Ο ιός θα μπορούσε να αποδεκατίσει τις αποικίες πιγκουίνων και θαλάσσιων θηλαστικών.
Ο ιός γρίπης που έχει σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια πτηνά σε όλο τον κόσμο την τελευταία διετία είναι πιθανό να εξαπλωθεί πιο βαθιά στην περιοχή της Ανταρκτικής και να προκαλέσει «τεράστια» περιβαλλοντική βλάβη, προειδοποιεί ο φορέας του ΟΗΕ που παρακολουθεί την άκρως μεταδοτική ασθένεια.
Η «άκρως παθογόνος γρίπης των πτηνών», ή HPAI, έχει ήδη ανιχνευτεί σε δύο μικρά νησιά της Ανταρκτικής και δημιουργεί ανησυχία για πληθυσμούς ειδών που δεν έχουν ποτέ εκτεθεί στον ιό. Εκτός από τα πουλιά, ο ιός απειλεί και τις φώκιες της περιοχής.
Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αρκτική, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα ο πρώτος θάνατος πολικής αρκούδας λόγω γρίπης HPAI.
«Οι πυκνές αποικίες χιλιάδων ατόμων διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού»
Το στέλεχος H5 του ιού ανιχνεύθηκε στις 8 Οκτωβρίου σε έναν ληστόγλαρο στο Μπερντ Άιλαντ, το οποίο ανήκει στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη της Νότιας Γεωργίας και Νοτίων Νήσων Σάντουιτ.
Περίπου το ίδιο διάστημα ο ιός εντοπίστηκε σε άλμπατρος και θυελλοπούλια στις γειτονικές Νήσους Φώκλαντ.
«Ο ιός HPAI Η% είναι πιθανό να εξαπλωθεί περαιτέρω στην άγρια ζωή της Ανταρκτικής και να επηρεάσει δυνητικά τα 48 είδη πτηνών και τα 26 είδη θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν στην περιοχή» προειδοποίησε σε έκθεσή του ο οργανισμός OFFLU για την παρακολούθηση της γρίπης των πτηνών, αποτελούμενος από ειδικούς του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (WOAH).
«Η επίπτωση της HPA H5 στην άγρια ζωή της Ανταρκτικής θα μπορούσε να είναι τεράστια, καθώς οι πυκνές αποικίες που αποτελούνται ακόμα και από χιλιάδες πτερυγιόποδα (φώκιες) και εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά διευκολύνουν την μετάδοση του ιού και ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλή θνησιμότητα» ανέφερε ο OFFLU.
Οι θαλάσσιοι ελέφαντες στο νησί της Νότιας Γεωργίας δεν αποκλείεται να μολύνθηκαν από φώκιες που μετανάστευαν από τη Νότια Αμερική, όπου ο ιός σκότωσε πάνω από 1.000 θαλάσσια θηλαστικά. Οι θαλάσσιοι ελέφαντες θα μπορούσαν τώρα να μεταφέρουν τον ιό σε γειτονικά νησιά και την Ανταρκτική Χερσόνησο.
Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο, ο οποίος κατατάσσεται στα σχεδόν απειλούμενα είδη.
Αν ο ιός έφτανε σε έστω και σε μία αποικία, προειδοποίησε ο FAO, θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο σύνολο του πληθυσμού και να απειλήσει την ύπαρξη του είδους.