Ευτυχώς οι επιστήμονες έρχονται να μας διορθώσουν και να μας διαφωτίσουν με το τι ισχύει στην πραγματικότητα.
Όσοι έχουμε σκύλο, πέφτουμε για ύπνο το βράδυ, αφού πρώτα τον έχουμε βγάλει βόλτα. Αν έχετε παρατηρήσει πώς κινούνται οι σκύλοι τη νύχτα, θα έχετε ήδη βγάλει τα δικά σας συμπεράσματα.
Σε κάποια σημεία όπου ο φωτισμός είναι ελλιπής, ίσως να χρειάζεστε φακό για να δείτε πού πατάτε ή τι υπάρχει στο πεζοδρόμιο, έτσι ώστε να μη φάει ο σκύλος κάτι επικίνδυνο από τον δρόμο. Αντίθετα, ο σκύλος περπατάει κανονικά δίπλα σας, χωρίς να παραπατάει ή να πέφτει πάνω σε αντικείμενα. Ειδικά όταν πιάνει με ακρίβεια ένα κόκκαλο κάτω από κάδο ή περνάει μέσα από φυλλωσιές με αγέρωχο περπάτημα, είναι βέβαιο ότι δεν δυσκολεύεται καθόλου.
Βλέπουν οι σκύλοι στο σκοτάδι;
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα γίνονται έρευνες και οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που έχουμε να μάθουμε για το θέμα νυχτερινής όρασης των σκύλων. Στο απόλυτο σκοτάδι δεν μπορούν να δουν, ούτε να ξεχωρίσουν φιγούρες και σχήματα. Όπου όμως υπάρχει ένα ελάχιστο φως ή κάποια αντανάκλαση, κινούνται άνετα, εκτός αν αντιμετωπίζουν κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα. Αυτό όμως που είναι λίγο πιο σύνθετο, είναι το τι ακριβώς βλέπουν, αλλά και αν υπάρχουν κάποιες φυλές με πιο δυνατή νυχτερινή όραση από άλλες.
Οι αισθήσεις των σκύλων είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες, με την πολύ δυνατή τους όσφρηση, που είναι ασυναγώνιστη, την ακοή που τους κάνει να αντιλαμβάνονται ήχους, αλλά και την δυνατή τους όραση.
Τι μπορούν να δουν οι σκύλοι στο σκοτάδι;
Οι σκύλοι χρειάζονται ελάχιστο φως για να μπορέσουν να δουν επαρκώς το βράδυ. Αυτό μπορεί να είναι ακόμα και το φως του φεγγαριού, ή κάποια φώτα από διερχόμενα αυτοκίνητα. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούν να διακρίνουν σχήματα, αλλά και οποιαδήποτε κίνηση συμβαίνει μπροστά τους. Όλα αυτά όμως χωρίς να είναι 100% καθαρά, αλλά λίγο θολά. Όσο λιγότερο σκοτάδι, τόσο λιγότερο θολά βλέπουν.
Γιατί γυαλίζουν τα μάτια τους στο σκοτάδι;
Αρκετές φορές ίσως να αναρωτιέστε γιατί λάμπουν τα μάτια του σκύλου στο σκοτάδι. Η απάντηση έρχεται από την ανατομία του, και ένα ειδικό στρώμα, το tapetum lucidum, που βρίσκεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, με ανακλαστικά κύτταρα. Το στρώμα αυτό λειτουργεί ως καθρέπτης και αντανακλά το φως μέσα από το μάτι, εξηγώντας έτσι και τον λόγο για τον οποίο τα μάτια του σκύλου φαίνονται κόκκινα το βράδυ ή σε φωτογραφίες. Όσο περισσότερο είναι το φως που υπάρχει έξω το βράδυ, τόσο καλύτερα βλέπουν.
Οι διαφορές μεταξύ της όρασης των σκύλων και των ανθρώπων
Ο τρόπος που βλέπουν οι σκύλοι έχει κάποιες ομοιότητες και κάποιες διαφορές με αυτόν των ανθρώπων. Βλέπουν λιγότερα χρώματα, η όρασή τους έχει λιγότερο βάθος, δεν μπορούν να δουν καλά στον ορίζοντα λόγω ύψους, αλλά αντιλαμβάνονται λιγότερες λεπτομέρειες σε αυτά που βλέπουν.
Η όρασή τους δεν βασίζεται στον κερατοειδή, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, αλλά σε κάποια κύτταρα που υπάρχουν στον αμφιβληστροειδή, τα ραβδία και τα κωνία. Τα μεν ραβδία ανιχνεύουν την κίνηση και το αχνό φως, ενώ τα κωνία ενεργοποιούν τη δυνατότητα να βλέπουν οι σκύλοι χρώματα. Αυτό τους βοηθάει να λειτουργούν πιο αυτόνομα στη φύση, όταν πρέπει να είναι έξω για να αναζητούν τροφή.
Επιπλέον, το μέγεθος της κόρης των ματιών του σκύλου είναι μεγαλύτερο από των ανθρώπων. Όσο μεγαλύτερη είναι η κόρη, τόσο περισσότερο φως εισέρχεται στο μάτι, άρα τόσο περισσότερα πράγματα βλέπουν.
Οι φυλές σκύλου με την πιο δυνατή νυχτερινή όραση:
Έχει αποδειχθεί ότι σκύλοι που ανήκουν σε συγκεκριμένες φυλές βλέπουν καλύτερα από άλλες. Σε αυτές συνήθως ανήκουν σκύλοι που κυκλοφορούν το βράδυ για να διάφορες δραστηριότητες, όπως να κυνηγήσουν τροφή ή για να ελέγξουν την περιοχή τους για εισβολείς.
Δείτε ποιες είναι αυτές οι φυλές:
– Χάσκι
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως νικητές στην νυχτερινή όραση είναι τόσο οι γάτες όσο και οι λύκοι. Οι γάτες έχουν κάθετες κόρες, οι οποίες προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και επιτρέπουν στο μάτι να δέχεται περισσότερο φως.
Όσο μεγαλώνει ο σκύλος, η όρασή του είναι ανάμεσα στα πράγματα που εξασθενούν. Αν δείτε οποιαδήποτε αλλαγή, όπως ερυθρότητα, δάκρυα ή αν δείτε ότι πέφτει πάνω σε αντικείμενα σαν να μην τα βλέπει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο για να σας δώσει οδηγίες, να τον εξετάσει και αν χρειαστεί, να ακολουθήσει κάποια θεραπεία.
Πηγή: Topetmou.gr