Ιαπωνική μελέτη δείχνει ότι τα επιβλαβή για την υγεία μας πλαστικά μικροσωματίδια που υπάρχουν στον αέρα προσκολλώνται στα φύλλα των δέντρων - άλλη μια πολύτιμη υπηρεσία που μας προσφέρουν τα δάση.
Ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς για τα μικροπλαστικά και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία μας. Ωστόσο τα έχουμε συνδέσει κατά κύριο λόγο με τις θάλασσες και τους ωκεανούς όπου συσσωρεύονται σε τεράστιες ποσότητες. Ξεχνούμε ωστόσο ότι τα πλαστικά μικροσωματίδια που προέρχονται από τη διάσπαση του πλήθους πλαστικών προϊόντων τα οποία κατακλύζουν τη ζωή μας, «ίπτανται» και στον αέρα που αναπνέουμε – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του αναπνευστικού συστήματός μας και όχι μόνο.
Μικροπλαστικά της… προσκολλήσεως
Τώρα μια νέα ιαπωνική μελέτη έρχεται να δείξει ότι έχουμε άλλον έναν πολύ καλό λόγο για να ευχαριστούμε τα δάση σχετικά με τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν: και αυτό διότι, όπως έδειξε η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Chemistry Letters», τα δάση λειτουργούν ως «συλλέκτες» μικροπλαστικών καθώς τα επικίνδυνα μικροσωματίδια προσκολλώνται στα φύλλα των δέντρων.
Νέα τεχνική μέτρησης
Οι ερευνητές διαφορετικών ιαπωνικών ακαδημαϊκών κέντρων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μιγιαζάκι Ακάνε από το Πανεπιστήμιο των Γυναικών της Ιαπωνίας, χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα των μικροπλαστικών που προσκολλώνται στα φύλλα των δέντρων.
Σημειώνεται ότι τα μικροπλαστικά που εντοπίζονται στον αέρα είναι πλαστικά μικροσωματίδια (με διάμετρο μικρότερη των 100 μm) τα οποία εκλύονται στην ατμόσφαιρα και διασπείρονται στο περιβάλλον. Ωστόσο μέχρι σήμερα ήταν ασαφές το πού καταλήγουν. Είναι γνωστό ότι τα δάση συσσωρεύουν αέριους ρύπους, αλλά επίσης κανένας δεν γνώριζε ως τώρα αν έχουν την ικανότητα να «συλλέγουν» αιωρούμενα μικροπλαστικά καθαρίζοντας τον αέρα.
Η ιαπωνική δρυς στο δάσος του Τόκιο
H ερευνητική ομάδα μελέτησε την πιθανή ύπαρξη μικροπλαστικών στα φύλλα ενός είδους δρυός που είναι αντιπροσωπευτικό των δασών της Ιαπωνίας (Quercus serrata). Η έρευνα διεξήχθη σε δέντρα ενός μικρού δάσους στο Τόκιο. «Θελήσαμε να βρούμε μια αξιόπιστη μέθοδο ανάλυσης των επιπέδων των μικροπλαστικών στην επιφάνεια των φύλλων των δέντρων και να προσδιορίσουμε πώς ακριβώς τα αιωρούμενα μικροπλαστικά παγιδεύονται στα φύλλα» εξήγησε η πρώτη συγγραφέας της νέας μελέτης, Νάτσου Σουνάγκα.
Οι τρεις διαδικασίες… καθαρίσματος
Για να απομονωθούν τα μικροπλαστικά από τα φύλλα, ακολουθήθηκαν τρεις διαφορετικές διαδικασίες από τους ερευνητές: πλύσιμο με απεσταγμένο νερό, ταυτόχρονη χρήση υπερηχητικών κυμάτων και πλυσίματος με απεσταγμένο νερό και τέλος επεξεργασία με ένα αλκαλικό διάλυμα που περιείχε 10% υδροξείδιο του καλίου.
Συσσώρευση στα φύλλα
«Ανακαλύψαμε ότι τα αιωρούμενα μικροπλαστικά απορροφώνται από την κηρώδη επιφάνεια των φύλλων των δέντρων» εξήγησε η δρ Μιγιαζάκι που ήταν η κύρια συγγραφέας της μελέτης και προσέθεσε ότι «με άλλα λόγια, τα σωματίδια αυτά συσσωρεύονται στα φύλλα».
Πράσινη «παγίδα» τρισεκατομμυρίων μικροπλαστικών
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από τους τρεις τρόπους επεξεργασίας των φύλλων μόνο η χρήση υδροξειδίου του καλίου κατάφερε να απομακρύνει τόσο το κερί της επιφάνειας των δέντρων όσο και τις ουσίες που είχαν απορροφηθεί από αυτό. «Με βάση τα ευρήματά μας εκτιμούμε ότι τα δάση με δέντρα Quercus serrata της Ιαπωνίας (καλύπτουν έκταση περίπου 32.500 km2) παγιδεύουν περί τα 420 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά του αέρα ετησίως» δήλωσε η δρ Σουνάγκα. «Αυτό μαρτυρεί ότι τα δάση λειτουργούν ως επίγειοι συλλέκτες των μικροπλαστικών του αέρα».
Αγνωστο το πώς θα επηρεαστούν τα δασικά οικοσυστήματα
Το πώς βέβαια η συσσώρευση των μικροπλαστικών θα επηρεάσει τα δασικά οικοσυστήματα παραμένει άγνωστο και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω έρευνας, τόνισαν οι ερευνήτριες. Προς το παρόν πάντως, μάθαμε πλέον μέσα από τη νέα μελέτη ότι τα δάση, ακόμη και οι φυλλωσιές στα ρείθρα των δρόμων, μειώνουν την ποσότητα των μικροπλαστικών που φθάνουν στους πνεύμονές μας και από εκεί σε ολόκληρο τον οργανισμό μας δίνοντάς μας άλλον έναν λόγο για να τους πούμε ένα μεγάλο… πράσινο ευχαριστώ.