Περιβάλλον

Κλιματική κρίση: Ερευνητές ανέπτυξαν σκόνη που δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα

Κλιματική κρίση: Ερευνητές ανέπτυξαν σκόνη που δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα
Μισό κιλό σκόνης, ομοιοπολικού οργανικού πλαισίου, μπορεί να απορροφήσει όσο διοξείδιο του άνθρακα απορροφά ένα δέντρο

Ερευνητές ανέπτυξαν μία σκόνη, που δεσμεύει το άνθρακα από την ατμόσφαιρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκατοντάδες φορές. 

Μισό κιλό σκόνης, ομοιοπολικού οργανικού πλαισίου, μπορεί να απορροφήσει όσο διοξείδιο του άνθρακα απορροφά ένα δέντρο, σύμφωνα με πρώιμες δοκιμές. Μόλις ο άνθρακας απορροφηθεί από τη σκόνη, μπορεί να απελευθερωθεί και να αποθηκευτεί ασφαλώς ή να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικές διεργασίες.«Αυτή η σκόνη αντιμετωπίζει πραγματικά ένα σημαντικό πρόβλημα στον τομέα της τεχνολογίας και μας δίνει τώρα την ευκαιρία να την κλιμακώσουμε και να αρχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε» δήλωσε στον Guardian, ο Ομάρ Γιάγκι, χημικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ.

«Δεν είναι το πρώτο υλικό που δεσμεύει άνθρακα, αλλά είναι ένα κβαντικό άλμα μπροστά από άλλες ενώσεις όσον αφορά την ανθεκτικότητα του» τόνισε.

Πώς λειτουργεί 

Η ομάδα του Γιάγκι δοκίμασε τη νέα σκόνη στο εργαστήριο, όπου διαπίστωσε ότι μπορούσε να απορροφήσει και να απελευθερώσει με επιτυχία τον άνθρακα για περισσότερες από 100 φορές. Το υλικό γεμίζει με άνθρακα σε περίπου δύο ώρες και στη συνέχεια πρέπει να θερμανθεί στους 48 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να απελευθερωθεί το αέριο πριν ξεκινήσει ξανά η διαδικασία. Αυτό αποτελεί βελτίωση σε σχέση με άλλες μεθόδους, που απαιτούν πολύ υψηλότερη θερμοκρασία.

Η σκόνη θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες διατηρούν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων δέσμευσης άνθρακα . «Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε εδώ και 15 χρόνια, το οποίο ουσιαστικά αντιμετωπίζει ορισμένα από τα μακροχρόνια προβλήματα», Δεν έχουμε πια καμία δικαιολογία για να μην αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο σοβαρά την αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα» σχολίασε ο Γιάκι. 

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα