Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 11:08

Copernicus: Ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός σε παγκόσμια κλίμακα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφτεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα (5/10) το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, αποκαλύπτοντας ότι έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ με εντυπωσιακή διαφορά.

Με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει τους 16,38° Κελσίου στην επιφάνεια της υφηλίου, ο περασμένος μήνας παρουσίασε «ανωμαλία άνευ προηγουμένου», ξεπερνώντας κατά 0,5° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ο Σεπτέμβριος του 2023 είναι κατά «1,75° Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου την περίοδο 1850-1900», την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S).

Ο περασμένος μήνας ήταν κατά έναν ολόκληρο βαθμό Κελσίου θερμότερος από ό,τι την περίοδο από το 1991 ως το 2020.

Το 2023 εξάλλου οδεύει να γίνει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά. Η θερμοκρασία το τρέχον έτος οδεύει να είναι 1,4° Κελσίου πάνω από τη μέση της προβιομηχανικής εποχής.

Με άλλα λόγια, θα είναι μόλις 0,1° Κελσίου κάτω από τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, που είχε σκοπό η αύξηση της θερμοκρασίας να περιοριστεί στον 1,5° Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Δυο μήνες πριν από την COP28», την παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα του ΟΗΕ, «η αίσθηση του επείγοντος για την ανάληψη φιλόδοξης δράσης για το κλίμα δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη», τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια του C3S, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 10:46

Σχετικά Άρθρα

  • Αύξηση 75,7% στις νέες ρυθμίσεις εξωδικαστικού μηχανισμού τον Σεπτέμβριο
    Αύξηση 75,7% στις νέες ρυθμίσεις εξωδικαστικού μηχανισμού τον Σεπτέμβριο

    Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο τόσο οι νέες αιτήσεις όσο και οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2023.

    Πιο συγκεκριμένα, τα νέα αιτήματα οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό διαμορφώθηκαν σε 5.522 και έγιναν συνολικά 1.504 νέες ρυθμίσεις για οφειλές άνω των 383 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για:

    • αύξηση 52,2% στις νέες αιτήσεις από τις 3.628 του Σεπτεμβρίου του 2023
    • αύξηση 75,7% στις νέες ρυθμίσεις οφειλών, συγκριτικά με τις 856 το ίδιο διάστημα το περασμένο έτος.

    Συνολικά καταγράφονται 23.713 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,9 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Σεπτεμβρίου σημαντικά αυξημένες από τις 8.804 επιτυχείς ρυθμίσεις ύψους αρχικών οφειλών 3,26 δισ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

    aitiseis.jpg

    Σημειώνεται ότι το 47,3% των ρυθμίσεων προς χρηματοπιστωτικούς φορείς έλαβε κούρεμα, βάσει οφειλών, που ξεπερνάει το 30% με το συνολικό ποσό της διαγραφής να ανέρχεται σε 2,43 δισ. ευρώ.

    Σε υψηλό ποσοστό 71,1% κατά μέσο όρο κυμαίνεται η έγκριση των αιτήσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς.

    1728395447669-560490524-1.jpg
    • Στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις

    Παράλληλα, δημοσιεύονται στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Αύγουστο, ύψους 150 εκατ. ευρώ για 2.608 οφειλέτες και που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων.

    Η μικρή μείωση στους δείκτες αυτούς οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τον μήνα Αύγουστο αναστέλλεται η ροή διαδικασιών για τα εμπλεκόμενα μέρη.

    • Ιδιωτικό χρέος στον τραπεζικό τομέα

    Η θετική πορεία του ιδιωτικού χρέους στον τραπεζικό τομέα αποτυπώνεται και στα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών (σε ατομική βάση) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 μειώθηκαν σε 10,43 δισ. ευρώ από 11,10 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

    Επιπλέον, τα ίδια στοιχεία δείχνουν μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες, κλείνοντας το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε 6,9% από 7,5% το πρώτο τρίμηνο.

    Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα (Τράπεζες και Servicers) έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη υποχώρηση την τελευταία 5-ετία, αφού από 92,2 δισ. ευρώ το 2019 διαμορφώνονται σε 69,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024.

    Δείτε εδώ την μηνιαία έκθεση προόδου Εξωδικαστικού Μηχανισμού – Σεπτεμβρίου 2024:

    Εξωδικαστικός Μηχανισμός Σεπτεμβρίου

    Υπενθυμίζεται ότι, με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης οφειλών, η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρέχει πανελλαδική εξυπηρέτηση με βιντεοκλήση ή τηλεφωνικά κατόπιν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας (κλικ εδώ) ή στο τηλέφωνο 213.212.5730.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Copernicus: Ο Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας στα χρονικά - «Σχεδόν βέβαιο» ότι το 2024 θα είναι το πιο ζεστό έτος
    Copernicus: Ο Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας στα χρονικά - «Σχεδόν βέβαιο» ότι το 2024 θα είναι το πιο ζεστό έτος

    Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus.

    Μετά το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία του πλανήτη με τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες που καταγράφηκαν, ο Σεπτέμβριος του 2024 ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός της ιστορίας και θεωρείται «σχεδόν βέβαιο» ότι το έτος θα καταγραφεί ως το θερμότερο στα χρονικά.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Copernicus, το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος θερμότερος Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σε ένα έτος που είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα καταγραφεί ως το θερμότερο στα χρονικά.

    Ο Σεπτέμβριος κατέγραψε ακραίες βροχοπτώσεις και καταστροφικές καταιγίδες σε όλο τον κόσμο, καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα και συχνότητα καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

    Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, η οποία χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς για τις ανάγκες των υπολογισμών της.

    Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στα χρονικά, αλλά το 2024 φαίνεται ότι θα επαναλάβει το ρεκόρ αυτό.

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν σημαίνει μόνο αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και το φαινόμενο της παγίδευσης στην ατμόσφαιρα και στις θάλασσες εξαιτίας της πλεονάζουσας θερμότητας.

    Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς και οι θερμότεροι ωκεανοί φέρνουν μεγαλύτερη εξάτμιση των υδάτων, γεγονός που επηρεάζει τις βροχοπτώσεις και έχει ως αποτέλεσμα αυτές να είναι εντονότερες και να σημειώνονται καταιγίδες.

    Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου κάποια τμήματα του κόσμου γνώρισαν ''βροχοπτώσεις μέσα σε λίγες ημέρες που κανονικά σημειώνονται στη διάρκεια ενός μήνα", εξηγεί η Σαμάνθα Μπέρτζες, η υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus.

    "Τα περιστατικά ακραίων βροχοπτώσεων αυτό τον μήνα, κάτι το οποίο παρατηρούμε όλο και συχνότερα, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της θερμότερης ατμόσφαιρας. Ο κίνδυνος από τις ακραίες βροχοπτώσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας", προσθέτει η Μπέρτζες.

    Σε έναν μήνα ακραίων καιρικών φαινομένων ο τυφώνας Ελίν σφυροκόπησε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ο τυφώνας Κράθον την Ταϊβάν, ενώ η καταιγίδα Μπόρις προκάλεσε πλημμύρες και καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη.

    Οι τυφώνες Γιαγκί και Μπεμπίνκα άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές στην Ασία, ενώ φονικές πλημμύρες έπληξαν το Νεπάλ, την Ιαπωνία, τη δυτική και κεντρική Αφρική.

    Σύμφωνα με το Copernicus, συνθήκες μεγαλύτερης από τον μέσο όρο υγρασίας παρατηρήθηκαν σε τμήματα της Αφρικής, στη Ρωσία, την Κίνα και την Αυστραλία, ενώ το Πακιστάν επλήγη έντονα από τους μουσώνες.

    «Σχεδόν βέβαιο» ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος

    Ο Copernicus ανακοίνωσε ότι η περίοδος από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2024 έχει ήδη σημειώσει υψηλά ρεκόρ "καθιστώντας σχεδόν σαφές ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος στα χρονικά".

    Δεκατέσσερις από τους τελευταίους 15 μήνες κατέγραψαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, δηλαδή την περίοδο 1850-1900.

    Αυτό δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, που έχει στόχο τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και κατά προτίμηση 1,5 γιατί αυτό το όριο μετριέται στη διάρκεια δεκαετιών και όχι μεμονωμένων ετών.

    Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο στόχος για 1,5 βαθμό μοιάζει ανέφικτος.

    Οπως είναι σήμερα η κατάσταση, οι διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις εκπομπές καυσαερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα θα έχουν ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη να αυξηθεί μέχρι και 2,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).

    Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια παρότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ αυτή τη δεκαετία.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
    Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

    Εντονότερες οι πυρκαγιές ακόμη και προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου

    Με μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές από το 2001 και έπειτα για την Κορινθία ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι περιοχών του Ξυλοκάστρου Κορινθίας την περασμένη εβδομάδα. Δύο νέοι άνδρες έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν κυρίως αγροτικές καλλιέργειες κι ως επί το πλείστον ελιές.

    Λιγότερο από ένα μήνα προτού ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος επιστήμονες και ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η 31η Οκτωβρίου, δεν αποτελεί πλέον «τυπική ημερομηνία» λήξης, αλλά διάστημα στο οποίο εκδηλώνεται μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, οι οποίες μπορεί να αποβούν άκρως επικίνδυνες και μοιραίες.

    Κάτι το οποίο μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία καθώς ο φετινός αριθμός πυρκαγιών του Σεπτεμβρίου είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, κατά τον Σεπτέμβριο του 2024 εκδηλώθηκαν 733 πυρκαγιές ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι είχαν ξεσπάσει 658. Παράλληλα, οι χθεσινές φωτιές στην Ηλεία, και ειδικότερα αυτή στο Γεράκι, ενισχύουν το επιχείρημα, για μακρά αντιπυρική περίοδο, όχι μόνο πλέον «στα χαρτιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική, τον Οκτώβριο του 2023 εκδηλώθηκαν 840 πυρκαγιές.

    «Ποτέ ξανά τόσο μεγάλη φωτιά, τόσο αργά»

    «Δεν έχει εμφανιστεί ποτέ τόσο μεγάλη φωτιά τόσο αργά. Η αντιπυρική περίοδος στα χαρτιά υπάρχει, έχει μεγάλη διάρκεια , αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις ακόμα και σε περιόδους στην αρχή και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δρ Κώστας Λαγουβάρδος ενώ σημειώνει ότι η πυρκαγιά στην Κορινθία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά φέτος μετά από αυτήν που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο στην Αττική, προσθέτοντας ότι οδεύουμε στο μέσο όρο των καμμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών.

    «Το 2000 είχαμε την μεγαλύτερη πυρκαγιά στην περιοχή. Ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη από το 2001 και μετά. Το 2000 ήταν η μεγαλύτερη προηγούμενη πυρκαγιά στην Κορινθία. Και με αυτά τα ποσά όπως βλέπω και στο σύστημα, θα φτάσουμε περίπου στο μέσο όρο των καμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Παρόλο που ήμασταν μέσα στην αντιπυρική περίοδο είχαμε την αίσθηση όλοι μας ότι προς το τέλος της, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο από ένα σημείο και μετά πέφτει πολύ ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Και μάλιστα το παράδοξο είναι ότι στην περιοχή έχει εμφανιστεί τον Μάιο του 2021, η πιο μεγάλη πρώιμη πυρκαγιά. Τυχαίο πιθανόν, αλλά θα σας πω ότι και τότε ήταν η πιο μεγάλη πυρκαγιά που συνέβαινε τόσο νωρίς, τον Μάιο, και τώρα πάλι στον ίδιο νομό συμβαίνει το ίδιο τέλος Σεπτεμβρίου», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο καθηγητής του ΑΠΘ, διευθυντής του εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης. Ιωάννης Γήτας, τονίζοντας ότι διανύουμε «μία μεγαλύτερη σε διάρκεια αντιπυρική σεζόν». «Παραδοσιακά είχαμε φωτιές τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αλλά εδώ βλέπουμε μία μεγάλη φωτιά σε ένα οικοσύστημα το οποίο νωρίτερα δεν έπαιρνε φωτιά αυτόν τον καιρό», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι με βάση αυτό το στοιχείο, το οποίο έχει παρατηρηθεί θα πρέπει και ο αντιπυρικός σχεδιασμός που γίνεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίοδο αντιπυρικής προστασίας.

    «Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι έχει αλλάξει η αντιπυρική περίοδος. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό το κράτος να το αντιληφθεί έγκαιρα και με βάση αυτή την καινούργια κατάσταση να δημιουργήσει τον καινούργιο αντιπυρικό σχεδιασμό να ξεκινάει νωρίτερα και να τελειώνει αργότερα από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα», σημειώνει.

    Στελέχη της Πυροσβεστικής ωστόσο τονίζουν ότι η επικινδυνότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι υψηλή μέχρι την τελευταία ημέρα ενώ επισημαίνουν ότι ακόμη και μετά την αντιπυρική περίοδο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές μπορεί να έχουμε τραγικά γεγονότα.

    Εξάντληση των πυροσβεστών

    Αυτό που ωστόσο προβληματίζει αρκετούς επιστήμονες είναι οι επιπτώσεις που έχει η παρατεταμένη αντιπυρική περίοδος στην κόπωση του πυροσβεστικού προσωπικού.

    «Υπάρχουν επιπτώσεις και στην προετοιμασία μας και στην κόπωση του προσωπικού», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι είναι διαφορετικό να υπάρχουν συσσωρευμένα συμβάντα μέσα σε δύο μήνες κυρίως τους καλοκαιρινούς και διαφορετικό αυτά να «ξεκινάνε αρκετά νωρίς και να τελειώνουν αργά».

    «Προκύπτει το ζήτημα να έχεις προσωπικό, να το απασχολείς και να το έχεις σε εγρήγορση ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους, πώς κατανέμουν το προσωπικό, με τις προσλήψεις, τους εποχικούς, την προετοιμασία, ώστε πλέον να είμαστε σε μια φάση που έχουμε μεγαλύτερη αντιπυρική περίοδο, η οποία μπορεί να συμπέσει και πιθανόν και με άλλα γεγονότα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή όπως είπαμε και στη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών και στην επέκταση της περιόδου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής αυτό αναμένεται να συνεχιστεί όχι να μειωθεί. Όσο πάμε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τις επόμενες δεκαετίες, σε μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί », επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Από την πλευρά του ο κ. Γήτας θέτει τον προβληματισμό της εξειδικευμένης γνώσης που απαιτείται στη διαχείριση μιας φωτιάς μέσα στο δάσος. «Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι πυροσβέστες που ασχολούνται αποκλειστικά με το δάσος έχουν σαφώς καλύτερη γνώση για το πώς θα κινηθούμε στο δάσος για να σβήσουμε μια δασική πυρκαγιά. Άλλο ο αστικός ιστός και άλλο το δάσος. Χρειάζεται άλλη τεχνογνωσία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όλες οι υπηρεσίες στην Ευρώπη έχουν δασοπυροσβέστες οι οποίοι εξειδικεύονται ακριβώς στο να σβήνουν φωτιά στο δάσος», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση ενώ σημαντικό στο σχεδιασμό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η κατεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου.

    «Η ταχύτητα του ανέμου, η κλίση είναι βασικές παράμετροι που κάποιος θα γνωρίζει για να φτιάξει ένα στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς», επισημαίνει.

    Οι συνθήκες της φωτιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Την 29η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η φωτιά στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών στην περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ήταν κατηγορίας κινδύνου 4 (πορτοκαλί), ενώ όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. «Οι συνθήκες ήταν κακές όσον αφορά τον άνεμο, δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές, τον κίνδυνο τον μεγάλωναν οι ισχυροί άνεμοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχεις ένα ισχυρό δυτικό ρεύμα, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στον Κορινθιακό έχεις πολύ σημαντική ενίσχυση στην έξοδό του. Δηλαδή, σε ένα κανάλι όταν έχουμε δυτικούς ανέμους ενισχύονται πολύ μέσα στο κανάλι αυτό και ειδικά προς την έξοδό του.

    Επομένως, ναι, είχαμε ένα πολύ ισχυρό καναλισμό που βλέπουμε βέβαια αρκετά συχνά στην περιοχή. Δηλαδή, αυτοί οι άνεμοι είναι κλασικοί στην περιοχή. Παρατηρούνται αυτοί οι άνεμοι και μέσα στο καλοκαίρι και άλλες εποχές. Όλο τον χρόνο εμφανίζονται. Είχαμε την γνώση ήδη από τις προηγούμενες μέρες ότι την Κυριακή σε αυτή την περιοχή θα έχουμε πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους ιδίως στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού επομένως στην Κόρινθο και την δυτική Αττική», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι η περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη ξηρασία. «Οι βροχές είναι πολύ περιορισμένες όπως και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, γιατί οι περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ξηρασία είναι η Αττική, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Κορινθία και μετά τα νησιά, δηλαδή Κυκλάδες, ανατολική Κρήτη και Δωδεκάνησα Στην περιοχή της Κορινθίας το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται περιορισμένες βροχοπτώσεις», τονίζει.

    Παράλληλα, το ανάγλυφο της περιοχής, φαίνεται να δυσχέραινε ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα και πολύ ψηλές βουνοκορφές. Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε την προσέγγιση του σημείου από τα πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν στο σημείο καθώς όπως είπε ο υπουργός, ενώ το πρώτο περιπολικό της Πυροσβεστικής έφτασε αμέσως κι αμέσως μετά μια υδροφόρα δεν μπορούσε να περάσει από το χωμάτινο δρόμο. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε η συνδρομή μιας μπουλντόζας του δήμου ώστε να ανοίξει το δρόμο «και να φτάσουν 29-30 πυροσβεστικά, τα οποία είχαν φτάσει ήδη στο πεδίο», όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Διερευνάται η αιτία έναρξης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί για την αιτία έναρξης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συλλέγει στοιχεία όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να διαπιστώσει αν η πυρκαγιά οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. «Η φύση δεν χαρίζεται σε ανθρώπινες αμέλειες», υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη.

    Μάλιστα, ανακριτικοί υπάλληλοι της ΔΑΕΕ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ σε άνδρα που προέβη σε κάπνισμα μελισσιών την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο λόγος του προστίμου ήταν ότι ο άνδρας εκτελούσε τις συγκεκριμένες εργασίες, ημέρα που στην περιοχή ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν επιπέδου 4.

    Με τα παραπάνω δεδομένα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), συγκεντρώνει τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη διαβίβασή τους προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες σε σχέση με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο
    Περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο

    Περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στην Κορινθία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της ΕΕ.

    Συγκεκριμένα όπως κατέγραψε η υπηρεσία, μέχρι χθες τα στρέμματα που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας ανέρχονταν σε 71.402 στρέμματα (7140,2 εκτάρια).

    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το meteo.gr/ΕΑΑ, η φετινή πυρκαγιά στην Κορινθία από το 2010 έως σήμερα είναι η μεγαλύτερη αυτής της περιόδου που έχει επηρεάσει την Π.Ε Κορινθίας.

    Επιπλέον, σύμφωνα με το meteo.gr από το 2010 μέχρι φέτος οι μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή έχουν κάψει συνολικά περισσότερα από 180.000 στρέμματα, επιφάνεια η οποία αντιστοιχεί στο 8% της συνολικής επιφάνειας της Π.Ε Κορινθίας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Copernicus: Δορυφόρος καταγράφει την έκταση της φωτιάς στο Ξυλόκαστρο - Μέχρι πού έχουν φτάσει οι καπνοί
    Copernicus: Δορυφόρος καταγράφει την έκταση της φωτιάς στο Ξυλόκαστρο - Μέχρι πού έχουν φτάσει οι καπνοί

    Χωρίς ενεργό μέτωπο - Μάχη με διάσπαρτες εστίες

    Για τέταρτη ημέρα συνεχίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής (19/9) στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνδρες, ενώ έχουν πληγεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα.
    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες σε δύσβατες περιοχές, τις οποίες οι δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν και να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.
    Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής η ατμόσφαιρα είχε αρχίσει να γίνεται αποπνικτική σε αρκετές περιοχές της Αττικής, ανάλογα και με τη φορά των ανέμων. Στάχτη και αποκαΐδια κάλυψαν τα πάντα σε μεγάλη απόσταση από το πύρινο μέτωπο, ενώ οι ειδικοί συνέστησαν -ειδικά στα άτομα με επιβαρυμένο αναπνευστικό- να κλείσουν τα παράθυρα, προκειμένου να προφυλαχθούν.
    Όπως φαίνεται και από το το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus, στην εικόνα που καταγράφει ο δορυφόρος φαίνονται οι πυκνοί καπνοί.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI
  • Meteo: Οι περιοχές όπου ο Σεπτέμβριος καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος από το 2010
    Meteo: Οι περιοχές όπου ο Σεπτέμβριος καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος από το 2010

    Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου κυμάνθηκε η θερμοκρασία τον φετινό Σεπτέμβριο.

    Αυτό δείχνει το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

    Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Σεπτέμβριο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

    Meteo 1
    Meteo 1

    Ο θερμότερος μήνας για Αιγαίο και Κρήτη

    Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Σεπτεμβρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη ο φετινός Σεπτέμβριος καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010.

    Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +0,6 °C, με 12 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 16 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +0,3 ?C πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

    Meteo 3
    Meteo 3

    Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 52 μετεωρολογικούς σταθμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2024: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του θερισμού»
    Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2024: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του θερισμού»

    Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Το «φεγγάρι του θερισμού» θα μας χαρίσει εντυπωσιακές εικόνες

    Την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου που είναι γνωστή και ως «Το φεγγάρι του θερισμού» θα απολαύσουμε αύριο Τετάρτη 18/9 και αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, καθώς συμπίπτει με μερική έκλειψη Σελήνης, ορατή από οπουδήποτε στη νυχτερινή πλευρά της Γης.

    Μετά τη δύση του ηλίου, στρέφοντας το βλέμμα προς τον ουρανό, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα δούμε τη σελήνη να λάμπει στον ουρανό. Βέβαια, ήδη από σήμερα το Φεγγάρι του θερισμού, θα είναι ορατό.

    Το «φεγγάρι του θερισμού» θα φαίνεται μεγάλο και φωτεινό επειδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της στη Γη

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Space, η πανσέληνος συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο, επομένως χρησιμοποιώντας το ουράνιο γεωγραφικό μήκος του φεγγαριού, η Σελήνη πρέπει να βρίσκεται ακριβώς 180 μοίρες από τον Ήλιο.

    Επισημαίνεται ότι η τροχιά του φεγγαριού έχει ελαφρά κλίση σε σχέση με το επίπεδο της τροχιάς της Γης, κατά περίπου 5 μοίρες, οπότε συνήθως το φεγγάρι φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο σε εκείνο το σημείο.

    Εντυπωσιακό

    Μάλιστα, το «φεγγάρι του θερισμού» θα φαίνεται μεγάλο και φωτεινό επειδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της στη Γη.

    Πηγή: In.gr

  • Τουλάχιστον 1,5 βαθμό η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια
    Τουλάχιστον 1,5 βαθμό η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια

    Στις βόρειες περιοχές η μέση θερμοκρασία τα τελευταία 30 χρόνια έχει αυξηθεί πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου

    Στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, επιστήμονες της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσίευσαν στη διεθνές περιοδικό Atmosphere εργασία με θέμα τη μελέτη των τάσεων βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα την περίοδο 1991-2020.

    Η μελέτη αφορούσε στις τάσεις μεταβολής της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης, και της θερμοκρασίας θάλασσας την τελευταία τριακονταετία.

    Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

    Στον πλανήτη η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί 0.6-0.8 °C κατά την ίδια περίοδο, ενώ στη Ευρώπη κατά 1.2 βαθμούς

    Όσον αναφορά τη θερμοκρασία, η Εικόνα 1 παρουσιάζει την τάση μεταβολής της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας την τριακονταετία 1991-2020 για όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας. Όπως διακρίνεται στην Εικόνα 1, στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου η τάση αυτή είναι αυξητική. Κατά μέσο όρο και για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, η τάση αύξησης είναι περίπου 0.05 °C ανά έτος, το οποίο σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία στη χώρα έχει αυξηθεί περίπου 1.5 °C κατά τα τελευταία 30 έτη.

    Συνολική τάση της μέσης θερμοκρασίας την τριακονταετία 1991-2020 για όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.

    Η αύξηση αυτή παρουσιάζει όμως γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες είναι απομακρυσμένες από τη θάλασσα, η τάση αύξησης φτάνει περίπου τους 0.07 °C ανά έτος, το οποίο σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία στις περιοχές αυτές έχει αυξηθεί πάνω από 2 °C μέσα στα τελευταία 30 έτη. Αντιθέτως, σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, η τάση αύξησης είναι αρκετά μικρότερη. Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται η ίδια πληροφορία αλλά με τη μορφή ιστογραμμάτων για κάθε πόλη.

    Για σύγκριση, σημειώνουμε ότι στον πλανήτη η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί 0.6-0.8 °C κατά την ίδια περίοδο, ενώ στη Ευρώπη κατά 1.2 βαθμούς.

    Συνολική τάση της μέσης θερμοκρασίας την τριακονταετία 1991-2020 για όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας με σειρά από την μεγαλύτερη προς την μικρότερη.

    Πιο θερμός ο Αύγουστος στη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο

    Σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Αύγουστο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

    Ο φετινός Αύγουστος (όπως ο Ιούνιος και ο Ιούλιος) χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Αύγουστος από το 2010 στη βόρεια – δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και +1.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα (με εξαίρεση την Θεσσαλία 3ος θερμότερος) καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010 (παραμένει ως θερμότερος ο Αύγουστος του 2021).

    Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Αύγουστο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

    Πηγή: Meteo

    Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Αυγούστου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Ο Αύγουστος του 2024 ήταν ένας πολύ θερμός μήνας σε συνέχεια των πολύ θερμών Ιουνίου και Ιουλίου 2024, με τις μέσες τιμές του μήνα να είναι σχεδόν 1°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Αύγουστος 2021) σε βόρεια και δυτική Ελλάδα.

    Συνεχόμενες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα από τις αρχές του μήνα έως το τέλος του μήνα, κυρίως σε βόρεια Ελλάδα, δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Πελοπόννησο της τάξης των 6-8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη με την παράλληλη επικράτηση του μελτεμιού.

    Πηγή: Meteo

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο