Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022 19:56

Διαλειμματική νηστεία: Μπορεί να ωφελήσει τους παχύσαρκους;

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Νέα μελέτη ανατρέπει όσα υποστηρίζει η σχολή του «fasting»

Μια αμερικανική μελέτη διερεύνησε αν ο περιορισμός θερμίδων οδηγεί σε διαφορετικά αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού βάρους, ανάλογα με τον αν γίνεται με συμβατική δίαιτα ή διαλειμματική νηστεία.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», συμμετείχαν 139 ασθενείς με παχυσαρκία, δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >30 kg/m2. Τυχαιοποιήθηκαν σε χρονικά περιορισμένη διατροφή, τρώγοντας μόνο μεταξύ 08:00 και 16:00, με περιορισμό θερμίδων ή μόνο σε ημερήσιο περιορισμό θερμίδων.

Επί 12 μήνες όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, που αποτελούνταν από 1500 έως 1800 θερμίδες την ημέρα για τους άνδρες και 1200 ως 1500 θερμίδες την ημέρα για τις γυναίκες. Επιπλέον, μελετήθηκαν αλλαγές στο σωματικό βάρος, στην περίμετρο μέσης, στο ΔΜΣ, την ποσότητα σωματικού λίπους και σε άλλες μετρήσεις καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου.

Από τους 139 συμμετέχοντες που ξεκίνησαν τη μελέτη, 118 (84,9%) ολοκλήρωσαν τη 12μηνη παρακολούθηση.

Η μέση απώλεια βάρους από την έναρξη ως τους 12 μήνες ήταν -8,0 κιλά (95% CI -9,6 ως -6,4) στην ομάδα διαλλειματικής νηστείας και -6,3 κιλά (95% CI -7,8 ως -4,7) στην ομάδα ημερήσιου περιορισμού θερμίδων. Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος δεν ήταν στατιστικά σημαντικά διαφορετικές στις δύο ομάδες (-1,8 kg, 95% CI -4,0 ως 0,4, p value=0,11).

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιπρόσθετα αποτελέσματα των αναλύσεων της περιφέρειας μέσης, του ΔΜΣ, του σωματικού λίπους, της άλιπης μάζας σώματος, της αρτηριακής πίεσης και άλλων παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου δεν διέφεραν επίσης μεταξύ των δυο ομάδων. Επιπλέον, δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη καταλήγει στο ότι σε ασθενείς με παχυσαρκία ένα σχήμα χρονικά περιορισμένης διατροφής δεν φάνηκε πιο ωφέλιμο όσον αφορά τη μείωση του σωματικού βάρους, του σωματικού λίπους ή των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου σε σύγκριση με τον ίδιο ημερήσιο περιορισμό θερμίδων χωρίς διαλειμματική νηστεία.

Σημειώνεται ότι ο όρος διαλειμματική νηστεία χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά διατροφικών προτύπων κατά τα οποία καταναλώνονται ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Είναι αρκετά διαδεδομένη τελευταία, αλλά η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και ασφάλειά της στην απώλεια σωματικού βάρους δεν είναι ξεκάθαρη.

Πηγή: in.gr - Photo by Louis Hansel on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022 17:51

Σχετικά Άρθρα

  • Το μοτίβο διατροφής που ρυθμίζει χοληστερόλη, σάκχαρο και μεταβολισμό
    Το μοτίβο διατροφής που ρυθμίζει χοληστερόλη, σάκχαρο και μεταβολισμό

    Ο χρόνος και όχι ο τρόπος που καταναλώνουμε το φαγητό μπορεί να αποτελέσει έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης των μεταβολικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα μελέτη

    Η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία μας, επηρεάζοντας άμεσα τον μεταβολισμό και τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως οι καρδιακές νόσοι και ο διαβήτης. H έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και το αυξημένο άγχος έχουν οδηγήσει σε μια ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων μεταβολικών διαταραχών. Περισσότεροι από ένας στους τρεις ενήλικες πάσχουν από μεταβολικές διαταραχές γεγονός που ενισχύει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών χρόνιων παθήσεων.

    Μια νέα κλινική μελέτη από το Ινστιτούτο Salk και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο αποκαλύπτει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να χαρίσει σημαντικά οφέλη σε άτομα που αντιμετωπίζουν μεταβολικές δυσλειτουργίες. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, επικεντρώνεται σε μια ομάδα πληθυσμού που ήδη λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για το λεγόμενο «μεταβολικό σύνδρομο».

    Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;

    Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο παραγόντων που αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης τύπου 2. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρει από αυτήν την κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και ανωμαλίες στα επίπεδα χοληστερόλης.

    Η ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις στον τομέα της διατροφής και του τρόπου ζωής για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου είναι μεγάλη, καθώς η παραδοσιακή συμβουλή για «λιγότερο φαγητό και περισσότερη άσκηση» είναι δύσκολη στην εφαρμογή από πολλούς ανθρώπους μακροπρόθεσμα. Τα σύγχρονα δυτικά πρότυπα διατροφής, που χαρακτηρίζονται από υπερβολική πρόσληψη σακχάρων, αλατιού και λιπαρών, σε συνδυασμό με τις καθιστικές συνήθειες, έχουν συμβάλει στην άνοδο του μεταβολικού συνδρόμου.

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς μπορεί να βοηθήσει;

    Η έρευνα εστιάζει στη διαλειμματική νηστεία, η οποία στη συγκεκριμένη μελέτη περιλάμβανε ένα χρονικό παράθυρο κατανάλωσης τροφής 8 έως 10 ωρών κάθε ημέρα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη μείωσαν την περίοδο φαγητού τους, τρώγοντας μόνο για ένα διάστημα μέσα στην ημέρα που ξεκινούσε τουλάχιστον μία ώρα μετά το ξύπνημα και τελείωνε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό το μοτίβο διατροφής ήταν προσαρμοσμένο στις προσωπικές ανάγκες κάθε ασθενούς.

    Η βασική υπόθεση της έρευνας είναι ότι το σώμα μας επεξεργάζεται τα σάκχαρα και τα λιπαρά με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Δρ Satchidananda Panda, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, «με τη χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής, επανενεργοποιούμε τη φυσική σοφία του σώματος και αξιοποιούμε τους καθημερινούς του ρυθμούς για να αποκαταστήσουμε τον μεταβολισμό και να βελτιώσουμε την υγεία».

    Τα αποτελέσματα της μελέτης

    Η κλινική μελέτη, με την ονομασία TIMET, ήταν η πρώτη που εξέτασε τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας σε άτομα που ήδη λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για το μεταβολικό σύνδρομο. Σε αντίθεση με άλλες έρευνες, οι συμμετέχοντες δεν χρειάστηκε να αλλάξουν τι τρώνε, αλλά μόνο το πότε τρώνε.

    Μετά από τρεις μήνες παρακολούθησης, οι ασθενείς που ακολούθησαν το πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις σε βασικούς δείκτες της καρδιομεταβολικής τους υγείας, όπως η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση στο σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), και το κοιλιακό λίπος, το οποίο συνδέεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο. Σημαντικό είναι ότι οι συμμετέχοντες δεν έχασαν μυϊκή μάζα, κάτι που συχνά συμβαίνει σε περιπτώσεις απώλειας βάρους.

    Η συγγραφέας της μελέτης και καρδιολόγος Δρ Pam Taub σημείωσε: «Για πολλούς ασθενείς, το μεταβολικό σύνδρομο είναι το σημείο καμπής που οδηγεί σε σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, που να είναι προσιτές, οικονομικές και βιώσιμες για τον μέσο άνθρωπο».

    Η διαλειμματική νηστεία ως λύση

    Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της διαλειμματικής νηστείας είναι η απλότητα και η πρακτικότητά της. Σύμφωνα με την Δρα Emily Manoogian, συγγραφέα της μελέτης, «σε αντίθεση με τα ακριβά φάρμακα, όπως η σεμαγλουτίδη, τα οποία απαιτούν διαρκή χρήση, η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής είναι μια απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής, χωρίς παρενέργειες, που μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον». Επιπλέον, οι ασθενείς εκτίμησαν το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε να αλλάξουν τη διατροφή τους, αλλά μόνο τον χρονισμό των γευμάτων τους. Αυτή η ευελιξία έκανε την παρέμβαση πιο εύκολη στην εφαρμογή, σε σύγκριση με άλλες μορφές νηστείας που επιβάλλουν αυστηρά και κοινά χρονικά παράθυρα για όλους τους συμμετέχοντες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό
    Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό

    Το κόλπο για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την αύξηση των καύσεων ίσως κρύβεται σε μια πρωτεΐνη που ελέγχει τα γονίδιά μας - Δείτε τι ανακάλυψε Ελληνίδα ερευνήτρια

    Θα μπορούσε η απώλεια βάρους να εξαρτάται από τα γονίδιά μας; Μια νεότερη μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nottingham Trent και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις για διαφορετικές μεταβολικές ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης.

    Πιο συγκεκριμένα, μετά από πειράματά τους σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αφαιρώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο από τον λιπώδη ιστό, το σώμα «ξεγελιέται» και επιταχύνει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, επικεντρώθηκε στο γονίδιο «PHD2» το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στον καφέ λιπώδη ιστό, έναν τύπο σωματικού λίπους που ενεργοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Το καφέ λίπος βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες, διασπώντας το σάκχαρο του αίματος και τα μόρια λίπους για τη δημιουργία θερμότητας και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

    Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι συχνά αδυνατίζουν και έχουν ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου είναι πιο δροσερά και υπάρχει χαμηλό οξυγόνο. Ως εκ τούτου, η ομάδα εστίασε την εργασία της στο γονίδιο PHD2, το οποίο λειτουργεί ως αισθητήρας οξυγόνου για το σώμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του καφέ λίπους.

    Αφαιρώντας το γονίδιο στο καφέ λίπος των ποντικιών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να μιμηθούν την επίδραση του μεγάλου υψομέτρου στο λίπος και να κάνουν τον ιστό να «πιστεύει» ότι είναι υποξικός – όταν δηλαδή τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου φτάνουν στον ιστό. Το σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές κατάφεραν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα σε ένα θερμό περιβάλλον σε συνθήκες όπου το καφέ λίπος συνήθως καταστέλλεται.

    Με απλά λόγια, η έρευνα έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν σημαντικά περισσότερο, τα ποντίκια χωρίς το γονίδιο έκαψαν περισσότερο λίπος και 60% περισσότερες θερμίδες από τα ποντίκια με το γονίδιο. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στα ποντίκια χωρίς το γονίδιο δεν εντοπίστηκαν σημάδια κακής μεταβολικής υγείας που συνήθως συνδέονται με το υπερβολικό βάρος.

    Θετικά αποτελέσματα

    Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν και δείγματα αίματος από περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες, αποκαλύπτοντας ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης PHD2 ήταν υψηλότερα σε όσους έφεραν περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά και ότι το γονίδιο σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών.

    Τελικά, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η αναστολή του γονιδίου που ανιχνεύει το οξυγόνο θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές διαταραχές. «Το καφέ λίπος είναι ένα ειδικό είδος ιστού που καίει θερμίδες και είναι πιο ενεργός στους ανθρώπους όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ζωή Μιχαηλίδου, ερευνήτρια στη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent. «Αφαιρώντας μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στα λιποκύτταρα να ανιχνεύσουν το οξυγόνο, μπορέσαμε να δείξουμε ότι η καύση θερμίδων παρατηρείται σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα ακόμη και όταν δεν εκτίθενται σε ψυχρές θερμοκρασίες» συμπλήρωσε.

    Όπως σημείωσε η Δρ Μιχαηλίδου, «μείωση της επίδρασης αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να σπάσει τη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του διαβήτη τύπου 2, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για τους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο αυτής της νόσου». Θα χρειαστούν όμως και περαιτέρω κλινικές μελέτες: «Αν και είναι νωρίς και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, η στόχευση αυτής της πρωτεΐνης-κλειδί θα μπορούσε να ανοίξει νέες στρατηγικές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους με την αύξηση του μεταβολισμού και χωρίς την ανάγκη συνεχούς δίαιτας» κατέληξε η ερευνήτρια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Θέλετε να χάσετε βάρος και να μην το ξαναπάρετε; Τα δύο συστατικά που θα πρέπει να περιέχει η διατροφή σας
    Θέλετε να χάσετε βάρος και να μην το ξαναπάρετε; Τα δύο συστατικά που θα πρέπει να περιέχει η διατροφή σας

    Ένα νέο πρόγραμμα απώλειας βάρους υποδεικνύει ότι ίσως τόσο καιρό προσεγγίζαμε με λανθασμένο τρόπο τον πολυπόθητο στόχο

    Για πολλά χρόνια, όλες οι προσπάθειες απώλειας βάρους είχαν συσχετιστεί στενά με τον περιορισμό θερμίδων. Οι επικρατούσες ιδέες έτειναν να υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερο περιορίζει κάποιος τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνει, τόσο καλύτερα αποτελέσματα αδυνατίσματος θα πετύχει. Ευτυχώς, η τάση αυτή έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια, με μια όλο και πιο ηχηρή ομάδα ειδικών να επισημαίνει ότι η ποιότητα και όχι τόσο η ποσότητα είναι αυτή που μετράει στις προσπάθειες μιας επιτυχούς απώλειας βάρους με μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα.

    Στο πλαίσιο αυτής της νεότερης προσέγγισης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις παρουσίασαν ένα καινοτόμο πρόγραμμα (Individualized Diet Improvement Program – iDip), βασικοί πυλώνες του οποίου είναι η ποιότητα της διατροφής και οι εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ανθρώπου. Στόχος της πρωτοποριακής αυτής διατροφικής προσέγγισης είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, διδάσκοντάς τους να κάνουν συνειδητές επιλογές τροφίμων αντί να ακολουθούν τυποποιημένες, αυστηρές δίαιτες ή να βασίζονται σε συσκευασμένα γεύματα.

    Η βασική αρχή του iDip είναι απλή: Δώστε προτεραιότητα στην πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών, καθώς διαχειρίζεστε παράλληλα τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Αυτή η προσέγγιση αμφισβητεί την παραδοσιακή αντίληψη που υποστηρίζει τον ακραίο περιορισμό πρόσληψης τροφής στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

    Σε μια μελέτη διάρκειας ενός έτους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Obesity Science & Practice, 22 συμμετέχοντες ακολούθησαν το πρόγραμμα iDip. Τα αποτελέσματα ήταν μεν ελπιδοφόρα, παρουσιάζοντας ωστόσο μεγάλη ετερογένεια. Ειδικότερα, η μέση απώλεια βάρους που επιτεύχθηκε άγγιξε το 6,5%, με ορισμένους συμμετέχοντες να επιτυγχάνουν σημαντική απώλεια βάρους (έως και 13%) και άλλους να σημειώνουν ελάχιστη ή μηδενική απώλεια κιλών. Η διακύμανση αυτή υπογραμμίζει τον εξατομικευμένο χαρακτήρα του προγράμματος, που έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζεται στις μοναδικές ανάγκες και αντιδράσεις κάθε συμμετέχοντα.

    Η αξία της εξατομικευμένης προσέγγισης

    Αυτό που κάνει το iDip να ξεχωρίζει είναι ότι παρέχει στους συμμετέχοντες τα εργαλεία για να κατανοήσουν το διατροφικό περιεχόμενο των τροφίμων και να κάνουν καλύτερες επιλογές, αναπτύσσοντας εξατομικευμένες στρατηγικές απώλειας βάρους. «Η ευελιξία και η εξατομίκευση είναι το κλειδί για τη δημιουργία προγραμμάτων που βελτιστοποιούν την επιτυχία μιας δίαιτας και τη διατήρηση των αποτελεσμάτων της», εξηγεί ο Manabu Nakamura, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Μια βιώσιμη προσέγγιση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους», προσθέτει.

    Ένα βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι το «Διάγραμμα πρωτεϊνών – φυτικών ινών», ένα οπτικό εργαλείο που βοηθά τους συμμετέχοντες να συγκρίνουν την περιεκτικότητα διαφόρων τροφίμων σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες σε σχέση με τον αριθμό των θερμίδων τους. Αυτό τους επιτρέπει να κάνουν πιο θρεπτικές επιλογές, που υποστηρίζουν καλύτερα τον στόχο της απώλειας βάρους.

    Η έμφαση στην πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες δεν είναι αυθαίρετη. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.

    Η προσέγγιση αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική για όσους κάνουν ταυτόχρονη χρήση των δημοφιλών φαρμάκων απώλειας βάρους. Ο δρ. Nakamura προειδοποιεί ότι η χρήση τέτοιων φαρμάκων χωρίς επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών και οστών, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά βοηθήματα.

    Τέλος στην καταμέτρηση θερμίδων;

    Μια άλλη, καινοτόμος πτυχή του προγράμματος iDip είναι η απομάκρυνσή του από την παραδοσιακή καταμέτρηση θερμίδων. Αντ’ αυτού, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν ένα εβδομαδιαίο διάγραμμα βάρους, που βασίζεται σε καθημερινές ζυγίσεις. Αυτό τους βοηθά να οπτικοποιήσουν την πρόοδό τους και να παρακολουθούν το ενεργειακό τους ισοζύγιο χωρίς το κουραστικό έργο της καταγραφής κάθε γεύματος.

    Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η επιτυχής απώλεια βάρους συνδέεται στενά με το πόσο καλά οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τις διατροφικές αλλαγές που διδάσκονται στο πρόγραμμα. Όσοι αύξησαν την πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών σε σχέση με τις θερμίδες έτειναν να χάνουν περισσότερο βάρος. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η απώλεια βάρους κατά τους 3 πρώτους μήνες προέβλεπε σε μεγάλο βαθμό τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

    Ενώ το iDip δείχνει πολλά υποσχόμενο, τα διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ των συμμετεχόντων αντικατοπτρίζουν την πολύπλοκη φύση της απώλειας βάρους. Παράγοντες όπως η ψυχική υγεία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με μικρότερη επιτυχία απώλειας βάρους. Μελλοντικός στόχος των ερευνητών είναι να βελτιώσουν το πρόγραμμα για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά του σε μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων.

    Συμπερασματικά, το πρόγραμμα iDip προσφέρει μια νέα προοπτική για την απώλεια βάρους, εστιάζοντας στη σημασία της πρόσληψης πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Το ταξίδι προς τη βιώσιμη απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κάνουν μόνιμες αλλαγές, που υποστηρίζουν την υγεία και την ευημερία τους.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το παρεξηγημένο σνακ που προκαλεί κορεσμό και διευκολύνει την απώλεια βάρους
    Το παρεξηγημένο σνακ που προκαλεί κορεσμό και διευκολύνει την απώλεια βάρους

    Από μόνο του δεν κάνει θαύματα, αν όμως προστεθεί σε μια ισορροποιημένη και υγιεινή διατροφή, επιταχύνει την απώλεια βάρους- Δείτε πόσα γραμμάρια συνιστούν ερευνητές

    Πασχίζετε να χάσετε βάρος; Μπορείτε απλούστατα να προσθέσετε στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς (ανάλατους) και θα επιτύχετε το στόχο σας.

    Η συμπερίληψη των ξηρών καρπών σε μια διατροφή χαμηλών θερμίδων, προάγει την απώλεια βάρους σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research Reviews και αντικρούει την πεποίθηση ότι οι ξηροί καρποί εμποδίζουν το αδυνάτισμα.

    Μέχρι να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από επτά κλινικές δοκιμές που περιλάμβαναν εκατοντάδες υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες, οι οποίοι παρακολουθούνταν από 4 έως 52 εβδομάδες.

    Σε τέσσερις από τις κλινικές δοκιμές, αποδείχτηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν 42 γρ. με 85 γρ. αμύγδαλα, φιστίκια, φιστίκια ή καρύδια καθημερινά, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς. Τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτες εμπλουτισμένες με ξηρούς καρπούς έχασαν επιπλέον 3 έως 16 κιλά.

    Επιπλέον οφέλη των ξηρών καρπών

    Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε υγιή ακόρεστα λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και ως εκ τούτου, βοηθούν στην:

    • υγεία της καρδιάς
    • μεταβολική λειτουργία
    • υγεία του εντέρου
    • γνωστική απόδοση.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να συνδέεται με 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, σύμφωνα με έρευνα
    Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να συνδέεται με 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, σύμφωνα με έρευνα

    Η έρευνα υποδηλώνει ότι η διάσημη αυτή δίαιτα μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα δυσμενείς επιπτώσεις

    Μια μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν ένα είδος διαλειμματικής νηστείας, όπου έτρωγαν οκτώ ώρες την ημέρα, είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν 12-16 ώρες την ημέρα.
    Στην προκαταρκτική μελέτη, οι ερευνητές επανεξέτασαν πληροφορίες σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα για τους συμμετέχοντες στις ετήσιες εθνικές έρευνες για την υγεία και τη διατροφή στις ΗΠΑ την περίοδο 2003-2018 και τις συνέκριναν με δεδομένα σχετικά με άτομα που πέθαναν στις ΗΠΑ, από το 2003 ως το 2019, από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Δείκτη Θανάτου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
    Όπως εντόπισαν, η χρονικά περιορισμένη διατροφή δεν μείωσε τον συνολικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία με κατανάλωση φαγητού σε διάστημα οκτώ ωρών την ημέρα είχαν 91% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

    Διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου παρατηρήθηκε και σε άτομα που ζούσαν με καρδιακή νόσο ή καρκίνο. Επίσης, μεταξύ των ατόμων με υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, η διάρκεια διατροφής λιγότερο από δέκα ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Αντίθετα, η διάρκεια φαγητού άνω των 16 ωρών ημερησίως συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ των ατόμων με καρκίνο.

    «Ο περιορισμός του καθημερινού χρόνου κατανάλωσης φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως οκτώ ώρες την ημέρα, έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως ένας τρόπος απώλειας βάρους και βελτίωσης της υγείας της καρδιάς», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Βίκτορ Γουένζε Ζονγκ, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη της Κίνας. «Παρόλο που αυτός ο τύπος διατροφής ήταν δημοφιλής λόγω των πιθανών βραχυπρόθεσμων οφελών του, η έρευνά μας δείχνει σαφώς ότι, σε σύγκριση με ένα τυπικό εύρος χρόνου διατροφής 12-16 ωρών ημερησίως, η μικρότερη διάρκεια διατροφής δεν σχετιζόταν με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», προσθέτει.

    Οι περιορισμοί της μελέτης περιλάμβαναν την εξάρτησή της από αυτοαναφερόμενες διατροφικές πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάζονται από τη μνήμη των συμμετεχόντων και μπορεί να μην αξιολογούν με ακρίβεια τις τυπικές διατροφικές συνήθειες. Παράγοντες που μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην υγεία, εκτός της ημερήσιας διάρκειας κατανάλωσης φαγητού και της αιτίας θανάτου, δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση.

    «Συνολικά η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η περιορισμένη χρονικά κατανάλωση τροφής μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα δυσμενείς επιπτώσεις. Όταν η μελέτη παρουσιαστεί στο σύνολό της, θα είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες της ανάλυσης, όπως την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών της δίαιτας των διαφόρων υποομάδων των συμμετεχόντων», δηλώνει ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης της επιστημονικής δήλωσης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τις διατροφικές οδηγίες το 2023. Ο ίδιος επισημαίνει ότι θα είναι επίσης κρίσιμο να δούμε εάν έχει συμπεριληφθεί μια σύγκριση των δημογραφικών και άλλων χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων και των παραδοσιακών παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου, όπως το βάρος και το άγχος.

    Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Ποιο είναι το καλύτερο φρούτο για απώλεια βάρους; Η Νο.1 επιλογή
    Ποιο είναι το καλύτερο φρούτο για απώλεια βάρους; Η Νο.1 επιλογή

    Και ποια κατηγορία θα πρέπει να αποφεύγετε

    Έρευνες αποδεικνύουν πως τα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, παρά το γεγονός πως περιέχουν υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα. Καταρχάς, οι φυτικές ίνες και το νερό στα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στον κορεσμό, οπότε, μετά την κατανάλωσή τους, θα αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, τα φρούτα θα σας βοηθήσουν να τρώτε λιγότερο.

    Επιπλέον, τα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες και, αν τα επιλέξετε αντί για κάποιο ανθυγιεινό σνακ, θα σας βοηθήσουν να μπείτε σε έλλειμμα θερμίδων, που μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό. Για παράδειγμα, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στα φρούτα μπορεί να μεταβάλουν το μικροβίωμα του εντέρου σας, ώστε να σας προστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους. Παράλληλα, ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων μπορεί να προστατεύουν από την παχυσαρκία.

    Ποιο είναι το νούμερο 1 φρούτο για την απώλεια βάρους;

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διατροφολόγος, Samantha Cassetty, στο today.com, τα μήλα είναι το νούμερο ένα φρούτο για την απώλεια βάρους για πολλούς λόγους. Ένα μεγάλο μήλο έχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών, διαλυτών και αδιάλυτων. Και οι δύο τύποι είναι απαραίτητοι για την υγεία, αλλά οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης, καθυστερώντας τη γαστρική κένωση, κάτι που σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο και, ως εκ τούτου, να χάσετε βάρος.

    Λόγω της τραγανότητάς τους, τα μήλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο μάσησης από κάποια άλλα φρούτα και έχει αποδειχθεί ότι το μάσημα για περισσότερο χρόνο αυξάνει τον κορεσμό. Τα μήλα τραβούν, επίσης, νερό στο έντερό σας, το οποίο έχει παρατηρηθεί πως μειώνει την όρεξη και την επιθυμία να φάτε μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε μήλα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι σε σύγκριση με όσους δεν τα επιλέγουν.

    Τα καλύτερα φρούτα για απώλεια βάρους

    Τα φρούτα αποτελούν μία από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να φάτε, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος (αλλά ακόμα κι αν δεν προσπαθείτε). Αν και είναι καλό να τρώμε φρούτα γενικά, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι τα παρακάτω είναι τα καλύτερα για απώλεια βάρους.

    Μύρτιλα

    Οι ανθοκυανίνες (μια κατηγορία αντιοξειδωτικών γνωστών ως φλαβανόλες) που υπάρχουν στα μύρτιλα σχετίστηκαν με τη μικρότερη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, σε μια έρευνα μεταξύ θηλυκών διδύμων (που έχουν τα ίδια γονίδια), εκείνη που έτρωγε περισσότερα μύρτιλα ήταν πιο αδύνατη από εκείνη που έτρωγε λιγότερα.

    Καρπούζια

    Το καρπούζι μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού και την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με μια μελέτη, όσοι κατανάλωναν καθημερινά καρπούζι ανέφεραν λιγότερη πείνα, μεγαλύτερο κορεσμό και μειωμένη επιθυμία για φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχασαν, επίσης, σημαντικά περισσότερο βάρος από όσους κατανάλωναν μπισκότα, παρά το γεγονός ότι και τα δύο σνακ είχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

    Αβοκάντο

    Παρά το γεγονός ότι τα αβοκάντο είναι γεμάτα λιπαρά, υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι όσοι καταναλώνουν αβοκάντο παίρνουν λιγότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η προσθήκη μισού αβοκάντο στο μεσημεριανό γεύμα ενίσχυσε τον κορεσμό και μείωσε την επιθυμία για φαγητό κατά 28% για τις επόμενες πέντε ώρες, σε σύγκριση με ένα γεύμα που δεν είχε αβοκάντο. Το γεγονός υποδηλώνει ότι το αβοκάντο μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο και να χάσετε βάρος.

    Κεράσια

    Οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες στα κεράσια όχι μόνο μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία αλλά και βοηθούν στην απώλεια βάρους, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής νυχτερινός ύπνος (για λιγότερο από επτά ώρες) σε τακτική βάση αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Ο κακός ύπνος μπορεί να μεταβάλει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξή σας, κάνοντάς σας να πεινάτε περισσότερο και δυσκολεύοντάς σας να χορτάσετε με ένα γεύμα, π.χ., που θα μπορούσε να σας ικανοποιήσει, αν είχατε ξεκουραστεί αρκετά. Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται επίσης με περισσότερες λιγούρες για φαγητό.

    Ακτινίδια

    Έχει αποδειχθεί πως τα ακτινίδια πριν από τον ύπνο βελτιώνουν την ποιότητά του, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται, για να αποκοιμηθείτε και αυξάνοντας την ποσότητα του ύπνου κατά 13%. Και ο επιπλέον ύπνος μπορεί να σας διευκολύνει να χάσετε βάρος. Επιπλέον, μια μελέτη έξι εβδομάδων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά λιγότερο σωματικό λίπος μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων νεαρών ενηλίκων.

    Γκρέιπφρουτ

    Έρευνα από το 2006 δείχνει ότι η κατανάλωση μισού γκρέιπφρουτ πριν από ένα γεύμα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια βάρους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, δείκτη μάζας σώματος και μετρήσεις μέσης.

    Μάνγκο

    Μια συγκριτική μελέτη μεταξύ όσων κατανάλωναν μάνγκο και όσων δεν το προτιμούσαν, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μάνγκο συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, δείκτη μάζας σώματος και περιφέρεια μέσης στους άνδρες. Τα μάνγκο συνδέθηκαν επίσης με καλύτερες διατροφικές συνήθειες, με υψηλότερα επίπεδα διαφόρων θρεπτικών συστατικών στο αίμα, όπως φυτικές ίνες, που βοηθούν στην απώλεια βάρους, και βιταμίνης C.

    Σμέουρα

    Τα σμέουρα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και γεμάτα φυτικές ίνες (5 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι). Οι φυτικές ίνες στα σμέουρα βοηθούν στον κορεσμό, καθιστώντάς τα μια εξαιρετική προσθήκη στη δίαιτά σας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν, επίσης, στη μικροβιακή ποικιλομορφία του εντέρου, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

    Πορτοκάλια

    Τα πορτοκάλια περιέχουν σχεδόν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, βάρος και μικρότερη περιφέρεια μέσης, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Τα πορτοκάλια περιέχουν, επίσης, περίπου 2 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών.

    Μπανάνες

    Οι λιγότερο ώριμες (πιο πράσινες) μπανάνες είναι πλούσιες σε έναν τύπο υδατάνθρακα, που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι μετά τα γεύματά σας, γεγονός που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε εντός των θερμιδικών σας αναγκών. Επιπλέον, αυτά τα άμυλα παράγουν έναν μεταβολίτη στο παχύ έντερο, τον οποίο το σώμα μετατρέπει σε ενέργεια. Έχουν, επίσης, πρεβιοτική δράση, η οποία προάγει το υγιές μικροβίωμα του εντέρου, που σχετίζεται με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

    Αχλάδια

    Τα αχλάδια έχουν σχεδόν 6 γραμμάρια διαλυτές φυτικές ίνες, κάτι που έχει αποδειχθεί πως βοηθά στον κορεσμό και στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, μια μελέτη 12 εβδομάδων διαπίστωσε ότι η προσθήκη δύο αχλαδιών την οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερες μετρήσεις περιφέρειας μέσης.

    Ρόδια

    Μισό φλιτζάνι σπόροι ροδιού έχουν σχεδόν 4 γραμμάρια φυτικών ινών, που καταπολεμούν την πείνα. Τα ρόδια είναι, επίσης, πλούσια σε πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι φυτικές ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ίσως λόγω του ρόλου τους στην υγεία του εντέρου ή της ικανότητάς τους να βοηθούν στη διάσπαση του λίπους.

    Βατόμουρα

    Όχι μόνο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τον κορεσμό, αλλά τα βατόμουρα μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας να διασπάσει το λίπος, ώστε να το χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. Αυτό είναι καλό, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του βάρους με την πάροδο του χρόνου.

    Χουρμάδες

    Αν και έχουν πολύ γλυκιά γεύση, οι χουρμάδες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αποτελώντας την τέλεια επιλογή, αν δεν θέλετε να φάτε γλυκό, που θα μπορούσε να σας φορτώσει με πολύ περισσότερες θερμίδες. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος, να αυξήσει τη διάσπασή του και να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

    Μπορεί η κατανάλωση πολλών φρούτων να αυξήσει το σωματικό βάρος;

    Οι περισσότεροι τρώνε πολύ λίγα φρούτα, οπότε τα πολλά φρούτα δεν αποτελούν ανησυχία. Επιπλέον, κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Σημασία έχει η συνολική διατροφή σας και το αν τρώτε σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματός σας. Αυτό που προκαλεί αύξηση βάρους είναι αν υπερβαίνετε τις θερμιδικές απαιτήσεις του σώματός σας, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως τα γονίδια.

    Φρούτα προς αποφυγή για απώλεια βάρους

    Τα φρούτα υπάρχουν σε πολλές μορφές, όπως αποξηραμένα ή σε μορφή χυμών. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μικρότερο μέγεθος μερίδας από τα φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα, επειδή τους έχει αφαιρεθεί το νερό. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την υπερκατανάλωσή τους. Μια καλή μερίδα αποξηραμένων φρούτων είναι ¼ φλιτζανιού, που αντιστοιχεί σε ½ φλιτζάνι φρέσκων φρούτων.

    Ο 100% χυμός φρούτων μπορεί να δώσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, αλλά, επειδή δεν έχει φυτικές ίνες, είναι εξίσου εύκολο να το παρακάνετε. Σε μια ανάλυση του 2024 διαπιστώθηκε ότι το σωματικό βάρος αυξάνεται ελαφρώς όταν κάποιος πίνει περισσότερα από ένα ποτήρια χυμού την ημέρα, δηλ. υπάρχει συσχετισμός. Μια μερίδα χυμού αναφέρεται σε ένα μικρό ποτήρι, ενώ για τα μικρά παιδιά το μέγεθος της μερίδας είναι ακόμη μικρότερο.

    Είναι η αποτοξίνωση με φρούτα ένας ασφαλής τρόπος απώλειας βάρους;

    Σίγουρα όχι. Το σώμα σας έχει τους δικούς του μηχανισμούς καθαρισμού, οπότε η αποτοξίνωση είναι περιττή. Επιπλέον, η αποτοξίνωση με φρούτα είναι πολύ περιοριστική, στερείται των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα, για να διατηρήσει τους μυς που καίνε το λίπος και δεν είναι βιώσιμη.

    Ο καλύτερος τρόπος, για να χάσετε βάρος, είναι να τρώτε φυτικές τροφές αντί για βαριά επεξεργασμένες. Προσθέστε στο μισό πιάτο σας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και μη αμυλούχα λαχανικά και στο υπόλοιπο πιάτο σας βάλτε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες. Τα φρούτα μετράνε ως υδατάνθρακες ολικής άλεσης, όπως και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα αμυλούχα λαχανικά και τα φασόλια.

    Ο καλός ύπνος και η σωματική δραστηριότητα μπορούν, επίσης, να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας. Ωστόσο, η παχυσαρκία είναι μια περίπλοκη ασθένεια και ορισμένα άτομα χρειάζονται ιατρικές θεραπείες εκτός από αλλαγές στον τρόπο ζωής.

    Πηγή: newsbeast.gr

  • Απότομη απώλεια βάρους μετά τα 50 – Ποιον μεγάλο κίνδυνο κρύβει
    Απότομη απώλεια βάρους μετά τα 50 – Ποιον μεγάλο κίνδυνο κρύβει

    Για τους περισσότερους αποτελεί στόχο – Εάν όμως παρατηρήσετε ότι έχετε αυτό το σύμπτωμα χωρίς να προσπαθείτε, τότε ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τον γιατρό σας

    H απώλεια βάρους συγκαταλέγεται συνήθως μεταξύ των πιο κοινών στόχων που θέτουν πολλοί άνθρωποι και προσπαθούν να τον επιτύχουν αλλάζοντας τον τρόπο ζωής τους και υιοθετώντας πιο υγιεινές συνήθειες, όπως μια προσεγμένη διατροφή και η τακτική άσκηση. Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι που παρατηρούν τον αριθμό στη ζυγαριά τους να πέφτει χωρίς να έχουν προσπαθήσει γι’ αυτό και κυρίως χωρίς να είναι σε θέση να εξηγήσουν το γιατί.

    Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί ίσως θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους, καθώς, σύμφωνα με τα σχετικά επιστημονικά συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο JAMA, η ανεξήγητη απώλεια βάρους συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber ανέλυσαν τα δεδομένα 157.474 συμμετεχόντων από δύο μεγάλες διαχρονικές μελέτες (The Nurses’ Health Study και The Health Professionals Follow-Up Study). Επρόκειτο για επαγγελματίες υγείας 54-70 ετών (μέση ηλικία τα 62 έτη) που έπρεπε να συμπληρώνουν κάθε δύο χρόνια ένα ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικές με τη σωματική δραστηριότητα και κάθε τέσσερα χρόνια ένα που ρωτούσε για τις διατροφικές αλλαγές. Η παρακολούθηση διήρκησε 28 χρόνια κατά μέσο όρο.

    Τα δεδομένα αυτά βοήθησαν τους ερευνητές να αναλύσουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων που προάγουν την απώλεια βάρους, κατηγοριοποιώντας τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες:

    • Υψηλή συμπεριφορά, για άτομα που έκαναν παρεμβάσεις τόσο στη διατροφή, όσο και στη σωματική τους δραστηριότητα
    • Μεσαία συμπεριφορά, για άτομα που έκαναν μόνο μία αλλαγή και
    • Χαμηλή συμπεριφορά, για άτομα που δεν έκαναν καμία αλλαγή ούτε στη διατροφή, ούτε στην άσκηση.

    «Θέλαμε να διαφοροποιήσουμε την υγιεινή από την ανθυγιεινή απώλεια βάρους», εξήγησε ο Qiaoli Wang, MD, PhD, ερευνητής στο Dana-Farber και πρώτος συντάκτης της μελέτης. «Η υγιής απώλεια βάρους μπορεί να προέλθει από διατροφικές αλλαγές ή αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Η ανθυγιεινή απώλεια βάρους, όμως, συνήθως εμφανίζεται απροσδόκητα και μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενο καρκίνο», πρόσθεσε.

    Εμφάνιση κακοήθειας εντός 12 μηνών

    Η μελέτη διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσφατης απώλειας βάρους και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαφόρων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν τον ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα (οισοφάγου, στομάχου, ήπατος, χολής και παγκρέατος), των αιματολογικών καρκίνων (συμπεριλαμβανομένου του μη-Hodgkin λεμφώματος, του πολλαπλού μυελώματος και της λευχαιμίας), του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του πνεύμονα.

    Ο καρκίνος εμφανίστηκε σε διάστημα 12 μόλις μηνών από τη ραγδαία μείωση του σωματικού βάρους. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η συσχέτιση αυτή δεν παρατηρήθηκε με άλλους τύπους καρκίνου, όπως αυτός του μαστού, του ουρογεννητικού συστήματος, του εγκεφάλου και του μελανώματος.

    «Η απροσδόκητη απώλεια βάρους μπορεί να προέρχεται από καρκίνο ή πολλές άλλες καταστάσεις υγείας. Μερικές φορές, η απώλεια βάρους οφείλεται σε πιο εντατική άσκηση ή σε μια πιο υγιεινή διατροφή κι αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, όταν ένας ασθενής εμφανίζει ακούσια απώλεια βάρους, που δεν οφείλεται σε πιο υγιεινές συμπεριφορές, είναι σκόπιμο να επισκεφθεί τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε να καθορίσει εάν είναι απαραίτητη η πρόσθετη αξιολόγηση για άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου», τόνισε από την πλευρά του ο δρ. Brian Wolpin, MD, MPH, διευθυντής του Κέντρου Γαστρεντερικού Καρκίνου στο Dana-Farber και του Κέντρου Έρευνας Hale για τον καρκίνο του παγκρέατος.

    Ένα σημαντικό εύρημα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, είναι ότι η απώλεια βάρους δεν αποτελεί σύμπτωμα μόνο του προχωρημένου καρκίνου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε πρώιμα στάδια, που σημαίνει ότι αυτό το σύμπτωμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρώιμο σημάδι καρκίνου, βοηθώντας στην έγκαιρη διάγνωση και, ενδεχομένως, σε πιο αποτελεσματική θεραπεία, δύο στοιχεία που ενισχύουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • O εύκολος τρόπος να μειώσουμε τη φλεγμονή και τις λιγούρες και να ενισχύσουμε τη διάθεση
    O εύκολος τρόπος να μειώσουμε τη φλεγμονή και τις λιγούρες και να ενισχύσουμε τη διάθεση

    Ένα είδος διατροφής αποδεικνύεται εκτενώς από μελέτες ως μια από τις καλύτερες κινήσεις που προάγουν την υγεία και την ευεξία, καταστέλλοντας τη φλεγμονή και γεμίζοντας τον οργανισμό ενέργεια

    Τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας είναι γνωστά ήδη από την αρχαιότητα, με τον Ιπποκράτη να συμπεριλαμβάνει αυτή τη διατροφή ως θεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων. Μέχρι και σήμερα, όμως, αυτή η ρύθμιση της πρόσληψης τροφής αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την απώλεια βάρους, την αντιμετώπιση του διαβήτη, του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και την προστασία του εγκεφάλου. Παράλληλα, προάγει την ψυχική υγεία, μειώνοντας το άγχος.

    Μια νεότερη μελέτη συμπληρώνει αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνοντας τα οφέλη της ενάντια στη φλεγμονή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν στο Cell Reports, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge διαπίστωσαν ότι, καταναλώνοντας την τροφή μέσα σε ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο, αυξάνονται τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας στο αίμα, γνωστής ως αραχιδονικό οξύ, η οποία αναστέλλει τη φλεγμονή.

    «Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι ένα φλεγμονόσωμα ειδικότερα – το φλεγμονόσωμα NLRP3 – είναι πολύ σημαντικό σε μια σειρά από ασθένειες όπως η παχυσαρκία και η αθηροσκλήρωση, αλλά και σε ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον, πολλές από τις ασθένειες των ηλικιωμένων, ιδίως στον δυτικό κόσμο» διευκρινίζει η καθηγήτρια Clare Bryant από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge.

    Η ερευνητική ομάδα από Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ μελέτησε δείγματα αίματος από μια ομάδα 21 εθελοντών, οι οποίοι κατανάλωσαν ένα γεύμα 500 θερμίδων και στη συνέχεια έμειναν νηστικοί για 24 ώρες, πριν καταναλώσουν ένα δεύτερο γεύμα 500 θερμίδων. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων αύξησε τα επίπεδα του αραχιδονικού οξέος, μειώνοντας έτσι τη δραστηριότητα του NLRP3. Όμως, αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν όταν οι συμμετέχοντες ξανάρχισαν να τρώνε οδηγώντας σε λιγότερη προστασία από τη φλεγμονή.

    «Είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ότι η διαλειμματική νηστεία προστατεύει από ασθένειες όπως τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο Πάρκινσον, καθώς οι επιδράσεις του αραχιδονικού οξέος είναι μόνο βραχύβιες, αλλά η εργασία μας προστίθεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό επιστημονικής βιβλιογραφίας που επισημαίνει τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων για την υγεία. Υποδηλώνει ότι η τακτική νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που συνδέουμε με αυτές τις καταστάσεις» καταλήγει η καθηγήτρια.

    Καλύτερη διάθεση και λιγότερες λιγούρες

    Σε μια διαφορετική ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition, οι ερευνητές συνόψισαν τις τρέχουσες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με το πώς αυτές οι διαλειμματικές νηστείες οποιουδήποτε τύπου επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά, τη διάθεση και τη συνολική ευεξία.

    Όπως διαπίστωσαν, τα αποτελέσματά τους ήταν ποικίλα. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τον περιορισμό των θερμίδων, η τήρηση της διαλειμματικής νηστείας μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο αίσθημα πείνας, ενώ άλλες διαπίστωσαν ότι οι δύο στρατηγικές είναι ισοδύναμες στη διαχείριση του βάρους. Σε ορισμένες μελέτες, τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά όχι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, γεγονός που υποδεικνύει τη δυσκολία της συνέχισης της παρακολούθησης οποιουδήποτε διαιτητικού σχήματος.

    Το μεγαλύτερο, ωστόσο, όφελος παρατηρήθηκε στη ρύθμιση της διάθεσης: οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μείωσε σημαντικά το αίσθημα του θυμού, τη σύγχυση, την ένταση, την κατάθλιψη και τη συνολική διαταραχή της διάθεσης, ενώ αύξησε τα επίπεδα της ενέργειας. Ωστόσο, όλα αυτά τα ευρήματα παρατηρήθηκαν βραχυπρόθεσμα.

    Πώς εξηγείται

    Ο άξονας «εντέρου-εγκεφάλου φαίνεται πως αποτελεί έναν μηχανισμό με σημαντική θέση στα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι διαλειμματικές νηστείες. ιδίως στη διάθεση, όπως διαπίστωσε η ανασκόπηση. Αυτό το διατροφικό πλάνο βελτιώνει την υγεία του εντέρου, η οποία στη συνέχεια συνδέεται με υψηλότερη παραγωγή ενεργών μεταβολιτών και νευροδιαβιβαστών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο