Ο τυφώνας Μίλτον, που σάρωσε τη Φλόριντα πριν από μερικές ημέρες, θεωρείται ως ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας στον κόσμο για το 2024 μέχρι στιγμής.
Η νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ «χτυπήθηκε» από δύο ισχυρούς τυφώνες κατά τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή από τον τυφώνα Έλεν ο οποίος ήταν ο φονικότερος τυφώνας του Ατλαντικού Ωκεανού που έπληξε την ηπειρωτική χώρα, αλλά και από τον τυφώνα Μίλτον ο οποίος θεωρείται ως ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας στον κόσμο για το 2024 μέχρι στιγμής.
Η κατηγοριοποίηση των τυφώνων
Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να μετρηθεί η ένταση ενός τυφώνα: Είτε μετρώντας τη βαρομετρική πίεση της καταιγίδας – όσο χαμηλότερη είναι η πίεση, τόσο ισχυρότερη είναι η καταιγίδα – είτε χρησιμοποιώντας την κλίμακα ανέμων Σαφίρ-Σίμπσον. Για παράδειγμα, ο τυφώνας Μίλτον από την «κατηγορία 1» αναβαθμίστηκε στην «κατηγορία 5» μέσα σε μόλις 12 ώρες.
Η κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, όπως αναφέρεται στο IFLScience, είναι μια κλίμακα που εκτείνεται από το ένα έως το πέντε, με το πέντε να είναι ο ισχυρότερος τύπος τυφώνα – αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Χέρμπερτ Σαφίρ, έναν σύμβουλο μηχανικό που ζούσε στη Φλόριντα, και τον Ρόμπερτ Σίμπσον, τότε διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ.
«Ο Σαφίρ άρχισε να εργάζεται πάνω στην κλίμακα το 1969, αφού η εργασία του σε μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών η οποία είχε ασχοληθεί με την πρόληψη ζημιών σε κατοικίες χαμηλού κόστους, δεν κατέληξε σε καμία επιλογή για την ποσοτικοποίηση των ζημιών από τυφώνες», είχε εξηγήσει το 2020 ο μετεωρολόγος του Weather Channel, Τζόναθαν Μπέλες, προσθέτοντας: «Η πρώτη έκδοση της κλίμακας εμφανίστηκε το 1972».
Αν και η κλίμακα προσπαθούσε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να λάβει υπόψη λεπτομέρειες όπως το κύμα καταιγίδας και τις πλημμύρες, από το 2009 βασίζεται αποκλειστικά στη μέγιστη διατηρούμενη ταχύτητα του ανέμου. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα βήμα προς τα πίσω, αλλά υπήρχαν σοβαροί λόγοι για να γίνει αυτό.
«Οι τιμές του κύματος καταιγίδας και οι σχετικές πλημμύρες εξαρτώνται από έναν συνδυασμό της έντασης, του μεγέθους, της κίνησης και της βαρομετρικής πίεσης της καταιγίδας, καθώς και από το βάθος των παράκτιων υδάτων και τα τοπικά τοπογραφικά χαρακτηριστικά», έχει εξηγήσει σε ένα δελτίο Τύπου η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), σημειώνοντας: «Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του κύματος καταιγίδας μπορεί να είναι σημαντικά εκτός των ορίων που προτείνονται στην αρχική κλίμακα».
Σήμερα, η κλίμακα έχει ως εξής: Ένας τυφώνας κατηγορίας 1 έχει ανέμους που φτάνουν από τα 119 έως τα 153 χιλιόμετρα την ώρα, η κατηγορία 2 κυμαίνεται από τα 154 έως τα 177 χιλιόμετρα την ώρα, η κατηγορία 3 φτάνει από τα 178 έως 208 χιλιόμετρα την ώρα, οι τυφώνες κατηγορίας 4 έχουν ταχύτητες ανέμων από τα 209 έως τα 251 χιλιόμετρα την ώρα και η κατηγορία 5, που είναι η υψηλότερη κατηγορία, αφορά σε τυφώνες με ανέμους που ξεπερνούν τα 252 χιλιόμετρα την ώρα.
Πηγή εικόνας: Χ | @IFLScience
Ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει σημειωθεί ποτέ
Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά αρχεία, ο τυφώνας Τιπ ήταν ο τρίτος σούπερ τυφώνας του 1979 στον Ειρηνικό Ωκεανό και μέχρι σήμερα είναι ο μεγαλύτερος τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Μάλιστα, ο τυφώνας Τιπ μαινόταν, τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για 20 συνεχόμενες ημέρες.
Αναλυτικά, ο τυφώνας Τιπ, στις 12 Οκτωβρίου 1979 σημείωσε τη χαμηλότερη πίεση-ρεκόρ των 870 hPa. Όπως είναι αναμενόμενο, μία τόσο τεράστια και έντονη καταιγίδα προκάλεσε πάρα πολλές ζημιές, κυρίως στην Ιαπωνία, την οποία έπληξε απίστευτα, αφού είχε ήδη ξεπεράσει τη μέγιστη ισχύ της.
«Ο τυφώνας ήταν ο πιο έντονος που έπληξε το κύριο νησί Χονσού της Ιαπωνίας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία», είχε αναφέρει το AccuWeather σε ένα άρθρο του που είχε δημοσιευθεί το 2012, συμπληρώνοντας: «Ο τυφώνας στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους. Οι ακραίοι άνεμοι του τυφώνα Τιπ ανέτρεψαν μια δεξαμενή αποθήκευσης βενζίνης, προκαλώντας έκρηξη και πυρκαγιά που εξαπλώθηκε γρήγορα σε ένα στρατόπεδο του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στο όρος Φούτζι. Εκτεταμένες πλημμύρες κατέστρεψαν περισσότερα από 20.000 σπίτια στην Ιαπωνία, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Πολυώροφα κτήρια στο Τόκιο τραντάχτηκαν από τους ισχυρούς ανέμους καθώς χτύπησε ο τυφώνας».
Επισημαίνεται ότι ο τυφώνας Τιπ προκάλεσε τρελές ταχύτητες ανέμων, φτάνοντας ακόμη και στα 305 χιλιόμετρα την ώρα.