Σάββατο, 15 Απριλίου 2023 20:09

Ανάσταση: Πώς να προστατέψετε τα ζωάκια σας από τα βεγγαλικά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πανικό προκαλούν στα ζώα τα αμέτρητα βεγγαλικά και οι χιλιάδες κροτίδες που πέφτουν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ανάστασης.

Η εικόνα ζώων συντροφιάς να ψάχνουν να κρυφτούν μέσα στο σπίτι τη στιγμή που πέφτουν τα βεγγαλικά, είναι εξαιρετικά οικεία στους κηδεμόνες τους, που κάθε χρόνο ανησυχούν για τους μικρούς τους φίλους.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Γεώργιος Χαραλαμπάκης, εξηγεί αρχικά ότι «τα πυροτεχνήματα επηρεάζουν τα ζώα συντροφιάς λόγω ηχητικών, οπτικών και οσφρητικών ερεθισμάτων από τον ήχο, τη λάμψη και τη μυρωδιά αντίστοιχα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαραλαμπάκης μιλώντας στο grtimes.gr, γνωστοποίησε ότι ένα ζωάκι συντροφιάς μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του, καθώς «πέρα από το στρες και τη μόνιμη φοβία (σε έντονους θορύβους) που μπορεί να προκληθεί, υπάρχει και η πιθανότητα παροδικής ή μόνιμης βλάβης στην ακοή του ζώου, ειδικά αν βρίσκεται κοντά σε κροτίδες που εκρήγνυνται».

Λέει ακόμη ότι χρειάζονται από λίγα λεπτά μέχρι και ώρες για να συνέλθουν, κάτι που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από «την ένταση των ερεθισμάτων και την ευαισθησία τους».

Εννοείται φυσικά ότι οποιοδήποτε ζώο δεν πρέπει για κανέναν λόγο να έρθει σε επαφή με πυροτεχνήματα, καθώς μπορούν να του προκαλέσουν δερματικά εγκαύματα, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για τα αδέσποτα ζώα από τη ρίψη βεγγαλικών, είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου εξηγεί επιπλέον ότι από τα πυροτεχνήματα κινδυνεύουν και τα πουλιά, παρότι οι κίνδυνοι μειώνονται, καθώς τα βεγγαλικά θα πέσουν νύχτα, οπότε και δεν πετούν.

Πώς θα προστατέψετε τα ζωάκια που φοβούνται

Σε ό,τι αφορά τώρα όσα μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε τα ζωάκια που πανικοβάλλονται από τη ρίψη των βεγγαλικών, ο κ. Χαραλαμπάκης εξηγεί πως είναι σημαντικό να τα κρατήσουμε μέσα στο σπίτι.

«Πρέπει να κλείσουμε τις κουρτίνες ώστε να μη βλέπουν τις λάμψεις, να ανεβάσουμε την ένταση στην τηλεόραση, ώστε να μειώσουμε το ερέθισμα από τον κρότο των πυροτεχνημάτων, αλλά και να είμαστε δίπλα στο κατοικίδιό μας και να το χαϊδεύουμε, προκειμένου να ηρεμήσει».

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει εκδώσει ένα φυλλάδιο για τους ιδιοκτήτες ζώων, όπου εμπεριέχονται αναλυτικές οδηγίες για πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από τους έντονους θορύβους το βράδυ της Ανάστασης:

Ανάσταση: Πώς να προστατέψετε τα ζωάκια σας από τα βεγγαλικά

Πηγή: ethnos.gr

Photo by Andrew S on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Απριλίου 2023 20:44

Σχετικά Άρθρα

  • Πλημμύρες στη Νιγηρία: Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από μεγάλο ζωολογικό κήπο
    Πλημμύρες στη Νιγηρία: Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από μεγάλο ζωολογικό κήπο

    Το 80% των άγριων ζώων που φιλοξενούνταν στον Ζωολογικό Κήπο Σάντα Κιαρίμι, όπως λιοντάρια, βουβάλια και στρουθοκάμηλοι, παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν

    Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από έναν μεγάλο ζωολογικό κήπο μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη βόρεια Νιγηρία, προειδοποίησαν σήμερα οι τοπικές αρχές.
    Το 80% των άγριων ζώων που φιλοξενούνταν στον Ζωολογικό Κήπο Σάντα Κιαρίμι, όπως λιοντάρια, βουβάλια και στρουθοκάμηλοι, παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν. Όμως «κάποια επικίνδυνα ζώα, όπως κροκόδειλοι και φίδια, μεταφέρθηκαν στις κοινότητές μας», ανέφεραν οι αρχές της Πολιτείας Μπόρνο, προτρέποντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
    Οι πλημμύρες ξεκίνησαν όταν ένα φράγμα υπερχείλισε λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
    Η καταστροφή έπληξε και άλλες υποδομές στην πόλη Μαϊντουγκούρι, όπως το ταχυδρομείο και ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ανέφερε το γραφείο του προέδρου της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου. Η προεδρία κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
    «Ο πρόεδρος Τινούμπου εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση και τον λαό της Πολιτείας, ιδιαίτερα στις οικογένειες που έχασαν τα μέσα επιβίωσής τους λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε από την υπερχείλιση του Φράγματος Αλάου», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες των πληγέντων.

    Από τις πλημμύρες στη βορειοανατολική Νιγηρία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι τον περασμένο μήνα. Το 2022, οι νεκροί από τις πλημμύρες έφτασαν τους 600.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Φωτιά στην Αττική: Μάχη να σωθούν τα ζώα από τα πύρινα μέτωπα - Δραματικές εκκλήσεις στα social
    Φωτιά στην Αττική: Μάχη να σωθούν τα ζώα από τα πύρινα μέτωπα - Δραματικές εκκλήσεις στα social

    Σε ετοιμότητα χώροι για τα ζώα - «Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδιά σας»

    Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) στον Βαρνάβα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
    Σε ετοιμότητα βρίσκονται και χώροι για τα ζώα. Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτούργησε από την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα, στην Αττική, που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Οι πολίτες, όπως αναφέρει το υπουργείο, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033. Επίσης, στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου λειτούργησαν χώροι υποδοχής ζώων σε κίνδυνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο Δημαρχείο Γραμματικού, στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού και στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης.
    Κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης από τη Νέα Πεντέλη, ο ρεπόρτερ του Star Άρης Λάμπος είδε έναν άσπρο σκύλο εμφανώς ταλαιπωρημένο και τρομαγμένο, ο οποίος σε μερικά σημεία είχε καεί από τη φωτιά, και έσπευσε να τον πάρει στην αγκαλιά του και να τον μεταφέρει σε ασφαλές σημείο. Ο σκύλος, που είχε λουράκι, έχει χαθεί προφανώς μέσα στον πανικό να εκκενωθεί η περιοχή, και τριγυρνούσε μόνος και αβοήθητος μέσα στους πυκνούς καπνούς.
    Δραματικές εκκλήσεις στα social

    «Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδιά σας» γράφουν στα social, αναρτώντας παράλληλα φωτογραφίες ζώων τα οποία αναζητούν απεγνωσμένα οι πολίτες.
    skilos7
    skilos5
    skiloas4
    skilos3
    skilo
    skilos1
    skilos2
    Πηγή: Protothema.gr
  • Έρευνα: Τα πυροτεχνήματα προκαλούν αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
    Έρευνα: Τα πυροτεχνήματα προκαλούν αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

    Το 2023 στο πλαίσιο του σόου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν περίπου 60.000 πυροτεχνήματα, τα οποία προσέφεραν ένα εντυπωσιακό θέαμα πάνω από τον ποταμό East River του Μανχάταν.

    Ωστόσο, ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων στην πόλη ήταν πολλαπλάσια τις ώρες μετά το σόου από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν όταν ο καπνός από πυρκαγιά στον Καναδά είχε καλύψει την περιοχή έναν μήνα πριν.

    Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του ιατρικού κέντρου NYU Langone Health, μέτρησε την ποιότητα του αέρα λίγο πριν και μετά την εκδήλωση της 4ης Ιουλίου. Όπως εντόπισαν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology», τα μικροσκοπικά σωματίδια επικίνδυνων μετάλλων και οργανικών ενώσεων έφτασαν στο μέγιστο τα 3.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ένα σημείο δειγματοληψίας αέρα κοντά στο σόου και ξεπέρασαν τα 1.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε δύο άλλες κοντινές τοποθεσίες.

    Συγκριτικά, η μέση ημερήσια συγκέντρωση μικροσωματιδίων στη Νέα Υόρκη είναι 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και έφτασε τα 460 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο από τον καπνό της πυρκαγιάς στον Καναδά τον Ιούνιο του 2023.

    Επίσης, διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του αέρα χρειάστηκε αρκετές ώρες για να επανέλθει στα βασικά επίπεδα στις περισσότερες τοποθεσίες δειγματοληψίας, με εκείνες που βρίσκονταν πιο κοντά στο σόου να χρειάζονται έως και δώδεκα ώρες. Εκτός από την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, εντοπίστηκε ότι και τα δείγματα νερού που συλλέχθηκαν από τον ποταμό East River είχαν υπερδιπλάσια επίπεδα μετάλλων, όπως ο μόλυβδος, το νικέλιο και το αντιμόνιο, που χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να δώσουν στα πυροτεχνήματα τα ζωντανά τους χρώματα.

    Σε προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές είχαν δείξει ότι η έκθεση των πνευμόνων σε τέτοιες εκπομπές μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση, μια χημική διαδικασία στο σώμα που μπορεί να βλάψει ή ακόμα και να σκοτώσει τα κύτταρα.

    «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι μεγάλες επιδείξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να δημιουργήσουν μια προσωρινή αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και του περιβάλλοντος», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Σχέδιο αποστολής απειλούμενων ειδών στη Σελήνη - Οι προκλήσεις
    Σχέδιο αποστολής απειλούμενων ειδών στη Σελήνη - Οι προκλήσεις

    Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την τοποθέτηση απειλούμενων ειδών στη Σελήνη, αποκάλυψαν επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό BioScience.

    Η σεληνιακή αποθηκευτική εγκατάσταση θα μας επέτρεπε να διατηρήσουμε δείγματα από τα πιο απειλούμενα είδη ζώων στη Γη, φυλάσσοντάς τα μακριά από τους κινδύνους του δικού μας πλανήτη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

    Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε ένα μακροχρόνιο αρχείο των ζώων που μπορεί να χάσουμε στη Γη, τα οποία θα «κρυοσυντηρηθούν» για να διατηρηθούν σε χρήσιμη κατάσταση, σημειώνει ο Independent.

    Γιατί στη Σελήνη

    Μια τέτοια εγκατάσταση, όπως σημειώνει η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Mary Hagedorn του Εθνικού Ινστιτούτου Ζωολογικών Κήπων και Βιολογίας Διατήρησης του Smithsonian, θα ήταν καλό να βρίσκεται στις περιοχές κοντά στους πόλους της Σελήνης, οι οποίες παραμένουν μόνιμα στη σκιά. Οι θερμοκρασίες εκεί παραμένουν κάτω από τους -196 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε η εγκατάσταση να λειτουργεί σαν ψυγείο και να επιτρέπει την μακροπρόθεσμη αποθήκευση των βιολογικών δειγμάτων.

    Η αποθήκευση στη Σελήνη θα σήμαινε ότι δεν θα χρειαζόταν ανθρώπινη παρέμβαση ή μια συνεχής πηγή ενέργειας για να διατηρείται η εγκατάσταση δροσερή. Αυτά είναι δύο από τις κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε παρόμοιος αποθηκευτικός χώρος στη Γη.

    Επιπλέον, η εγκατάσταση θα ήταν ασφαλής από άλλους κινδύνους, όπως οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις.

    Αρχικά, η εγκατάσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη φύλαξη δειγμάτων δέρματος ζώων που περιλαμβάνουν ινοβλαστικά κύτταρα. Η ομάδα έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό με δείγματα του ψαριού Asterropteryx semipunctatus, ενός είδους γωβιού, που θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα και δοκιμή.

    Τα προβλήματα

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στο σχέδιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ασφαλής μεταφορά των δειγμάτων στο διάστημα και στη Σελήνη, η προστασία τους από την ακτινοβολία και η συνεργασία χωρών και οργανισμών από όλο τον κόσμο για την κατασκευή και τη μετέπειτα προστασία της εγκατάστασης.

    Σημειώνουν όμως ότι η δράση είναι απαραίτητη παρά τις προκλήσεις αυτές, καθώς «οι απειλές εξαφάνισης επιταχύνονται ταχύτερα από την ικανότητά μας να σώσουμε αυτά τα είδη στο φυσικό τους περιβάλλον», όπως γράφουν στη μελέτη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καμπανάκι για τα υπό εξαφάνιση ζώα και φυτά – Η προστασία μόλις του 1,2% της Γης αρκεί για να σωθούν
    Καμπανάκι για τα υπό εξαφάνιση ζώα και φυτά – Η προστασία μόλις του 1,2% της Γης αρκεί για να σωθούν

    Οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη και η Κολομβία φιλοξενούν συνολικά περισσότερο από το ήμισυ των «περιοχών προτεραιότητας διατήρησης»

    Η προστασία μόλις του 1,2% της επιφάνειας της Γης θα ήταν αρκετή για να αποτραπεί η εξαφάνιση των πιο απειλούμενων ειδών στον κόσμο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

    Ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Science διαπίστωσε ότι η στοχευμένη επέκταση των προστατευόμενων περιοχών στην στεριά θα ήταν αρκετή για να αποτραπεί η εξαφάνιση χιλιάδων θηλαστικών, πτηνών, αμφίβιων και φυτών που βρίσκονται πιο κοντά στον αφανισμό.

    Από την Αργεντινή έως την Παπούα Νέα Γουινέα, η ομάδα των ερευνητών εντόπισε 16.825 περιοχές που θα πρέπει να τεθούν κατά προτεραιότητα υπό προστασία τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να αποτραπεί η επικείμενη εξαφάνιση ζώων και φυτών που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

    Ο Δρ Eric Dinerstein, της περιβαλλοντικής οργάνωσης Resolve και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η ομάδα προσπαθούσε να εντοπίσει τα σπανιότερα είδη στον κόσμο με μικρές περιοχές εξάπλωσης. Ως παράδειγμα, μάλιστα, χρησιμοποίησαν τον κάκτο πεγιότ, του οποίου η εναπομένουσα περιοχή εξάπλωσης μπορεί να περιορίζεται σε μικρά τμήματα της ερήμου Τσιουαουάουα στη Βόρεια Αμερική.

    «Η πλειονότητα των ειδών στη Γη θεωρούνται σπάνια, καθώς είτε κατανέμονται σε εξαιρετικά περιορισμένες περιοχές είτε εμφανίζονται σε πολύ χαμηλές πυκνότητες πληθυσμού, ή και τα δύο ταυτόχρονα», δήλωσε ο Δρ Eric Dinerstein.

    Δεν αρκεί μόνο η επέκταση των προστατευόμενων περιοχών

    Η μελέτη αυτή επικεντρώνεται στον τρόπο, με τον οποίο μπορούν να αποτραπούν οι επικείμενες εξαφανίσεις και όχι σε όλα όσα θα χρειάζονταν για την αποκατάσταση της φύσης στη Γη.

    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πέρα από την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών χρειάζονται και άλλες ενέργειες για να αποτραπεί η καταστροφή της βιοποικιλότητας και να διατηρηθούν οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας για τις ανθρώπινες κοινωνίες.

    Το 2020, οι ερευνητές εντόπισαν το μισό της χερσαίας επιφάνειας της Γης που, αν προστατευόταν, θα μπορούσε να αντιστρέψει την απώλεια της βιοποικιλότητας και να ενισχύσει τη φυσική απομάκρυνση του άνθρακα.

    Από τις περιοχές που εντοπίστηκαν, τις οποίες οι συγγραφείς ονόμασαν «περιοχές προτεραιότητας διατήρησης», το 38% βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μιλίου (2,5 χλμ.) από μια υπάρχουσα προστατευόμενη περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενέργειες με σχετικά άμεσα και θετικά αποτελέσματα για τη διατήρηση.

    Οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη και η Κολομβία φιλοξενούν συνολικά περισσότερο από το ήμισυ αυτών των περιοχών.

    Αποτυχία των κυβερνήσεων να διαφυλάξουν τις περιοχές με βιοποικιλότητα

    Το 2022, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν το 30% του πλανήτη για τη φύση, στο πλαίσιο των στόχων του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το 16,6% της επιφάνειας της Γης και των εσωτερικών υδάτων του πλανήτη προστατεύεται ήδη, ενώ πολλές κυβερνήσεις βρίσκονται στη διαδικασία να αποφασίσουν πού θα επεκτείνουν τις προστατευόμενες περιοχές.

    Mόνο το 7% των νέων προστατευόμενων περιοχών μεταξύ 2018 και 2023 επικαλύπτονταν με τις περιοχές προτεραιότητας διατήρησης

    Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κυβερνήσεις συχνά αποτυγχάνουν να διαφυλάξουν τις περιοχές που χρειάζονται επειγόντως προστασία. Οι συγγραφείς εκτίμησαν ότι μόλις το 7% των νέων προστατευόμενων περιοχών μεταξύ 2018 και 2023 φιλοξενούσαν τα πιο απειλούμενα είδη.

    «Παρά τις πρόσφατες συζητήσεις για την εξαφάνιση των ειδών, την κρίση της βιοποικιλότητας και το τι πρέπει να κάνουμε, μόνο το 7% των νέων προστατευόμενων περιοχών μεταξύ 2018 και 2023 επικαλύπτονταν με τις περιοχές προτεραιότητας διατήρησης», επισήμανε ο Δρ Eric Dinerstein.

    Και πρόσθεσε: “Είναι σχεδόν σαν οι χώρες να χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο αντίστροφης επιλογής και να επιλέγουν τις μη σπάνιες περιοχές για να τις προσθέσουν στις παγκόσμιες περιοχές υπό προστασία. Το μήνυμα αυτής της μελέτης είναι πως πρέπει να αναβαθμίσουμε σημαντικά τις προσπάθειές μας την επόμενη πενταετία και αυτό είναι εφικτό».

    Η προστασία των περιοχών που εντόπισαν οι ερευνητές θα κόστιζε 29 – 46 δισ. δολάρια (23- 36 δισ. λίρες) τα επόμενα πέντε χρόνια και θα κάλυπτε 1,6 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα (630.000 τετραγωνικά μίλια). Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθει μέσω ενός συνδυασμού αγοράς γης, επέκτασης των δικαιωμάτων και των τίτλων ιδιοκτησίας των αυτόχθονων πληθυσμών, καθώς και δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών σε κρατική γη.

    Η μελέτη συνέκρινε παγκόσμια δεδομένα για θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αμφίβια και φυτά με τις ήδη υπάρχουσες προστατευόμενες περιοχές, χρησιμοποιώντας δορυφορική ανάλυση για να εντοπίσει τα εναπομείναντα ενδιαιτήματα για τα απειλούμενα είδη.

    Οι περισσότερες από τις περιοχές που εντοπίστηκαν για επείγουσα προστασία βρίσκονταν στις τροπικές περιοχές, αλλά εντοπίστηκαν επίσης βοσκοτόπια, εύκρατα πλατύφυλλα δάση και τούνδρες.

    Ο καθηγητής Neil Burgess, ο οποίος είναι επικεφαλής επιστήμονας του Κέντρου Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Διατήρησης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της παγκόσμιας προόδου όσον αφορά την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών, δήλωσε ότι η έρευνα είναι χρήσιμη για να γίνουν άμεσα δράσεις επί του θέματος.

    Η έρευνα αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση “ότι η επίτευξη κάλυψης 30% με προστατευόμενες και διατηρητέες περιοχές από μόνη της δεν είναι αρκετή και ότι η τοποθεσία, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των προστατευόμενων και διατηρητέων περιοχών θα καθορίσουν κατά πόσο θα εκπληρώσουν το ρόλο τους στην προσπάθεια για την αναχαίτιση της απώλειας βιοποικιλότητας», κατέληξε ο καθηγητής Neil Burgess.

    Πηγή: In.gr
  • Φωτιά στην Ύδρα: Στον εισαγγελέα οι «13» της θαλαμηγού από την οποία εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα
    Φωτιά στην Ύδρα: Στον εισαγγελέα οι «13» της θαλαμηγού από την οποία εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα

    Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα (23/6) οι συλληφθέντες για τη φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα αργά το βράδυ της Παρασκευής (21/6).

    Οι Αρχές συνέλαβαν 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, από την οποία εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.

    Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

    Παράλληλα, αναμένεται να γίνει και έκθεση κατάσχεσης του σκάφους.

    Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής το Σάββατο (22/6):

    «Συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024.

    Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά».

    Αγανάκτηση μετά την καταγγελία για τα πυροτεχνήματα

    O δήμαρχος της Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, έχει δηλώσει αγανακτισμένος για το συμβάν.

    Μιλώντας το πρωί της Κυριακής (23/6) στο OPEN και το «Τώρα Μαζί», είπε «υποστήκαμε μια τεράστια ταλαιπωρία, κινδύνεψε το νησί (...). Έχουμε καταθέσει αίτηση να παραστούμε και να στηρίξουμε την κατηγορία παντός υπευθύνου».

    «Σε περίπτωση που η προανακριτική καταλήξει στην απόδοση ευθυνών ο δήμος μας θα ζητήσει τις αποζημιώσεις που δικαιούται και την παραδειγματική τιμωρία ανθρώπων που ενδεχομένως έριξαν πυροτεχνήματα εν μέσω ανέμων 7-8 μποφόρ», πρόσθεσε.

    Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Ύδρα δεν διαθέτει δασικούς δρόμους, δεν διαθέτει αντιπυρικές ζώνες και «είναι ένα θέμα που συζητάμε συνέχεια με το υπουργείο Πολιτισμού».

    Όπως τόνισε, το νησί σώθηκε «από τα εναέρια μέσα που κατέφθασαν νωρίς το πρωί».

    Το χρονικό της φωτιάς

    Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Ύδρα και έκαιγε σε δύσβατο σημείο, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος.

    Το Λιμενικό προσέγγισε την περιοχή προκειμένου να επιχειρήσουν για την κατάσβεσή της και λίγες ώρες μετά το μέτωπο οριοθετήθηκε.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συνελήφθησαν 13 άτομα από το γιοτ που πετούσε πυροτεχνήματα στην Ύδρα
    Συνελήφθησαν 13 άτομα από το γιοτ που πετούσε πυροτεχνήματα στην Ύδρα

    Στη σύλληψη 13 ατόμων που επέβαιναν στη θαλαμηγό, από όπου έριξαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν φωτιά στην Ύδρα το βράδυ της Παρασκευής (21/06) προχώρησαν οι Αρχές, ενώ παράλληλα, κατασχέθηκε και το σκάφος.

    Οι 13 συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Κυριακή (23/6) στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

    Σημειώνεται ότι το φερόμενο ως εμπλεκόμενο τουριστικό ενοικιαζόμενο σκάφος «Περσεφόνη» κατέπλευσε το μεσημέρι το Σαββάτου 22/06 στη Βουλιαγμένη.

    Καπετάνιος παραπλέοντος σκάφους ειδοποίησε τις Αρχές για την παρουσία του το βράδυ που ξέσπασε η φωτιά.

    Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ανέλαβε άμεσα δράση και αφού πήρε καταθέσεις από όλους όσους βρίσκονταν στο σκάφος, προχώρησε στη σύλληψη 13 ατόμων.

    Μετά τις καταθέσεις τους θα επιληφθεί ο εισαγγελέας ο οποίος με βάση το τι είπαν στην Πυροσβεστική θα αποφασίσει αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον τους και με ποιες κατηγορίες.

    Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

    «Συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024.

    Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά».

    Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται προανακριτική έρευνα της Πυροσβεστικής σχετικά με τη φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (21/6) σε δασική έκταση στην περιοχή Μπίστι στην Ύδρα. Η Πυροσβεστική εξετάζει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά ξεκίνησε από πυροτεχνήματα που πυροδοτήθηκαν από σκάφος που έπλεε στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό, η Πυροσβεστική ζήτησε από το Λιμενικό τα στίγματα των πλοίων που έπλεαν στην περιοχή.

    To BBC για τη φωτιά στην Ύδρα

    Mε το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στην Ύδρα μετά τα πυροτεχνήματα που έριξαν από γιοτ και πυροδότησαν τη φωτιά στο πευκοδάσος του νησιού, ασχολείται δημοσίευμα του BBC.

    «Η αιτία της πυρκαγιάς έχει προκαλέσει οργή στην Ελλάδα, η οποία ήδη μάχεται με πολλές δασικές πυρκαγιές και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς», αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται τις δηλώσεις του δημάρχου της Ύδρας, Γιώργου Κουκουδάκη, στην ΕΡΤ.

    «Είμαστε αγανακτισμένοι που κάποιοι ρίχνουν τόσο ανεύθυνα πυροτεχνήματα σε ένα πευκοδάσος», είπε ο δήμαρχος Ύδρας.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι υπήρξε επίσης καταδίκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρεται μια ανάρτηση όπου ο χρήσης γράφει: «πλούσιοι άνθρωποι με περισσότερα χρήματα παρά μυαλό».

    «Η Ελλάδα βρίσκεται σε συναγερμό για δασικές πυρκαγιές από την Τρίτη και οι αρχές προετοιμάζονται για ένα δύσκολο καλοκαίρι καθώς οι ξηρές συνθήκες, οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν», αναφέρει το δημοσίευμα του BBC και συνεχίζει αναφέροντας τον θάνατο του 55χρονου εθελοντή πυροσβέστη την περιοχή στην πυρκαγιά της Ηλείας.

    «Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές είναι συχνές στην Ελλάδα και οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την αυξανόμενη συχνότητά τους με την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, τους καύσωνες σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή», αναφέρει το BBC προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει επίσης πρόβλημα με τους εμπρηστές καθώς «τουλάχιστον 79 άτομα συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο για φονικές πυρκαγιές».

    «Νωρίτερα φέτος, η Ελλάδα εισήγαγε αυστηρότερους νόμους περί εμπρηστών, με τους δράστες να αντιμετωπίζουν τώρα ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών και πρόστιμα έως και 200.000 ευρώ», καταλήγει το δημοσίευμα.

    BBC fotia ydra

    Το δημοσίευμα του BBC για την φωτιά στην Ύδρα

    Πηγή: cnn.gr

  • Ύδρα: Ερευνώνται τα αίτια της φωτιάς - Στο «μικροσκόπιο» οι επιβαίνοντες του σκάφους που φέρονται να έριξαν πυροτεχνήματα
    Ύδρα: Ερευνώνται τα αίτια της φωτιάς - Στο «μικροσκόπιο» οι επιβαίνοντες του σκάφους που φέρονται να έριξαν πυροτεχνήματα

    Η πυρκαγιά, όπως μετέδωσε το OPEN, φαίνεται να προκλήθηκε από ανθρώπους σε σκάφος που πέταξαν πυροτεχνήματα

    Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών οι επιβαίνοντες του σκάφους που καταγγέλλεται ότι ευθύνεται για τη φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα αργά το βράδυ της Παρασκευής (21/6), στην περιοχή Άγιος Νικόλαος.

    Η πυρκαγιά, όπως μετέδωσε το OPEN, φαίνεται να προκλήθηκε από ανθρώπους σε σκάφος που πέταξαν πυροτεχνήματα -ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

    Αγανάκτηση μετά την καταγγελία για τα πυροτεχνήματα

    O δήμαρχος της Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, δηλώνει αγανακτισμένος για το παραπάνω συμβάν.

    Αναφερόμενος στην καταγγελία για τα πυροτεχνήματα είπε: «Αν ισχύει αυτό, είναι πραγματικά κάτι που με θλίβει ιδιαίτερα».

    «Πραγματικά μεγάλη αγανάκτηση. Θα το αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές. Στην περιοχή που εκδηλώθηκε δεν είναι κάτι. Δεν είναι ούτε οργανωμένη παραλία δίπλα, ούτε τίποτα» πρόσθεσε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

    «Έχει οριοθετηθεί η φωτιά, ευτυχώς δεν πέρασε στο πυκνό πευκοδάσος που υπάρχει στην περιοχή» γνωστοποίησε και πρόσθεσε:

    «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση. Κάποιοι τόσο ανεύθυνα με 6 μποφόρ αέρα ρίχνουν πυροτεχνήματα δίπλα σε πευκοδάσος. Νομίζω μπορεί να καταλάβει κάποιος τι αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει σε ένα δήμαρχο αλλά και στους δημότες και σε όλους τους εμπλεκόμενους».

    Το χρονικό της φωτιάς

    Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Ύδρα και έκαιγε σε δύσβατο σημείο, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος.

    Το Λιμενικό προσέγγισε την περιοχή προκειμένου να επιχειρήσουν για την κατάσβεσή της και λίγες ώρες μετά το μέτωπο οριοθετήθηκε.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch