Τρίτη, 01 Αυγούστου 2023 13:57

Τι γίνεται με τις ανεμώνες στις ελληνικές θάλασσες - Πού τις συναντάμε, τι κάνουμε εάν μας τσιμπήσουν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αναστάτωση προκάλεσε χθες η εικόνα από το τσίμπημα που προκάλεσε σε ένα 9χρονο αγοράκι θαλάσσια ανεμώνη σε παραλία στο Καλαμάκι Κορινθίας, με αποτέλεσμα το παιδί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο προκειμένου να λάβει την κατάλληλη αγωγή.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες, υπάρχουν πολλά είδη από ανεμώνες στις ελληνικές θάλασσες, άλλα πιο επικίνδυνα και άλλα λιγότερο. Το μόνο σίγουρο ότι το τσίμπημα τους προκαλεί έντονο πόνο, φαγούρα, ενώ στις περισσότερες φορές αφήνουν ένα κόκκινο σημάδι στο δέρμα το οποίο υποχωρεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον ειδικό-θαλάσσιο βιολόγο, Χρήστο Τακλή ο οποίος ανέλυσε τα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις θαλάσσιες ανεμώνες, αλλά και τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος.

Πού συναντάμε τις θαλάσσιες ανεμώνες

Όπως αναφέρει ο κ. Τακλής «οι θαλάσσιες ανεμώνες δεν είναι φυτά, αλλά ζώα. Φέρουν πλοκάμια και τις συναντάμε κυρίως στα βράχια ή στον βυθό της θάλασσας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δούμε θαλάσσιες ανεμώνες να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων. Υπάρχουν πολλά είδη, μερικά εκ των οποίων προκαλούν άσχημα τσιμπήματα. Το τσίμπημά τους προκαλεί έντονο και οξύ πόνο, προκαλώντας ένα χαρακτηριστικό σημάδι το οποίο μπορεί να παραμείνει στο δέρμα για αρκετό καιρό. Ανήκουν στην κατηγορία των ανθόζωων, όπως και οι μέδουσες».

Πώς αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα από μια θαλάσσια ανεμώνη

Όσον αφορά τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε τα αμέσως επόμενα μετά μετά το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης ο κ. Τακλής σημειώνει ότι θα πρέπει να δράσουμε όπως όταν δεχόμαστε ένα τσίμπημα από μέδουσα.

«Η αντιμετώπιση κάθε τσιμπήματος από θαλάσσια ανεμώνη διαφέρει ανάλογα με το είδος. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να δράσουμε με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του τσιμπήματος από μια μέδουσα. Κάποια κορτιζονούχα αλοιφή σε πρώτη φάση και εάν κριθεί απαραίτητο μεταφορά στο πλησιέστερο νοσοκομείο για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή», αναφέρει στο iefimerida.gr o ειδικός-θαλάσσιος βιολόγος.

Υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε από τις θαλάσσιες ανεμώνες;

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί δεν υπάρχει κανένας «κανόνας» που θα μας εξασφαλίζει προστασία σε βαθμό 100% απέναντι στις θαλάσσσιες ανεμώνες. Σε σχετικό ερώτημα για το πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες τσιμπήματος, ο κ. Τακλής απάντησε «πως καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την συχνή επαφή με τα βράχια στη θάλασσα, καθώς όπως προαναφέραμε οι θαλάσσιες ανεμώνες ως επι το πλείστον ζουν πάνω σε αυτά».

«Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη θαλάσσιων ανεμώνων στις ελληνικές θάλασσες δεν είναι ένα φαινόμενο ανησυχητικό και πρωτόγνωρο», κατέληξε ο κ. Τακλής.

Πηγή: Ιefimerida.gr - Φωτογραφία από Nicolas από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Αυγούστου 2023 11:24

Σχετικά Άρθρα

  • Σοκ για νεαρό στο Αγρίνιο: Τον τσίμπησε σκορπιός στο κρεβάτι του
    Σοκ για νεαρό στο Αγρίνιο: Τον τσίμπησε σκορπιός στο κρεβάτι του

    Στο νοσοκομείο κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης ένας νεαρός που δέχθηκε τσίμπημα από σκορπιό στην περιοχή του Αγρινίου.

    Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο άνδρας τσιμπήθηκε από τον σκορπιό την ώρα που κοιμόταν στο σπίτι του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής με οξύ πόνο.

    Συχνές οι εμφανίσεις των σκορπιών λόγω ζέστης

    Μάλιστα, το sinidisi.gr αναφέρει πως τα τσιμπήματα σκορπιών είναι πολύ συχνά στο Αγρίνιο, ειδικά το τελευταίο διάστημα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

    Οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν τους χώρους ,τα υποδήματα, τα ρούχα κλπ., καθώς σκορπιοί ,έντομα και άλλα αραχνοειδή εκτός από την ύπαιθρο είναι πιθανό να βρεθούν και εντός οικιών.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δυτική Ελλάδα: Στο Νοσοκομείο λουόμενη από τσίμπημα σαλαχιού
    Δυτική Ελλάδα: Στο Νοσοκομείο λουόμενη από τσίμπημα σαλαχιού

    Η άτυχη λουόμενη τραυματίστηκε στον αστράγαλο από σαλάχι κρυμμένο στην άμμο

    Στο Νοσοκομείο Αγρινίου νοσηλεύεται λουόμενη που δέχθηκε τσίμπημα σαλαχιού στην παραλία Αράπης, η οποία βρίσκεται κοντά στο Λουτρό Αμφιλοχίας.

    Το περιστατικό συνέβη χθες κατά τις μεσημβρινές ώρες στα ρηχά νερά της συγκεκριμένης πολυσύχναστης παραλίας. Η άτυχη λουόμενη τραυματίστηκε στον αστράγαλο από σαλάχι κρυμμένο στην άμμο, δέχτηκε επί τόπου βοήθεια από άλλο λουόμενο και στη συνέχεια διεκομίσθη άμεσα από τον πατέρα της στο Νοσοκομείο Αγρινίου όπου και νοσηλεύεται.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες παρισταμένων παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί τόσο στην παραλία Αράπης όσο και σε γειτονικές παραλίες (Μπούκα κ.λ.π.) Στη συγκεκριμένη παραλία, που επιλέγουν κατά κανόνα οι οικογένειες με μικρά παιδιά από την γύρω περιοχή, δεν υπάρχει ναυαγοσώστης ούτε πινακίδες που να προειδοποιούν τους λουόμενους για τον κίνδυνο ύπαρξης επικίνδυνων μορφών θαλάσσιας ζωής.

    Εφιστάται η προσοχή των λουομένων γιατί οι ακίδες της ουράς των σαλαχιών, που επικαλύπτονται με τοξικό δηλητήριο, αν χτυπήσουν καίρια όργανα δεν προκαλούν μόνο αφόρητο πόνο αλλά ακόμη και καρδιακή προσβολή.

    Πηγή: e-maistros.gr - TheBest.gr

  • Αυτό είναι το χειρότερο σημείο που μπορεί να σε τσιμπήσει μέλισσα: Δεν είναι αυτό που νομίζεις
    σε Plus +
    Αυτό είναι το χειρότερο σημείο που μπορεί να σε τσιμπήσει μέλισσα: Δεν είναι αυτό που νομίζεις

    Πάντα ένα τσίμπημα μέλισσας δεν είναι ποτέ… ευχάριστο. Ωστόσο τι γίνεται όταν σε τσιμπήσει στο χειρότερο σημείο;

    Στο ερώτημα ποιο είναι αυτό, την απάντηση μπορεί να την δώσει ένας άνδρας από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος δέχτηκε τσίμπημα μέλισσας κατευθείαν στο βολβό του ματιού και έπρεπε να υποστεί τις σοβαρές συνέπειες.

    Ο Γολγοθάς του 55χρονου

    Ο άτυχος 55χρονος άνδρας προσήλθε στα επείγοντα περιστατικά με σοβαρή επιδείνωση της όρασης και πόνο στο δεξί του μάτι αμέσως μετά το τσίμπημα. Εκεί οι γιατροί του αφαίρεσαν το κεντρί της μέλισσας και στη συνέχεια του έδωσαν εξιτήριο. Μόνο που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν κάνει τόσο καλή δουλειά και ένα κομμάτι του κεντριού παρέμεινε ενσωματωμένο στον βολβό του ματιού του άνδρα.

    Κατά τον έλεγχο του δεξιού ματιού του άνδρα δύο ημέρες μετά το τσίμπημα της μέλισσας, οι ειδικοί οφθαλμίατροι Talia Shoshany και Zeba Syed διαπίστωσαν ότι ήταν πρησμένο και κατακόκκινο, με το αίμα να λιμνάζει εμφανώς στο κάτω μέρος της ίριδας. Ο άνδρας πονούσε επίσης πολύ και μια γρήγορη εξέταση αποκάλυψε ότι η όρασή του είχε επιδεινωθεί σε σημείο που μόλις και μετά βίας μπορούσε να μετρήσει τα δάχτυλα.

    Πέντε μήνες κράτησε το μαρτύριο

    Επιθεωρώντας τον βολβό του ματιού του άνδρα με μια σχισμοειδή λυχνία, ένα μικροσκόπιο με έντονο φως, οι γιατροί μπόρεσαν να εντοπίσουν το πρόβλημα. Συγκεκριμένα βρήκαν ένα θραύσμα κεντριού ακριβώς στο όριο μεταξύ του κερατοειδούς του άνδρα και του λευκού του ματιού του. Αμέσως το έβγαλαν με ειδικό μικροτσίμπιδο και συνταγογράφησαν τοπικές αντιβακτηριακές οφθαλμικές σταγόνες και πρεδνιζολόνη.

    Η κατάσταση του άνδρα δεν βελτιώθηκε αμέσως, αλλά ο Shoshany και ο Syed ανέφεραν ότι σε πέντε μήνες παρακολούθησης η όρασή του είχε βελτιωθεί σε 20/25. Όσο για το πώς ο άνδρας κατάφερε να τσιμπηθεί στον βολβό του ματιού, οι λεπτομέρειες είναι άγνωστες, αλλά εικάζεται ότι ήταν απίστευτα άτυχος, καθώς τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια, με ελάχιστες καταγεγραμμένες περιπτώσεις στην επιστημονική βιβλιογραφία.

    Πηγή: ethnos.gr

  • «Για μένα το ΕΚΑΒ είναι μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή»: Η εξομολόγησή της 39χρονης ερπετολόγου που τη δάγκωσε οχιά
    «Για μένα το ΕΚΑΒ είναι μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή»: Η εξομολόγησή της 39χρονης ερπετολόγου που τη δάγκωσε οχιά

    Η 39χρονη ερπετολόγος που δέχθηκε δάγκωμα από οχιά σε δημοτικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη έχει πλέον αναρρώσει και επιτρέψει στην κανονική της ζωή. Περίπου 4 μήνες από το περιστατικό που την έφερε κοντά στον θάνατο συνάντησε μέλη του ΕΚΑΒ που της έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και μίλησαν για όσα συνέβησαν.

    «Πήγα να απεγκλωβίσω το ζώο από το σχολείο. Κατά την επιχείρησή μου και με έναν λίγο λάθος χειρισμό δικό μου, δέχθηκα ένα δάγκωμα το οποίο με έφερε σε μία δύσκολη κατάσταση», είπε η 39χρονη Κωνσταντίνα, μιλώντας στο MEGA.

    «Εκείνα τα δευτερόλεπτα δεν αντιλήφθηκα τίποτα. Ζήτησα από τον δάσκαλο του σχολείου να έρθει σε άμεση επικοινωνία με το ΕΚΑΒ γιατί ένιωσα ότι ήταν μία δύσκολη κατάσταση» πρόσθεσε και ευχαρίστησε το ΕΚΑΒ για την άμεση κινητοποίηση του.«Αν δεν υπήρχε το ΕΚΑΒ, εγώ δεν θα υπήρχα, δεν θα ήμουν αυτή τη στιγμή εδώ και δεν θα έκανα το βίντεο. Αν με ρωτούσε κανείς, ‘Κωνσταντίνα, τι είναι για σένα το ΕΚΑΒ;’ θα έλεγα ‘μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή».

    Από την πλευρά του o ιατρός του ΕΚΑΒ, Γιάννης Δαλακάκης τόνισε ότι «η κατάσταση της Κωνσταντίνας ήταν δύσκολη, ήταν σε κωματώδη κατάσταση, δεν έχει επαφή με το περιβάλλον. Η εξέλιξη ήταν επιθετική, δηλαδή εξελίχθηκε ραγδαία το φαινόμενο του αλλεργικού σοκ, που είναι ο φόβος και ο τρόμος για εμάς. Μέσα σε λίγα λεπτά η ζωή της κινδύνεψε άμεσα. Είναι από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά περιστατικά που έχω αντιμετωπίσει γιατί ο χρόνος ήταν εναντίον μας. θα το θυμάμαι για πάντα»

    Για τη διαχείριση των δύσκολων περιστατικών στο επάγγελμά του υπογράμμισε πως, «έχουμε κάθε μέρα να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά, πότε είμαστε συνυφασμένοι με την απώλεια, ή τους μη διαχειρίσιμους ασθενείς. Μας δίνουν δύναμη ασθενείς σαν την Κωνσταντίνα και είναι ένα συναίσθημα που δεν ανταμείβεται με τίποτα».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Πάτρα: Μεγάλη κινητοποίηση για κοριτσάκι που κατάπιε κέρμα και άνδρα που δέχθηκε δάγκωμα οχιάς! - Τι συνέβη
    Πάτρα: Μεγάλη κινητοποίηση για κοριτσάκι που κατάπιε κέρμα και άνδρα που δέχθηκε δάγκωμα οχιάς! - Τι συνέβη

    Δύο ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά κλήθηκε να διαχειριστεί το τελευταίο 24ωρο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων "Ο Άγιος Ανδρέας" και του "Καραμανδάνειου".

    Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στο Αγρίνιο, ένα κοριτσάκι 6,5 ετών κατάπιε κέρμα με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των γονιών του και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της περιοχής. Εν συνεχεία το κοριτσάκι διεκομίσθη στο Καραμανδάνειο εκεί όπου υπεβλήθη σε επέμβαση στον οισοφάγο για την αφαίρεση του κέρματος. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και το παιδί νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    Παράλληλα και πάλι στο Αγρίνιο, ένας 51χρονος δέχθηκε δάγκωμα οχιάς με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον "Άγιο Ανδρέα" ώστε να του χορηγηθεί αντιοφικός ορός.

    Και σε αυτή την περίπτωση όλα πήγαν καλά, ο άνδρας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και τις επόμενες ώρες αναμένεται να λάβει εξιτήριο.

    Πηγή: Τempo24.news

  • Θεσσαλονίκη: Η προσπάθεια γιατρού του ΕΚΑΒ να διασωληνώσει την 39χρονη που δαγκώθηκε από οχιά σε σχολείο (video)
    Θεσσαλονίκη: Η προσπάθεια γιατρού του ΕΚΑΒ να διασωληνώσει την 39χρονη που δαγκώθηκε από οχιά σε σχολείο (video)

    «Αν δεν υπήρχε το ΕΚΑΒ, δεν θα υπήρχα σήμερα» εξομολογείται η 39χρονη εθελόντρια, που έμεινε διασωληνωμένη για 8 μέρες

    Τα κρίσιμα λεπτά που ακολούθησαν μετά το δάγκωμα της 39χρονης εθελόντριας από οχιά σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και τις προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ να τη διασωληνώσουν για να την κρατήσουν στη ζωή, παρουσιάζει βίντεο μέλους του πληρώματος της κινητής μονάδας που κλήθηκε για τις πρώτες βοήθειες.
    Ήταν το απόγευμα της 26ης Μαϊου, όταν η 39χρονη εθελόντρια ερπετολόγος, κλήθηκε να εγκλωβίσει μία οχιά στο 64ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, την οποία είχε εντοπίσει καθηγητής του σχολείου. Η οχιά πρόλαβε και δάγκωσε την κοπέλα, τη στιγμή που την έπιασε, με συνέπεια να πάθει αναφυλακτικό σοκ. Μόλις ο καθηγητής αντιλήφθηκε τι συνέβη ειδοποίησε το ΕΚΑΒ.
    Μέσα σε δυο λεπτά έφτασαν στο σχολείο δυο μοτοσικλετιστές διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι βλέποντας την σοβαρότητα της κατάστασης της κοπέλας, ειδοποίησαν ασθενοφόρο και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ. Στο βίντεο από την διάσωση της κοπέλας καταγράφονται οι συγκλονιστικές προσπάθειες που καταβάλει ο γιατρός της κινητής μονάδας για να την διασωληνώσει.

    Ο γιατρός και οι διασώστες του ΕΚΑΒ προσέφεραν επιτυχώς τις πρώτες βοήθειες στην 39χρονη και τη μετέφεραν διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Η εθελόντρια ερπετολόγος και μητέρα ενός μικρού αγοριού έδωσε σκληρή μάχη στην εντατική για 8 μέρες, αναπνέοντας με μηχανική υποστήριξη. Έπειτα, βγήκε από την μονάδα της εντατικής, καθώς η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε σημαντική βελτίωση.

    «Αν δεν υπήρχε το ΕΚΑΒ, δεν θα υπήρχα σήμερα»
    Μετά από περίπου τέσσερις μήνες, η Κωνσταντίνα εξιστορεί τα όσα έζησε εκείνη τη μέρα και ευχαριστεί θερμά τους διασώστες του ΕΚΑΒ που της έσωσαν τη ζωή, όπως τονίζει. «Πήγα να απεγκλωβίσω το ζώο από το σχολείο. Κατά την επιχείρησή μου και με έναν λίγο λάθος χειρισμό δικό μου, δέχθηκα ένα δάγκωμα το οποίο με έφερε σε μία δύσκολη κατάσταση» περιγράφει η 39χρονη ερπετολόγος. «Εκείνα τα δευτερόλεπτα δεν αντιλήφθηκα τίποτα. Ζήτησα από τον δάσκαλο του σχολείου να έρθει σε άμεση επικοινωνία με το ΕΚΑΒ γιατί ένιωσα ότι ήταν μία δύσκολη κατάσταση» εξηγεί η Κωνσταντίνα.

    «Θέλω να ευχαριστήσω και να τονίσω τη σημαντικότητα της ύπαρξης του ΕΚΑΒ» ανέφερε, ενώ συγκλόνισε με το μήνυμά της λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχε το ΕΚΑΒ, εγώ δεν θα υπήρχα, δεν θα ήμουν αυτή τη στιγμή εδώ και δεν θα έκανα το βίντεο». Κλείνοντας, ευχαρίστησε το ΕΚΑΒ και το προσωπικό για την άμεση και σωτήρια επέμβαση. «Αν με ρωτούσε κανείς, ‘Κωνσταντίνα, τι είναι για σένα το ΕΚΑΒ;’ θα έλεγα ‘μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή'».

    Πηγή: Thestival - Protothema.gr
  • Πώς θα ξεχωρίσετε τα τσιμπήματα από κοριούς, τσιμπούρια, κουνούπια και αράχνες
    Πώς θα ξεχωρίσετε τα τσιμπήματα από κοριούς, τσιμπούρια, κουνούπια και αράχνες

    Η εξάπλωση των κοριών στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές και έχει προκαλέσει πανικό στο ευρύ κοινό. Πώς όμως μπορεί να ξεχωρίσεις κανείς εάν ένα κόκκινο εξόγκωμα στο σώμα του είναι από κοριό ή κάποιο άλλο έντομο;

    Ο πανικός εξαπλώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα στο Παρίσι, καθώς οι τουρίστες ανέφεραν ότι εντόπισαν τα μικροσκοπικά αυτά έντομα σε ξενοδοχεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά η κατάσταση πήγε από το κακό στο χειρότερο στη Γαλλία. Σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των μολύνσεων, ενώ οι κάτοικοι της Μασσαλίας πέταξαν στρώματα στους δρόμους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να απαλλαγούν από αυτά.

    Η γρήγορη εξάπλωση των κοριών στη Γαλλία έχει θορυβήσει τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, με πολλούς να πιστεύουν πως σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα. Οι ειδικοί όμως υποστηρίζουν πως η Βρετανία έχει ήδη το δικό της πρόβλημα με τους κοριούς. Βέβαια, οι ομάδες καταπολέμησης παρασίτων έχουν υποστηρίξει πως η πλειονότητα των κλήσεων που δέχονται είναι ψευδείς συναγερμοί, καθώς δεν είναι όλα τα τσιμπήματα από κοριούς.

    Μπορείτε όμως να διακρίνετε ποιο από τα παρακάτω τσιμπήματα είναι από κοριό;

    Κοριοί

    Τα δαγκώματα από κοριούς μπορούν να διακριθούν από εκείνα άλλων εντόμων, καθώς τείνουν να είναι συγκεντρωμένα κοντά το ένα στο άλλο, σύμφωνα με την εταιρεία καταπολέμησης παρασίτων Rentokil.

    Συνήθως εμφανίζονται ως πρησμένα εξογκώματα σε ομάδες των τριών έως πέντε που σχηματίζουν ένα μοτίβο ζιγκ- ζαγκ – σηματοδοτώντας τη διαδρομή που ακολούθησε το ζωύφιο πάνω στο δέρμα. Τα δαγκώματα εντοπίζονται συχνά το πρωί σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια. Ωστόσο, τα σημάδια δεν εμφανίζονται σε όλους και μπορεί να χρειαστούν μέρες για να κάνουν την εμφάνισή τους.

    Αν και μερικές φορές συγχέετε με τα τσιμπήματα ψύλλων, ο εντοπισμός των κοριών – συνήθως γίνεται από τα περιττώματά τους, τα οποία μοιάζουν με μικρές καφέ κηλίδες, σε σεντόνια ή έπιπλα, είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι για την ύπαρξή τους.

    Τα ζωύφια αυτά έχουν κοκκινωπό – καφέ χρώμα, μέγεθος περίπου όσο ένας σπόρος μήλου ή μήκος 4 έως 5 χιλιοστά, με έξι πόδια και χωρίς φτερά.
    Οι υπεύθυνοι υγείας συνιστούν κρέμα υδροκορτιζόνης και αντισταμινικά για την ανακούφιση από τη φαγούρα, καθώς και ένα κρύο, βρεγμένο πανί πάνω στα τσιμπήματα.

    Τσιμπούρια

    Τα τσιμπούρια βρίσκονται σε χορταριασμένες και δασώδεις περιοχές, πράγμα που σημαίνει πως τα τσιμπήματα που εμφανίζονται μετά από πεζοπορία, ποδηλασία ή κατασκήνωση σε αυτές τις τοποθεσίες, μπορεί να οφείλονται στο έντομο. Έχουν μήκος από ένα χιλιοστό μέχρι και ένα εκατοστό ανάλογα με την ηλικία τους και έχουν 6 ή 8 πόδια.

    Τα τσιμπήματα από τα καφέ αυτά πλάσματα που μοιάζουν με αράχνες, εμφανίζονται συχνά στις μασχάλες ή στην κοιλιά, αλλά συνήθως δεν είναι επώδυνα και μερικές φορές προκαλούν μόνο την δημιουργία ενός κόκκινου εξογκώματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Επιδημιολογίας. Ωστόσο, μπορεί κάποιοι να παρουσιάσουν πρήξιμο, φαγούρα και φουσκάλες.

    Ορισμένα τσιμπούρια φέρουν στο στομάχι τους ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Lyme, η οποία προσβάλει περίπου 500 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί ένα κυκλικό ή οβάλ εξάνθημα γύρω από το τσίμπημα που μοιάζει με στόχο. Όσοι έχουν προσβληθεί και δεν έχουν συμπτώματα δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα ενώ όσοι εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, καλύτερα είναι να επικοινωνήσουν με τον παθολόγο τους.

    Κουνούπια

    Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια είναι συνήθως ανώδυνα, αλλά προκαλούν μικρά κνησμώδη κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα – ανάλογα με το πόσες φορές έχει τσιμπηθεί ένα άτομο.

    Ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν μια μικρή αλλεργική αντίδραση ως απάντηση σε ένα τσίμπημα κουνουπιού, - το οποίο έχει μήκος από 3 έως 6 χιλιοστά – με αποτέλεσμα το εξόγκωμα να γίνει αρκετά μεγάλο.

    Άλλοι έχουν το σύνδρομο skeeter, μια σπάνια αλλεργική αντίδραση στα κουνούπια, η οποία προκαλεί μια μεγάλη περιοχή πρηξίματος που μπορεί να δυσχεράνει την κίνηση της πληγείσας περιοχής. Όσοι είναι σοβαρά αλλεργικοί σε κουνούπια μπορεί να υποστούν αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να αποβεί μοιραία, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας.

    Τα τσιμπήματα από τα εξάποδα αυτά έντομα συνήθως γίνονται το βράδυ, όταν είναι πιο δραστήρια. Όσοι φορούν έντονα χρώματα και βρίσκονται κοντά σε λιμνάζοντα νερά – που προσελκύουν τα ζωύφια – κινδυνεύουν περισσότερο.

    Αράχνες

    Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, οι αράχνες μετακινούνται σε εσωτερικούς χώρους για να ζεσταθούν και να αναπαραχθούν. Αυτό μπορεί να κάνει τα τσιμπήματα αράχνης πιο πιθανά. Τα τσιμπήματα από τις αράχνες μπορεί να μοιάζουν με αυτά μιας σφήκας και να αφήνουν μικρά σημάδια από τρύπημα στο δέρμα και να προκαλούν πόνο και πρήξιμο, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση St John Ambulance.

    Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί έντονο πρήξιμο, πόνος και μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που μπορεί να πάθουν αναφυλαξία και να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.

    Οι υπεύθυνοι υγείας προτρέπουν όσους είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα να έχουν ένα κουτί πρώτων βοηθειών εφοδιασμένο με ένα epi-pen ή αντισταμινικά.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Οι ειδικοί καταρρίπτουν τον μύθο ότι τα ούρα ανακουφίζουν τα τσιμπήματα από μέδουσες
    Οι ειδικοί καταρρίπτουν τον μύθο ότι τα ούρα ανακουφίζουν τα τσιμπήματα από μέδουσες

    Αν μία συνάντηση με μέδουσα έχει ατυχή κατάληξη, ξεχάστε το μύθο για ξέπλυμα του τσιμπήματος με ούρα

    Είναι μια κλασική σκηνή από τα «Φιλαράκια»: η Μόνικα τσιμπιέται από μέδουσα στην παραλία και ο Τζόι θυμάται κάτι που είδε σε ένα ντοκιμαντέρ: η μόνη λύση για την ανακούφιση του πόνου, είναι να ουρήσει πάνω στο τσίμπημα…

    Και δεν είναι μόνο ο Τζόι, αλλά πολύς κόσμος που πιστεύει κάτι τέτοιο. Είναι όμως αλήθεια ότι τα ούρα βοηθούν να ανακουφιστεί ο πόνος από το τσίμπημα της μέδουσας; Οι ειδικοί εξηγούν ότι όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά είναι πιθανό να κάνουν το τσίμπημα χειρότερο.

    «Ο μύθος αυτός ξεκίνησε πιθανότατα επειδή τα ούρα περιέχουν αμμωνία και ουρία, δίνοντάς τους ένα ελαφρώς βασικό pH», εξηγεί στο Live Science η Jessica Colla, διευθύντρια εκπαίδευσης στο Maui Ocean Center στη Χαβάη.

    Οι μέδουσες είναι ζελατινώδη θαλάσσια πλάσματα που τσιμπάνε ως απάντηση στην πίεση η οποία ενεργοποιεί τα κύτταρα δηλητηρίου που βρίσκονται τα πλοκάμια τους. Αυτά τα δηλητηριώδη κύτταρα, που ονομάζονται νηματοκύστεις, αναπτύσσουν μικροσκοπικά καμάκια που εγχύουν το δηλητήριό τους στο δέρμα και στη συνέχεια συνεχίζουν να κρέμονται από αυτό. Το τι θα κάνει ο τραυματίας στη συνέχεια είναι κρίσιμο, διότι η ρίψη του λάθος υγρού στο τραύμα – κάτι με δραστικά διαφορετικό pH ή ισορροπία αλάτων – μπορεί να προκαλέσει την έκχυση περισσότερου δηλητηρίου από τις νηματοκύστεις στο δέρμα.

    Ο μύθος για τα ούρα και τα τσιμπήματα από μέδουσες βασίζεται στην ιδέα ότι τα ούρα με το βασικό pH «θα μπορούσαν να είναι πιο κατάλληλα από το θαλασσινό νερό», το φυσικό περιβάλλον των νηματοκύστεων, δηλώνει ο Richard Clark, ιατρικός διευθυντής του Συστήματος Ελέγχου Δηλητηριάσεων της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. «Το σκεπτικό είναι ότι τα ούρα θα μπορούσαν να ξεπλύνουν τις νηματοκύστεις χωρίς να τις διεγείρουν», λέει. Αυτό όμως δεν συμβαίνει.

    Δεδομένου ότι τα ούρα είναι συχνά αραιωμένα, μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με γλυκό νερό παρά με θαλασσινό. Και ποτέ δεν θέλετε να ξεπλύνετε ένα τσίμπημα με γλυκό νερό, γιατί αυτό επιδεινώνει τον πόνο. Η μεγάλη διαφορά στο διαλυμένο αλάτι μεταξύ γλυκού και θαλασσινού νερού προκαλεί την απελευθέρωση περισσότερου δηλητηρίου από τις νηματοκύστεις. Το ίδιο ισχύει και για τα ούρα αν είναι πολύ αραιά.

    Η πολύ καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε απλώς θαλασσινό νερό, επισημαίνει ο Clark. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το ξύδι (5% οξικό οξύ) μπορεί να εξουδετερώσει τις νηματοκύστεις από ορισμένα είδη μεδουσών.

    Τι πρέπει να κάνουμε

    Οι πραγματικές πρώτες βοήθειες για τσιμπήματα μεδουσών μπορεί να είναι εκπληκτικά απλές. Εδώ είναι μερικοί καλύτεροι – και λιγότερο αηδιαστικοί – τρόποι για να διαχειριστείτε την ενόχληση μετά από μια συνάντηση με μέδουσα, σύμφωνα με την Colla.

    1. Ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό ή ξύδι: Οι άφθονες ποσότητες θαλασσινού νερού είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπλύνετε το τσίμπημα. Το ξύδι είναι επίσης μια αξιόπιστη επιλογή για τα τσιμπήματα από τα περισσότερα είδη μεδουσών, βοηθώντας στην αδρανοποίηση των νηματοκύστεων και στην αποτροπή περαιτέρω απελευθέρωσης δηλητηρίου. Ωστόσο, εάν το είδος της μέδουσας είναι άγνωστο, είναι καλύτερο να επιμείνετε στο θαλασσινό νερό, δήλωσε η Colla.

    2. Αφαιρέστε τα πλοκάμια: Η αφαίρεση των πλοκαμιών και των νηματοκύστεων είναι σημαντική για την πρόληψη περαιτέρω δηλητηρίασης και πόνου. Μην προσπαθήσετε να ξύσετε τα πλοκάμια με τα χέρια σας. Αντ' αυτού, αφαιρέστε τα προσεκτικά με τσιμπιδάκι και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τις νηματοκύστεις με την άκρη κάποιου επίπεδου και σκληρού αντικειμένου, όπως μια πιστωτική κάρτα.

    3. Ζητήστε ιατρική βοήθεια: Ορισμένα τσιμπήματα μέδουσας μπορεί να είναι σοβαρά ή θανατηφόρα. «Εάν νιώσετε πρήξιμο, ναυτία, σύγχυση, πόνους στο σώμα ή δυσκολία στην αναπνοή, επισκεφθείτε αμέσως γιατρό», τονίζει η Colla.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch