Περιβάλλον

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Ελλάδα: Καμπανάκι για ακραία καιρικά φαινόμενα

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Ελλάδα: Καμπανάκι για ακραία καιρικά φαινόμενα

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή έχουν αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω στο μέλλον», δηλώνει στο iefimerida.gr η Έλενα Φλόκα, διευθύντρια του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος-Μετεωρολογίας στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, μετά την εκδήλωση των πρωτοφανών και φονικών πλημμυρών σε περιοχές της Ιταλίας και της Κροατίας.

«Ενώ, γενικά, η βροχόπτωση ελαττώνεται κυρίως στη Μεσόγειο, τα φαινόμενα που έχουν ραγδαία βροχόπτωση, μεγάλος όγκος νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουν αυξηθεί στο παρόν κλίμα και στο μέλλον προβάλλεται ότι η συχνότητα τους θα αυξηθεί περαιτέρω. Όπως αυξάνεται και η συχνότητα φαινομένων καυσώνων», αναφέρει η κυρία Φλόκα.

Αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον και η Ελλάδα

Όσον αφορά στη χώρα μας, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ακραία φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα συχνά στις ηπειρωτικές αλλά και νησιωτικές περιοχές. «Δεν υπάρχουν ποσοτικά στοιχεία που να δείχνουν την ακριβή συχνότητα των φαινομένων. Τα κλιματικά μοντέλα που κάνουν όχι προβλέψεις αλλά προβολές στο μέλλον δεν μπορούν να δώσουν με λεπτομέρεια στοιχεία. Ακόμα και η μετεωρολογική πρόβλεψη είναι έγκυρη μόνο για τις επόμενες πέντε μέρες. Η προβολή μας δίνει ένα έναυσμά για να μπορέσουμε να πάρουμε μέτρα αλλά δεν μπορεί να μας πει ότι σε 30 χρόνια θα γίνουμε Σαχάρα. Ακόμη και οι μετριοπαθείς επιστήμονες του χώρου συμφωνούν ότι ζούμε την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει.

Ποιοι τομείς της οικονομίας θα επηρεαστούν

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος-Μετεωρολογίας στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει μια σειρά από τομείς. «Είναι λογικό ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει στο μέλλον και τον τουρισμό που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως π.χ. αλλαγής της τουριστικής περιόδου σε ότι αφορά στην εποχικότητα ή στον τομέα της γεωργίας αλλαγές στις καλλιέργειες. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε εγκαίρως στα νέα κλιματικά δεδομένα. Δε χρειάζεται ανησυχία αλλά προετοιμασία».

«Η Ελλάδα είναι hot spot για πυρκαγιές»

Αναφορικά με το αν μπορεί να προβλεφθεί τι θα συμβεί το καλοκαίρι από πλευράς ακραίων καιρικών φαινομένων, π.χ. καυσώνων που εγκυμονούν κινδύνους για πυρκαγιές, η κυρία Φλόκα τονίζει ότι «η Μεσόγειος και η Ελλάδα είναι hot spot για πυρκαγιές. Όταν υπάρχει μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας και καύσωνα έχουμε μεγάλη πιθανότητα να έχουμε πυρκαγιές. Αν αυτό το καλοκαίρι θα είναι ακραία ζεστό δεν μπορούμε να το εκτιμήσουμε και αν συμβεί θα είναι τυχαίο καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης, Σίγουρα, όμως, κάθε καλοκαίρι για την Ελλάδα είναι επικίνδυνο. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα», επισημαίνει.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα»

Τέλος, η επιστήμονας του ΕΚΠΑ σημειώνει ότι αρκετά από τα φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια είναι μεν έντονα, σχετίζονται όμως και με τον ανθρωπογενή παράγοντα. «Μπορεί να βρέξει και να πέσει μια φυσιολογική ποσότητα βροχής, αλλά αν ο άνθρωπος έχει μπαζώσει τα ρέματα και δημιουργηθούν πλημμύρες, δεν φταίει το μετεωρολογικό φαινόμενο. Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η κλιματική κρίση δεν επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση. Πρέπει κανείς να προετοιμαστεί για χειρότερες καταστάσεις. Καλό είναι να χτυπάνε καμπανάκια στις κυβερνήσεις για να λαμβάνονται έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα».

Πηγή: Iefimerida.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα