Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2024 22:57

Πώς τα θαλάσσια λιοντάρια βοηθούν τους επιστήμονες να εξερευνήσουν ωκεανούς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με κάμερες οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν και να χαρτογραφήσουν άγνωστα θαλάσσια οικοσυστήματα στη νότια Αυστραλία

Θαλάσσια λιοντάρια εξοπλίστηκαν με… κάμερες και βοήθησαν τους ερευνητές να εντοπίσουν και να χαρτογραφήσουν άγνωστα θαλάσσια οικοσυστήματα στη νότια Αυστραλία.
Ο βυθός στους ωκεανούς έχει εξερευνηθεί ελάχιστα και οι γνώσεις των επιστημόνων είναι αποσπασματικές. Η χρήση τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων για τη γνώση των βυθών είναι δαπανηρή, απαιτεί συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και είναι δύσκολο να γίνει σε βαθιά, απομακρυσμένα και υπεράκτια τμήματα του βυθού. Για να παρακάμψουν αυτές τις προκλήσεις, ερευνητές στην Αυστραλία, με επικεφαλής τον διδακτορικό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης της Νότιας Αυστραλίας, Νέιθαν Αγγελάκη, επιστράτευσαν οκτώ απειλούμενα ενήλικα θηλυκά αυστραλιανά θαλάσσια λιοντάρια. Τοποθέτησαν μικρές και ελαφριές κάμερες επάνω στη γούνα τους, καθώς και συσκευές GPS, ώστε να εντοπίσουν τη θέση τους, όταν τα λιοντάρια θα επέστρεφαν στην ξηρά για να θηλάσουν τα μικρά τους.
Τα βίντεο που συγκεντρώθηκαν (συνολικά 89 ώρες καταγραφών) επέτρεψαν στους ερευνητές να εντοπίσουν προηγουμένως αχαρτογράφητα οικοσυστήματα και έμβιους οργανισμούς που αναπτύσσονται στον βυθό της νότιας Αυστραλίας.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Frontiers in Marine Science». Δείτε ΕΔΩ την επιστημονική δημοσίευση.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2024 20:02

Σχετικά Άρθρα

  • Κλιματική αλλαγή: Έντονες οι επιπτώσεις στους ωκεανούς
    Κλιματική αλλαγή: Έντονες οι επιπτώσεις στους ωκεανούς

    Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα θαλάσσια οικοσυστήματα - Έχουν ξεπεραστεί τα πλανητικά όρια

    Νέα έρευνα δείχνει πως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σε σημαντικό επίπεδο τη Γη, ξεπερνώντας τα έξι από τα εννέα πλανητικά όρια. Η οξίνιση των ωκεανών (μείωση pH στη θάλασσα), πλησιάζει στο κρίσιμο όριο, λένε οι επιστήμονες, αποτελώντας απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την παγκόσμια διαβίωση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο βιομηχανικός πολιτισμός βρίσκεται κοντά στο να παραβιάσει ένα έβδομο πλανητικό όριο και ίσως το έχει ήδη περάσει, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συνέταξαν την τελευταία έκθεση για την κατάσταση των συστημάτων υποστήριξης της ζωής στον κόσμο.

    Νέα έρευνα

    Η έκθεση, από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα των επιπτώσεων του κλίματος (PIK), βασίζεται σε πολυετή έρευνα που δείχνει ότι υπάρχουν εννέα συστήματα και διαδικασίες – τα πλανητικά όρια – που συμβάλλουν στη σταθερότητα των λειτουργιών υποστήριξης της ζωής του πλανήτη.

    Ήδη έχουν παραβιαστεί έξι πλανητικά όρια. Η κλιματική αλλαγή, τα ξενικά είδη, η αλλαγή της βιόσφαιρας και η τροποποίηση των βιογεωχημικών ροών κρίνονται ότι βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, η μείωση του στρατοσφαιρικού όζοντος παρέμεινε σταθερή και υπήρξε μια μικρή βελτίωση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

    Δύο λόγοι

    Σε μια ενημέρωση που περιγράφει τα ευρήματα, ο Levke Caesar, κλιματικός φυσικός στο PIK και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα οξίνισης των ωκεανών είναι ανησυχητικά.

    «Ο ένας είναι [ότι] ο δείκτης για την οξίνιση των ωκεανών, ο οποίος είναι η τρέχουσα κατάσταση διαχωρισμού του αραγωνίτη, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται στον ασφαλή χώρο λειτουργίας, πλησιάζει το όριο της υπέρβασης του ασφαλούς ορίου», δήλωσε ο Caesar.

    «Ο δεύτερος είναι ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετές μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες δείχνουν ότι ακόμη και αυτές οι τρέχουσες συνθήκες μπορεί να είναι ήδη προβληματικές για μια ποικιλία θαλάσσιων οργανισμών, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη [να] επανεκτιμηθεί ποια επίπεδα μπορούν στην πραγματικότητα να χαρακτηριστούν ασφαλή».

    Λίγα λόγια για το φαινόμενο οξίνισης των ωκεανών

    Η οξίνιση των ωκεανών είναι το φαινόμενο της αύξησης της οξύτητας (μείωση του pH) στο νερό των ωκεανών λόγω της απορρόφησης του ατμοσφαιρικού CO2. Η διαδικασία αυτή όχι μόνο βλάπτει τους ασβεστοποιούς οργανισμούς, οδηγώντας ενδεχομένως σε διάσπαση του τροφικού πλέγματος, αλλά μειώνει επίσης την αποτελεσματικότητα του ωκεανού να λειτουργεί ως ζωτικής σημασίας αποθήκη άνθρακα.

    «Αυτό καταδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της οξίνισης των ωκεανών … και της ακεραιότητας της βιόσφαιρας», δήλωσε ο Caesar. «Πράγματι, ένα από τα κύρια μηνύματα της έκθεσής μας είναι ότι και τα εννέα πλανητικά όρια είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα.

    «Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ανθρώπινη διαταραχή του παγκόσμιου περιβάλλοντος που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή … δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν να πρόκειται για ξεχωριστά ζητήματα, όπως είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή κατά κύριο λόγο.

    Διότι αυτού του είδους η προσέγγιση αγνοεί ότι οι συνιστώσες του γήινου συστήματος αλληλεπιδρούν συνεχώς σχηματίζοντας ένα μεγάλο δίκτυο, όπου οι αλλαγές σε μια περιοχή επηρεάζουν τις άλλες».

    Ποια είναι τα πλανητικά όρια

    Η επιστήμη των πλανητικών ορίων πρωτοστάτησε το 2009 από τον Johan Rockstrom, τον διευθυντή του PIK, και άλλους. Στην εν λόγω έρευνα και σε δύο επακόλουθες εκθέσεις, οι ερευνητές εντόπισαν και ποσοτικοποίησαν τα όρια που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη βιόσφαιρα, την αλλαγή του χερσαίου συστήματος, την αλλαγή του γλυκού νερού, τις βιογεωχημικές ροές, την οξίνιση των ωκεανών, τη φόρτιση του ατμοσφαιρικού αερολύματος, την εξάντληση της στιβάδας του όζοντος και την εισαγωγή νέων οντοτήτων, όπως συνθετικών χημικών ουσιών, στο περιβάλλον.

    Η υπέρβαση των ορίων σε καθέναν από αυτούς τους τομείς ενέχει τον κίνδυνο να διαταράξει τη σταθερότητα, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα της κατάστασης του πλανήτη που διατηρείται τα τελευταία 12.000 χρόνια και που επέτρεψε την άνοδο του πολύπλοκου ανθρώπινου πολιτισμού.

    Κλιματική αλλαγή: «Αναγνωρίζουμε ότι η υγεία του πλανήτη … κινδυνεύει τόσο πολύ σήμερα»

    Η έκθεση, η οποία ήρθε ένα χρόνο μετά την προηγούμενη, είναι η πρώτη από αυτές που θα είναι πλέον ετήσιοι «έλεγχοι της υγείας του πλανήτη» που δημοσιεύονται από το PIK, δήλωσε ο Rockstrom.

    «Αναγνωρίζουμε ότι η υγεία του πλανήτη … κινδυνεύει τόσο πολύ σήμερα, ώστε και εμείς στην επιστήμη πρέπει τώρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να βγούμε κατευθείαν στη δυσάρεστη ζώνη και να πούμε ότι τώρα δεσμευόμαστε να παράγουμε κάθε χρόνο μια επιστημονική μέτρηση ολόκληρης της εκτίμησης της υγείας – μια εκτίμηση κινδύνου – σε όλα τα πλανητικά όρια», είπε.

    «Αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από επιστήμη, αυτό είναι επιστήμη για την αλλαγή». Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επαναλήψεις της έρευνας του PIK για τα πλανητικά όρια, η έκθεση δεν δημοσιεύεται σε ακαδημαϊκό περιοδικό, αλλά αντίθετα είναι γραμμένη και διαμορφωμένη για ένα δημοφιλές κοινό. Ο Rockstrom και οι συνεργάτες του δήλωσαν ότι τα ευρήματα βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες με κριτές.

    Πηγή: In.gr
  • Αυστραλία: Φάλαινα 30 τόνων εκτοξεύει στον αέρα κολυμβητή - Συγκλονιστικό βίντεο
    Αυστραλία: Φάλαινα 30 τόνων εκτοξεύει στον αέρα κολυμβητή - Συγκλονιστικό βίντεο

    Συγκλονιστικά πλάνα κάνουν που δείχνουν μια φάλαινα 30 τόνων να πετά στον αέρα έναν οδηγό ομάδας τουριστών που έκαναν μια θαλάσσια εξόρμηση στην Αυστραλία, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

    Στα πλάνα φαίνεται η φάλαινα να σηκώνει στον αέρα τον ξεναγό, που κολυμπούσε στα ανοιχτά του λιμανιού του Σάουθπορτ, στη Χρυσή Ακτή.

    «Οι φάλαινες κολυμπούσαν συνεχώς γύρω μας για περίπου 20 λεπτά και πλησίαζαν όλο και πιο κοντά», δήλωσε στην Daily Mail, η Jacqueline Payne, που συμμετείχε στη θαλάσσια εξόρμηση.

    «Δεν περιμέναμε να πλησιάσουν τόσο κοντά, αλλά ήταν οι πιο περίεργες φάλαινες, ο οδηγός μας ανέφερε ότι είναι αρκετά σπάνιο να είναι τόσο περίεργες», είπε η ίδια.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καύσωνας 41,6 βαθμών Κελσίου εν μέσω χειμώνα στην Αυστραλία
    Καύσωνας 41,6 βαθμών Κελσίου εν μέσω χειμώνα στην Αυστραλία

    Στην Αυστραλία καταγράφηκαν σήμερα (26/08) χειμερινές θερμοκρασίες ρεκόρ, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 41,6 βαθμούς Κελσίου σε ένα τμήμα των βορειοδυτικών ακτών της χώρας, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας.

    Αυτή η θερμοκρασία υπερβαίνει κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ και καταγράφηκε στο στρατόπεδο του Γιάμπι Σάουντ στις 15.37 τοπική ώρα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη θερμοκρασία του μήνα Αυγούστου για το σύνολο της Αυστραλίας» και ένα «νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για έναν χειμερινό μήνα στην Αυστραλία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου του Μετεωρολογικού Γραφείου της χώρας.

    Αν και το ρεκόρ έχει «προσωρινά επιβεβαιωθεί», οι επιστήμονες πρέπει να επαληθεύσουν ότι δεν πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας τοπικής ανωμαλίας, προτού εγγραφεί επισήμως στα μητρώα των ρεκόρ.

    Το προηγούμενο ρεκόρ των 41,2 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2020 στο Γουέστ Ρόεμπακ (βορειοδυτικά).

    Ο χειμώνας στην Αυστραλία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

    Περίπου το 18% της αυστραλιανής επικράτειας είναι έρημος και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι συχνές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στις εύκρατες ζώνες.

    Τρία μετεωρολογικά μοντέλα επηρεάζουν το κλίμα της Αυστραλίας

    Το κλίμα της Αυστραλίας επηρεάζεται από τρία μετεωρολογικά μοντέλα: τις αλλαγές της θερμοκρασίας στον Ινδικό Ωκεανό, τις αλλαγές σε μια ζώνη ανέμου που μετακινείται μεταξύ της Αυστραλίας και της Ανταρκτικής και τις αλλαγές στα μετεωρολογικά μοντέλα του Ειρηνικού γνωστά υπό το όνομα Ελ Νίνιο και Λα Νίνα.

    Ορισμένοι συνδυασμοί αυτών των τριών καιρικών φαινομένων μπορούν να προκαλέσουν συνθήκες εξαιρετικά ζεστές, ξηρές ή με μεγάλη υγρασία σε διαφορετικά τμήματα της Αυστραλίας.

    Τα τρία βασικά μετεωρολογικά φαινόμενα της Αυστραλίας θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος, σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας.

    Το Μετεωρολογικό Γραφείο εκτιμά πως «ο συνδυασμός αυτών των μεγάλων κλιματικών επιδράσεων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη» συνέβαλαν στο να αναδειχθεί ο χειμώνας του 2023 ο θερμότερος που έχει ποτέ καταγραφεί στην Αυστραλία.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό φάλαινας στο λιμάνι του Σίδνεϊ - Είχε παγιδευτεί σε σχοινιά
    Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό φάλαινας στο λιμάνι του Σίδνεϊ - Είχε παγιδευτεί σε σχοινιά

    Τεράστια επιχείρηση στήθηκε στο λιμάνι του Σίδνεϊ για τον απεγκλωβισμό μεγάπτερης φάλαινας.

    Το άτυχο θηλαστικό που είχε παγιδευτεί σε σχοινιά εντόπισε ένα σκάφος που έκανε τουρ. Μετά από περίπου 22 ώρες οι αρχές και εθελοντές, που συνέδραμαν στην επιχείρηση, κατάφεραν να το οδηγήσουν και πάλι στον ωκεανό.

    «Σπάνιο το να παγιδευτεί φάλαινα»

    Η Τζέσικα Φοξ, από τον Οργανισμό Διάσωσης και Έρευνας Κητωδών στην Αυστραλία, επεσήμανε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο για μια φάλαινα να μπαίνει στον Κόλπο του Σίδνεϊ, αλλά το να παγιδεύεται μια φάλαινα στο λιμάνι είναι εξαιρετικά σπάνιο».

    Ένα GPS τοποθετήθηκε στο θηλαστικό για να μπορούν να παρακολουθήσουν το ταξίδι του. Την Παρασκευή γύρω στις 9.00 το πρωί ήταν μεταξύ του Middle Head και του North Head του Σίδνεϊ.

    Μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τις καμπουροφάλαινες από τα μαύρα και άσπρα σχέδια που φέρουν κάτω απ' την ουρά τους, τα οποία είναι μοναδικά για κάθε φάλαινα.Έχουν μήκος 12 με 15 μέτρων περίπου και τα πτερύγιά τους είναι σχεδόν το ένα τρίτο τους.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αυστραλία: Κλεμμένο το ελικόπτερο που έπεσε σε ταράτσα ξενοδοχείου - Νεκρός ο πιλότος, δύο τραυματίες
    Αυστραλία: Κλεμμένο το ελικόπτερο που έπεσε σε ταράτσα ξενοδοχείου - Νεκρός ο πιλότος, δύο τραυματίες

    Περισσότερες λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το ελικόπτερο που έπεσε σε ταράτσα ξενοδοχείου στο Κερνς της Αυστραλίας.

    Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο πιλότος του σκοτώθηκε ακαριαία κατά την πτώση του, ενώ ένας άνδρας 80 ετών και μία γυναίκα 70 ετών τραυματίστηκαν ελαφρά. Μάλιστα, οι αυστραλιανές αρχές αναφέρουν ότι το ελικόπτερο δεν είχε σχετική άδεια πτήσης.

    Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ελικόπτερο ήταν κλεμμένο, με την εταιρεία που το είχε στην ιδιοκτησία της να βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις Αρχές για τη διερεύνηση του περιστατικού.

    Αυστραλία: Το ελικόπτερο πετούσε χαμηλά με σβηστά τα φώτα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες

    Το ελικόπτερο προσέκρουσε στο ξενοδοχείο DoubleTree by Hilton στην πόλη του Κουίνσλαντ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά. Κομμάτια από τους έλικες έπεσαν στην πισίνα και σε ένα χώρο περιπάτου.

    Αυτόπτες μάρτυρες, όπως αναφέρει το BBC, δήλωσαν ότι το ελικόπτερο πετούσε πολύ χαμηλά, χωρίς φώτα και σε βροχερό καιρό. Αναφέρουν ακόμη ότι έκανε δύο πολύ χαμηλά περάσματα κοντά στο ξενοδοχείο πριν πέσει με εκκωφαντικό κρότο.

    Η αστυνομία είχε προχωρήσει στην άμεση εκκένωση του ξενοχοδείου, απομακρύνοντας περίπου 400 άτομα, αλλά και στον αποκλεισμό της περιοχής.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ BRIAN CASSEY

  • Αυστραλία: Ελικόπτερο συντρίβεται στην οροφή ξενοδοχείου (video)
    Αυστραλία: Ελικόπτερο συντρίβεται στην οροφή ξενοδοχείου (video)

    Μια από τις έλικες κατέληξε στην πισίνα του ξενοδοχείου, η δεύτερη σε ανοικτό χώρο μπροστά στην είσοδό του - Εκατοντάδες πελάτες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το ξενοδοχείο

    Ελικόπτερο συνετρίβη σήμερα στην οροφή ξενοδοχείου του ομίλου Hilton στην Κέιρνς, στη βόρεια Αυστραλία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά και να υπάρξει εσπευσμένη απομάκρυνση εκατοντάδων πελατών, ανακοίνωσε η αστυνομία.
    «Ο πιλότος και μοναδικός επιβαίνων στο αεροσκάφος εντοπίστηκε και κηρύχθηκε νεκρός, βρίσκονται σε εξέλιξη ιατροδικαστικές εξετάσεις για να αναγνωριστεί επίσημα», σημείωσε η αστυνομία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
    Μια από τις έλικες κατέληξε στην πισίνα του ξενοδοχείου, η δεύτερη σε ανοικτό χώρο μπροστά στην είσοδό του, ανέφεραν οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, κάνοντας λόγο για δυο τραυματίες που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.
    Εκατοντάδες πελάτες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το ξενοδοχείο DoubleTree by Hilton της Κέιρνς μετά τη συντριβή, που σημειώθηκε περί τη 01:50 (τοπική ώρα· στις 18:50 χθες Κυριακή ώρα Ελλάδας).
    Επιτόπου μετέβησαν ερευνητές της αυστραλιανής υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών.

    Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί βίντεο που εικονίζει φλόγες στην οροφή του ξενοδοχείου ενώ σειρήνες ασθενοφόρων και οχημάτων της πυροσβεστικής ουρλιάζουν.
    «Ανατριχιάζω. Ζει κόσμος εκεί μέσα. (Το ελικόπτερο) πήγε κι έπεσε πάνω» στο κτίριο, ακούγεται να λέει γυναίκα σ’ ένα από τα βίντεο.

    Η πόλη Κέιρνς, στον τροπικό βορρά της πολιτείας Κουίνσλαντ, είναι δημοφιλής προορισμός τουριστών, καθώς προσφέρει πρόσβαση στον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ BRIAN CASSEY
  • Τα κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της υπερθέρμανσης του νερού
    Τα κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της υπερθέρμανσης του νερού

    Οι θερμοκρασίες νερού στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο αυτή την δεκαετία ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων 400 ετών

    Οι θερμοκρασίες του νερού μέσα και γύρω από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας την τελευταία δεκαετία ήταν οι θερμότερες εδώ και 400 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
    Τα κοράλλια είναι ευαίσθητα στο θερμικό στρες και αυτές οι περίοδοι αύξησης της θερμοκρασίας αυξάνουν τον κίνδυνο μαζικής λεύκανσης και θνησιμότητας των κοραλλιών, ενώ πιθανότατα οφείλονται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Ήδη ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έχει υποστεί μια σειρά μαζικών φαινομένων λεύκανσης τα τελευταία χρόνια και τα φαινόμενα αυξάνονται σε συχνότητα από τα πρώτα καταγεγραμμένα επεισόδια τη δεκαετία του 1980.
    Στην παρούσα έρευνα οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν δεδομένα επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας από το 1618 ως το 1995, χρησιμοποιώντας δείγματα σκελετού κοραλλιών από τη Θάλασσα των Κοραλλιών, στην οποία βρίσκεται ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Στη συνέχεια συνέδεσαν αυτό το σύνολο δεδομένων με καταγεγραμμένα δεδομένα επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας από το 1900 ως το 2024.

    Οι ερευνητές εντόπισαν σχετικά σταθερές θερμοκρασίες πριν από το 1900, ωστόσο από το 1960 ως το 2024 παρατήρησαν μια μέση ετήσια αύξηση της θερμοκρασίας από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο κατά 0,12 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία. Όπως σημειώνουν, οι μέσες επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας για τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο κατά τα έτη μαζικής λεύκανσης των κοραλλιών 2016, 2017, 2020, 2022 και 2024 ήταν σημαντικά υψηλότερες από ό,τι σε οποιοδήποτε έτος της ανακατασκευής πριν από το 1900 και ήταν πέντε από τα έξι θερμότερα χρόνια που έχει βιώσει η περιοχή τους τελευταίους τέσσερις αιώνες. Περαιτέρω μοντελοποίηση δείχνει ότι αυτός ο ρυθμός θέρμανσης μετά το 1900 μπορεί να αποδοθεί στην ανθρώπινη επίδραση.
    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες στα δεδομένα ανακατασκευής της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας λόγω του ότι ορισμένες από τις χημικές αναλογίες στα κοράλλια που χρησιμοποιούνται για τη μοντελοποίηση των θερμοκρασιών επηρεάζονται και από άλλες μεταβλητές. Ωστόσο, αυτές οι αβεβαιότητες θα μπορούσαν να μειωθούν με πρόσθετη δειγματοληψία πυρήνων κοραλλιών από την περιοχή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πηγή «σκοτεινού οξυγόνου» και ηλεκτρισμού εντόπισαν ερευνητές στα βάθη του ωκεανού
    Πηγή «σκοτεινού οξυγόνου» και ηλεκτρισμού εντόπισαν ερευνητές στα βάθη του ωκεανού

    Οι οργανισμοί που φωτοσυνθέτουν, όπως τα φυτά και η άλγη, θεωρούνται οι πρώτοι παραγωγοί οξυγόνου στη Γη. Αλλά τώρα, ερευνητές βρήκαν στοιχεία για ένα φυσικό εργοστάσιο παραγωγής οξυγόνου που δεν χρειάζεται ούτε τον ήλιο ούτε τις μορφές ζωής που εκμεταλλεύονται τη δύναμή του.

    Πρόκειται για μια χημική αντίδραση που λαμβάνει χώρα σε πετρώματα που βρίσκονται στον σκοτεινό βυθό, χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, απελευθερώνοντας αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «σκοτεινό οξυγόνο», αναφέρει το Futurism.com.

    Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Geoscience, όχι μόνο ανατρέπουν τις υποθέσεις σχετικά με το πώς το οξυγόνο κατέκλυσε για πρώτη φορά τη γήινη ατμόσφαιρα, αλλά θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά τη θεωρία για την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας.

    «Για να ξεκινήσει η αερόβια ζωή στον πλανήτη, έπρεπε να υπάρχει οξυγόνο και η αντίληψή μας ήταν ότι η παροχή οξυγόνου στη Γη ξεκίνησε με τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andrew Sweetman, της Σκωτσέζικης Ένωσης για τη Θαλάσσια Επιστήμη.

    «Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει οξυγόνο που παράγεται στα βάθη της θάλασσας, όπου δεν υπάρχει φως. Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε ερωτήματα όπως: από πού θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει η αερόβια ζωή;».

    Η ανακάλυψη έγινε 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, στη ζώνη Clarion-Clipperton, μια περιοχή στον βορειοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό που φιλοξενεί δισεκατομμύρια τόνους πολυμεταλλικών κονδύλων – ουσιαστικά, κομμάτια βράχων που αποτελούνται από ένα μείγμα μετάλλων όπως κοβάλτιο, νικέλιο, χαλκό, λίθιο και μαγγάνιο, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών.

    Απελευθέρωση οξυγόνου με ηλεκτρόλυση

    Αφού παρατήρησε ότι τα επίπεδα οξυγόνου ανέβαιναν σε αυτή τη βαθιά περιοχή, ο Sweetman υποψιάστηκε ότι οι κόνδυλοι, που μοιάζουν με κομμάτια από κάρβουνο, θα μπορούσαν να είναι η αιτία. Ο ίδιος και μια ομάδα ερευνητών συγκέντρωσαν δείγματα από τον πυθμένα της θάλασσας και σε πειράματα ανακάλυψαν ότι οι γεμάτοι ενέργεια βράχοι μπορούσαν να παράγουν ένα μικροσκοπικό ηλεκτρικό φορτίο 0,95 βολτ.

    Και, αν τοποθετούνταν ο ένας δίπλα στον άλλον, θα μπορούσαν να παράγουν τα μόλις 1,5 βολτ που απαιτούνται για τη διάσπαση του θαλασσινού νερού μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηλεκτρόλυση, η οποία θα απελευθέρωνε μόρια οξυγόνου.

    «Φαίνεται ότι ανακαλύψαμε μια φυσική “γεωμπαταρία”», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Franz Geiger, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο Northwestern. «Αυτές οι γεωμπαταρίες αποτελούν τη βάση για μια πιθανή εξήγηση της παραγωγής σκοτεινού οξυγόνου στον ωκεανό».

    Εξόρυξη βαθέων υδάτων

    Η ζώνη Clarion-Clipperton έχει επισημανθεί για εξόρυξη βαθέων υδάτων από περισσότερες από δώδεκα επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της The Mining Company, η οποία χρηματοδότησε εν μέρει τη μελέτη.

    Μέρος της αιτιολόγησης της αμφιλεγόμενης πρακτικής έγκειται στην αντίληψη ότι αυτές οι τεράστιες ωκεάνιες πεδιάδες είναι σε μεγάλο βαθμό άγονες. Όμως οι επιστήμονες λένε ότι υποτιμούμε τη βιοποικιλότητα αυτών των περιοχών και προειδοποιούν ότι η διαδικασία εξόρυξης θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες περιβαλλοντικές συνέπειες.

    Τώρα, με την αποκάλυψη ότι οι πολυμεταλλικοί κονδύλοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ηλεκτρόλυση του θαλασσινού νερού, η αλλοίωση της περιοχής θα μπορούσε επίσης να σημαίνει την καταστροφή μιας πιθανώς ουσιαστικής πηγής οξυγόνου για τον πλανήτη μας – αν και, φυσικά, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να καθορίσουν πόσο σημαντική πηγή είναι στην πραγματικότητα.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο