Κόσμος

Καμπανάκι από επιστήμονες: Ο άξονας της Γης έχει μετατοπιστεί από τα υπόγεια ύδατα

Καμπανάκι από επιστήμονες: Ο άξονας της Γης έχει μετατοπιστεί από τα υπόγεια ύδατα

Η μεγάλη δίψα των κατοίκων του πλανήτη για υπόγεια ύδατα έχει πλήξει σημαντικά τα αποθέματα επηρεάζοντας παράλληλα την κλίση της.

Τα υπόγεια ύδατα προσφέρουν, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που φέρνει στη δημοσιότητα το CNNi, πόσιμο νερό στους ανθρώπους και τα ζώα και σύμφωνα με τη νέα έρευνα η αύξηση των αναγκών που παρατηρείται εδώ και μια δεκαετία έχει μετακινήσει τον άξονα που κινείται η Γη, λαμβάνοντας κλίση προς τα ανατολικά κατά 4,3 εκατοστά κάθε χρόνο.

Η αλλαγή αυτή είναι ορατή από την επιφάνεια της Γης καθώς συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της θάλασσας σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου στην Επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

«Ο περιστρεφόμενος πόλος της Γης αλλάζει τα πάντα», λέει ο συντάντης της έρευνας Κι Βέον Σέο καθηγητής του τμήματος επιστημονικής εκπαίδευσης για τη Γη στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η αναδιανομή υπόγειων υδάτων έχει μεγάλη επιδραση στην περιστροφή του πόλου», λέει.

Αν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να νιώσουν την περιστροφή γυρίζει σε έναν άξονα Βορρά - Νότου με ρυθμό 1609 χιλιόμετρα την ώρα.

H άμπωτη και η ροή όταν αλλάζουν οι εποχές συνδέεται με την γωνία του άξονα της Γης και στα επόμενα χρόνια μπορεί να επηρεάσει το κλίμα παγκοσμίως λέει ο Σουρέντρα Αντχικάρι, επιστήμονας του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA, οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Το εσωτερικό της Γης αποτελείται από βράχια και μάγμα που περικλείουν ένα πυκνό, ζεστό πυρήνα. Κάτω από την επιφάνεια της Γης, υπόγειοι υδροφορείς εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 φορές περισσότερο νερό από όλα τα ποτάμια και οι λίμνες του κόσμου.\

Η ταυτότητα της έρευνας

Ανάμεσα στο 1993 και το 2010 που είναι η χρονική περίοδος που μπήκε στο μικροσκόπιο της μελέτης οι άνθρωποι άντλησαν πάνω από 2,150 γιγατόννους υπόγειων υδάτων από το εσωτερικό της Γης κυρίως στη Βόρειο Αμερική και στη βορειοδυτική Ινδία. Αυτό σημαίνει ότι αν οι ποσότητες νερού χύνονταν στον ωκεανό τότε η στάθμη των νερών των ωεκανών θα ανέβαινε κατά έξι χιλιοστά.

Το 2016 μία άλλη μελέτη βρήκε ότι η κλίση του περιστρεφόμενου άξονα της Γης μεταξύ 2003 και 2015 μπορούν να συνδεθούν με αλλαγές στη μάζα των παγόβουνων και των φύλλων πάγου καθώς και τα αποθέματα του πλανήτη σε νερό.

Στην πραγματικότητα κάθε μαζική αλλαγή στην Γη, συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής πίεσης μπορεί να επηρεάσει τον άξονα στην περιστροφή του, πρόσθεσε ο Σέο.

Ωστόσο οι αλλαγές είναι περιοδικές που σημαίνει ότι ο πόλος της Γης επιστρέφει στην προηγούμενη του θέση εξηγεί ο Σέο.

Αν και η άντληση υπόγειων υδάτων θα μπορούσε να αποτελέσει ανάσα ζωής ειδικά για περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, η αποκατάσταση τους από τη στιγμή που γίνει χρήση είναι αργή.

Humans pump so much groundwater that Earth’s axis has shifted, study finds

By Mindy Weisberger, CNN

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup