Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 16:34

Υδροφόροι ορίζοντες: Σε όλο τον κόσμο τα πηγάδια στερεύουν και η γη υποχωρεί

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων απειλεί να οδηγήσει σε περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή, προειδοποιεί διεθνής μελέτη.

Τα αποθέματα υπόγειων υδάτων σε όλο τον κόσμο μειώνονται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα τα τελευταία 40 χρόνια, μια ανησυχητική τάση που απειλεί όχι μόνο με λειψυδρία και απώλεια καλλιεργειών αλλά και με καταστροφική υποχώρηση του εδάφους, προειδοποιεί διεθνής μελέτη.

Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως σε μη βιώσιμες πρακτικές άρδευσης αλλά επιδεινώνεται από τη ζέστη της κλιματικής αλλαγής, η οποία αναγκάζει τους αγρότες να αντλούν περισσότερο νερό για τα χωράφια τους, διαπιστώνει η μελέτη στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές συνέλεξαν μετρήσεις της στάθμης του νερού για 170.000 πηγάδια σε 1.693 υδροφόρους ορίζοντες σε περισσότερες από 40 χώρες (στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα).

Ο υδροφόρος ορίζοντας, δηλαδή το βάθος στο οποίο πρέπει κανείς να σκάψει για να βρει νερό, πέφτει κατά τουλάχιστον 10 εκατοστά ανά έτος στο ένα τρίτο των περιοχών που εξετάστηκαν, ενώ στο 12% των περιοχών η υποχώρηση υπερβαίνει το μισό μέτρο ανά έτος.

Μάλιστα σε κάποιους υδροφόρους ορίζοντες της Ισπανίας, του Ιράν, της Κίνας και των ΗΠΑ, η υποχώρηση από το 2000 μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 2 μέτρα.

Και στο ένα τρίτο των υδροφόρων οριζόντων που εξετάστηκαν, η υποχώρηση έχει επιταχυνθεί από το 2000.

«Δεν μας εξέπληξε το γεγονός ότι το επίπεδο των υπόγειων υδάτων πέφτει απότομα, μας σόκαρε όμως η αύξηση του ρυθμού τις τελευταίες δύο δεκαετίες» σχολίασε σε δελτίο Τύπου ο Χάνσγιορκ Σέιμπολτ του Ομοσπονδιακού Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Ζυρίχης (ETH Zurich), μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε αγροτικές περιοχές με χαμηλά ύψη βροχόπτωσης. Στην Κεντρική Κοιλάδα της Καλιφόρνια, για παράδειγμα, τις τελευταίες δεκαετίες το έδαφος έχει υποχωρήσει κατά πολλά μέτρα λόγω της υπεράντλησης υπόγειων υδάτων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δρόμοι και άλλες υποδομές.

Η τάση μπορεί να αναστραφεί

Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα, οι ερευνητές τονίζουν ότι λύσεις υπάρχουν. «Σε ορισμένες περιοχές οι υδροφόροι ορίζοντες έχουν ανακάμψει χάρη σε αλλαγές πολιτικής ή όπου υπάρχουν εναλλακτικές πηγές νερού για άμεση χρήση ή για αναπλήρωση του ορίζοντα» λέει η Ντέμπρα Περόν του ΕΤΗ Zurich.

Ένα τέτοιο παράδειγμα επιτυχίας είναι η πόλη της Σαγκάης, όπου η υποχώρηση του εδάφους λόγω της υπεράντλησης αναγνωρίστηκε ως πρόβλημα τη δεκαετία του 1920. Χάρη σε βελτιωμένες πολιτικές διαχείρισης του νερού, η υποχώρηση σταμάτησε.

Το ίδιο συνέβη και στο Τόκιο, το οποίο επέβαλε περιορισμούς στην άντληση υπόγειων υδάτων μετά την υποχώρηση της πόλης κατά σχεδόν 4 μέτρα.

Ένα τρίτο παράδειγμα είναι ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο υδροδοτούνται 700.000 άνθρωποι στο καντόνι της Γενεύης στην Ελβετία. Η πτώση της στάθμης ανακόπηκε χάρη σε πρόγραμμα που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη γειτονική Γαλλία για αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα με νερό του ποταμού Αρβ.

Δεδομένου ότι στις άνυδρες περιοχές του πλανήτη οι υδροφόροι ορίζοντες χρειάζονται αιώνες για να αναπληρωθούν, η αντιμετώπιση του προβλήματος επείγει, λένε οι ερευνητές.

Προειδοποιούν επίσης ότι η πτώση της στάθμης των υπόγειων υδάτων αφήνει τις παράκτιες πόλεις εκτεθειμένες στον κίνδυνο εισβολής θαλασσινού νερού στους υδροφόρους ορίζοντας, με αποτέλεσμα την πλήρη απονέκρωση των καλλιεργειών και της βλάστησης.

Το φαινόμενο είναι ήδη εμφανές στα «δάση-φαντάσματα» της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, όπου δεν έχει επιζήσει ούτε ένα δέντρο.

Πηγή: In.gr - Φωτογραφία από Borys Zaitsev: https://www.pexels.com/el-gr/photo/4k-7986066/
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 11:28

Σχετικά Άρθρα

  • Εύβοια: Πώς σημειώθηκε το δυστύχημα με την πτώση του 45χρονου στο πηγάδι
    Εύβοια: Πώς σημειώθηκε το δυστύχημα με την πτώση του 45χρονου στο πηγάδι

    Σοκ επικρατεί στην Εύβοια μετά τον τραγικό θάνατο του 45χρονου που έπεσε σε πηγάδι, ενώ έκανε εργασίες.

    Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, όταν ο 45χρονης πήγε εκεί για να βοηθήσει έναν φίλο του για να καθαρίσει το πηγάδι. Ο άτυχος άνδρας σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα evima.gr, κατεβαίνοντας τη σκάλα που ήταν εντός του πηγαδιού γλίστρησε στο τρίτο σκαλί με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.

    Το πηγάδι είχε λίγο νερό μετά και είχε ύψος 11 μέτρα όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Ο άνδρας σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες είχε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τραγωδία στην Εύβοια: Νεκρός άνδρας που έπεσε σε πηγάδι 11 μέτρων
    Τραγωδία στην Εύβοια: Νεκρός άνδρας που έπεσε σε πηγάδι 11 μέτρων

    Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από στελέχη της πυροσβεστικής 45χρονος άνδρας που έπεσε σε πηγάδι βάθους 11 μέτρων το πρωί της Κυριακής (25/08) στην Εύβοια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του eviathema, ο άτυχος άνδρας είχε πάει στο σημείο για να κάνει εργασίες καθαρισμού όταν για άγνωστο λόγο έπεσε μέσα.

    Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας βρέθηκαν άμεσα στο σημείο όμως ήταν ήδη αργά αφού η πτώση επέφερε τον θανάσιμο τραυματισμό του άνδρα.

    piga.jpg
    Πηγή: cnn.gr
  • Ελευσίνα: Ηλικιωμένος ανασύρθηκε από πηγάδι χωρίς τις αισθήσεις του
    Ελευσίνα: Ηλικιωμένος ανασύρθηκε από πηγάδι χωρίς τις αισθήσεις του

    Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από πηγάδι στη συμβολή των οδών Πλάτωνος και Αλκιβιάδου στην Ελευσίνα.

    Επιχείρησαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα και η ΟΟΕΔ της 1ης ΕΜΑΚ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Νεκρή 58χρονη που έπεσε σε πηγάδι στο Αγρίνιο
    Νεκρή 58χρονη που έπεσε σε πηγάδι στο Αγρίνιο

    Χωρίς αισθήσεις ανασύρθηκε την Δευτέρα (10/6) μια 58χρονη γυναίκα, που έπεσε στο πηγάδι στο Αγρίνιο.

    Στον απεγκλωβισμό της επιχείρησαν έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα, ενώ συνέδραμαν και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

    Δίπλα από το πηγάδι εντοπίστηκαν τα ρούχα της καθώς και το κινητό της τηλέφωνο, όπως μετέδωσε το agriniopress. Σύμφωνα με πληροφορίες η 58χρονη φέρεται να είχε ψυχολογικά προβλήματα, οπότε οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας.

    Από τις Αρχές έχει παραγγελθεί η διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μεσσηνία: Νεκρός άνδρας ανασύρθηκε από πηγάδι στη Μεσσήνη
    Μεσσηνία: Νεκρός άνδρας ανασύρθηκε από πηγάδι στη Μεσσήνη

    Νεκρός μέσα σε πηγάδι στη Μεσσήνη εντοπίστηκε τα ξημερώματα ένας άνδρας.

    Αμεσα στήθηκε επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την ανάσυρσή του από 11 πυροσβέστες με 4 οχήματα και με τη συμμετοχή της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 6ης ΕΜΑΚ.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά πρόκειται για άνδρα από τη Ρουμανία ηλικίας γύρω στα 50, το σώμα του οποίου βρέθηκε σε βάθος 13 μέτρων.

    Χρειάστηκε να γίνει απάντληση των υδάτων από το πηγάδι πριν οι πυροσβέστες τελικά ανασύρουν τις πρωινές ώρες τον άνδρα νεκρό.

    Πηγή: ΕleftheriaOnline.gr

  • Καμπανάκι από επιστήμονες: Ο άξονας της Γης έχει μετατοπιστεί από τα υπόγεια ύδατα
    Καμπανάκι από επιστήμονες: Ο άξονας της Γης έχει μετατοπιστεί από τα υπόγεια ύδατα

    Η μεγάλη δίψα των κατοίκων του πλανήτη για υπόγεια ύδατα έχει πλήξει σημαντικά τα αποθέματα επηρεάζοντας παράλληλα την κλίση της.

    Τα υπόγεια ύδατα προσφέρουν, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που φέρνει στη δημοσιότητα το CNNi, πόσιμο νερό στους ανθρώπους και τα ζώα και σύμφωνα με τη νέα έρευνα η αύξηση των αναγκών που παρατηρείται εδώ και μια δεκαετία έχει μετακινήσει τον άξονα που κινείται η Γη, λαμβάνοντας κλίση προς τα ανατολικά κατά 4,3 εκατοστά κάθε χρόνο.

    Η αλλαγή αυτή είναι ορατή από την επιφάνεια της Γης καθώς συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της θάλασσας σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου στην Επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

    «Ο περιστρεφόμενος πόλος της Γης αλλάζει τα πάντα», λέει ο συντάντης της έρευνας Κι Βέον Σέο καθηγητής του τμήματος επιστημονικής εκπαίδευσης για τη Γη στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η αναδιανομή υπόγειων υδάτων έχει μεγάλη επιδραση στην περιστροφή του πόλου», λέει.

    Αν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να νιώσουν την περιστροφή γυρίζει σε έναν άξονα Βορρά - Νότου με ρυθμό 1609 χιλιόμετρα την ώρα.

    H άμπωτη και η ροή όταν αλλάζουν οι εποχές συνδέεται με την γωνία του άξονα της Γης και στα επόμενα χρόνια μπορεί να επηρεάσει το κλίμα παγκοσμίως λέει ο Σουρέντρα Αντχικάρι, επιστήμονας του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA, οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

    Το εσωτερικό της Γης αποτελείται από βράχια και μάγμα που περικλείουν ένα πυκνό, ζεστό πυρήνα. Κάτω από την επιφάνεια της Γης, υπόγειοι υδροφορείς εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 φορές περισσότερο νερό από όλα τα ποτάμια και οι λίμνες του κόσμου.\

    Η ταυτότητα της έρευνας

    Ανάμεσα στο 1993 και το 2010 που είναι η χρονική περίοδος που μπήκε στο μικροσκόπιο της μελέτης οι άνθρωποι άντλησαν πάνω από 2,150 γιγατόννους υπόγειων υδάτων από το εσωτερικό της Γης κυρίως στη Βόρειο Αμερική και στη βορειοδυτική Ινδία. Αυτό σημαίνει ότι αν οι ποσότητες νερού χύνονταν στον ωκεανό τότε η στάθμη των νερών των ωεκανών θα ανέβαινε κατά έξι χιλιοστά.

    Το 2016 μία άλλη μελέτη βρήκε ότι η κλίση του περιστρεφόμενου άξονα της Γης μεταξύ 2003 και 2015 μπορούν να συνδεθούν με αλλαγές στη μάζα των παγόβουνων και των φύλλων πάγου καθώς και τα αποθέματα του πλανήτη σε νερό.

    Στην πραγματικότητα κάθε μαζική αλλαγή στην Γη, συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής πίεσης μπορεί να επηρεάσει τον άξονα στην περιστροφή του, πρόσθεσε ο Σέο.

    Ωστόσο οι αλλαγές είναι περιοδικές που σημαίνει ότι ο πόλος της Γης επιστρέφει στην προηγούμενη του θέση εξηγεί ο Σέο.

    Αν και η άντληση υπόγειων υδάτων θα μπορούσε να αποτελέσει ανάσα ζωής ειδικά για περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, η αποκατάσταση τους από τη στιγμή που γίνει χρήση είναι αργή.

    Humans pump so much groundwater that Earth’s axis has shifted, study finds

    By Mindy Weisberger, CNN

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αιτωλοακαρνανία: Βρέθηκε 75χρονος νεκρός μέσα σε πηγάδι – Επί τόπου 4μελής ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας
    Αιτωλοακαρνανία: Βρέθηκε 75χρονος νεκρός μέσα σε πηγάδι – Επί τόπου 4μελής ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας

    Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος σε πηγάδι στο Διάσελο Αιτωλοακαρνανίας. Επί τόπου τετραμελής ορειβατική ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας.

    Τετραμελής ορειβατική ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας αναχωρεί για το Διάσελο Αιτωλοακαρνανίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε 75χρονος μέσα σε πηγάδι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr o 75χρονος είναι νεκρός.

    Η ορειβατική ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ μεταβαίνει στο Διάσελο, μετά το χωριό Ριγάνι Ναυπακτίας, προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες ανάσυρσης του 75χρονου.

    Ο ηλικιωμένος δεν είχε δώσει ίχνη ζωής από χθες Σάββατο και σήμερα βρέθηκε πεσμένος μέσα σε πηγάδι το οποίο ήταν περιφραγμένο.

    Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου, αστυνομία και ΕΚΑΒ, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας.

    Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνά τα αίτια του θανάτου του 75χρονου, ακόμη και την περίπτωση να έβαλε μόνος του τέλος στην ζωή του.

    Πηγή: pelop.gr

  • Αρκαδία: Ο 45χρονος που βρέθηκε νεκρός σε πηγάδι είχε εξαφανιστεί τον Νοέμβριο του 2022
    Αρκαδία: Ο 45χρονος που βρέθηκε νεκρός σε πηγάδι είχε εξαφανιστεί τον Νοέμβριο του 2022

    Η σορός του άτυχου άνδρα εντοπίστηκε απο αγρότη, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα

    O άνδρας εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης χωρίς τις αισθήσεις του μέσα σε πηγάδι κοντά στο Λεβίδι Αρκαδίας.
    Πρόκειται για τον 45χρονο που είχε εξαφανιστεί απο την περιοχή του Αρτεμισίου Αρκαδίας απο τον Νοέμβριο του 2022.
    Η οικογενειά του είχε σοβαρές ενδείξεις ότι η ζωή του βρίσκόταν σε κίνδυνο και είχε δωσει αδεια για δημοσιοποίηση των στοιχείων του μέσα απο «Το Χαμόγελο του Παιδιού», την «Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες – 1017», τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας αλλά και μέσω της εφαρμογής Missing Alert app οπού υπάρχει ζωντανή ενημέρωση για την εξαφάνιση.
    Η σορός του άτυχου άνδρα εντοπίστηκε απο αγρότη, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο