Pet World

Πώς να αντιμετωπίσετε τον φόβο του σκύλου σας για τις αστραπές

Πώς να αντιμετωπίσετε τον φόβο του σκύλου σας για τις αστραπές Φωτογραφία: Freepik/ wirestock
Οι σκύλοι αντιμετωπίζουν διάφορες φοβίες, με κάποιες να είναι πιο συχνές και άλλες πιο σπάνιες. Μία από αυτές είναι για ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, τις αστραπές.

Ο ήχος, γνωστό και ως μπουμπουνητό, τρομάζει ακόμα και εμάς τους ίδιους, οπότε είναι λογικό να φοβίζει και τους τετράποδους φίλους μας. Οι σκύλοι που ζουν σε περιοχές όπου εμφανίζονται έντονα καιρικά φαινόμενα, εμφανίζουν πιο συχνά αυτή τη φοβία, η οποία τους αποσυντονίζει τελείως και τους προκαλεί μεγάλη αναστάτωση.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να υφίσταται αυτό το συναίσθημα. Ίσως η εκτεταμένη έκθεση σε τόσο δυνατούς ήχους, ίσως και μία σύνδεση με ένα τραυματικό γεγονός. Από όπου και αν προέρχεται, πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον κηδεμόνα και αν χρειαστεί τη συνεργασία με τον κτηνίατρο και έναν εκπαιδευτή. Όσο πιο πολύ αγνοείται αυτή η συμπεριφορά, τόσο θα μεγαλώνει και θα διευρύνονται οι αντιδράσεις του σκύλου, που μπορεί να φτάσει μέχρι και την επιθετικότητα.

Η δυσκολία στην εκπαίδευση για τη φοβία των αστραπών

Υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία στο να μάθουμε τον σκύλο μας να μη φοβάται τις αστραπές. Αυτή είναι ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα πέσει κεραυνός, πότε θα ακουστεί το μεγάλο “μπαμ”. Για παράδειγμα, ένα μηχανάκι ή ένα ποδήλατο, γνωρίζουμε πως αν πάμε σε ένα πάρκο ή στο δρόμο, θα περάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, θα μπορέσουμε να τον εκπαιδεύσουμε πιο εύκολα στο να συνηθίσει την παρουσία τους και να μην γαβγίζει όποτε τα συναντάει.

Παρά το απρόβλεπτο των καιρικών φαινομένων, και ιδίως μιας καταιγίδας, ο φόβος τους μπορεί να αντιμετωπιστεί και να βοηθήσουμε τον σκύλο να μην νιώθει τόσο δυσάρεστα.

Σε αντίθεση με εμάς, οι σκύλοι αντιλαμβάνονται πιο νωρίς την αλλαγή του καιρού, ειδικά αν κατοικούν σε μέρος με ευμετάβλητο κλίμα. Μόλις το καταλάβουν, αρχίζουν να νιώθουν ανασφάλεια, αναστάτωση και δυσφορία. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το εντοπίσουμε σχετικά εύκολα, αν παρατηρούμε καθημερινά τη συμπεριφορά του σκύλου μας και μπορούμε να διαπιστώσουμε τις αλλαγές.

Τι κάνει ο σκύλος με φοβία όταν νιώθει ότι πλησιάζει η καταιγίδα

Θα προσπαθήσει να το σκάσει από το σπίτι ή την αυλή.

Θα αρχίσει να σκάβει το χαλί και το πάτωμα.

Θα ψάχνει σημεία χωρίς πολύ φως ή κάτω από έπιπλα και υφάσματα, για να κρυφτεί.

Tι είναι η απευαισθητοποίηση των ήχων από τους κεραυνούς

Μία λύση που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι για να εξοικειώσουν τον σκύλο τους με δυνατούς ήχους, όπως τα βεγγαλικά, είναι η απευαισθητοποίηση, γνωστή και ως desensitization. Αυτό συμβαίνει όταν σε χαλαρές και ανύποπτες στιγμές, όταν ο σκύλος έχει αλλού την προσοχή του -όπως σε ένα παιχνίδι-, βάζετε στο background ήχους από αστραπές. Στο κινητό, το λάπτοπ, οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να αναπαράγει κλιπ ήχου, θα σας βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Αρχικά, θα βάλετε τον ήχο σε χαμηλή ένταση και μόλις ο σκύλος τον αντιληφθεί, θα τον επιβραβεύσετε με κάτι λαχταριστό, που γνωρίζετε ότι τον ενθουσιάζει.

Πώς αλλιώς μπορείτε να τον βοηθήσετε

-Επιτρέψτε στον σκύλο να κρυφτεί, σε όποιο σημείο νιώσει πιο ασφαλής. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτω από το κρεβάτι, μέσα στην ντουλάπα, κάτω από τις σκάλες, μέσα στο μπάνιο, οπουδήποτε θεωρεί ότι προστατεύεται. Μην τον εμποδίσετε και φροντίστε να έχει πρόσβαση σε αυτό όταν εσείς δεν είστε σπίτι. Το άγχος του θα γίνει ακόμα πιο μεγάλο, όταν θα προσπαθεί να φτάσει στον χώρο αυτό, αλλά δεν θα έχει πρόσβαση. Στο σημείο που θα επιλέξει, φροντίστε να μην υπάρχουν επικίνδυνα αντικείμενα, όπως απορρυπαντικά.

-Βάλτε χαλαρωτική μουσική την ώρα των κεραυνών. Προσπαθήστε να καλύψετε τους δυνατούς θορύβους με κάτι άλλο όπως μια συσκευή λευκού θορύβου. Ίσως έτσι του αποσπάσετε την προσοχή, αλλά βέβαια θα πρέπει να έχετε τα τζάμια κλειστά, για να αποκόψετε τον θόρυβο από τα μπουμπουνητά.

-Κρατήστε τον σκύλο ζεστό. Αν τρέμει, δοκιμάστε να του βάλετε ένα ρουχαλάκι ζεστό, αν φυσικά του αρέσουν και τα δέχεται. Ενδέχεται την ώρα που θα φοβάται να αλλάξει συμπεριφορά και ενώ μέχρι τότε δεχόταν τα ρούχα, τώρα να μην σας αφήνει να του τα φορέσετε.

-Συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο, μήπως χρειάζεται κάποια ήπια αγωγή με ηρεμιστικά, που θα τον βοηθήσει να μειώσει το άγχος. Προσοχή, ό,τι και να διαβάζετε στο διαδίκτυο, μην δώσετε ηρεμιστικά στον σκύλο από μόνοι σας, παρά μόνο αν σας το προτείνει ο γιατρός.

-Συμπαρασταθείτε στον τετράποδο φίλο σας που σας έχει ανάγκη. Δείξτε κατανόηση, δώστε του περισσότερα χάδια, καθίστε μαζί του μέχρι να νιώσει καλύτερα. Σίγουρα, η παρουσία σας, θα δράσει καταλυτικά στην ταραχή που νιώθει.

-Ρωτήστε έναν εκπαιδευτή για να σας δώσει συμβουλές για το πώς θα διαχεριστείτε τον φόβο του σκύλου, με θετικό τρόπο και πολλές λιχουδιές.

Οι φοβίες ταλαιπωρούν τον σκύλο, γιατί είναι μια στρεσογόνα και αβέβαιη κατάσταση. Κάθε φορά που ακούει έναν κεραυνό, ξεκινάει ένας νέος κύκλος άγχος. Μόλις εντοπίσετε την πηγή του φόβου, ξεκινήστε να δουλεύετε με τους τρόπους για να τον βοηθήσετε.

Πηγή: Τopetmou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup