Περιβάλλον

Οι ελέφαντες επικοινωνούν με ονόματα - «Άνθρωποι και οι ελέφαντες μοιράζονται πολλές ομοιότητες»

Οι ελέφαντες επικοινωνούν με ονόματα - «Άνθρωποι και οι ελέφαντες μοιράζονται πολλές ομοιότητες»

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ελέφαντες φωνάζουν ο ένας τον άλλον χρησιμοποιώντας ατομικά ονόματα που εφευρίσκουν ο ένας για τον άλλον.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (10/6) στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution, μια ομάδα διεθνών ερευνητών χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει τα καλέσματα δύο άγριων κοπαδιών αφρικανικών ελεφάντων της σαβάνας στην Κένυα.

Η έρευνα «όχι μόνο δείχνει ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν συγκεκριμένους ήχους για κάθε άτομο, αλλά ότι αναγνωρίζουν και αντιδρούν σε ένα κάλεσμα που απευθύνεται στους ίδιους, ενώ αγνοούν εκείνα που απευθύνονται σε άλλους», δήλωσε ο συμπεριφορικός οικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Michael Pardo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ερευνητές «κοσκίνισαν» τους ήχους των ελεφάντων που καταγράφηκαν στο εθνικό καταφύγιο Samburu και στο εθνικό πάρκο Amboseli της Κένυας μεταξύ 1986 και 2022.

Διαχωρισμός ήχων με τη χρήση Α.Ι.

Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, εντόπισαν 469 διαφορετικά καλέσματα, τα οποία περιλάμβαναν 101 ελέφαντες που ήταν πομποί ενός καλέσματος και 117 που ήταν δέκτες.

Οι ελέφαντες βγάζουν ένα ευρύ φάσμα ήχων, από δυνατά σαλπίσματα μέχρι γουργουρητά τόσο χαμηλά που δεν μπορεί να τα πιάσει το ανθρώπινο αυτί.

Στα καλέσματα των ελεφάντων δεν χρησιμοποιούνταν πάντα ονόματα. Αλλά όταν φώναζαν ονόματα, συχνά ήταν από μεγάλη απόσταση και όταν οι ενήλικες απευθύνονταν σε νεαρούς ελέφαντες. Οι ενήλικες ήταν επίσης πιο πιθανό να χρησιμοποιούν ονόματα από ό,τι τα μικρά, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να μάθει κανείς αυτό το ιδιαίτερο ταλέντο.

Το πιο συνηθισμένο κάλεσμα ήταν «ένας αρμονικά πλούσιος, χαμηλής συχνότητας ήχος», σύμφωνα με τη μελέτη. Όταν οι ερευνητές έπαιξαν σε έναν ελέφαντα μια ηχογράφηση ενός φίλου ή μέλους της οικογένειάς του να φωνάζει το όνομά του, το ζώο ανταποκρίθηκε θετικά και «ενεργητικά», δήλωσαν οι ερευνητές. Ο ίδιος ελέφαντας ήταν πολύ λιγότερο ενθουσιώδης όταν του έπαιζαν τα ονόματα άλλων.

Ικανότητα για αφηρημένη σκέψη

Ενώ τα δελφίνια και οι παπαγάλοι απευθύνονται σε άλλο ζώο του είδους τους μιμούμενοι τον ήχο του, οι ελέφαντες είναι το πρώτο είδος μετά τον άνθρωπο, που διαπιστώνεται ότι χρησιμοποιεί ονόματα που δεν περιλαμβάνουν μίμηση, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

«Το γεγονός ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν μη μιμητικούς ήχους για να ονομάζουν άλλους ελέφαντες, δείχνει ότι έχουν την ικανότητα για αφηρημένη σκέψη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης George Wittemyer.

Παρά τις διαφορές μας, οι άνθρωποι και οι ελέφαντες μοιράζονται πολλές ομοιότητες, όπως «εκτεταμένες οικογενειακές μονάδες με πλούσια κοινωνική ζωή, που υποστηρίζονται από εξαιρετικά ανεπτυγμένους εγκεφάλους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Save the Elephants, Frank Pope. «Το γεγονός ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν ονόματα ο ένας για τον άλλον είναι πιθανότατα μόνο η αρχή των αποκαλύψεων που θα ακολουθήσουν».

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα