Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 21:46

Διεθνές Δικαστήριο: Τα κράτη φέρουν ευθύνη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στους ωκεανούς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ευθύνη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απορροφώνται από τους ωκεανούς φέρουν τα κράτη και είναι υπεύθυνα να πράξουν περισσότερα από όσα ορίζει η «Συμφωνία του Παρισιού», σύμφωνα με γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS).

Αν και η γνωμοδότηση αυτή δεν είναι νομικά δεσμευτική, θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για μελλοντικές υποθέσεις που αφορούν το κλίμα και είναι η πρώτη που συνδέεται με το κλίμα.

Η γνωμοδότηση του δικαστηρίου ζητήθηκε από μια ομάδα νησιωτικών χωρών που αντιμετωπίζουν άνοδο της στάθμης των θαλασσίων υδάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η Κίνα ο μεγαλύτερος ρυμπαντής

Κατά την ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης τον Σεπτέμβριο η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, είχε αμφισβητήσει το αίτημα των νησιωτικών χωρών υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο δεν έχει γενικώς εξουσία να εκδίδει γνωμοδοτήσεις .

«Αν το ITLOS αποφαινόταν ότι υφίσταται μια τέτοιου είδους υποχρέωση, η απάντηση του Πεκίνου το πιθανότερο θα ήταν να την χαρακτηρίσει εκτός της δικαιοδοσίας του», δήλωσε στο Reuters ο καθηγητής δικαίου του Κινεζικού Πανεπιστημίου στο Χονγκ Κονγκ.

Μια απόφαση, η οποία χαρακτηρίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μια μορφή ρύπανσης μπορεί να επικεντρώσει την προσοχή στις παρούσες υποχρεώσεις των χωρών να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον βάσει της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, προσθέτει ο Ακαβάν.

Ορισμένοι ακτιβιστές και δικηγόροι για περιβαλλοντικά θέματα εξέφρασαν ελπίδα να υπάρξει γνωμοδότηση που θα ωθεί τις χώρες στην επερχόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα COP29, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν να θέσουν πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους.

Η απόφαση θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει δύο αναμενόμενες νομικές γνωμοδοτήσεις από το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Δικαστήριο, τα οποία αμφότερα εξετάζουν υποθέσεις για τις κλιματικές υποχρεώσεις των κρατών.

Ήδη τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε ιστορική απόφαση υπέρ των εναγόντων που υποστήριξαν ότι η Ελβετία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους μη κάνοντας αρκετά για να καταπολεμήσει την υπερθέρμανση που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 19:27

Σχετικά Άρθρα

  • Κλιματική αλλαγή: Έντονες οι επιπτώσεις στους ωκεανούς
    Κλιματική αλλαγή: Έντονες οι επιπτώσεις στους ωκεανούς

    Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα θαλάσσια οικοσυστήματα - Έχουν ξεπεραστεί τα πλανητικά όρια

    Νέα έρευνα δείχνει πως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σε σημαντικό επίπεδο τη Γη, ξεπερνώντας τα έξι από τα εννέα πλανητικά όρια. Η οξίνιση των ωκεανών (μείωση pH στη θάλασσα), πλησιάζει στο κρίσιμο όριο, λένε οι επιστήμονες, αποτελώντας απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την παγκόσμια διαβίωση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο βιομηχανικός πολιτισμός βρίσκεται κοντά στο να παραβιάσει ένα έβδομο πλανητικό όριο και ίσως το έχει ήδη περάσει, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συνέταξαν την τελευταία έκθεση για την κατάσταση των συστημάτων υποστήριξης της ζωής στον κόσμο.

    Νέα έρευνα

    Η έκθεση, από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα των επιπτώσεων του κλίματος (PIK), βασίζεται σε πολυετή έρευνα που δείχνει ότι υπάρχουν εννέα συστήματα και διαδικασίες – τα πλανητικά όρια – που συμβάλλουν στη σταθερότητα των λειτουργιών υποστήριξης της ζωής του πλανήτη.

    Ήδη έχουν παραβιαστεί έξι πλανητικά όρια. Η κλιματική αλλαγή, τα ξενικά είδη, η αλλαγή της βιόσφαιρας και η τροποποίηση των βιογεωχημικών ροών κρίνονται ότι βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, η μείωση του στρατοσφαιρικού όζοντος παρέμεινε σταθερή και υπήρξε μια μικρή βελτίωση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

    Δύο λόγοι

    Σε μια ενημέρωση που περιγράφει τα ευρήματα, ο Levke Caesar, κλιματικός φυσικός στο PIK και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα οξίνισης των ωκεανών είναι ανησυχητικά.

    «Ο ένας είναι [ότι] ο δείκτης για την οξίνιση των ωκεανών, ο οποίος είναι η τρέχουσα κατάσταση διαχωρισμού του αραγωνίτη, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται στον ασφαλή χώρο λειτουργίας, πλησιάζει το όριο της υπέρβασης του ασφαλούς ορίου», δήλωσε ο Caesar.

    «Ο δεύτερος είναι ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετές μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες δείχνουν ότι ακόμη και αυτές οι τρέχουσες συνθήκες μπορεί να είναι ήδη προβληματικές για μια ποικιλία θαλάσσιων οργανισμών, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη [να] επανεκτιμηθεί ποια επίπεδα μπορούν στην πραγματικότητα να χαρακτηριστούν ασφαλή».

    Λίγα λόγια για το φαινόμενο οξίνισης των ωκεανών

    Η οξίνιση των ωκεανών είναι το φαινόμενο της αύξησης της οξύτητας (μείωση του pH) στο νερό των ωκεανών λόγω της απορρόφησης του ατμοσφαιρικού CO2. Η διαδικασία αυτή όχι μόνο βλάπτει τους ασβεστοποιούς οργανισμούς, οδηγώντας ενδεχομένως σε διάσπαση του τροφικού πλέγματος, αλλά μειώνει επίσης την αποτελεσματικότητα του ωκεανού να λειτουργεί ως ζωτικής σημασίας αποθήκη άνθρακα.

    «Αυτό καταδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της οξίνισης των ωκεανών … και της ακεραιότητας της βιόσφαιρας», δήλωσε ο Caesar. «Πράγματι, ένα από τα κύρια μηνύματα της έκθεσής μας είναι ότι και τα εννέα πλανητικά όρια είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα.

    «Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ανθρώπινη διαταραχή του παγκόσμιου περιβάλλοντος που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή … δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν να πρόκειται για ξεχωριστά ζητήματα, όπως είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή κατά κύριο λόγο.

    Διότι αυτού του είδους η προσέγγιση αγνοεί ότι οι συνιστώσες του γήινου συστήματος αλληλεπιδρούν συνεχώς σχηματίζοντας ένα μεγάλο δίκτυο, όπου οι αλλαγές σε μια περιοχή επηρεάζουν τις άλλες».

    Ποια είναι τα πλανητικά όρια

    Η επιστήμη των πλανητικών ορίων πρωτοστάτησε το 2009 από τον Johan Rockstrom, τον διευθυντή του PIK, και άλλους. Στην εν λόγω έρευνα και σε δύο επακόλουθες εκθέσεις, οι ερευνητές εντόπισαν και ποσοτικοποίησαν τα όρια που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη βιόσφαιρα, την αλλαγή του χερσαίου συστήματος, την αλλαγή του γλυκού νερού, τις βιογεωχημικές ροές, την οξίνιση των ωκεανών, τη φόρτιση του ατμοσφαιρικού αερολύματος, την εξάντληση της στιβάδας του όζοντος και την εισαγωγή νέων οντοτήτων, όπως συνθετικών χημικών ουσιών, στο περιβάλλον.

    Η υπέρβαση των ορίων σε καθέναν από αυτούς τους τομείς ενέχει τον κίνδυνο να διαταράξει τη σταθερότητα, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα της κατάστασης του πλανήτη που διατηρείται τα τελευταία 12.000 χρόνια και που επέτρεψε την άνοδο του πολύπλοκου ανθρώπινου πολιτισμού.

    Κλιματική αλλαγή: «Αναγνωρίζουμε ότι η υγεία του πλανήτη … κινδυνεύει τόσο πολύ σήμερα»

    Η έκθεση, η οποία ήρθε ένα χρόνο μετά την προηγούμενη, είναι η πρώτη από αυτές που θα είναι πλέον ετήσιοι «έλεγχοι της υγείας του πλανήτη» που δημοσιεύονται από το PIK, δήλωσε ο Rockstrom.

    «Αναγνωρίζουμε ότι η υγεία του πλανήτη … κινδυνεύει τόσο πολύ σήμερα, ώστε και εμείς στην επιστήμη πρέπει τώρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να βγούμε κατευθείαν στη δυσάρεστη ζώνη και να πούμε ότι τώρα δεσμευόμαστε να παράγουμε κάθε χρόνο μια επιστημονική μέτρηση ολόκληρης της εκτίμησης της υγείας – μια εκτίμηση κινδύνου – σε όλα τα πλανητικά όρια», είπε.

    «Αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από επιστήμη, αυτό είναι επιστήμη για την αλλαγή». Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επαναλήψεις της έρευνας του PIK για τα πλανητικά όρια, η έκθεση δεν δημοσιεύεται σε ακαδημαϊκό περιοδικό, αλλά αντίθετα είναι γραμμένη και διαμορφωμένη για ένα δημοφιλές κοινό. Ο Rockstrom και οι συνεργάτες του δήλωσαν ότι τα ευρήματα βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες με κριτές.

    Πηγή: In.gr
  • Ο Καναδάς 4ος παγκοσμίως ως προς τις εκπομπές CO2 το 2023, λόγω των πυρκαγιών
    Ο Καναδάς 4ος παγκοσμίως ως προς τις εκπομπές CO2 το 2023, λόγω των πυρκαγιών

    Από τις φωτιές που κράτησαν από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο του 2023, επιστήμονες υπολόγισαν ότι εκλύθηκαν 2.371 μεγάτονοι CO2 και μονοξειδίου του άνθρακα (CO)

    Οι άνευ προηγουμένου πυρκαγιές στον Καναδά εκτόξευσαν τη χώρα στην πρώτη τετράδα των χωρών του κόσμου με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη, αποκαλύπτει επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη και θέτει επίσης υπό αμφιβολία τη μελλοντική δυνατότητα των δασών της χώρας να αιχμαλωτίζουν και να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
    Το 2023 ξέσπασε μεγάλος αριθμός πυρκαγιών με διάρκεια στον Καναδά, γεγονός που είχε συνέπεια 150 εκατομμύρια στρέμματα —με άλλα λόγια το 4% του συνόλου των δασικών εκτάσεων της χώρας— να μετατραπούν σε αποκαΐδια και να αναγκαστούν να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους πάνω από 200.000 άνθρωποι.
    Εξετάζοντας δορυφορικά δεδομένα για την παρουσία CO2 στις στήλες καπνού των πυρκαγιών που κράτησαν από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο του 2023, επιστήμονες υπολόγισαν ότι εκλύθηκαν 2.371 μεγάτονοι CO2 και μονοξειδίου του άνθρακα (CO).

    Ο Καναδάς ανέβηκε έτσι από την ενδέκατη στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πίσω μόνο από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία.Οι συντάκτες της έρευνας προειδοποιούν πως ο θερμός και ξηρός καιρός που ευνόησε την εκδήλωση των πυρκαγιών θα γίνει κανόνας ως το 2050 και ενδέχεται να οδηγήσει σε «αύξηση» τις φωτιές.

    Γεγονός που «εγείρει το ερώτημα αν οι δυνητικά συχνότερες και σφοδρότερες πυρκαγιές τις δεκαετίες που έρχονται θα μειώσουν τη δυναμικότητα των καναδικών δασών να αποτελούν δεξαμενές CO2», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπρένταν Μπερν, ο κυριότερος συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature.

    Τα καναδικά βορινά δάση, αχανής έκταση από τον Ειρηνικό Ωκεανό ως τον Ατλαντικό Ωκεανό, κατακρατούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Γενικά, μόνο όταν η βλάστηση των καμμένων δασών αναγεννάται, έπειτα από δεκαετίες, απορροφάται ξανά το CO2 που εκλύθηκε.

    Η αύξηση του μεγέθους και του αριθμού των πυρκαγιών, που συνδέονται με τις ξηρασίες σε κάποιες περιοχές, μπορεί να επιβραδύνει την αναγέννηση των δασών και άρα «την απορρόφηση άνθρακα», σύμφωνα με τη μελέτη.

    Ο Καναδάς θα χρειαστεί να μειώσει το εγκεκριμένο επίπεδο εκπομπών με την καύση ορυκτών καυσίμων προκειμένου να «αντισταθμίσει τη μείωση της απορρόφησης (διοξειδίου του) άνθρακα από τα δάση», σημειώνεται στο κείμενο.

    Η καναδική κυβέρνηση δέχθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού να μειώσει ως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40 ως 45% σε σύγκριση με το 2005.

    Η ανθρώπινη δραστηριότητα συνέβαλε στην υπερθέρμανση του πλανήτη κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Η συχνότητα και η ένταση των ακραίων δασικών πυρκαγιών υπερδιπλασιάστηκε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution.

    Η περίοδος των δασικών πυρκαγιών στον Καναδά δεν έχει τόσο τρομακτική πορεία μέχρι στιγμής φέτος, μολαταύτα έχει πλήξει σκληρά κάποιες περιοχές, ιδίως την τουριστική πόλη Τζάσπερ, που καταστράφηκε εν μέρει τον Ιούλιο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Εκπομπές 8,6 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα προκάλεσαν οι φωτιές του 2023
    Εκπομπές 8,6 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα προκάλεσαν οι φωτιές του 2023

    Στάχτη έγιναν 3,9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις πυρκαγιές του 2023, ενώ τραγικά είναι τα αποτελέσματα που είχαν στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

    Οι καταστροφικές πυρκαγιές της περσινής χρονιάς είχαν ως αποτέλεσμα να απελευθερωθούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο 2023-2024, την ίδια ώρα που τομείς του Καναδά των χωρών που διαρρέει ο Αμαζόνιος, ρημάχθηκαν .

    Οι πυρκαγιές σε περιοχές με βλάστηση προκάλεσαν εκπομπές 8,6 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 σε παγκόσμια κλίμακα την περίοδο από τον Μάρτιο του 2023 ως τον Φεβρουάριο του 2024, ποσότητα 16% υψηλότερη του μέσου όρου, ίση με περίπου το 15% του συνόλου των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι εκλύονται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

    Μόνο η συγκριτικά ήρεμη περίοδος στα μέτωπα των πυρκαγιών στην αφρικανική σαβάνα απέτρεψε το ενδεχόμενο το 2023-2024 να γίνει η χρονιά που θα έσπαγε ρεκόρ ως προς τις εκπομπές CO2 σε παγκόσμια κλίμακα.

    Αυτό συγκαταλέγεται στα συμπεράσματα της πρώτης έκδοσης της μελέτης State of Wildfires («Η κατάσταση ως προς τις δασικές πυρκαγιές»), η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Earth Systems Science Data κι εκπονήθηκε από το University of East Anglia και άλλους οργανισμούς με έδρα τη Βρετανία, που εννοούν να την εκδίδουν επικαιροποιημένη σε ετήσια βάση.

    Εννιά φορές υψηλότερες οι εκπομπές από τις φωτιές στον Καναδά

    Οι εκπομπές που προήλθαν από τις πυρκαγιές στα βόρεια δάση του Καναδά ήταν εννιά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των δυο τελευταίων δεκαετιών κι αποτελούσαν σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκλύσεων.

    «Πάνω από 232.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους μόνο στον Καναδά, κάτι που υπογραμμίζει τη βαρύτητα και τον ανθρώπινο αντίκτυπο», υπενθυμίζεται στο κείμενο.

    Άλλες περιοχές του κόσμου υπέφεραν, ιδίως οι χώρες που διαρρέει ο Αμαζόνιος (Βραζιλία, Βολιβία, Περού, Βενεζουέλα), η Χαβάη, η Ελλάδα...

    «Την περασμένη χρονιά, πυρκαγιές σκότωσαν κόσμο, κατέστρεψαν σπίτια και υποδομές, προκάλεσαν μαζικές εσπευσμένες απομακρύνσεις, απείλησαν το βιος πολλών και προκάλεσαν ζημιές σε οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας», υπογράμμισε ο Μάθιου Τζόουνς του πανεπιστημίου της ανατολικής Αγγλίας, ο βασικός συγγραφέας του κειμένου.

    Σφοδρότερες οι πυρκαγιές

    «Οι πυρκαγιές αυτές γίνονται συχνότερες και σφοδρότερες με την κλιματική αλλαγή και τόσο η κοινωνία, όσο και το περιβάλλον υφίστανται τις συνέπειες», συνέχισε.

    Οι συντάκτες της μελέτης εξηγούν πως η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν τις πυρκαγιές. Κατά τους υπολογισμούς τους, η υπερθέρμανση του πλανήτη που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα εικοσιπλασίασε την πιθανότητα μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών στη δυτική Αμαζονία.

    Στο μέλλον, τέτοιες πυρκαγιές θα γίνουν πιο πιθανές αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να εκπέμπει τόσο μεγάλες ποσότητες αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου — όμως τίποτα δεν είναι γραφτό.

    «Ο κίνδυνος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Δεν είναι πολύ αργά», επέμεινε ο κ. Τζόουνς κατά τη διάρκεια παρουσίασης στον Τύπο.

    Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution, ο αριθμός και η ένταση των ακραίων δασικών πυρκαγιών, των πλέον καταστροφικών και ρυπογόνων, υπερδιπλασιάστηκε σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία είκοσι χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πώς τα θαλάσσια λιοντάρια βοηθούν τους επιστήμονες να εξερευνήσουν ωκεανούς
    Πώς τα θαλάσσια λιοντάρια βοηθούν τους επιστήμονες να εξερευνήσουν ωκεανούς

    Με κάμερες οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν και να χαρτογραφήσουν άγνωστα θαλάσσια οικοσυστήματα στη νότια Αυστραλία

    Θαλάσσια λιοντάρια εξοπλίστηκαν με… κάμερες και βοήθησαν τους ερευνητές να εντοπίσουν και να χαρτογραφήσουν άγνωστα θαλάσσια οικοσυστήματα στη νότια Αυστραλία.
    Ο βυθός στους ωκεανούς έχει εξερευνηθεί ελάχιστα και οι γνώσεις των επιστημόνων είναι αποσπασματικές. Η χρήση τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων για τη γνώση των βυθών είναι δαπανηρή, απαιτεί συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και είναι δύσκολο να γίνει σε βαθιά, απομακρυσμένα και υπεράκτια τμήματα του βυθού. Για να παρακάμψουν αυτές τις προκλήσεις, ερευνητές στην Αυστραλία, με επικεφαλής τον διδακτορικό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης της Νότιας Αυστραλίας, Νέιθαν Αγγελάκη, επιστράτευσαν οκτώ απειλούμενα ενήλικα θηλυκά αυστραλιανά θαλάσσια λιοντάρια. Τοποθέτησαν μικρές και ελαφριές κάμερες επάνω στη γούνα τους, καθώς και συσκευές GPS, ώστε να εντοπίσουν τη θέση τους, όταν τα λιοντάρια θα επέστρεφαν στην ξηρά για να θηλάσουν τα μικρά τους.
    Τα βίντεο που συγκεντρώθηκαν (συνολικά 89 ώρες καταγραφών) επέτρεψαν στους ερευνητές να εντοπίσουν προηγουμένως αχαρτογράφητα οικοσυστήματα και έμβιους οργανισμούς που αναπτύσσονται στον βυθό της νότιας Αυστραλίας.
    Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Frontiers in Marine Science». Δείτε ΕΔΩ την επιστημονική δημοσίευση.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Πηγή «σκοτεινού οξυγόνου» και ηλεκτρισμού εντόπισαν ερευνητές στα βάθη του ωκεανού
    Πηγή «σκοτεινού οξυγόνου» και ηλεκτρισμού εντόπισαν ερευνητές στα βάθη του ωκεανού

    Οι οργανισμοί που φωτοσυνθέτουν, όπως τα φυτά και η άλγη, θεωρούνται οι πρώτοι παραγωγοί οξυγόνου στη Γη. Αλλά τώρα, ερευνητές βρήκαν στοιχεία για ένα φυσικό εργοστάσιο παραγωγής οξυγόνου που δεν χρειάζεται ούτε τον ήλιο ούτε τις μορφές ζωής που εκμεταλλεύονται τη δύναμή του.

    Πρόκειται για μια χημική αντίδραση που λαμβάνει χώρα σε πετρώματα που βρίσκονται στον σκοτεινό βυθό, χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, απελευθερώνοντας αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «σκοτεινό οξυγόνο», αναφέρει το Futurism.com.

    Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Geoscience, όχι μόνο ανατρέπουν τις υποθέσεις σχετικά με το πώς το οξυγόνο κατέκλυσε για πρώτη φορά τη γήινη ατμόσφαιρα, αλλά θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά τη θεωρία για την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας.

    «Για να ξεκινήσει η αερόβια ζωή στον πλανήτη, έπρεπε να υπάρχει οξυγόνο και η αντίληψή μας ήταν ότι η παροχή οξυγόνου στη Γη ξεκίνησε με τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andrew Sweetman, της Σκωτσέζικης Ένωσης για τη Θαλάσσια Επιστήμη.

    «Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει οξυγόνο που παράγεται στα βάθη της θάλασσας, όπου δεν υπάρχει φως. Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε ερωτήματα όπως: από πού θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει η αερόβια ζωή;».

    Η ανακάλυψη έγινε 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, στη ζώνη Clarion-Clipperton, μια περιοχή στον βορειοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό που φιλοξενεί δισεκατομμύρια τόνους πολυμεταλλικών κονδύλων – ουσιαστικά, κομμάτια βράχων που αποτελούνται από ένα μείγμα μετάλλων όπως κοβάλτιο, νικέλιο, χαλκό, λίθιο και μαγγάνιο, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών.

    Απελευθέρωση οξυγόνου με ηλεκτρόλυση

    Αφού παρατήρησε ότι τα επίπεδα οξυγόνου ανέβαιναν σε αυτή τη βαθιά περιοχή, ο Sweetman υποψιάστηκε ότι οι κόνδυλοι, που μοιάζουν με κομμάτια από κάρβουνο, θα μπορούσαν να είναι η αιτία. Ο ίδιος και μια ομάδα ερευνητών συγκέντρωσαν δείγματα από τον πυθμένα της θάλασσας και σε πειράματα ανακάλυψαν ότι οι γεμάτοι ενέργεια βράχοι μπορούσαν να παράγουν ένα μικροσκοπικό ηλεκτρικό φορτίο 0,95 βολτ.

    Και, αν τοποθετούνταν ο ένας δίπλα στον άλλον, θα μπορούσαν να παράγουν τα μόλις 1,5 βολτ που απαιτούνται για τη διάσπαση του θαλασσινού νερού μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηλεκτρόλυση, η οποία θα απελευθέρωνε μόρια οξυγόνου.

    «Φαίνεται ότι ανακαλύψαμε μια φυσική “γεωμπαταρία”», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Franz Geiger, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο Northwestern. «Αυτές οι γεωμπαταρίες αποτελούν τη βάση για μια πιθανή εξήγηση της παραγωγής σκοτεινού οξυγόνου στον ωκεανό».

    Εξόρυξη βαθέων υδάτων

    Η ζώνη Clarion-Clipperton έχει επισημανθεί για εξόρυξη βαθέων υδάτων από περισσότερες από δώδεκα επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της The Mining Company, η οποία χρηματοδότησε εν μέρει τη μελέτη.

    Μέρος της αιτιολόγησης της αμφιλεγόμενης πρακτικής έγκειται στην αντίληψη ότι αυτές οι τεράστιες ωκεάνιες πεδιάδες είναι σε μεγάλο βαθμό άγονες. Όμως οι επιστήμονες λένε ότι υποτιμούμε τη βιοποικιλότητα αυτών των περιοχών και προειδοποιούν ότι η διαδικασία εξόρυξης θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες περιβαλλοντικές συνέπειες.

    Τώρα, με την αποκάλυψη ότι οι πολυμεταλλικοί κονδύλοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ηλεκτρόλυση του θαλασσινού νερού, η αλλοίωση της περιοχής θα μπορούσε επίσης να σημαίνει την καταστροφή μιας πιθανώς ουσιαστικής πηγής οξυγόνου για τον πλανήτη μας – αν και, φυσικά, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να καθορίσουν πόσο σημαντική πηγή είναι στην πραγματικότητα.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Google: Εκτινάχθηκαν λόγω της ΑΙ οι εκπομπές άνθρακα
    Google: Εκτινάχθηκαν λόγω της ΑΙ οι εκπομπές άνθρακα

    Oρισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

    Η ακόρεστη δίψα της τεχνητής νοημοσύνης για ενέργεια απειλεί να δυναμιτίσει τον κλιματικό στόχο της Google, σύμφωνα με τον οποίο οι καθαρές εκπομπές άνθρακα της εταιρείας πρέπει να έχουν μηδενιστεί έως το 2030.

    Η περιβαλλοντική έκθεση που δημοσίευσε η Google αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι, αντί να μειωθούν, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 13% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκριτικά με το έτος αναφοράς του 2019, η αύξηση φτάνει το θεαματικό 48%.

    Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τρέχουν σε μεγάλα κέντρα δεδομένων και απαιτούν πολύ μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ –άρα και ενέργεια– σε σχέση με τις διαδικτυακές υπηρεσίες που γνωρίζαμε ως τώρα.

    Τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Google προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όμως το υπόλοιπο παράγεται σε σταθμούς φυσικού αερίου ή γαιάνθρακα, οι οποίοι εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα κα μεθάνιο.

    Τα κέντρα δεδομένων απαιτούν επίσης γραμμές υψηλής τάσης και μεγάλες ποσότητες νερού για την ψύξη των υπολογιστών. Είναι επίσης θορυβώδη.

    Λόγω της εκρηκτικής διάδοσης της νέας τεχνολογίας, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, απαραίτητο βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Μάλιστα η Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η κατανάλωση ενέργειας στα κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το 2026.

    «Η επίτευξη του στόχου για το 2030 είναι εξαιρετικά φιλόδοξη αποστολή» παραδέχτηκε μιλώντας στο Associated Press η Κέιτ Μπραντ, διευθύντρια Βιωσιμότητας στην Google.

    «Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μεγάλες αβεβαιότητες, όπως η αβεβαιότητα για το μέλλον των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της AI».

    Σύμφωνα με την έκθεση, τα περισσότερα κέντρα δεδομένων της Google στην Ευρώπη και την Αμερική λειτουργούν με ΑΠΕ και δεν επιβαρύνουν το κλίμα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα data center στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αυστραλία, πολλά από τα οποία λειτουργούν με ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

    Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνο την Google αλλά και άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Τον Μάιο, η Microsoft ανέφερε ότι οι εκπομπές της αυξήθηκαν φέτος κατά 29% σε σχέση με το έτος αναφοράς του 2020.

    Πηγή: In.gr
  • Αρκτική: Οι πυρκαγιές του Ιουνίου απελευθέρωσαν τις τρίτες υψηλότερες εκπομπές CO2 τα τελευταία 20 χρόνια
    Αρκτική: Οι πυρκαγιές του Ιουνίου απελευθέρωσαν τις τρίτες υψηλότερες εκπομπές CO2 τα τελευταία 20 χρόνια

    Εκτεταμμένες πυρκαγιές σε περιοχές βλάστησης κατέστρεψαν περιοχές της Αρκτικής, ιδιαίτερα στη Ρωσία, κατά τον μήνα Ιούνιο

    Πυρκαγιές στην Αρκτική τον Ιούνιο έχουν απευλευρώθει ήδη τις τρίτες υψηλότερες για την περίοδο αυτού του χρόνου, εκπομπές άνθρακα τα τελευταία 20 χρόνια (Copernicus)
    Εκτεταμμένες πυρκαγιές σε περιοχές βλάστησης κατέστρεψαν περιοχές της Αρκτικής, ιδιαίτερα στη Ρωσία, κατά τον μήνα Ιούνιο, περιοχές που κατέγραψαν ορισμένες από τις υψηλότερες εκπομπές CO2 τα τελευταία 20 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.
    «Από τον Ιούνιο, εκπομπές CO2 που προήλθαν από πυρκαγιές (στην Αρκτική) είναι ήδη οι τρίτες υψηλότερες τα τελευταία 20 χρόνια για την περίοδο αυτού του χρόνου, μετά τις περιόδους μεγάλων πυρκαγιών του 2019 και του 2020», αναφέρεται η υπηρεσία Copernicus για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας (CAMS).
    copernicus_arctic1


    Σύμφωνα με τα δεδομένα που κατέγραψε μέχρι τις 26 Ιουνίου, ο τρέχων μήνας έχει ήδη συσσωρεύσει εκπομπές 6,8 εκατομμυρίων τόνων CO2, έναντι 16,3 τον Ιούνιο του 2020 και 13,8 το 2019.

    Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές είναι αυτή τη στιγμή στη Δημοκρατία Σάχα στον Άπω Βορρά της Ρωσίας, η οποία έχει ήδη υποστεί σημαντικές ζημιές το 2021, υπογραμμίζει ο Copernicus.

    copernicus_arctic2


    «Η Αρκτική βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και οι αυξανόμενος αριθμός πυρκαγιών στη Σιβηρία είναι μια σαφής προειδοποίηση ότι αυτό το κρίσιμης σημασίας σύστημα να πλησιάζει σε επικίνδυνα σημεία καμπής», τόνισε η Γκέιλ Γουάιτμαν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και ιδρύτρια της ομάδας ειδικών Arctic Basecamp.

    «Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει εκεί – οι αλλαγές εκεί ενισχύουν τους παγκόσμιους κινδύνους για όλους μας», προειδοποίησε.
    arctic_3


    Η Αρκτική επηρεάζεται από ένα φαινόμενο που ονομάζεται "Αρκτική ενίσχυση", το οποίο προκαλεί αυτή την περιοχή να θερμαίνεται ταχύτερα από τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, τέσσερις φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο σύμφωνα με μια μελέτη αναφοράς.

    Οι πυρκαγιές τείνουν να κορυφώνονται στο βόρειο ημισφαίριο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

    Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε τον υφυπουργό Οικολογίας, Διαχείρισης της Φύσης και Δασών της Σάχα, Αντρέι Κονόπλεφ, ο οποίος τόνισε ότι περισσότερες από 160 πυρκαγιές στη Δημοκρατία Σάχα έκαψαν σχεδόν 460.000 εκτάρια έως τις 24 Ιουνίου.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NASA/ JEFF SCHMALTZ/ HANDOUT
  • Ορυκτά καύσιμα: Αντί να μειωθούν, οι εκπομπές άνθρακα έφτασαν σε νέο ρεκόρ
    Ορυκτά καύσιμα: Αντί να μειωθούν, οι εκπομπές άνθρακα έφτασαν σε νέο ρεκόρ

    Η συνολική χρήση ορυκτών καυσίμων δεν αυξήθηκε στην Ευρώπη, όμως η ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζει να ανεβαίνει.

    Παρά την ελαφρά αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, η χρήση ορυκτών καυσίμων και οι εκπομπές άνθρακα από την καύση τους έφτασαν σε νέο ρεκόρ το 2023, επιβεβαιώνει η έκθεση της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.

    Και η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα, ανεξάρτητα από την πρόοδο στην προώθηση των ΑΠΕ, απειλεί τον διεθνή στόχο για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 1,5-2 βαθμούς, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    «Ελπίζουμε ότι η έκθεση θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις, τους ηγέτες και τους αναλυτές να προχωρήσουν με καθαρή εικόνα για τις προκλήσεις που μας περιμένουν» σχολίασε στο Reuters ο Ρομέν Ντεμπάρ της συμβουλευτικής εταιρείας Kearney, η οποία συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης.

    Το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκαν πλήρως τα μέτρα απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, καθώς και η πρώτη χρονιά χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας Covid.

    Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το Statistical Review of World Energy, η παγκόσμια πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας (η συνολική κατανάλωση μαζί με τις απωλειες) έφτασε πέρυσι το ιστορικό υψηλό των 620 exajoule.

    Οι δε εκπομπές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 40 γιγατόνους, ή δισεκατομμύρια τόνους, διοξειδίου του άνθρακα.

    «Σε ένα έτος κατά το οποίο η συνεισφορά των ΑΠΕ έφτασε σε νέο ρεκόρ, η συνεχιζόμενη αύξηση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης σημαίνει ότι το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων παραμένει πρακτικά ίδιο» σχολίασε ο Σάιον Βίρλεϊ της συμβουλευτικής εταιρείας KPMG, η οποία επίσης συμμετείχε στην έκθεση.

    Στην Ευρώπη οι εκπομπές του λιθάνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έπεσαν. Σημαντική είναι η πρόοδος και στις ΗΠΑ (Reuters)

    Πρόοδος στην Ευρώπη

    Η έκθεση καταγράφει πάντως διαφορετικές τάσεις ανά περιοχή, με την Ευρώπη να βλέπει το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων να πέφτει κάτω από το 70% για πρώτη φορά από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

    Και η συνολική χρήση ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη δεν αυξήθηκε.

    «Στις προηγμένες οικονομίες παρατηρούμε ενδείξεις κορύφωσης της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα, σε αντίθεση με χώρες του Παγκόσμιου Νότου, για τις οποίες η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη ζήτηση» δήλωσε ο Νικ Ουέιθ, στέλεχος του Energy Institute.

    Το Energy Institue ανέλαβε τη σύνταξη της φετινής έκθεσης μαζί με τις εταιρείες KPMG και Kearny, έχοντας διαδεχθεί την BP που εξέδιδε τη σημαντική έκθεση κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1950.

    Τα ορυκτά καύσιμα ευθύνονται σχεδόν για όλη την αύξηση της ζήτησης στην Ινδία, ενώ στην Κίνα η χρήση αυξήθηκε κατά 6% σε νέο υψηλό.

    Στην Κίνα αντιστοιχεί ωστόσο πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος έργων ΑΠΕ.

    «Το γεγονός ότι η Κίνα προσθέτει περισσότερες ΑΠΕ από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί είναι αξιοσημείωτο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βίρλεϊ της KPMG.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch