Περιβάλλον

Ανταρκτική: Αχανή κοιτάσματα υδρογονανθράκων φέρεται να ανακάλυψε η Ρωσία

Ανταρκτική: Αχανή κοιτάσματα υδρογονανθράκων φέρεται να ανακάλυψε η Ρωσία

Το αποθέματα εκτιμάται ότι φτάνουν τα 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, περίπου 10 φορές η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Ρωσικό ερευνητικό σκάφος που υποτίθεται ότι πραγματοποιεί επιστημονικές έρευνες στην Ανταρκτική ενημέρωσε τη Μόσχα για τον εντοπισμό γιγάντιου κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Σύμφωνα με καταθέσεις στην Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, η δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ανταρκτική προμηνύει γεωπολιτικές εντάσεις και ίσως τελικά ανοίξει το δρόμο για εξορύξεις στην προστατευόμενη σήμερα ήπειρο.

Τα αποτελέσματα των ερευνών δημιουργούν επίσης ανησυχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κοίτασμα φτάνει τα 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, περίπου 10 φορές η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Η λευκή ήπειρος προστατεύεται από τη Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959, η οποία απαγορεύει την εξόρυξη οποιουδήποτε φυσικού πόρου.

Ωστόσο η Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου φέρεται να ανησυχεί για ενδεχόμενη απόσυρση της Ρωσίας από τη συνθήκη και καλεί το Φόρεϊν Όφις να προστατεύσει τα συμφέροντα της Βρετανίας.

Και αυτό επειδή ένα μεγάλο μέρος του κοιτάσματος βρίσκεται εντός των Βρετανικών Εδαφών στην Ανταρκτική, τα οποία διεκδικούν μέχρι σήμερα και η Χιλή και η Αργεντινή.

Το κοίτασμα φέρεται να ανακαλύφθηκε από το ερευνητικό σκάφος Alexander Karpinsky της Rosgeo, κρατικής ρωσικής εταιρείας για την αναζήτηση ορυκτών πόρων.

Εμπορική αξιοποίηση

Ο Κλάους Ντοντς, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Royal Holloway College, εκτίμησε ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας υποδηλώνουν ενδιαφέρον για εμπορική αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.

«Η Συνθήκη για την Ανταρκτική αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις» όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από την Κίνα, είπε.

«Οι δραστηριότητες της Ρωσίας πρέπει να ερμηνευτούν ως απόφαση υπονόμευσης των κανόνων για τις σεισμικές έρευνες και τελικά ως προάγγελος της εξόρυξης πόρων» εκτίμησε.

Η Ρωσία πιθανότατα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη σύνοδο των χωρών-μελών της συνθήκης που θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα στην Ινδία.

Άλλοι ειδικοί εκτίμησαν πάντως ότι η Ανταρκτική κινδυνεύει περισσότερο από τις γεωπολιτικές αλλαγές που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι εντάσεις αυτές θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην πτώση της Συνθήκης για την Ανταρκτική, είπε ο Άλαν Χέμινγκς, διοικητής της βρετανικής αποστολής στην Ανταρκτική στη διάρκεια του πολέμου των Φόκλαντς ανάμεσα στη Βρετανία και την Αργεντινή, σήμερα ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κάντερμπουρι στη Νέα Ζηλανδία.

Προειδοποίησε δε ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ κατάλληλη στιγμή για εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Ανταρκτική».

«Οποιαδήποτε απόπειρα να αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες της Ανταρκτικής θα μας βουλιάξει όλους».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup