Περιβάλλον

Αγώνας για επιβίωση: Η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει - Οι αποκαρδιωτικές εικόνες του 2024

Αγώνας για επιβίωση: Η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει - Οι αποκαρδιωτικές εικόνες του 2024 Φωτογραφία: FREEPIK
Στον πλανήτη σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές κατά τη διάρκεια του 2024

Το 2023 καταγράφηκαν πολλά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ενώ σημειώθηκαν και ακραία καιρικά φαινόμενα σχεδόν σε όλες τις χώρες, με αρκετούς επιστήμονες αρχικά να θεωρούν ότι η εξασθένιση του μοντέλου «Ελ Νίνιο» θα έκανε το 2024 πιο δροσερό σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κάτι που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

Το 2024 έσπασε το ρεκόρ της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να έχουν ανατρέψει πολλά δεδομένα, αφού σημειώνονται ισχυρότεροι τυφώνες, πλημμύρες, πυρκαγιές, αλλά και καύσωνες.

Καθόλη τη διάρκεια του έτους, οι φωτογράφοι του Associated Press κατέγραψαν συγκεκριμένες στιγμές σε όλο τον πλανήτη, όπου αποτυπώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν το 2024, με τον πλανήτη να… αλλάζει.

Ιανουάριος: Η εμπειρία σε έναν κόσμο που αλλάζει

Με την κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων στους δύο πόλους, αυτομάτως ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας. Συνεπώς, το αλμυρό νερό του Ειρηνικού Ωκεανού εισχωρεί στο Δέλτα του Μεκόνγκ στο Βιετνάμ, με τα αποτελέσματα για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους να είναι καταστροφικά. Όσοι άνθρωποι ζουν γύρω από τον ποταμό Μεκόνγκ βλέπουν τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα, στην Ταϊτή οι αλλαγές ήταν μεγάλες, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το περασμένο καλοκαίρι. Το νησί στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη θάλασσα, ωστόσο λόγω του σπουδαιότερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη, δημιουργήθηκαν τεράστιες κατασκευές, με μια από αυτές να γίνεται πάνω σε έναν από τους πιο πολύτιμους υφάλους της περιοχής, επηρεάζοντας τη θαλάσσια πανίδα, αλλά και τους κατοίκους της χώρας.

Φεβρουάριος: Ο πρωτογενής τομέας υπό δύσκολες συνθήκες

Σε πολλές χώρες του πλανήτη καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές στον πρωτογενή τομέα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στην Ισπανία, αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οι αγρότες είδαν το κόστος της ενέργειας και των λιπασμάτων να εκτοξεύεται σε τιμές άνευ προηγουμένου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε θα εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους, με τις συνέπειες για το διατροφικό κομμάτι να είναι δυσοίωνες. Εξάλλου, στην Κένυα η πρόσβαση στο νερό συνέχισε να αποτελεί «στοίχημα» για πολλούς αγρότες, με τους ψαράδες στις ινδικές ακτές της Βομβάης να έρχονται αντιμέτωποι με την ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας της Αραβικής Θάλασσας. Παρόλα αυτά, υπήρξαν και κάποια θετικά στοιχεία, όπως η αυξανόμενη χρήση φυσικών τεχνικών καλλιέργειας, που είναι πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.

Μάρτιος: Άνθρωποι δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο νερό

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Στη Βραζιλία κάποια μάζευαν νερό, όταν αυτό κατέβαινε από βουνό, ενώ στην Ινδία γέμιζαν κανάτες από την αποχέτευση του δρόμου. Είναι δεδομένο ότι οι κίνδυνοι για την υγεία είναι τεράστιοι, αφού το νερό μπορεί να περιέχει βακτήρια και μικροοργανισμούς, που είναι πιθανό να προκαλέσουν ασθένειες.

Απρίλιος: Αγώνας για επιβίωση

Στις ΗΠΑ ζει η φυλή Ojibwe, για την οποία το ψάρεμα με καμάκι αποτελεί σημαντική παράδοση, η οποία διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα. Σε άλλες χώρες ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν κάνει την επιβίωση να είναι ένας καθημερινός αγώνας. Στην Κένυα σημειώθηκαν πλημμύρες που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και ανάγκασαν πολλούς να φύγουν από τον τόπο τους. Αντίστοιχη η κατάσταση και σε ένα χωριό της Ινδίας, που οι κάτοικοι πρέπει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους συνεχώς.

Μάιος: Η αναγκαία εγκατάλειψη του σπιτιού

Στην Ουρουγουάη και τη Βραζιλία σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και οδήγησαν σε μαζικές πλημμύρες, με τους κατοίκους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στις δύο χώρες της Νότιας Αμερικής, είναι πιθανό οι περισσότεροι να επέστρεψαν στον τόπο τους, προσπαθώντας να χτίσουν από την αρχή τις κατοικίες τους, ωστόσο σε άλλα μέρη δεν υπήρχε επιστροφή. Στις ΗΠΑ, η φυλή Ινδιάνων Quinault μπήκε σε διαδικασία μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα, αφού η διάβρωση των ακτών απειλούσε τις οικίες των ανθρώπων. Το νησί Gardi Sugdub στις ακτές του Παναμά αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα, με εκατοντάδες οικογένειες να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα, την ώρα που η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει διαρκώς.

Ιούνιος: Έντονη ζέστη

Οι υψηλές θερμοκρασίες έπληξαν πολλές χώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ανυπολόγιστες αριθμός ανθρώπων αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και κατέληξε στο νοσοκομεία, ενώ πολλοί πέθαναν. Στη Σαουδική Αραβία, όπου οι περισσότερες ασθένειες σχετίζονται με τη ζέστη, 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος Χατζ. Οι ακραίες θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν μόνο τους ανθρώπους, καθώς την κλιματική αλλαγή βιώνουν οι ωκεανοί και τα ζώα, με τα νησιά Γκαλαπάγκος του Ισημερινού να απειλούνται άμεσα.

Ιούλιος: Η Καλιφόρνια στις φλόγες

Η άνοδος της θερμοκρασίας και η παρατεταμένη ξηρασία δημιουργούν συνθήκες για περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας πυρκαγιές. Η Καλιφόρνια των ΗΠΑ βίωσε τον πύρινο εφιάλτη το περασμένο καλοκαίρι, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα να παραδίδονται στις φλόγες. Από την πύρινη λαίλαπα δεν γλύτωσαν εκατοντάδες σπίτια, με χιλιάδες ανθρώπους να αναγκάζονται να τα εγκαταλείψουν. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι αμέτρητα ζώα σκοτώθηκαν, αφού δεν πρόλαβαν να φύγουν μακριά από τις εστίες της φωτιάς.

Αύγουστος: Η μητέρα φύση λάμπει

Η κλιματική αλλαγή δείχνει όλο και πιο συχνά τη «μανία» της, ωστόσο η μητέρα φύση βρίσκει τον τρόπο να αποτυπώσει την ομορφιά της. Στο Τσόρτσιλ της Μανιτόμπα στον βόρειο Καναδά, οι εικόνες είναι εντυπωσιακές, με την πόλη να έχει τον… ανεπίσημο τίτλο της πρωτεύουσας της πολικής αρκούδας. Επίσης, οι τουρίστες απόλαυσαν την εκπληκτική θέα του κόλπου Χάντσον, παρακολούθησαν φάλαινες μπελούγκα να κολυμπούν και ήρθαν σε επαφή με πολικές αρκούδες.

Σεπτέμβριος: Νερά που οργιάζουν

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο για ανθρώπους και ζώα, ωστόσο μπορεί να αφαιρέσει ζωές και να αφήσει πίσω του εικόνες καταστροφής, κάτι που συνέβη το 2024. Φοιτητές στην Ινδία χρησιμοποίησαν σκοινί για να διασχίσουν έναν πλημμυρισμένο δρόμο, ένα κοριτσάκι στην Κούβα επέπλεε μέσα σε κοντέινερ και Νιγηριανοί περπάτησαν σε πλημμυρισμένα μέρη, μετά την κατάρρευση φράγματος, απόρροια των έντονων βροχοπτώσεων.

Οκτώβριος: Ακραίες εμπειρίες

Καθόλη τη διάρκεια του έτους υπήρχε πολύ νερό σε συγκεκριμένα μέρη, αλλά και λίγο σε άλλα, φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο συχνό λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στην έρημο Σαχάρα στο Μαρόκο, οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν λίμνες. Αντιθέτως, στον Αμαζόνιο, η ξηρασία ήταν έντονη, παρότι πρόκειται για μια τροπική περιοχή.

Νοέμβριος: Εντυπωσιακή καταστροφή

Σε όλο τον κόσμο, σημειώθηκαν έντονες καταιγίδες, με βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Κτίρια και σπίτια έμοιαζαν να έχουν κατεδαφιστεί, ρούχα και οικιακά σκεύη εντοπίζονταν σκορπισμένα μέσα σε λάσπες και άνθρωποι περπατούσαν μέσα στο νερό.

Δεκέμβριος: Με το βλέμμα στην επόμενη χρονιά

Το 2024 έφτασε στο τέλος του και η άφιξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο σήμανε την ανακούφιση από τους ιδιαίτερα ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Η πτώση της θερμοκρασίας ήταν αισθητή, ενώ έπεσαν μεγάλες ποσότητες χιονιού σε πολλές περιοχές. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να φεύγει από τη μνήμη κανενός ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη αλλάξει πολύ τη Γη, με τις κλιματικές καταστροφές, όπως είναι οι πυρκαγιές ακόμα και τον χειμώνα, να κάνουν την εμφάνισή τους και τον χειμώνα. Δεν μπορεί να προβλεφθεί το πότε θα χτυπήσει μια νέα καταστροφή, ωστόσο ένα πράγμα είναι βέβαιο για το 2025. Οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, ο καύσωνας, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές θα συνεχιστούν.

Δείτε τι; εντυπωσιακές φωτογραφίες στο ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup