Pet World

Πρωτοφανής χρήση εργαλείων από ελέφαντα: Κάνει ντους με το λάστιχο του ποτίσματος

Πρωτοφανής χρήση εργαλείων από ελέφαντα: Κάνει ντους με το λάστιχο του ποτίσματος Φωτογραφία: Freepik/ wirestock
Γνωρίζαμε ήδη ότι οι ελέφαντες φημίζονται για την εξυπνάδα τους, και ένα συναρπαστικό περιστατικό ήρθε να επισφραγίσει αυτή τη γνώση.

Ένας ασιατικός ελέφαντας χαρακτηρίστηκε ως “η βασίλισσα του ντους”, αφού βιντεοσκοπήθηκε να πλένεται χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο ποτίσματος σε Γερμανικό ζωολογικό κήπο. Οι επιστήμονες που αντίκρισαν το περιστατικό έμειναν άφωνοι, και δήλωσαν ότι το ζώο παρουσιάζει “εξαιρετική δεξιοτεχνία”.

Ο ασιατικός ελέφαντας ονόματι Mary απαθανατίστηκε από τις κάμερες του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου ενώ χρησιμοποιούσε την προβοσκίδα της για να κάνει μπάνιο κατευθύνοντας μεθοδικά ένα λάστιχο ποτίσματος, σηκώνοντας τα πόδια της για να βεβαιωθεί ότι το νερό έχει φτάσει σε όλα τα σημεία του σώματός της, σε μια ένδειξη αυτού που οι ερευνητές αποκάλεσαν “εκλεπτυσμένη συμπεριφορά”.

Ένας άλλος ελέφαντας, όμως, πιθανότατα ζηλεύοντας τις ασυνήθιστες δεξιότητες της Mary σχετικά με την προσωπική υγιεινή, προσπάθησε να… σαμποτάρει το ντους. Οι επιστήμονες αποκάλεσαν το γεγονός αυτό “απρόσμενο bonus”.

Η ελεφαντίνα με το όνομα Anchali χρησιμοποιούσε την προβοσκίδα της για να σταματήσει τη ροή του νερού, πιέζοντας και μπλοκάροντας τον σωλήνα του λάστιχου ως μια προσπάθεια υπονόμευσης του μπάνιου της φίλης της.

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, και τα δύο ζώα παρουσίασαν στοχοθετημένη συμπεριφορά χρησιμοποιώντας εργαλεία, επιδιώκοντας να πετύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πρόκειται για μια δεξιότητα που κάποτε θεωρούσαμε ότι διέθεταν μόνο οι άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια η πεποίθηση αυτή έχει ανατραπεί, καθώς η εμπρόθετη και στοχευμένη δράση έχει παρατηρηθεί σε χιμπατζήδες, κοράκια, δελφίνια, και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου.

Ο Michael Brecht από το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Humboldt δήλωσε: “Οι ελέφαντες είναι καταπληκτικοί με τα λάστιχα. Όπως συμβαίνει συχνά με τους ελέφαντες, η χρήση των σωλήνων ως εργαλεία παρουσιάζεται πολύ διαφορετικά από ζώο σε ζώο – η ελεφαντίνα Mary είναι η βασίλισσα του ντους”.

Η διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Humboldt, Lena Kaufmann, η οποία βιντεοσκόπησε το ντους της Mary, είπε: “Οι ελέφαντες ψεκάζουν τον εαυτό τους με νερό, λάσπη ή σκόνη συνέχεια, και έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι πάνω από το 80% των παρατηρημένων συμπεριφορών χρήσης εργαλείων στους ελέφαντες στην πραγματικότητα συνδέονται με τη φροντίδα του σώματος”. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι το λάστιχο ποτίσματος είναι ένα “εξαιρετικά σύνθετο εργαλείο”, καθώς είναι ευλύγιστο, επεκτείνεται, και μέσα του ρέει νερό.

“Η ιδιαίτερα δεξιοτεχνική συμπεριφορά με αυτό το λάστιχο ποτίσματος μας έκανε να σκεφτούμε ότι ίσως οι ελέφαντες έχουν (μια) κάπως διαισθητική κατανόηση των σωλήνων, μάλλον λόγω των ομοιοτήτων που παρουσιάζουν με τις δικές τους προβοσκίδες,” πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται ότι η Mary και η Anchali αλληλεπιδρούσαν με επιθετικές τάσεις. Η Anchali τραβούσε το λάστιχο προς το μέρος της και το στριφογύριζε σα να προσπαθούσε να διακόψει την παροχή του νερού.

Ο καθηγητής Brecht εξεπλάγη περισσότερο με τη συμπεριφορά της Anchali, καθώς κανένας δεν περίμενε από έναν ελέφαντα να είναι τόσο έξυπνος ώστε να καταφύγει σε τέτοια τεχνάσματα. Οι ελέφαντες συνήθως εκπαιδεύονται να μην πατούν πάνω στα λάστιχα, κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα η πράξη της ήταν εσκεμμένη.

Η Mary παρατηρήθηκε να πιάνει το λάστιχο πίσω από την άκρη του για να το χρησιμοποιήσει σαν “τηλέφωνο” του ντους. Φάνηκε, επίσης, να προτιμά να το χρησιμοποιεί από τη δεξιά μεριά της, αλλά σύντομα κατάφερε να προσαρμόσει την τεχνική της σύμφωνα με τον τύπο του σωλήνα, όπως εξήγησαν οι ερευνητές.

Τέλος, ο Brecht αναρωτήθηκε αν οι ελέφαντες συμπεριφέρονται αντίστοιχα στην άγρια φύση.

“Χρησιμοποιούν τρικ ο ένας στον άλλον στη φύση; Όταν είδα την Anchali να κλωτσά και να σφίγγει [το λάστιχο] για πρώτη φορά, έσκασα στα γέλια. Οπότε, αναρωτιέμαι, το βρίσκει αστείο κι η Anchali, ή απλά φέρεται άσχημα;”

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Με πληροφορίες από Independent

Πηγή: Τopetmou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup