Περιβάλλον

Γιατί έχουμε έξαρση τροπικών μεδουσών: Πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνες

Γιατί έχουμε έξαρση τροπικών μεδουσών: Πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνες

Για την εμφάνιση της τροπικής μέδουσας«Rhopilema Nomadica» στη Ρόδο μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο ωκεανογράφος Δημήτρης Μαυρουλέας, εξηγώντας γιατί παρατηρείται έξαρση του συγκεκριμένου είδους και δίνοντας οδηγίες τι να κάνουμε εάν έρθουμε σε επαφή μαζί του στο νερό

«Φυσιολογικό φαινόμενο»

Αρχικά, ο ειδικός αναφέρει πως: «Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια έξαρση του πληθυσμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται. Το συγκεκριμένο είδος στη Μεσόγειο έχει καταγραφεί για πρώτη φορά το 1970. Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Σε διάφορες περιόδους παρουσιάζουν πληθυσμιακές εξάρσεις. Δεν χρειάζεται ούτε να ανησυχούμε ούτε να τρομοκρατείται ο κόσμος».

«Μπορεί να φτάσει μέχρι το ένα μέτρο η μέδουσα»

Στη συνέχεια αναφέρει πως «η μέδουσα μπορεί να φτάσει μέχρι το ένα μέτρο. Οι συγκεκριμένες που βρέθηκαν δεν περνάνε τα 30-40 εκατοστά. Όταν κολυμπάμε βρισκόμαστε στο φυσικό περιβάλλον αυτών των οργανισμών, επομένως είναι λογικό να μας ξενίζει οτιδήποτε βλέπουμε και δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε. Το θέμα είναι να μην μας πιάνει πανικός».

Πώς σχετίζεται η έξαρση μεδουσών με τη μείωση των χελωνών

Ο κ. Μαυρουλέας σημειώνει πως «ένας λόγος που παρατηρείται η έξαρση του πληθυσμού των μεδουσών είναι και η μείωση αντίστοιχα του πληθυσμού των θαλάσσιων χελώνων. Στην Ελλάδα έχουμε 2 είδη, στη Μεσόγειο 3. Η καρέτα καρέτα και η πράσινη χελώνα είναι από τους κύριους θηρευτές των μεδουσών».

Τι πρέπει να κάνουμε αν έρθουμε σε επαφή με την μέδουσα

Τέλος, τονίζει πως: «Δυνητικά επικίνδυνα είναι όλα τα ζώα για τον άνθρωπο, όταν δεν ξέρουμε το ιστορικό του. Για τα συγκεκριμένα ζώα, σε περίπτωση επαφής με γυμνό δέρμα, επειδή προκαλούν κνησμό, καλό θα είναι να βγούμε έξω από το νερό, να χρησιμοποιήσουμε κάποια κάρτα ή ξύλο, όχι γυμνά χέρια, για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα από τα πλοκάμια. Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, και όχι γλυκό. Και στη συνέχεια αν δεν υποχωρήσει ο κνησμός και η ερυθρότητα, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν γιατρό ή να πάμε σε κάποιο κοντινό φαρμακείο για να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αντισταμινικό».

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup