήταν οι αλλαγές».

    Οι χρήστες του X αντέδρασαν με θυμό και λύπη στην ανάρτηση του Porter, η οποία έχει προβληθεί 3 εκατομμύρια φορές, απηχώντας την αγωνία του ζευγαριού.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 2.000 χρόνια λαμβάνει χώρα στην Ανταρκτική
    Ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 2.000 χρόνια λαμβάνει χώρα στην Ανταρκτική

    Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ανταρκτική είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 2000 χρόνια.

    Το λιώσιμο των πάγων - που είναι 10 φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου - στην Ανταρκτική είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 2.000 χρόνια, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το σύνολο των κλιματικών δεδομένων CMIP6 για να εξετάσουν την εκτεταμένη απώλεια θαλάσσιου πάγου που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ανταρκτική. Με τον κίνδυνο να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, οι επιστήμονες κρουούν τον κώδωνα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Το 2023, ο πάγος της Ανταρκτικής συρρικνώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αν και ο θαλάσσιος πάγος αυξανόταν σταθερά μέχρι το 2015.

    Χρησιμοποιώντας το σύνολο δεδομένων, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 18 διαφορετικά κλιματικά μοντέλα για να κατανοήσει την αιτία μιας τόσο απότομης μείωσης των θαλάσσιων πάγων.

    Η επικεφαλής συγγραφέας Ρέιτσελ Ντάιμοντ εξήγησε ότι ενώ η εξαιρετικά χαμηλή στάθμη των θαλάσσιων πάγων το 2023 έγινε πιο πιθανή λόγω της κλιματικής αλλαγής, εξακολουθεί να θεωρείται πολύ σπάνια σύμφωνα με τα μοντέλα.

    Η ίδια αναφέρει: «Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτό το μεγάλο σύνολο κλιματικών μοντέλων για να διαπιστωθεί πόσο απίθανο ήταν στην πραγματικότητα να έχουμε τόσο χαμηλούς θαλάσσιους πάγους το 2023. Έχουμε μόνο σαράντα πέντε χρόνια δορυφορικών μετρήσεων των θαλάσσιων πάγων, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αξιολόγηση των αλλαγών στην έκταση των θαλάσσιων πάγων.

    Σύμφωνα με τα μοντέλα, το ρεκόρ της ελάχιστης έκτασης των θαλάσσιων πάγων θα ήταν ένα γεγονός που θα συνέβαινε μία φορά στα 2000 χρόνια χωρίς την κλιματική αλλαγή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τα μοντέλα για να εξετάσουν πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να ανακάμψει ο θαλάσσιος πάγος. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και μετά από είκοσι χρόνια δεν επιστρέφει όλος ο θαλάσσιος πάγος γύρω από την Ανταρκτική.

    Πηγή: Gazzetta.gr
  • Επιστήμονες προσπαθούν να… ξαναπαγώσουν την Αρκτική
    Επιστήμονες προσπαθούν να… ξαναπαγώσουν την Αρκτική

    Προκειμένου να σώσουν τους πάγους της Αρκτικής από το λιώσιμο εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ορισμένοι επιστήμονες σχεδιάζουν να… χακάρουν το κλίμα ολόκληρης της περιοχής.

    Και από τη στιγμή που δεν μπορούν να βάλουν ολόκληρο τον Βόρειο Πόλο σε μια απροσμέτρητα μεγάλη βαθιά κατάψυξη, όπως σχολιάζει το Futurism.com, στρέφονται σε μια σειρά από έργα – μερικά από τα οποία έχουν ήδη αναληφθεί – για την ψύξη της περιοχής μέσω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός.

    Ένα πείραμα περιλαμβάνει την άντληση νερού στην επιφάνεια, όπου θα παγώσει για να σχηματίσει ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από το χιόνι της Αρκτικής. Σε ένα άλλο οι επιστήμονες διασκορπίζουν αντανακλαστικές γυάλινες χάντρες πάνω στο χιόνι για να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου.

    Όλα αυτά είναι μορφές γεωμηχανικής, τεχνικές για τη διαμόρφωση ορισμένων πτυχών του περιβάλλοντος προκειμένου να αντισταθμιστεί η ζημιά από την κλιματική αλλαγή. Το γεγονός ότι σκεφτόμαστε σοβαρά αυτά τα πειράματα σημαίνει ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες μετριασμού της υπερθέρμανσης δεν αρκούν· πέρυσι ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ για την Αρκτική.

    Στο παραπάνω βίντεο της Wall Street Journal, μια ολλανδική start-up με την ονομασία Arctic Reflections παρουσιάζει τις λεπτομέρειες του δικού της πειράματος: άντληση θαλασσινού νερού πάνω από «στρατηγικά επιλεγμένες τοποθεσίες σε όλη την Αρκτική Θάλασσα» για την «αποκατάσταση του πάγου της Αρκτικής ως ασπίδα κατά της θερμότητας με την ενίσχυση του πάγου κατά τον χειμώνα».

    «Ο ολλανδικός τρόπος κατασκευής παγοδρομίων για μαραθώνιους πατινάζ στον πάγο αποτέλεσε έμπνευση για εμάς», δήλωσε στη WSJ ο διευθύνων σύμβουλος της Arctic Reflections, Fonger Ypma.

    Ο Ypma αναφερόταν στους Ολλανδούς IJsmeesters, οι οποίοι πλημμυρίζουν χωράφια για να φτιάξουν παγοδρόμια. Η βασική ιδέα είναι ότι μπορεί να μπει ένα κάλυμμα προστατευτικού πάγου που θα πυκνώσει και θα διατηρήσει την Αρκτική λίγο περισσότερο μέχρι άλλες τεχνολογίες να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    «Ο πάγος μπορεί να ξαναγίνει αναγεννητικός», δήλωσε ο Ypma.

    Ακόμη και αν πετύχει, ωστόσο, ουσιαστικά θα είναι σαν προσωρινό τσιρότο στην πληγή, καθώς η ανθρωπότητα χρειάζεται πολύ πιο σαρωτικές περιβαλλοντικές αλλαγές.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ