Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024 22:59

Οι δέκα πιο φονικοί κυκλώνες στον κόσμο τον 21ο αιώνα - Δείτε το infographic

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τις πληγές του εξακολουθούν να μετράνε οι κάτοικοι της Φλόριντα από τον τυφώνα «Μίλτον» που σάρωσε την περιοχή προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές, την ώρα που μόλις πριν λίγα 24ωρα ο κυκλώνας «Όσκαρ» χτυπούσε ανελέητα την Κούβα στοιχίζοντας τη ζωή σε επτά πολίτες.

Τι είναι και πώς προκαλούνται, όμως, αυτά τα φαινόμενα και πόσο καταστροφικά μπορούν να αποβούν;

Τροπικός κυκλώνας ή τυφώνας ονομάζεται ένα σύστημα θύελλας με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως μάτι του κυκλώνα.

Τα συστήματα αυτά δημιουργούνται πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά ποτέ πάνω από στεριές, και όταν φτάνουν σε ψυχρότερα νερά ή στη στεριά, διαλύονται. Παράγουν ισχυρές καταιγίδες και εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους και αποτελούν τους μεγαλύτερους μετεωρολογικούς κινδύνους των ναυτιλλομένων στις τροπικές θάλασσες, καθώς και των πληθυσμών των παράκτιων περιοχών που πλήττονται από αυτά.

Ανά τα χρόνια, οι κυκλώνες έχουν προκαλέσει ανείπωτες καταστροφές και δεκάδες ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, με τους ανθρώπους να μην έχουν που να βρουν καταφύγιο.

Ποιοι είναι οι πιο φονικοί κυκλώνες του αιώνα που διανύουμε;

tyfonas.jpg

Ο κυκλώνας Ναργκίς ήταν ένας ισχυρός κυκλώνας και η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Μιανμάρ. Ο τυφώνας σχηματίστηκε στις 27 Απριλίου 2008 στο Κόλπο της Βεγγάλης και έφτασε στη Μιανμάρ στις 2 Μαΐου. Τα επίσημα στοιχεία έχουν καταγράψει 138.373 θανάτους, ωστόσο διάφορες θεωρίες κάνουν λόγο για περισσότερα θύματα και κατηγορούν την κυβέρνηση πως σταμάτησε τις επίσημες μετρήσεις όταν οι νεκροί ξεπέρασαν τις 138.000 χιλιάδες, για να αποφύγει μια πιθανή πτώση της.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν (Haiyan) ή Γιολάντα (Yolanda), όπως είναι γνωστός στις Φιλιππίνες το 2013, είναι ανεπίσημα ο ισχυρότερος τροπικός τυφώνας, ο οποίος πέρασε από στεριά, με ταχύτητες ανέμου που έφτασαν τα 315 χιλιόμετρα την ώρα. Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί μόνο στις Φιλιππίνες 5.598 νέκροι και συνολικά στην περιοχή 6.352 κατατάσσοντάς τον ως η φονικότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει την περιοχή.

Η κακοκαιρία Ντάνιελ ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξε αρχικά την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Λιβύη, προκαλώντας επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο τουλάχιστον 11.500 ανθρώπων, μετά τη ρήξη δύο φραγμάτων, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Λιβύη εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι θάνατοι υπολογίζονται από 5.951 μέχρι και 24.000.

Η εξαιρετικά σοβαρή κυκλωνική καταιγίδα Sidr ήταν ένας τροπικός κυκλώνας που είχε ως αποτέλεσμα μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στο Μπαγκλαντές. Υπολογίζεται ότι προκάλεσε τουλάχιστον 3.447 θανάτους.

Ο τυφώνας Μαρία ήταν ένας αποδυναμωμένος τροπικός κυκλώνας που έπληξε τη Δομινίκα ως τυφώνας κατηγορίας 5, το Πουέρτο Ρίκο ως τυφώνας κατηγορίας 4 και τη Βόρεια Καρολίνα και τμήματα του Ατλαντικού Ωκεανού. Άφησε στις Μικρές Αντίλλες 3.059 νεκρούς.

Ο τυφώνας Jeanne ήταν ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας στη λεκάνη του Ατλαντικού από τον Mitch το 1998 και ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας παγκοσμίως το 2004. Χάθηκαν εξαιτίας του 3.037 άνθρωποι.

Ο τυφώνας Bopha, γνωστός στις Φιλιππίνες ως Super Typhoon Pablo, ήταν ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ που έπληξε ποτέ το νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων, φτάνοντας στην ξηρά ως σούπερ τυφώνας κατηγορίας 5 και στοιχίζοντας τη ζωή σε 1.901 πολίτες.

Ο τυφώνας Stan ήταν ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας της εποχής των τυφώνων του Ατλαντικού το 2005 και άφησε πίσω του 1.668 θύματα στην Κεντρική Αμερική.

Ο τυφώνας Γουίνι, γνωστός στις Φιλιππίνες ως Τυφώνας Ιμπιάνγκ το 2004 ήταν ο πιο καταστροφικός τροπικός κυκλώνας που έπληξε σημαντικές κινεζικές επαρχίες τα τελευταία 200 χρόνια. Σε αυτόν σκοτώθηκαν 1.593 θάνατοι όπως και στον κυκλώνα Ιντάι που χτύπησε τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, τη Μαδαγασκάρη και τη Ζιμπάμπουε.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024 19:33

Σχετικά Άρθρα

  • Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση
    Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση

    Η ηλεκτροδότηση συνέχιζε να αποκαθίσταται στην Κούβα, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού είχε πλέον ξανά ρεύμα, τέσσερις ημέρες μετά την τεχνική βλάβη που προκάλεσε κρίση, την οποία επέτεινε το πλήγμα του κυκλώνα Όσκαρ, ο οποίος άφησε πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και επτά νεκρούς.

    Το νησί των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπισε κρίση από την Παρασκευή, εξαιτίας της γενικής διακοπής της ηλεκτροδότησηςκαι του περάσματος του Όσκαρ, κυκλώνα κατηγορίας 1, που έπληξε το ανατολικό τμήμα του την Κυριακή και προχθές Δευτέρα.

    Την Τρίτη ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ενημέρωσε μέσω X ότι ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας του πλήγματος του κυκλώνα ανήλθε σε επτά νεκρούς στην επαρχία Γουαντάναμο.

    Πέρα από τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, «ενημερωθήκαμε πως έχασε τη ζωή του άλλος ένας άνθρωπος στην Ιμίας», γειτονική κοινότητα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

    Ιστορικές πλημμύρες

    Στις δυο πόλεις καταγράφηκαν πλημμύρες «επιπέδου χωρίς ιστορικό προηγούμενο» καθώς έπεσαν 366 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, κατά τις αρχές. Οροφές κτιρίων διαλύθηκαν εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, σπίτια καταστράφηκαν, στύλοι του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού και δέντρα ξεριζώθηκαν.

    Ο κυκλώνας Όσκαρ, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής πάνω από το έδαφος της Κούβας, με ριπαίους ανέμους που έφθαναν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποβαθμίστηκε κατόπιν σε τροπική καταιγίδα και τελικά απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια προχθές Δευτέρα το βράδυ. Οι αρχές ήραν τον συναγερμό χθες.

    Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στη νήσο. Χθες το πρωί «το 70,89% των πελατών» είχε ρεύμα, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Κούβας μέσω X.

    Οι ανατολικές επαρχίες Γουαντάναμο και Σαντιάγο ντε Κούμπα είναι αυτές όπου η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλότερη. Η αποκατάσταση της υπηρεσίας στο δυτικό τμήμα της νήσου, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Αβάνα, έχει φθάσει το 95%, ενώ στην κεντρική χώρα κυμαίνεται από το 40 ως το 60%.

    Την Παρασκευή, βλάβη στον κυριότερο θερμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας, στην επαρχία Ματάνσας (δυτικά), προκάλεσε πλήρη κατάρρευση του δικτύου.

    Πάντως το βράδυ της Δευτέρας, στην πρωτεύουσα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (2 εκατ.) είχαν ξανά ρεύμα, σύμφωνα με τις αρχές. Διάφορες δραστηριότητες κι η κυκλοφορία ξανάρχισαν.

    Οι χρόνιες βλάβες του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, οι υποδομές του οποίου είναι σε κακή κατάσταση, πυροδότησαν τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου του 2021 στην Κούβα. Μη κυβερνητική οργάνωση, η 11J, που έχει την έδρα της εκτός της νήσου, έκανε λόγο για «28 διαδηλώσεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες».

    Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων: αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Yander Zamora
  • Κυκλώνας Όσκαρ: Σαρώνει την Κούβα - Τουλάχιστον 6 νεκροί
    Κυκλώνας Όσκαρ: Σαρώνει την Κούβα - Τουλάχιστον 6 νεκροί

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κούβα εξαιτίας του σαρωτικού περάσματος του κυκλώνα Όσκαρ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

    «Δυστυχώς, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, χάθηκαν έξι ανθρώπινες ζωές στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ», στην επαρχία Γουαντάναμο (ανατολικά), δήλωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

    Σαρωτικό το πέρασμα του κυκλώνα

    Ο τυφώνας σάρωσε το ανατολικό τμήμα της χώρας, με θυελλώδεις ανέμους και σφοδρότατες βροχοπτώσεις που ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν πολλά προβλήματα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YANDER ZAMORA
  • Βρετανία: Πανικός από λάθος πρόγνωση καιρού στην εφαρμογή του BBC - Έδινε χειρότερο κυκλώνα από τον Μίλτον
    Βρετανία: Πανικός από λάθος πρόγνωση καιρού στην εφαρμογή του BBC - Έδινε χειρότερο κυκλώνα από τον Μίλτον

    Οι Βρετανοί ξύπνησαν σήμερα με μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για τον καιρό από το BBC Weather app.

    Η εφαρμογή που χρησιμοποιείται ευρέως στη χώρα από τους χρήστες κινητών για την πρόγνωση του καιρού, η BBC Weather app, προέβλεπε ανέμους 150 φορές ισχυρότερους από τον κυκλώνα Μίλτον εξαιτίας δυσλειτουργίας των δεδομένων.

    Εφαρμογή του BBC είσαι μεθυσμένη, έγραψαν οι χρήστες

    Με τα τηλεοπτικά δίκτυα να προβάλλουν πλάνα με τον κυκλώνα Μίλτον να διασχίζει την Φλόριντα στις ΗΠΑ, οι πρωτοφανείς άνεμοι που προέβλεπε η εφαρμογή του BBC για τον καιρό έκαναν πολλούς πολίτες να στραφούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας μια εξήγηση.

    "Πήγαινε σπίτι σου εφαρμογή του BBC για τον καιρό, είσαι μεθυσμένη. Είναι περίπου 59,5 χλμ/ώρα", έγραφε ένας χρήστης στο Χ χρησιμοποιώντας στην ανάρτησή του το όνομα Λάρκι ΜακΡόρι δίπλα σε μια φωτογραφία οθόνης της εφαρμογής που έδειχνε ανέμους με ταχύτητα 30.569 χλμ/ώρα.

    Ενδεικτικό είναι ότι όταν ο κυκλώνας Μίλτον υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3 συνοδευόταν από ανέμους που κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 195 χλμ/ώρα.

    Το BBC Weather (σ.σ: το τμήμα του BBC, το οποίο αναλαμβάνει την προετοιμασία και τη μετάδοση δελτίων πρόγνωσης καιρού) επιχείρησε να καθησυχάσει το κοινό ότι στην πραγματικότητα δεν χρειαζόταν να προετοιμαστεί για ανέμους που συνοδεύουν έναν κυκλώνα με μια ανάρτηση στο Χ που αναφέρει ότι πιθανότερο να ήταν μια τυπική φθινοπωρινή ημέρα με ψύχρα και ψιλόβροχο.

    "Μην ανησυχείτε παίδες, δεν υπάρχει κυκλώνας που να κατευθύνεται σήμερα προς τη Σκωτία. Και το Εδιμβούργο δεν πρόκειται να βιώσει ριπές ανέμων του απίθανου μεγέθους των 27.754 χλμ/ώρα! Υπάρχει ένα τεράστιο λάθος στα δεδομένα της εφαρμογής", έγραψε στο Χ το BBC Scotland Weather.

    Μια ανακοίνωση που εμφανιζόταν στην εφαρμογή ανέφερε: "Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα δεδομένα πρόβλεψης. Εργαζόμαστε για την επίλυσή τους".

    Το BBC Weather σημειώνει ότι κάποιες θερμοκρασίες επίσης εμφανίζονταν λανθασμένες και ζητεί συγγνώμη.

    Η δυσλειτουργία οδήγησε κάποιους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ανακαλέσουν το περιστατικό του 1987 όταν ο τότε κορυφαίος παρουσιαστής του δελτίου καιρού στη χώρα, ο Μάικλ Φις, καθησύχαζε τους τηλεθεατές ότι οι πληροφορίες για επικείμενο κυκλώνα ήταν ανακριβείς, λίγες ώρες προτού πλήξουν τη χώρα άνεμοι με την σφοδρότητα κυκλώνα.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ - Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ANDY RAIN

  • Τυφώνας Milton: Μπορεί να δούμε τυφώνες στη Μεσόγειο; – Ο Τσατραφύλλιας λύνει 5 απορίες
    Τυφώνας Milton: Μπορεί να δούμε τυφώνες στη Μεσόγειο; – Ο Τσατραφύλλιας λύνει 5 απορίες

    Η κλιματική αλλαγή, η Μεσόγειος και οι κυκλώνες - Τι λέει ο γνωστός μετεωρολόγος για τον τυφώνα που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τη Φλόριντα

    Την ώρα που ο τυφώνας Milton χτυπάει με μανία την Φλόριντα στις ΗΠΑ, με 51 από τις 67 κομητείες να είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και έξι εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει εντολή εκκένωσης, ο γνωστός μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά σε πέντε ερωτήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αλλά και με το εάν υπάρχουν πιθανότητες ένα αντίστοιχο φαινόμενο να εκδηλωθεί και στη Μεσόγειο, πλήττοντας και τη χώρα μας.

    Με αφορμή το ισχυρό φαινόμενο, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνει απάντηση σε ερωτήσεις σχετικές με τους τυφώνες. Λύνει ουσιαστικά απορίες που μπορεί να δημιουργηθούν στους πολίτες, βλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες του Milton στις ΗΠΑ.

    Τυφώνας Milton: Απαντήσεις σε 5 απορίες για τον Milton

    Δείτε την ανάρτηση του μετεωρολόγου:

    «Με αφορμή τον «Milton»…

    – Μπορεί στη Μεσόγειο να δημιουργηθούν τυφώνες; Όχι.

    – Τα 5 μέτρα νερού στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα αναφερόταν σε βροχόπτωση; Όχι. Σε μεταφορά της θάλασσας εξαιτίας των ανέμων.

    – Τελικά ήταν τόσο ισχυρός όσο έδειχνε η πρόβλεψη; Όχι. Στις δυτικές όχθες της Φλόριντα υποβαθμίστηκε 1 κατηγορία. (Κατηγορία 2).

    – Η κλιματική κρίση επηρέασε το φαινόμενο; Ναι. Ο πιο ζεστός κόλπος του Μεξικού εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών τροφοδότησε με περισσότερους υδρατμούς το σύστημα και το δυνάμωσε.

    – Ο κυκλώνα και ο τυφώνας είναι το ίδιο; Ναι. Η ονομασία έχει να κάνει με την περιοχή που εκδηλώνονται».

    Πηγή: In.gr

  • Φλόριντα: Συναγερμός για τον κυκλώνα Μίλτον - Χάος στους δρόμους, «αν μείνετε θα πεθάνετε» λένε οι Αρχές
    Φλόριντα: Συναγερμός για τον κυκλώνα Μίλτον - Χάος στους δρόμους, «αν μείνετε θα πεθάνετε» λένε οι Αρχές

    Τα 350 χλμ/ώρα θα φτάσουν οι άνεμοι - Ο Μίλτον είναι «η χειρότερη» καταιγίδα που πλήττει την περιοχή τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το NHC - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

    Η Φλόριντα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς ο κυκλώνας Μίλτον πλησιάζει τη δυτική ακτή της πολιτείας, φέρνοντας σοβαρούς κινδύνους για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Έλεν.
    Δείτε live κάμερες από σημεία στη Φλόριντα:

    Ο Μίλτον είναι «η χειρότερη» καταιγίδα που πλήττει την περιοχή της Τάμπας τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το NHC.

    Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να προετοιμαστούν για μια «άγρια» καταιγίδα, τονίζοντας πως πρόκειται για τον ισχυρότερο κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού από το 2005. «Ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο και ας ελπίσουμε ότι θα εξασθενήσει», δήλωσε ο κ. ΝτεΣάντις.

    «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».
    Ο Μίλτον έχει πλέον αναβαθμιστεί σε κυκλώνα Κατηγορίας 5, με ανέμους που φτάνουν τα 350 χλμ την ώρα, και αναμένεται να πλήξει την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα την Τετάρτη.
    Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον εννέα κομητείες έχουν εκδώσει υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης, και οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να συμμορφωθούν με αυτές χωρίς καθυστέρηση. Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, προειδοποίησε με έντονο ύφος: «Αν επιλέξετε να μείνετε σε αυτές τις περιοχές εκκένωσης, η απόφαση αυτή μπορεί να σας κοστίσει τη ζωή».
    Την Τρίτη το πρωί, ο κυκλώνας πέρασε από τη βόρεια ακτή της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό, με ισχυρούς ανέμους και απειλητικό κύμα καταιγίδας.

    Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο κυκλώνας μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω καθώς κατευθύνεται προς τη Φλόριντα, και οι επιπτώσεις του ενδέχεται να επηρεάσουν μια μεγάλη έκταση της δυτικής ακτής της πολιτείας. Η περιοχή του Κόλπου της Τάμπα, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε πλημμύρες και καταιγίδες, δεν έχει δεχθεί άμεσο χτύπημα από κυκλώνα εδώ και πάνω από έναν αιώνα.
    Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι πρέπει να ολοκληρώσουν τα σχέδια εκκένωσης όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την εξέλιξη του καιρού την Τετάρτη.

    Στο μεταξύ, η κίνηση στους αυτοκινητόδρομους έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή. Παράλληλα, ορισμένα θεματικά πάρκα στη Φλόριντα, όπως η Disney World και η Universal Orlando, παραμένουν ανοιχτά, ενώ άλλα έχουν ήδη ανακοινώσει προσωρινές διακοπές λειτουργίας.
    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων (FEMA) αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, καθώς έχει ήδη κινητοποιηθεί σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. Με λιγότερο από το 10% του προσωπικού της διαθέσιμο, η ικανότητα της FEMA να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις που φέρνει ο Μίλτον βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.
    Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η Φλόριντα καλείται να προετοιμαστεί για μια δυνητικά καταστροφική καταιγίδα.

    Η Helen, που χτύπησε περίπου 100 μίλια βόρεια της Τάμπα τον περασμένο μήνα, προκάλεσε ιστορικές καταιγίδες, καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια και σκοτώνοντας περισσότερους από 12 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι που δεν εκκένωσαν τις περιοχές τους εγκαίρως.
    Μεγάλες ποσότητες από συντρίμμια παραμένουν ακόμα στους δρόμους και τις γειτονιές. Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις διέταξε τους χώρους αποκομιδής να μείνουν ανοιχτοί 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα αντικείμενα πριν τα μετατρέψει σε «βλήματα» ο Μίλτον.
    «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με δύο μεγάλες καταιγίδες να έρχονται η μία μετά την άλλη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
    Οι κάτοικοι του Κόλπου της Τάμπα, που δεν είχαν εκκενώσει την περιοχή κατά την Helen, τώρα κάνουν σχέδια για να απομακρυνθούν.

    Στο Πινέλας Κάουντι, ο 83χρονος Μάικ Τούτκο, που δεν έφυγε κατά την Helen, τόνισε ότι «όλα αυτά τα συντρίμμια στους δρόμους θα μετατραπούν σε βλήματα με ανέμους 120 μιλίων την ώρα». Αυτή τη φορά, σκοπεύει να μετακινηθεί σε πιο ασφαλή περιοχή.

    Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους ηλικιωμένους κατοίκους και όσους ζουν σε γηροκομεία. Δεκάδες ασθενοφόρα είναι έτοιμα να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ευάλωτων ομάδων, καθώς η Τάμπα φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων κατοίκων, γεγονός που περιπλέκει τις διαδικασίες εκκένωσης.
    Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τάμπα ήταν γεμάτο από τουρίστες που προσπαθούσαν να φύγουν, καθώς και από κατοίκους που αναζητούσαν αυτοκίνητα προς ενοικίαση για να διαφύγουν από την πόλη, καθώς τα οχήματά τους καταστράφηκαν από την Helen. Οι δρόμοι ήταν μπλοκαρισμένοι και η κίνηση υπερδιπλασιάστηκε.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NOAA/ NESDIS/ STAR GOES-East HANDOUT
  • ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Μίλτον ενισχύθηκε στην κατηγορία 4, απειλεί το Μεξικό και τη Φλόριντα
    ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Μίλτον ενισχύθηκε στην κατηγορία 4, απειλεί το Μεξικό και τη Φλόριντα

    Ο Μίλτον ενισχύθηκε σήμερα σε κατηγορίας 4 κυκλώνα από το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), που προειδοποιεί για «επικίνδυνους ανέμους» στη χερσόνησο Γιουκατάν, στο Μεξικό, προτού τα ακραία καιρικά φαινόμενα φθάσουν στη Φλόριντα έως την Τετάρτη.

    Με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για έναν «εξαιρετικά επικίνδυνο» κυκλώνα, ο Μίλτον θα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους στη χερσόνησο Γιουκατάν σήμερα και αύριο και θα πλήξει τις ακτές της Φλόριντας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, «από το βράδυ της Τρίτης ή την Τετάρτη», σύμφωνα με το ΝΗC.

    Ενισχύθηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 4 στην κλίμακα Saffir-Simpson (που μετρά 5 βαθμίδες), ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων, με ανέμους η ταχύτητα των οποίων θα μπορούσε να φθάσει έως τα 240 χιλιόμετρα την ώρα.

    Μπροστά στην απειλή που αντιπροσωπεύει ο Μίλτον, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις επέκτεινε χθες σε διάφορες κοινότητες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει το Σάββατο: σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται πλέον 51 κομητείες εκ των συνολικά 67.

    Ο νέος αυτός κυκλώνας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Φλόριντα και ευρύτερα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων υπέστη σοβαρές ζημιές από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν.

    Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για να παράσχουν βοήθεια στα θύματα αυτού του κυκλώνα, του φονικότερου που έπληξε τις ΗΠΑ από την Κατρίνα το 2005.

    Η Ελίν προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 229 ανθρώπων σε έξι πολιτείες στο νοτιοανατολικό τμήμα, από τους οποίους τουλάχιστον 14 στη Φλόριντα και προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Κοινότητες σβήστηκαν από τον χάρτη από τον κυκλώνα Ελίν στις ΗΠΑ - Στους 155 οι νεκροί
    Κοινότητες σβήστηκαν από τον χάρτη από τον κυκλώνα Ελίν στις ΗΠΑ - Στους 155 οι νεκροί

    Χωρίς ρεύμα πάνω από 1,4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί - «Πέρα από κάθε φαντασία» οι καταστροφές, λέει ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας

    Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίστηκαν χθες, Τρίτη, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ελίν, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 155 ανθρώπων, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να αναμένεται να μεταβούν ξεχωριστά σήμερα στις πληγείσες περιοχές.
    Η πρόσβαση σε πολλές περιοχές δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη, ενώ περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση χθες το βράδυ, σύμφωνα με τον ιστότοπο poweroutage.us.
    «Γνωρίζουμε ότι οι καταστροφές που έχει προκαλέσει ο κυκλώνας Ελίν είναι πέρα από κάθε φαντασία», δήλωσε χθες ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ.
    Η πολιτεία του μετρά τουλάχιστον 74 νεκρούς.
    «Κοινότητες σβήστηκαν από τον χάρτη», πρόσθεσε ο Κούπερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι οι αρχές αναμένουν ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί.

    Η Λιζ Σέργουντ- Ράνταλ, σύμβουλος εσωτερικής ασφάλειας του Μπάιντεν, επεσήμανε τη Δευτέρα ότι 600 άνθρωποι αγνοούνται, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως κάποιοι από αυτούς θα είναι ακόμη «ζωντανοί».

    Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί σήμερα τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές θα μεταβεί στη Τζόρτζια, όπου έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι 25 ανθρώπω
    Η διαχείριση των επιπτώσεων του κυκλώνα έχει βρεθεί και στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

    Η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα είναι μεταξύ των επτά αμφίρροπων πολιτειών που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα.
    Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε τη Δευτέρα πόλη στη Τζόρτζια που επλήγη από τον Ελίν και κατηγόρησε τις ομοσπονδιακές αρχές ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.
    Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατηγόρησε επίσης τις πολιτειακές αρχές της Βόρειας Καρολίνας και τον Κούπερ ότι «σκοπίμως δεν βοηθούν τους ανθρώπους στις ρεπουμπλικανικές περιοχές».

    «Ψεύδεται», απάντησε ο Μπάιντεν. «Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι υπονοεί πως δεν κάνουμε ό,τι είναι δυνατό (…) Είναι ψευδές και ανεύθυνο», υπογράμμισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

    Στη Νότια Καρολίνα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 36 θάνατοι, ενώ στη Φλόριντα 14, στο Τενεσί τέσσερις και στη Βιρτζίνια δύο, σύμφωνα με απολογισμό που κατήρτισε το AFP από τις ανακοινώσεις των τοπικών αρχών.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA ULASHKEVICH
  • ΗΠΑ: Στους 130 οι νεκροί από τον κυκλώνα Έλιν - 1,7 εκατ. νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα
    ΗΠΑ: Στους 130 οι νεκροί από τον κυκλώνα Έλιν - 1,7 εκατ. νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα

    Με προσωρινό απολογισμό 130 νεκρούς, τουλάχιστον 600 αγνοούμενους και τεράστιες περιοχές κατεστραμμένες στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ ο κυκλώνας Ελίν βρέθηκε να αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές, με τον Ντόναλντ Τραμπ να καταγγέλλει τη διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

    Τέσσερις ημέρες αφού ο κυκλώνας έπληξε τη βορειοανατολική Φλόριντα η έκταση των ζημιών παραμένει δύσκολο να αποτιμηθεί, καθώς ακόμη δεν είναι εφικτή η πρόσβαση σε πολλές περιοχές, ενώ δεν έχουν αποκατασταθεί οι τηλεπικοινωνίες. Ο Ελίν έφτασε την Πέμπτη το βράδυ στη Φλόριντα ως «εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας» κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ- Σίμσον και στη συνέχεια έπληξε και άλλες αμερικανικές πολιτείες με μειούμενη ένταση. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για έναν από τους πιο καταστροφικούς κυκλώνες των τελευταίων δεκαετιών.

    Για τον Τζο Μπάιντεν «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι η ένταση του Ελίν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή η κλιματική αλλαγή προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών, είναι πλέον πιο πιθανό να ενισχύεται γρήγορα η ένταση των καταιγίδων ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης πιο ισχυρών κυκλώνων. Η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα, δύο από τις αμερικανικές πολιτείες που επλήγησαν περισσότερο από τη φυσική καταστροφή, είναι μεταξύ αυτών που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

    Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα, τη Βαλντόστα, μια κοινότητα στην Τζόρτζια που επλήγη από τον Ελίν. Κατά την επίσκεψή του ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους «δεν μιλάμε για πολιτική τώρα», όμως προηγουμένως είχε επιτεθεί στον Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές, για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την καταστροφή. Τη Δευτέρα το πρωί επέκρινε στο Truth Social την ανακοίνωση της Χάρις για την ενημέρωση που έλαβε για τις επιπτώσεις του κυκλώνα, προσθέτοντας: «θα είμαι εκεί σύντομα, δεν μου αρέσουν οι πληροφορίες που λαμβάνω για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

    Κόντρα για τη διαχείριση του κυκλώνα

    Από τη Βαλντόστα -- όπου έφτασε μαζί με φορτηγά με βοήθεια, όπως καύσιμα, νερό και εξοπλισμό-- ο πρώην πρόεδρος τόνισε ότι «χρειαζόμαστε κάποια βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Ανακοίνωσε επίσης ότι ζήτησε από τον Ίλον Μασκ, επικεφαλής της SpaceX, να αναπτύξει στην περιοχή την υπηρεσία του Starlink για πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρου.Εξάλλου ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο κυβερνήτης της Τζόρτζια – ο Ρεπουμπλικάνος Μπράιαν Κεμπ που δεν εμφανίστηκε στην εκδήλωση-- δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με τον Μπάιντεν.«Ψεύδεται», απάντησε ο Μπάιντεν. «Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι υπονοεί πως δεν κάνουμε ό,τι είναι δυνατό (…) Είναι ψευδές και ανεύθυνο», υπογράμμισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.Φορώντας το γνωστό, κόκκινο καπελάκι του ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε και στη Δημοκρατική αντίπαλό του στις εκλογές, επικρίνοντάς τη ότι συνεχίζει «την προεκλογική της εκστρατεία». Ωστόσο η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει ακυρώσει τις προεκλογικές της εκδηλώσεις και συμμετείχε χθες σε σύσκεψη για τη διαχείριση της καταστροφής, ενώ πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα τις πληγείσες περιοχές.Ο απερχόμενος πρόεδρος απέρριψε τις επικρίσεις των Ρεπουμπλικάνων τονίζοντας: «πέρασα τουλάχιστον δύο ώρες στο τηλέφωνο χθες, όπως και την προηγουμένη» και διαβεβαιώνοντας ότι οι ομοσπονδιακές αρχές θα βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων «για όσο χρειαστεί».

    Παράλληλα ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη, τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ νωρίτερα είχε εξηγήσει ότι δεν μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές για να μην παρεμποδίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης.Στις πληγείσες πολιτείες οι διασώστες εξακολουθούσαν χθες να αναζητούν επιζώντες και να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους. Η Βόρεια Καρολίνα έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, με το δυτικό τμήμα της να παρουσιάζει εικόνα αποκάλυψης. Στα περίχωρα της πόλης Άσενβιλ ολόκληρες συνοικίες έχουν σβηστεί από τον χάρτη και οι δρόμοι έχουν καταστραφεί από ένα ποτάμι λάσπης. Καθώς η πρόσβαση από τον δρόμο δεν είναι εφικτή, η παράδοση νερού, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται από αέρος.

    Στη Βόρεια Καρολίνα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 49 νεκροί, εκ των οποίων 40 σε μία κομητεία, την Μπάνκομπ όπου βρίσκεται και το Άσενβιλ. Ο Ρόι Κούπερ, κυβερνήτης της πολιτείας Δημοκρατικός, πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δήλωσε ότι θα χρειαστούν «σημαντικοί πόροι» βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

    «Η καταστροφή είναι απίστευτη και ακόμη κι όταν προετοιμάζεσαι για κάτι τέτοιο, αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη δυτική Βόρεια Καρολίνα. Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εξακολουθούν να εργάζονται», τόνισε ο Κούπερ.

    Σε όλη την πολιτεία περίπου 300 δρόμοι είναι κλειστοί, ενώ περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν καταγραφεί για να λάβουν βοήθεια από την ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA). Η Εθνοφρουρά έχει μεταφέρει με ελικόπτερα και αεροσκάφη 1.000 τόνους τροφίμων και νερού σε απομονωμένες περιοχές της πολιτείας, επεσήμαναν αξιωματούχοι. Εξάλλου ο Κούπερ απέρριψε τις κατηγορίες του Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο οι αρχές της πολιτείας δεν προσφέρουν βοήθεια στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα. «Αν έχετε ανάγκη, θα την προσφέρουμε», διαβεβαίωσε. «Αν υπάρχει κάποια στιγμή που πρέπει να συσπειρωθούμε και να αφήσουμε στην άκρη την πολιτική, αυτή είναι τώρα».

    Τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 57 στη Βόρεια Καρολίνα, 29 στη Νότια Καρολίνα, 25 στη Τζόρτζια και 14 στη Φλόριντα, σύμφωνα με απολογισμό που κατήρτισε το AFP από τις ανακοινώσεις των τοπικών αρχών.Παράλληλα μέχρι χθες το βράδυ περισσότερα από 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο poweroutage.us.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA ULASHKEVICH
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο