Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 16:32

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Το «καταφύγιο» της καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο - Δείτε βίντεο του WWF Hellas

Γράφτηκε από

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών το CNN Greece παρουσιάζει αποκλειστικά ένα ντοκιμαντέρ της WWF Ελλάς με θέμα «Σεκάνια: Μια παραλία για τη χελώνα καρέτα» που αποτελεί καταφύγιο όλης της Μεσογείου για αυτό το είδος.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το WWF Ελλάς και κάνει «ζουμ» σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας μας με ιδιαίτερη ιστορία, την παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σεκάνια: Μια παραλία για τη χελώνα καρέτα» που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα το Act for Earth του CNN Greece, μάς ταξιδεύει στα Σεκάνια, μία παραλία μήκους μόλις 550 μέτρων που εδώ και σχεδόν 30 χρόνια έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της δράσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής στη χώρα μας.

Δείτε το βίντεο του WWF Hellas για την καρέτα καρέτα:

Τα Σεκάνια είναι η παραλία με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές χελώνας καρέτα παγκοσμίως, καθώς τα τελευταία περίπου 30 χρόνια αυτή η μικρή λωρίδα ακτής έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 1.500.000 αυγά.

Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς ηγήθηκε το 1994 πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την αγορά της έκτασης γύρω από την παραλία, ώστε να «θωρακιστούν» τα Σεκάνια από ανθρωπογενείς πιέσεις (π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις, πλαστική ρύπανση, ηχορύπανση) που θα υποβάθμιζαν την παραλία και θα απειλούσαν άμεσα την επιβίωση του είδους. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη απολύτου προστασίας από το 1999 με την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Πρόκειται για μια ιστορία επιτυχίας που, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι αποτέλεσμα τη διαχρονικής συνεργασίας με πολλούς φορείς και οργανώσεις.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 22 λεπτών, παρουσιάζει μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές νίκες στην Ελλάδα, με την οποία διασφαλίστηκε η προστασία ενός από τα σημαντικότερα «μαιευτήρια» της χελώνας καρέτα στη Μεσόγειο.

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών η 8η Ιουνίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1992. Θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τη Γη (Earth Summit) στο Rio de Janeiro. Τότε 150 ηγέτες απ' όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, με στόχο την προστασία των σπάνιων ειδών στο φυσικό περιβάλλον.

Το 2008 η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών αναγνωρίστηκε επίσημα από τον ΟΗΕ κι έκτοτε εξυπηρετεί έναν κεντρικό σκοπό: την ευαισθητοποίηση κοινού και ιθυνόντων για να συμβάλλουν στην προστασία των θαλασσών μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων.

Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% του πλανήτη μας, ενώ αποτελούν μια ασπίδα προστασίας ενάντια στην κλιματική κρίση, καθώς απορροφούν περίπου 30% του διοξειδίου του άνθρακα που έχει παραχθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 11:01

Σχετικά Άρθρα

  • Καλαμάτα: Εκατοντάδες κόσμου παρακολούθησαν μια θαλάσσια χελώνα να γεννά τα αυγά της
    Καλαμάτα: Εκατοντάδες κόσμου παρακολούθησαν μια θαλάσσια χελώνα να γεννά τα αυγά της

    Χθες βράδυ μια χελώνα καρέτα – καρέτα διάλεξε την παραλία της Καλαμάτας για να δημιουργήσει τη φωλιά της, με το θέαμα να είναι ξεχωριστό και τους λουόμενους αλλά και τους περαστικούς να παρακολουθούν την όλη διαδικασία.

    Το ευχάριστο στη χθεσινή περίπτωση είναι ότι ο κόσμος άμεσα εκκένωσε το σημείο ώστε να μπορέσει η χελώνα να αφήσει τα αυγά της, ενώ υπήρξε και η σχετική ηρεμία, κάτι που δεν έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις με αποτέλεσμα χελώνες να φύγουν τρομαγμένες.

    Στη χθεσινή δε περίπτωση ειδοποιήθηκε και το Λιμεναρχείο ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει η κατάλληλη σήμανση στο χώρο.

    Τι κάνουμε αν δούμε χελώνα να βγαίνει στην παραλία
    Σύμφωνα με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, αν κάποιος αντιληφθεί μια χελώνα στην παραλία θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Σύλλογο στο στο τηλέφωνο 6941 511 511 ώστε να λάβει τις κατάλληλες / απαραίτητες οδηγίες για το πως μπορεί να βοηθήσει.

    Επίσης αν στην παραλία δεν υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που συνιστούν απειλές για την πιθανή φωλιά, δεν χρειάζεται να ληφθεί κάποιο μέτρο.
    Απλά αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε ομπρέλα και ξαπλώστρα κοντά στο σημείο αυτό.

    Αν στην παραλία υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που είναι απειλές για την πιθανή φωλιά (δηλαδή λειτουργούν μαγαζιά, υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες ) χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, περίφραξη χώρου πέριξ της πιθανής φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).

    Χελωνάκια στην παραλία
    Δεν πρέπει να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις. Αν δείτε χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά ημέρα, ανοίξτε ένα διάδρομο στην άμμο και προστατέψτε τα από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στην θάλασσα! Και σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, σκίαση χώρου πέριξ της φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).

    Πηγή: TharrosNews.gr

  • Παγκόσμια ήμερα των ωκεανών με την παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας
    Παγκόσμια ήμερα των ωκεανών με την παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας

    «Κραυγή αγωνίας για τη θάλασσα…»

    Η παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Οι μικροί ταξιδευτές», στο πλαίσιο καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και ευαισθητοποίησης σε οικολογικά ζητήματα, προσέγγιζε με ιδιαίτερη ευαισθησία το πρόβλημα της διατάραξης του θαλάσσιου οικοσυστήματος με ποικίλες δημιουργικές δράσεις και με αφόρμηση τα λόγια του Ιούλιου Βερν: «Η θάλασσα είναι το παν… Η ανάσα της είναι αγνή και υγιεινή. Είναι μια απέραντη έρημος όπου ο άνθρωπος δεν αισθάνεται ποτέ μόνος, γιατί η ζωή στροβιλίζεται από όλες τις πλευρές».

    Τα βιβλία σε πρώτο πλάνο: «Η φωτούλα αγαπούσε τα πλαστικά» του Νίκου Ανδρικόπουλου, «Το μεγάλο βιβλίο της θάλασσας» του Yuval Zommer, «Το ποτάμι. Ένα επικό ταξίδι προς τη θάλασσα» της Hanako Clulow, «Ο κηπουρός της φύσης» της Φίλιας Δενδρινού και «Ωκεανός» της Helene Druvert .

    Τα παιδιά σε δεύτερο πλάνo: Διάβασαν, προβληματίστηκαν, συνδύασαν, εμπνεύστηκαν, έμαθαν, ευαισθητοποιήθηκαν, εκφράστηκαν δημιουργικά.

    Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την Αειφορία Κ.Ε.ΠΕ.Α Κρεστένων σε πρώτο πλάνο: Σάββατο 1η Ιουνίου 2024. Παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί-υπεύθυνοι της λέσχης βρέθηκαν στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα δώρα της Θάλασσας». Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις κατάλληλα προσαρμοσμένες στις ηλικίες των παιδιών, η έρευνα στην παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακού κόλπου και συγκεκριμένα, στην περιοχή Καϊάφα και οι δραστηριότητες εικαστικής έκφρασης ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους. Το πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώθηκε στις αμμοθίνες, το θαλάσσιο κρινάκι και τη θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα εστίασε στις αρνητικές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στην αξία της προστασίας της βιοποικιλότητας και στην αγάπη και φροντίδα των ακτών.

    Το τελικό αποτέλεσμα: Τα παιδιά σε πρώτο πλάνο, γίνονται ενεργοί πολίτες: Δημιουργούν τις δικές τους αφίσες με μηνύματα για τη προστασία της θαλάσσιας χελώνας: «Μην πατάτε τα αβγά μου, είναι μέσα τα παιδιά μου», «S.O.S. η καρέτα φωνάζει για το περιβάλλον που αλλάζει…». Τα κρινάκια φωνάζουν όσο πιο δυνατά μπορούν: «Μην μας κόβετε..». Η θάλασσα που σύμφωνα με τον Ίψεν «έχει μια δύναμη που επιδρά επάνω στους ανθρώπους σαν θέληση», ελπίζουμε ότι θα κάνει το θαύμα της.

    Ευχαριστούμε θερμά τον Υπεύθυνο του Κ.Ε.ΠΕ.Α Κρεστένων κ. Πέτρο Γαβρά και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, την κ. Αγγελική Τσούρα και την κ. Μαρία Σχοινά για την εξαιρετική συνεργασία και τον χρόνο που αφιέρωσαν, εξασφαλίζοντας ένα δημιουργικό και ευχάριστο κλίμα, σχεδιάζοντας τις κατάλληλες δραστηριότητες σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και υπηρετώντας πιστά τις αρχές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

    vivl andrits pag okean 2

    vivl andrits pag okean 3

    vivl andrits pag okean 4

    vivl andrits pag okean 5

    vivl andrits pag okean 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καρέτα καρέτα: Ρεκόρ φωλιών φέτος στη Ζάκυνθο
    Καρέτα καρέτα: Ρεκόρ φωλιών φέτος στη Ζάκυνθο

    Τι αναφέρει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σε ανακοίνωσή του.

    Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από τη Ζάκυνθο για τις χελώνες καρέτα καρέτα.

    Όπως τονίζει σε ενημέρωσή του ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το νησί της Ζακύνθου ζει με έντονο ρυθμό κάθε καλοκαίρι, όχι μόνο λόγω της συνεχόμενης αυξημένης τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και επειδή αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό μέρος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο.

    Φέτος, περισσότερες από 1.800 φωλιές δημιουργήθηκαν στις παραλίες του κόλπου Λαγανά, γεγονός που καθιστά τη φετινή χρονιά ως μία από τις χρονιές με τη μεγαλύτερη φωλεοποίηση των τελευταίων σαράντα χρόνων στη Ζάκυνθο. Επίσης, επαληθεύει την αυξητική τάση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο τα τελευταία δέκα χρόνια, που οφείλεται στις κοινές προσπάθειες προστασίας του είδους που ασκούνται συνεχόμενα τα τελευταία 40 χρόνια σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

    Έχει ξεπεράσει το 2020

    Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των φωλιών έχει ξεπεράσει (πριν την επαλήθευση των επιστημονικών δεδομένων) τα επίπεδα του 2020 που αποτελούσε ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας Covid-19 που μόλις είχε ξεσπάσει, με άμεσο αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του αριθμού επισκεπτών στη Ζάκυνθο.

    Από τις φωλιές που δημιουργήθηκαν φέτος στη Ζάκυνθο, αναμένεται να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα περισσότερα από 200.000 χελωνάκια, κάποια από τα οποία θα επιστρέψουν μια μέρα –σε περίπου 25 χρόνια- στις ίδιες παραλίες για να αναπαραχθούν, συντελώντας στην επιβίωση του προστατευόμενου είδους αυτού.

    Πηγή: In.gr

  • Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο
    Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο

    Το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα «έσπασε» μία χελώνα στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας.

    Η τυχερή μαρκαρισμένη χελώνα, που είχε πρωτοπαρατηρηθεί στη Ζάκυνθο το 1986 και στην οποία δόθηκε το όνομα Γαία, καταγράφηκε ακόμη μία φορά από τους εκπαιδευμένους ερευνητές/εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ να κάνει τη φωλιά της στην παραλία Σεκάνια της Ζακύνθου φέτος, επιβεβαιώνοντας έτσι, 37 ολόκληρα χρόνια αναπαραγωγική ζωής.

    Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί με μια χελώνα να ωοτοκεί για 36 χρόνια στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

    Η σημαντική αυτή ανακοίνωση του ΑΡΧΕΛΩΝ βάζει τη χώρα μας στο επίκεντρο των παγκόσμιων επιστημονικών δεδομένων για τις θαλάσσιες χελώνες και πιστοποιεί την μακρόχρονη συστηματική προσπάθεια του Συλλόγου που δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια στις παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας.

    Το φετινό καλοκαίρι καταγράφεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ υψηλός αριθμός φωλιών σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί πάνω από 1.800 φωλιές στη Ζάκυνθο - λιγότερες από τον μέγιστο αριθμό φωλιών του 1995-, πάνω από 4300 φωλιές στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο -ο μεγαλύτερος αριθμός φωλιών που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή- γύρω στις 355 φωλιές στον Λακωνικό Κόλπο, πάνω από 220 φωλιές στο Ρέθυμνο, γύρω στις 300 στα Χανιά και πάνω από 230 στη Μεσσαρά Κρήτης -οι περισσότερες φωλιές που έχουν καταγραφεί στις δύο τελευταίες περιοχές από το 1995.

    Πηγή: ethnos.gr - Image by David Mark from Pixabay

  • Δήμος Πύργου: Πρώτα η ανίχνευση και μετά ο καθαρισμός παραλιών - Προστατεύτηκαν όλες οι φωλιές της θαλάσσιας χελώνας «καρέτα καρέτα»
    Δήμος Πύργου: Πρώτα η ανίχνευση και μετά ο καθαρισμός παραλιών - Προστατεύτηκαν όλες οι φωλιές της θαλάσσιας χελώνας «καρέτα καρέτα»

    Με πλήρη επίγνωση και ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στο προστατευόμενο είδος θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, καθαρίζει ο Δήμος Πύργου το παραλιακό μέτωπο, καθώς έχουν ληφθεί κι όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την προστασία της και του οικοσυστήματος που την φιλοξενεί αυτή την περίοδο.

    Πρώτο μέλημα των συνεργείων του Δήμου Πύργου, πριν ξεκινήσει ο καθαρισμός με το ειδικό μηχάνημα, ήταν να ανιχνευθούν τα σημεία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και να τοποθετηθούν ειδικά σημάδια (καλάμια) προς αποφυγή ατυχήματος. Ο Δήμος Πύργου ενημερώνει ότι καμία φωλιά δεν καταστράφηκε και δεν διατρέχει κίνδυνο. Αντιθέτως, όταν γεννηθούν σε λίγες εβδομάδες τα χελωνάκια δεν θα υπάρχουν εμπόδια από ξύλα, πλαστικά και σκουπίδια στην έξοδό τους προς την θάλασσα.

    - Ο Δήμος Πύργου ενημερώνει επίσης ότι ο καθαρισμός του παραλιακού μετώπου έγινε αυτή την περίοδο, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ο καιρός δεν επέτρεπε τέτοια δράση, καθώς η θάλασσα θα «ξέβραζε» στην άμμο μικρά και μεγάλα αντικείμενα.

    Όπως δηλώνει ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Η παραλία από το Κατάκολο μέχρι τις εκβολές του Αλφειού δεν συμπεριλαμβάνεται στο παραθαλάσσιο πάρκο όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα. Η παραλία είναι ελεύθερη. Αν κάποιοι θέλουν να…δεσμεύσουν και την παραλία τότε θα πρέπει να απαγορεύσουμε και στους λουόμενους από το απόγευμα και μετά να περπατάνε στην παραλία. Δε νομίζω να υπάρχει ατυχές περιστατικό, να καταστράφηκε έστω μια φωλιά».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφει ρεκόρ χελώνας που γεννά επί 36 χρόνια στη Ζάκυνθο
    Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφει ρεκόρ χελώνας που γεννά επί 36 χρόνια στη Ζάκυνθο

    Έτοιμος να καταγράψει την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ για την πιο μεγάλη περίοδο καταγεγραμμένης ωοτοκίας σε θαλάσσια χελώνα είναι φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ που συμπληρώνει τέσσερις δεκαετίες συνεχούς και οργανωμένης δράσης για τη διάσωση της χελώνας Καρέττα στη χώρα μας. Η σημερινή ημέρα (16/6) που είναι Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Χελωνών, αποτελεί ευκαιρία ευαισθητοποίησης για τα 7 είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στους ωκεανούς.

    Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, το προσωπικό και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ δίνουν καθημερινές μάχες για να σωθούν τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες από όλη την Ελλάδα.

    Στις παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου, του Κυπαρισσιακού Κόλπου, του Λακωνικού Κόλπου, της Κορώνης και του Ρωμανού Μεσσηνίας, του Ρεθύμνου, των Χανιών και του Κόλπου Μεσσαράς βρίσκονται ομάδες ερευνητών και εκπαιδευμένων εθελοντών που καταγράφουν την ωοτοκία της Καρέττα.

    Η «πρωταθλήτρια» χελώνα με κωδικό Β2494 μαρκαρίστηκε το 1986 στη Ζάκυνθο από τους εκπαιδευμένους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, που έκτοτε κατέγραφαν συστηματικά κάθε φορά την παρουσία της όταν έβγαινε στη στεριά για να γεννήσει. Όταν το καλοκαίρι του 2022 η συγκεκριμένη χελώνα βρέθηκε και πάλι να κάνει φωλιά στη Ζάκυνθο συμπληρώθηκαν 36 χρόνια καταγεγραμμένης αναπαραγωγής της, ισοφαρίζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για το είδος, που έχει καταγραφεί για μία χελώνα Καρέττα στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

    Είναι γνωστό ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι μακρόβια ζώα, δεν γνωρίζουμε όμως πόσα ακριβώς χρόνια ζουν και πόσα χρόνια είναι αναπαραγωγικά ενεργές. Το μαρκάρισμα είναι μια μέθοδος με την οποία αναγνωρίζονται οι χελώνες που έρχονται για ωοτοκία κάθε χρόνο στις παραλίες μας και έτσι υπάρχει ένας αξιόπιστος δείκτης μέτρησης.

    Αν η ομάδα των φετινών εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράψει την ίδια χελώνα να κάνει φωλιά για άλλη μια χρονιά σε παραλία του Κόλπου Λαγανά Ζακύνθου, θα έχει καταρριφθεί το παγκόσμιο ρεκόρ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την μεγάλη σημασία του πληθυσμού που παρακολουθείται συστηματικά στο νησί της Ζακύνθου εδώ και 40 χρόνια.

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει το πρόγραμμα μαρκαρίσματος με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών από τις αρχές του 1980 στη Ζάκυνθο και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Σε κάθε χελώνα μπαίνουν δύο σήματα (tags), έτσι ώστε σε περίπτωση που καταστραφεί το ένα, να αντικατασταθεί με καινούργιο βάσει του δεύτερου και να μην χαθεί η ταυτότητα της χελώνας. Σε πολλές χελώνες έχει τύχει μέχρι σήμερα να καταστραφούν και τα δύο πλαστικά ή μεταλλικά σήματα και να χαθεί η αρχική ταυτότητα.

    Το 2019 η επιστημονική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ έκανε μια έρευνα στη βάση δεδομένων των σημάτων που είχαν τοποθετηθεί σε χελώνες όλα αυτά τα χρόνια και βρήκε χελώνες να έχουν ωοτοκήσει για πάνω από 20 χρόνια ενώ δύο ήταν «πρωταθλήτριες» με 33 χρόνια αναπαραγωγικής ζωής. Το καλοκαίρι του 2022 μία από τις «πρωταθλήτριες», με κωδικό Β2494, έκανε πάλι φωλιά στη Ζάκυνθο και έτσι συμπλήρωσε 36 χρόνια αναπαραγωγής φθάνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η χελώνα Β2494, όπως και αρκετές άλλες στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό και το Ρέθυμνο, έχουν μαρκαριστεί πλέον και με ηλεκτρονικό σήμα (PIT tag) που είναι μόνιμο και έτσι η ταυτότητα της δεν χάνεται.

    Οι θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν από την εποχή των δεινοσαύρων

    Ακόμα πιο οργανωμένα και με αμείωτη θέληση τα μέλη και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ από την Ελλάδα και δεκάδες χώρες του εξωτερικού, συνεχίζουν για μια ακόμη χρονιά φέτος το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στο Ρέθυμνο, ελπίζοντας να γίνουν μάρτυρες της κατάρριψης του παγκόσμιου ρεκόρ αναπαραγωγικής διάρκειας, συμβάλλοντας στην διεθνή προσπάθεια για την κατανόηση του κύκλου ζωής της Καρέττα και της προστασίας της.

    Οι θαλάσσιες χελώνες είναι μερικά από τα παλαιότερα πλάσματα στη Γη και υπάρχουν από την εποχή των δεινοσαύρων. Στα 110 εκατομμύρια χρόνια της ύπαρξής τους, τα κύρια χαρακτηριστικά τους δεν έχουν αλλάξει, ωστόσο αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.

    Υπάρχουν επτά είδη θαλάσσιων χελωνών. Αυτά περιλαμβάνουν την Καρέττα, τη Δερματοχελώνα, την Πράσινη λεπιδοχελώνα- Olive ridley, την Hawksbill, την Πράσινη χελώνα, την μικρή Λεπιδοχελώνα- Kemp's ridley, και την Αυστραλιανή- Flatback. Τα τρία πρώτα είδη θεωρούνται σήμερα ως παγκοσμίως ευάλωτα, το τέταρτο ως απειλούμενο, το πέμπτο και το έκτο ως κρίσιμα απειλούμενα, ενώ για το τελευταίο τα δεδομένα είναι ελλιπή.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πλαστικά απόβλητα, υπερθέρμανση και βιομηχανική αλιεία «απειλούν» τις θάλασσες
    Πλαστικά απόβλητα, υπερθέρμανση και βιομηχανική αλιεία «απειλούν» τις θάλασσες

    H βιομηχανική αλιεία, τα πλαστικά απόβλητα και η υπερθέρμανση του πλανήτη αναδεικνύονται σημαντικές απειλές για το θαλάσσιο οικοσύστημα τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, εχθές 8 Ιουνίου.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το euronews, καταβάλλονται προσπάθειες για την σύνταξη της πρώτης νομικά δεσμευτικής διεθνούς συνθήκης κατά της ρύπανσης των πλαστικών, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    «Βλέπουμε επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και μάλιστα σε δυσανάλογο επίπεδο σε χώρες που δεν έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε τις τοπικές επιπτώσεις της αλιείας που καποιες φορές είναι αδήλωτη, άναρχη ή κακώς ρυθμιζόμενη και έχει άμεσο αντίκτυπο στον ωκεανό. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι όταν αυτές οι πολλαπλές πιέσεις επικαλύπτονται, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον ωκεανό, στον τρόπο λειτουργίας του και στα οφέλη του τόσο σε εμάς όσο και στον πλανήτη συνολικά», υπογραμμίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια βιολογίας και πολιτικής διατήρησης της θάλασσας στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ, Λούσι Γούνταλ.

    Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών έχει αυξηθεί περίπου 0,13°C ανά δεκαετία τα τελευταία 100 χρόνια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

    Τι μέτρα μπορούν να ληφθούν;

    «Υπάρχουν δύο πραγματικά σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε, και το πρώτο είναι να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να το κάνουμε αμέσως και να δημιουργήσουμε προστατευόμενες περιοχές μεγάλης κλίμακας», σημειώνει η επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Κασάντρα Μπρουκς.

    Την περασμένη εβδομάδα (28/5 - 3/6) συμφωνήθηκε ένα σχέδιο συνθήκης για τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά, ένα αρχικό αλλά κρίσιμο βήμα για την καταπολέμηση ενός από τα πιο επιβλαβή απόβλητα για το περιβάλλον.

    Τη Δευτέρα (4/6), η Ακτή Ελεφαντοστού φιλοξένησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με επίκεντρο τις λύσεις για την πλαστική ρύπανση.

    Μεταξύ των πλημμυρών και της ιστορικής ξηρασίας, η Αφρική είναι η ήπειρος που υποφέρει περισσότερο από τους κλιματικούς κινδύνους, ενώ το μερίδιό της στις παγκόσμιες εκπομπές CO2 είναι το χαμηλότερο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ζάκυνθος: Εντοπίστηκαν οι πρώτες φωλιές χελωνών καρέτα-καρέτα στο νησί
    Ζάκυνθος: Εντοπίστηκαν οι πρώτες φωλιές χελωνών καρέτα-καρέτα στο νησί

    Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας για τις χελώνες καρέτα – καρέτα. Η πρώτη φωλιά εντοπίστηκε στις 24 του Μάη και υπάρχει αισιοδοξία ότι η φετινή περίοδος θα κυλήσει ομαλά.

    «Καταρχάς αυτό το διάστημα ξεκινάει η περίοδος ωοτοκίας που βγαίνουν να κάνουν τις φωλιές. Έχουμε λιγότερες από 10. Η πρώτη φωλιά εντοπίστηκε στις 24 του μήνα στην ανατολική παραλία του Λαγανά. Βρισκόμαστε σε κανονικά επίπεδα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι χελώνες άργησαν να γεννήσουν επειδή έκανε κρύο τις τελευταίες εβδομάδες, και ειδικά μέσα στη θάλασσα. Οι μελέτες που συσχετίζουν τη θερμοκρασία της θάλασσας με το κατά πόσο είναι έτοιμες οι χελώνες να βγουν να κάνουν τη φωλιά τους. Δεν έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι μελέτες, αλλά έχουμε ενδείξεις ότι όντως κάτι τέτοιο συμβαίνει. Γενικά ο πληθυσμός των χελωνών της Ζακύνθου έχει έρθει σε ένα σημείο ισορροπίας οπότε περιμένουμε τα νούμερα να είναι περίπου τα ίδια κάθε χρόνο από εδώ και πέρα. Περιμένουμε αρκετές φωλιές και στα Σεκάνια που είναι περιοχή απολύτου προστασίας. Εκεί δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα οι χελώνες να μπορούν να γεννούν ανενόχλητες» ανέφερε αρχικά ο κ. Θάνος Μιχαηλίδης, υπεύθυνος πεδίου «ΑΡΧΕΛΩΝ» Ζακύνθου και στη συνέχεια σημείωσε ότι «Χρειάζεται προσοχή από τους ντόπιους. Δεν θα μιλήσω για τα τουριστικά σκάφη, σε σχέση με τους κανονισμούς της παραλίας. Αυτό που πρέπει να προσέχουν ειδικά οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι η παρουσία επίπλων θαλάσσης τη νύχτα, γιατί καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο και η χελώνα μπορεί να πέσει σε μια ξαπλώστρα ή μια ομπρέλα και να φύγει χωρίς να γεννήσει».

    Μεταξύ άλλων, ο ΑΡΧΕΛΩΝ σημειώνει: «Η κατάληψη της παραλίας από έπιπλα θαλάσσης, τα φώτα, ο θόρυβος, και η παρουσία ανθρώπων τη νύχτα αποτρέπουν την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών. Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης, τη μείωση της έντασης ή και το κλείσιμο των φώτων τις νυχτερινές ώρες. Ενημέρωση των επισκεπτών και των επιχειρήσεων για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας γίνεται σε όλα τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ σε παραλίες ωοτοκίας.Έχει παρατηρηθεί ότι η συμπίεση της άμμου από τροχοφόρα οχήματα, η απομάκρυνση φυκιών και σκουπιδιών από τις παραλίες με βαρέα μηχανήματα, η καταστροφή αμμοθινών από αμμοληψίες, φυτεύσεις δέντρων και διανοίξεις δρόμων έχουν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της φυσικοχημικής σύστασης της άμμου στην παραλία και τη μείωση του αριθμού και της επιτυχίας των φωλιών. Επίσης, λιμενικά έργα σε άλλα σημεία της ακτής μπορεί να μειώσουν το πλάτος της αμμώδους ζώνης της παραλίας ωοτοκίας. Κτίσματα στην παραλιακή ζώνη μεταβάλλουν τη δυναμική της ακτής και προκαλούν υποβάθμιση των βιοτόπων αναπαραγωγής».

    Πηγή: Ιmerazante.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ