Επίκαιρα

Ζάκυνθος: Εντοπίστηκαν οι πρώτες φωλιές χελωνών καρέτα-καρέτα στο νησί

Ζάκυνθος: Εντοπίστηκαν οι πρώτες φωλιές χελωνών καρέτα-καρέτα στο νησί

Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας για τις χελώνες καρέτα – καρέτα. Η πρώτη φωλιά εντοπίστηκε στις 24 του Μάη και υπάρχει αισιοδοξία ότι η φετινή περίοδος θα κυλήσει ομαλά.

«Καταρχάς αυτό το διάστημα ξεκινάει η περίοδος ωοτοκίας που βγαίνουν να κάνουν τις φωλιές. Έχουμε λιγότερες από 10. Η πρώτη φωλιά εντοπίστηκε στις 24 του μήνα στην ανατολική παραλία του Λαγανά. Βρισκόμαστε σε κανονικά επίπεδα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι χελώνες άργησαν να γεννήσουν επειδή έκανε κρύο τις τελευταίες εβδομάδες, και ειδικά μέσα στη θάλασσα. Οι μελέτες που συσχετίζουν τη θερμοκρασία της θάλασσας με το κατά πόσο είναι έτοιμες οι χελώνες να βγουν να κάνουν τη φωλιά τους. Δεν έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι μελέτες, αλλά έχουμε ενδείξεις ότι όντως κάτι τέτοιο συμβαίνει. Γενικά ο πληθυσμός των χελωνών της Ζακύνθου έχει έρθει σε ένα σημείο ισορροπίας οπότε περιμένουμε τα νούμερα να είναι περίπου τα ίδια κάθε χρόνο από εδώ και πέρα. Περιμένουμε αρκετές φωλιές και στα Σεκάνια που είναι περιοχή απολύτου προστασίας. Εκεί δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα οι χελώνες να μπορούν να γεννούν ανενόχλητες» ανέφερε αρχικά ο κ. Θάνος Μιχαηλίδης, υπεύθυνος πεδίου «ΑΡΧΕΛΩΝ» Ζακύνθου και στη συνέχεια σημείωσε ότι «Χρειάζεται προσοχή από τους ντόπιους. Δεν θα μιλήσω για τα τουριστικά σκάφη, σε σχέση με τους κανονισμούς της παραλίας. Αυτό που πρέπει να προσέχουν ειδικά οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι η παρουσία επίπλων θαλάσσης τη νύχτα, γιατί καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο και η χελώνα μπορεί να πέσει σε μια ξαπλώστρα ή μια ομπρέλα και να φύγει χωρίς να γεννήσει».

Μεταξύ άλλων, ο ΑΡΧΕΛΩΝ σημειώνει: «Η κατάληψη της παραλίας από έπιπλα θαλάσσης, τα φώτα, ο θόρυβος, και η παρουσία ανθρώπων τη νύχτα αποτρέπουν την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών. Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης, τη μείωση της έντασης ή και το κλείσιμο των φώτων τις νυχτερινές ώρες. Ενημέρωση των επισκεπτών και των επιχειρήσεων για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας γίνεται σε όλα τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ σε παραλίες ωοτοκίας.Έχει παρατηρηθεί ότι η συμπίεση της άμμου από τροχοφόρα οχήματα, η απομάκρυνση φυκιών και σκουπιδιών από τις παραλίες με βαρέα μηχανήματα, η καταστροφή αμμοθινών από αμμοληψίες, φυτεύσεις δέντρων και διανοίξεις δρόμων έχουν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της φυσικοχημικής σύστασης της άμμου στην παραλία και τη μείωση του αριθμού και της επιτυχίας των φωλιών. Επίσης, λιμενικά έργα σε άλλα σημεία της ακτής μπορεί να μειώσουν το πλάτος της αμμώδους ζώνης της παραλίας ωοτοκίας. Κτίσματα στην παραλιακή ζώνη μεταβάλλουν τη δυναμική της ακτής και προκαλούν υποβάθμιση των βιοτόπων αναπαραγωγής».

Πηγή: Ιmerazante.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup