Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 16:32

Η αποψίλωση των δασών της Κολομβίας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Κολομβία έχασε 1.235.170 στρέμματα δασικών εκτάσεων το 2022, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 2013, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ωστόσο η περιοχή του Αμαζονίου είναι αυτή που υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος της αποψίλωσης του δάσους.

«Πρόκειται για αριθμό που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών» και αντιπροσωπεύει «μείωση 505.000 στρεμμάτων (–29%) σε σύγκριση με το 2021», υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος, η Σουσάνα Μουχάμαντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το 2013 η Κολομβία, από τις χώρες με την πλουσιότερη βιοποικιλότητα στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είχε απολέσει 1.161.280 στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Για την κυρία Μουχάμαντ, το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην «αλλαγή στρατηγικής» των αρχών, πρωτοβουλία που ανέλαβε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, αφού ορκίστηκε τον Αύγουστο του 2022.

Ο κ. Πέτρο επιδιώκει να φρενάρει την αποψίλωση των δασών αυξάνοντας την παρουσία του κράτους, ιδίως των δυνάμεων ασφαλείας, σε περιοχές όπου τα δάση αποδεκατίζονται για να δώσουν τη θέση τους σε βοσκοτόπια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες κόκας (του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η βάση στη διαδικασία παραγωγής της κοκαΐνης· η Κολομβία παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του ναρκωτικού στον κόσμο), ή εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας.

«Πρόκειται για (εγκληματικά) κυκλώματα αληθινά περίπλοκα και εκτενή, με δράση από τις μεγάλες πόλεις ως τα μικρά χωριά όπου διαπράττονται εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος», εξήγησε η υπουργός.

«Πρόκειται για επενδυτές στο έγκλημα, που περνούν από τη μια οικονομία στην άλλη ανάλογα με το ποια είναι πιο προσοδοφόρα», συμπλήρωσε.

Το Σάββατο, στην πόλη Λετίσια της Κολομβίας, ο κ. Πέτρο, ο βραζιλιάνος ομόλογός του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και αντιπρόσωποι των υπολοίπων έξι χωρών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συνεργασίας για τον Αμαζόνιο (Organización del Tratado de Cooperación Amazónica, OTCA), δεσμεύθηκαν να προωθήσουν επείγοντα μέτρα για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου στον κόσμο, που εκτείνεται σε εννιά κράτη (Βραζιλία, Κολομβία, Βολιβία, Περού, Ισημερινός, Βενεζουέλα, Σουρινάμ, Γουιάνα, Γαλλική Γουιάνα).

Οι πρόεδροι της Βραζιλίας και της Κολομβίας υπόσχονται να εκμηδενίσουν την παράνομη αποψίλωση του δάσους ως το 2030.

Πηγή: Cnn.gr - Φωτογραφία από Makalu από το Pixabay
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 11:02

Σχετικά Άρθρα

  • Κολομβία: Η παραγωγή κοκαΐνης έσπασε ρεκόρ το 2023
    Κολομβία: Η παραγωγή κοκαΐνης έσπασε ρεκόρ το 2023

    Η παραγωγή υδροχλωρικής κοκαΐνης έφθασε έτσι την περασμένη χρονιά τους 2.664 τόνους - Στις ζώνες με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας, το 98% του εδάφους ελέγχεται από τουλάχιστον μια ένοπλη οργάνωση

    Η παραγωγή κοκαΐνης κατέγραψε εκρηκτική αύξηση (+53%) το 2023 στην Κολομβία, φθάνοντας σε επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, κατέγραψε κοινή έκθεση της κολομβιανής κυβέρνησης και της υπηρεσίας του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών (ONUDC).
    Η παραγωγή υδροχλωρικής κοκαΐνης έφθασε έτσι την περασμένη χρονιά τους 2.664 τόνους, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή στην Μπογοτά.
    Οι ζώνες όπου καλλιεργείται κόκα, το φυτό τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη στην παραγωγή κοκαΐνης και η Κολομβία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή τους παγκοσμίως, επίσης μεγεθύνθηκαν κατά 10%, εκτείνονται πλέον σε 2.530.000 στρέμματα της κολομβιανής επικράτειας.
    «Αντίθετα με την αύξηση η οποία παρατηρήθηκε μεταξύ του 2021 και του 2022 και ήταν επικεντρωμένη κυρίως στον νομό Πουτουμάγιο (νοτιοδυτικά, στα σύνορα με τον Ισημερινό), η αύξηση αυτή τη φορά είναι πιο γενικευμένη», σύμφωνα με το κείμενο.
    «Αφορά 16 από τους 19 νομούς» όπου έχει καταγραφεί η παρουσία καλλιεργειών κόκας. Η Κάουκα (νοτιοδυτικά) και η Ναρίνιο (νοτιοδυτικά), όπου είναι έντονη η παρουσία ένοπλων οργανώσεων, «επλήγησαν περισσότερο».

    Σε τέσσερις νομαρχίες, οι καλλιέργειες κόκας είναι μεγαλύτερες από 300.000 στρέμματα: στην Κάουκα, στη Ναρίνιο, στην Πουτουμάγιο και στη Βόρεια Σανταντέρ (βορειοανατολικά, γειτονεύει με τη Βενεζουέλα).

    Η έκθεση καταπιάνεται ιδιαίτερα με δεκαπέντε θυλάκους παραγωγής, όπου είναι συγκεντρωμένο το 39% της έκτασης καλλιεργειών κόκας, σε μόλις το 14% της επικράτειας.
    Στο κείμενο εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τις «ζώνες επέκτασης», όπου «οι καλλιέργειες κόκας δεν είναι παρούσες παρά εδώ και μόλις τρία χρόνια», το 40% εκ των οποίων βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό — πρόκειται για τις πιο φτωχές και απομονωμένες περιοχές του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

    «Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σε ορισμένους νομούς, οι τιμές των παραγώγων των φύλων κόκας (πάστα κοκαΐνης και βάση κοκαΐνης) έχουν φθάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», ενώ σε άλλες περιοχές «δεν υπάρχει αγορά» εξαιτίας «της έλλειψης αγοραστών».

    Παρ’ όλ’ αυτά, «στη μεγάλη πλειονότητά τους, στις καλλιέργειες κόκας συνεχίζεται η συγκομιδή» και οι περιορισμοί της αγοράς οδήγησαν στη δημιουργία «στοκ πάστας κοκαΐνης και βάσης κοκαΐνης», που ενίοτε χρησιμοποιούνται για εμπορικές συναλλαγές σε είδος κατά τόπους, σύμφωνα με το κείμενο.

    «Η καλλιέργεια κόκας και η παραγωγή κοκαΐνης συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη βιοποικιλότητα και την πολιτισμική ποικιλομορφία», τονίζεται στο κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε λίγα 24ωρα προτού αρχίσει (μεθαύριο Δευτέρα) στην Κάλι (νοτιοδυτικά) η COP16, το παγκόσμιο φόρουμ για τη βιοποικιλότητα.

    Η παραγωγή εντοπίζεται κατά το 4% σε εθνικά πάρκα, κατά το 10% σε προστατευόμενες περιοχές αυτοχθόνων, κατά το 14% σε δασικές εκτάσεις και κατά το 20% σε εδάφη Αφροκολομβιανών.

    Στις ζώνες με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας, το 98% του εδάφους ελέγχεται από τουλάχιστον μια ένοπλη οργάνωση. Σε ορισμένες πόλεις κοντά σε τομείς παραγωγής, η παραοικονομία της κοκαΐνης αντιπροσωπεύει πάνω από το 42% της τοπικής οικονομίας.

    Ένοπλες οργανώσεις που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών, όπως ο ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), διαφωνούντες των πρώην FARC, ή ακόμη παραστρατιωτικοί, «διατηρούν σχέσεις με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το οποίο επικεντρώνεται στην παραγωγή και στη διακίνηση κοκαΐνης».

    Ορισμένες ζώνες παραγωγής έχουν έτσι μετατραπεί σε «στρατηγικά σημεία ως προς τις παράνομες δραστηριότητες», με «εντατικοποίηση της διακίνησης, της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων και της εμπορίας ανθρώπων», καθώς και «μεγάλη διαθεσιμότητα χρηματοδοτήσεων και εξειδίκευσης της παραγωγής».

    Αυτοί οι τρομακτικοί αριθμοί ανακοινώνονται με υπόβαθρο τη μεγάλη επέκταση της αγοράς της κοκαΐνης, τόσο από τη σκοπιά της προσφοράς όσο κι από αυτή της ζήτησης: όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, η αύξηση της κατανάλωσης έχει φθάσει το 20% σε παγκόσμια κλίμακα εδώ και δέκα χρόνια.

    «Υπάρχουν περισσότεροι καταναλωτές κοκαΐνης στην Αμερική απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή (του κόσμου), όμως το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν πως κατανάλωσαν κοκαΐνη κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ήταν υψηλότερος στην Αυστραλία, ενώ ακολούθησαν οι ΗΠΑ και η δυτική Ευρώπη».

    Η βόρεια Αμερική, η δυτική και η κεντρική Ευρώπη και η νότια Αμερική ήταν οι μεγαλύτερες αγορές κατανάλωσης κοκαΐνης ως προς τον αριθμό χρηστών την περασμένη χρονιά, κατά την έκθεση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Τα δάση δεν απορρόφησαν διοξείδιο του άνθρακα το 2023 - Πώς αυτό επηρεάζει το κλίμα
    Τα δάση δεν απορρόφησαν διοξείδιο του άνθρακα το 2023 - Πώς αυτό επηρεάζει το κλίμα

    Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τη διαδικασία απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από το φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε ομάδα διεθνών επιστημόνων.

    Τι έδειξε η έρευνα σχετικά με την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα το 2023

    Οι μικροοργανισμοί και τα έμβια όντα καθημερινά επιτελούν σημαντικό έργο για το περιβάλλον, αφού απομακρύνουν εκατομμύρια τόνους άνθρακα, κάτι που -ωστόσο- επηρεάζεται άμεσα από την κλιματική αλλαγή.

    Τα στοιχεία της έρευνας της ομάδας επιστημόνων αποτυπώνουν τη θλιβερή πραγματικότητα για το 2023, που αποτέλεσε την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς τα δάση, τα φυτά και το έδαφος δεν απορρόφησαν άνθρακα.

    Τα σημάδια για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολλά, αφού οι παγετώνες της Γροιλανδίας και της Αρκτικής λιώνουν ταχύτερα του αναμενόμενου, επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο οι ωκεανοί απορροφούν τον άνθρακα. Επιπλέον, το ζωοπλαγκτόν εκτίθεται σε περισσότερο ηλιακό φως, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να το κρατήσει στα βάθη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    «Η φύση μέχρι στιγμής εξισορροπεί τα όσα κάνουμε ως άνθρωποι εναντίον του περιβάλλοντος. Σύντομα αυτό θα φτάσει στο τέλος του», τόνισε ο Γιόχαν Ρόκστρεμ σε μια εκδήλωση για το κλίμα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian.

    Τι θα συμβεί αν οι δεξαμενές άνθρακα σταματήσουν να δουλεύουν;

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσο μειώνεται η δυνατότητα της φύσης να απορροφά άνθρακα, τόσο θα πρέπει να βρεθούν πιο ριζικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Παράλληλα, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την απορρόφηση άνθρακα.

    Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των δεξαμενών άνθρακα, ωστόσο συζητήσεις γίνονται και για το πώς οι χώρες θα καταφέρουν να αυξήσουν τις ποσότητες που απορροφούν τα δάση και τα οικοσυστήματα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κολομβία: Βγήκαν μαχαίρια σε ποδοσφαιρικό αγώνα - Άγριο ξύλο και εικόνες χάους στο γήπεδο
    Κολομβία: Βγήκαν μαχαίρια σε ποδοσφαιρικό αγώνα - Άγριο ξύλο και εικόνες χάους στο γήπεδο

    Σε «πεδίο μάχης» μετατράπηκε το γήπεδο «Atanasio Girardot» στην Κολομβία όπου γινόταν η αναμέτρηση μεταξύ Ατλέτικο Νασιονάλ και Τζούνιορ.

    Με τη συμπλήρωση του 60ου λεπτού, παρατηρήθηκε ένταση στις κερκίδες. Αφορμή στάθηκε το δεύτερο γκολ της γηπεδούχου ομάδας, με περίπου 300 υποστηρικτές των αντιπάλων να προκαλούν το απόλυτο χάος στις εξέδρες.

    Οι οπαδοί της Νασιονάλ απάντησαν βγάζοντας μαχαίρια, γεγονός το οποίο οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό πάνω από 30 ατόμων. Η ένταση μεταφέρθηκε και στον αγωνιστικό χώρο με τους παίκτες των δύο ομάδων να διαπληκτίζονται.

    Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις σταμάτησαν λόγω των δακρυγόνων που έριχνε η αστυνομία και οι ποδοσφαιριστές αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια με το ματς να διακόπτεται οριστικά.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κολομβία: Πράσινο φως για το κυνήγι των ιπποποτάμων του Εσκομπάρ άναψε δικαστήριο
    Κολομβία: Πράσινο φως για το κυνήγι των ιπποποτάμων του Εσκομπάρ άναψε δικαστήριο

    Δικαστήριο στην Κολομβία ενέκρινε χθες το κυνήγι των ιπποποτάμων, που είχε φέρει στο χώρα της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980 ο βαρώνος των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ.

    Το Διοικητικό Δικαστήριο της Cundinamarca έδωσε προθεσμία τριών μηνών στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Κολομβίας προκειμένου να εκδώσει «έναν κανονισμό που προβλέπει μέτρα για την εξάλειψη του είδους», που επηρεάζει την «οικολογική ισορροπία» της περιοχής.

    Στην πατρίδα τους, την Αφρική, οι ιπποπόταμοι ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο ζώο, αλλά στην Κολομβία έχουν γίνει τουριστικό αξιοθέατο, αν και προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα στην τοπική κοινότητα κοντά στο παλιό ράντσο του Εσκομπάρ στην πολιτεία Antioquia με ειδικούς να προειδοποιούν ότι σύντομα μπορεί να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις.

    166 ιπποπόταμοι κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι στην περιοχή του ποταμού Μαγκνταλένα της Κολομβίας
    Μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ οι ιπποπόταμοι του ιδιωτικού του ζωολογικού κήπου το έσκασαν και κατέφυγαν σε μια περιοχή με πυκνή βλάστηση χωρίς θηρευτές με αποτέλεσμα να αναπαραχθούν με την πάροδο των χρόνων και ο πληθυσμός τους σήμερα να φθάνει τους 166.

    Τα βάρους δύο τόνων παχύδερμα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην περιοχή γύρω από την κοίτη του ποταμού Μαγκνταλένα, όπου έχουν αναφερθεί επιθέσεις ιπποποτάμων κατά ψαράδων.

    Ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να απειλήσουν πληθυσμούς ντόπιων ζώων, όπως oι μανάτοι (θαλάσσιες αγελάδες), μολονότι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και εργαζόμενοι στην ντόπια βιομηχανία τουρισμού αντιτίθενται στο κυνήγι των ιπποποτάμων.

    Το δικαστήριο διευκρίνισε ότι τα μέτρα για την εξάλειψη της απειλής των ιπποπόταμων θα πρέπει να περιλαμβάνουν «ελεγχόμενο κυνήγι και στείρωση».

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ήδη ανακοινώσει πέρυσι σχέδια για στείρωση μέρους του πληθυσμού των παχύδερμων, ενώ παράλληλα θα υποβάλλει άλλους σε ευθανασία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας περιορισμού του αυξανόμενου πληθυσμού τους. Οι στειρώσεις έχουν προχωρήσει με αργό ρυθμό, μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κανένας ιπποπόταμος σε ευθανασία, ενώ ναυάγησαν και τα σχέδια για τη μεταφορά των ζώων στο Μεξικό, την Ινδία ή τις Φιλιππίνες.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Φθινοπωρινό το σκηνικό των δασών από τα μέσα του καλοκαιριού - Γιατί συμβαίνει αυτό
    Φθινοπωρινό το σκηνικό των δασών από τα μέσα του καλοκαιριού - Γιατί συμβαίνει αυτό

    Εικόνα φθινοπώρου θυμίζουν φέτος τα δάση της Ελλάδας και κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, περίπου τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα, αναφέρει το climatebook, επισημαίνοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις τα φύλλα των δέντρων έχουν πέσει ή είναι ήδη έτοιμα να πέσουν.

    Γιατί συμβαίνει αυτό στα δάση

    Όπως εξηγείται σε ανάρτηση, το μεγάλο διάστημα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και οι ελάχιστες βροχοπτώσεις το καλοκαίρι του 2024 είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί το φυσικό περιβάλλον και η υγεία των δασών. Η χαρακτηριστική αυτή εικόνα των δασών παρουσιάζεται σε μεγάλο μέρος της χώρας και κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος, όπου είναι πιο έντονο το φαινόμενο.

    Στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του Climatebook παρουσιάζεται η κατάσταση του δάσους στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης και Σερρών στην περιοχή του Νιγρίτα στα τέλη Αυγούστου 2023 σε σύγκριση με φέτος (τέλη Αυγούστου 2024).

    Σημειώνεται, πως σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Meteo, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας η θερμοκρασία το καλοκαίρι του 2024 ξεπέρασε τους 37°C για πάνω από 35-40 ημέρες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Εξάχρονο αγόρι βρέθηκε ζωντανό σε δάσος του Βιετνάμ τέσσερις μέρες μετά την εξαφάνισή του
    Εξάχρονο αγόρι βρέθηκε ζωντανό σε δάσος του Βιετνάμ τέσσερις μέρες μετά την εξαφάνισή του

    Ένα εξάχρονο αγόρι, που αγνοείτο εδώ και τέσσερις ημέρες, βρέθηκε ζωντανό σε ένα δάσος, σε ορεινή περιοχή του βόρειου Βιετνάμ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η εξαφάνιση του μικρού Λαμ δηλώθηκε το Σάββατο, όταν δεν επέστρεψε μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές του από μια οικογενειακή γιορτή στην επαρχία Γεν Μπάι.

    «Μας είπαν ότι το αγόρι ήταν κουρασμένο. Του έδωσαν φαγητό και έλεγξαν την κατάσταση της υγείας του. Τώρα είναι καλά», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας άνδρας άκουσε κλάματα και βρήκε το αγόρι εξαντλημένο μέσα στο δάσος, λασπωμένο και καθισμένο δίπλα σε ένα θάμνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Λαμ εξήγησε ότι χάθηκε στο δάσος και όσο περισσότερο περπατούσε, τόσο έχανε τον προσανατολισμό του. Για να επιζήσει έπινε νερό από ένα ρυάκι και μάζευε φύλλα και άγριους καρπούς από δέντρα που γνώριζε.

    Η μητέρα του Λαμ, η Λι Τι Πάι, μίλησε για την ανακούφιση που αισθάνθηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο VietnamNet. «Χάρηκα τόσο πολύ που ξαναβρέθηκε ζωντανός. Έκλαψα γιατί έδειχνε πιο αδύνατος και αδύναμος από πριν», είπε.

    Οι αρχές της κοινότητας Λαμ Γκιάνγκ είχαν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό του παιδιού και άδειασαν έναν βάλτο γιατί φοβήθηκαν ότι μπορεί να είχε πέσει στα νερά, είπε ένας αστυνομικός. Σχεδόν 200 άνθρωποι συμμετείχαν στις έρευνες.

    Τον Ιούνιο του 2023 στην Κολομβία, στο δάσος του Αμαζονίου, τέσσερα παιδιά ηλικίας από 1 έως 13 ετών βρέθηκαν ζωντανά 40 ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν.

    Πηγή: cnn.gr

  • Κολομβία: Σκοπεύει να υποδεχθεί και να προσφέρει περίθαλψη σε παιδιά που έχουν τραυματιστεί στη Γάζα
    Κολομβία: Σκοπεύει να υποδεχθεί και να προσφέρει περίθαλψη σε παιδιά που έχουν τραυματιστεί στη Γάζα

    Δεν διευκρίνισε για πόσα παιδιά πρόκειται, πότε θα μπορέσουν να φθάσουν στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, ούτε πώς θα μπορέσουν να φύγουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας

    Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως η χώρα θα υποδεχθεί και θα προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε κάποια από τα χιλιάδες παιδιά τα οποία έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
    «Πήραμε την απόφαση να προσφέρουμε ανθρωπιστική υποστήριξη σε παιδιά από την Παλαιστίνη, που θα ταξιδέψουν μαζί με τις οικογένειές τους στην Κολομβία για να τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη», ανακοίνωσε η υφυπουργός αρμόδια για τις Πολυμερείς Υποθέσεις Ελίζαμπεθ Τέιλορ Τζέι έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο στη Στοκχόλμη, όπου κάνει επίσημη επίσκεψη.
    Δεν διευκρίνισε για πόσα παιδιά πρόκειται, πότε θα μπορέσουν να φθάσουν στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, ούτε πώς θα μπορέσουν να φύγουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.
    «Υπολογίζουμε στην υποστήριξη στρατιωτικού νοσοκομείου της Κολομβίας», ανέφερε πάντως, θυμίζοντας την «εξειδίκευση» του προσωπικού του υγειονομικού σώματος του κολομβιανού στρατού στην περίθαλψη τραυματιών πολέμου.

    Ο σοσιαλδημοκράτης κ. Πέτρο —εξελέγη το 2022 κι είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά— έχει επικρίνει επανειλημμένα τον πόλεμο που διεξάγει ο στρατός του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Τον Μάιο, ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και κατηγόρησε για «γενοκτονία» την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Μπογοτά θα πάψει να αγοράζει στρατιωτικό υλικό από το Ισραήλ, χώρα που συγκαταλεγόταν ως τώρα στους κυριότερους προμηθευτές της.

    Το Σάββατο, ο κολομβιανός πρόεδρος ανήγγειλε τη διακοπή των εξαγωγών άνθρακα από τη χώρα του στο Ισραήλ για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Εθελοντές ένωσαν δυνάμεις και μάζεψαν τα απορρίμματα στο Δάσος Φολόης
    Εθελοντές ένωσαν δυνάμεις και μάζεψαν τα απορρίμματα στο Δάσος Φολόης

    Μόλις 2 ώρες χρειάστηκαν για να μαζευτούν τα «πάνω – πάνω»!

    Παιχνίδια, μπουκάλια, φυσίγγια, πιάτα, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα και παπούτσια είναι λίγα αλλά ενδεικτικά από αυτά που μπορεί να δει κάποιος στο δρυοδάσος της Φολόης.

    Οι λόγοι που σκουπίδια βρίσκονται οπουδήποτε εκτός των κάδων είναι πολλοί και χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

    Αυτό που κρατάμε είναι η διάθεση για προσφορά και η αίσθηση της συλλογικής πράξης.

    Σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Φολόης (Ο.Ε.Δ.Φ.), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάλα ο «Άγιος Κωνσταντίνος» και τη στήριξη της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Δασαρχείου Πύργου συλλέξαμε έναν σεβαστό όγκο απορριμμάτων, γεγονός που μας δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα, χαρά για το αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς, αλλά και στεναχώρια καθώς ένα μεγάλο «γιατί» παραμένει στο μυαλό μας για τους λόγους που συμπολίτες μας υποβαθμίζουν τον τόπο μας.

    Αυτό που κρατάμε είναι η θέληση να συνεχίσουμε τις συγκεκριμένες δράσεις τόσο στο δάσος όσο και σε άλλα σημεία που πλήττουν το περιβάλλον!

    Την επόμενη φορά πιο δυνατοί με την βοήθεια περισσότερων φίλων!!

    foloi kath ethelontes 2

    foloi kath ethelontes 3

    foloi kath ethelontes 4

    foloi kath ethelontes 5

    foloi kath ethelontes 6

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο