Περιβάλλον

Νέα μελέτη προειδοποιεί: Ο πλανήτης νοσεί - Έχουμε εισέλθει στην «επικίνδυνη ζώνη» σε κάθε επίπεδο

Νέα μελέτη προειδοποιεί: Ο πλανήτης νοσεί - Έχουμε εισέλθει στην «επικίνδυνη ζώνη» σε κάθε επίπεδο

Τα επτά από τα συνολικά οκτώ καθορισμένα όρια ασφαλείας έχει ξεπεράσει η Γη, η οποία έχει εισέλθει στην «επικίνδυνη ζώνη», όχι μόνο όσον αφορά στην υπερθέρμανση του πλανήτη, του οποίου οι φυσικές περιοχές αποψιλώνονται, ενώ, ταυτόχρονα, η ευημερία των κατοίκων του απειλείται. Αυτά υποστηρίζουν οι επιστήμονες πίσω από νέα μελέτη η οποία, δεν εξετάζει μόνο τις προστατευτικές «γραμμές» για το πλανητικό οικοσύστημα, αλλά -για πρώτη φορά- περιλαμβάνει και μέτρα «δικαιοσύνης» τα οποία αφορούν, κυρίως στην αποτροπή της ζημιάς για χώρες, εθνότητες και φύλα.

Τη μελέτη διεξήγαγε η διεθνής επιστημονική ομάδα Earth Commission και δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη (31/05) στο περιοδικό Nature. Οι ειδικοί εξέτασαν το κλίμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη μόλυνση του νερού με φώσφορο και άζωτο από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, τα υπόγεια ύδατα, τα γλυκά επιφανειακά ύδατα, το αδόμητο φυσικό περιβάλλον και το συνολικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Το μόνο στοιχείο του οποίου οι δείκτες δεν βρέθηκαν σε επικίνδυνο σημείο, σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Παρόλα αυτά, παραμένει επικίνδυνη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Το κλίμα ξεπέρασε τα επιβλαβή επίπεδα για τους ανθρώπους σε ομάδες. Όπως αναφέρει η μελέτη της σουηδικής ομάδας, ωστόσο, δεν ξεπέρασε ακριβώς την κατευθυντήρια γραμμή ασφαλείας για τον πλανήτη ως σύστημα.

Αν ο πλανήτης έκανε απλώς έναν ετήσιο έλεγχο, παρόμοιο με το ιατρικό check up ενός ανθρώπου, «ο γιατρός θα μάς έλεγε ότι η Γη είναι πραγματικά αρκετά άρρωστη αυτή τη στιγμή και, μάλιστα, όσον αφορά πολλούς διαφορετικούς τομείς ή συστήματα, ενώ αυτή η ασθένεια επηρεάζει επίσης ανθρώπους που ζουν σε αυτήν», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου η συμπρόεδρος της Επιτροπής Γης Joyeeta Gupta, καθηγήτρια περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Η διάγνωση, ωστόσο, δεν είναι αυτή ενός ασθενούς σε τελικό στάδιο. Ο πλανήτης μπορεί να ανακάμψει εφόσον αλλάξει- μέσα στις βασικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι αυτή της χρήσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται το έδαφος και το νερό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση»

Ωστόσο, «ουσιαστικά κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση σε όλα αυτά», σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Γιόχαν Ρόκστρομ, που είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων του Πότσνταμ στη Γερμανία. «Πρόκειται για μια συναρπαστική και προκλητική εργασία - επιστημονικά ορθή ως προς τη μεθοδολογία και σημαντική για τον εντοπισμό των διαστάσεων στις οποίες ο πλανήτης πλησιάζει στα όρια που θα μας εκτοξεύσουν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις», εξήγησε η κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος του Γέιλ, Ίντι Μπερκ η οποία, όμως, δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup