Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 14:03

Οι μέλισσες ως δείκτης υγείας των κατοίκων των πόλεων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι μέλισσες είναι πηγή πληροφοριών για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων

Οι μέλισσες θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων, στις οποίες αναζητούν τροφή, και άρα στοιχεία τόσο για την υγεία των κυψελών όσο και για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environmental Microbiome».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Χέναφ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τη δυνατότητα των μελισσών να βοηθήσουν στη συλλογή δειγμάτων μικροοργανισμών στις πόλεις, καθώς αναζητούν τροφή καθημερινά στα αστικά περιβάλλοντα γύρω από τις κυψέλες τους. Μελέτησαν τρεις κυψέλες στη Νέα Υόρκη και βρήκαν ποικίλες γενετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών. Μεταγενέστερα δείγματα υπολειμμάτων κυψέλης στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, τη Βενετία και το Τόκιο υποδήλωσαν ότι κάθε τοποθεσία έχει μια μοναδική γενετική υπογραφή. Επίσης, τα ευρήματα κατέδειξαν ότι η ανάλυση των θραυσμάτων κυψελών μπορεί να δώσει πληροφορίες για την αξιολόγηση της υγείας τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι επί του παρόντος τα ευρήματα είναι πολύ προκαταρκτικά για να υποδηλώσουν ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική μέθοδο παρακολούθησης των ανθρώπινων ασθενειών.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 13:42

Σχετικά Άρθρα

  • Το Μικροβίωμα και ο ύπνος: Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου
    Το Μικροβίωμα και ο ύπνος: Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου

    Φανταστείτε ότι είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, έτοιμοι για την αγκαλιά του Μορφέα, αλλά το μυαλό σας τρέχει, το σώμα σας είναι ανήσυχο, και η γλυκιά ανακούφιση του ύπνου φαίνεται να μην έρχεται ποτέ. Σωστά καταλάβατε—το μικροβίωμα του εντέρου, τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα, παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ποιότητα και διάρκεια του ύπνου από όσο ίσως νομίζετε.

    Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έως τη ρύθμιση της διάθεσης, το μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία, και ένας από τους τρόπους που βοηθά είναι και η επίδρασή του στην ποιότητα του ύπνου. Αλλά πώς ακριβώς αυτό το μικρο-οικοσύστημα επηρεάζει κάτι φαινομενικά άσχετο όπως ο ύπνος; Ας δούμε τη συναρπαστική σύνδεση εντέρου-ύπνου και ας ανακαλύψουμε μερικά πρακτικά βήματα για την βελτίωση του ύπνου μέσω της φροντίδας του μικροβιώματος.

    Ο άξονας εντέρου - εγκεφάλου: Ο καλύτερος φίλος του ύπνου

    Σε πρώτη ματιά, το έντερο και ο εγκέφαλος μπορεί να φαίνονται σαν μακρινά ξαδέρφια και όχι σαν στενά συνδεδεμένα όργανα. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτή η αλληλεπίδραση ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου—ένα δίκτυο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, που υποστηρίζεται από νεύρα, ορμόνες και βιοχημικούς νευροδιαβιβαστές.

    Μέσω αυτού του άξονα, η κατάσταση του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλοί από τους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, όπως η μελατονίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, παράγονται και στο έντερο! Σχεδόν το 90% της σεροτονίνης του σώματός, ενός βασικού πρόδρομου της μελατονίνης (της "ορμόνης του ύπνου"), παράγεται στο έντερο από το μικροβίωμά . Αυτό σημαίνει ότι αν η υγεία του εντέρου είναι εκτός ισορροπίας, ο ύπνος μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά.

    Ευ-βίωση

    Μελέτες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλία συνδέεται με καλύτερο ύπνο. Άτομα με πλούσιο μικροβίωμα τείνουν να κοιμούνται περισσότερο, να έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου και να ξυπνούν λιγότερο συχνά τη νύχτα. Ένα βασικό μέτρο, η ποικιλότητα Shannon, που μετριέται στα τεστ μικροβιώματος, δείχνει την ισχυρότερη σύνδεση με την αποτελεσματικότητα ύπνου, υποδεικνύοντας πως η ισορροπημένη μικροβιακή χλωρίδα συμβάλλει σε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

    Συγκεκριμένα βακτήρια, ειδικά από το φύλο Bacteroidetes, έχουν ισχυρή σύνδεση με την υγεία του ύπνου. Αυτά τα βακτήρια συνδέονται με λιγότερες διαταραχές ύπνου και καλύτερες γνωστικές λειτουργίες, όπως η δημιουργική σκέψη. Αυτό υπογραμμίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου, της ανοσολογικής ρύθμισης και της εγκεφαλικής λειτουργίας στην επιρροή του ύπνου.

    Κορτιζόλη και Φλεγμονή

    Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τον ύπνο είναι μέσω της ρύθμισης της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Όταν το μικροβίωμα του εντέρου βρίσκεται σε κατάσταση δυσβίωσης (ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου), μπορεί να προκαλέσει χρόνια χαμηλής έντασης φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους ή να προκαλέσουν ανήσυχο ύπνο, καθώς το σώμα δυσκολεύεται να χαλαρώσει.

    Κιρκάδιοι Ρυθμοί

    Το μικροβίωμα ακολουθεί επίσης τους δικούς του κιρκάδιους ρυθμούς, κάτι που σημαίνει ότι η σύνθεση του μικροβιώματος αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Όπως το σώμα έχει φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης, έτσι και το μικροβίωμα ακολουθεί τον δικό του ρυθμό. Έρευνες δείχνουν ότι η διαταραχή αυτού του ρυθμού—λόγω, για παράδειγμα, του jet lag, της νυχτερινής εργασίας, ή ακανόνιστων μοτίβων πρόσληψης τροφής—μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και να οδηγήσει ακόμη και σε μεταβολικά προβλήματα, όπως η αύξηση βάρους και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

    Προβλήματα του Εντέρου; Πιθανόν να Χάνετε Ύπνο

    Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή η πεπτική δυσφορία επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Οι πεπτικές διαταραχές, είτε είναι χρόνιες είτε οξείες, συχνά οδηγούν σε κατακερματισμένο ή κακής ποιότητας ύπνο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο: η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την υγεία του εντέρου, γεγονός που διαταράσσει ακόμη περισσότερο τον ύπνο.

    Πώς να Βελτιώσετε την Υγεία του Εντέρου για Καλύτερο Ύπνο

    1. Τροφή για το Μικροβίωμα

    Το είδος και η ποιότητα της τροφής έχει άμεσο αντίκτυπο στα βακτήρια του εντέρου. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ζυμωμένες τροφές και πρεβιοτικά μπορεί να αυξήσει την ποικιλία των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, υποστηρίζοντας την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που βοηθούν στον ύπνο.

    • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής άλεσης τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου.
    • Ζυμωμένες τροφές: Γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο και κιμτσί περιέχουν προβιοτικά που τρέφουν ένα υγιές μικροβίωμα.
    • Τροφές σπιτικές φτιαγμένες με φροντίδα που καταναλώνονται με καλή συντροφιά γύρω από το τραπέζι.

    2. Διαχείριση Στρες

    Το χρόνιο άγχος μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης και φλεγμονής, επηρεάζοντας αρνητικά τον ύπνο. Η ενσωμάτωση τεχνικών διαχείρισης άγχους όπως η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, το άκουσμα αγαπημένης χαλαρωτικής μουσικής, ο διαλογισμός, η γιόγκα ή η επαφή με τη φύση, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης και να βελτιώσουν τόσο την υγεία του εντέρου όσο και την ποιότητα του ύπνου.

    3. Ρουτίνα Ύπνου

    Όπως η υγεία του εντέρου επηρεάζει τον ύπνο, τα μοτίβα του ύπνου μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μικροβίωμά. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει την ποικιλία των μικροβίων. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ για να διατηρείτε το μικροβίωμά ισορροπημένο. Η δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτών των υγιών μοτίβων. Αυτό μεταφράζεται σε αποφυγή γευμάτων αργά :2-3 ώρες πριν τον ύπνο, αποφυγή έκθεσης σε ηλεκτρονικές συσκευές εως και 1 ώρα πριν και καθαρό δροσερό δωμάτιο χωρίς φως.

    4. Ενυδάτωση

    Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην απομάκρυνση των αποβλήτων. Το να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος και να βελτιώσει τον ύπνο σας.

    5. Περιορισμός Αλκοόλ και Ζάχαρης

    Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου και να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά πριν τον ύπνο, και μειώστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

    Συμπέρασμα

    Η υγεία του εντέρου δεν αφορά μόνο την πέψη. Το μικροβίωμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου, επηρεάζοντας τη ρύθμιση της σεροτονίνης και της μελατονίνης, τον έλεγχο του στρες και την ανοσολογική απόκριση. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα συμβάλλει σε έναν πιο ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

    Για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, η φροντίδα του μικροβιώματος μας απαιτεί συνδυασμό από σωστή διατροφή, μείωση του άγχους, καλή ενυδάτωση και υγιεινές συνήθειες ύπνου. Αυτές οι μικρές αλλαγές ενισχύουν την ευεξία μας και δημιουργούν μια πιο ισορροπημένη ζωή.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει
    Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει

    Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά και αυτό εντοπίζεται σχεδόν σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης των τελευταίων ετών. Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη.

    Η ακρίβεια έχει εδραιωθεί ως η μείζονα ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, γίνεται αντιληπτή όχι πλέον ως «εισαγόμενο» πρόβλημα αλλά ως ζήτημα δομικού χαρακτήρα, που επιτείνει το αίσθημα της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας σε μια εποχή επάλληλων κρίσεων.

    Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από τις 10 έως τις 16 Οκτωβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1007 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω.

    Στην πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης για το ζήτημα της ακρίβειας και του κόστους ζωής, της Metron Analysis, που παρουσίασαν στην ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας, οι Στράτος Φαναράς και Γιάννης Μπαλαμπανίδης, παρουσιάζονται οι πολλαπλές πτυχές της οικονομικής ζωής, που σχετίζονται με την αντιλαμβανόμενη αύξηση του κόστους ζωής σε βασικά αγαθά όπως η ενέργεια, η στέγαση, αλλά και υγεία, παιδεία, αναψυχή.

    «Αγκάθι» οι καθημερινές δαπάνες

    Στο ερώτημα αν η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 75% απαντά προς τη λάθος αυξανόμενο συνεχώς από τον Ιανουάριο του 2024.

    Με τον ορίζοντα των οικονομικών προσδοκιών να στενεύει, πάνω από 2 στους 3 εκτιμούν ότι οι καταναλωτικές τους δυνατότητες έχουν χειροτερέψει.

    Για τους περισσότερους ερωτηθέντες αυτό που βαραίνει περισσότερο είναι οι καθημερινές δαπάνες παρά οι μηνιαίοι λογαριασμοί.

    Ανάμεσα στις δαπάνες της καθημερινότητας, οι πλέον επιβαρυντικές είναι και οι πιο ανελαστικές (σούπερ μάρκετ, μετακινήσεις, ιατρικά έξοδα) ενώ λιγότερο όσες αφορούν διασκέδαση και αναψυχή.

    Η ιεράρχηση της βαρύτητας των δαπανών παραμένει ίδια και εάν εστιάσουμε μόνο σε όσους αφορά η κάθε μια δαπάνη.

    Στις τακτικές/μηνιαίες δαπάνες, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σαφώς η πιο επιβαρυντική δαπάνη. Μαζί με την τηλεφωνία και το νερό, είναι οι τακτικές δαπάνες που αφορούν οριζόντια σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού.

    Λαμβάνοντας υπόψη μόνο όσους αφορά η κάθε δαπάνη, ο λογαριασμός του ρεύματος παραμένει η σημαντικότερη επιβάρυνση, ενώ ακολουθούν οι ιδιωτικές δαπάνες εκπαίδευσης και στέγασης (ενοίκιο, στεγαστικό δάνειο).

    Οριακά τα βγάζουν πέρα

    Στο άμεσο μέλλον, η προοπτική είναι κατά βάση ο περιορισμός δαπανών (ένδυση/υπόδηση, σούπερ μάρκετ, θέρμανση/ψύξη, διασκέδαση, διακοπές) ή η διατήρησή τους έστω στα ίδια επίπεδα (μετακινήσεις, υγεία, παιδεία, στέγαση).

    Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι είτε οριακά τα βγάζουν πέρα είτε ότι τα χρήματα τελειώνουν προτού τελειώσει ο μήνας. Σχεδόν 9 στους 10 δηλώνουν πως «τα φέρνουν βόλτα ίσα ίσα» και «τα λεφτά τελειώνουν πριν «τελειώσει ο μήνας».

    Οι προσδοκίες παρέμβασης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση και δευτερευόντως την ΕΕ ή τις επιχειρήσεις.

    Η ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση θεωρείται σαφώς περισσότερο αναγκαία από την αυτορρύθμιση της αγοράς σε ποσοστό άνω του 80%.

    Τελικά, οι προσδοκίες για το μέλλον παραμένουν χαμηλές και η απαισιοδοξία επικρατεί, καθώς σχεδόν 2 στους 3 εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα σταματήσει εδώ.

    Κυριαρχεί η απαισιοδοξία

    Από την έρευνα γίνεται αντιληπτό ότι οι καταναλωτικές δυνατότητες θεωρείται ότι έχουν επιδεινωθεί. Σε μια σειρά βασικών δαπανών η τάση είναι ο περιορισμός ή έστω η συγκράτησή τους. Για τη μεγάλη πλειονότητα, το ισοζύγιο εισοδημάτων και δαπανών είναι οριακό μέσα στον μήνα.

    Στο διά ταύτα, λοιπόν, και σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, προκύπτουν ορισμένα σημεία που αξίζει να συγκρατηθούν:

    Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη και στο επίπεδο της κατανάλωσης, επιτείνοντας την αίσθηση ενός ορίζοντα χαμηλών προσδοκιών συνολικά για τη χώρα, σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία και για το πολιτικό σύστημα

    Στο πεδίο της Ακρίβειας φαίνεται να προκύπτει ως ζητούμενο η παρέμβαση πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο –αφού το πρόβλημα θεωρείται εγγενές και όχι «εισαγόμενο»– και συμπληρωματικά σε επίπεδο Ε.Ε.

    Μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στην αγορά, χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες από την αυτορρύθμισή της ούτε όμως από ένα οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα στην κοινωνία πολιτών αλλά τελικά από μια ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση ρύθμισης της αγοράς για τη μείωση των τιμών των αγαθών.

      Πηγή: In.gr

    • «Αντίο γκαζόν»; – Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον σχεδιασμό για πράσινο αστικό τοπίο
      «Αντίο γκαζόν»; – Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον σχεδιασμό για πράσινο αστικό τοπίο

      Από τους κήπους των σπιτιών μέχρι τα δημόσια πάρκα, η ταχέως επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή οδηγεί σε επανασχεδιασμό των χώρων πρασίνου του αστικού τοπίου στην Ευρώπη

      Μπορεί εν προκειμένω να μην.. φταίει για όλα το γκαζόν, όμως στα μάτια πολλών ειδικών και οικολόγων αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αλόγιστης στάσης των δυτικών κοινωνιών στην ταχέως εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή σε κρίση.

      Από τους κήπους των σπιτιών μέχρι τα δημόσια πάρκα, η χαμηλή και πυκνή χλόη παραμένει το πιο κοινό είδος βλάστησης που θα δει κανείς στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

      Θεωρείται μια αντανάκλαση των μεγάλων ποσοτήτων νερού, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ενέργειας που απαιτεί ο κόσμος που έχουμε φτιάξει.

      Όμως η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν αδύνατο να διατηρηθεί το γρασίδι καλά ποτισμένο όλο το χρόνο και η φροντίδα που απαιτεί για καλλωπιστικούς λόγους είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

      Όχι τυχαία, όλο και περισσότεροι ιδιώτες σε περιοχές, όπου επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση νερού -όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ- καταλήγουν να βάφουν το γκαζόν για να παραμείνει πράσινο.

      Παλαιότερες μελέτες -πριν το πρόβλημα της ξηρασίας γίνει τόσο οξύ, όσο είναι σήμερα- κατέγραψαν ότι η διατήρηση ενός χλοοτάπητα απαιτεί κατά μέσο όρο καθημερινά 2,67 έως 3,57 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες.

      Πλέον μεγάλες εκτάσεις με γρασίδι και φυτά που απαιτούν νερό δεν είναι βιώσιμες σε πολλές περιοχές.

      Η εναλλακτική είναι η προσαρμογή, τονίζουν ειδικοί.

      Προκρίνονται λύσεις προσαρμοσμένες στο εκάστοτε μικροκλίμα, με ιθαγενή είδη φυτών, που μοιάζουν περισσότερο με τα άγρια φυσικά οικοσυστήματα.

      Ενδεικτικά, η ξηροφυτική κηπουρική αποτελεί μια ανερχόμενη τάση.

      Συνίσταται στην καλλιέργεια και χρήση φυτών που είναι προσαρμοσμένα σε ξηρά περιβάλλοντα.

      Συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, αποτελεί πλέον μέρος των προσπαθειών κλιματικής προσαρμογής των χώρων πρασίνου στο αστικό τοπίο, με διατήρηση της βιοποικιλότητας και ενίσχυση της άμυνας απέναντι στο εντεινόμενο φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας.

      Επιστροφή στη φύση

      Μια από τις πλέον πληττόμενες χώρες της Ευρώπης από την ξηρασία, και δη στον μεσογειακό νότο της, είναι η Ισπανία.

      Τα στοιχεία και οι προβλέψεις της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων της χώρας της Ιβηρικής δείχνουν σταθερή μείωση των βροχοπτώσεων στον 21ο αιώνα.

      Το φαινόμενο θα γίνει περισσότερο ή λιγότερο έντονο ανάλογα με το εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχιστούν σαν να μην υπάρχει αύριο στον πλανήτη ή εάν η διεθνής κοινότητα θα επιδείξει πραγματική βούληση για τον δραστικό περιορισμό τους.

      Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ειδικοί, θα υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο περιοχές όπου θα βρέχει περισσότερο -με καταρρακτώδη και λιγότερο προβλέψιμο τρόπο- και άλλες όπου θα βρέχει λιγότερο.

      Κατατάσσουν την περιοχή της Μεσογείου στη δεύτερη κατηγορία.

      Σε αυτό το φόντο, αναλαμβάνονται διάφορες πρωτοβουλίες.

      Η κεντρική ιδέα είναι ότι «οι άγριοι κήποι, με αναπαραγωγή του φυσικού περιβάλλοντος, είναι εξίσου ωφέλιμοι και επιτρέπουν τη διατήρηση της εγγενούς χλωρίδας και των επικονιαστών» εξηγεί στον ισπανικό ιστότοπο La Marea ο Μαριάνο Σάντσεθ, επικεφαλής κηπουρικής στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο στη Μαδρίτη.

      Στις εγκαταστάσεις δεσπόζουν ήδη πολυετή φυτά, διακοσμητικοί βολβοί και θάμνοι από το μεσογειακό περιβάλλον, ως απτή απόδειξη των δυνατοτήτων των ιθαγενών ειδών στην κηπουρική που είναι φιλική στην ξηρασία.

      Πιο βορειοδυτικά, στον Βοτανικό Κήπο της Βαρκελώνης η εστίαση είναι σε συλλογές μεσογειακών φυτών, με ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοφυή χλωρίδα.

      «Ως επιστημονικά ιδρύματα στην υπηρεσία του πληθυσμού και της διάδοσης της γνώσης, οι βοτανικοί κήποι παίζουν ρόλο στην αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης», υπογραμμίζει ο επιμελητής των εγκαταστάσεων, Νταβίντ Μπετράν.

      «Αναβιώνουν φυσικά περιβάλλοντα όσο το δυνατόν καλύτερα, με είδη που είναι είτε αυτόχθονα, είτε από κοντινές περιοχές», επισημαίνει.

      «Η κλασική ιδέα του βοτανικού κήπου που περιλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις με γρασίδι και εξωτικά φυτά, η οποία είναι τυπική της αποικιακής νοοτροπίας που έφερε είδη από μακρινά μέρη στη μητρόπολη, έχει παρέλθει προ πολλού»…

      Αναπροσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

      Στη γαλλική πόλη Μεζ, κοντά στο Μονπελιέ, στη νότια Γαλλία, ο Ολιβιέ και η Κλαρά Φιλιπί μελετούν την ποικιλία των μεσογειακών φυτών και την αντοχή τους στην ξηρασία εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια.

      Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχτισαν το Pépinière Filippi, έναν χώρο μεταξύ φυτωρίου και βοτανικού κήπου.

      Στο επίκεντρο είναι η γηγενής χλωρίδας.

      «Περίπου 25.000 είδη φυτών αναπτύσσονται στη Μεσόγειο. Πολλά είναι όμορφα και ανθεκτικά στην ξηρασία, αλλά πολύ λίγα είναι διαθέσιμα σε φυτώρια ή καλλιεργούνται σε κήπους», εξηγεί ο Ολιβιέ.

      «Οι ξηροί κήποι δεν χρειάζονται πολύ νερό. Με την δική μας τεχνική φύτευσης, πρέπει να τους ποτίσουμε μόνο τον πρώτο χρόνο», επισημαίνει.

      «Είναι επίσης πιο οικολογικοί, απαιτούν λίγη συντήρηση και εξελίσσονται φυσικά.

      »Είναι διαφορετικοί και προέρχονται από μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων, από σκιερά δέντρα μέχρι φυτικούς φράχτες ή παρτέρια με λουλούδια.

      »Κι αυτό με τη σειρά του επιτρέπει μεγάλη ποικιλία εντόμων και πουλιών».

      Υποστηρίζει ότι αυτή η λύση αποτελεί πλέον μονόδρομο ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

      «Η ξηρασία θα διαταράξει σίγουρα τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούμε οπωρώνες και κήπους, αλλά η κλιματική αλλαγή εγείρει άλλα ερωτήματα», αναφέρει, παραθέτοντας τα πιο σημαντικά από αυτά.

      Ποιο είδος θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ζέστης και ξηρασίας;

      Πώς θα μπορέσουν να προσαρμοστούν γρήγορα στην αλλαγή των οικολογικών συνθηκών;

      Και πώς μπορούν οι αυλές μας να λειτουργήσουν ως καταφύγιο και τόπος προσαρμογής για τα φυτά, τα έντομα, τα πουλιά και άλλα έμβια όντα;

      Ένας πρώτος τρόπος να το μάθουμε είναι να ανοίγουμε λιγότερο συχνά τη βρύση…

      Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

    • Γιάνναρος: Παιδεία και Υγεία με βάση τις ανάγκες μας
      Γιάνναρος: Παιδεία και Υγεία με βάση τις ανάγκες μας

      Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα κεντρικά άρθρα των ηλεκτρονικών μέσων την μεσολάβηση των βουλευτών του νομού, ιδιαίτερα των κυβερνητικών, για να μην ακυρωθούν οι συγχωνεύσεις, να μην κλείσουν δημόσιες τεχνικές σχολές, να έχουν σε χωριά του νομού μας αγροτικούς γιατρούς κ.α.

      Μάλλον νομίζουν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς και νομίζοντας ότι μοιράζοντας καθρεφτάκια θα κρύψουν τις ευθύνες που έχουν για αυτά που βιώνουμε κάθε μέρα στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους χώρους υγείας του νομού μας. Να περάσουν την λογική ότι δεν μας νοιάζει που καίγεται το χωράφι του γείτονα, που κλείνει το διπλανό, εμείς να την βγάλουμε τωρα καθαρή και βλέπουμε τι γίνεται στο μέλλον!!!

      Όμως δεν λένε κουβέντα για το γεγονός ότι η πολιτική τους είναι αυτή που έχει οδηγήσει την εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται σήμερα σε αίθουσες με 28 μαθητές, να καταργούν τμήματα ένταξης, να ανακαλούν τις αποφάσεις κατάτμησης τμημάτων, όπου φοιτούν μαθητές με γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ κλπ. Να βλέπουμε οι γιατροί στα νοσοκομεία του νομού συνεχώς να λιγοστεύουν. Παρόλα αυτά όμως οι βουλευτές της ΝΔ «λύνουν» τα προβλήματα που η δική τους κυβερνητική πολιτική έχει δημιουργήσει.

      Αλήθεια θα μας πούνε ποιος εκπαιδευτικός μπορεί να ασκήσει απρόσκοπτα το παιδαγωγικό του έργο σε πολυπληθή τμήματα, ποιος μαθητής θα μπορεί να πάρει αυτά που πρέπει από το σχολείο στοιβαγμένος σε μία αίθουσα που μπορεί να είναι έτσι και αλλιώς ακατάλληλη;

      Η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας, υποτάσσεται στην λογική που βλέπει της ανάγκες μας υπό το πρίσμα του κόστους και του οφέλους. Η προσπάθεια εξοικονόμησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών και γιατρών μπαίνει πάνω από την ποιότητα της παρεχόμενης Παιδείας και Υγείας

      Την ώρα που τα πολεμικά ταμεία της ΕΕ, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, γεμίζουν και με τη συμμετοχή της Ελλάδας, την ώρα που έχουν δοθεί 21 δισεκατομμύρια ευρώ για τους ΝΑΤΟικούς σκοπούς την τελευταία τριετία, την ώρα που δαπανώνται 500.000 ευρώ την ημέρα για την αποστολή των ελληνικών φρεγατών στην Ερυθρά Θάλασσα, 2.500 χλμ. μακριά από τα σύνορά μας, την ώρα που δίνονται εκατομμύρια ευρώ για την άσκηση Ramstain Flag 24 στην Ανδραβίδας μας λένε ότι πρέπει να κοπούν τμήματα για να εξοικονομηθουν εκπαιδευτικοί.

      Η κυβέρνηση, τα Υπουργεία και όσοι υλοποιούν τις αποφάσεις τους δείχνουν με ποιους πραγματικά είναι.

      Η «δωρεάν» Παιδεία της κυβέρνησης είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της περιόδου ειδικά τώρα που οι γονείς παίρνουν από τα σχολεία τις λίστες με τα υλικά που απαιτούνται για κάθε μαθητή, τώρα που προγραμματίζουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τα φροντιστήρια, τώρα που βάζουν το χέρι στην τσέπη ακόμη και για κτηριακές βελτιώσεις των σχολείων.

      Βρισκόμαστε στο 2024, με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας να μπορεί να διασφαλίσει ακόμα υψηλότερου επιπέδου Παιδεία και Υγεία. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να υποβαθμίζεται.

      Είναι απόλυτα δίκαιο και σύγχρονο να απαιτήσουμε:

      • Ανάκληση των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων και των αποφάσεων που αναστέλλουν την κατάτμηση τμημάτων.
      • Να δοθεί η δυνατότητα εγγραφών όλων των μαθητών στην ειδικότητα που επιθυμούν.
      • Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια.
      • Κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης για όλους τους μαθητές.
      • Τμήματα 15 μαθητών σε Α΄& Β΄ τάξη του Δημοτικού, στα τμήματα Ομάδων Προσανατολισμού ΓΕΛ και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και ως 20 στις υπόλοιπες.
      • Να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
      • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

      *Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ.

      (Δελτίο Τύπου)

    • «Αν η θερμοκρασία αυξηθεί 3 βαθμούς θα είναι θανατηφόρα» - Προειδοποίηση για τις μεγάλες πόλεις
      «Αν η θερμοκρασία αυξηθεί 3 βαθμούς θα είναι θανατηφόρα» - Προειδοποίηση για τις μεγάλες πόλεις

      Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας που θα επιφέρει πολλά δεινά.

      Τους κινδύνους σε περίπτωση που η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου αναδεικνύει έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου WRI (World Resources Institute).

      Ειδικότερα, όπως προειδοποιεί η έκθεση, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς και η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, τότε οι μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο και οι δισεκατομμύρια κάτοικοί τους θα αντιμετωπίσουν σοβαρές κρίσεις, όπως καύσωνες μεγαλύτερης διάρκειας και συχνότητας, έκρηξη της ζήτησης για κλιματισμό και ακόμη πιο απειλητικοί ιοί.

      «Η διαφορά ανάμεσα στον 1,5°C και τους 3°C είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Ρότζερ βαν ντεν Μπεργκ του αμερικανικού ινστιτούτου WRI, που δημοσίευσε τη συγκεκριμένη έκθεση η οποία καταγράφει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του Ντακάρ στη Σενεγάλη, του Ρίο στη Βραζιλία ή της Παντάνγκ στην Ινδονησία.

      Ειδικότερα, εξετάζοντα οι ενδεχόμενοι κλιματικοί κίνδυνοι σε σχεδόν 1.000 μεγάλες πόλεις όπου σήμερα ζουν 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 50% όσων ζουν σε αστικά κέντρα.

      Οι συντάκτες της έκθεσης εξηγούν τη μεγάλη διαφορά που θα έχει για τους ανθρώπους η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, έναντι της αύξησης κατά 3°C προς την οποία οδεύει αυτήν τη στιγμή ο κόσμος.

      Η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει «έκρηξη» των ιών

      Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ που χρονολογούνται από τον Νοέμβριο, ο πλανήτης φαίνεται να οδεύει σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,9 βαθμούς Κελσίου, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει μέχρι στιγμής τα κράτη.

      «Με υπερθέρμανση 3°C πολλές πόλεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καύσωνες διάρκειας ενός μήνα, έκρηξη της ζήτησης σε ενέργεια προκειμένου να τροφοδοτείται ο κλιματισμός και αλλαγή στους κινδύνους που συνδέονται με τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα έντομα -συχνά όλα αυτά ταυτόχρονα», τονίζουν οι συντάκτες.

      «Οι άνθρωποι που ζουν σε πόλεις με χαμηλό εισόδημα θα πληγούν περισσότερο», προσθέτουν.

      Το WRI υπολογίζει ότι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που θα πλήξει τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων θα είναι 16,3 ημέρες, αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, ενώ θα φτάσει τις 24,5 ημέρες σε περίπτωση αύξησης κατά 3 βαθμούς. Παράλληλα, θα αυξηθεί και η συχνότητά τους από 4,9 κύματα καύσωνα ετησίως σε 6,4.

      Παράλληλα, λόγω των καυσώνων θα αυξηθεί και η ζήτηση σε κλιματισμό και κατά συνέπεια σε ενέργεια, ενώ η ζέστη θα αυξήσει τους ιούς που μεταδίδονται με τα κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ζίκα και ο τσικουνγκούνια.

      Παγκοσμίως, οι πιο φτωχές χώρες, που διαθέτουν λιγότερα μέσα προσαρμογής, θα είναι πιο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας. Σε έναν κόσμο όπου η θερμοκρασία θα είναι κατά 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη, η υποσαχάρια Αφρική θα πληγεί περισσότερο από την αύξηση της συχνότητας των καυσώνων και την εξάπλωση των ιών.

      Κατά συνέπεια, το Φριτάουν στη Σιέρα Λεόνε ή η Ντάκα «ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καύσωνες διάρκειας μεγαλύτερης από έναν μήνα», με επτά επεισόδια καύσωνα ετησίως κατά μέσο όρο.

      «Έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τις πόλεις για έναν πολύ πιο ζεστό κόσμο, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές» αερίων του θερμοκηπίου, καταλήγει ο βαν ντεν Μπεργκ.

      Πηγή: iEidiseis.gr
    • Το «στοίχημα» για την Υγεία στη ΔΕΘ: Οι νέες δεσμεύσεις και οι αλλαγές που δεν ήρθαν ποτέ
      Το «στοίχημα» για την Υγεία στη ΔΕΘ: Οι νέες δεσμεύσεις και οι αλλαγές που δεν ήρθαν ποτέ

      Στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αναμένεται και σε αυτή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να εστιάσει ο πρωθυπουργός στην κεντρική του ομιλία το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

      Κυρίαρχο στοιχείο στην καθημερινότητα αυτή αναμένεται να είναι για άλλη μια χρονιά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι βελτιώσεις που θα επιδιωχθεί να γίνουν το επόμενο διάστημα.

      Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι προς ώρας το ΕΣΥ αντί να βελτιώνεται μάλλον παρουσιάζει περαιτέρω σημάδια παρακμής, με τους εργαζομένους να λιγοστεύουν μέρα με την ημέρα και οι μετακινήσεις προσωπικού να είναι συνεχείς, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε διάφορες δημόσιες μονάδες υγείας ανά τη χώρα.

      Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι μέσα στον Αύγουστο όπως έχει καταγγείλει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, γίνονται υποχρεωτικές τρίμηνες μετακινήσεις γιατρών σε νοσοκομεία που απέχουν από την αρχική έδρα ακόμη και 200 χλμ.

      Πάρ’ αυτά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο σύστημα υγείας και στις βελτιώσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να εξυπηρετούνται ταχύτερα και καλύτερα οι πολίτες.

      Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr και σε αυτή τη ΔΕΘ αναφορά αναμένεται να γίνει στις προσλήψεις αλλά και στα κίνητρα που θα δοθούν στο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να μετακινηθεί σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές. Βέβαια τα οικονομικά κίνητρα αν και τελειώνει ο Αύγουστος, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

      Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν και από την προηγούμενη θητεία ακόμη, ότι θα γίνουν 10.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Όμως με βάση τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 8000 κενά σε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία.

      Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

      Η κυβέρνηση στη ΔΕΘ αναμένεται επίσης να προβάλει το θέμα της ανασυγκρότησης του ΕΣΥ που έχει ξεκινήσει με τις κτιριακές αλλαγές οι οποίες γίνονται με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

      Ειδικότερα ο πρωθυπουργός με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, πρόκειται να αναφερθεί στην αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των 156 Κέντρων Υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στις αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

      Ωστόσο, για να λειτουργήσουν τα νέα ΤΕΠ απαιτείται άμεσα ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά και ανασυγκρότηση του συστήματος των εφημεριών, το οποίο αναμένεται να γίνει από το φθινόπωρο. Εξάλλου τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για 24ωρη εφημερία των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αττικής, δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

      Γι’ αυτό και η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναδιοργάνωση των δημόσιων δομών υγείας, ώστε κάποιες μονάδες να αλλάξουν χαρακτήρα ώστε να παρέχουν διαφορετικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό θα μετακινηθούν εργαζόμενοι από τη μία μονάδα στην άλλη ώστε να καλυφθούν τα κενά και να δημιουργηθούν δομές που να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες.

      Βέβαια, η υλοποίηση αυτών των σχεδίων αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει ήδη αναφερθεί στην ανάγκη συναίνεσης τόσο από τους υγειονομικούς όσο και από τις τοπικές κοινωνίες.

      Πηγή: ethnos.gr

    • Ο φονικός μηχανισμός της ακραίας ζέστης – Πώς ακριβώς σκοτώνει τον άνθρωπο
      Ο φονικός μηχανισμός της ακραίας ζέστης – Πώς ακριβώς σκοτώνει τον άνθρωπο

      Η ζέστη σκοτώνει περίπου 489.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι υψηλότερος, καθώς δεν καταγράφονται όλοι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη· πολλοί αποδίδονται σε καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια, χωρίς καμία αναφορά στο γεγονός ότι συνέβησαν κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα.

      Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να διαλευκάνουν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η θερμότητα επιτίθεται στο σώμα. Ένας τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι με περιβαλλοντικούς θαλάμους: δωμάτια όπου μπορούν να δοκιμάσουν την ανθρώπινη αντίδραση σε ένα τεράστιο εύρος θερμοκρασιών και υγρασίας.

      Το CNNi επισκέφθηκε έναν τέτοιο θάλαμο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διαπιστώσει το πώς ακριβώς η ζέστη σκοτώνει, αλλά σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.

      «Θα σας ζεστάνουμε και τα πράγματα θα αρχίσουν σιγά σιγά να ξετυλίγονται», προειδοποίησε ο Damian Bailey, καθηγητής φυσιολογίας και βιοχημείας στο πανεπιστήμιο. Ο Bailey χρησιμοποιεί μια πληθώρα οργάνων για την παρακολούθηση ζωτικών σημείων – καρδιακός ρυθμός, εγκεφαλική ροή αίματος και θερμοκρασία δέρματος – ενώ τα υποκείμενα βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας ή κάνουν ελαφριά άσκηση σε ποδήλατο.

      Το δωμάτιο αρχικά έχει θερμοκρασία 23 βαθμών, η οποία στη συνέχεια ανεβαίνει στους 40. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες «χτυπούν» με ακραία υγρασία, η οποία εκτοξεύεται από ένα ξηρό 20% σε ένα ανυπόφορο 85%.

      «Αυτό είναι το ζόρικο», είπε o Bailey. «Είναι η υγρασία στην οποία δεν μπορείς να εγκλιματιστείς». Και τότε είναι που τα πράγματα δυσκολεύουν.

      Τι κάνει η ζέστη στο δέρμα μας

      Εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες γύρω από το σώμα μας ωθούν τον ιδρώτα στο δέρμα. Αυτός μεταφέρει θερμότητα στον αέρα καθώς εξατμίζεται, γεγονός που μας δροσίζει. Όταν έχει πολύ ζέστη και υγρασία, ωστόσο, μπορεί να διαταραχθεί η όλη διαδικασία.

      Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να μας αφυδατώσει και το σώμα μας δεν χτυπάει πάντα «καμπανάκι» όταν χρειάζεται περισσότερο νερό. Μέχρι να νιώσουμε δίψα, ίσως να είναι πολύ αργά – μπορεί να χάνουμε υγρά πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να τα αναπληρώσουμε.

      Η ζέστη με πολλή υγρασία μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη της εφίδρωσης. Όταν υπάρχει πολλή υγρασία στον αέρα, ο ιδρώτας εξατμίζεται πολύ πιο αργά ή και καθόλου. Αντ' αυτού, συσσωρεύεται και στάζει. Χωρίς τον κύριο μηχανισμό ψύξης, η θερμοκρασία του σώματός μας ανεβαίνει.

      Τι κάνει η ζέστη στην καρδιά μας

      Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μας είναι συνήθως τα πρώτα που καλούνται να αναλάβουν δράση για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

      Σε ακραία ζέστη, η καρδιά μας πρέπει να εργάζεται πολύ πιο σκληρά για να διατηρήσει σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας. Πρέπει να ωθήσει το αίμα γρήγορα προς το δέρμα μας, όπου μπορεί να απελευθερώσει θερμότητα – αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να φαινόμαστε αναψοκοκκινισμένοι όταν ζεσταινόμαστε.

      Καθώς ο ιδρώτας χύνεται, η απώλεια υγρών μειώνει τον όγκο του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά μας αναγκάζεται να αντλεί ακόμη πιο έντονα για να διατηρήσει την αρτηριακή πίεση.

      Τι κάνει η ζέστη στον εγκέφαλό μας

      Ο υποθάλαμος, μια μικροσκοπική περιοχή σε σχήμα διαμαντιού στον εγκέφαλο, ενορχηστρώνει την αντίδραση του σώματός μας στην ψύξη. Ενεργοποιεί την εφίδρωση και κατευθύνει τη ροή του αίματος, για να διατηρηθεί η κεντρική θερμοκρασία του σώματός μας γύρω στους 37 βαθμούς.

      Αλλά σε συνθήκες ακραίας ζέστης, το σύστημα καταρρέει. Η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλό μας μειώνεται, καθώς η αναπνοή επιταχύνεται και τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται μέσα στο λαιμό και το κρανίο μας.

      Αυτό στερεί από τον εγκέφαλό μας το οξυγόνο και τη γλυκόζη που χρειάζεται, επηρεάζοντας δυνητικά τις γνωστικές μας ικανότητες, επιδεινώνοντας τυχόν ψυχικές παθήσεις και οδηγώντας σε ριψοκίνδυνες ή κακές αποφάσεις.

      Πώς σκοτώνει η ζέστη

      Η ακραία ζέστη διαπερνά τις άμυνες του σώματός σας, και από δυσάρεστη μπορεί να γίνει γρήγορα θανατηφόρα.

      Συχνά ξεκινά με συμπτώματα όπως ναυτία, πονοκεφάλους, μυϊκές κράμπες, ακόμη και λιποθυμία. Όλα αυτά είναι σημάδια θερμικής εξάντλησης ή αλλιώς θερμοπληξίας – το σώμα μας είναι αφυδατωμένο και αρχίζει να χάνει την ικανότητά του να ψύχεται.

      Η θερμοπληξία προκύπτει όταν το σώμα μας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα συνήθη κόλπα του για να δροσιστεί, όπως η εφίδρωση και η αύξηση της ροής του αίματος στο δέρμα μας, οδηγώντας σε καταστροφική αύξηση της κεντρικής του θερμοκρασίας. Μόλις αυτή αρχίσει να ανεβαίνει πάνω από τους 40 βαθμούς, κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα σε 10 έως 20 λεπτά έκθεσης, «κινείστε προς το θάνατο και μπορεί να σας πλησιάσει πολύ, πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Bailey.

      Μπορεί να αποπροσανατολιστούμε και να χάσουμε τις αισθήσεις σας. Σημαντικά όργανα αρχίζουν να σταματούν να λειτουργούν. Το φράγμα του εντέρου μπορεί να γίνει πιο πορώδες, διαρρέοντας θανατηφόρες τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματός μας. Τέλος, η καρδιά μας καταρρέει.

      Το τραγικό με τη θερμοπληξία είναι ότι καθώς μας σκοτώνει, υποβαθμίζει επίσης τη νοητική μας ικανότητα, εμποδίζοντάς μας να καταλάβουμε σε τι τρομερό κίνδυνο βρισκόμαστε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουμε τόσες πολλές ιστορίες ανθρώπων που πεθαίνουν ενώ έχουν βγει για τρέξιμο ή πεζοπορία.

      Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της θερμοπληξίας είναι η εμβάπτιση σε πολύ κρύο νερό, ή, αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, η τοποθέτηση υγρών πετσετών απευθείας στο σώμα, με ταυτόχρονη χρήση ανεμιστήρων. Αλλά ακόμη και όσοι αναρρώνουν, σχεδόν σε ποσοστό 30% θα έχουν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

      Πηγή: cnn.gr

    • Ουκρανία: Το κερί μέλισσας μπορεί να δημιουργήσει περιτυλίγματα για να διατηρηθούν περισσότερο τα τρόφιμα στην εμπόλεμη ζώνη
      Ουκρανία: Το κερί μέλισσας μπορεί να δημιουργήσει περιτυλίγματα για να διατηρηθούν περισσότερο τα τρόφιμα στην εμπόλεμη ζώνη

      Το κερί μέλισσας μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους για μερικές μέρες παραπάνω, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη χωρίς ρεύμα και ψυγεία, λένε Βρετανοί επιστήμονες

      Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, που η τροφή είναι περιορισμένη, η συντήρησή της είναι το παν για τους ανθρώπους. Μια έρευνα Βρετανών επιστημόνων παρουσιάζει έναν τρόπο με τον οποίο οι Ουκρανοί μπορούν να διατηρήσουν τα τρόφιμά τους: το κερί της μέλισσας.
      Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το BBC, βοηθούν τους μελισσοκόμους στην πολιορκημένη χώρα να αναπτύξουν νέα περιτυλίγματα από κερί για ευπαθή τρόφιμα, συμβάλλοντας στο να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα στην εμπόλεμη ζώνη.
      Η Ρωσία έχει επιτεθεί και στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας διακοπές ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρχει ψύξη σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα φαγητά να χαλάνε ακόμα πιο γρήγορα.

      Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cardiff στη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισαν να αναλύσουν μεμονωμένα μελίσσια στην Ουκρανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στην Ευρώπη.

      Έτσι, χρησιμοποίησαν το κερί μέλισσας ως ένα φυσικό «περιτύλιγμα» για να διατηρήσουν τα τρόφιμα, μιας και αυτή η πρώτη ύλη είναι γνωστό ότι σκοτώνει τα ζωύφια.

      Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε διάφορους συνδυασμούς τροφίμων, που συνιστούν είδη που είναι σύνηθες να διαθέτουν οι άνθρωποι στις εμπόλεμες ζώνες, για να δημιουργήσουν περιτυλίγματα που μπορούν να διατηρήσουν τα τρόφιμα.

      Μπόρεσαν να δοκιμάσουν διαφορετικούς συνδυασμούς για να καταλήξουν σε μερικούς από τους πιο ισχυρούς για τη διατήρηση των τροφίμων.

      «Η μαγεία βρίσκεται στο μείγμα», δήλωσε ένας από τους καθηγητές που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια. Είπε ότι «ένα κομμάτι ύφασμα ή ακόμη και χαρτί» ,μπορεί συνδυαστικά με κερί μέλισσας και άλλα φυσικά αντιμικροβιακά φυτά, όπως το φασκόμηλο, να δημιουργήσουν περιτυλίγματα.

      Βέβαια, τα περιτυλίγματα από κερί μέλισσας δεν είναι μια καινούρια ανακάλυψη. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των σάντουιτς και των ψωμιών, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλα προϊόντα, λένε οι επιστήμονες.

      Φυσικά, το κερί μέλισσας δεν πρόκειται να κρατήσει αναλλοίωτα αυτά τα τρόφιμα για πάντα. Ωστόσο, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους για μερικές μέρες παραπάνω, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη, με περιορισμένη πρόσβαση στην τροφή και χωρίς ρεύμα και ψυγεία.
      Πηγή: Protothema.gr
    Sites του Ομίλου

    Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

    Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

    Up & High Media & Productions

    ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Μέλος του 
    Μητρώο ΜΗ

    Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο