Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 22:59

Οι ελέφαντες επικοινωνούν με ονόματα - «Άνθρωποι και οι ελέφαντες μοιράζονται πολλές ομοιότητες»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ελέφαντες φωνάζουν ο ένας τον άλλον χρησιμοποιώντας ατομικά ονόματα που εφευρίσκουν ο ένας για τον άλλον.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (10/6) στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution, μια ομάδα διεθνών ερευνητών χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει τα καλέσματα δύο άγριων κοπαδιών αφρικανικών ελεφάντων της σαβάνας στην Κένυα.

Η έρευνα «όχι μόνο δείχνει ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν συγκεκριμένους ήχους για κάθε άτομο, αλλά ότι αναγνωρίζουν και αντιδρούν σε ένα κάλεσμα που απευθύνεται στους ίδιους, ενώ αγνοούν εκείνα που απευθύνονται σε άλλους», δήλωσε ο συμπεριφορικός οικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Michael Pardo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ερευνητές «κοσκίνισαν» τους ήχους των ελεφάντων που καταγράφηκαν στο εθνικό καταφύγιο Samburu και στο εθνικό πάρκο Amboseli της Κένυας μεταξύ 1986 και 2022.

Διαχωρισμός ήχων με τη χρήση Α.Ι.

Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, εντόπισαν 469 διαφορετικά καλέσματα, τα οποία περιλάμβαναν 101 ελέφαντες που ήταν πομποί ενός καλέσματος και 117 που ήταν δέκτες.

Οι ελέφαντες βγάζουν ένα ευρύ φάσμα ήχων, από δυνατά σαλπίσματα μέχρι γουργουρητά τόσο χαμηλά που δεν μπορεί να τα πιάσει το ανθρώπινο αυτί.

Στα καλέσματα των ελεφάντων δεν χρησιμοποιούνταν πάντα ονόματα. Αλλά όταν φώναζαν ονόματα, συχνά ήταν από μεγάλη απόσταση και όταν οι ενήλικες απευθύνονταν σε νεαρούς ελέφαντες. Οι ενήλικες ήταν επίσης πιο πιθανό να χρησιμοποιούν ονόματα από ό,τι τα μικρά, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να μάθει κανείς αυτό το ιδιαίτερο ταλέντο.

Το πιο συνηθισμένο κάλεσμα ήταν «ένας αρμονικά πλούσιος, χαμηλής συχνότητας ήχος», σύμφωνα με τη μελέτη. Όταν οι ερευνητές έπαιξαν σε έναν ελέφαντα μια ηχογράφηση ενός φίλου ή μέλους της οικογένειάς του να φωνάζει το όνομά του, το ζώο ανταποκρίθηκε θετικά και «ενεργητικά», δήλωσαν οι ερευνητές. Ο ίδιος ελέφαντας ήταν πολύ λιγότερο ενθουσιώδης όταν του έπαιζαν τα ονόματα άλλων.

Ικανότητα για αφηρημένη σκέψη

Ενώ τα δελφίνια και οι παπαγάλοι απευθύνονται σε άλλο ζώο του είδους τους μιμούμενοι τον ήχο του, οι ελέφαντες είναι το πρώτο είδος μετά τον άνθρωπο, που διαπιστώνεται ότι χρησιμοποιεί ονόματα που δεν περιλαμβάνουν μίμηση, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

«Το γεγονός ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν μη μιμητικούς ήχους για να ονομάζουν άλλους ελέφαντες, δείχνει ότι έχουν την ικανότητα για αφηρημένη σκέψη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης George Wittemyer.

Παρά τις διαφορές μας, οι άνθρωποι και οι ελέφαντες μοιράζονται πολλές ομοιότητες, όπως «εκτεταμένες οικογενειακές μονάδες με πλούσια κοινωνική ζωή, που υποστηρίζονται από εξαιρετικά ανεπτυγμένους εγκεφάλους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Save the Elephants, Frank Pope. «Το γεγονός ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν ονόματα ο ένας για τον άλλον είναι πιθανότατα μόνο η αρχή των αποκαλύψεων που θα ακολουθήσουν».

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 18:57

Σχετικά Άρθρα

  • Ισχυρές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη: Επιστρατεύτηκαν ακόμα και ελέφαντες για την διάσωση κατοίκων (video)
    Ισχυρές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη: Επιστρατεύτηκαν ακόμα και ελέφαντες για την διάσωση κατοίκων (video)

    Aπό σφοδρές πλημμύρες χτυπήθηκε η Ταϊλάνδη με ...ελέφαντες να σπεύδουν στην συνδρομή της εκκένωσης κατοίκων στις πιο ευάλωτες περιοχές, όπως κατέγραψε κάμερα.

    Αρκετές επαρχίες στην κεντρική Ταϊλάνδη βρέθηκαν αντιμέτωπες με πλημμύρες την Κυριακή

    Η βροχή σταμάτησε στη βόρεια πόλη Τσιάνγκ Μάι, αλλά πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, παρέμειναν αποκομμένοι από τις πλημμύρες που σε ορισμένες περιοχές είχαν ύψος μέχρι τη μέση ή και περισσότερο. Εθελοντικές ομάδες διάσωσης, που συχνά ταξίδευαν με βάρκα, εργάστηκαν για να τους προμηθεύσουν με τρόφιμα ή να τους απομακρύνουν.

    Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση, το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε σε ορισμένες γειτονιές για λόγους ασφαλείας, μετέδωσε το πρακτορείο Associate Press.

    Ελέφαντες στην Ταϊλάνδη αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες

    Εντυπωσιακό βίντεο καταγράφει την στιγμή που κάτοικοι μετακινούνται με ελέφαντες για να αποφύγουν τα χειρότερα, απέναντι στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Οι κεντρικές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μπανγκόκ, έχουν προειδοποιηθεί για πιθανές πλημμύρες, καθώς η Υπηρεσία Άρδευσης σχεδιάζει να απελευθερώσει νερό από το φράγμα Chao Phraya για να το διατηρήσει κάτω από τη χωρητικότητά του. Οι τελευταίες πλημμύρες στο Τσιάνγκ Μάι ξεκίνησαν όταν ο ποταμός Πινγκ, ο οποίος τρέχει κατά μήκος της ανατολικής άκρης της πόλης, άρχισε να ξεπερνά τις όχθες του την Παρασκευή.

    Ετήσιο πρόβλημα τα πλημμυρικά φαινόμενα

    Οι πλημμύρες αποτελούν ετήσιο πρόβλημα σε πολλές περιοχές της Ταϊλάνδης κατά την περίοδο των μουσώνων.

    Η ανησυχία παρέμενε για τα ζώα που βρίσκονται σε πάρκα και καταφύγια στα περίχωρα του Τσιάνγκ Μάι. Οι περισσότεροι από τους 125 ελέφαντες που κρατούνταν στο πάρκο Elephant Nature Park της πόλης οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος, αν και ορισμένοι δραπέτευσαν μόνοι τους για να αναζητήσουν υψηλότερο έδαφος.

    Φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα ενημέρωσης της Ταϊλάνδης έδειχναν ελέφαντες μέσα σε νερό τόσο βαθύ που μετά βίας μπορούσαν να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από αυτό. Τα ταϊλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο ελέφαντες βρέθηκαν νεκροί και αρκετοί ακόμη αγνοούνται.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MAEJO RESCUE ASSOCIATION HANDOUT

  • Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;
    Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;

    Ανάλυση που βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα ενοχοποιεί τους πρώτους κατοίκους της Κύπρου για την εξαφάνιση των δύο ειδών.

    Ένα προϊστορικό οικολογικό μυστήριο φαίνεται πως πλησιάζει τη λύση του: οι πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι που ζούσαν κάποτε στην Κύπρο πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, εκτιμά νέα μελέτη.

    Οι πυγμαίοι ελέφαντες των 500 κιλών και οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι των 130 κιλών ήταν τα πιο μεγαλόσωμα ζώα της Κύπρου στα τέλη του Πλειστόκαινου, πριν από περίπου 12.000 χρόνια, όταν η πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων έφτανε στο τέλος της και η επανάσταση της γεωργίας μόλις ξεκινούσε στη Μέση Ανατολή.

    Και τα δύο είδη εξαφανίστηκαν περίπου την εποχή που έφταναν στην Κύπρο οι πρώτοι Homo sapiens, πριν από περίπου 12-14 χιλιάδες χρόνια.

    Τότε ήταν που εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη πολλά ακόμα γιγαντόσωμα ζώα, όπως τα τριχωτά μαμούθ της Ευρασίας και της Αμερικής, ένα κύμα εξαφανίσεων που ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή, ενώ άλλοι αποδίδουν στην παρουσία του ανθρώπου.

    Στην περίπτωση της Κύπρου, πολλοί αρχαιολόγοι πίστευαν ότι ο άνθρωπος δεν έπαιξε ρόλο, καθώς θεωρούσαν ότι οι πρώτοι κάτοικοι είτε έφτασαν μετά τις εξαφανίσεις είτε ήταν πολύ λίγοι για να εξοντώσουν ολόκληρα είδη.

    Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, εκτιμά αντίθετα ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες θα μπορούσαν να είχαν ωθήσει στην εξαφάνιση πρώτα τον πυγμαίο ιπποπόταμο και μετά τον πυγμαίο ελέφαντα σε λιγότερο από 1.000 χρόνια.

    Η ανάλυση βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα στα οποία τροφοδοτήθηκαν δεδομένα που αφορούν μεταξύ άλλων τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, την αποδοτικότητα του κυνηγιού και την ταχύτητα ανάπτυξης των δύο ζώων.

    «Η Κύπρος είναι η ιδανική τοποθεσία για τη δοκιμή των μοντέλων μας επειδή προσφέρει ένα ιδανικό σετ συνθηκών προκειμένου να εξετάσουμε αν η άφιξη ανθρώπινων πληθυσμών οδήγησε τελικά στην εξαφάνιση αυτών των ειδών. Και αυτό επειδή η Κύπρος είναι ένα νησιωτικό περιβάλλον που μας ανοίγει ένα παράθυρο πίσω στον χρόνο» δήλωσε η δρ Θεοδώρα Μούτσιου, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του Πανεπιστημίου «Τζέιμς Κουκ» στην Αυστραλία.

    Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο πληθυσμός των 3-7 χιλιάδων ανθρώπων που εκτιμάται ότι ζούσε τότε στην Κύπρο θα ήταν αρκετός για να εξοντώσει μέχρι και τους τελευταίους ελέφαντες και ιπποποτάμους.

    Οι προβλέψεις του μοντέλου ταίριαζαν με τη χρονολογική σειρά της εξαφάνισης των δύο ειδών στο αρχείο των απολιθωμάτων, λένε οι ερευνητές.

    «Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι στην Κύπρο ήταν τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνοι για την εξαφάνιση της μεγα-πανίδας στη διάρκεια της Κατώτερης Πλειστοκαίνου και τις αρχές του Ολοκαίνου» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Κόρεϊ Μπράντσο του Πανεπιστημίου «Φλίντερς» της Αυστραλίας, επικεφαλής της μελέτης.

    Σε προηγούμενες μελέτες της, η ίδια ερευνητική ομάδα εκτιμούσε ότι οι πρώτοι Homo sapiens έφτασαν στην Κύπρο πριν από 14.000 χρόνια, λίγο νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

    Ο πυγμαίος ιπποπόταμος της Κύπρου (Phanourios minor), με ύψος 70 εκατοστών, ήταν ο πιο μικρόσωπος ιπποπόταμος της Μεσογείου, γράφουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο The Conversation. Γενετικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι διαχωρίστηκε από τον κοινό ιπποπόταμο (Hippopotamus amphibius) πριν από περίπου 1,5 εκατ. χρόνια.

    Ο δε πυγμαίος ελέφαντας της Κύπρου (Palaeoloxodon cypriotes), με ύψος μόλις ενός μέτρου ως τον ώμο, είχε μόλις το 10% του σωματικού μεγέθους του προγόνου του, του ελέφαντα Palaeoloxodon antiquus που ζούσε στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία στα μέσα του Πλειστόκαινου.

    Και τα δύο είδη διαμορφώθηκαν από το φαινόμενο του νησιωτικού νανισμού, τη σταδιακή σμίκρυνση μεγαλόσωμων ειδών όταν αποκλείονται σε νησιά με περιορισμένη τροφή.

    Το φαινόμενο ήταν διαδεδομένο στη Μεσόγειο: πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι ζούσαν κάποτε και σε Κρήτη, Τήλο, Μάλτα, Σικελία, Σαρδινία και πολλά ακόμα νησιά.

    Πηγή: In.gr
  • Ζιμπάμπουε: Διακόσιοι ελέφαντες θα σφαγούν για να τραφεί κόσμος που πεινάει λόγω της ξηρασίας
    Ζιμπάμπουε: Διακόσιοι ελέφαντες θα σφαγούν για να τραφεί κόσμος που πεινάει λόγω της ξηρασίας

    Η μεγάλη ξηρασία αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων καθώς λιγοστεύουν οι πόροι

    Η Ζιμπάμπουε σχεδιάζει να σφαγιάσει 200 ελέφαντες για να τραφούν κοινότητες που αντιμετωπίζουν οξεία πείνα μετά τη χειρότερη ξηρασία στη χώρα εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές που είναι αρμόδιες για την άγρια πανίδα.
    Η ξηρασία που προκλήθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο κατέστρεψε τις σοδειές στη νότια περιοχή της Αφρικής, πράγμα που είχε αντίκτυπο σε 68 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσε ελλείψεις τροφίμων σε όλη την περιοχή.
    «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σχεδιάζουμε να σφαγούν γύρω στους 200 ελέφαντες σε όλη τη χώρα. Τώρα επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα το κάνουμε», σημείωσε ο Τινάσε Φαράουο, ο εκπρόσωπος της Αρχής Πάρκων και Άγριας Πανίδας της Ζιμπάμπουε (Zimparks) στο Reuters.
    Το κρέας από τους ελέφαντες θα διανεμηθεί στις κοινότητες στη Ζιμπάμπουε που έχουν πληγεί από την ξηρασία.

    Η σφαγή των ελεφάντων, η πρώτη στη χώρα από το 1988, θα γίνει στις περιοχές Χουάνγκε, Μπίρε, Τσχολότσο και Σιρέτζι. Τον περασμένο μήνα και η γειτονική Ναμίμπια είχε αποφασίσει την σφαγή 83 ελεφάντων και τη διανομή του κρέατός τους σε ανθρώπους που επλήγησαν από την ξηρασία.

    Πάνω από 200.000 ελέφαντες υπολογίζεται ότι ζουν σε προστατευόμενη περιοχή που εκτείνεται σε πέντε χώρες στη νότια περιοχή της Αφρικής –Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Μποτσουάνα, Ανγκόλα και Ναμίμπια—καθιστώντας την περιοχή αυτή ενδιαίτημα ενός από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ελεφάντων στον κόσμο.

    Ο Φαράουο σημείωσε ότι η σφαγή των ελεφάντων εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να αποσυμφορήσει τα πάρκα της, τα οποία μπορούν να συντηρήσουν 55.000 ελέφαντες. Στη Ζιμπάμπουε ζουν πάνω από 84.000 ελέφαντες.

    «Είναι μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των πάρκων έναντι της ξηρασίας. Οι αριθμοί αυτοί είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό, καθώς μιλάμε για 200 (ελέφαντες) και έχουμε πάνω από 84.000, που είναι πολύ», πρόσθεσε.

    Η μεγάλη ξηρασία αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων καθώς λιγοστεύουν οι πόροι. Πέρυσι η Ζιμπάμπουε θρήνησε 50 ανθρώπους από επιθέσεις ελεφάντων.

    Η χώρα, η οποία επαινείται για τις προσπάθειές της για την προστασία και την αύξηση του πληθυσμού της ελεφάντων, ασκεί πιέσεις στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES) να ξαναρχίσει το εμπόριο ελεφαντόδοντου και ζώντων ελεφάντων.

    Με έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ελεφάντων στον κόσμο, η Ζιμπάμπουε διαθέτει αποθέματα ελεφαντόδοντου αξίας περίπου 600.000 δολαρίων που δεν μπορεί να πουλήσει.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δύο νεογέννητα ελεφαντάκια μέσα σε δύο εβδομάδες στην Καλιφόρνια - Αντιδρούν ακτιβιστές
    Δύο νεογέννητα ελεφαντάκια μέσα σε δύο εβδομάδες στην Καλιφόρνια - Αντιδρούν ακτιβιστές

    Αλλο ένα δεύτερο ελεφαντάκι καλωσόρισε ο ζωολογικός κήπος της Καλιφόρνιας. Ο αφρικανικός θηλυκός ελέφαντας Αμάχλε γέννησε το πρωί της περασμένης Δευτέρας στο Fresno Chaffee του Roeding Park μόλις 10 ημέρες μετά την γέννηση ενός ακόμη ελέφαντα από την μητέρα του, Νολουάζι.

    Είναι οι πρώτοι ελέφαντες που γεννιούνται στον ζωολογικό κήπο, περίπου 240 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής για τα τεράστια και συμπαθητικά θηλαστικά, με την ελπίδα να τα βλέπουν οι επισκέπτες του τα επόμενα χρόνια.

    «Το να έχουμε δύο υγιή ελεφαντάκια είναι μία ιστορική στιγμή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ζωολογικού κήπου, Τζον Φόρεστ Ντόλιν. «Ανυπομονούμε να τα δει ο κόσμος και να μοιραστεί τον ενθουσιασμό μας».

    Οι ελέφαντες και τα μωρά τους έχουν την φροντίδα και την επίβλεψη όλο το εικοσιτετράωρο από το προσωπικό του ζωολογικού κήπου, στον οποίο έως τώρα δεν έχει ξαναγεννήσει ελέφαντας.

    Ωστόσο για την πρωτοβουλία αναπαραγωγής έχει δεχτεί αντιδράσεις από ορισμένους ακτιβιστές που δεν θέλουν να βλέπουν ελέφαντες σε ζωολογικούς κήπους λόγω των πολύπλοκων αναγκών τους.

    Το 2022, ο ζωολογικός κήπος έφερε τον αρσενικό ελέφαντα Μάμπου με την ελπίδα να αναπαραχθεί με την Νολουάζι και την κόρη της, Αμάχλε.

    Το μέλλον των ελεφάντων στους ζωολογικούς κήπους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αναπαραγωγή, αναφέρει το ΑP.

    Τα συγκεκριμένα ζώα έχουν μια απίστευτα μεγάλη περίοδο κύησης που διαρκεί 22 μήνες και συνήθως γεννούν μόνο ένα ελεφαντάκι κάθε φορά.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ζιμπάμπουε: Ελέφαντες πεθαίνουν καθώς λιγοστεύουν τα νερά σε Εθνικό Πάρκο λόγω κλιματικής αλλαγής
    Ζιμπάμπουε: Ελέφαντες πεθαίνουν καθώς λιγοστεύουν τα νερά σε Εθνικό Πάρκο λόγω κλιματικής αλλαγής

    Τη ζωή τους από δίψα έχουν χάσει δεκάδες ελέφαντες στο δημοφιλές Εθνικό Πάρκο Χουάνγκε της Ζιμπάμπουε.

    Οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για την απώλεια κι άλλων, καθώς η ξηρασία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχουν ως αποτέλεσμα να ξεραίνονται οι νερόλακκοι.

    Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που προκαλεί πιο ζεστό και ξηρό καιρό στη διάρκεια όλου του έτους, επιδεινώθηκε από την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ ανησυχίες εκφράζονται για το θέμα αυτό στην τρέχουσα διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

    Το Χουάνγκε δεν διαρρέει κανένας μεγάλος ποταμός και οι αρχές στηρίζονται για την τροφοδοσία των ζώων σε νερό σε γεωτρήσεις που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, δήλωσε αξιωματούχος της Αρχής Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε (Zimparks).

    «Στηριζόμαστε σε τεχνητές πηγές νερού επειδή οι δικοί μας επιφανειακοί υδάτινοι πόροι έχουν μειωθεί. Καθώς οι ελέφαντες εξαρτώνται από το νερό, καταγράφουμε περισσότερους θανάτους», δήλωσε η επικεφαλής οικολόγος της Zimparks στο Εθνικό Πάρκο Χουάνγκε Νταφίν Μαντλαμότο στο Reuters.

    Ο πληθυσμός ελεφάντων στο Χουάνγκε είναι 45.000 και ένας πλήρως ανεπτυγμένος ελέφαντας χρειάζεται 200 λίτρα νερού ημερησίως. Ωστόσο καθώς το νερό λιγοστεύει, οι αντλίες που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια στις 104 γεωτρήσεις ή τα πηγάδια του πάρκου δεν μπορούν να αντλήσουν επαρκή ποσότητα νερού.

    Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν δεκάδες νεκρούς ελέφαντες κοντά σε νερόλακκους και αξιωματούχοι του πάρκου δήλωσαν ότι κι άλλοι ελέφαντες έχουν πεθάνει σε θαμνώδεις περιοχές, παρέχοντας έτοιμη λεία στα λιοντάρια και τους γύπες.

    «Το πάρκο αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε λιγότερες βροχές», σημείωσε η Μαντλαμότο.

    Η εποχή των βροχών στην Ζιμπάμπουε εκτείνεται από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, αλλά σπανίως έχει βρέξει φέτος μέχρι στιγμής. Η ξηρασία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ζιμπάμπουε.

    Σύμφωνα με την Zimparks, ζώα αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση νερού και τροφής και κάποια κοπάδια ελεφάντων έχουν περάσει στην γειτονική Μποτσουάνα. Οικολογικές οργανώσεις προσπαθούν να αυξήσουν τις προμήθειες νερού, καθαρίζοντας τους λάκκους και αντλώντας περισσότερο νερό από ηλιακά πηγάδια για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

    Ο πληθυσμός ελεφάντων της Ζιμπάμπουε ανέρχεται σε σχεδόν 100.000, αλλά οι δυνατότητές της για την συντήρησή τους περιορίζονται μόνον σε λίγο πάνω από τους μισούς από αυτούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα εθνικά της πάρκα βρίσκονται υπό πίεση, σύμφωνα με την Zimparks.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Λύθηκε το μυστήριο με το θάνατο των 350 ελεφάντων στη Ζιμπάμπουε
    Λύθηκε το μυστήριο με το θάνατο των 350 ελεφάντων στη Ζιμπάμπουε

    Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, ο θάνατος 350 ελεφάντων στο δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο της Μποτσουάνα έφερε σε αμηχανία τους οικολόγους και προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο εικασίες σχετικά με το τι τον προκάλεσε. Επηρεάστηκαν ελέφαντες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με πολλούς να περπατούν σε κύκλους πριν καταρρεύσουν ξαφνικά. Δύο μήνες αργότερα, άλλοι 35 ελέφαντες πέθαναν στη βορειοδυτική Ζιμπάμπουε.

    Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τον Guardian, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μποτσουάνα απέδωσαν τους θανάτους σε μια απροσδιόριστη κυανοβακτηριακή τοξίνη, και δεν δημοσιεύθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Τώρα όμως βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τους ελέφαντες που πέθαναν στη γειτονική Ζιμπάμπουε και έδειξαν ότι η αιτία ήταν ένα ελάχιστα γνωστό βακτήριο που ονομάζεται Pasteurella Bisgaard taxon 45, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα σηψαιμία, δηλαδή δηλητηρίαση του αίματος.

    Η συγκεκριμένη βακτηριακή λοίμωξη δεν είχε συνδεθεί προηγουμένως με θανάτους ελεφάντων, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications και συντάχθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών από το Ίδρυμα Άγριας Ζωής Victoria Falls, το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, εργαστήρια στη Νότια Αφρική και την Υπηρεσία Υγείας Ζώων και Φυτών της βρετανικής κυβέρνησης.

    Οι ελέφαντες της αφρικανικής σαβάνας μειώνονται κατά 8% ετησίως, κυρίως λόγω της λαθροθηρίας, με 350.000 να απομένουν στη φύση. Η μελέτη θεωρεί ότι οι μολυσματικές ασθένειες θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Ο Δρ. Arnoud van Vliet από το Πανεπιστήμιο του Surrey δήλωσε ότι η μόλυνση «προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο των απειλών που σχετίζονται με ασθένειες, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι ελέφαντες».

    Οι ελέφαντες είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα, και επίσης ήταν πιθανότατα στρεσαρισμένοι λόγω των συνθηκών ξηρασίας εκείνη την εποχή, γεγονός που έκανε ένα τέτοιο ξέσπασμα πιο πιθανό.

    Τα βακτήρια Pasteurella έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τον αιφνίδιο θάνατο περίπου 200.000 αντιλόπων σάιγκα στο Καζακστάν – ένα περιστατικό που οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ρίξει φως στο τι ακριβώς συνέβη στα κοπάδια των ελεφάντων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το βακτήριο Pasteurella ζει γενικά αβλαβώς στις αμυγδαλές ορισμένων, αν όχι όλων, των αντιλόπων. Μια ασυνήθιστη αύξηση της θερμοκρασίας στους 37 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα να περάσει το βακτήριο στην κυκλοφορία του αίματος, όπου προκάλεσε σηψαιμία.

    Το Bisgaard taxon 45 έχει βρεθεί προηγουμένως να υπάρχει σε τίγρεις και λιοντάρια (διαπιστώθηκε με την εξέταση μιας πληγής από δάγκωμα σε άνθρωπο), καθώς και σε σκίουρους, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Άλλα ενδεχόμενα που εξέτασαν οι ειδικοί ήταν η ύπαρξη κυανίου, το οποίο κάποιοι χρησιμοποιούν για να δηλητηριάζουν ελέφαντες, αλλά δεν βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίων στα κουφάρια ή κοντά στους νερόλακκους. Άλλες θεωρίες περιλάμβαναν την κατάποση τοξινών από άνθη φυκιών. Η λαθροθηρία αποκλείστηκε αμέσως, επειδή τα κουφάρια είχαν ακόμα χαυλιόδοντες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ιταλία: Ελέφαντας κάνει βόλτα σε δρόμο της Καλαβρίας (video)
    Ιταλία: Ελέφαντας κάνει βόλτα σε δρόμο της Καλαβρίας (video)

    Εικάζεται ότι το μεγαλύτερο ζωό στεριάς το «έσκασε» από τσίρκο

    Έκπληκτοί έμειναν περαστικοί στην Καλαβρία της Ιταλίας, όταν είδαν ελέφαντα να κόβει βόλτες στον δρόμο. Το ογκώδες ζώο κινούνταν σε δρόμο με κατεύθυνση προς ένα... σούπερ μάρκετ.

    Οι πληροφορίες, σύμφωνα με το BBC, έλεγαν ότι ο ελέφαντας πιθανό να το είχε σκάσει από τσίρκο που βρισκόταν στην περιοχή. Οι ίδιες αναφορές σημειώνουν ότι το συμπαθές ζώο επέστρεψε στο τσίρκο μετά την βόλτα του.

    Πηγή: protothema.gr

  • Μη αναστρέψιμη βλάβη στους ελέφαντες που κουβαλούν τουρίστες - Η σοκαριστική φωτογραφία που ανέβασαν ακτιβιστές στην Ταϊλάνδη
    Μη αναστρέψιμη βλάβη στους ελέφαντες που κουβαλούν τουρίστες - Η σοκαριστική φωτογραφία που ανέβασαν ακτιβιστές στην Ταϊλάνδη

    Σοβαρό πρόβλημα αποκτούν οι ελέφαντες που κουβαλούν για χρόνια στις πλάτες τους τουρίστες, σύμφωνα με το Ίδρυμα Φίλων της Άγριας Ζωής στην Ταϊλάνδη (WFFT) που δημοσίευσε μια φωτογραφία που το αποδεικνύει.

    Η φωτογραφία δείχνει την 71χρονη ελεφαντίνα, Πάι Λιν, της οποίας η σπονδυλική στήλη έχει παραμορφωθεί μετά από 25 χρόνια εργασίας στην τουριστική βιομηχανία, όπου αναγκάστηκε να μεταφέρει έως και έξι τουρίστες κάθε φορά.

    «Αυτή η συνεχής πίεση στο σώμα μπορεί να επιδεινώσει τους ιστούς και τα οστά στην πλάτη τους, προκαλώντας μη αναστρέψιμη σωματική βλάβη στη σπονδυλική τους στήλη».

    Οι βόλτες με ελέφαντες είναι μια δημοφιλής τουριστική δραστηριότητα σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι η πρακτική αυτή αποτελεί μια μορφή κακοποίησης των ζώων, καθώς τα σώματά τους δεν είναι σχεδιασμένα για να καβαλικεύονται. Οι ελέφαντες πολλές φορές επίσης χρησιμοποιούνται από υλοτόμους με πολλούς να πεθαίνουν από εξάντληση και υποσιτισμό, καθώς εργάζονται κυριολεκτικά μέχρι θανάτου.

    «Η Πάι Λιν έφτασε στο καταφύγιό μας το 2006 αφού εργάστηκε στην τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης», δήλωσε στο CNN ο Edwin Wiek, διευθυντής και ιδρυτής του WFFT.

    «Την εγκατέλειψε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της, ο οποίος θεώρησε ότι ήταν πολύ αργή και πάντα πονούσε και δεν μπορούσε να δουλέψει καλά πια», πρόσθεσε.

    «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι ελέφαντες, σε αντίθεση με τα άλογα, δεν εκτρέφονται για να τους καβαλάνε» πρόσθεσε.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο