Ο ωκεανός είναι ένα κρίσιμο μέρος του κλίματος της Γης, καθώς καλύπτει το 70% της επιφάνειάς της, ενώ αποθηκεύει το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εξαιτίας αυτού, ο ωκεανός αλλάζει τον καιρό μεταφέροντας θερμότητα και υγρασία στην ατμόσφαιρα, ενώ ελέγχει επίσης τον ρυθμό της κλιματικής αλλαγής.

«Για να μάθουμε τι συμβαίνει στο κλίμα, η απάντηση βρίσκεται στον ωκεανό», δήλωσε ο καθηγητής John Abraham του Πανεπιστημίου του St. Thomas, συν-συγγραφέας της σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Advances in Atmospheric Sciences, με τη συνεργασία τριών διεθνών ομάδων επιστημόνων.

Από το 2023 έως το 2024, η παγκόσμια αύξηση του θερμικού περιεχομένου στα ανώτερα 2.000 μέτρα του ωκεανού είναι 16 zettajoule (όπου ένα zettajoule ισοδυναμεί με 1.000.000.000.000.000.000.000 joule), περίπου 140 φορές η συνολική παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας του ωκεανού σημειώνει επίσης ρεκόρ, με εντυπωσιακή άνοδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και μετά. Οι επιφανειακές θερμοκρασίες είναι σημαντικές επειδή καθορίζουν το πόσο γρήγορα μπορούν να μεταφερθούν θερμότητα και υγρασία από τον ωκεανό στον αέρα, και έτσι επηρεάζουν τον καιρό, αναφέρει το Phys.org.

Οι αλλαγές δεν είναι ομοιόμορφες – οι περιφερειακές διακυμάνσεις μπορεί να είναι σημαντικές. Ο Ατλαντικός θερμαίνεται μαζί με τη Μεσόγειο Θάλασσα σε όλο το μεσαίο πλάτος του. Ενώ τμήματα του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού έχουν θερμανθεί πολύ γρήγορα, άλλες περιοχές (η τροπική περιοχή) δεν έχουν θερμανθεί, κυρίως λόγω του κύκλου των φαινομένων Λα Νίνια / Ελ Νίνιο στην περιοχή αυτή. Η θερμότητα έχει συσσωρευτεί ακόμη και κοντά στο Βόρειο και το Νότιο Πόλο.

Πώς ο ωκεανός επηρεάζει το κλίμα

Οι θερμότεροι ωκεανοί επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή και έχουν ως αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές με πολλούς τρόπους.

«Ο κύριος τρόπος με τον οποίο ο ωκεανός συνεχίζει να επηρεάζει το κλίμα είναι μέσω των αυξήσεων των υδρατμών στην ατμόσφαιρα, οι οποίες οδηγούν στις επιζήμιες αυξήσεις των ακραίων φαινομένων στον υδρολογικό κύκλο», δήλωσε ο Δρ. Kevin Trenberth, ανώτερος επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ.

«Οι υδρατμοί είναι επίσης ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου και η αυξημένη θέρμανση οδηγεί σε κίνδυνο ξηρασίας και πυρκαγιών. Αλλά τροφοδοτεί επίσης και καταιγίδες κάθε είδους, οδηγώντας σε κίνδυνο πλημμυρών. Αυτό περιλαμβάνει και τους κυκλώνες», συμπλήρωσε.

Για παράδειγμα, τους τελευταίους 12 μήνες, σε 104 χώρες καταγράφηκαν οι πιο ζεστές θερμοκρασίες όλων των εποχών. Ξηρασίες, καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές έχουν επηρεάσει την Αφρική, τη Νότια Ασία, τις Φιλιππίνες, τη Βραζιλία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Χιλή και τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο – και αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1980, οι κλιματικές καταστροφές έχουν κοστίσει στις ΗΠΑ σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και εάν συνεχιστεί η αποτυχία λήψης μέτρων για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, το κόστος, οι απώλειες και ζημιές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, συμπεραίνει η μελέτη.

Πηγή: Cnn.gr