Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 16:32

Κάποια δελφίνια έχουν έβδομη αίσθηση – Ποια είναι αυτή

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα δελφίνια συγκαταλέγονται στα λίγα θηλαστικά που έχουν έξι αισθήσεις ωστόσο επιστήμονες διαπίστωσαν πως κάποια έχουν και μία έβδομη.

Τα δελφίνια είναι από τα λίγα θηλαστικά που έχουν έξι αισθήσεις. Εκτός από τη γεύση, την όσφρηση, την ακοή, την όραση και την αφή, έχουν και την αίσθηση του ηχοεντοπισμού, δηλαδή τα ηχητικά κύματα που παράγουν ανακλώνται από αντικείμενα στο νερό, γεγονός που τους επιτρέπει να ανιχνεύουν ακόμη και ένα μικρό ψάρι σε απόσταση μεγαλύτερη από 300 μέτρα.

Όμως τώρα οι επιστήμονες ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι ένα είδος δελφινιού έχει και μία έβδομη αίσθηση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais, μία σειρά πειραμάτων διαπίστωσε ότι το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus) – το πιο συνηθισμένο είδος που συναντάται στα ενυδρεία – διαθέτει μια έβδομη αίσθηση: είναι ικανό να ανιχνεύει ηλεκτρικά πεδία, μια ικανότητα που θα το βοηθούσε να κυνηγάει ψάρια που κρύβονται στον πυθμένα της θάλασσας.

Επίσης, οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η ικανότητα της αντίληψης του ηλεκτρισμού, βοηθάει τα ρινοδέλφινα να προσανατολίζονται ακολουθώντας το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Πολύ σπάνια ικανότητα σε θηλαστικά

Αν και πολλά ψάρια, ιδίως τα ελασμοβράγχια (σαλάχια και καρχαρίες), και ορισμένα αμφίβια μπορούν να ανιχνεύσουν ηλεκτρικά πεδία χαμηλής έντασης, αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο στα θηλαστικά. Τόσο σπάνιο, που μόνο δύο από τα πιο ασυνήθιστα ζώα στον πλανήτη έχουν αυτή την ικανότητα: ο πλατύποδας και η αυστραλιανή έχιδνα, και τα δύο μονοτρήματα που γεννούν αυγά και έχουν ένα μόνο άνοιγμα, την κλόακα, όπου συγκλίνουν το πεπτικό, το ουροποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Το 2011, μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων ανακάλυψε ότι το δελφίνι της Γουιάνας (Sotalia guianensis) αντιλαμβάνεται ηλεκτρικά σήματα. Αυτό το δελφίνι, που ενδημεί στον αμερικανικό Νότιο Ατλαντικό, από την Καραϊβική έως τις ακτές της Βραζιλίας, κυνηγά τα ψάρια που κρύβονται πάνω ή κάτω από την άμμο στον πυθμένα της θάλασσας. Πλέον μέλη της ομάδας που έκανε αυτή την ανακάλυψη επιβεβαίωσε ότι και τα ρινοδέλφινα έχουν αυτή την ικανότητα.

Για να επαληθεύσουν την ύπαρξη αυτής της αίσθησης στα ρινοδέλφινα, Γερμανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο θηλυκά δελφίνια του είδους που ζουν στο ενυδρείο της Νυρεμβέργης

Οι ηλεκτροδεκτικές ικανότητες του δελφινιού της Γουιάνας οδήγησαν τον Γκουίντο Ντένχαρντ, διευθυντή του Κέντρου Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ροστόκ στη Γερμανία, να σκεφτεί ότι και άλλα δελφίνια θα μπορούσαν να έχουν αυτή την έβδομη αίσθηση.

Ο Ντένχαρντ που ήταν ένας από τους υπεύθυνους της ανακάλυψης του 2011, ήταν πεπεισμένος ότι και τα ρινοδέλφινα πρέπει να έχουν αυτή την ικανότητα.

«Και τα δύο είδη ακολουθούν μια βενθική στρατηγική διατροφής», εξήγησε στην El Pais μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο τρώνε ψάρια που ζουν στον πυθμένα του ωκεανού. Έτσι, αν το δελφίνι της Γουιάνας είναι ικανό να ανιχνεύει τον ηλεκτρισμό που παράγεται από τα ψάρια, γιατί να μην μπορεί να το κάνει και το ρινοδέλφινο;

Το σήμα που ανιχνεύουν τα δελφίνια

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί δημιουργούν ηλεκτρικά πεδία γύρω από το σώμα τους όταν βρίσκονται στο νερό. Αυτό είναι το σήμα που ανιχνεύουν τα δελφίνια.

Όπως εξήγησε ο μαθητής του Ντένχαρντ, Τιμ Χούτνερς: «Αυτά τα ηλεκτρικά πεδία δημιουργούνται από τη νευρική δραστηριότητα ή την κίνηση των μυών».

Τα ψάρια δημιουργούν επίσης ένα πεδίο γύρω τους όταν οι βλεννογόνες μεμβράνες στο στόμα και στα βράγχιά τους «έρχονται σε άμεση επαφή με τον ωκεανό και απελευθερώνουν ιόντα στο νερό».

Το νερό, χάρη στο αλάτι που περιέχει, βοηθά στη διάδοση αυτών των πεδίων, τα οποία μπορούν να ανιχνευθούν από τα ζώα που έχουν αναπτύξει συστήματα για την αντίληψή τους. Οι καρχαρίες χρησιμοποιούν αυτή την αίσθηση για να πετύχουν τα θύματά τους σε μικρές αποστάσεις, ενώ για μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιούν την αίσθηση της όσφρησης.

Πώς έγινε το πείραμα

Για να επαληθεύσουν την ύπαρξη αυτής της αίσθησης στα ρινοδέλφινα, οι Χούνερς και Ντένχαρντ, χρησιμοποίησαν τις Ντόνα και Ντόλι, δύο θηλυκά δελφίνια του είδους που ζουν στο ενυδρείο της Νυρεμβέργης. Δημιούργησαν ένα σύστημα στο οποίο έπρεπε να αγγίξουν μια μπάλα όταν εντόπιζαν ένα ηλεκτρικό πεδίο- αν το έκαναν σωστά, ανταμείβονταν με μια ρέγγα.

Τα πειράματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Experimental Biology, έδειξαν ότι και τα δύο είχαν μεγάλη ευαισθησία στα ηλεκτρικά πεδία. Αν και με κάποιες διαφορές μεταξύ τους, ένιωθαν τα πεδία που δημιουργούνταν τόσο με εναλλασσόμενο όσο και με συνεχές ρεύμα. Για να μετρήσουν το εύρος, οι ερευνητές ξεκίνησαν με ένα πεδίο με ηλεκτρικό δυναμικό 500 μικροβόλτ ανά εκατοστό (μV/cm) και στη συνέχεια το μείωσαν.

Τόσο η Ντόνα όσο και η Ντόλι ήταν εξίσου ευαίσθητες στα ισχυρότερα πεδία. Στα μέτρια ισχύος πεδία, το ποσοστό επιτυχίας ήταν πάντα πάνω από 80%. Μόνο στα ασθενέστερα ηλεκτρικά πεδία η Ντόνα αποδείχθηκε ελαφρώς πιο ευαίσθητη, ανιχνεύοντας πεδία 2,4 μV/cm, ενώ η Ντόνι αντιλαμβανόταν πεδία 5,5 μV/cm.

Ένα μικροβόλτ ισοδυναμεί με ένα εκατομμυριοστό του βολτ. Για λόγους σύγκρισης, οι πλατύποδες, οι οποίοι επίσης τρέφονται με ζώα που κρύβονται στον πυθμένα (των ποταμών, στην περίπτωσή τους), εντοπίζουν καβούρια, γαρίδες ή έντομα που αποκαλύπτονται με ηλεκτρικά πεδία 25 έως 50 μικροβόλτ.

Πού βρίσκεται η έβδομη αίσθηση των δελφινιών

Η έβδομη αίσθηση αυτών των δελφινιών φαίνεται να βρίσκεται σε αισθητήρες που θυμίζουν τα μουστάκια που έχουν οι γάτες ή οι φώκιες.

«Κατά τη γέννησή τους, έχουν ακόμα θυλάκια με τρίχες που λειτουργούν ως μηχανοϋποδοχείς, αλλά χάνουν τις τρίχες λίγο μετά τη γέννηση και απομένουν μόνο άδειες κρύπτες», εξηγεί ο Χούτνερς.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα πίστευαν ότι αυτές οι τρύπες πάνω από το ρύγχος ήταν απομεινάρια του παρελθόντος που είχαν χάσει τη λειτουργία τους, ωστόσο όπως διαπίστωσε το πείραμα: «Σύμφωνα με τις δοκιμές μας και μια προηγούμενη μελέτη με ένα δελφίνι της Γουιάνας, οι κρύπτες δονούνται και μετατρέπονται από μηχανοϋποδοχείς σε ηλεκτροϋποδοχείς».

Απλώς και μόνο συστέλλοντας τους μύες τους ή ανταλλάσσοντας ιόντα με το νερό, τα υδρόβια ζώα δημιουργούν πεδία μεταξύ 50 και 500 μV/cm. Αν και οι συγγραφείς της μελέτης δεν χρησιμοποίησαν ζωντανά ψάρια για τα πειράματά τους, πιστεύουν ότι η ηλεκτροαντίληψη είναι το κλειδί για να τρέφονται τα δελφίνια.

Τα ζώα αυτά έχουν ικανότητες ηχοεντοπισμού, αλλά όταν βρίσκονται εκατοστά μακριά από ένα κρυμμένο θήραμα, η άμμος παρεμβάλλεται στο σήμα της ηχούς. Ωστόσο, αν και το ηλεκτρικό πεδίο εξασθενεί με την απόσταση, σε κοντινή απόσταση αποκαλύπτει το θήραμα.

Είδος μαγνητόμετρου

Οι βιολόγοι αναφέρουν επίσης μια δεύτερη λειτουργία αυτής της έβδομης αίσθησης, με τις νευρικές απολήξεις σε αυτές τις κρύπτες στο ρύγχος να λειτουργούν ως ένα είδος μαγνητόμετρου.

«Τα ηλεκτρικά και τα μαγνητικά πεδία είναι πάντα συνδεδεμένα», επισημαίνει ο Χούτνερς. Όταν ένα αγώγιμο σώμα κινείται μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο, δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο. «Αυτό ονομάζεται ηλεκτρομαγνητική επαγωγή και υπάρχει στους καρχαρίες και πιθανώς στα δελφίνια», εξήγησε ακόμα ο ερευνητής. Καθώς κολυμπούν μέσα στο μαγνητικό πεδίο της Γης, δημιουργούν ένα ηλεκτρικό πεδίο γύρω από το σώμα τους.

«Αυτό το ηλεκτρικό πεδίο θα μπορούσε να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να ανιχνεύεται από το ίδιο το ζώο, παρέχοντας πληροφορίες που μοιάζουν με χάρτη, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να προσανατολιστεί στον ωκεανό», καταλήγει ο Χούτνερς σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξηγήσει τη συχνότητα με την οποία ξεβράζονται κήτοι μετά από μια ηλιακή καταιγίδα ή μια μαγνητική ανωμαλία.

Ο στόχος των πειραμάτων

Ο κύριος στόχος αυτών των πειραμάτων με τα ρινοδέλφινα ήταν να δείξουν ότι «η ηλεκτροαντίληψη δεν εμφανίζεται μόνο σε ένα είδος- είναι πιθανώς μια ικανότητα που έχει ίσως η πλειονότητα των οδοντωτών φαλαινών», ανέφερε ο Ντένχαρντ που είναι ο κύριος συγγραφέας αυτής της μελέτης.

Το πρόβλημα θα είναι η επαλήθευσή της, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι είναι αλήθεια. Πρόκειται για την περίπτωση των φαλαινών φυσητήρων, οι οποίες είναι επίσης οδοντωτά κητώδη και το βαρύτερο ζώο στον πλανήτη.

Ο Ντένχαρντ εξήγησε ότι αυτοί οι θαλάσσιοι γίγαντες πέθαιναν κατά δεκάδες, παγιδευμένοι σε υποβρύχια καλώδια και όπως και τα δελφίνια, τρέφονται επίσης με βενθικά ψάρια και, κατά την αναζήτησή τους, έπεσαν πάνω στα καλώδια, σπάζοντας περισσότερα από ένα.

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχουν αναφερθεί πλέον θάνατοι αυτού του είδους. Η εξήγηση θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με τον Γερμανό επιστήμονα, «μια πρώτη ένδειξη της ικανότητας αυτών των κοιτών να αντιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά πεδία».

Τα πρώιμα τηλεγραφικά, και αργότερα, τηλεφωνικά συστήματα, χρησιμοποιούσαν καλώδια με μεταλλικό πυρήνα που δημιουργούσαν ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν προσελκύσει φάλαινες με ηλεκτρική αντίληψη. Ωστόσο, ούτε τα ομοαξονικά καλώδια ούτε οι οπτικές ίνες παράγουν αυτά τα πεδία, γι’ αυτό και οι φάλαινες φυσητήρες δεν αντιμετωπίζουν πλέον αυτό το πρόβλημα.

Πηγή In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 12:36

Σχετικά Άρθρα

  • Κέρκυρα: Νεκρά δελφίνια στην παραλία της Αχαράβης - Συναγερμός στο Λιμενικό και τον δήμο
    Κέρκυρα: Νεκρά δελφίνια στην παραλία της Αχαράβης - Συναγερμός στο Λιμενικό και τον δήμο

    Δύο νεκρά δελφίνια ξεβράστηκαν σε παραλία της Κέρκυρας, ενώ ένα τρίτο κατάφερε να σωθεί και να επιστρέψει στη θάλασσα.

    Για τα νεκρά δελφίνια ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας και ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, με την αντιδήμαρχο Σπυριδούλα Κόκκαλη να κάνει και σχετική ανάρτηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει το kerkyrasimera.gr.

    Η ανάρτηση της αντιδημάρχου

    «Νεκρά Σταχτοδέλφινα στην Αχαράβη: Ένας Συναγερμός για τη Θαλάσσια Ζωή

    Σήμερα, στην παραλία της Αχαράβης-Αλμυρού, βρεθήκαμε μπροστά σε μια ανησυχητική κατάσταση, καθώς δύο σταχτοδέλφινα (#Grampus_Griseus) ξεβράστηκαν στην ακτή, ενώ ένα ακόμη παρατηρήθηκε να κολυμπά κοντά στην περιοχή.

    Ως Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος πιστεύω ακράδαντα πως οφείλουμε να αναδείξουμε τη σημασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για την υγεία του περιβάλλοντος και την οικονομική ευημερία της περιοχής μας.

    Η θαλάσσια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των δελφινιών, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και επηρεάζει τη βιοποικιλότητα και την οικολογική σταθερότητα. Η υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της αλιείας, του τουρισμού και άλλων τομέων που εξαρτώνται από τη θάλασσα.

    Η παρουσία ή η απουσία θαλάσσιων ειδών μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την ανθρώπινη παρέμβαση. Δυστυχώς, οι παράγοντες όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση απειλούν αυτά τα οικοσυστήματα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για δράση.

    Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε την προστασία αυτών των ζωντανών οργανισμών και των οικοτόπων τους. Σας καλώ να αναλάβουμε όλοι από κοινού την ευθύνη για την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Αν εντοπίσετε οποιοδήποτε θαλάσσιο ζώο σε ανάγκη, παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα με τις αρμόδιες αρχές ή με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε έγκαιρα.

    Ας συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την πλούσια θαλάσσια κληρονομιά μας και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ακόμη και στον αέρα που εκπνέουν τα δελφίνια βρέθηκαν μικροπλαστικά
    Ακόμη και στον αέρα που εκπνέουν τα δελφίνια βρέθηκαν μικροπλαστικά

    Οι επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά στον αέρα που εκπνέουν τα άγρια δελφίνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα θαλάσσια θηλαστικά όχι μόνο καταπίνουν, αλλά και εισπνέουν τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια.

    Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση ότι τα δελφίνια, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να αναπνέουν αυτά τα σωματίδια, σημειώνει ο Independent.

    Οι ερευνητές από το Κολέγιο του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ συνέλεξαν δείγματα αέρα από άγρια ρινοδέλφινα στον κόλπο της Σαρασότα στη Φλόριντα και στον κόλπο Μπαρατάρια στη Λουιζιάνα. Τα δελφίνια αιχμαλωτίστηκαν προσωρινά για αξιολογήσεις υγείας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονες συνέλεξαν τον εκπνεόμενο αέρα από τον φυσητήρα τους.

    Και τα 11 δελφίνια που εξετάστηκαν εμφάνισαν ίχνη μικροπλαστικών στην αναπνοή τους, συμπεριλαμβανομένων ινών από ρούχα και θραυσμάτων από κοινά πλαστικά, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One την Τετάρτη (16/10).

    «Αυτό αποδεικνύει αυτό που έχουν διαπιστώσει και άλλοι ερευνητές, ότι τα μικροπλαστικά που μεταφέρονται με τον αέρα βρίσκονται παντού, ανεξάρτητα από την αστικοποίηση και την ανάπτυξη», δήλωσε η Miranda Dziobak του Κολλεγίου του Τσάρλεστον.

    Τα σωματίδια που βρέθηκαν περιλάμβαναν μια ποικιλία πλαστικών πολυμερών, όπως ο πολυεστέρας και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε ρούχα και πλαστικά μπουκάλια.

    «Διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα πλαστικά που εισέπνεαν τα δελφίνια ήταν από πολυεστέρα, είναι ένα από τα πιο κοινά πολυμερή που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρούχων που φοράμε», δήλωσαν οι ερευνητές. «Τα σωματίδια αποβάλλονται συνεχώς από τα πολυεστερικά ρούχα μας κάθε φορά που τα φοράμε και ειδικά όταν τα ρούχα πλένονται».

    Πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά τα δελφίνια

    Τα μικροπλαστικά, που συνήθως έχουν μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά, είναι ήδη γνωστό ότι μολύνουν τα πάντα στο περιβάλλον μας και έχουν βρεθεί σε ανθρώπινα όργανα όπως οι πνεύμονες (όπου έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν βλάβες και φλεγμονές), ο εγκέφαλος, και τα ανδρικά γεννητικά όργανα, ενώ πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι έχουν περάσει και στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα και το νερό είναι οι κύριες πηγές πρόσληψης μικροπλαστικών. Πιο πρόσφατα, όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μπορούν και να εισπνέουν μικροπλαστικά από τον αέρα.

    Τα δελφίνια, με τη μεγάλη χωρητικότητα των πνευμόνων τους και τις βαθιές αναπνοές τους, μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

    «Μας προβληματίζει αυτό που βλέπουμε επειδή τα δελφίνια έχουν μεγάλη πνευμονική χωρητικότητα και παίρνουν πολύ βαθιές αναπνοές, οπότε ανησυχούμε για το τι μπορεί να κάνουν αυτά τα πλαστικά στους πνεύμονές τους», δήλωσαν οι ερευνητές.

    Αν και η μελέτη είναι προκαταρκτική, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το πόσο διαδεδομένη μπορεί να είναι η έκθεση σε μικροπλαστικά στα θαλάσσια περιβάλλοντα, ακόμη και για τα ζώα που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα.

    Ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα εμπνεύσουν περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων των εισπνεόμενων μικροπλαστικών στην υγεία των δελφινιών και άλλων θαλάσσιων και ανθρώπινων οργανισμών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ιαπωνία: Αυξάνονται οι επιθέσεις δελφινιών σε παραθεριστές και λουόμενους - Ποιες οι θεωρίες των ειδικών
    Ιαπωνία: Αυξάνονται οι επιθέσεις δελφινιών σε παραθεριστές και λουόμενους - Ποιες οι θεωρίες των ειδικών

    Οι ειδικοί διατυπώνουν ορισμένες θεωρίες αναφορικά με το γιατί τα δελφίνια επιτίθενται όλο και περισσότερο στους λουόμενους

    Στις παραλίες της Ιαπωνίας, ναυαγοσώστες σαρώνουν το νερό, έτοιμοι να προλάβουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κολυμβητές στον κόλπο Γουακάσα, περίπου 320 χιλιόμτερα μακριά από το Τόκιο. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, όμως, δεν πρόκειται για καρχαρίες, αλλά για δελφίνια, των οποίων οι επιθέσεις στην περιοχή έχουν τραυματίσει τουλάχιστον 47 άτομα από το 2022, με ορισμένους μάλιστα να έχουν χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

    Φυσικά, οι επιθέσεις των δελφινιών λαμβάνουν χώρα και σε άλλες παραλιακές περιοχές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, το 2022, 21 άνθρωποι ανέφεραν τραυματισμούς από επιθέσεις δελφινιών κατά μήκος μιας παραλίας κοντά στην πόλη Έκιζεν, σύμφωνα στοιχεία από την αστυνομία του νομού Φουκούι, ενώ την επόμενη χρονιά, οι επιθέσεις μετατοπίστηκαν σε παραλίες κάτω από την ακτή κοντά στην πόλη Μιχάμα. Το 2023, 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Φουκούι. Σε μία περίπτωση, ένας άνδρας έμεινε με σπασμένα πλευρά.

    Το ειδησεογραφικό μέσο, ωστόσο, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία από την αστυνομία για το φετινό καλοκαίρι, από τις 21 Ιουλίου, 16 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις δελφινιών, κυρίως στις παραλίες κοντά στη Μιχάμα και την κοντινή πόλη Τσουρούγκα- με δύο από αυτούς να φέρουν σοβαρούς τραυματισμούς στα χέρια, για τους οποίους χρειάστηκαν δεκάδες ράμματα.

    Γιατί, όμως, τα δελφίνια επιτίθενται σε παραθεριστές; Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τον ακριβή λόγο, υπάρχουν ορισμένες θεωρίες.

    Επιθετική συμπεριφορά ζευγαρώματος ή μοναξιά;

    Ο ειδικός Ryoichi Matsubara, διευθυντής του ενυδρείου Echizen Matsushima στο Φουκούι, μιλώντας στους Times, διατύπωσε την θεωρία ότι μπορεί να πρόκειται και για ένα μόνο δελφίνι, αιτιολογώντας ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που εξέτασε από ορισμένες από τις επιθέσεις του 2022 και του 2023 φαίνεται να δείχνουν το ίδιο αρσενικό ρινοδέλφινο του Ινδο-Ειρηνικού.

    Το δελφίνι μπορεί να επιδεικνύει συμπεριφορά ζευγαρώματος, είπε, προσθέτοντας ότι το 2022 και το 2023 παρατηρήθηκε να προσπαθεί «να πιέζει τα γεννητικά του όργανα στους ανθρώπους». Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, οι λουόμενοι στην παραλία δαγκώθηκαν όταν πλησίασαν ή προσπάθησαν να αγγίξουν το δελφίνι, είπε ο κ. Ματσουμπάρα.

    Ο Putu Mustika, λέκτορας και θαλάσσιος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο James Cook στην Αυστραλία, δήλωσε ότι τα δελφίνια μπορούν να βλάψουν ακούσια τους ανθρώπους όταν επιδεικνύουν συμπεριφορά ζευγαρώματος, λόγω της μεγάλης τους δύναμης, αλλά είναι εξίσου πιθανό ορισμένα να είναι και εκ φύσεως επιθετικά.

    Τα δελφίνια είναι συνήθως κοινωνικά ζώα αγέλης, αλλά υπάρχουν και μοναχικά δελφίνια που αποζητούν την ανθρώπινη συντροφιά, όπως ένα ρινοδέλφινο με το όνομα Μόκο, που έγινε διάσημο στη Νέα Ζηλανδία, για την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά του απέναντι στους κολυμβητές, αλλά ακόμα και αυτουνού η συμπεριφορά έγινε ανησυχητική σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν αρνήθηκε να αφήσει μια γυναίκα να επιστρέψει στην ακτή.
    Μέτρα προστασίας από τις επιθέσεις δελφινιών
    Στην Ιαπωνία, οι αρχές της νομαρχίας Φουκούι έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις επιθέσεις, με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας.
    Έχουν εγκαταστήσει δεκάδες υποβρύχιες ακουστικές συσκευές οι οποίες εκπέμπουν θόρυβο υψηλής συχνότητας με σκοπό την αποτροπή των δελφινιών. Έχουν τοποθετήσει, επίσης, πινακίδες και έχουν διανείμει φυλλάδια που προειδοποιούν τους παραθεριστές ότι τα δελφίνια μπορούν να δαγκώσουν ή ακόμη και να σύρουν τους κολυμβητές στη θάλασσα. Ορισμένες παραλίες έχουν περιορίσει τις ώρες κολύμβησης και έχουν ξεκινήσει περιπολίες ναυαγοσωστών.
    Πάνω απ' όλα, θέλουν απλώς να σταματήσουν οι άνθρωποι να προσπαθούν να αλληλεπιδράσουν με τα δελφίνια, καθώς όσο χαριτωμένα κι αν είναι, έχουν ισόποση δυνατότητα με τις αρκούδες να κάνουν κακό στους ανθρώπους.

    Πηγή: protothema.gr

  • Λουτράκι: Γέμισε δελφίνια ο Κορινθιακός – Μαγευτικό θέαμα για κατοίκους και επισκέπτες (βίντεο)
    Λουτράκι: Γέμισε δελφίνια ο Κορινθιακός – Μαγευτικό θέαμα για κατοίκους και επισκέπτες (βίντεο)

    Το φαινόμενο δεν είναι καθόλου σπάνιο για το Λουτράκι - Η θάλασσα εκεί φιλοξενεί διάφορα είδη ψαριών αλλά και δελφίνια τεσσάρων ειδών

    Δεκάδες δελφίνια εμφανίστηκαν και πάλι στα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού και συγκεκριμένα στον Κόλπο των Αλκυονίδων τραβώντας τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται δελφίνια στο Λουτράκι καθώς, ως γνωστόν, η θάλασσα εκεί φιλοξενεί διάφορα είδη ψαριών αλλά και τέσσερα είδη δελφινιών.

    Όπως αναφέρει ο δρ. Αλέξανδρος Φραντζής στο loutrakiblog.gr εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, η μικτή κοινωνία των δελφινιών του Κορινθιακού είναι μοναδική παγκοσμίως.

    Από το 1995, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος πραγματοποιεί εκεί έρευνα για τη μελέτη των δελφινιών η οποία οδήγησε τελευταία σε συγκλονιστικές ανακαλύψεις.

    Η μικτή κοινωνία των δελφινιών του Κορινθιακού είναι μοναδική παγκοσμίως

    Τα είδη δελφινιών του Κορινθιακού

    Τα τέσσερα είδη δελφινιών που απαντώνται περισσότερο στη Μεσόγειο ζουν στον Κορινθιακό Κόλπο: το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο.

    Το ζωνοδέλφινο είναι το κυρίαρχο είδος, ένα καθαρά πελαγικό είδος, που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά αλλού στον κόσμο μέσα σε έναν κλειστό κόλπο, όπως συμβαίνει στον Κορινθιακό Κόλπο.

    Μαζί με τα κοινά δελφίνια και τα σταχτοδέλφινα, σχηματίζουν ένα μόνιμο μικτό κοπάδι δελφινιών. Τέτοια μόνιμη συμβίωση δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πουθενά αλλού στον κόσμο. Δεδομένων των γενετικών αποστάσεων μεταξύ των τριών ειδών, είναι σαν να ζούσαν οι άνθρωποι σε μικτή κοινωνία μαζί με χιμπατζήδες και γορίλες.

    Όπως σημειώνει ο κ. Φραντζής, κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας το 2023 για την εκτίμηση της αφθονίας των δελφινιών, εντοπίστηκε από την ομάδα το ίδιο σταχτοδέλφινο 26 χρόνια μετά την πρώτη του παρατήρηση το 1997, κατεγράφη ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια. Επίσης, ένα θηλυκό κοινό δελφίνι είχε υιοθετήσει ένα νεογέννητο ζωνοδέλφινο και το θήλαζε.

    Πηγή: in.gr

  • Ιόνιο: Το παιχνίδισμα των δελφινιών στα καταγάλανα και ήρεμα νερά (video)
    Ιόνιο: Το παιχνίδισμα των δελφινιών στα καταγάλανα και ήρεμα νερά (video)

    Υπάρχουν στιγμές που η ίδια η φύση, με τον “τρόπο” της, μας δείχνει ξανά και ξανά την ομορφιά της…

    Ένα όμορφο πρωινό στο Ιόνιο, στο στενό ανάμεσα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, σε απόλυτα ήρεμα και καταγάλανα νερά, τρία δελφίνια που κινούνται αμέριμνα στο νερό, αντιλαμβάνονται ένα τουριστικό σκάφος και αμέσως το πλησιάζουν, για να κάνουν το παιχνίδισμά τους.

    Αγαπούν τον άνθρωπο και το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία αν και πολλές φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με εγκληματικές συμπεριφορές…

    Χθες το πρωί όταν αντιλήφθηκαν τον φίλο μας καπετάνιο Νίκο Χιώνη, αμέσως πλησίασαν το σκάφος του και άρχισαν το παιχνίδι τους μπροστά στην πλώρη, συνοδεύοντας το για αρκετή απόσταση…

    Δείτε το video…

  • Greenpeace: Οι εξορύξεις στην Ελληνική Τάφρο «χαριστική βολή» για φάλαινες και δελφίνια
    Greenpeace: Οι εξορύξεις στην Ελληνική Τάφρο «χαριστική βολή» για φάλαινες και δελφίνια

    Φυσητήρες, σταχτοδέλφινα, ζωνοδέλφινα και ζιφιοί ζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στις εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση.

    Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace επαναλαμβάνει το αίτημά της να ακυρωθούν τα σχέδια για εξόρυξη φυσικού αερίου στα νερά της Ελληνικής Τάφρου, έπειτα από μελέτη που δείχνει ότι τουλάχιστον τέσσερα είδη κητωδών ζουν στην περιοχή όλο τον χρόνο, ακόμα και τον χειμώνα που πραγματοποιούνται οι σεισμικές έρευνες.

    Φυσητήρες, σταχτοδέλφινα, ζωνοδέλφινα και ζιφιοί ζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στις εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση νοτιοδυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, διαπιστώνει μελέτη της Greenpece, του Πανεπιστημίου του Έξετερ και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».

    «Οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη ορυκτού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για τους τοπικούς πληθυσμούς κητωδών, που ήδη υφίστανται ανθρωπογενείς πιέσεις και απειλές» προειδοποιεί η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

    Οι εταιρείες ExxonMobil και HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) ολοκλήρωσαν φέτος τις σεισμικές έρευνες στις δύο περιοχές και η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πρώτες εξερευνητικές γεωτρήσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν το 2025.

    «Η έλλειψη επιστημονικής πληροφορίας έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών τη χειμερινή περίοδο»

    Στις σεισμικές έρευνες χρησιμοποιούνται ηχοβολιστικά εργαλεία που στέλνουν ισχυρά ηχητικά κύματα στον βυθό και καταγράφουν τις ανακλάσεις τους για τον εντοπισμό πιθανώς κοιτασμάτων.

    Οι ήχοι αυτοί είναι γνωστό ότι επηρεάζουν κήτη που βασίζονται στον ηχοεντοπισμό για τον προσανατολισμό τους και την εξεύρεση τροφής.

    «Τα ρηχότερα νερά της Ελληνικής Τάφρου έχουν αναγνωριστεί ως Σημαντική Περιοχή Θαλάσσιων Θηλαστικών» δήλωσε σε δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου του Έξετερ η δρ Κίρστεν Τόμσον, συνεπικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Endangered Species Research.

    «Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, είναι σαφές ότι οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου κατά μήκος της Τάφρου θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες διατήρησης» είπε.

    Όπως αναφέρει η Greenpeace, «διάφορα είδη κητωδών είναι γνωστό ότι κατοικούν στην Ελληνική Τάφρο στα ανοικτά της Ελλάδας το καλοκαίρι, αλλά μέχρι τώρα ελάχιστα ήταν γνωστά για τη χωρική τους κατανομή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτή η έλλειψη σημαντικής επιστημονικής πληροφορίας έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει και να επιτρέψει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου».

    Όπως επισήμανε ο δρ Αλέξανδρος Φραντζής, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου «Πέλαγος», «έχουμε ήδη δείξει ότι οι συγκρούσεις με πλοία θα οδηγήσουν από μόνες τους σε εξαφάνιση των φυσητήρων της Ανατολικής Μεσογείου σε μερικές δεκαετίες, αν δεν ληφθούν μέτρα κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου».

    «Εδώ και εννέα χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, χωρίς σαφή αποτελέσματα».

    «Από την άλλη πλευρά, οι τοπικοί πληθυσμού του ζιφιού μειώνονται, έπειτα από επανειλημμένα περιστατικά εκβρασμού λόγω των στρατιωτικών σόναρ, όπως συμβαίνει και με τα ζωνοδέλφινα που ζουν στην Ελληνική Τάφρο».

    Όπως δήλωσε στο Associated Press ο Κωστής Γριμάνης της Greenpeace, τα σχέδια εξόρυξης «είναι ένα παράλογο για παράλογο έγκλημα κατά της φύσης. Θα είναι επιζήμιο όχι μόνο για αυτά τα εμβληματικά είδη της θαλάσσιας πανίδας αλλά και για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», δεδομένου ότι παρατείνεται η χρήση ορυκτών καυσίμων.

    Πηγή: In.gr
  • Βραζιλία: Στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να οφείλεται ο θάνατος δεκάδων δελφινιών στον Αμαζόνιο
    Βραζιλία: Στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να οφείλεται ο θάνατος δεκάδων δελφινιών στον Αμαζόνιο

    Τουλάχιστον 120 σοταλίες, δελφίνια που ζουν σε ποταμούς, βρέθηκαν νεκρές σε έναν παραπόταμο του Αμαζονίου τις τελευταίες ημέρες, σε συνθήκες που οδηγούν τους ειδικούς να υποψιάζονται ότι ο θάνατός τους οφείλεται στην ξηρασία και τη ζέστη.

    Λόγω της χαμηλής στάθμης του ποταμού κατά τη διάρκεια ενός κύματος σοβαρής ξηρασίας, το νερό ζεστάθηκε και έφτασε σε θερμοκρασίες που είναι αφόρητες για τα δελφίνια, πιστεύουν οι ερευνητές. Χιλιάδες ψάρια πέθαναν πρόσφατα σε ποταμούς της Αμαζονίας λόγω έλλειψης οξυγόνου στα νερά τους.

    Τα δελφίνια του Αμαζονίου, πολλά από τα οποία έχουν εντυπωσιακό ροζ χρώμα, είναι ένα είδος του γλυκού νερού που ζει μόνο σε ποταμούς της Νότιας Αμερικής. Λόγω του αργού αναπαραγωγικού κύκλου τους ο πληθυσμός τους είναι πολύ ευάλωτος στις περιβαλλοντικές απειλές.

    Βιολόγοι και άλλοι ειδικοί, φορώντας ειδικές προστατευτικές στολές και μάσκες, λόγω της αφόρητης δυσοσμίας, ξεκίνησαν σήμερα τις νεκροψίες στα νεκρά δελφίνια για να καθορίσουν τα αίτια του θανάτου τους. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν μετά βεβαιότητας ότι η ξηρασία και η ζέστη ευθύνονται για την υψηλή θνησιμότητα των θηλαστικών αυτών. Προσπαθούν προς το παρόν να αποκλείσουν άλλες αιτίες, όπως μια βακτηριακή λοίμωξη που θα μπορούσε να τα έχει σκοτώσει σε μια λίμνη που σχηματίζεται στον ποταμό Τεφέ προτού να ενωθεί με τον Αμαζόνιο. Τουλάχιστον 70 νεκρά ζώα βγήκαν στην επιφάνεια την Πέμπτη, όταν η θερμοκρασία του νερού στη λίμνη Τεφέ έφτασε τους 39 βαθμούς Κελσίου, πάνω από 10 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του έτους.

    Η θερμοκρασία του νερού έπεσε τις επόμενες ημέρες αλλά την Κυριακή αυξήθηκε και πάλι, στους 37 βαθμούς.

    «Μετρήσαμε 120 πτώματα την περασμένη εβδομάδα», είπε η Μίριαμ Μαρμόντελ, ερευνήτρια στο Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο Μαμιράουα. Σχεδόν 8 στα 10 πτώματα ανήκουν σε ροζ δελφίνια, τα οποία αποκαλούνται «μπότο» στη Βραζιλία. Αυτό σημαίνει ότι πέθανε το 10% του πληθυσμού τους στη λίμνη Τεφέ.

    Τα μπότο και τα γκρίζα ποταμίσια δελφίνια, που αποκαλούνται «τουκούξι», περιλαμβάνονται στη λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης. «Το 10% είναι πολύ υψηλό ποσοστό και αν αυξηθεί περαιτέρω θα απειληθεί η επιβίωση του είδους στη λίμνη Τεφέ», είπε η Μαρμόντελ.

    Το Ινστιτούτο Διαφύλαξης της Βιοποικιλότητας Τσίκο Μέντες (ICMBio) κινητοποίησε κτηνιάτρους και ειδικούς στα θαλάσσια θηλαστικά για να διασώσουν τα δελφίνια της λίμνης που είναι ακόμη ζωντανά. Δεν είναι όμως δυνατόν να μεταφερθούν σε πιο δροσερά νερά μέχρι να αποκλείσουν οι ερευνητές την πιθανότητα βακτηριακής λοίμωξης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Κατάκολο: Κοπάδι δελφινιών παίζει στα ανοιχτά (video)
    Κατάκολο: Κοπάδι δελφινιών παίζει στα ανοιχτά

    Μοναδικές εικόνες κατέγραψε με το κινητό του ο Παναγιώτης Δημόπουλος στα ανοιχτά του Κατακόλου, όπου με τη βάρκα του συνάντησε ένα κοπάδι δελφινιών που είχαν αρκετή διάθεση για παιχνίδι.

    Για αρκετή ώρα τα δελφίνια βρίσκονται δίπλα στο σκάφος ή περνάνε κάτω από αυτό, κάνουν άλματα έξω από το νερό και δείχνουν να απολαμβάνουν την ανθρώπινη παρουσία.

    Η ομορφιά της φύσης στην Ηλεία, πραγματικά είναι ανεξάντλητή και τυχεροί όσοι από εμάς καταφέρνουν να την απολαμβάνουν...

    Δείτε το video:

    delfinia 2

    delfinia 3

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο