Το περασμένο έτος (2023) ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ καθώς οι ωκεανοί «έβρασαν», οι παγετώνες έλιωσαν με ανησυχητικούς ρυθμούς και οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό.
Γνωρίζουν ότι η ακραία ζέστη τροφοδοτήθηκε από διάφορους παράγοντες, κυρίως από τη ρύπανση που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά και από το φυσικό φαινόμενο El Niño. Όμως αυτά από μόνα τους δεν εξηγούν την ασυνήθιστα γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με το CNN, τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science αναφέρει ότι εντόπισε το κομμάτι του παζλ που λείπει: τα σύννεφα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας ενισχύθηκε από την έλλειψη χαμηλών σύννεφων πάνω από τους ωκεανούς. Αυτά τα ευρήματα προκαλούν ανησυχία για το μέλλον.
Το φαινόμενο «albedo»
Σύμφωνα με τον Helge Goessling, συγγραφέα της μελέτης και κλιματικό φυσικό στο Ινστιτούτο Alfred Wegener στη Γερμανία, λιγότερα χαμηλά σύννεφα σημαίνουν ότι ο πλανήτης απορροφά περισσότερο ηλιακό φως.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «albedo» και αναφέρεται στην ικανότητα των επιφανειών να αντανακλούν την ενέργεια του Ήλιου πίσω στο διάστημα.
Το albedo της Γης μειώνεται από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με την έκθεση, εν μέρει λόγω της τήξης του χιονιού και των πάγων της θάλασσας, με αποτέλεσμα να εκτίθενται πιο σκούρα εδάφη και νερά, τα οποία απορροφούν περισσότερη από την ενέργεια του Ήλιου, θερμαίνοντας τον πλανήτη.