Περιβάλλον

Υποβρύχιο drone κατέγραψε μοναδικές εικόνες κάτω από τον πάγο Ανταρκτικής: Μυστήριο με την εξαφάνιση του (video)

Υποβρύχιο drone κατέγραψε μοναδικές εικόνες κάτω από τον πάγο Ανταρκτικής: Μυστήριο με την εξαφάνιση του (video)

Στόχος της σουηδικής ερευνητικής ομάδας ήταν να παράσχει έναν πιο λεπτομερή και επικαιροποιημένο χάρτη χρησιμοποιώντας προηγμένη υποβρύχια τεχνολογία.

Σε μια αξιοσημείωτη και συνάμα μυστηριώδη εξέλιξη, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία αποκάλυψε την ανακάλυψη τεράστιων δομών κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής πριν εξαφανιστεί το μη επανδρωμένο υποβρύχιό τους, ένα υποβρύχιο με την ονομασία «Ran». Η ομάδα ταξίδεψε στην παγοκρηπίδα Dotson στη Δυτική Ανταρκτική τον Ιανουάριο νωρίτερα φέτος για να πραγματοποιήσει επαναληπτικές έρευνες στην περιοχή, μετά τις αρχικές εργασίες πεδίου που πραγματοποιήθηκαν το 2022.

Η παγοκρηπίδα Dotson, ένα τεράστιο πλωτό στρώμα πάγου που είναι προσδεδεμένο στην ξηρά μεταξύ της χερσονήσου Martin και της χερσονήσου Bear, χαρτογραφήθηκε αρχικά από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ το 1947 με τη χρήση αεροφωτογραφιών. Στόχος της σουηδικής ερευνητικής ομάδας ήταν να παράσχει έναν πιο λεπτομερή και επικαιροποιημένο χάρτη χρησιμοποιώντας προηγμένη υποβρύχια τεχνολογία. Το σκάφος Ran, εξοπλισμένο με ένα εξελιγμένο σύστημα σόναρ, αναπτύχθηκε για να εξερευνήσει την κοιλότητα κάτω από την παγοκρηπίδα, καταδύθηκε για εκτεταμένες 27 ημέρες και κάλυψε μια απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού 17 χιλιομέτρων μέσα στην ίδια την κοιλότητα.

Η αποστολή ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής, αποδίδοντας τους πρώτους λεπτομερείς χάρτες της κάτω πλευράς του παγετώνα. Οι χάρτες αυτοί αποκάλυψαν νέα ενδιαφέροντα μοτίβα, δείχνοντας ότι η βάση του παγετώνα δεν είναι ομαλή αλλά χαρακτηρίζεται από κορυφές, κοιλάδες, οροπέδια και σχηματισμούς που μοιάζουν με αμμόλοφους. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτές οι δομές μπορεί να έχουν σχηματιστεί από ρέον νερό που επηρεάζεται από την περιστροφή της Γης. Επιπλέον, η χαρτογράφηση τόνισε ότι ο παγετώνας λιώνει ταχύτερα σε περιοχές όπου τα ισχυρά υποθαλάσσια ρεύματα διαβρώνουν τη βάση του. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μπόρεσαν να μετρήσουν τα ρεύματα κάτω από τον παγετώνα, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το γιατί το δυτικό τμήμα της παγοκρηπίδας Dotson υφίσταται τόσο γρήγορο λιώσιμο. Η έρευνα εντόπισε επίσης πολύ υψηλούς ρυθμούς τήξης σε κατακόρυφα ρήγματα που διαπερνούν τον παγετώνα.

Παρά τα πρωτοποριακά αυτά ευρήματα, η αποστολή έληξε με μια ζοφερή νότα, καθώς το υποβρύχιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Ran εξαφανίστηκε. Οι λόγοι της εξαφάνισής του παραμένουν άγνωστοι, προσθέτοντας ένα επίπεδο μυστηρίου σε αυτή την κατά τα άλλα επιστημονικά εμπλουτισμένη αποστολή.

Πηγή: Gazzetta.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα